Gość: Tomek Wyrazy uznania i gratulacje... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.09, 10:07 ... dla tych światłych urzędników, którzy spowodowali iż w celu przebicia się z jednego krańca miasta na drugi nie wybierzemy jednego z niewielu bezkolizyjnych rozwiązań w tym mieście, a pojedziemy PRZEZ CENTRUM, bo tak jest obecnie zdecydowanie SZYBCIEJ. Gratulacje również za wnikliwą analizę skutków waszego grafiti ulicznego, za znakomite rozwiązania, zmianę organizacji ruchu w newralgicznych miejscach powodujących że podróż w każdym miejscu w pobliżu bus pasa jest miła i szybka. Niezależnie czy jedziemy wzdłuż niego czy w poprzek. GRATULACJE, bo wykonaliście kawał dobrej i nikomu nie potrzebnej roboty... Jestem pod głębokim wrażeniem. :] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: labo Jak wyglądał 1. dzień najdłuższego buspasa IP: *.adsl.inetia.pl 23.09.09, 10:09 Czytając artykuł, przecierałem oczy ze zdziwienia. Cały wczorajszy dzień, fora gazety aż gotowały się od ludzi zbulwersowanych po wprowadzeniu buspasa na obwodnicy Śródmieścia. I to zarówno po stronie osób jeżdżących samochodami (co zrozumiałe) jak i komunikacją, ponieważ spędzili w autobusie po 15-30 minut dłużej (co na pierwszy rzut oka może wydawać się zaskakujące i niejako przeczy idei buspasa). Nie prowadziłem dokładnej statystyki, ale stosunek głosów na TAK, do głosów na NIE, kształtował się mniej więcej jak 2-3 do 100 ! W komentarzach redakcyjnych, pojawił się nawet tekst Piotra Stasińskiego, który całą zmianę ocenił jednoznacznie negatywnie, podając rozbudowane uzasadnienie. Dzisiejszy artykuł to szczyt zakłamania i zaklinania rzeczywistości ! Rozumiem, że GW była jednym z największych orędowników buspasa na TŁ, ale Panowie - trochę wstydu ! Czasem trzeba umieć przyznać się do błędu ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zły Durny komentarz... IP: *.uni.lodz.pl 23.09.09, 10:11 Durny komentarz durnego pismaka. Buspasy nie mają czego szukać na trasie łazienkowskiej i na innych trasach które MUSZĄ obsługiwać ruch tranzytowy. Dopóki nie ma obwodnicy, wytyczanie buspasow na tych trasach świadczy o ograniczeniu intelektualnym twórców rozwiązania. Rozumiem, że w centrum mogą powstać buspasy. Trudno. Ale póki nie ma alternatywy dla kierowców (autostrada, obwodnica) wara przygłupy od tras będących jedynym połączeniem innych dzielnic oraz umożliwiających wyjazd z miasta! W następnych wyborach głos mój otrzytma ten, kto obieca wywalić na zbitą mordę obecnych sprawców bezładu komunikacyjnego w mieście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Meehow Re: Durny komentarz... IP: 85.232.226.* 23.09.09, 10:12 Kazio Marcinkiewicz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Meehow Re: Durny komentarz... IP: 85.232.226.* 23.09.09, 10:14 Jeśli znam życie na wywalaniu się skończy i wróci nowe/stare. Odpowiedz Link Zgłoś
mp36 Re: Jak wyglądał 1. dzień najdłuższego buspasa 23.09.09, 10:16 Gość portalu: Michał napisał(a): > Teraz kolej na buspasy na Ostrobramskiej, Grochowskiej, Waszyngtona i Płowieckiej. .. i na każdej ulicy i uliczce która ma więcej niż jeden pas, nieważne czy są korki czy nie, buspas 24 h na dobę, pojawiający się i znikający co 100 metrów bo są wjazdy rozjazdy zatoczki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Jak wyglądał 1. dzień najdłuższego buspasa IP: *.rcl.gov.pl 23.09.09, 10:17 Kolejny pas włodarze szykują w Alejach Jerozolimskich (pl. Zawiszy - pl. Waszyngtona), więc ci z południa powinni jeździć przez most Siekierkowski; ci z północy mogą się tylko modlić ;) Odpowiedz Link Zgłoś
blotto Jak wyglądał 1. dzień najdłuższego buspasa 23.09.09, 10:20 bardzo fajnie wracalo mi sie wczoraj do domu 523 dziekuje za buspas :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jerry Re: Jak wyglądał 1. dzień najdłuższego buspasa IP: *.adsl.inetia.pl 23.09.09, 10:31 Ja niestety nie miałem tyle szczęścia i jechałem - tym samym autobusem - 15 minut DŁUŻEJ !!!! (Różnica zapewne bierze się z trasy jaką podróżowaliśmy - ja jechałem spoza centrum - buspas na kawałkach istotnie był drożny, ale dojazd na niego to jakiś koszmar). Odpowiedz Link Zgłoś
rlnd Panie Osowski 23.09.09, 10:25 Proponuje aby Pan, na wlasny koszt, postawil na obu koncach Trasy Ł. tablice informujace: "Z uwagi na wytyczenie buspasu na Trasie Ł. przepustowosc drogi krajowej nr 2/miedzynarodowej E30 zmniejszyla sie. Drogi kierowco tranzytowy - nie chcesz stac w korkach - polecam Trase Siekierkowska" + do tego zgrabne tablice z wytczonym objazdem ... Odpowiedz Link Zgłoś
warzaw_bike_killerz Re: Panie Osowski - He he he.. niedasie! 23.09.09, 10:38 Przepustowosc miedzynarodowej drogi sie zmniejszyla.. ale nie ma objazdu alternatywnego do mostu Siekierkowskiego! Ano juz mowie: Jedzie z zachodu - aby dojechac do mostu siekierkowskiego skreca w Trase Tysiaclecia / Prymasa i .. Stoi w korku aby nawrocic sie w Al. Jerozolimskie. Jedzie Alejami i dojezdza... do stojacego skrzyzowania z Lopuszanska - z reszta tem tez by stal, gdyby wybral skrot przez Wlochy. Potem stoi na.... Marynarskiej - tam tez jest konieczny bus-pas ;) Z Marynarskiej ma dwie opcje - jechac w dol Wilanowska.. stoi przed Sikorskiego!, albo Dolina Sluzewiecka, ktora.. stoi! (tam tez jest konieczny bus pas) Ze wschodu nie chce mi sie juz obrazowac katorg, z polnocy i poludnia maja jeszcze gorzej. TL byla przejezdna. Gdyby Galas mial jaja, to wymalowalby z HGW bus pas na Marynarskiej :))) Odpowiedz Link Zgłoś
emes-nju Re: Panie Osowski - He he he.. niedasie! 23.09.09, 15:20 warzaw_bike_killerz napisał: > Gdyby Galas mial jaja, to wymalowalby z HGW bus pas na > Marynarskiej :))) Wyznalbym Ci milosc za ten tekst, ale orientacja nie ta... :-D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lajkonik Re: Panie Osowski - He he he.. niedasie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.09, 17:01 Już Ci kiedyś pisałem, że zamiast Galasa Ty czy ja bylibyśmy dużo bardziej na miejscu. On nie myśli. On jest urzędnikiem i musi odfajkować temat, a nie zastanowić się czy skracając czas przejazdu na części trasy nie spowoduje wydłużenia tego czasu na reszcie i w sumie stratę ? Czym mają dojechać pasażerowie nie mający bus pasa koło domu ? Gdzie mają zaparkować ? Inne to : Czy MZA nie powinno zwiększyć ilości autobusów, tak by na głównych trasach w szczycie były co 3-4 minuty dana linia ? Jeżeli tak, to o ile zwiększą się straty MZA bez powyższki cen biletów ? Ile powinna wynieść ta podwyżka ? Odpowiedz Link Zgłoś
zoriusz Jak wyglądał 1. dzień najdłuższego buspasa 23.09.09, 10:27 Różnica między polskim społeczeństwem a społeczeństwem cywilizowanym polega na tym, że w społeczeństwie polskim maluje się buspas po to żeby zmusić ludzi do korzystania z niewydolnej i prymitywnej komunikacji zbiorowej, a w społeczeństwie cywilizowanym po to żeby wszystkim ułatwić życie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Meehow Rzondam Bóspasa na Marynarskiej! IP: 85.232.226.* 23.09.09, 10:46 Tam cały czas siem stoi! Czeba coś zrobić z tymy kierocamy co blokujom przejast ałtobósom! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kierowca Jak wyglądał 1. dzień najdłuższego buspasa IP: *.chello.pl 23.09.09, 10:47 Pan redaktor z pewnością nie mieszka na Pradze.Buspas na Trasie Łazienkowskiej od ul.Kinowej,jest niepotrzebny.Liczba osób które wsiadają z Pragi do autobusów jest niewielka.Pasy wymalowano bezmyślnie.To będzie tylko maszynka do zarabiania kasy(za mandaty). Problemem jest zjechanie do skrętu na Wisłostradę,nie wiem kto wymyślił ten buspas,jeżeli inżynier ruchu(to podobnie jak na rondzie Radosława-będzie wielka wtopa. Ręce opadają widząc prace dotyczące usprawnienia ruchu w Warszawie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Meehow Re: Jak wyglądał 1. dzień najgłupszego buspasa IP: 85.232.226.* 23.09.09, 10:51 Sprawdzałem alternatywny dojazd z P-PD w okolice Popularnej Kolejami Mazowieckimi. Totalna porażka - pociągi ze Wschodniego w odstępach 1,5 godziny. Pozostaje jazda z przesiadkami sbierkomem. Zamiast 15 minut samochodem rano, teraz 50 minut. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuba Wytyczaniu buspasów NIE IP: *.trzebinia.mm.pl 23.09.09, 10:53 BUDOWIE (bez zmniejszania przepustowości) TAK. Jak to na Ł mogło i powinno wyglądać. www.siskom.waw.pl/obwodnica-sr-poludnie.htm (zjechać na dół) Myślenie władz W-wy: kierowcy dłużej w korkach postoją, spalą więcej, więcej zapłacą, a to że będzie więcej hałasu/spalin to na nich się zwali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cazares Jak wyglądał 1. dzień najdłuższego buspasa IP: *.aster.pl 23.09.09, 10:55 Panie Osowski, gratuluję. Dotąd niejednokrotnie Pana publikacje o komunikacji i ruchu w Warszawie stanowiły głos rozsądku. Obecnie zaś może Pan sobie z Galasem wypić bruderszaft i ręce podać. Za sprawą swojego komentarza stanął Pan - nie wiem, z jakich przyczyn, może politycznych? - po stronie megabajzlu, firmowanego przez aktualne tzw. władze miasta, którym zależy na jednym: w imię politycznej poprawności sprzyjać ekoterrorystom i sekować przeciwników (czyli kierowców). Szanowny Panie, obstawił Pan tym razem złego konia, o czym przekona się Pan przy okazji wyborów samorządowych. Nie warto dąć w Galasową tubę, naprawdę. Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jurek Re: Jak wyglądał 1. dzień najdłuższego buspasa IP: *.adsl.inetia.pl 23.09.09, 11:07 Ja myślę, że podstawowy problem Pana Osowskiego polega na tym, że nie korzysta z trasy Łazienkowskiej i ulic do niej przylegających. Dlatego łatwo przychodzi mu wypisywanie takich dyrdymałów. Gdyby z niej korzystał, wiedziałby zapewne, że na wprowadzeniu BusPasa stracili zarówno kierowcy samochodów, jak i pasażerowie zbiorkomu. Co więcej, wprowadzenie BusPasa spowoduje, że duża część ruchu samochodowego odbywającego się do tej pory TŁ, przeniesie się z obwodnicy centrum (jaką była w zamyśle jej projektantów TŁ), do ścisłego centrum, co będzie zaprzeczeniem idei istnienia Trasy Łazienkowskiej. Pozdrawiam Pana Osowskiego i jego dobre samopoczucie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: L. Re: Jak wyglądał 1. dzień najdłuższego buspasa IP: *.polkomtel.com.pl 23.09.09, 11:13 > Teraz kolej na buspasy na Ostrobramskiej, Grochowskiej, Waszyngtona i Płowiecki > ej. Niby to dla mnie dobrze (mieszkam przy Ostrobramskiej i jadąc z przystanku Rawar na buspasie dokładnie tyle czasu zaoszczędziłem, co straciłem stojąc w korku), ale zrobienie buspasów na jezdni która ma 2 pasy to przegięcie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Meehow Re: Jak wyglądał 1. dzień najdłuższego buspasa IP: 85.232.226.* 23.09.09, 11:16 Jeżdzę z tego samego przystanku - jest gorzej niż było bez buspasa. Ciekawe czy doczekam się kiedyś w swoim życiu tej stacji metra "Ostrobramska" pod placykiem przy Radwarze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cazares Jak wyglądał 1. dzień najdłuższego buspasa IP: *.aster.pl 23.09.09, 11:19 Domagam się bus-kwasa nie tylko na TŁ, ale także - a może przede wszystkim - na ul. Pływackiej! Pływacka, odcinek od Wołoskiej do Gimnastycznej! Poprzyj już dziś bus-kwas na Pływackiej! Dlaczego na TŁ można, a na Pływackiej nie?! Pływacka, tylko Pływacka! Już dziś na pierwszy ogień! Zbieram głosy poparcia dla tej szlachetnej inicjatywy! Odpowiedz Link Zgłoś
czesiu71 Re: Jak wyglądał 1. dzień najdłuższego buspasa 23.09.09, 11:36 A ja wbrew wszytskim pojwiającym się tu głosom malkontentów uważam, że buspas na Trasie Ł to bardzo dobry pomysł, tylko dostowanie go do realiów życia codziennego to kwestia pewnego czasu. Obserwują codziennie Trasę Ł i wczoraj,korka nie widziałem. Korek występował za to przez wszytskie ubiegłe dni, miesiące, lata. Więc nie piszcie tu, tak jakby wcześniej nigdy korków nie było, a wczoraj musieliście po raz pierwszy doświadczyć stania w nim, bo to kupy się nie trzyma. I pomyślcie w końcu, że komunikacja miesja jest dla ludzi i należy z niej korzystać. Pisanie o niej tylko w stylu, że tam bród, smród i ubóstwo zalatuja tanią propagandą. Odpowiedz Link Zgłoś
miguell Re: Jak wyglądał 1. dzień najdłuższego buspasa 23.09.09, 12:05 Tak mogą się wypowiadać osoby, które nie muszą korzystać z TŁ "komunikacja miejska jest dla ludzi i należy z niej korzystać" Piękne socjalistyczne hasło. Niestety jak przeczytasz komentarze osób piszących na forum dla wielu komunikacja miejska nie daje żadnej alternatywy. Szczególnie dla: -Tranzytu (brak obwodnicy Warszawy, - nie pisać o Górze Kalwarii to pułapka) -Osób, gdzie samochód to miejsce pracy (ekipy budowlane, dostawcy,...) -Osób, które musza dojechać w kilka miejsc (żłobki, przedszkola, szkoły) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tsaaaaa jasne Re: Jak wyglądał 1. dzień najdłuższego buspasa IP: 212.160.172.* 23.09.09, 12:17 Czesiu miałem takiego znajomego..który był niewidomy... ..kiedyś mówie mu przez cb radio , że ma skrzywioną antenę po wichurze, a on mówi, że nie... ja do niego: ale widziałem, a on: ale ja też widziałem i nie mam skrzywionej ....... Odpowiedz Link Zgłoś
macu3 Eufemizn - podstawowe narzędzie pracy dziennikarza 23.09.09, 11:33 "Niecierpliwi próbują zjeżdżać na Kinową przez chodniki i pasy zieleni". Niecierpliwi? Przecież to zwykle chamy i buraki ze wsi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Jak wyglądał 1. dzień najdłuższego buspasa IP: *.adsl.inetia.pl 23.09.09, 11:47 Pożyjemy zobaczymy. Ja obecnie jeżdżę z Piaseczna na Ochotę samochodem nie dlatego, że nie mam autobusu, tylko dlatego, że dojazd autobusem trwałby tyle samo co samochodem, a po co siedzieć sprasowany jak sardynka skoro mogę spokojnie jechać samochodem słuchając radia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Masakra!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.09, 12:20 ze Starej Miłosnej do Rozbrat 502 o 7.10 jechało pół godziny dłużej niż zwykle; wszystko korkuje się na Ostrobramskiej; zamiast zachęcić to raczej zniechęca do komunikacji miejskiej; to miałoby sens, jeśli Ostrobramska byłaby trzypasmowa i jeden z nich również byłby dla autobusów; Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: napływ z Grójca banda samochodziarzy-frajerów IP: *.aster.pl 23.09.09, 11:56 A ja do pracy dojezdzam metrem (no, jak juz wysiade z tego metra, to musze sie przejsc 200 m, tragedia normalnie). Przedszkole dziecka jest przy metrze. Słowo "korek" to mi sie kojarzy z tym od butelki wina. A kupujcie sobie dalej te mieszkania na Białołekach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Meehow Re: banda samochodziarzy-frajerów IP: 85.232.226.* 23.09.09, 12:05 Niestety nie mam takich luksusów jak metro na osi Ostrobramska - Połczyńska. Jestem zmuszony jeździć samochodem, żeby nie tracić pół dnia na przesiadki. Odpowiedz Link Zgłoś
miguell Re: banda samochodziarzy-frajerów 23.09.09, 12:11 Ja parkuję w PARK-RIDE w Starej Miłosnej. Wybieram metro (Tramwaj ze Starej Miłosnej chociaż bardziej czysty i mniej zatłoczony, jedzie trochę dłużej). Więc jadę metrem 15 minut do Centrum Przedszkole jest 20 metrów od metra a szkoła starszego 30 metrów od metra a praca 10 metrów od metra. Pozdrawiam "napływ z Grójca" ja także przekonałem się do komunikacji zbiorowej :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jbn Re: banda samochodziarzy-frajerów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.09, 12:29 jbnNie trzeba mieszkać w Grójcu żeby nie mieć praktycznego dostępu do metra... wystarczy mieszkać na Starym Mokotowie (np. od takiego Domu Wedla do najbliższej stacji jest prawie półtora kilometra), a pracować przykładowo przy Alejach Jerozolimskich w którymś biurowcu, albo przy Marynarskiej, czy gdziekolwiek indziej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prażanin zdemoralizowani i leniwi radni nie chcą pomóc war- IP: *.chello.pl 23.09.09, 12:12 -szawiakom z bufetową , którą ogarnęła jakaś dziwna choroba . Czemu ona nienawidzi mieszkańców Stolicy , a części prawobrzeżnej w szczególności !!! Bajzel w mieście i marnotrawstwo idące w setki milionów złotych nie przeszkadzają radnym w dobrym samopoczuciu i konsumpcji . Nie mamy ratunku przed wszechogarniającym debilizmem i rozkładem . Czy wśród was nie ma ANI JEDNEGO myślącego człowieka ?!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jbn Proste? Wystarczy policzyć. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.09, 12:19 Skorzystałem z cudownej strony www.jakdojade.pl i sprawdziłem odcinek codziennie przeze mnie pokonywany (w celach w najwyższym stopniu prywatnych, ale pokonywany i nie będę z tego rezygnował, bo nie będę dobierał osób mi bliskich patrząc na to, którędy tam się jedzie) ze Starego Mokotowa (okolice Dworkowej) na Jelonki (przy Lazurowej). Trasa do pokonania: samochodem: w zależności od trasy 11-13 km komunikacją miejską : 12-13 km (porównywalne, jeśli nie takie same) Czas jazdy: samochodem: w nocy: 20 minut (0,33 godziny) w dzień przed buspasem: nie więcej niż 40 minut (0,67 godziny) w dzień z buspasem: ostatnio 80 minut (1,33 godziny) Komunikacją miejską: jakdojade.pl podaje planowe 45 minut, przy czym pamiętajmy, że wszystko się spóźnia itd., poza tym też stoi w korkach np. na Połczyńskiej w praktyce: w nocy: 40 minut (0,33 godziny) w godzinach okołoszczytowych: 90 minut (1,50 godziny) buspas tu nic nie zmienia. Koszt przejazdu: samochodem (z instalacją gazową): w nocy: 0,12 (100km) * 15 (zł/100km) = 1,80 zł w dzień : 0,12 (100km) * 20 (zł/100km) = 2,40 zł komunikacją miejską (najtańsze NORMALNE rozwiązania biletowe, trasa minimum jedna przesiadka): w nocy: bilet 60-minutowy: 4,00 zł w dzień: dwa bilety jednorazowe : 5,60 zł WNIOSKI: jazda samochodem jest PONAD DWA RAZY TAŃSZA jazda samochodem jest ZASADNICZO SZYBSZA (w nocy dwukrotnie, w dzień o kilkanaście minut) nie sądzę zatem by ktoś wskutek utrudnienia mu życia zrezygnował z samochodu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roffer Re: Proste? Wystarczy policzyć. IP: 212.160.148.* 23.09.09, 14:51 zdaje sie, ze do bilansu cenowego powinienes doliczyc: ubezpieczenia, koszty parkingu, koszty amortyzacji, przeglady, naprawy a także - koszty posrednie (jak zdrowie). nie wyglada juz tak pieknie. a z dworkowej na lazurową rowerem jedzie się 30 minut - w dzien, w nocy, z buspasem czy bez - zawsze tyle samo. koszt (z przegladami i amortyzacją): 300 zł/rok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Meehow Re: Proste? Wystarczy policzyć. IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 23.09.09, 18:04 Nie policzyłeś opłat za wodę. Trudno jest przyjechać do pracy lub do domu i nie wziąć prysznica. Bez tego bardzo psuje się atmosfera koleżeńska w pracy. Samochodu nie musisz myć codziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: f451 nie kpij - zdrowa jazda rowerem po warszawskich... IP: *.aster.pl 25.09.09, 09:27 ulicach... wśród obłoków spalin... hehe... a co do doliczania kosztów do auta - nie masz racji... zakładając, że przesiadając się an komunikację miejską nie sprzedajesz auta... swoją drogą - co do czasów dojazdu z Tarchomina mam takie same obserwacje - podwożę córkę do szkoły po drodze: autobusem - córka dojeżdża 50 minut (od drzwi do drzwi), ja - 70 minut; autem - podwiezienie córki - 35 minut, potem do pracy - 25 minut, razem 60... a powrót do domu autem jest od 30 do 60 minut szybszy (autem nie jade zatkaną trasą AK)... i moge na luzie zrobić zakupy w markecie.. nie mówiąc o smrodzie, duchocie i staniu w tłoku w autobusach i metrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AZ Akurat TANIEJ to nie wyjdzie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.09.09, 13:12 Primo paliwo to nie wszystko (wiem, mam samochód). Dochodzą ubezpieczenie, amortyzacja (bo samochód jednak czasem trzeba wymienić na jeżdzący), koszty części, napraw, przeglądów, parkowania itd. Secundo nikt korzystający w miarę lub mniej regularnie z komunikacji nie jeździ na jednorazówkach. Akurat dla mnie zakup karty na 90 dni kosztuje mniej więcej tyle co tydzień-półtora paliwa (98 zł). Koszt przejazdu komunikacją miejską przy powiedzmy 22 dniach roboczych w tygodniu (dla biletu bez zniżek) wynosi: 3,54zł/dzień (bilet 30 dniowy) lub 2,97 (bilet 90 dniowy). Gdy się jedzie do Centrum to zwraca się to po godzinie parkowania. Bilet ulgowy to połowa tej ceny. Co do czasu, to NA OGÓŁ jest szybciej samochodem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Meehow Re: Akurat TANIEJ to nie wyjdzie IP: 85.232.226.* 24.09.09, 13:45 Dla mnie czynnikiem decydującym jest czas. Jeżdżę do pracy na 6.30 i spod Radwaru jadę w okolice Reduty w Jerozolimskich niecałe 15 minut. Dojazd autobusem to o tej porze 40 minut: 5-7 minut do przystanku, 25 - 30 minut jazdy i 5-7 minut do firmy na piechotę. Różnica między wyjściem z domu o 6.15 a 5.50 jest znaczna. Odpowiedz Link Zgłoś
rlnd Re: Akurat TANIEJ to nie wyjdzie 24.09.09, 19:06 Moment, moment a czy komunikacja miejska zarabia na siebie czy tez jest dotowana ? A jesli jest dotowana, to zdaje sie ze z podatkow ? To jaki jest naprawde koszt przejazdu komunikacja miejska ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marti Re: Akurat TANIEJ to nie wyjdzie IP: 85.222.87.* 24.09.09, 19:56 Otóż to. Ludzie męczą sie w zbiorkomie bo jest TANIO. Nie jest czysto, nie jest wygodnie, nie jest luźno, nie jest szybko, nie jest punktualnie, nie jest bezpiecznie, nie jest bezpośrednio. Jest TANIO. Tak samo jak tani jest Lider Price czy Biedronka, ludzie w nim kupują, co nie znaczy, że otrzymują towary wysokiej jakości. W porównaniu z utrzymaniem samochodu i samymi tylko kosztami paliwa bilet miesięczny KM to jest to BARDZO TANIO. A dlaczego? Bo zbiorkom jest bardzo mocno dotowany z podatków, w dużej mierze właśnie od tych znienawidzonych ostatnio przez władze, kierowców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pasażer Wykorzystać tramwaje i pociągi, potem buspasy!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.09, 12:34 Władze Warszawy próbują wprowadzać kontrowersyjne i drażniące wiele osób rozwiązania, a nie wykorzystują prostych i efektywnych rezerw tkwiących w już posiadanej infrastrukturze, często w sytuacji gdy na jej remont wydano w ostatnich latach ogromne pieniądze podatników. Może HGW wzięła by sobie do serca przykazanie aby "nie wkurzać bliźniego swego nadaremno". 1. Dlaczego między przystankami na wydzielonych torowiskach prędkość tramwajów jest tak niska? Dotyczy to nie tylko centrum, ale także peryferii. Za komuny stare tramwaje na starych torowiskach jeździły szybciej niż obecnie. Szybszy tramwaj to większa przepustowość i większe wykorzystanie taboru, a tym samym więcej osób chętnych do skorzystania. 2. Dlaczego wzdłuż Al.Jerozolimskich (od Pl.Zawiszy do Muzeum WP), na Moście Poniatowskiego i w Al.Waszyngtona tramwaje jeżdżą znacznie wolnej niż przed modernizacją. Dlaczego HGW+Wojciechowicz nie potrafią wymusić na Galasie przynajmniej faktycznego równouprawnienia dla tramwajów (nie marzę nawet o priorytecie)? Dlaczego nie zwiększa się w prosty sposób przepustowości linii tramwajowej, a równocześnie bredzi o buspasie równoległym do wydzielonego torowiska tramwajowego? 3. Dlaczego do tej pory nie wytyczono najmniej kontrowersyjnego buspasa na pasie awaryjnym Trasy Toruńskiej od Słowackiego do Mostu Grota? 4. Dlaczego na Trasie WZ autobusy jadąc z Pragi w kierunku Pl.Bankowego na tram/buspas nie wjeżdżają na wysokości Jagiellońskiej ale dopiero kilka metrów przed przystankiem "przy miśkach" niepotrzebnie tłocząc się na tym odcinku z samochodami prywatnymi? 5. Dlaczego nie skierowano autobusów jeżdżących Lesznem do Centrum na torowisko na Młynarskiej lecz nadal tłoczą się one z samochodami prywatnymi na Okopowej, aby skręcić w Al.Solidarności? 6. Dlaczego nie wykorzystano modernizacji torowiska na trasie WZ do zbudowania tram/buspasa aż do Płockiej (z budową śluzy wyjazdowej za Żelazną), a teraz bredzi się o buspasie równoległym do wydzielonego torowiska tramwajowego w Al.Solidarności? 7. Dlaczego chce się wytyczać buspas na Puławskiej, a nie robi się nic aby na Galasie wymusić sensowne ustawienie świateł (inne rano, inne wieczorem)? Dlaczego fazy dla poprzecznych uliczek trwają tak bezsensownie długo (nie mówię tu o skrzyżowaniu z Poleczki)? Autobusy też stoją w gigantycznych korkach przez idiotycznie ustawione światła. 8. Dlaczego bredzi się o buspasie na Puławskiej nie robiąc nic, aby do maksimum wykorzystać przepustowość linii kolejowej Zalesie-Piaseczno-Służewiec-Śródmieście? Dlaczego nie ma pociągów SKM do Paseczna (tory odstawcze są na nieużywanej stacji towarowej)? Dlaczego HGW nie załatwi z Tuskiem i Grabarczykiem, aby PKP-PLK usunęły najbardziej kuriozalne ograniczenia prędkości pociągów przywracając automatyczne rogatki na przejazdach lub wręcz tworząc przejazdy strzeżone (nawet tymczasowe); obecnie przed wszystkimi przejazdami pociągi hamują do 20km/h. 9. Dlaczego HGW+Wojciechowicz+Ruta nie zrobili nic dla stworzenia wygodnego węzła przesiadkowego przy stacji Służewiec, a w ramach przebudowy Marynarskiej planują jeszcze bardziej oddalić przystanki tramwajowe od stacji Służewiec. Sensownie zorganizowany węzeł przesiadkowy Służewiec miałby szansę ułatwić dojazd z linii radomskiej na Służewiec (biurowy), Mokotów, do Metra-Wierzbno, a nawet do Płd.Śródmieścia. To wszystko zmniejszyłoby obciążenie autobusów na Puławskiej. 10. Dlaczego ZTM ciągle eksperymentuje utrudniając ludziom dojazdy tramwajami? Przykład to odcięcie Wawrzyszewa, Chomiczówki i części Piasków od bezpośredniego (istniejącego od lat) połączenia z JPII, Dw.Centralnym (dojazd z bagażami) i Al.Niepodległości. 11. i.t.d., i.t.d. HGW + Wojciechowicz + Ruta - wykorzystajcie lepiej to co macie, a nie wkurzajcie ludzi nadaremno!!! Odpowiedz Link Zgłoś
oktob Re: Wykorzystać tramwaje i pociągi, potem buspasy 23.09.09, 19:28 Zrobili to wszystko i robią, żeby już nigdy nie być u władzy. HG-W i koledzy przegrają najbliższe wybory z kretesem, tylko ludzi w autobusach w korkach przed i za buspasem szkoda i kierowców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Jak wyglądał 1. dzień najdłuższego buspasa IP: *.adsl.inetia.pl 23.09.09, 12:39 Zniechęcanie ludzi do jazdy samochodem przy pomocy organizowania coraz większych korków to jakaś paranoja ! Dajcie ludziom jakąś REALNĄ alternatywę - kilka linii metra, parking Park&Ride to ludzie się sami do zbiorkomu z chęcią przesiądą ... Przy pomocy wiaderka z farbą problemów komunikacyjnych stolicy nie rozwiążemy ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andź Jak wyglądał 1. dzień najdłuższego buspasa IP: *.um.warszawa.pl 23.09.09, 13:31 Kretyn, który wymyślił ten pas na TŁ powinien dostać nagrodę Nobla za głupotę!!! Chyba komuś pomyliła się kolejność działania... Może najpierw rozbudujcie metro i sieć tramwajową, dodajcie kilka obwodnic,a dopiero później bawcie się w takie cyrki. Teraz kierują wszystkich na Siekierki, po czym i tam pewnie zrobią taki meksyk. KRETYŃSTWO NIE ZNA GRANIC!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: berjot Jak wyglądał 1. dzień najdłuższego buspasa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.09.09, 13:48 Pomijam fakt większych ,i tak już potężnych korków. Jak stałem 10 min. w korku to mogę postać i 15. Ale nie oto chodzi. Chciałbym zwrócić jednak uwagę na coś o wiele ważniejszego. Wjazdy na most TŁ są NIEBEZPIECZNE jak również i zjazdy. Zanim buspasy zostały uruchomione celowo przyjrzałem się długościom przerw do wjazdów i zjazdów z mostu. Są niebezpiecznie krótkie. Wjeżdżając na most Ł musimy się trochę rozpędzić aby płynnie i bezpiecznie włączyć się do ruchu na drugi pas, którym jadą dość szybko inne samochody (dop. prędkość 80km/h) i tu niespodzianka: mamy już pas ciągły i mamy do wyboru albo jechać dalej buspasem i łamać przepis albo wjechać na lewy pas ze zbyt małą prędkością narażając siebie i innych na kolizję (nie każdy samochód ma przyspieszenie np. 6s. do setki) lub po rozpędzeniu się do bezpiecznej prędkości przeciąć ciągłą buspasa. Możemy również stać na wjeździe na most i wyczekać moment wjazdu na lewy pas podczas gdy buspas jest w większości czasu pusty. Podobna jest sprawa np. ze skrętem z Grójeckiej w Wawelską. Aby skręcić w prawo (jadąc od strony Włoch). To dobrze, że buspasy ułatwią życie wielu pasażerom komunikacji miejskiej ale uważam, że buspasy niosą za sobą więcej zagrożeń niż pożytku. Może to spowodować (niestety) większą liczbę kolizji. Ktoś powinien odpowiedzieć za nieprzemyślane eksperymenty na żywym organizmie. Jak to często bywa w naszym kraju: urzędasy próbują wprowadzić jakieś dobre rozwiązanie, które sprawdza się gdzieś ale nie biorą pod uwagę innych czynników i robią to krótkowzrocznie i nieudolnie. Odpowiedz Link Zgłoś
ragozd Jak wyglądał 1. dzień najdłuższego buspasa 23.09.09, 14:06 Dobry krok, choc w pelni podzielam uwagi w komentarzu. Kamery w autobusach filmujace samochodu na buspasie, wiecej buspasow odzielonych gomowymi kraweznikami i wiecej nowych autobusow, a wkroczymy do europy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blah Re: Jak wyglądał 1. dzień najdłuższego buspasa IP: *.acn.waw.pl 23.09.09, 14:41 no tak. bo w jewropie rozumiesz, wszędzie tylko autobusami się jeździ. metro, kolej to tylko burżuazyjna propaganda. jak można być takim debilem??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Chalski Re: Jak wyglądał 1. dzień najdłuższego buspasa IP: *.chello.pl 25.09.09, 19:09 Tak tak najlepiej 2 metrowy mur oddzielający ikarus pass od reszty jezdni. Napewno żaden kierowca osobówki nie wjedzie (nawet gdy będzie to jego jedyna droga ratunku przed wypadkiem). Plusem będzie to że gdy zdezelowany ikarus się popsuje zakorkowany będzie i nieszczęsny bus pas. Porównywanie Warszawy do Pragi czy Berlina to wg mnie jakaś farsa. Owszem mają więcej km buspasów ale przejedźcie się do tych miast chociaż raz to zobaczycie różnicę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lajkonik Pasożyt za nieudolność do dymisji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.09, 16:52 Skrócenie o kilka minut na odcinku 7 km czasu przejazdu autobusu spowodowało wydłużenie na całej trasie o kilkanaście. Mądrym inaczej, w tym przede wszystkim miejskiemu inżynierowi, odpowiedzialnemu za organizację tego bus pasa, ruchu mówię nie. Niech pan Galas wreszcie dopuści młodszych. Przywrócić strzałki do prawoskrętu. Wprowadzić kamery na skrzyżowaniach, na które notorycznie wjeżdzają samochody i nie nadążają z nich zjechać - wyświetlacze z pozostałym czasem świecenia się zielonego ? Galas, jeżeli zostajesz to do roboty, bo póki co ty i twoi podwładni biorą kasę za nic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Meehow Jakie będą korki jak komuś zdechnie samochód na TŁ IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 23.09.09, 17:59 Wczoraj mieliśmy tylko przedsmak takiej sytuacji przy Międzynarodowej. Czy geniusze od malowania buspasów przewidzieli w ogóle takie zagrożenie? Odpowiedz Link Zgłoś
rlnd Re: Jakie będą korki jak komuś zdechnie samochód 23.09.09, 18:40 Przewidzieli - temu co zdechnie, dadza mandat - niech mu na przyszlosc nie zdycha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marti Buspasy na zachodzie funkcjonują gdyż są częścią IP: 85.222.87.* 23.09.09, 19:24 dobrze zaprojektowanego systemu. Funkcjonują w miastach, w którym są obwodnice, dobrze rozgałęzione metro , szybka kolej podmiejska, nowoczesny wygodny tabor i logiczna, sieć zsynchronizowanych połączeń itd. A przede wszystkim w których cały tranzyt nie musi smarować przez miasto! Działają i stanowią alternatywę jeśli są poparte innymi, różnorodnymi elementami systemu komunikacyjnego. Wyrwane z kontekstu tego systemu i przeszczepione żywcem do zapyziałej Warszawy stanowią tylko żałosną bzdurę i tragifarsę! Nasze debilne urzędasy wymyśliły, że wyrwą sobie z tego całego systemu tylko ostatni punkt czyli buspasy, wymalują krechę i już będzie po zachodniemu. Otóż g..wno będzie! Odpowiedz Link Zgłoś