Gość: ulin IP: 80.72.33.* 23.08.08, 12:41 Witam! Czy do odpowietrznika w akumulatorze powinna byc podpieta jakas rurka? Zeby np skraplajacy sie elektrolit nie kapal na inne czesci? Czy w BMW F650 jest taka rurka? Dzieki za pomoc! Ulin Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ulin Re: Odpowietrznik w akumulatorze IP: 80.72.33.* 23.08.08, 12:43 A.. i jeszcze jedno.. Czy pierwsze ladowanie akumulatora, ktore jest zalecane w instrukcji obslugi jest b istotne? Ja mam napisane, ze mozna zalac elektrolitem, odczekac pol godziny i korzystac. Czy warto np pojechac ze sprzetem do serwisu zeby go jednak naladowali? Mialem ostatnio duze problemy z aku, wiec teraz wole dmuchac na zimne. Pozdrawiam! Ulin Odpowiedz Link Zgłoś
pablo-se Re: Odpowietrznik w akumulatorze 23.08.08, 14:52 Co do rurki na skropliny to można założyć aczkolwiek jeśli w oryginalnym aku nie miałeś tego to nie ma potrzeby zakładać. Natomiast w sprawie ładowanie to jeśli masz aku sucho ładowane wystarczy sie zastosować do wskazówek w instrukcji. Kiedyś spotkałem się z czymś takim, że podłączało sie żarówkę 1,5W (jak od pozycyjnych świateł)i zostawiało się do rozładowania aku a później pod prostownik i po naładowaniu normalna eksploatacja ale to było w akumulatorach nie naładowanych gdzie trzeba było przeprowadzić samemu "uformowanie"czyli: - zalanie elektrolitem - naładowanie - rozładowanie do zera - ponowne ładowanie no i eksploatacja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baba_zanetti Re: Odpowietrznik w akumulatorze IP: *.subscribers.sferia.net 23.08.08, 19:56 zalej i jedź, ładowanie w przypadku gdy nie będziesz od razu korzystał z aku. Będzie go ładować przecież motocykl. Rurkę warto dodać, powinien być na nią otwór w plastiku. PZDR Odpowiedz Link Zgłoś