Dodaj do ulubionych

Thundercat - odpowietrzanie hamulców (przód)

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.07, 12:15
Witam,
Wymieniałem ostatnio pompę hamulcową (przód), oczywiście płyn również. Nie mogę teraz skutecznie odpowietrzyć hamulców. Odpowietrznikami nie skutkuje, próbowałem odpowietrzyć pompę luzując mocowanie przewodów do niej. Troszkę pomogło, ale niewiele.

Słyszałem, że w tych modelach serwisy stosują jakieś specjalne urządzenia. Macie jakiś sprawdzony sposób na odpowietrzenie układu domowym sposobem?
Z góry dzięki
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Dzakas a wiec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.07, 12:45
      Wkladasz wezyk w odpowietrzniki lekko je polozywujesz i kitrasz aby to co
      chcialo wyleciec wpadalo w wezyki odkrecasz przy kierownicy to cos u gory i
      zarazem dolewasz plynu jak ubywa rurki musza miec z 40cm i nadstawiasz nad
      sloikiem czy cos powinienes zoabczyc pecherzyki powietrza jak bedziesz pompowal
      klamka do bolu gdy juz znikna zakrecasz odpowietrzniki tka by nie nabraly sie
      nimi powietrze proponuje przez wezyk lekko dokrecic. Moze ci sprawic ten tekst
      trudnosci w rozumieniu ale napewno zaczaisz o co chodzi po kiku probach uwazaj
      abys nie pozalewal bo to kurestwo ejst troche zraze jak cos czyscij woda z
      proszkiem bo to jet zasada a jak wiadomo zasada kwas zobojetnia.pzdr
      • Gość: fzr600 Re: a wiec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.07, 12:59
        Dzięki za radę. Niestety tak właśnie robiłem i nic. Z odpowietrzników przestały lecieć pęcherzyki powietrza, a klamka nadal szła do kierownicy, bez większego oporu. Próbowałem później odpowietrzyć samą pompę delikatnie luzując i zakręcając przewody hamulcowe (tak, żeby nie nabrały powietrza). Trochę pomogło, ale dalej hamowanie jest kiepskie. Przypuszczam, że nadal zapowietrzona jest pompa. Macie może jakiś sposób (poza moim) jak ją odpowietrzyć?
        Pzdr
        • jagiel500 a moze ... 25.08.07, 16:52
          jaka pompke wstawiles? nowa czy uzywke??, bo cos mi sie zdaje ze
          problem twki w pompce hamulcowej ktora moze zaciaga "lewe" powietrze
          lub moze jest zepsuta i przez to nie da sie dobrze zahamowac

pozdro
          jagiel
          • Gość: baba_zanetti Re: a moze ... IP: *.subscribers.sferia.net 25.08.07, 19:34
            są dwa sposoby odpowietrzania hamulców,
            jeden jest taki:
            nałoż klucz najlepiej oczkowy na odpowietrznik, robisz kilka ruchów
            klamką, przy ostatnim trzymasz klamkę, szybko luzujesz
            odpowietrznik, i za moment przykręcasz spowrotem, i dopiero
            puszczasz klamkę i tak do bólu
            drugi, bardziej skuteczny wg mnie to:
            trzeba przekrzywić tak kierownice by pompa była najwyżej położonym
            punktem, czasami trzeba ja odkręcić, tak by powietrze nie miało się
            gdzie zatrzymać w węzyku, czasmi jest on tak załamny przy samej
            pompie że w normalnej pozycji nie da sie tego powietrza z tamtąd
            usunąć, trzeba wiec trochę pokręcić pompą by na jego miejsce mógł
            swobondnie wpłynąć płyn. gdy pompa jest w możliwie najwyższym
            miejscu lekko dosłonie na 2-3mm wciskasz klamkę dosyć szybko to
            robiąc, zobaczysz że pojdą bombelki powietrza. na przemian poruszaj
            przewodami tak jak wyżej opisałem by powietrze nie miało się gdzie
            zatrzymać, taka metoda zawsze skutkuje ale jest dłuższa od
            poprzeniej. PZDR
            • Gość: baba_zanetti Re: a moze ... IP: *.subscribers.sferia.net 25.08.07, 19:37
              a odkręcanie przewodów, to jakiś zły pomysł:/
            • Gość: fzr600 Re: a moze ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.07, 20:08
              Dzięki, pierwszy sposób stosowałem kilka razy i nic. Jutro przetestuję drugi i dam znać czy był skuteczny.
              Jeszcze trochę i cholery dostanę. Teraz najskuteczniejsze jest hamowanie silnikiem;-)
              Oby się wreszcie udało
              Dzięki i pozdrawiam
            • Gość: fzr600 Re: a moze ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.07, 20:11
              Wypróbowałem dzisiaj Twój drugi sposób, dodatkowo jeszcze raz odpowietrzyłem zaciski i jest poprawa;)
              Dzięki i pozdrawiam
          • Gość: fzr600 Re: a moze ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.07, 20:04
            Pompę niestety wstawiłem używkę, ale (podobno) w idealnym stanie. Na nową na razie mnie nie stać, poza tym nie mam powodów, żeby sądzić, że ta jest uszkodzona. Myślę, że wina wynika z mojej niewiedzy. Nie wiem też jak można domowym sposobem, nie zakładając pompy sprawdzić jej skuteczność i szczelność.
    • Gość: Dzakas Re: Thundercat - odpowietrzanie hamulców (przód) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.07, 20:41
      Moze zle zalozyles pompke albo zle ja skreciles u mnie kumpel w mz mial
      odpowietrzone hamulce lecz tez byla dupa jak sie bardziej sciskalo to wtedy po
      przekreceniu jakiegos momentu kolo zostalo odblokowane czyli hamulec puscic bo
      nabierala powietrza pompka wymienil uszczelke pomoglo wiec jesli uznasz, ze
      dobrze odpowietrzyles to znaczy, ze wina pompki sprawdz przy klamce itd nie musi
      ciec plyn by powitrze wpadalo lecz skup sie jeszcze na odpowietrzeniu te wezyki
      o ktorych ci pisalem unies do gory 30-50cm i delikatnie poluzuj nie na maxa i
      pompuj i dolewaj plynu musi sie odpowietrzyc nie ma h... a moze masz przewod
      hamulcowy gdzies nieszczelny?????? ale wtedy ebda leciec pecherzyki non stop nie
      ma h...a .
      • Gość: Benek Re: Thundercat - odpowietrzanie hamulców (przód) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.07, 23:28
        znajomy miał tak w hondzie cx.i zrobił tak:.pompka olejowa w płynem hamulcowym,
        węzyk.odkręcasz dekielek od pompy hamulcowej wybierasz troche płynu i przez
        odpowietrznik przy zaciksu pompujesz płyn pompka olejowa(moze byc i zwykła
        rowerowa byle by z plynem hamulcowym)w drugą strone, zeby przybywalo płynu w
        zbiorniczku przy kierze.i powietrze wyjdzie na pewno.wiesz takie odpowietrzanie
        'od doopy strony'
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka