Dodaj do ulubionych

Gumy do DL650 - feedback

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.07, 10:14
witam ponownie w temacie,

kupiłem zachwalane Pirelli Scorpion do DLa i przejechałem już ponad 1300km.
problem w tym że... potwornie się ślizgają !!! czuje się na nich niepewnie,
nawet na suchym i czarnym, nie mówiąc od mokrym. dużo lepsze wrażenia miałem
na "okropnych" bridestonach trailwing które tak zostały objechane na forum.

generalnie opona pływa po asfalcie i często zdarzają się uślizgi, tak przodu
jak i tyłu. po wzdłużnych koleinach opona ześlizguje się (czego nie było w
trailwingach) i wymaga większej siły w utrzymaniu kierownicy, bo ta ma
tendencje do latania po nierównościach (podkreślam, ze tego nie było na
fabrycznych gumach).

czy ktoś mi to może wyjaśnić ?
Obserwuj wątek
    • hun996 Re: Gumy do DL650 - feedback 13.06.07, 13:11
      A po co kupiłeś Pirelli?
      Co z tego że zachwalane. Liczą sie własne doświadczenia. Jak dobrze szło na
      trailwingach to po co zmieniałeś. Dla mnie akurat TW były doskonałe do XTZ660.
      Jak niepewnie to zmień np na Michlin Anakee a te sprzedaj jako mało używane.
      Zanim coś ci się stanie...
      • Gość: Mad Re: Gumy do DL650 - feedback IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.07, 14:07
        > A po co kupiłeś Pirelli?
        > Co z tego że zachwalane. Liczą sie własne doświadczenia. Jak dobrze szło na
        > trailwingach to po co zmieniałeś. Dla mnie akurat TW były doskonałe do
        XTZ660.
        > Jak niepewnie to zmień np na Michlin Anakee a te sprzedaj jako mało używane.
        > Zanim coś ci się stanie...

fajnie, tylko że na DL-u jeździłem jedynie na TW, więc trudno mówić o
        doświadczeniu, skoro spróbowałem tylko jednej gumy, która się czasem
        uślizgiwała. naturalne jest więc że szukałem czegoś lepszego.

przed swoją decyzją prześłedziłem sporo opinii i wniosek był jeden. nie mówiąc
        o tym, że wypróbowanie scorpionów czy anakee czy innych jest obarczone takim
        samym ryzykiem. zadziwia mnie jednak ich nieskuteczność na drodze, i fakt że w
        testach i doświadczeniach ludzi wypadały one nieźle (na tle TW).

no cóż, może to cena doświadczenia..

• Gość: hun996 Re: Gumy do DL650 - feedback IP: 80.51.237.* 14.06.07, 08:39
          akurat wczoraj czytałe opis testu KTM990 właśnie na takich oponach. Niejaki
          Dziawer piał z zachwytu nt zachowania na asfalcie.
          • Gość: Mad Re: Gumy do DL650 - feedback IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.07, 10:21
            > akurat wczoraj czytałe opis testu KTM990 właśnie na takich oponach. Niejaki
            > Dziawer piał z zachwytu nt zachowania na asfalcie.

jesteś pewnien że chodziło o te ??? KTM 990 ma fabryczne Scorpion MT90 A/T !!!!

a ja dziś znów miałem kilka uślizgów..
            • Gość: sly11 Re: Gumy do DL650 - feedback IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.07, 15:24
              > a ja dziś znów miałem kilka uślizgów..

kolego wyrzuć je w cholerę
              ja przerabiałem podobny temat tylko ja dałem metzelera toranca ,mam wrazenie że
              są lepsze od TW.
              choć można powiedzieć że porównywalne,ale że pirelli taką lipę sprzedaje ....hm.

może zmień na metzelera,ja szcerze polecam zlatałem już na nich 1 kt i żadnych
              niespodzianek.
              i chyba będą tańsze niż brydze,jak jesteś z wawki to dzwoń do
              www.tomi-opony.pl/
              u nich kupowałem i jak dobrze pogadasz to dadzą 20 % off

pozdro
              • Gość: omnik Re: Gumy do DL650 - feedback IP: 217.153.180.* 14.06.07, 17:01
                hello
                jeżdziłem DL650 2 lata i zrobiłem 22tysiaki za nim oryginalne (fatalne) gumy
                zamieniłem na Dunlopa D 270.600zł tył i 500 przód ale.... warto że ja
                piernicze.na tych gumach pyknąłem 11 tys za nim sprzedałem
                motorek.mokro,sucho,lekki szuterek.... co chcesz.guma idealna i warta swojej
                ceny.jeżdziłem też testowymi Vstormami na jakiś wynalazkach - generalnie
                kicha.motor na D 270 prowadzi się jak po sznurku.kiera nie chodzi na boki a
                jesli (nie rób tego nigdy) puscisz ją przy 100km to motorek nawet nie drgnie.
                ps.tera mam KTM 990 i fakt ma załozone Skorpiony.
                sie ma.
                • Gość: wojtexc Re: Gumy do DL650 - feedback IP: 165.72.200.* 14.06.07, 17:19
                  omnik i jak ci sie lata 990? mysle o nim ale chyba odpuszcze na rzecz 950 sm bo
                  do tego to przynajmniej jakies kufry przytrocze i gdzies polece.. choc nie
                  ukrywam ze chetnie polatalbym tym dzikiem!
                  • Gość: omnik Re: Gumy do DL650 - feedback IP: 217.153.180.* 14.06.07, 21:06
                    zwierze bracie i tyle.błedów nie wybacza,niepokornym zrywa łańcuchy,w terenie
                    jest nie do zajeb... ,cóż - zrobiony został z myślą o wypadzie za
                    miasto...przez Afrykę,Bałkany,fota na Krymie i sru na kilka dni w Andy.no i
                    powrót do chałupy stepem 5tys km.mam jeszcze KTM 450 exc ale to jest niewinny
                    miś koala.wyjeżdza wprawdzie wszędzie ale prowadzi się go nieporównywalnie
                    bardziej konfortowo i swobodnie.
                    zawsze chciałem mieć sprzęt którym dojadę autostradą (180km/h i wiecej nos
                    problemos)do Gibraltaru,potem zmiana opon,prom i niekończące się piachy Afryki -
                    i taki jest 990.
                    • Gość: wojtexc Re: Gumy do DL650 - feedback IP: *.globalconnect.pl 14.06.07, 21:48
                      tego 990 znam! nie wiem dlaczego ubzduralem sobie ze masz superduke 990 ;)
                      interesuje mnie ten zwierzak...
    • Gość: Brzo Re: Gumy do DL650 - feedback IP: *.abad.pl 21.06.07, 18:03
      Prosta sprawa mam te gumy i są do .... 4 liter krew mnie zalewa jak o nich myslę
      i na nich śmigam.
      Jedyna rada zmienić i tyle. Jakby co zapraszam na www.vstromclub.fora.pl tam
      toczą się dyskusje na ten temat i ze świata DLi.

Pozdrawiam,
      Brzo

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka