Gość: laik IP: *.chello.pl 29.08.06, 09:11 mam trzy pozycje kranika ktora co oznacza??? res(gora),pri(lewo),on(dol) we wszystkich tak jest??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: RUDA Re: kranik IP: 195.116.28.* 29.08.06, 09:59 Otwarty, zamknięty, rezerwa. Tylko musisz sprawdzić w czasie jazdy. Otwarty i zamknięty są na przeciwko siebie. Jak przekrecisz i w czasie jazdy moto zacznie zdychać, to znaczy że zamknąłeś dopływ paliwa. Po środku będzie przełączenie na rezerwę. Też miałam kranik bez oznaczeń i tak sobie to sprawdziłam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: harlista Re: kranik IP: *.38.91-5.newsouth.net 29.08.06, 14:01 Oczywiscie njlepiej sprawdzic ale to co piszesz nie jest regula. moze byc tez tak: ZAMKNIETY - w bok, prostopadle do zaworu OTWARTY - w dol, w kierunku wyplywy paliwa REZERWA - do gory, w kierunku baku. Jezeli kiedykolwiek jechales na rezerwie, to nie zapomnij przelaczyc po zatankowaniu paliwa. Wielu sie juz zdziwilo , jak to sie stalo ???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: laik Re: kranik IP: *.chello.pl 29.08.06, 18:36 jeszcze nim nie jezdze(tylko po podworku) czekam na papier:) koles przywiozl go z kranikiem do gory(nowy) zatankowalem go dzisiaj do pelna,ale nic nie ruszalem...czy mam ten kranik przekrecic,a jesli tak to gdzie??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: laik Re: kranik IP: *.chello.pl 29.08.06, 18:38 Wielu sie juz zdziwilo , jak to sie stalo ???? co sie stalo.?? co masz na mysli? Odpowiedz Link Zgłoś
harlista Re: kranik 29.08.06, 19:23 :) jezeli masz kranik w normalnej pozycji to nawet jezeli silnik stanie z braku paliwa , zawsze na dnie zostane rezerwa (u mnie ponad 1 litr).Dopuki nie zmienisz pozycji na "rezerwe" nie mozesz uzyc tego paliwa. "rezerwa" pozwala ci dojechac do stacji benzynowej. Jezeli jednak zatankujesz benzyne , ale kranik zostawisz w pozycji R to nastepnym razem paliwo zostanie wyssane do konca a ty sie zdziwisz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: laik Re: kranik IP: *.chello.pl 29.08.06, 19:35 Co to znaczy wyssane,a ja sie zdziwie??? czy to quizz??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: laik Re: kranik IP: *.chello.pl 29.08.06, 19:38 chodzi mi o to ,ze zatankowalem i mam kranik ma Res(gora)i czy wszystko bedzie ok...? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wookash Re: kranik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.06, 19:54 Res czyli masz kranik ustawiony na rezerwie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: laik Re: kranik IP: *.chello.pl 29.08.06, 20:05 no dobra mam na rezerwie ,ale gdzie mam go przekrecic po zatankowaniu ...?na PRI ,czy na ON??? Odpowiedz Link Zgłoś
saracen1608 Re: kranik 29.08.06, 20:10 musisz przekręcic na PRI a jakby zgasło to dosyp troche cukru do paliwa - pomaga na kłopoty z kranikiem Odpowiedz Link Zgłoś
saracen1608 Re: kranik 29.08.06, 20:23 no co sie dziwisz ? cukier jest łatowopalny , nie ?? dlatego ułatwia spalanie paliwa w silniku - po prostu szprzęcior bedzie mocniejszy a do tego paliwo bedzie miało mniejsza lepkosc , wiec bedzie przechodziło przez kranik szybciej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: laik Re: kranik IP: *.chello.pl 29.08.06, 20:31 saracen...bawisz sie dobrze??? Odpowiedz Link Zgłoś
saracen1608 Re: kranik 29.08.06, 20:38 ło matko - jak byłeś mały to nie robiłes petard z cukru pudru nabitego razem z saletrą do kapsla po pepsi ?? Miało kopa ?? Bo cukier jest bardzo kaloryczny i bardzo dobrze sie spala. To działa dla silnika jak doładowanie N2O - po prostu zwiekasz kaloryczność mieszanki - a to że słodka woda jest mniej gęsta a co za tym idzie mniej lepka niż destylowana to fakt powrzechnie wiadomy , nie ?? Odpowiedz Link Zgłoś
cien1100 Re: kranik 29.08.06, 20:59 Saracen, jeszcze kto uwierzy i będziesz go miał na sumieniu :) Odpowiedz Link Zgłoś
saracen1608 Re: kranik 29.08.06, 21:00 jeeee tam - skoro można jezić na rzepaku to czemu nie na buraku ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: laik Re: kranik IP: *.chello.pl 29.08.06, 21:05 ostatni moj wpis na forum... :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baba_zanetti Re: kranik IP: *.itpp.pl 29.08.06, 22:45 Może napisz jaki to motocykl, to może dowiesz się tego co Cię interesuje. Pozycje góra/dół/bok nie oznaczają zawsze tego samego we wszystkich motocyklach. Tak w ogóle to może to nie mieć znaczenia, bo możesz mieć kranik podciśnieniowy. Odpowiedz Link Zgłoś
ireo Re: kranik 29.08.06, 21:11 saracen1608 napisał: > ... Bo cukier jest bardzo kaloryczny i bardzo dobrze sie spala... > fakt. m.in. dlatego wsypanie cukru do baku jest świetnym domowym sposobem na zepsucie silnika, znanym od czasów wczesnego Jamesa Bonda Odpowiedz Link Zgłoś
saracen1608 Re: kranik 29.08.06, 21:13 ireo - taka fajną dyskusje sperdolic ......:/ jak mogłes :/ Odpowiedz Link Zgłoś
ireo Re: kranik 29.08.06, 23:51 ale najpierw bezpiecznie odczekałem aż laikowi w pozycji res skończy się benzyna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gs500 Re: kranik IP: 80.54.53.* 31.08.06, 20:35 Pozycja Pri słuzy do zalania gazników po wypaleniu z nich paliwa lub serwisowaniu . Kranik nie moze byc w tej pozycji cały czas bo mozesz zalac silnik. Pozycja ON to pozycja normalnej pracy , zawsze ustawiaj na ON. Res to rezerwa. Gdy w czasie jazdy silnik zaczyna przerywac z braku paliwa to przełączasz na REs i dalej wdrogę do stacji paliw. Twój kranik jest podcisnieniowy czyli dopływ paliwa otwiera sie samoczynnie po uruchomieniu silnika. Jesli moto stało długo bez palenia to najpierw ustaw na PRI a po 30 sek na ON i pal. Odpowiedz Link Zgłoś