Gość: pacjent IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.10, 22:24 ta sama śpiewka złodziejów z nfz, jeszcze trochę a ludzie się wkur... i będziecie w podskokach spier.. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ranger Teraz skierowanie na rezonans tylko od specjalisty IP: 212.91.23.* 05.01.10, 22:28 To lekarz rodzinny-nie jest specjalistą???-ciekawe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Pieknie IP: *.acn.waw.pl 05.01.10, 22:49 Moim skromny zdaniem jest to jeden wielki skandal. A zarazem kolejny maly kroczek na drodze do cichego wprowadzenia w Polsce prywatnej sluzby zdrowia. Na taka zas bedzie stac (niesety) tylko ta najbogatsza czesc spoleczenstwa. A reszta niech sobi umiera oczekujac kilka miesiecy na planowana wizyte lub zabijajac sie o kolejne skierowanie. W koncu licza sie jedynie ludzie z k(l)asa. Nieszczesnikowm oczekujacym miesiacami na planowane badania proponuje: 1. Wypic flaszke wodki i polozyc sie pod sklepem monopolowym. Najlepiej kaleczac sobie przy tym glowe (chocby powierzchownie). Wtedy zaraz pojwi sie karetka zas w szpitalu z marszu wykonaja CT glowy, kregoslupa szyjnego, RTG klatki piersiowj, EKG i jeszcze szereg innych badan. Pijakowi sie nalezy! 2. Zamiast zabijac sie o skierowanie do specjalisty lepiej postarac sie o skierowanie do szpitala. Tylko nie to wielkiej kliniki z ambicjami, zdecydowanie lepszy w tym wzgledzie jest zwykly szpital miejski. W koncu takowe lekarz rodzinny (jeszcze) moze wystawiac prkatycznie bez ograniczen. W szpitalu zas jak trafi sie na lekarza, ktory chce jeszcze pomagac ludziom (a nie tylko liczyc kase z badan klinicznych) bedzie duza szansa na wykonanie naiezbednych badan i byc moze trafna diagnoze. Tylko trzeba bedzie polezec na odrapanej sali 3-5 dni. Byc moze jak nagle zwiekszy sie oblozenie lozek na Oddzilach szpitalnych NFZ zrozumie, ze duzo tansza i praktyczniejsza jest mozliwosc diagnostyki w rejonie. Panu z NFZ, ktory uwaza, ze spacjalista postawi diagnoze bez podpierania sie uzanymi przez swiatowa medycyne metodami diagnostycznymi gratuluje tupetu. Ziolkami i dobrym slowem lecza szamani i homeopaci. Lekarz musi podpierac sie badaniami dodtakowymi aby postawic trafna diagnoze i zaordynowac stosowne leczenie. pepikomentuje.blox.pl/html opiswiedzmina.blox.pl/html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ARKA Re: Pieknie IP: *.stk.vectranet.pl 09.01.10, 13:30 Ano,mamy kapitalizm XIX wieczny.Tip top rodem z II RP.Tez tak było.Chwała,że choc Polacy przez 45 lat przeżyli JEDNAK w "normalnym" i przyjaznym w sumie państwie,jakim była Polska Rzeczpospolita Ludowa!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
rio_bravo_39 proporcje 06.01.10, 10:07 50 mln wydano na te badania - 41 mln będzie kosztowało przerobienie Parku Szymańskiego na Woli. Ale to taka dygresja. Czy ktoś z szanownych decydentów w sprawie zdrowia pacjenta zastanowił się, że skuteczność leczenia w dużej mierze zależy od szybkiej i trafnej diagnozy. Ja przepraszam, ale podam przykład z doświadczenia znajomej: Maj 2008 - wizyta u lekarza pierwszego kontaktu - podejrzenie guza piersi (pacjentka 38 lat), skierowanie do ginekologa (!) Koniec czerwca - wizyta u ginekologa - ginekolog wzrusza ramionami i bez badania palpacyjnego daje skierowanie na mammografię. Sierpień - mammografia. Wrzesień - ginekolog ogląda wynik. Wzrusza ramionami, kreci nosem ale daje skierowanie na biopsję z usg. Listopad - biopsja z usg. Styczeń 2009 - wizyta u ginekologa. Ginekolog ogląda wynik, stwierdza że "być może" to niezłośliwe ale daje skierowanie do szpitala. Luty - po niezbędnych sczepieniach, badaniach itp. (wiążących się oczywiście z zarwaniem życia zawodowego, bo badania robi się od rana do południa, czyli wtedy gdy pracujący pracują) przyjęcie do szpitala i POWTÓRZENIE WSZYSTKICH BADAŃ Z BADANIEM KRWI I EKG WŁĄCZNIE, bo oczywiście te z ubiegłego roku już są nieaktualne, a te warunkujące przyjęcia do szpitala powtarza się "dla zasady". Zabieg, po dwóch dniach wyjście do domu. Czy potrzebna będzie chemia, na razie nie wiadomo, raczej nie. Wolę nie myśleć, co będzie, jeśli tak. Bo wówczas potrzebne będzie wsparcie nie tylko rodziny, ale i psychologa, wsparcie innych lekarzy, w tym dietetyka, bo po chemii zdrowie się posypie... To taki opis mniej-więcej, bez wdawania się w "szczegóły" w rodzaju nieprzespane noce, nerwica, przepłakane miesiące itp. TO TU WŁAŚNIE ZMARNOWANO PIENIĄDZE PUBLICZNE, CZAS LEKARZY, A TAKŻE CZAS, NERWY I ZDROWIE PACJENTKI. Odpowiedz Link Zgłoś
tiato Re: proporcje 14.01.10, 13:11 Niestety pokazuje również jak nierozważna jest Twoja znajoma. Wiedziała, iz grozi jej choroba nowotworowa a biernie czekała w tych kolejkach. W końcu to jej zdrowie, jej pierś, jej życie a nie NFZ-ta. Powinna od razu iść do prywatnego specjalisty jak tylko się zorientowała ile jej zajmie kolejkowanie. No i warto było zaoszczędzić? To jest taka dywagacja jak pewna Pani się kiedyś tu odgrażała "Jak moje dziecko umrze to będzie ich wina a nie moja." Czasami nie mogę zrozumieć niektórych ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: proporcje IP: 77.79.218.* 14.01.10, 13:55 Z tego co pamiętam, nie trzeba mieć do ginekologa i onkologa skierowania. Można do nich pójść bez niego. Odpowiedz Link Zgłoś
ann-a55 Re: Teraz skierowanie na rezonans tylko od specja 14.01.10, 12:45 Nie rozumiem o co ta histeria, Dotychczas ile razy potrzebowałam skierowania na rezonans byłam kierowana do specjalisty. Jakoś to działało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blackjack Re: Teraz skierowanie na rezonans tylko od specja IP: *.chello.pl 14.01.10, 14:11 Histeria jest o tyle że sama pani z NFZ mówi o kilku tygodniach na wizytę u specjalisty do czego trzeba doliczyć tyle samo żeby doczekać badania. Nie każdy doczeka. Jedna jeszcze przykra sprawa o której nikt nie pomyślał, że do tej pory dostawało się od lekarza pierwszego kontaktu skierowanie na tompografię i szło się prywatnie, przez co po kilku dniach wiedziało się jaki jest wynik badania. W tej chwieli podraża się te koszty z naszej kieszeni bo do lekarza tez będziemy szli prywatnie po skierowanie jak chcemy szybko prywatnie zrobić badania. Na badanie typu tomografia nie można iść z ulicy bez skierowania. Odpowiedz Link Zgłoś
ann-a55 Re: Teraz skierowanie na rezonans tylko od specja 14.01.10, 12:50 Dzięki temu skróci się kolejka do tych badań, odpadną Ci którzy dotychczas potrafili różnymi sposobami wybłagać skierowanie a potem chowali do szuflady bo poszli tylko dlatego ,ze lubią się badać i zajmowali miejsce potrzebującym. Hipochondryków u nas dostatek. Odpowiedz Link Zgłoś
ann-a55 Jak rezonans, to tylko od specjalisty 14.01.10, 12:56 Zawsze chodzę na rezonans ze skierowaniem od specjalisty, tak zalecał mi lekarz rodzinny, Całkiem dobrze działało. Jestem za skierowaniem od specjalisty! Odpowiedz Link Zgłoś
dorasia Jak rezonans, to tylko od specjalisty 14.01.10, 13:03 To może rozdać pacjentom pavulon (bez skierowania), przestaną d...y lekarzom i rejestratorkom zawracać, a przy okazji i biurwy z NFZ będą miały święty spokój. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LuriTuri Jak rezonans, to tylko od specjalisty IP: *.ap.siedlce.pl 14.01.10, 18:42 Specjalista-nie-specjalista: sztuczny podział. Lekarz medycyny rodzinnej to też specjalista. Każdy lekarz powinien móc wystawić skierowanie na każde badania w określonych i oczywiście uzasadnionych medycznie przypadkach. Mnożąc kolejne wizyty u kolejnych lekarzy niepotrzebnie zapycha się system, i tak już niewydolny. Specjalistów jest coraz mniej i coraz trudniej jest się do nich dostać. Takie ograniczanie cichaczem dostępu do leczenia to zwykłe świństwo. Proponuję wreszcie oskładkować wszystkich równo: rolników, niepracujące żony i dzieci. Wtedy starczy na wszystko. Za moje pieniądze leczą się palacze, alkoholicy, ludzie, którzy nie szanują zdrowia, cudze chorowite dzieci, bóg wie kto. Sama prawie nie korzystam z dobrodziejstw służby zdrowia. A jak już raz na rok chcę iść do ginekologa, to najpierw się dowiaduję, że za 3 miesiące, a potem, że cytologię mogę mieć raz na 3 lata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m_zdrowa Jak rezonans, to tylko od specjalisty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.10, 19:31 Jak długo NFZ będzie decydował jakie badanie należy się choremu!!! który płaci do banku NFZ swoje pieniądze i liczy na to,że gdy będzie mu potrzebne takie badanie to je będzie miał - to lekarze powinni decydować jakie badanie należy wykonać a NFZ jest od tego,żeby za nie zapłacić. Nie wierzę, że lekarze nadużywają badań, zwłaszcza, że mają świadomość o ich szkodliwości i korzyści jakie z nich wynikają. A może zrobić odwrotnie - niech NFZ płaci za wykonane badanie tylko wtedy, gdy ono jest faktycznie wykonane i pacjent przedstawia do NFZ rachunek do zapłaty - czy to nie prostsze? Tak jest w wielu krajach i jest " zdrowiej". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Enon Jak rezonans, to tylko od specjalisty IP: *.chello.pl 14.01.10, 21:20 Przypomniała mi się tragiczna historia mojego kolegi sprzed przeszło 20 lat. Tak długo czekał na badanie tomograficzne mózgu, aż zmarł - tętniak pękł i po chłopie. :( Odpowiedz Link Zgłoś