10.07.03, 11:00
Witam! Słyszałem, że podczas jazdy na motorze może wystąpić tzw. shimma. Jest
to ponoć zjawsko bardzo niebezpieczne. Nie bardzo wiem na czym ta shimma
polega, no i jak sobie z nią radzić.Proszę o jakieś info na ten temat. Z góry
dzięki i pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • simon.phoenix Re: shimma 10.07.03, 21:38
      Pomimo krytyki ze strony Szymona Dziawera, postaram się wyjaśnić zjawisko
      shimmy:
      SHIMMY - niestabilność dynamiczna drugiego rodzaju:
      Stan ten spowodowany jest powstawaniem rezonansu pomiędzy wahaniami własnymi
      układu kierowniczego a wahaniami pojazdu, które są tu drganiami wymuszającymi.
      Stan ten do­prowadza do przerzucania układu kierowniczego od dobicia do dobicia
      oraz utraty równowagi pojazdu i upadku, jeżeli kierowca nie stłumi wahań siłą
      mięśni lub nie zredukuje natych­miast prędkości. Shimmy występuje powyżej
      pewnej prędkości krytycznej, właściwej dla każdego typu pojazdu. Prowokowane
      może być również wychyleniami układu kierowniczego podczas oderwań koła od
      nawierzchni i następującego w chwili zetknięcia się koła z jezdnią gwałtownego
      momentu prostującego. Sprzyja temu nadmierne ciśnienie w oponie, zbyt silne
      tłumie­nie resorowania lub zbyt „twarde" zawieszenie.
      Pozdrowienia (dla eksperta Szymona również)
      Simon
      • raf28 Re: shimma 11.07.03, 09:38
        Dzięki za objaśnienie. Rozmawiałem jakiś czas temu z doświadczonym
        motocyklistą, który stwierdził, że shimmy siłą rąk nie bardzo da się opanować.
        Jak powiedział, gdy jechał ponad 160 km/h kierownica zaczęła dygotać.Rękami nie
        dało się jej opanować, użycie hamuleca ręcznego też nic nie pomogło. Tylko
        nożny jakoś uspokoił sytuację. A najlepiej to zaopatrzyć się w amortyzator
        skrętu.
        Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam.
        • miraser5 Re: shimma 14.07.03, 11:29
          A tak to wygląda.
          www.mcs.home.pl/galer/filmy/motorcrash.mpeg
          Pozdr. Miras
          • metiu1 Re: shimma 20.08.03, 16:18
            widzialem filmik tylko pojecia nie mam dlaczego sie zaczelo to robic, nie wiem
            za bardzo otworzyl gaz czy co? wytlumaczcie to prosze,
      • szymon.dziawer Re: shimma 11.07.03, 15:39
        > Pozdrowienia (dla eksperta Szymona również)

:)

Dzięki

Pozdrówki

Szymon
    • saszka_a Re: shimma 25.07.03, 10:48
      dlaczego "drugiego rodzaju"?
      • simon.phoenix Re: shimma 28.07.03, 00:49
        dlatego, że wcześniej pisałem o pierwszym rodzaju niestateczności dynamicznej
        związanej ze zbyt małym momentem prostującym układu kierowniczego przy niskich
        prędkościach jazdy, stąd w wyjaśnieniu "drugi rodzaj".
        Simon
        • saszka_a Re: shimma 31.07.03, 22:43
          Niestateczność, niestabilność czy forma ruchu?
        • saszka_a Re: shimma 31.07.03, 22:45
          Czy ktoś w Polsce zajmuje się badaniem dynamiki kierunkowej motocykli?

pozdrawiam
          • hiszpan25 Re: shimma 04.08.03, 11:46
            jakieś dwa lata temu w motorvision na DSF widziałem test Metzelera. Na VFR
            założono opony firmy X. Motocykl dość łatwo łapał shimmie wystarczyło puścić
            kierownicę podczas jazdy na wprost. później założono do tego samego motocykla
            oponki Metzelera i motocykl wogółe nie przejawiał tendencji do wpadania w
            drgania. Tester nawet uderzeniem podczas jazdy w kierownice chciał wywołać
            shimmie ale motocykl sam się stabilizował po 2 może 3 krotnym bujnięciu
            kierownicą. U mnie w motocyklu także ma seryjnych oponkach nie było tendencji
            do trzepania kierownicą a po założeniu innych opon (inna firma a konkretnie
            Battlax BT57 zamiast Metzelera MeZ4(?)) wystarczy podczas przyspieszania
            wjechać na koleinę lub inny garb i kierownica zaczyna tańczyć. Całe szczęście
            że nie mocno i sama się uspokaja ale nie jest to miłe zwłaszcza podczas jazdy z
            dużą prędkością. Teraz to ja juz nie wiem na czym problem polega. Czy shimmie
            faktycznie może aż tak mocno zależeć od rodzaju opon? Faktem jest, że
            poprzednie oponki Metzelera miały stalowy oplot a Battlax ma zdaje się tylko
            oplot nylonowy i może przez to opona jest bardziej podatna na odkształcenia? Na
            wszelki wypadek planuje zakup amortyzatorka skrętu. Na naszych drogach może sie
            on przydać.

PZDR

PS macie jakieś doświadczenia tego typu? (zmiana opony a shimmie)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka