Gość: ew Tak będą wyglądały nowe wiaty przystankowe IP: *.chello.pl 17.11.09, 10:32 podobne widziałam kilka lat temu w Hiszpanii... szkoda, że u nas pogoda troche inne... :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sawa+wars Tak będą wyglądały nowe wiaty przystankowe IP: *.imgw.pl 17.11.09, 10:41 Jak zwykle "bufetowa" nie wie co podpisuje. Niech sama poczeka 20 min w upale , bez odrobiny cienia lub podczas zacinajacego deszczu lub śnieżycy. Rozkład jazdy tramwajów i autobusów jest coraz gorszy i przybywa przesiadek. Władza dojeżdża klimatyzowanym samochodem z domu pod drzwi urzędu i nie wie co to upał, deszcz i mróz. Powierzchnie reklamowe wazniejsze od pasażerów!!! Odpowiedz Link Zgłoś
dobroslawa2 Żenująco niepraktyczny projekt 17.11.09, 10:47 Są kraje gdzie wiaty na przystankach zachodza do krawędzi tramwaju lub autobusu, mają długość kilkunastu metrów, są dobrze oznakowane. Wiaty autobusowe w Warszawie są tak bzdetnie oznakowane, że z boku czy tyłu nie ma żadnych informacji, trzeba się dopchać od strony jezdni aby cokolwiek przeczytać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V W upalne dni trzeba będzie omijać te szklarnie IP: 91.198.194.* 17.11.09, 10:50 i szukać cienia pod drzewami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konrad Re: W upalne dni trzeba będzie omijać te szklarni IP: 83.238.164.* 17.11.09, 10:55 Drzew nie będzie. Waltz i jej ludzie te wytną. Są zagrożeniem dla ruchu pojazdów. No i pieszym na łeb spadnie gałąź. Poza tym drzewa są tak "stare" bo pamiętające komunę. Więc rausz pod rządami światłej Waltz te również wytnie. Odpowiedz Link Zgłoś
dorsai68 No, chyba Bóg cię opuścił! 17.11.09, 12:32 Jakiego ruchu pojazdów? Żadnego ruchu nie będzie, bo wprowadzą opłaty za wjazd do Śródmieścia, a w reszcie miasta skutecznie wyhamują wszelki ruch prywatnych pojazdów malując buspasy. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konrad Tak będą wyglądały nowe wiaty przystankowe IP: 83.238.164.* 17.11.09, 10:59 Waltz i jej banda ( możecie wyrzucić moją opinię jako nieodpowiadającą regulaminowi) przecież z dobrodziejstwa ZTM a w nim MZA i TM nie korzysta. Ma swoich kierowców i samochody. Więc akceptuje - nagradza takie debilne pomysły. Odpowiedz Link Zgłoś
pis_to_pic Trudno... 17.11.09, 11:29 Nowe wiaty powinny być funkcjonalne. Warto też pomyśleć nad rozwiązaniami ekologicznymi. Dach wiaty powinien być wykonany z paneli słonecznych, które by zasilały oświetlenie w technologi LED. Podświetlenie rozkładu jazdy obowiązkowe, można również zastanowić się nad umieszczaniem świecących numerów linii. To wersja minimalistyczna. Bo gdyby miastu rzeczywiście zależało na dobrym wizerunku, przetarg, który ogłosi powinien zawierać warunek umieszczenia elektronicznego rozkładu jazdy. Taki rozkład znajdował by się na dotykowych monitorach, ilość monitorów proporcjonalna do natężenia pasażerów na przystanku. Zalety elektronicznego rozkładu jazdy są ogromne : automatyczna aktualizacja rozkładu, różne formy przedstawiania rozkładu, co przyjedzie w ciągu 5 minut, trasa linii na mapie itd. Odpowiedz Link Zgłoś
jijiji Tak będą wyglądały nowe wiaty przystankowe 17.11.09, 11:42 Już wylaliście kubeł pomyj? Lepiej się zrobiło, prawda? Możecie teraz spokojnie stwierdzić, że spełniliście swój obywatelski obowiązek. Ja się nie mogę doczekać tych nowych wiat, konkurs został ogłoszony chyba 3 lata temu. Jak się patrzy na te budy, które zwą się obecnie wiatami w Warszawie, to żal za tyłek ściska. Pojedźcie sobie do innych miast, także tych o zbliżonym klimacie (np. do Berlina), zobaczycie, że wiaty wyglądają tam podobnie - dużo przeszkleń, niezbyt duża forma. Wygląda to naprawdę elegancko i jest funkcjonalne. Ale u nas jak zwykle wielki krzyk: Waltz wzięła pod stołem, Waltz złodziejka, po co wiaty, skoro tramwaje stare itp. itd. Co za żałosni frustraci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Tak będą wyglądały nowe wiaty przystankowe IP: *.sn-212-110.eutelia.it 17.11.09, 11:51 to chyba jeździsz samochodem Odpowiedz Link Zgłoś
zegrz Tak będą wyglądały nowe wiaty przystankowe 17.11.09, 12:44 Co do ich funkcjonalności wyraziłem opinię wyżej. dodatkowo trzeba stwierdzić, że rozkłady jazdy nie mogą znajdować się za plecami siedzących ludzi (mam ich zmuszać do wstawania gdy będę chciał obejrzeć rozkład?) a numery zatrzymujących się na przystanku linii muszą być widoczne z daleka i z każdej strony (często jest kilka przystanków obok siebie i dobrze jest wiedzieć skąd co odjeżdża bez kursowania od wiaty do wiaty). Odpowiedz Link Zgłoś
dorsai68 Re: Tak będą wyglądały nowe wiaty przystankowe 17.11.09, 13:01 ozkady są na pylonie bocznym. za siedziskiem jest szyba. um.warszawa.pl/wydarzenia/przystanek/plansze1.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poprostuczlowiek Tak będą wyglądały nowe wiaty przystankowe IP: *.adsl.inetia.pl 17.11.09, 17:01 NO NIESTETY, KOMPLETNA POMYLKA! BLAD NA BLEDZIE. NIE JEST WSTYDEM PRZYZNANIE SIE DO BLEDNEJ DECYZJI, KARYGODNE JEST JEJ WYKONANIE ! Odpowiedz Link Zgłoś
robert_wwa Re: Tak będą wyglądały nowe wiaty przystankowe 17.11.09, 17:53 Ładne to to kwestia gustu. Ale niepraktyczne straszni. Przed niczym nie chroni, a wiata ma za zadanie poprawiać warunki czekania pasażerów przede wszystkim dopiero w drugiej kolejności ma dobrze wyglądać. Po co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa dziadowstwo IP: 81.219.152.* 17.11.09, 19:15 nie chroni pasażerów, a płaski dach zaraz będzie zasyfiony liśćmi, kurzem, brudem. Ten obecny typ "gliwicki" jest 100 razy lepszy!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuna przecież to nie dla nas IP: *.chello.pl 19.11.09, 20:11 Te wiaty nie są dla pasażerów, a dla dobrego samopoczucia władz miasta oraz poprawy i tak ogromnego samozachwytu ztm. Będzie się czym pochwalić zagranicznym delegacjom (patasjcie no, jakie nowe, cyste, jednakie wsendzie!), a zagraniczne delegacje będą mogły podziwiać te wiaty z okien swoich zagranicznych limuzyn. I jeszcze pod wiatą postawią uśmiechniętą studentkę co to reklamowała szampony, szczęśliwego emeryta, co to reklamował prostamol i zadowoloną babulę, co to reklamowała protezy szczękowe, hej. Miało być piknie - bydzie jesce pikniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wanda 55 Tak będą wyglądały nowe wiaty przystankowe IP: 85.222.87.* 20.11.09, 00:00 Chcąć chronić swoich klientów,ZTM mógłby jako prorytet polecic swym przetargowiczom aby wiaty chroniły w lato przed palącym słoncem, w zimie przed sniegiem a w pozostałe pory roku przed zmienna aurą. A więc moze zamiast biurkowców ,którzy tylko patrza na estetykę wypowiedzą się pasażerowie którzy koczują po kilkanaście minut tak codzień na przystankach. Moze to my powiemy czy odpowiadają nam jedno metrowe daszki i lawki dla anereksów które nawet od niczego nie osłaniają. czy szare czy rózowe to naprawdę mnie to nie interesuje- chociaż kolor w szarej wawie byłby wskazany- ja chcę godnych warunków oczekiwania na transport miejski; i nic mnie nie interesuje ze krakowskie przedmiescie jest pseudo zabytkiem bo przez 40 lat nikomu nie przeszkadzały takie wiaty jakie były( bo to tylko wiaty obecnego transportu) więc dajmy se siana i nie róbmy nagle wielkiego halo z powodu zadaszenia przystankowego, bo ono jako srebrno szare pół akwarium( inna forma nieznana)jest nieznane, moze z innymi formami zabudowy typu kioski itp. vide rondo wiatrczna. Ale inna forma juz była sprawdzona w naszych warunkach pogodowych- zima 88/89-takie komunistyczne wiaty przy kazdej ulicy chronily 30- 50 osób przed wiatrem , sniegiem i deszczem ale wszystko w rękach ztm-boga... Odpowiedz Link Zgłoś