pajak_78 09.10.09, 10:58 Mam pytanko.Czy wszyscy płacą sumiennie czynsz?Chodzi mi o opłat za użytkowanie nieruchomości(gdzie osiedle nie jest oddane do użytku)opłaty licznikowe ok.(bo odłącza media) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kortland Re: opłaty 09.10.09, 11:01 tez jestem ciekaw - raz ze osiedle nie oddane, dwa ze w przesylce ktora dostalem od administratiora w zaden sposob nie bylo opisane w jaki sposob naliczone sa te oplaty (te za uzytkowanie) a trzy to z oplatami licznikowymi tez nie halo jest bo np. ryczałt za ogrzewanie sobie liczą a u nas ogrzewania jak nie bylo tak nie ma a zimno juz troche jest i przeciez praktycznie juz wszedzie grzeja Odpowiedz Link Zgłoś
kriis.borowski Re: opłaty 09.10.09, 14:25 dobre pytanie, ja osobiście płacę rachunki, i za media i za użytkowanie. Robię to bo nie chcę aby mi odłączyli wodę (bo tylko to mogą zrobić) jeżeli nie będę płacił za użytkowanie. Nie mam czasu się później z nimi użerać o ponowne podłączenie i nie wiem czy nie płacąc za wspominane użytkowanie mogą to zrobić. Dlatego też dołączam się do pytania - czy jest ktoś kto nie płaci za użytkowanie? (i mu nie odcięli wody :P)? Tutaj nasuwa się też dziwna polityka dewelopera, w tej chwili mieszkańcy którzy nie płacą za wodę są "sponsorowani" za tych co płacą. Co jest bardziej dziwne każdy ma zamontowany indywidualny licznik. Dlatego można by zamienić umowę na dostarczanie wody ze wspólnej dla całego osiedla na indywidualne (jeżeli jest to możliwe - a o czymś podobnym wspominała pewna pani na spotkaniu wakacyjnym na patio) Jeżeli zaś chodzi o ryczałt za CO to ryczałt, jak sama nazwa wskazuje, płaci się przez cały rok z góry, a co miesiąc jest robiona korekta. Uważam że jest do dobre wyjście bo chroni nas w pewnym sensie przed "brakiem pieniędzy". Podobne praktyki stosują wszystkie spółdzielnie mieszkaniowe - z tym że korekta robiona jest raz do roku. Odpowiedz Link Zgłoś
marenza Re: opłaty 09.10.09, 22:59 MY W TAMTYM MIESIĄCU ZAPŁACILIŚMY ZA OPŁATY LICZNIKOWE TAK JAK NAM WYLICZONO NATOMIAST ZA UŻYTKOWANIE ZAPŁACILIŚMY POŁOWĘ NALEŻNEJ KWOTY(bo jednak korzystamy z windy, wywozu śmieci no i z tej sprzątaczki co sprząta raz w miesiącu)W PRZELEWIE ZAZNACZYLIŚMY ,ŻE TA NIE DOPŁATA JEST SPOWODOWANA Z TYTUŁU NIE ODDANIA OSIEDLA DO UŻYTKU.I DO TEJ PORY NIC NAM NIE ODCIĘTO. ZA TEN MIESIĄC MAMY NORMALNĄ OPŁATĘ I DODATKOWO ODLICZENIE ZA WODĘ.W TYM MIESIĄCU TEŻ ZAMIERZAMY ZAPŁACIĆ POŁOWĘ ZA UŻYTKOWANIE NIERUCHOMOŚCI. Odpowiedz Link Zgłoś