Dodaj do ulubionych

sprowadzone moto

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.08.06, 21:07
Witam!
Wiem ze to pytanie było na tym forum kilkakrotnie ale chciał bym sie
dowiedziec ile kosztuje rejestracja sprowadzonego motocykla i jakie musze
otrzymac od sprzedajacego dokumenty.
Pozdrawiam i dzieki z gory za odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • Gość: Esiak Re: sprowadzone moto IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.08.06, 21:46
      od sprzedajacego:
      brief, wyrejestrowanie pojazdu w danym kraju, umowe kupna...

w polsce:
      tlumaczenie brifu, umowy, wyrejestrowania (oficjalna stawka 23zl/strone)
      zwolnienie z vatu czyli zaswiadzenie vat-25 (150zł)
      pierwsze badanie techniczne motoru (116zł)
      rejestracja (190zł +5 zl +0,5zl za kazdy zalacznik w znaczkach skarbowych)
      na motocykl nie ma akcyzy, cla, ani podatku ekologicznego, czyli calosc kolo 550zl

przy rejestracji oddajesz oryginal brifu, wyrejestrowania i badania tech. oraz
      ksero umowy, tlumaczen i vatu
      mi calosc zajela 6 dni (tyle czekalem na zaswiadczenie vat-25)
      • Gość: Lysout Re: sprowadzone moto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.06, 22:53
        Gość portalu: Esiak napisał(a):
        > zwolnienie z vatu czyli zaswiadzenie vat-25 (150zł)

Zwolnienie z VAT-u tez nie jest wymagane - kobieta w US pogoniła mnie, a kobieta
        w wydziale komunikacji potwierdziła - nie trzeba płacić za debilne
        "zaświadczenie ze nie trza płacić VAT-u"
        Brief też nie wszędzie musi być tłumaczony - zależy od urzędu.
        Przy rejestracji oddajesz brief tylko jesli nie masz wymeldowania - jesli masz
        to brief idzie do Twojej szuflady.
        Pozdrawiam, lysa
        • Gość: Esiak Re: sprowadzone moto IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.08.06, 22:58
          w przypadku pojazdów sprowadzonych z państw członkowskich UE:

* dokument potwierdzający zapłatę akcyzy dla sam.osobowego lub w przypadku
          zkupu pojazdu w Polsce od podmiotu prowadzącego działalność w zakresie obrotu
          pojazdami - wyszczególniona na fakturze zakupu pojazdu kwota podatku akcyzowego,
          * zaświadczenie z Urządu Skarbowego potwierdzające uiszczenie podatku od
          towarów i usług lub brak takiego obowiązku ( druk VAT 25 ) albo w przypadku
          zakupu pojazdu w Polsce od podatnika podatku od towarów i usług -
          wyszczególniona na fakturze zakupu pojazdu kwota podatku VAT;

bip.city.poznan.pl/bip/public/bip/sprawa.html?co=opis&sp_id=1741
          i co Ci powiedziala, dlaczego niby nie wymagala vat-25?
          • Gość: Lysout Re: sprowadzone moto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.06, 23:03
            Nieraz rejestrowałem, więc się ze zdziwieniem zapytałem:" czy muszę mieć
            zwolnienie z VATu" - odpowiedziała, ze "nie jest potrzebne".
            O ile się nie myle od lipca nie musisz płaciś w skarbówce. Kiedy w czerwcu
            rejestrowałem jajo - było to konieczne, teraz już nie jest, ale 100 % pewności
            bedę miał jak zarejestruję xx-a w czwartek. Pozdrawiam
            • Gość: Esiak Re: sprowadzone moto IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.08.06, 23:08
              to spytaj o paragraf, chetnie odzyskam moje 150zl bo rejetrowalem moto tydzien
              temu...
              • Gość: Lysout Re: sprowadzone moto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.06, 23:20
                Żal mi Twoich 150 zł, ale jak mi pani powie ze nie muszę mieć VATu 25, to raczej
                będę się nieodzywał i czekał aż mnie puści z dowodem w ręce :P, ale w drzwiach
                mogę zagadać o paragraf. Pozdrawiam, Lysa
                • Gość: sv650 Re: sprowadzone moto IP: *.dhcp.embarqhsd.net 07.08.06, 23:41
                  a moze wiecie jak jest z rejstracja moto sprowadzonego z USA??bo mi mowili ze
                  clo to jest obowiazkowe??(jesli jest to ile ono wynosi?) z ory WIELKIE dzieki;)

pozdro
              • Gość: Lysout Re: sprowadzone moto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.06, 13:09
                spytałem - oswiadczenie musi być w przpadku motocykli do 6 miechów i do 6000
                przebiegu
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka