IP: *.chello.pl 29.08.06, 09:11
mam trzy pozycje kranika ktora co oznacza???
res(gora),pri(lewo),on(dol)
we wszystkich tak jest???
Obserwuj wątek
    • Gość: RUDA Re: kranik IP: 195.116.28.* 29.08.06, 09:59
      Otwarty, zamknięty, rezerwa. Tylko musisz sprawdzić w czasie jazdy. Otwarty i
      zamknięty są na przeciwko siebie. Jak przekrecisz i w czasie jazdy moto zacznie
      zdychać, to znaczy że zamknąłeś dopływ paliwa. Po środku będzie przełączenie na
      rezerwę. Też miałam kranik bez oznaczeń i tak sobie to sprawdziłam.
      • Gość: harlista Re: kranik IP: *.38.91-5.newsouth.net 29.08.06, 14:01
        Oczywiscie njlepiej sprawdzic ale to co piszesz nie jest regula.
        moze byc tez tak:
        ZAMKNIETY - w bok, prostopadle do zaworu
        OTWARTY - w dol, w kierunku wyplywy paliwa
        REZERWA - do gory, w kierunku baku.

Jezeli kiedykolwiek jechales na rezerwie, to nie zapomnij przelaczyc po
        zatankowaniu paliwa. Wielu sie juz zdziwilo , jak to sie stalo ????
        • Gość: laik Re: kranik IP: *.chello.pl 29.08.06, 18:36
          jeszcze nim nie jezdze(tylko po podworku) czekam na papier:) koles przywiozl go z kranikiem do
          gory(nowy) zatankowalem go dzisiaj do pelna,ale nic nie ruszalem...czy mam ten kranik przekrecic,a
          jesli tak to gdzie???
        • Gość: laik Re: kranik IP: *.chello.pl 29.08.06, 18:38
          Wielu sie juz zdziwilo , jak to sie stalo ????
          co sie stalo.?? co masz na mysli?
          • harlista Re: kranik 29.08.06, 19:23
            :)
            jezeli masz kranik w normalnej pozycji to nawet jezeli silnik stanie z braku
            paliwa , zawsze na dnie zostane rezerwa (u mnie ponad 1 litr).Dopuki nie
            zmienisz pozycji na "rezerwe" nie mozesz uzyc tego paliwa. "rezerwa" pozwala ci
            dojechac do stacji benzynowej. Jezeli jednak zatankujesz benzyne , ale kranik
            zostawisz w pozycji R to nastepnym razem paliwo zostanie wyssane do konca a ty
            sie zdziwisz
            • Gość: laik Re: kranik IP: *.chello.pl 29.08.06, 19:35
              Co to znaczy wyssane,a ja sie zdziwie???
              czy to quizz???
              • Gość: laik Re: kranik IP: *.chello.pl 29.08.06, 19:38
                chodzi mi o to ,ze zatankowalem i mam kranik ma Res(gora)i czy wszystko bedzie ok...?
                • Gość: wookash Re: kranik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.06, 19:54
                  Res czyli masz kranik ustawiony na rezerwie
                  • Gość: laik Re: kranik IP: *.chello.pl 29.08.06, 20:05
                    no dobra mam na rezerwie ,ale gdzie mam go przekrecic po zatankowaniu ...?na PRI ,czy na ON???
                    • saracen1608 Re: kranik 29.08.06, 20:10
                      musisz przekręcic na PRI
                      a jakby zgasło to dosyp troche cukru do paliwa - pomaga na kłopoty z kranikiem
                      • Gość: laik Re: kranik IP: *.chello.pl 29.08.06, 20:16
                        ?:"|}?
                        • saracen1608 Re: kranik 29.08.06, 20:23
                          no co sie dziwisz ?
                          cukier jest łatowopalny , nie ??
                          dlatego ułatwia spalanie paliwa w silniku - po prostu szprzęcior bedzie mocniejszy a do tego paliwo bedzie miało mniejsza lepkosc , wiec bedzie przechodziło przez kranik szybciej
                          • Gość: laik Re: kranik IP: *.chello.pl 29.08.06, 20:31
                            saracen...bawisz sie dobrze???
                            • saracen1608 Re: kranik 29.08.06, 20:38
                              ło matko - jak byłeś mały to nie robiłes petard z cukru pudru nabitego razem z saletrą do kapsla po pepsi ??
                              Miało kopa ?? Bo cukier jest bardzo kaloryczny i bardzo dobrze sie spala.

To działa dla silnika jak doładowanie N2O - po prostu zwiekasz kaloryczność mieszanki - a to że słodka woda jest mniej gęsta a co za tym idzie mniej lepka niż destylowana to fakt powrzechnie wiadomy , nie ??
                              • cien1100 Re: kranik 29.08.06, 20:59
                                Saracen, jeszcze kto uwierzy i będziesz go miał na sumieniu :)
                                • saracen1608 Re: kranik 29.08.06, 21:00
                                  jeeee tam -
                                  skoro można jezić na rzepaku to czemu nie na buraku ??
                                  • Gość: laik Re: kranik IP: *.chello.pl 29.08.06, 21:05
                                    ostatni moj wpis na forum... :(
                                    • saracen1608 Re: kranik 29.08.06, 21:09
                                      tjaaa - obiecanki cacanki
                                    • Gość: baba_zanetti Re: kranik IP: *.itpp.pl 29.08.06, 22:45
                                      Może napisz jaki to motocykl, to może dowiesz się tego co Cię interesuje.
                                      Pozycje góra/dół/bok nie oznaczają zawsze tego samego we wszystkich
                                      motocyklach. Tak w ogóle to może to nie mieć znaczenia, bo możesz mieć kranik
                                      podciśnieniowy.
                              • ireo Re: kranik 29.08.06, 21:11
                                saracen1608 napisał:

> ... Bo cukier jest bardzo kaloryczny i bardzo dobrze sie spala...
                                >

fakt. m.in. dlatego wsypanie cukru do baku jest świetnym domowym sposobem na
                                zepsucie silnika, znanym od czasów wczesnego Jamesa Bonda
                                • saracen1608 Re: kranik 29.08.06, 21:13
                                  ireo - taka fajną dyskusje sperdolic ......:/
                                  jak mogłes :/
                                  • ireo Re: kranik 29.08.06, 23:51
                                    ale najpierw bezpiecznie odczekałem aż laikowi w pozycji res skończy się benzyna
    • Gość: Gs500 Re: kranik IP: 80.54.53.* 31.08.06, 20:35
      Pozycja Pri słuzy do zalania gazników po wypaleniu z nich paliwa lub
      serwisowaniu . Kranik nie moze byc w tej pozycji cały czas bo mozesz zalac
      silnik. Pozycja ON to pozycja normalnej pracy , zawsze ustawiaj na ON. Res to
      rezerwa. Gdy w czasie jazdy silnik zaczyna przerywac z braku paliwa to
      przełączasz na REs i dalej wdrogę do stacji paliw. Twój kranik jest
      podcisnieniowy czyli dopływ paliwa otwiera sie samoczynnie po uruchomieniu
      silnika. Jesli moto stało długo bez palenia to najpierw ustaw na PRI a po 30 sek
      na ON i pal.
      • Gość: laik Re: kranik IP: *.chello.pl 31.08.06, 21:08
        :) dziekuje...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka