Gość: moto-magazyn.pl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.07, 12:21 Dla zainteresowanych kaskiem: www.moto-magazyn.pl/lab/test_kasku_shoei_x_spirit Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
foamclene jestem uzytkowniczka tego kasku wiec dorzyce swoje 13.08.07, 13:26 - rozmiar kasku wybralam zgodnie z zlaeceniami producenta po przymierzeniu S i M - wzielam S byl bardzo ciasny (wrezc mialam wrazenie, ze za maly) faktycznie ciezko wcisnac go na glowe, ale juz po zalozeniu jest idealnie bzdurą jest wypisywanie zeby kupowac kask o rozm. wiekszy!!! skorupe wybieram zgodnie z obwodem glowy, a potem dopasowyjemy gabki czyli powiekszamy wnetrze kasku! gabki po kliku dnaich sie ubijaj i kask siwtnie dopasowuje sie do kszaltu glowy importer niech nie opowiada glupot ze akurat w przypadku x spirita zmieniaja sie zasady dopasowywania! - ciezko mi bylo opanowac zapiecie :) przekladanie tasm... byalm przyzwyczajaona do zatrzasku -wentylacja swietna - stalbilnosc: nie wiem jakim cudem, ale lep lata mi an boki uvex lepiej stabilizowal glowe w poziomie - moze to tylko moje wrazenie? w uwexie latalam szybciej (ok 250 km/h teraz nie wiecej niz 180 km/h) nie wiem jak przy wiekszych predkosciach duzo gorzej niz stary uvex sparwuje sie przy prekrecaniu glowy na boki - kask jest bardzo g l o s n y! pierwszego dnia pzrezylam szok ;) po pwenym dopatrzylam sie dobrych tego stron (jazda w miescie) bardzo dobrze slysze zblizajace sie pojazdy i wszelkie inne odglosy :) czuje sie mnie odizolowana od reszty swiata Odpowiedz Link Zgłoś
foamclene wazne dla kobiet ;) brokat mieni sie w sloncu 13.08.07, 13:31 fotoforum.gazeta.pl/3,0,692448,2,4.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtexc Re: jestem uzytkowniczka tego kasku wiec dorzyce IP: 165.72.200.* 13.08.07, 15:00 czekalem jeszcze wlasnie na opinie uzytkownika a nie tylko test, wezme chyba jednak xr-a bo wole byc troche bardziej odizolowany, komfort niskiego halasu jest dla mnie wazny.. co do latania na boki moze sprobuj wyregulowac go gabkami? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: foamcene Re: jestem uzytkowniczka tego kasku wiec dorzyce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.08.07, 16:39 nie kask lata tylko glowa! dragania przy szybszej jezdzie kas jej bardzo dopasowany i nie ma mowy o zadnym rucho wokol glowy ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ireo shoei 13.08.07, 15:58 foamclene napisała: > ...po zalozeniu jest idealnie... > ...kask siwtnie dopasowuje sie do kszaltu glowy... chyba nie za bardzo? > - ciezko mi bylo opanowac zapiecie :) przekladanie tasm... byalm > przyzwyczajaona do zatrzasku nie ma czegoś takiego, jak "przekladanie tasm". taki kask powinno się zakładać i zdejmować jedynie luzując taśmy do oporu i chwytając je w okolicy mocowań po obu stronach > - stalbilnosc: nie wiem jakim cudem, ale lep lata mi an boki uvex > ...- kask jest bardzo g l o s n y! ... właśnie dlatego, że odstaje na bokach. czyli nie jest dopasowany do kształtu głowy. ale za to jest ładny :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: foamclene Re: shoei IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.08.07, 16:42 nic nie odstaje ;) na bokach skad to wzioles??? kask bardzo dobrze przylega tyego wlasnie luzowania tasm nie moglam pojac, ale mowia ze to barzo proste jeszcse traz czasami mi nie wyhcodzi i musze zdjac rekawiczki zeby sie uwolnic ;) to prawda kask jest efekciarski ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: foamclene Re: shoei IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.08.07, 17:39 zle napisalm glowa ze scisle przylegajacym do niej kaskiem drzy tak jakby oplyw.ped powietrza wywolywal drgania kompletu (glowy z kaskiem przy czym glowa i kas stanowia jednosc ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ireo Re: shoei 14.08.07, 22:04 > zle napisalm > glowa ze scisle przylegajacym do niej kaskiem drzy > tak jakby oplyw.ped powietrza wywolywal drgania kompletu (glowy z > kaskiem przy czym glowa i kas stanowia jednosc ;) teraz to już umarłem ze śmiechu :-)) myślałem, że masz taką wąską głowę :-) albo może fryzurę a'la Wilma Flinstone Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: foamclene Re: shoei IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.07, 22:23 nie rozumiem co ma na celu ten tekst? rozumiesz o cyzm napisalam? czy to zjawisko ma jakies okreslenie, ktorego nie znam? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: foamclene nazywa sie to "tzrepotanie glowa" - aerodynamika IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.07, 22:30 Drgania Zaburzenia przepływu wokół kasku mogą prowadzić do dokuczliwych wibracji odbieranych przez kierowcę jako „trzepotanie głową”. Zjawisko to dotyczy wszystkich kasków, jednak w niektórych ujawnia się ono przy większych prędkościach, a w innych uwidacznia się już przy niższych. Czasem zjawisko może być potęgowane przed ukształtowanie owiewek i szyb motocykla. Poniższe zestawienie (Tab. 7) przedstawia zależność częstotliwości drgań w zależności od prędkości przepływ powietrza wokół kasku. Uwagę zwraca spore zróżnicowanie wyników pomiędzy poszczególnymi producentami, znacznie większe niż w przypadku takich parametrów jak poziom hałasu, czy też stawiany powietrzu opór aerodynamiczny. www.scigacz.pl/Aerodynamika,kaskow,motocyklowych,1258.html Odpowiedz Link Zgłoś
ireo Re: "trzepotanie glowa" 14.08.07, 23:52 rozumiem, przepraszam, już się nie śmieję :-) nie pamiętam dokładnie jak ten kask jest wykonany w szczegółach, ale do niektórych shoei można dokupić akcesoryjne spoilery, może warto zrobić eksperyment z czymś takim np. xr-1000 ma dwa elementy poprawiające aerodynamikę: dosyć dużą płetwę mocowaną na wys. tylnych otworów wentylacyjnych (malowaną wraz z kaskiem albo przezroczystą) i mały spoilerek na dolnej krawędzi, rzekomo odciążający kark. u mnie to działa, pomimo braku szybki (tzn. szybki motocykla :) co do głośności, to niestety poza zatyczkami nic nie wymyślę, ponieważ spirit jest kaskiem wyścigowym, czyli opracowanym z przeznaczeniem na tor, i dlatego tak ma (dużo wentylacji = dużo hałasu) Odpowiedz Link Zgłoś
foamclene Re: "trzepotanie glowa" 15.08.07, 00:12 mysle ze ten xr-1000 mimo ze tanszy ma inna/lepsza aerodynamike - przyjazniejsza dla uzytkownika chyba jest to porownywalny model do tego mojego uvexa rs winga i tym samym ma podbne zalety x-spirit z przeznaczeniem na tor moze ma ina specyfike (pozycja kierowcy, brak koniecznosci kecenia glowa na boki itp.) ale nigdzie nie doszukalm sie porownania... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marider Re: Shoei X-Spirit IP: *.elpos.net 14.08.07, 13:24 Ciut tez podpowiem. Mialem juz dwa X-11 odkad tylko ten model pojawil sie na rynku i jak dla mnie po prostu nie istnieje lepszy kask :) Jesli chodzi o niedpoasowanie do glowy to mozna wymienic wkladki na mniejsze/wieksze jak kto woli i jest OK, plus masa szybek od lustrzanki po kolorowe. Teraz przymierzam sie do nowego X-11 choc dla odmiany wezme chyba Arai'a RX-7 Corsair (podobny pulap cenowy choc Arai'e IMHO slabsze maja wykonanie niz Shoei). Z uszami w X-11 tez mialem podobnie jak autor testu, zmienilem po dniu jazdy M na L i bylo OK, do czasu az sie moj stary Norick rozlatal na glowie po paru miesiacach i powyzej pewnej v widzialem gorna krawedz a nie droge ;). Kupilem Vermoulena 2TC5 w rozm M i byl OK, trzeba po prostu nauczyc sie ten kask zakladac na glowe i nie ma problemu z obcieraniem uszu :) Ogolnie jednak kupowanie wiekszego kasku to bzdura, jesli juz lepiej wybrac ciasny lub brac mniejszy, rozchodzi sie troche po jakims czasie. Z halasem na dluzszych przelotach tez da sie zyc (od czego sa zatyczki?) :) Stabilnosc przy wysokich v jest wprost wysmienita a aerodynamika jeszcze lepsza. IMHO warto X-11 kupic jesli ktos chce miec naprawde swietny kask. Pomijam poziom zabezpieczen w razie wypadku, tani nie jest ale sie oplaca szarpnac na taki wydatek :) PS: Dla mniej wymagajacych i do szybszej turystyki polecaja XR-1000. Pzdr marider R1 Odpowiedz Link Zgłoś