Dodaj do ulubionych

Pytanie do baba_zanetti

02.09.07, 23:30
Witam!
Na wstępie przepraszam za tak oficjalny sposób kontaktowania się z Tobą, ale
nie chciałem się wcinać w przypadkowy wątek.

Swego czasu Napisałeś w temacie dotyczącym CBR 1000f "

<<Jeśli ustaje po ok minucie, to zapewne łancuch alternatora chałasuje,łańcuch
rorządu słychć w między cylindrami, tak trochę pod głowica. (na ucho).Zależy
też czy jest to cięzki metaliczny stukot w co wątpie, czy lekkie ustająca po
około 2tyś oborotów "chrobotanie". Jeśli to drugie to zazwyczaj nie należy się
tym zbytnio przejmować">>

Mnie interesuje właśnie ten "ciężki metaliczny stukot" co może być jego
przyczyną?? Dodam że ten przerażający dla mnie odgłos wydobywa się z okolic
łańcuszka rozrządu(z okolic głowicy) i czasami nagle znika ,po czym silnik
pracuje jak należy.

Przy okazji zapytam czy jest sposób na stwierdzenie czy napinacz łańcuszka
rozrządu jest zużyty w momencie kiedy jest on już wymontowany z silnika?

Z góry bardzo dziękuję!
Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • Gość: baba_zanetti Re: Pytanie do baba_zanetti IP: *.subscribers.sferia.net 03.09.07, 00:33
      jak miło:)
      stukot stukotowi nie równy, więc będą to niestety dość abstrakcyjne
      rozważnia. łańcuch rozrządu łatwo zdiagnozować, ponieważ on cichnie
      przy dodaniu gazu, napiana go sila odsrodkowa, zresztą oba łancuchy
      milkną ze wzrostem obrotów. jeśli stukot też sie nasila to nie jest
      dobrze delikatnie mówiąc. ale jeśli dbasz o olej to raczej nic
      poważnego nie powinno sie stać. u mnie rozrząd chałasował tak to
      2000obr, potem milkł i zapominałem o nim, CBR 1000 ma tak zwalony
      napinacz że ciężko jest ustalić czy łańcuch jest żużyty czy jeszcze
      nie, bo nie widać ile jeszcze zapasu na napinaczu zostało.
      co sie tyczy napinacza, można go sprawdzić nawet bez wymontowywania,
      trzeba nalać do tej rynieniki pośrodku trochę oleju i nastepnie
      robić krótkie ruchy wałem w przód i w tył, dobry napinacz nie
      powinien drgąć, tzn zmienic pozycji ślizgu napinacza, zły przy
      cowaniu będzie luzował łańcuch. bardzie wyczerpująco na odległosć
      chyba sie nie da:) PZDR
      • oldjapan1 Re: Pytanie do baba_zanetti 03.09.07, 18:49
        Nie będę tu zbytnio puszczał wazeliny, ale nie umniejszając nikomu, po czytaniu
        Twoich postów wydaje mi się że Masz doświadczenie i dość spore pojęcie o
        technice i mechanice motocyklowej, co postanowiłem tak perfidnie wykorzystać:)

Dzięki za wskazówki!
        Pozdrawiam!
        • Gość: baba_zanetti Re: Pytanie do baba_zanetti IP: *.subscribers.sferia.net 03.09.07, 22:02
          miło mi:)
          tak samo nie używając wazeliny zapytam skąd jesteś? bo jeśli ze
          stolicy, to w wolnej chwili można się ustawić na oględziny. CBRe
          1000 dażę dużym sentymentem. PZDR.
          • oldjapan1 Re: Pytanie do baba_zanetti 03.09.07, 22:44
            Jestem ze stolicy,ale Dolnego śląska ;/ Hhehe. A może warto pomyśleć o
            zorganizowaniu zlotu CBR sc21, sz24, i Duali...?? Myślę że było by sporo
            zainteresowanych wśród motocyklowej braci!! Chyba że takowy zlot już istnieje,
            tylko ja o nim nie wiem....
            • Gość: baba_zanetti Re: Pytanie do baba_zanetti IP: *.subscribers.sferia.net 04.09.07, 23:42
              skoro są zloty gold wingów, GPZ 900, i innych motocykli to być może
              jest i CBR 1000 tyle że ja tez o tym nie wiem. HEHE, fajnie by było,
              co prawda ja juz nie jeżdze tym motocyklem, ale wspominam go bardzo
              dobrze, kupił bym nawet duala, ale jest za ciężki:( Który model
              posiadasz?
              • oldjapan1 Re: Pytanie do baba_zanetti 05.09.07, 19:23
                Mój model to sc24 z 90roku,stary,ale jary:)w Tą zimę planuję gruntownie
                odświeżyć moto.Posklejać plastiki, położyć nowy lakier, jednym słowem zrobić tak
                by wyglądał jak nowy.Choć co do oryginalnego lakieru Hondy, nie mam nawet
                najmniejszego zastrzeżenia, tyle tylko że plastiki popękały i trzeba będzie na
                nowo malować...Jak założę profil na BikePics to podeślę link!
                Pozdrawiam!
                • Gość: baba_zanetti Re: Pytanie do baba_zanetti IP: *.subscribers.sferia.net 05.09.07, 22:39
                  skoro zamierzasz również polakierować plastyki to lepiej je
                  pospawac, klejenia lubią pekać od nowa, chyba że taki masz już
                  zamiar. gyby co to służe radą, ten motocykl znam naprawde dobrze,
                  czekam tez na linka. PZDR
                • oldjapan1 Re: Pytanie do baba_zanetti 06.09.07, 20:26
                  Mówiąc posklejać miałem na myśli pospawać w rzeczy samej!
                  • oldjapan1 Re: Pytanie do baba_zanetti 17.09.07, 10:57
                    Witam Ponownie!
                    Ostatnimi czasy trochę porobiłem przy F-ce, po wymianie łańcuszka rozrządu wraz
                    z napinaczem metaliczne stuki o, które wcześniej pytałem, ku mojej uciesze
                    zniknęły :)Po wymianie jeszcze delikatnie hałasował łańcuszek alternatora,ale
                    znajomy poradził mi żebym zdjął miskę olejową i popchnął napinacz, bo ponoć
                    lubią się zawieszać.Tak też zrobiłem, napinacz zaskoczył na kolejny ząbek i jest
                    już w porządku. Ale przy okazji rozbierania dołu silnika zastanowiła mnie jedna
                    rzecz,i tu moje pytanie: Czy łańcuszek od pompy oleju powinien sobie dość luźno
                    wisieć?czy raczej powinien być cały czas napięty??Niestety nie ma on napinacza,
                    tylko ślizg, którego nie da się regulować :/A drugie moje pytanko dotyczy hałasu
                    z okolic sprzęgła, które zaczyna być słyszalne dopiero po rozgrzaniu
                    silnika.Kiedy silnik jest zimny chodzi idealnie.Nie wiem czy to już jest
                    przypadłość tego modelu, czy jeszcze coś należy zrobić...?? Mi osobiście
                    odrobinkę to przeszkadza, bardziej ze względów estetycznych.Wcześniej jeździłem
                    V-ką w której takie odgłosy były obce....Dodam jeszcze że jeździłem bez
                    bocznych owiewek, i możliwe że po ich założeniu nie będzie już słychać tego
                    nazwę to "szumu"

Liczę na wypowiedź mojego specjalisty:)hehe
                    Pozdrawiam!
                    • Gość: baba_zanetti Re: Pytanie do baba_zanetti IP: *.subscribers.sferia.net 17.09.07, 23:30
                      hehe, a to dobre, takich rzeczy to nie wiem:/ tzn nie wiem jak
                      powinno być z tym łańcuchem pompy olejowej, pamiętam że jak
                      rozbierałem to był on dość luźny, jednej strony to motocykle z dużym
                      przebiegiem i materiał miał prawo sie zmeczyć z drugiej czy aż tak
                      (?) warto tylko sprawdzić czy da się go zdjąć palcami z zębatki,
                      jeśli nie to luzik, co sie tyczy chałasów ze sprzegła to raczej
                      normalka, wycięty przez tarcze kosz sprzęgłowy, powinno cichnąc po
                      wciśnieciu sprzegła, owiewki poza ochroną także wyciszają znaczenie
                      pracę silnika wiec myśle że po ich założeniu sprawa przestanie być
                      dokuczliwa. tak czy inaczej można to olać. Wyjecie miski olejowej to
                      dobry moment na diagnoze kondycji silnika która polega na obejrzeniu
                      tego co sie w niej znajduje:) Pozdrawiam:)
                      • oldjapan1 Re: Pytanie do baba_zanetti 18.09.07, 01:36
                        Wykorzystałem oczywiście moment zdjęcia miski.Wszystko wygląda jak nowe, zębatki
                        jak by dopiero założone, żadnych zanieczyszczeń i opiłków na dnie
                        miski.Łańcuszek od pompy oleju jest luźny, ale w żadnym razie nie można mówić o
                        zdjęciu go z zębatki palcami.A co do szumów ze sprzęgła to nie cichną przy
                        wciśnięciu klamki, powiem szczerze że nie mam nawet pewności czy to jest
                        rzeczywiście sprzęgło, po prostu odgłos jest bardziej słyszalny po stronie
                        sprzęgła, i przy rozgrzanym silniku.Bo jak jest zimny to chodzi prawie
                        "bezszelestnie":]Znajomy mówi że to normalny odgłos dla tak dużego silnika z
                        taką liczbą łańcuszków! hehe + jeszcze te zdjęte owiewki.Może najzupełniej
                        szukam dziury w całym.
                      • oldjapan1 Re: Pytanie do baba_zanetti 18.09.07, 01:41
                        PS.
                        Wspominałem jakiś czas temu że wrzucę fotki do neta, raczej to nie wypali w
                        najbliższym czasie.Stałem się ofiarą migracji zarobkowej, i dopóki nie dorobię
                        się na obczyźnie lapa to są na to marne szanse...
                        Dzięki za dotychczasowe rady!!Życzę udanego zakończenia sezony!!!PZDR!!
                        • Gość: baba_zanetti Re: Pytanie do baba_zanetti IP: *.subscribers.sferia.net 19.09.07, 01:30
                          ten szum to może być przeniesienie napędu z wału na sprzęgło,
                          zębatka zdawcza jest po prawej stronie silnika i też
                          charakterstycznie szumi, w jednych głośniej w drugich sztukach
                          ciszej. Nie masz opiłków w misce- nie masz stresu:) Powodzenia!!! (
                          w sumie to juz pewnie moderator myśli o usunięciu tej prywatenj
                          pogaduchy:)) PZDR
    • Gość: track99 Re: Pytanie do baba_zanetti IP: 157.25.9.* 20.09.07, 13:13
      Hej
      kolejna rzecza jaka może generować dziwne dzwieki jest nierówna praca silnika, proponuję wyregolować gaźniki i ustawić odpowiednie obroty biegu jalowego. :)
      A za zlotem jestem jak najbardziej. W Niemcowni jest klub cbr1000 i organizuja zloty. www.cbr-1000.de
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka