jarjar7562 30.03.03, 05:25 Czesc! Mam jedno male pytanko. Ile wynosi clo za motor sprowadzony z Anglii. Chodzi mi dokladnie o Yamahe Fazer 600, 1-dwulatek, cena okolo 3000 funtow. Z gory dziekuje za szybka odpowiedz (kupuje za kilka tygodni)Waldek Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cx5000 Re: Clo za motor 01.04.03, 10:26 clo wynosi 9% wartosci plus 22 procent podatku liczonego od wartosci plus clo. jezeli motor jest peodukowany(nie kupiony) w unii eu. to nie ma cla a tylko podatek. nie ma znaczenia rocznik. dosyc znaczne sa tez oplaty w biurach celnych cos ok 400- 500 zl(wypelnienie dokumentow , jakies papiery na granicy). clo jest liczone od wartosci celnej tzn. wartosc z faktury plus koszty sprowadzenia(jezeli nie masz na nie dokumentu to deklarujesz ile dales za benzyne ,rejestracje ubezp. itp). przywiozlem motor z niemiec w 2002r. i zadeklarowalem 300 marek. Odpowiedz Link Zgłoś
szable Re: Clo za motor 25.07.03, 16:43 cx5000 napisał: przywiozlem motor z niemiec w 2002r. i zadeklarowalem 300 marek. Czyli jak mam to zrobic: 1. Ide do goscia i place mu za motocykl, np w Hamburgu....... co dalej? 2. Jak zalatwic probne blachy? 3. Zakladam,ze blachy zdobylem i motocyklem dojezdzam do granicy. 4. Place tam clo niejako "z siodla".Jak dobrze zrozumialem : Wartosc motocykla (zdeklarowana prze ze mnie czy jakas z katalogu?) + 9% i od tego 22%; ponadto oplaty manipulacyjne - jakies 400-500zl. 5. Czy nie ma tu miny, ze kupie maszyne za powiedzmy 500€ a zabule podatek i clo od wartosci katalogowej np. 2500€? 6. Czy na motocykle tez jest limit wieku? 7. Czy jezeli place nasz VAT, to moge wczesniej domagac sie zwrotu niemieckiego Steueru 16% ? Gdzie znajde najlepsze zrodlo przystepnych informacji w tych tematach, a moze zna ktos firme, lub czlowieka, ktory zajmuje sie przywozeniem pojazdow do Polski i mnie w tym wyreczy? pozdrawiam forumowiczow Odpowiedz Link Zgłoś
szkot69 Re: Clo za motor 06.08.03, 15:08 Witam, > dosyc znaczne sa tez oplaty w biurach celnych > cos ok 400- 500 zl(wypelnienie dokumentow , jakies papiery na granicy). Opłata 250 zł w Warszawce :-) > clo jest liczone od wartosci celnej tzn. wartosc z faktury plus koszty > sprowadzenia(jezeli nie masz na nie dokumentu to deklarujesz ile dales za > benzyne ,rejestracje ubezp. itp). przywiozlem motor z niemiec w 2002r. i > zadeklarowalem 300 marek. I od 300 marek zapłaciłeś cło? Urzędy celne mają tabele wartości motorków i "Pan" celnik, jak nie podoba mu się wartość na fakturze bierze sobie właśnie z takiej tabelki.... :-( Odpowiedz Link Zgłoś