Dodaj do ulubionych

ktoś sie podzieli o v-stromach?:)ChcePrzygody!

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.09.06, 11:14
Jestem 27 letnia kobietą, ok 170 cm..Moja przygoda z motocyklami trwa od
niedawna...Stad moje pytanie...Kilka dni temu zauważyłam w którejś z gazet,
że bardzo mi się podoba ten typ suzuki..jeszcze nie widziałam go na oczy:)ale
wiem że chce nim jeżdzić, czy to dobry motor dla pocżątkującej kobiety???
(specjalnie podałam dane:)))... Na poważnie od kilku miesięcy mysle o kupnie,
ale nie znam nikogo z tzw. "motocyklistów";-)..
A tak na marginesie moja pasja i marzenia dopiero teraz moga zostać
zrealizowane i chce w końcu poczuć smak przygody:))) Do tej pory to moja
przygoda była w głowie!!!Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • Gość: szynszyll Re: ktoś sie podzieli o v-stromach?:)ChcePrzygody IP: *.prz.rzeszow.pl 27.09.06, 12:25
      yo!

piekna maszyna - czekam az nieco stanieje i jest na liscie, co nie zmienia
      faktu ze zdecydowanie odradzam na pierwsze moto komus kto na razie tylko marzy.
      kup na pierwszy sezon cos mniejszego - przekonasz sie czy Cie to bawi - na
      wieksze motocykle czas jeszcze przyjdzie.

wszystkim forumowym teoretykom - wyznawcom litra - ktorzy w zyciu nie siedzieli
      na 210 kg motocyklu enduro mowie: buda!

szynszyll
      • Gość: JuliaP. Re: ktoś sie podzieli o v-stromach?:)ChcePrzygody IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.09.06, 12:30
        Rozumiem, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby pogadać z kims kto jeżdzi taka
        650? albo 100?..rozumiem, że powinnam mniejszy, aczkolwiek jestem bardzo
        ciawska odnośnie tego typu, bo to pierwszy moto ktory zrobił na mnie takie
        wrażenie i od razu sie zakochałam;) może znasz kogoś kto czymś takim jeżdzi i
        zechce się podzielić wrażeniami;-)...
        • Gość: nyorker Re: ktoś sie podzieli o v-stromach?:)ChcePrzygody IP: *.dyn.optonline.net 27.09.06, 14:03
          julia jest pierwszym przypadkiem osoby zakochanej w stromie, z ktorym sie spotykam.
          • Gość: JuliaP Re: ktoś sie podzieli o v-stromach?:)ChcePrzygody IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.09.06, 14:25
            a co w tym dziwnego?
            • Gość: nyorker Re: ktoś sie podzieli o v-stromach?:)ChcePrzygody IP: *.dyn.optonline.net 27.09.06, 14:27
              to kwestia upodoban, by nie rzec gustu. ale mniejsza o to. przyszlo mi do glowy,
              ze mozesz sprobowac skontaktowac sie z cosmosquig'iem. chlopak jest z krakowa i
              uzytkuje stroma zgodnie z przeznaczeniem:

www.advrider.com/forums/showthread.php?t=158811
          • Gość: HK DL 1000 Re: ktoś sie podzieli o v-stromach?:)ChcePrzygody IP: 195.205.81.* 09.10.06, 12:42
            i za ti Cie kochamy hahaha.......
      • Gość: nyorker Re: ktoś sie podzieli o v-stromach?:)ChcePrzygody IP: *.dyn.optonline.net 27.09.06, 14:01
        odradzam julii nie tylko stroma litrowego, ale i 650. za ciezkie, za mocne.
        dziwne to, ale latwiej znienawidziec 200kg, niz np 150. doradzalbym cos w stylu
        malego varadero (175?), ale znam tylko z obrazkow.
    • Gość: mad Re: ktoś sie podzieli o v-stromach?:)ChcePrzygody IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.06, 12:42
      proponuję użyć wyszukiwarki postów :)

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=508&w=48782851&a=48854544
      czy jednak nadaje się na 1. moto? to zależy jak ci leży, tzn czy czujesz się
      stabilnie, czy sięgasz obiema nogami (obowiązkowo !!) i czy masz poczucie
      kontroli nad motorem. no i czy twój temperament i umiejętności pozwolą na
      operowanie stromem. generalnie jest to sprzęt stworzony do dynamicznej jazdy
      (nie znaczy koniecznie szaleńczej), choć sporo wybacza i jest mało wymagający.

z drugiej stony, skoro jesteś napalona właśnie na (małego) stroma to:
      1) czy ktoś (ty sama:) cię powstrzyma ?
      2) czując należny respekt, będziesz używać go tak, by nie zrobić sobie krzywdy,
      prawda ?

więcej info na doctormad@gazeta.pl
      mad
      • Gość: JuliaP Re: ktoś sie podzieli o v-stromach?:)ChcePrzygody IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.09.06, 14:33
        ad1. Może ktoś mnie powstrzmać, bo znam go tylko ze zdjęć
        ad2. jestem rozsądna osobą, ale i tak pewnych rzeczy nie można przewidzieć..

a to jak ma mi leżec to wiem mimo małego doświadczenia..pytanie moje było
        proste czy to motor dla mnie, szczupłej 170cm kobiety?..chciałabym się
        dowiedzieć wiecej..
        • Gość: mad Re: ktoś sie podzieli o v-stromach?:)ChcePrzygody IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.06, 15:04
          "pytanie moje było proste czy to motor dla mnie, szczupłej 170cm kobiety?.."

1) waga ciała i płeć nie gra roli
          2) 170cm to mało i dużo, więc nie odpowiem ci z całą pewnością tak lub nie.
          jeżeli przy swoim wzroście panujesz nad motem, to nie widzę przeszkód by na nim
          jeździć.

bo z czego wynikają twoje wątpliwości ??

• Gość: JuliaP Re: ktoś sie podzieli o v-stromach?:)ChcePrzygody IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.09.06, 15:18
            no wlasnie celowo podalam swoj wzrost, wiek, zeby któryś z Panów powiedzial mi
            czy w ogóle warto się przymierzyć przy moim wzroście....a nie wiem czy czuję
            się stabilnie bo nigdy nie siedziałam na nim, tylko widziałam w gazecie..stad w
            ogole moje pytanie na tym froum...no i czy to moto dla kobiety...?? więc może
            jak się przysiądę to będę wiedzieć..narazie nie mam możliwości i dlatego
            pytam...gdybym juz siedziala na nim wczesniej nie wchodziłabym na to
            forum....wiec 170 wystarczy czy raczej wystarczyłoby gdybym była mężczyzną?
            jesli nie waga ważna ..
            • Gość: mad Re: ktoś sie podzieli o v-stromach?:)ChcePrzygody IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.06, 15:33
              "wiec 170 wystarczy czy raczej wystarczyłoby gdybym była mężczyzną? "

jedyna różnica między 170cm-owym facetem i 170cm-ową kobietą względem motocykla
              byłaby budowa miednicy tudzież krocza w ogóle (?)- nie jestem anatomem i trudno
              mi mówić komu łatwiej siedzieć na stromie, i czy facetowi łatwiej tylko dlatego
              że jest facetem. ale rozumiem do czego zmierzasz...

zatem odpowiadam: nie jestem pewien czy 170 wystarczy (pocieszeniem może być
              brak istoty płci i wagi :). warto pojść do dealera lub jeszcze lepiej poprosić
              kogoś by dał ci się przymierzyć (z ewentualną jazdą próbną jeśli uradzisz)...

mad
              • Gość: JuliaP Re: ktoś sie podzieli o v-stromach?:)ChcePrzygody IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.09.06, 09:58
                o dealerze to mówił marynarz nie powtarzaj po innych...ech napisze chyba maila
          • Gość: dl 1000 Re: ktoś sie podzieli o v-stromach?:)ChcePrzygody IP: 195.205.81.* 09.10.06, 12:45
            jak czujesz ze sobie poradzisz to reszta zalezy od Ciebie. Dl 650 nie powinien
            Cie zponiewierac. a jakby co to sobie siedzinko obnizysz
    • Gość: marynarz Re: ktoś sie podzieli o v-stromach?:)ChcePrzygody IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.09.06, 14:13
      Motocykl jest bardzo fajny i niezawodny, nie słuchaj opinii "ekspertów", tylko
      jedź do dealera, usiądź na maszynie i zobacz jak się czujesz. Jak będzie ok, to
      wsiadaj na jazdę próbną (jak się boisz to jako pasażer). V-Strom ma dosyć
      wysokie i szerokie siedzenie, ja mam 182 cm i dla mnie jest akurat.
      Jeżeli chodzi o "początkujący" stan umiejętności, to ja zawsze pytam, czy gość
      przymierzający się do motocykla jeździ na rowerze. Jeżeli nie, to nie wiem, jak
      w ogóle można zrozumieć zasady jazdy motocyklem, wszystko jedno skuterem czy
      litrówką.

Pozdrawiam
      • Gość: JuliaP Re: ktoś sie podzieli o v-stromach?:)ChcePrzygody IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.09.06, 15:21
        Dzięki ...
        • Gość: szynszyll Re: ktoś sie podzieli o v-stromach?:)ChcePrzygody IP: *.prz.rzeszow.pl 27.09.06, 16:07
          yo!

no to nie badzo rozumiem:

cyt. mam 182 cm i dla mnie jest w sam raz

a kobitka ma 12 cm mniej

popros dilera w salonie zeby ci ten motocykl polozyl a potem go podnies i
          pogadamy, bo ze ci nie raz rypnie to pewne

ponadto radzilbym zaaplikowc sobie nieco pokory i samokrytyki bo Strom to nie
          jest zabawka tylko motocykl pelna geba, no chyba ze faktycznie kupujesz oczami

cala dyskusja jest dla mnie lekko durna bo czekasz az ktos potwierdzi Twoja
          teze, a ja stwierdzam stanowczo:

V Strom 650 nie nadaje sie na pierwsze moto dla kogos kto nigdy nie mial z moto
          do czynienia i jest kobieta - o zakladam normalnej budowie ciala nawet ze 170
          cm wzrostu

jezdzilem na Stromie i sadze ze mialbym z nim klopot gdyby to bylo moje
          pierwsze moto

szynszyll

p.s. na poczatek kupilbym malego dominatora ktory wazy 119 kg i wyrywa sie z
          pod dupy tak ze ho ho
          • Gość: nyorker Re: ktoś sie podzieli o v-stromach?:)ChcePrzygody IP: 70.19.14.* 27.09.06, 16:22
            "cala dyskusja jest dla mnie lekko durna"

daj sobie spokoj. gdy tylko julia przymierzy sie do jednego w meatspace, chcica
            jej przejdzie i nawet "marynarz" nie pomoze.
            • Gość: brembo Re: ktoś sie podzieli o v-stromach?:)ChcePrzygody IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.06, 18:26
              honda nx250 dominejter :) potem moooże strom
    • Gość: marynarz Re: ktoś sie podzieli o v-stromach?:)ChcePrzygody IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.09.06, 11:05
      Kilka faktów:

1. W całej Europie mnóstwo ludzi kupuje motocykle "oczami", bo bardzo im się
      podobają, nie podchodzą do tego jak eksperci z 20-letnim stażem na torach.
      Chrzanią "wyrocznie" i biorą to, co ich kręci.

2. Kupując nowy motocykl nikt Cię nie zmusi do jazdy na 150% jego możliwości,
      do schodzenia na kolano na pierwszym zakręcie. Jesteśmy narodem złośliwym i
      zamiast fachowych rad oczekuj raczej kpiących uśmieszków. Nie przejmuj się tym,
      masz swój motocykl i możesz nim jeździć 20 km/h i nikomu nic do tego.

3. Jazda od razu na maksa to psucie przyjemności z posiadania motocykla. Cały
      urok to zdobywanie wprawy, poznawanie swoich możliowści, jazdna na 35%, potem
      50%/80% możliwości pojazdu.

4. ..dlatego przez pierwsze kilka miesięcy możesz testować V-Stroma na 3-4
      biegu, po uliczkach niedaleko swojego domu. Nie musisz nikomu niczego
      udowadniać, nikogo przeskakiwać umiejętnościami - po prosty jeździsz, bo
      lubisz.

5. ...tylko do dealera musisz pójść z kimś, kto obiektywnie potwierdzi twoje
      wrażenia z motocykla, bo dealer z reguły dba przede wszystkim o sprzedaż.
      • Gość: nyorker fakt IP: *.dyn.optonline.net 28.09.06, 14:22
        ta gazeta to moze nienajgorsze zrodlo informacji, ale z motocyklami ma tyle
        wspolnego, co czasem napisze o jakims wypadku.

"Kupując nowy motocykl nikt Cię nie zmusi do jazdy na 150% jego możliwości"

balem sie, ze zakonczymy tydzien bez cytatu tygodnia.

"bedac mloda lekarka przyszedl do mnie pacjent na 150% jego mozliwosci"
      • Gość: HK DL 1000 Re: ktoś sie podzieli o v-stromach?:)ChcePrzygody IP: 195.205.81.* 09.10.06, 12:49
        ty masz chlopie racje. gratulacje za podejscie. szcuneczek kolego szacuneczek
    • Gość: NETRUNNER Re: ktoś sie podzieli o v-stromach?:)ChcePrzygody IP: *.zibi.pl 28.09.06, 13:28
      Sugeruje cos mniejszego i lzejszego typu Suzuki Freewind albo Kawasaki KLE500.
      Chcesz povzytac o v-stromie to zapraszam do testu na:
      www.motocyklmania.com/testy.php?id=2
      Ja wlasnie w przyszlym roku przesiadam sie na V-Stroma 650 z ABS. Pojezdzilem
      nim troche i choc do wszystkiego czasem tez jest do niczego, to uwazam ze to
      chyba obecnie najlepszy uniwersalny moto na rynku. Szczerze polecam, choc nie
      jako pierwszy

www.Skutery.net
      www.MotocyklMania.com
      • Gość: szynszyll Re: ktoś sie podzieli o v-stromach?:)ChcePrzygody IP: *.prz.rzeszow.pl 28.09.06, 13:52
        yo!

od kiedy KLE 500 to maly i lekki motocykl?! siedziales kiedys na nim, czy tylko
        w gazecie go widziales?

KLE500-rozstaw osi: 1500 mm waga: 181 kg wys siedz: 850 mm (!)

V-Strom-rostaw osi: 1540 mm waga: 197 kg wys siedz: 820 mm

wiec jak dla mnie motocykle identyczne z tym ze KLE wyzsze i dla laski co ma
        170 cm to ja przepraszam

szynszyll

p.s. przynudze:

rozstaw osi: 1350 mm waga: 119 kg wys siedz: 82 cm - Honda NX 250 i od tego
        radzilbym zaczac
        • Gość: f Re: ktoś sie podzieli o v-stromach?:)ChcePrzygody IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.06, 20:15
          bez ABS to 189 kg
          • Gość: brembo Re: ktoś sie podzieli o v-stromach?:)ChcePrzygody IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.06, 21:15
            to był pewnie fifty five. tylko nick mu ucieło. on zna wszystkie dane techniczne
            z katalogów co do grama :)
    • Gość: Marynarz Re: ktoś sie podzieli o v-stromach?:)ChcePrzygody IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.06, 10:51
      Julio, rozmawiałem niedawno z facetem, który wyłożył się na crossówce 125cm,
      przeszlifował koledze Kawasaki 1100 i nakrył się quadem podczas przegazówki.
      Takim ludziom potrzebne są fazy przejściowe skuter-125-500-650, a i tak będą
      sfrustrowani, że inni jeżdżą lepiej i nie słuchają ich rad. Mój ojciec w latach
      60. nie miał takiego wyboru sprzętów na rynku i wskoczył od razu na ciężkie
      Triumphy, lżejsze Junaki i jakoś to przeżył, a nawet poderwał na te motocykle
      parę panien. Życzę wszystkim optymizmu i wiary w siebie.
    • Gość: Fazi Re: ktoś sie podzieli o v-stromach?:)ChcePrzygody IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.10.06, 15:41
      Witam!
      Ja powiem tak, jeździłem na V-Stromie 650, maszyna spoko, jeździ jak mała
      rakieta (ten dźwięk), wygląd ma super, na plus zegary, osobiście mam transalpa
      650 i to był mój pierwszy motocykl, także nie uważam, że jest to złe moto jako
      pierwsze...ale na pewno jak będziesz jeździła z głową to nie powinno być
      problemów, jedyny problem to kwestia podniesienia go z gleby...ja za pierwszym
      razem transalpa za cholere nie mogłem podnieść (176 wzrostu, 96 wagi:), moim
      zdaniem w polskich realiach (finansowych) nie jest tak łatwo zmieniać sobie
      moto co sezon...aby co roku mieć większy pojemniejszy i itd.....jak kupisz moto
      musisz wiedzieć co chcesz i czego oczekujesz od niego...pomyśl także o hondzie
      Transalp 650V...bardzo podobny motor:).
    • Gość: guest Re: ktoś sie podzieli o v-stromach?:)ChcePrzygody IP: *.server.ntli.net 03.10.06, 04:55
      Witaj,

Mam V-Stroma 650 od dwoch lat--zrobilem nim 24 tys. mil. Motor bardzo fajny i idealny na drugi motor,
      ale na pierwszy moim zdaniem sie nie nadaje. Nie ze wzgledu na moc (choc hamowanie silnikiem ma
      spore, co moze zdziwic osobe poczatkujaca). on jest po prostu za duzy, tzn. za wysoki. Przy wolnych
      manwerach sie wylozysz. Wydaje mi sie tez, ze jestes troche za niska do niego. Ja mam 190 i jest w sam
      raz. Obawiam sie, ze 170 to troche za malo, jak na ten motor, ktory jest chyba jednak dla duzych osob,
      ale tu moge sie mylic i pewnie najlepiej sie przymierzyc u dilera.
      • Gość: pawelkrach Re: ktoś sie podzieli o v-stromach?:)ChcePrzygody IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.07, 14:43
        intersuje mnie czy po gownie przejade? czy nie...szukam miekkiego na dziurki,
        ale i zeby po drogach jezdzil, bo slyszalem o nim, ze luzik...
      • Gość: sztormiak Re: ktoś sie podzieli o v-stromach?:)ChcePrzygody IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.07, 22:47
        hej,
        Małego sztormiaka ujeżdżałem przez ostatnie 7 kkm. Nigdy wcześniej nie
        posiadałem żadnego innego motocykla. Generalnie jestem z niego zadowolony,
        zwłaszcza podczas poranno-sobotnich wycieczek do nikąd. Jednak do codzienne
        użytku w mieście to trochę klocowaty ( 40% z tych 7kkm to w mieście właśnie ).
        Ktoś wspominał, że kryterium doboru motocykla jest możliwość podniesienia go z
        pozycji leżącej. Uważam to za jakąś bzdurę - DL650kę jedna osoba nie jest w
        stanie podnieść ze względu na wysoko umieszczony środek ciężkości.
        A teraz rada: 170 cm to zamało, aby myśleć o stabilnym i pewnym utrzymaniu
        sztormiaka po zatrzymaniu. Żona ma 169 cm i kiedy wsiada na siodło jako
        kierowca, muszę trzymać moto, bo majta nogami.
        • Gość: nyorker bzdure IP: *.dyn.optonline.net 05.01.07, 00:37
          "Uważam to za jakąś bzdurę - DL650kę jedna osoba nie jest w stanie podnieść ze
          względu na wysoko umieszczony środek ciężkości."

lubie teksty, od ktorych powiewa hardcorem. zaznalem wyszczerzenia z obnazeniem
          obu gornych 7ek i 40% dolnego garnitura. brembo sie usmieje i mateusz pewnie tez.

ale zarty na bok i teraz powaznie: albo pilnowalbym diety lepszej polowki, albo
          pomyslalbym nad trojkatem, bo jesli - o zgrozo - malzonka przytyje i nie daj
          boze sie obali, to nie bedzie mocy jej podniesc samemu. a przyczyn przypadkowego
          obalenia sie zony moze byc naprawde wiele.

niedawno znow przygladalem sie stromowi. zdecydowanie nie jest to jednoslad dla
          kobiety od niedawna majacej do czynienia z motocyklami. po prostu jest za duzy.
          ale julii dawno nie bylo, wiec moze lezy gdzies przygnieciona wymarzonym stromem.

nyorker (henri lloyd lover)
          • mateuszxyx Re: bzdure 05.01.07, 00:42
            bo prawdziwy mezczyzna wybiera male, krepe, niewywrotne. ale takie to tylko pod
            Bialymstokiem
            • Gość: marider Re: bzdure IP: *.elpos.net 05.01.07, 10:17
              Tu sie zgodze, nie ma to jak piekne Podlasianki (niekoniecznie te ponizej
              170cm), reszta moze przy nich wymiekac :)

Zeby bylo NT i do J: kup sobie Diversion 600/CB500/GS500/ER5 etc. Przynajmniej
              sie nie zabijesz (moze) a w temat "co na/jakie pierwsze moto" napewno nie
              wchodzi Vsrom ;)

Pzdr
              marider
              R1
            • Gość: BENO Re: ktoś się podzieli o v-stromach?)chcę Przygody! IP: 81.210.11.* 06.01.07, 16:20
              Julio mażysz o pięknej maszynce która jest dosłowne uniwersalnym moto.
              Drugi rok z rzędu wygrała ten sam plebscyt rozgrywany w kilku alpejskic
              państwach "ALPEN MASTERS".
              Sam mam zasczyt dosiadac na codzień V-STROMA mam 186 cm i jest jak ulał .
              Naciągam moją żonkę na kupno koljnej takiej maszynki (żona ma 171 cm)też
              650 i razem będziemy pomykac bo jako plecaczek żle się czuje jak nauczyłem
              ją jeżdzic.
              Myślę ze dasz sobie radę !
              w zachodniej europie kobiety często dosiadają podobne turystyki (TRANS ALP
              CZY BMW 650 GS)
              POZDRAWIAM.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka