Dodaj do ulubionych

zabkowanie na Michelin Macadam

15.07.03, 17:14
Jestem drugim posiadaczam GSX 600 f. Motorek jest z pewnej reki i ma
przejechane ok. 13 000 km. Na przedniej gumie wystepuje wyrazne zabkowanie.
Po sprawdzeniu kola, okazalo sie, ze jest nieznacznie zgieta felga. Czy ktos
moze wyjasniec co moze byc przyczyna takich objawow?
Obserwuj wątek
    • szymon.dziawer Re: zabkowanie na Michelin Macadam 17.07.03, 10:16
      Czołem.
      Ząbkowanie opony bardzo często jest "normalnym" objawem zużycia, zwłaszcza,
      jeżeli motocykl jest "ostro" ekspoatowany (gwałtowne, mocne hamowania) i
      najczęściej pojawia się właściwie w momencie, gdy i tak przednia oponkę trzeba
      wymienić na nową. Motocykl może miewać przez to tendencje do Shimmy. W
      niektórych przypadkach zabkowanie może być też to oznaką uszkodzenia
      amortyzatorów. Niestety postawienie diagnozy przez internet graniczy z cudem, a
      ja cudotwórcą nie jestem.
      ;)
      Moja rada - jeżeli motocykl zachowuje się normalnie a na oponie jest jeszcze
      sporo "mięcha" - jeździć dalej. Jeżeli motocykl przestał poprawnie jeździć -
      czas wymienić oponę na nową.
      Pozdrawiam
      Szymon
      • gsx600f3 Re: zabkowanie na Michelin Macadam 17.07.03, 14:05
        Dzięki Szymon. Motorek jest na gwarancji, a guma ma jeszcze bardzo przyzwoitą
        głębokość rzeźby bieżnika. Jak sądzisz, czy należy się w tej sytuacji domagać
        wymiany opony na nową? Poza tym zauważyłem, że podczas hamowania silnikiem gdy
        prędkość jazdy spada już do niewielkiej wartości, po zdjęciu rąk z kierownicy
        występują drgania kierownicy podobne do shimmy. Podkreślam jednak, że nie są
        one odczuwalne przy "normalnej" ekspolatacji i żeby przkonać sie o ich
        istnieniu należy własnie hamować silnikiem przy swobodnie puszczonej
        kierownicy. Aha, na przednim kole nie ma ciężarka wyważającego. Rozumiem przez
        to co napisałeś, że nieznaczne skrzywienie obręczy pozostaje bez związku z
        ząbkowaniem? Pozdrowienia.
        • szymon.dziawer Re: zabkowanie na Michelin Macadam 17.07.03, 16:51

> występują drgania kierownicy podobne do shimmy. Podkreślam jednak, że nie są
          > one odczuwalne przy "normalnej" ekspolatacji i żeby przkonać sie o ich
          > istnieniu należy własnie hamować silnikiem przy swobodnie puszczonej
          > kierownicy.
          Uważam, że powinieneś domagać się wymiany opony, jednak...

Aha, na przednim kole nie ma ciężarka wyważającego. Rozumiem przez
          > to co napisałeś, że nieznaczne skrzywienie obręczy pozostaje bez związku z
          > ząbkowaniem?

...nie ma pojęcia nieznacznie. Albo felga jest prosta, albo krzywa - i w tym
          momencie nie powinno się na niej jeździć. Będzie to niewątpliwie arument przy
          odmowie wymiany opony na nową. Poza tym. Skoro udeżyłeś motocyklem w coś z taka
          siłą, ze uszkodziła się felga, to nie możesz mieć pewności, że nie ucierpiały
          na tym lagi 0 więc ząbkowanie moze również wskazywać na niepoprawne działanie
          przedniego zawieszenia.
          p.s. Motocykl nie musi ściagać jeślima krzywe lagi. Jedyna metodą na ich
          dokładne sprawdzenie jest niestety kompletne rozebranie przedniego zawieszenia.
          Pozdrawiam
          Szymon
    • gsx600f3 Re: zabkowanie na Michelin Macadam 17.07.03, 19:14
      Dzieki. Pozdrowienia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka