Gość: :( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.09, 23:46 Mi się nie bardzo podoba :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: le ming Na Banacha będzie ogromna zmiana IP: *.aster.pl 24.09.09, 23:51 "Waltz niszczysz miasto!" Nie niszczy, tylko - wyjatkowo - tworzy miasto. Bo na razie to przy Banacha jest wies. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: F Re: Na Banacha będzie ogromna zmiana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.09, 00:26 Gość portalu: le ming napisał(a): > "Waltz niszczysz miasto!" > > Nie niszczy, tylko - wyjatkowo - tworzy miasto. Bo na razie to przy Banacha > jest wies. przy Banacha jest wieś, bo jest tam bazar ? Bazar był tam od zawsze - także wtedy, kiedy Warszawa rzeczywiście była miastem ( do 1944 ), a nie zlepkiem wiosek (zarówno architektonicznie, jak i pod względem składu społecznego, jak teraz a projekt JEMS ? - blok, jak blok, trochę fantazji z prześwitami, a poza tym pełnymi garściami czerpanie z projektu JEMS blokowiska dla JWConstruction wzdłuż torowiska między Górczewską a Olbrachta jednym zdaniem - nic nadzwyczajnego - za 10 lat będzie wyglądał na takie samo g...no jak sąsiadujące stojące wzdłuż Grójeckiej płyciaki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: F Re: Na Banacha będzie ogromna zmiana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.09, 00:27 tylko wieśków przy Banacha przybędzie - jak to w tbsie ale taki już los stolic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lion Re: Na Banacha będzie ogromna zmiana IP: *.ibb.waw.pl 29.09.09, 12:03 Dopiero teraz bedzie wieś jak TBS stanie , sami nowobogaccy się w prowadzą o kulturze buraka. To moje zdanie. Zykly Kowalski z mgr - na pensji panstwoej nie kupi tam mieszkania. Ciekawe mądrlo gdzie kupisz świerze i ladne owoce i warzywa? Czyżby Biedronka byla szczytem twoich marzeń w tym temacie? Tak?- to gratuluje glupoty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Glonojad Re: Na Banacha będzie ogromna zmiana IP: 217.17.35.* 02.10.09, 08:38 W warzywniaku na rogu Częstochowskiej i Białobrzeskiej. Dużo większy wybór, niż na straganach na Banacha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Taa Re: Na Banacha będzie ogromna zmiana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.09, 23:52 Wielkomiejska skala to jest to czego najbardziej potrzeba naszemu małemu miastu. Budujmy na placach wielkości chusteczki do nosa olbrzymie drapacze chmur, wciskajmy je wszędzie, a na pewno miasto będzie ładniejsze, a nam wszystkim będzie się w nim żyło milej i wygodniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pędzich Re: Na Banacha będzie ogromna zmiana IP: *.ibb.waw.pl 29.09.09, 12:04 Zgadzam się robi się badno a nie urnanizacja planowa miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość portalu Na Banacha będzie ogromna zmiana IP: 64.69.195.* 24.09.09, 23:56 Trochę przypomina Simmons Hall na MIT (też 9 pięter) :) Odpowiedz Link Zgłoś
perepere8 Na Banacha będzie ogromna zmiana 25.09.09, 01:12 teraz tylko do roboty i nie dac sie zastraszyc grupce kupcow-krzykaczy. miasto musi sie rozwijac i ladniec bo na razie to warszawa jest najbrzydsza stolica europy i to wlasnie miedzy innymi przez to, ze mamy tyle niezabudowanych terenow "zagospodarowanych" przez bazarowych sprzedawcow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lion Re: Na Banacha będzie ogromna zmiana IP: *.ibb.waw.pl 29.09.09, 12:06 A Ty gdzie pracujesz? No?Bazar to miejsca pracy dla innych. Nie wmawiaj mi iz koszmarna bryła TBS jest ka urodziwa iż warszawie szarej i betonowej doda uroku, bo pęknę ze śmiechu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Na Banacha będzie ogromna zmiana IP: *.acn.waw.pl 25.09.09, 01:48 Mieszkam na Ochocie od kilku lat. Uważam, że bazar powinien zostać. Należy go jedynie zmodernizować tak, by nabrał większego ładu. Koncepcja zmiejszenia bazaru i wybudowania TBS-a mi się nie podoba. Dziś oglądałam w tvn Warszawa reportaże na temat likwidacji bazaru. Wypowiadał się burmistrz Ochoty, wypowiadali się kupcy i mieszkańcy Ochoty. Padł argument, że bazar stoi przy drodze wlotowej do Warszawy i że przyjezdni nie mogą być narażeni na widok bazaru bo to niby jest widok nieładny. Kolejnym argumentem przeciwko bazarowi było, że korzystają z niego tylko ludzie starsi, biedni i niewyształceni a młodszym bądź lepiej sytuowanym osobom nie jest on potrzebny. Nie zgadzam się z żadnym z tych argumentów. Po pierwsze sama mam 30 lat i wyższe wykształcenie. Na biedę nie narzekam, choć bogaczem nie jestem. A z bazaru korzystam. Podam przykład: mam swój ulubiony produkt, na bazarku Banacha kosztuje on 18 zł. Ten sam produkt na stoisku (nie w sklepie) usytuowanym w galerii handlowej kosztuje już 35 zł. Dla mnie sprawa jest prosta - idę na Banacha. Mam i bliżej i taniej. Takich produktów jest więcej. Wiele stoisk na Banacha oferuje produkty skierowane do młodszej części populacji i stoiska te funkcjonują od lat - więc jak widać młodzi również korzystają z bazaru (no chyba, że 80 letnie, troszkę już niedołężne babcie zaczęły chodzić w koronkowych stringach i pończochach. Ale kto wie :)). Co do argumentu, że bazar może się nie podobać przejeżdzającym tamtędy gościom z innych miast: By bazar się podobał wystarczy go zmodernizować, uporządkować, itp. W Warszawie jest teraz pęd na robienie wizytówek: z centrum, Nowego Światu, Krakowskiego Przedmieścia itp. OK, ale pamiętajmy, że tu żyją ludzie i miasto ma być dla ludzi. To nie muzeum, tylko miejsce życia wielu osób. Ochota nie była projektowana jako pokazowe centrum, nie musi wyglądać jak z żurnala. Nie musi podobać się wszytskim przyjeżdżającym. Na Ochocie mieszkają ludzie, którzy mają prawo normalnie żyć, a nie martwić się o to czy komuś-tam jadącemu z Krakowa bazar się podoba. Co nie znaczy, że bazar ma być brudny i "straszący". Moim zdaniem da się załatwić by bazar pozostał i ładnie się prezentował. Dodam też, że projektowany TBS jest według mnie brzydki :) Kolejny klocek, jakich ostatnio na ochocie wiele się buduje bez ładu i składu. Na zakończenie dodam, że kiedy kilka lat temu mieszkałam w innej dzielnicy Warszawy, również lubiłam przyjeżdzać na bazarek na Banacha. Niedługo wyprowadzam się z Warszawy (za głośno tu dla mnie :) ) i nie mam bezpośredniego interesu by "walczyć o bazar". Ale i tak uważam, że nie powinno się go zmniejszać, przesuwać i zabudowywać TBS-em. Odpowiedz Link Zgłoś
perepere8 Re: Na Banacha będzie ogromna zmiana 25.09.09, 01:54 no i otoz to. jesli warszawa jest za glosna to trzeba sie z niej wyniesc a nie robic a miasta wies. kropka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Na Banacha będzie ogromna zmiana IP: *.acn.waw.pl 25.09.09, 02:28 Hmm, ale bazar nie równa się wieś. Dzikiemu handlowi ulicznemu mówię nie, ale bazar to forma zorganizowana, a w każdym razie powinna być zorganizowana. Dlatego napisałam, że na Banacha potrzebna jest modernizacja. W wielu miastach na świecie bazary isnieją, działają, mają się dobrze i są wręcz sercem niejedniej dzielnicy. Na przykład w Paryżu. A swoją drogą w ciągu ostatnich kilku lat miałam okazje odwiedzić kilka naszych polskich małomiasteczkowych bazarów. Nie wszystkie, ale wiele z nich miało się lepiej od warszawskich. Były ładniejsze, czyściejsze itp. I obowiązywały na nich pewne przepisy i co więcej: te przepisy były przestrzegane. Po prostu sprzedawcy dbali o wygląd swoich stoisk i miejsca wokół nich. Wieczorem po zwinięciu bazaru nie było najmniejszych śladów po handlarzach. Wszysko uprzątnięte. Tylko jak widać tam ktoś chciał, zaprowadził porządek a teraz go egzekwuje. I taki bazar według mnie jest jak najbardziej OK. Odpowiedz Link Zgłoś
perepere8 Re: Na Banacha będzie ogromna zmiana 25.09.09, 03:57 alez oczywiscie, ze i w paryzu sa bazarki i nawet w nowym jorku i w wielu innych metropoliach swiata. problem w tym, ze tam sa one czescia zabudowanej ulicy lub placu i bardzo dobrze pasuja do otoczenia, sa male i glownie sprzedaje sie tam owoce i warzywa. u nas bazar to jakies monstrum, ktore rozlewa sie na okolice, bo nie ma naturalnych dla wielkomiejskiej zabudowy granic. bardzo bym chcial zobaczyc warzywne markety nawet w samym centrum miasta. jest jeden tylko warunek: najpierw musi byc te miasto... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Na Banacha będzie ogromna zmiana IP: *.aster.pl 25.09.09, 05:59 A dlaczego na czas budowy mają się przenosić na teren miasteczka ruchu drogowego?Gdzie dzieciaki będą uczyć się na kartę drogową i poznawać przepisy ruchu drogowego?Między straganami?O tym jakoś nikt nie pomyślał-liczą się tylko kupcy?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lion Re: Na Banacha będzie ogromna zmiana IP: *.ibb.waw.pl 29.09.09, 12:09 jak mi widomo szkoły mają boiska .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podróżniczka Re: Na Banacha będzie ogromna zmiana IP: *.acn.waw.pl 25.09.09, 08:44 W Londynie zobaczysz bazary, przysięgam! Odpowiedz Link Zgłoś
902a Re: Na Banacha będzie ogromna zmiana 25.09.09, 07:19 Podpisuję się pod tą wypowiedzią. Jest miejsce i na "ładniejszą" Warszawę i na targowiska, z których chętnie korzystają mieszkańcy. To tylko kwestia dobrej organizacji. Ale władzom miast nie o estetykę i organizację chodzi lecz wspieranie dużych galerii handlowych, bo to im się opłaca - stąd ta wojna z targowiskami. Odpowiedz Link Zgłoś
aurita Re: Na Banacha będzie ogromna zmiana 25.09.09, 06:10 szkoda bazarku, kolejne gmaszysko-upiorek :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lion Re: Na Banacha będzie ogromna zmiana IP: *.ibb.waw.pl 29.09.09, 12:10 Swiete słowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Na Banacha będzie ogromna zmiana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.09, 06:35 TEn teren to glownie handel i uslugi. Ten wiezowiec zasloni gmach liceum Hugona Kollataja ktory jest zabytkiem. W tym miejscu byl Zieleniak miejsce nie tylko handlowe ale i swiete dla Warszawiakow. Budowa nowego wiezowca w tym miejscu to straszna pomylka. No ale dla BURAKOW z Ratusza to normalka. Moga byc zolte tramwaje to reszta sie nie liczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ochotnik Na Banacha będzie ogromna zmiana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.09, 07:00 W tym rejonie Ochoty (między ul. Banacha, a torami kolejowymi w wykopie - granicą Ochoty i Włoch) są d w a bazary: 1/ na rogu Grójeckiej i Banacha i 2/ przy ul Mołdawskiej, u zbiegu z Racławicką. Oba są zagrożone, co dla mieszkańców tej części Miasta jest wyjątkowo dotkliwą stratą. Bazar przy Grójeckiej/Banacha swymi początkami sięga prawie 100 lat (jeśli nie więcej). Teren ten był zapleczem gospodarczym Szpitala Dziecięcego. Tu funkcjonował targ warzywny Agrilu. Dlatego jego likwidacja (skąd inąd konieczna) jest swoistym wandalizmem władz Miasta i Dzielnicy. Dlatego władze te powinny szybko zdecydować, gdzie byłoby możliwe zlokalizowania funkcji obu bazarów i zaaranżować je na cywilizowanych warunkach. Nie nadaje się do tego przykład b. Bazaru przy ul Polnej. Może czysto ale nudno. Moim zdaniem można by z tego punktu widzenia brać pod uwagę teren po zdewastowanych przez władzę ludową wałach między ul. Korotyńskiego i ul. Bogdanowicza, przylegający do ul Grzeszczyka - u wylotu z ul Pawińskiego. Zajęcie części tego terenu na bazar warzywny złagodziło by istniejące konflikty na bazarach likwidowanych, a z drugiej strony pomogło by mieszkańcom Ochoty w zaopatrzeniu. Tutaj dojazd doskonały, odległości od domów mieszkalnych dostateczne. Konieczna była by tylko podstawowa infrastruktura: prąd, woda, utwardzenie terenu i jednolite zadaszenie (wiaty z boksami dla kupców). Lokalizacja czasowa - do 10 lat. Podatki i opłaty targowe szybko zwrócą nakłady, jeśli cały ten interes zostanie w ręku Miasta/Dzielnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lion Re: Na Banacha będzie ogromna zmiana IP: *.ibb.waw.pl 29.09.09, 12:16 Bazar przy ul Mołdawskiej u zbiegu z Racławicką to już denat, mao kto i malo co jest kupowane i sprzedawane- jego świetność to raczej okes do 10 lat wstecz, teraz to resztka wyrtwalych handlowców- a przecież można by coś z tym zrobić i miejsca pracy dla ludzi stworzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Waszawiak Na Banacha będzie ogromna zmiana IP: 85.222.87.* 25.09.09, 07:26 No proszę, pan Majewski podskoczył na krześle. Coś niesłychanego. A pan Majewski intyeresował się wcześniej historią i podłożem konfliktu? Skąd pomysł na ten budynek TBSu? Niech sobie poszuka w Internecie (jak potrafi) na przykład na stronach Informatoia Włoch i Ochoty. Tu nie chodzi op estetykę, nie chodzi o zniesmasoczonych widokiem bazaru przyjeznych (jak to się od pewnego czasu włązi w dupę przyjkezdnym! Czy ktoś zauważył? zniżki, przywileje, dbałość o ich wrażenia estetyczne. i..t.d.). Tu chodzi o kasę, którą wyrwać ma z tej budowy małżeństwo wysokiego urzędnika Zarządu Gospodarki Komunalnej i prezesa TBSu mającego wybudować budynek przy Hali Banacha. Proszę sobioe poczytać: www.infochoty.waw.pl/554/2.html I to jest sedno sprawy zamaskowane całą tą gadaniną o estetyce i przyjezdnych. A pan Jerzy Stanisław Majewski niech nie podskakuje na krześle, bo jeszcze z niego spadnie i kto będzie wypisyswał kolejne ochy i achy na zamówienie GW, choć nie zawsze dobrze przemyślane i przygotowane?. Historia walki i zadymy wokół bazaru przy Banacha: 42.pl/u/1N7r CIekawym są obietnice wyborcze pani HGW, któa zapewniała, że bazar pozostanie w miejscu, w którym stał od dziesięcioleci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aneta Na Banacha będzie ogromna zmiana IP: *.128.75.234.static.crowley.pl 25.09.09, 07:46 ja wolę kupować na bazarku niż w markecie i obawiam się że niestety ale pawilon w nowym budynku zmieni wszystko - będzie towar jak z marketu i droższy. Powiedzcie mi, gdzie Włochy i Ochota mają robić zakupy spożywcze? Czy nie da się w tam tym miejscu zrobić hali targowej urokliwszej z zewnątrz. Bazary to miejsca, gdzie można dostać produkty lepsze od przetworzonych sztucznie. Czy naprawę chcecie jeść marketowe jedzenie? ja nie mam czasu jeździć za miasto po dobre produkty, wolę żeby przyjechały do mnie. i nie znoszę pieczywa, mięsa, warzyw i owoców z marketów! w markecie nie znajdziecie nawet prawdziwego miodu! A poza tym czy markety wyglądają piękniej? Czemu ich nie likwidujecie, jakieś hangary fabryczne! pozdrawiam Hanie za decyzje niszczące to co dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Na Banacha będzie ogromna zmiana IP: *.acn.waw.pl 25.09.09, 07:53 > Powiedzcie mi, gdzie Włochy i Ochota mają robić zakupy spożywcze? Przy Hali Kopińskiej albo w tym nowym sklepie z ekologicznym żarciem, co go wczoraj GW reklamowała. A dla mnie nie ulega wątpliwości, że bazar przy Halach Banacha powinno się ucywilizować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: archiwistka Tak, tak, tak, budujcie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.09.09, 08:10 jak najszybciej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Na Banacha będzie ogromna zmiana IP: *.awf.edu.pl 25.09.09, 08:38 Następny beznadziejny pomysł beznadziejnej ekipy Gronkiewicz-Waltz. Najwyższy czas wywalić tę bandę niekompetentnych rozdawców miejskiego majątku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lion Re: Na Banacha będzie ogromna zmiana IP: *.ibb.waw.pl 29.09.09, 12:18 Po jakie licho na tą babę glosowalm nie wiem. Do dziś mi aż glupio z tego powodu Odpowiedz Link Zgłoś
sanmartino Ładny projekt 25.09.09, 08:38 Zmiana na Banacha jest konieczna i zwycięski projekt jest naprawdę fajny. Oby się powiódł. Razem z inwestycjami UW Banacha może stać się piękną nowoczesną częścią miasta. Trochę smuci mnie jednak, że miasto rzadko zauważa konieczność zachowania tradycyjnych bazarów, ale oczywiście uporządkowanych, bez dzikiego handlu, z systemów zachowania higieny itp. Odpowiedz Link Zgłoś
gene_raptor Bazar ma zostać przerobiony na lodziarnię dla 25.09.09, 08:59 państwa K. - on szefuje skompromitowanemu wieloma przekretami praskiemu TBS, ona jest szefem ZGN, który administruje bazarem. Czyli układ doskonały - zarobić krocie kosztem i mieszkańców Warszawy (bo na Banacha robią zakupy mieszkańcy wielu innych dzielnic - ceny są tu o 10 - 15% niższe niż gdzie indziej, a to tez boli lodziarzy z PO, bo bazar jest konkurencją dla ich interesów). Pani klozetowa dorzuciła państwu K. sześć milionów na rozruch przekretu, widocznie podoba jej sie pogarszanie warunków zyciowych warszawiaków, bo według niej, Warszawa ma być "salonem" dla przyjezdnych, a nie miastem - bo idea miasta - organizmu, w którym ludzie żyją i pracują jest kompletnie obca tej pani i jej partyjnym kolegom o prostackiej mantalności prymitywnego geszefciarza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prahnitz Świetnie - dość już syfu w centrum Ochoty! IP: 212.244.73.* 25.09.09, 09:08 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Świetnie - dość już syfu w centrum Ochoty! IP: 80.50.234.* 25.09.09, 09:11 Czy Hale Banacha zostają, czy też będą zlikwidowane. Jeżeli Hale zostaną to i tak ładnie i estetycznie nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CEF Sokołowska IP: 87.105.182.* 25.09.09, 09:25 www.gant.pl/CMS/planowane_inwestycje/warszawa.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Medicorr Re: Sokołowska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.15, 15:36 Serdecznie zapraszamy wszystkich "Sąsiadów" i nie tylko na kompleksową pielęgnację twarzy, dłoni, stóp, ciała oraz włosów :) Wszystko to w jednym, wyjątkowym miejscu :) Odwiedź nas już dziś! Jesteśmy dla Ciebie pn-sob 9.00 - 21.00 Medicorr Centrum Fryzjerstwa, Kosmetyki i Medycyny Estetycznej Sokołowska 7 (Warszawa-Wola) 22/ 881 85 51 mobile 602 860 290[/b] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Medicorr Re: Sokołowska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.15, 15:37 Serdecznie zapraszamy wszystkich "Sąsiadów" (i nie tylko ;)) na kompleksową pielęgnację twarzy, dłoni, stóp, ciała oraz włosów :) Wszystko to w jednym, wyjątkowym miejscu :) Odwiedź nas już dziś! Jesteśmy dla Ciebie pn-sob 9.00 - 21.00 Medicorr Centrum Fryzjerstwa, Kosmetyki i Medycyny Estetycznej Sokołowska 7 (Warszawa-Wola) 22/ 881 85 51 mobile 602 860 290 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katolik Na Banacha będzie ogromna zmiana IP: *.adsl.inetia.pl 25.09.09, 09:31 Nareszcie koniec bazarku Banacha!Dostanę tam mieszkanie z TBS!Będzie pięknie! P.S Pan Burmistrz Dariusz Kałwajtys własciciel kilku boksów na Banacha Protestuje a jak brał mieszkanie kwaterunkowe 3 pokojowe to nie Protestował?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kixx Re: Na Banacha będzie ogromna zmiana IP: *.acn.waw.pl 25.09.09, 17:49 nie pitol nie ma trzypokojowego mieszkania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Na Banacha będzie ogromna zmiana IP: 83.238.103.* 25.09.09, 09:41 Jako mieskaniec budynku obok mam kilka uwag: 1. Bazarek spożywczy jest potrzebny jako miejsce zaopatrzenia w świerze warzywa i owoce: tak jest on traktowany. Ale jednak należy go przebudować: obecnie warunki (szczególnie po deszczu) są fatalne. 2. Budynki hal są miejscem zakupów dla wielu okolicznych mieszkańców. Jest tam po prostu taniej (często taniej również, niż w budach przybazarkowych). Z jednej strony przy przebudowie ich pozostawienie będzie i tak szpecić okolicę, z drugiej zlikwidowanie będzie wygnaniem ludzi na zakupy do okolicznych supermarketów (głównie Carrefour w Reducie). 3. Los bazarka "przemysłowego" mnie niezbyt interesuje, ponieważ chińska tandeta jest wszędzie i nie będzie większej straty. Zresztą i tak jest to bazar, gdzie pracują ludzie właśnie tej narodowości, więc argument zlikwidowania miejsc pracy dla Polaków jest mało trafny. 4. Zupełnie nie rozumiem, jak i dlaczego w dość centralnym i prestizowym miejscu buduje się TBS. Zawsze wydawało mi się, że jest to coś, gdzie z założenia są ubożsi mieszkańcy. A dla takich chyba nie są mieszkania w centrach? Tak więc z jednej strony popieram, ale z drugiej mam sporo wątpliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MM Na Banacha będzie ogromna zmiana IP: *.aster.pl 25.09.09, 09:56 ten projekt jest obrzydliwy. miniaturowe okienka sprawia,że w środku będzie ciemno jak u ...w ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agi "Obskurne budy"? IP: *.134.155.3.static.crowley.pl 25.09.09, 10:17 W tych "obskurnych budach" kupują ludzie, których nie będzie stać na zakupy w wypasionej "części handlowej apartamentowca". Redaktorzy z GW chyba już kompletnie stracili kontakt z rzeczywistością. To jest miasto, proszę Państwa, tutaj mieszkają LUDZIE!!! Ludzie, którzy muszą jeść i muszą to jedzenie gdzieś kupić. Co z tego, że będzie "część handlowa", skoro będą w niej tylko butiki, salon telefonii komórkowej, i ewentualnie jakieś kosmicznie drogie delikatesy? Stragany były brzydkie? OK, to zróbmy tak, żeby były ładne! To jest możliwe, naprawdę. Można zaprojektować estetyczne, czyste targowisko. Ale nieeee, no jak to, kartofle sprzedawać tak na widoku? Fuj, krzywią się noski eleganckich państwa z GW. Przestańcie się krzywić i popukajcie się w głowę! Doprowadziliście do wyrzucenia "obskurnych bud" z Marszałkowskiej i ze Starówki i skutek jest taki, że człowiek bez grubo wypchanego portfela nie ma tam nawet co zjeść (no, chyba że hamburgera w McDonaldzie). Nawet głupie wózki z bajglami wywaliliście! Dajcież wreszcie ludziom żyć!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rychu Re: "Obskurne budy"? IP: *.spray.net.pl 27.09.09, 10:48 > W tych "obskurnych budach" kupują ludzie, których nie będzie stać na > zakupy w wypasionej "części handlowej apartamentowca". Ble ble ble. Na Banacha jest baaardzo drogo. Odpowiedz Link Zgłoś
autotaks kto buduje TBS-y w takich punktach???????? 25.09.09, 10:19 czy z definicji jest tbs? a no są to mieszkania dla biedniejszych ludzi, którzy nie maja dobrych warunków mieszkaniowych a jednocześnie ich sytuacja finansowa nie pozwala na zaciągnięcie najmniejszego nawet kredytu zeby jakos sfinansować zakup mieszkania na normalnym rynku. To ja sie pytam kto takie mieskania dla takich ludzi buduje w najlepszym punkcie dzielnicy i w jednym z lepszych punktów Warszawy???? Takie lokale powinny powstawac na peryferiach miasta tworząc coś na kształt dzielnic dla biedniejszej części społeczeństwa na zasadzie nie masz kasy? jesteś nieudaczny? bierz to co ci dają...i nie wybrzydzaj......ale u nas jest wszystko na łbie postawione i tam gdzie powinnna kwitnac działalnośc ludzi pzredsiebiorczych( oczywiście w lepszych niz teraz warunkach) powstają mieszkania dla biedoty......o ile tacy ludzie bedą w tych tbs mieszkać...bo tak coś czuje że ta "biedota" garażu pod tym tbs niczym ponizej nowej X5 nie zapełni.....buhahahah Odpowiedz Link Zgłoś
gene_raptor Ten, kto zamierza na nich dobrze zarobić. 25.09.09, 13:37 TBS-y MIAŁY być dla ludzi "biedniejszych", problem w tym, że udział własny (30% wartosci lokalu) sprawia, że są one dla nich absolutnie niedostępne. Za to są dostępne dla cwaniaków potrafiących dostarczyć "właściwe" zaświadczenia o dochodach - najczęściej wraz z odpowiednim załącznikiem, pozwalającym na znalezienie się na liście członków TBS. To pierwsze zyski z budowy TBS, a perspektywy są jeszcze bardziej zachecające - lobby lodziarzy walczy o mozliwość wykupu lokali TBS po preferencyjnych cenach... tak jak lokali komunalnych. I taki "niezamożny" lokator TBS zbudowanego w 70% z publicznych środków, czeka, żeby wpłacić jeszcze 5-10% wartości mieszkania i zostać jego włascicielem. I to są te lody TBS... I dlatego potrzebne są atrakcyjne lokalizacje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: binoolo Re: kto buduje TBS-y w takich punktach???????? IP: *.146.46.38.nat.umts.dynamic.eranet.pl 02.07.10, 19:04 TBS nie jest dla biedoty !!! , dla normalnych ludzi i to takich co mają w głowie poukładane ,a nie dla takich co mają olej w głowie.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :-P Na Banacha będzie ogromna zmiana IP: *.chello.pl 25.09.09, 14:30 projekt - wizualizacja sobie, rzeczywistość sobie, ciekawe gdzie zginęły tory tramwajowe?? pomnik barykada jest akurat między torami, tu jakoś dziwnie znalazł sie przy budynkach (??) te bydynki będą stały na środku Grójeckiej?? zieleniak na Banacha to jedyne takie miejsce w całym rejonie gdzie jescze można kupiś PRAWDZIWE normalne jabłka, które mają swoją nazwę gatunkową, a nie nazwę "jabłko", najprawdziwsze warzywa, maliny, polskie truskawki a nie jakies europejskie ablo chińskie dziadarstwo składające się tylko z nawozów i pestycydów! to jedyne miejsce gdzie spokojnie mogą pójsc osoby starsze - onie nie poruszają się samochodami, nie dojadą do zadnej "galerii"!!! hale Banacha, choć drogie, są całkiem dobrze zaopatrzone. to będzie koszmar dla mieszkańców - wszyskie ceny pójdą w górę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :-P Na Banacha będzie ogromna zmiana IP: *.chello.pl 25.09.09, 14:37 i jeszcze jedno: g.... mnie obchodzi czy przyjezdnym się podoba czy nie!! to jest moje miasto i mojej rodziny od pokoleń> ja tu żyję a nie przyjezdni i to MNIE i takich jak JA powinny sie ta władze pytac o zdanie a nie wsioków co chcą, alboe nie chcą ale muszą tu przyjeżdzać. niech nie patrzą jak im sie Warszawa nie podoba! i tsk już betonowych kurników nawstawiali i wmawiają ze to wielkomiejskie nowoczesne budownictwo, tylko sami mieszkają w domkach daleko od miast. Odpowiedz Link Zgłoś
gzeju Re: Na Banacha będzie ogromna zmiana 25.09.09, 20:06 a najlepsze są te zapewnienia, że bazar zostanie, zniknie tylko ta część gdzie jest syf... przecież cały bazar i tak się wylewa na zewnątrz i ci ludzie gdzieś na pewno się przeniosą, pewnie niezbyt daleko. A zaraz wprowadzą się mieszkańcy i zacznie im przeszkadzać -że śmierdzi, że handlują im pod klatką i w ogóle że syf jest. Wtedy dopiero będzie jazda. Trochę rozumiem że handel uliczny się wyrzuca z centrum i co bardziej reprezentacyjnych miejsc, ale w tym miejscu bazar jest względnie mało uciążliwy, a różnica w cenie i jakości produktów znaczna. No i warto zauważyć, że w wielu krajach się oszczędza takie miejsca i traktuje wręcz jako atrakcję turystyczną. Ale nikt nie będzie inwestował w bazar i jego lekką modernizację, skoro można szybko zarobić na "tanich" mieszkankach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spacemarine Plac Szembeka-można? Można! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.09, 20:58 Pewnie że wszystko nie jest skończone, jasne że bazar jednak wylewa się na jezdnię, pewnie że wokół szaleje nielegalny handel, oczywiście że projektowi można wiele zarzucić, ale pokazuje on jedno: możliwe jest stworzenie w warszawie miejsca w którym handel żywnością nie będzie wyglądał jak w Indiach. www.centrumszembeka.pl/ Na Ochocie o tym jednak nie pomyślano-będą TBS-y dla krewnych i przyjaciół królika, a sąsiednie uliczki będą rozjeżdżane przez dostawców i klientów. Nad tym miastem ciąży fatum. Odpowiedz Link Zgłoś