Dodaj do ulubionych

20 lat nie minęło - miejsca gdzie czas się zatr...

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.10, 16:31
lubię to miejsce "Amatorska"
Obserwuj wątek
    • grudziaz 20 lat nie minęło - miejsca gdzie czas się zatr... 16.01.10, 16:43
      Fajnie jest sie pośmiać z Muzeum Techniki szkoda, że mimo zabiegów pasjonatów
      techniki muzeum ciągle nie jest finansowane na poziomie, na który zasługuje,
      jest finansowane ze skromnych środków NOT'u oraz, że zabierane mu są
      pomieszczenia (d. Norblin)
    • sorc108 Muzeum Techniki jest fajne 16.01.10, 16:44
      Chodziłem tam mnóstwo razy - fakt, że niektóre ekspozycje mają same już wartość muzealną tylko dodaje mu uroku. Można nie tylko pooglądać jak kiedyś wyglądał przemysł, ale i to jak był prezentowany. Aha - i polecam planetarium. Strasznie fajna sprawa. :)
    • tenere1 20 lat nie minęło - miejsca gdzie czas się zatr... 16.01.10, 16:57
      Szanowny Pan redaktor nie przygotowal sie za dobrze.
      Pewnie nawet nie wie, w ktorym miejscu ulica Brzeska sie konczy.
      Przez Brzeska zapewne szybko przejechal autem, dlatego nic nie zauwazyl. To,
      ze o melinach nie ma zielonego pojecia, to sie nie dziwie, bo to sa lokale
      wylacznie dla miejscowych.
      Ale, ze nawet nie pofatygowal sie i popatrzyl tu i owdzie?
      Takie dziennikarstwo jak cala wybiorcza.

• Gość: jood Re: 20 lat nie minęło - miejsca gdzie czas się za IP: *.md4.pl 17.01.10, 09:31
        Dziecko, jak nie masz nic do powiedzenia, to po prostu się nie odzywaj.
        • Gość: prażanin Re: 20 lat nie minęło - miejsca gdzie czas się za IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.10, 10:01
          Tenere ma rację, dzieciaku. Brzeska jest jaka jest i nie wygląda za pięknie, ale nie wolno popadać w stereotypy, a tych nie ustrzegł się autor artykułu sprowadzając wszystkich mieszkańców Brzeskiej do jednego mianownika - pijaczków przebranych w dresy i napadających na przechodniów. A ja przez kilka lat mieszkałem na tej ulicy, teraz też często odwiedzam mieszkających tam rodziców, i widzę że egzystują tam różni ludzie. Zdarzają się co prawda i tacy pasujący do opisu powyżej, jednak większość to emeryci, bądź zwykli ludzie pracy z rodzinami. Ludzie zostawiają tam samochody i mimo to od dawna nie zdarzył się tam wypadek kradzieży np. radia z auta.
    • Gość: homar 20 lat nie minęło - miejsca gdzie czas się zatr... IP: *.chello.pl 16.01.10, 17:17
      a ja uważam, że jaka Wyborcza, by nie była wybiórcza, to dzięki Panu
      Rdaktorowi dowiedziałem się - i jako napływowiec chętnie odwiedzę - kilka
      ciekawych miejsc będących symbolem minionej epoki...

A swoją drogą, co jeszcze polecacie?
      • jednorazowy3 Re: 20 lat nie minęło - miejsca gdzie czas się za 17.01.10, 10:03
        napływowiec? to nowe określenie wieśniaka?
        • Gość: pl Re: 20 lat nie minęło - miejsca gdzie czas się za IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.10, 11:58
          jednorazowy3 napisała:

> napływowiec? to nowe określenie wieśniaka?

Nie nie, nowe określenie wieśniaka to "jednorazowy3".
    • helcim 20 lat nie minęło - miejsca gdzie czas się zatr... 16.01.10, 19:09
      Muzeum Techniki może i śmieszy. Ale szkoda, że zabrakło miejsca na
      przynajmniej parę zdań na temat naprawdę niezwykle cennych obiektów jakie
      znajdują się w kolekcji Muzeum Techniki. Sam niedawno przeglądałem bezcenne
      XVIII-wieczne traktaty poświęcone widzeniu i barwom w bibliotece muzealnej.
      Szkoda, że zabrakło wzmianki przynajmniej o lotni Lilienthala, nie mówiąc o
      fantastycznej kolekcji komputerów. Lotnia jest obiektem równie cennym jak
      Dama z Gronostajem Leonarda czy Sąd Ostateczny Memlinga, tylko niewiele osób o
      niej wie. Czytając ten tekst można odnieść wrażenie, że to pracownicy Muzeum
      ponoszą winę za taki jego stan. Należałoby jednak najpierw zapytać jaki jest
      stan jego finansów. Trzeba dużej wyobraźni, żeby oczekiwać nowoczesnej
      ekspozycji za wpływy z biletów. Ja już się podpisałem pod petycją jaka jest
      dostępna
      na stronach Muzeum Techniki. Boję
      się, że artykuł stanie się argumentem dla licznych chętnych do wywłaszczenia
      Muzeum z atrakcyjnie położonego lokalu.
      • Gość: XFile Re: 20 lat nie minęło - miejsca gdzie czas się za IP: *.aster.pl 17.01.10, 00:08
        > Lotnia jest obiektem równie cennym jak
        > Dama z Gronostajem Leonarda czy Sąd Ostateczny Memlinga,

No, tu kolege leciutenko fantazja poniosla...
        • tymon99 Re: 20 lat nie minęło - miejsca gdzie czas się za 17.01.10, 11:59
          nie, chyba nie.
    • Gość: EUROpejczyk Muzeum BRAKU techniki IP: *.acn.waw.pl 17.01.10, 00:40
      Muzeum Techniki to porażka, design sam z siebie jest już muzeum zamierzchłej gierkowszczyzny. Drugie takie jest Muzeum Motoryzacji, gdzie odpicowują jakieś spróchniałe Skarpety, Mikrusy i przedstawiają to jako dumę polskiej myśli motoryzacyjnej i zdobycze przemysłu. To wszystko jakaś pomyłka, aby wystawiać tak masakrycznie beznadziejne konstrukcje i jeszcze się tym chełpić jako osiągnięciem. W tym samym czasie, w Enerefie produkowano VW Derby, we Francji Renault4 w Szwecji Volvo Amazona a zafajdanej Polsce klepano jakąś skarpetę 103, jakieś mikrusy, słowem syf i kicha. I czym tu się chwalić? Co tu pokazywać? Co ci ludzie p... o jakimś zachowaniu i pielęgnowaniu osiągnięć polskiej motoryzacji? Kpią czy o drogę pytają? Polska motoryzacja to właśnie MIkrus i Skarpeta i wszystko ponad ten badziew to licencja z zachodu! Warszawa to ruska Pabieda, Duży Fiat to włoski wózek w dodatku nafaszerowany bebechami ze starszego modelu. Poldek to też Fiat, podwozie, silnik, nawet sylwetkę kreślił Włoch. Maluch to też italianiec. No więc właśnie, co jest zdobyczą POLSKIEJ motoryzacji osobówek? Ano to jest właśnie skarpeta i mikusek i nic więcej! Bryndza po maksiorze! A oni jakieś muzeum zrobili w syfiastym norblinie i chcieli światu pokazywać te sztrucle jako osiągnięcia techniki! Do dziś, wszystkie osobówki produkowane w kraju są zagranicznymi konstrukcjami a polski transport osobowy, jaki najlepiej się zachował, to FURMANKA!
      • Gość: festus Re: Muzeum BRAKU techniki IP: 212.76.37.* 17.01.10, 09:49
        Eurognojku, tylko nie zapomnij spuścić wody.
        • Gość: Piegat Stanisław Re: Muzeum BRAKU techniki IP: *.chello.pl 17.01.10, 09:53
          Tenże EUROpejczyk nie wie o czym mówisz. Na łańcuszku od górnopłuka
          świnię w wannie trzyma, a w sedesie piwo chłodzi.

Nie ma co dyskutować z burakiem, panie szanowny :)
          • es_zet_pe Re: Muzeum BRAKU techniki 17.01.10, 12:00
            Pan "Europejczyk" najwyraźniej nie odróżnia muzeum od salonu wystawowego. Może
            warto się wybrać w podróż po Europie by poduczyć się troszkę?
            Muzeum Motoryzacji ma cel dokumentacyjny, ma za zadanie pokazywać rozwój
            historyczny motoryzacji w Polsce, taki jaki on był. Niezależnie od tego czy
            konkretne samochody się komukolwiek podobają czy nie, niezależnie od tego czy
            ocenia się rozwój motoryzacji w Polsce za zapóźniony czy nie. Nawet jeśli
            projekty powstające w PRL były jakościowo gorsze od zachodnich to nie ma to
            żadnego znaczenia dla sensu istnienia muzeum.
            Muzeum to nie jest salon wystawowy na Expo.

No ale cóż - najbardziej zakompleksieni i pretensjonalni są właśnie tacy
            "EUROpejczycy", którzy z wozu drabiniastego przesiedli się prosto do używanej
            beemki kupionej na szrocie...
            • Gość: EUROpejczyk Re: Muzeum BRAKU techniki IP: *.acn.waw.pl 17.01.10, 22:13
              Nie wiesz do kogo kierujesz swe słóweczka, bo akurat mój ród to dorożkami jeździł a ty pewnie byś nie awansował nawet na strangreta. No więc kiedy wyście tymi skarpetami pół świniaka w kufrze wozili, to ja podróżowałem autobahną enerefu w W115 potem Fiatem 132 i wsuwałem czekoladę prawdziwą a nie wyrób czekoladopodobny ci prawdziwi Polacy.
        • Gość: EUROpejczyk Re: Muzeum BRAKU techniki IP: *.acn.waw.pl 17.01.10, 22:15
          Myślę, że zrobisz to za mnie, bo co będę fatygę sobie czynił?
      • a_weasley Europejczyk z Kapućkowa 17.01.10, 13:47
        "Europejczyk" napisał, jakby miał pojęcie o czym pisze:

> A oni jakieś muzeum zrobili w
        > syfiastym norblinie

Zrobili tam, gdzie było miejsce. A i stamtąd ich wysiudali. W każdym razie
        muzeum już dawno nie jest w Norblinie, tylko na Filtrowej.
        To po pierwsze.
        Po wtóre jakie te polskie wozy były, takie były, ale to jest historia polskiej
        techniki. Tak samo jak P-11 mógł sobie nie mieć startu do messerschmitta, ale
        dla Muzeum Wojska POLSKIEGO byłby bardzo cennym eksponatem.

> W tym samym czasie, w Enerefie
        > produkowano VW Derby,
        <ciach>
        > a a zafajdanej Polsce

Nie podoba się? To paszoł won do Reichu!

klepano jakąś
        > skarpetę 103, jakies mikrusy

Człowieku, jeśli masz takie pojęcie o tym, o czym piszesz, że umieszczasz syrenę
        103 w tym samym czasie co VW Derby, to przestań marnować czas na pisanie głupot
        na forum i się dokształć.
        O, tutaj na przykład masz bardzo ciekawą stronę:
        auta5p.eu/katalog/katalog.htm
    • Gość: Stoleczny 20 lat nie minęło - miejsca gdzie czas się zatr... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.10, 03:00
      Warszawa az tak sie nie zmienila przez te 20 lat. Troche inwestycji
      typu biurowce, ale wlasciwie to czas stanal. Jakis wielkich zmian nie
      ma.
    • Gość: DR 20 lat nie minęło - miejsca gdzie czas się zatr... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.10, 07:20
      STAĆ WAS NA WIĘCEJ!!!

===================

WARSZAWA PRZYZNAJE JUŻ KOLEJNĄ NAGRODĘ LITERACKĄ
      (IM. KAPUŚCIŃSKIEGO). KRAKÓW NADAL NIE MA ŻADNEJ... I W RANKINGU
      MIAST KULTURY ZOSTAŁ JUŻ POKONANY PRZEZ WROCŁAW I ŁÓDŹ...
      WSTYD...

wwwiercioch.blog.onet.pl/
      Wojciech Wiercioch
      krakow-www.blog.onet.pl/
    • Gość: sprawny emeryt 20 lat nie minęło - miejsca gdzie czas się zatr... IP: *.swinoujscie.vectranet.pl 17.01.10, 07:25
      A mnie odpowiada klimat dawnych lat. Czy to w Muzeum Techniki, czy w
      innym miejscu. Dobrze się czuję i wspominam młode lata. Brakuje mi
      sławnego /przytulnego/ kina Moskwa,kina Pod Kopułą i Śląsk dawnego
      MPiKu na Placu Unii, kultowego baru Pod 2-ką i klimatu dawnych lat.
      Tak - brakuje , ale mam już 65 lat. To wszystko.
      • Gość: Wiking Re: 20 lat nie minęło - miejsca gdzie czas się za IP: *.cust.bredband2.com 17.01.10, 10:18
        Wymienil pan rzeczywiscie miejsca,ktorych brakuje.Jestem w Polsce
        dwa/trzy razy w roku.Miasto sie zmienia i szkoda,ze tych starych,
        klasycznych miejsc jest coraz mniej.Ale fajno,ze Amatorska przezyla
        te wszystkie zmiany.I o ile sie nie myle sklep akwarystyczny na
        Nowym Swiecie tez jest. Moj faworyt z lat dzieciecych.
        • Gość: zwr Re: 20 lat nie minęło - miejsca gdzie czas się za IP: *.acn.waw.pl 17.01.10, 11:44
          Sklep akwarystyczny za chwilę zniknie. Właściciela nie stać na (za
          wysoki) czynsz. Szkoda tego sklepu...
          • Gość: Wiking Re: 20 lat nie minęło - miejsca gdzie czas się za IP: *.cust.bredband2.com 17.01.10, 13:00
            Ironia losu: ten sklep przezyl najgorsze czasu komunizmu i byl dla
            mnie symbolem innego swiata. Bylem tam czesto, mieszkalem w okolicy.
            A tymczasem widze,ze i ta epoka chyli sie ku koncowi. Szkoda,
            szkoda....
    • Gość: Warszawiak Dziś mamy 65 rocznicę wyzwolenia Warszawy! IP: *.chello.pl 17.01.10, 08:52
      Dlaczego agentura amerykańska i innych obcych państw nałożyła embargo na tę
      informację ? Historii NIE DA SIĘ ZAKŁAMAĆ !!!!
      • Gość: Bulwan Re: Dziś mamy 65 rocznicę wyzwolenia Warszawy! IP: *.versanet.de 17.01.10, 09:20
        No i co z tego?
        Wasi bracia znad Moskwy ,Oki i Jenisjeju przyniesli wam nie tylko "wyzwolenie" -
        ale i nowy typ "kultury" - z ktora czuliscie sie 45 lat jak paczki w masle.
        Pasowalo to wam lepiej, jak ta tak zwana "demokracja", za ktora - jak ten wasz
        prezydencik twierdzi - tak bardzo tesknilista.
        To to mi tu nie jamrac - towarzysze stoleczni!!!
        Z proletariackim pozdrowienien
        Bulwan
      • wujaszek_joe Re: Dziś mamy 65 rocznicę wyzwolenia Warszawy! 17.01.10, 09:24
        fakty.interia.pl/historia/news/65-lat-temu-dyskusyjne-wyzwolenie-warszawy,1425762,2943
        www.polskatimes.pl/warszawa/aktualnosci/210318,dzis-65-rocznica-wyzwolenia-warszawy,id,t.html
        fakt, nie jest to na pierwszych stronach.
        Ale to było raczej przejęcie umarlego miasta niż wyzwolenie, zwłaszcza z NKWD w tle
        • marcowsky Re: Dziś mamy 65 rocznicę wyzwolenia Warszawy! 17.01.10, 09:52
          To raczej przejecie warszawskich gruzowisk przez administracje komunistyczna.
    • Gość: Warszawianka 20 lat nie minęło - miejsca gdzie czas się zatr... IP: *.acn.waw.pl 17.01.10, 09:17
      Niezmiennie trwa tez supersam MERKURY na Zoliborzu :)Nadal kolejka po
      koszyk i ardynki w puszkach ulozone w piramidke... A ja od 30 lat mam
      ochote wyjaz z niej te puszke na samym dole! LOVE MERKURY !
    • wujaszek_joe muzeum techniki -co za wiocha 17.01.10, 09:17
      byłem tam trzy lata temu. Faktycznie wyglądało to jak muzeum pt. jak dawniej
      wyglądały muzea.
      Był długi weekend więc pół sal było zamkniętych bo załoga wzięła urlop. Także
      mentalność szefostwa też się nie zmieniła
    • birkut44 20 lat nie minęło - miejsca gdzie czas się zatr... 17.01.10, 09:21
      To jest chyba też cząstka historii Polski może bardziej wymowna jak
      Swiątynia Opatrznosci Bożej.?
      • Gość: Hans Kloss Panie przy ul. Poznańskiej też chyba te same... IP: 212.180.160.* 17.01.10, 09:28
        ;)
        • Gość: xxxx Re: Panie przy ul. Poznańskiej też chyba te same. IP: 212.160.172.* 12.10.10, 11:09
          Oj coś ich mniej , chyba wymierają albo remont ulicy je przegonił.
    • Gość: festus 20 lat nie minęło - miejsca gdzie czas się zatr... IP: 212.76.37.* 17.01.10, 09:46
      "Muzeum Techniki w PKiN. Chwilę później uruchamia zbudowany z
      wielką dokładnością model stalowni z łukowym piecem elektrycznym.
      Niegdyś to był szczyt techniki. Dziś staroć."

I o co te pretensje, przecież miejsce staroci jest właśnie w muzeum!
    • kasztannn we Wrocławiu jest dużo takich miejsc 17.01.10, 10:01
      fajnie to widać na tym blogu www.socwroc.blox.pl
    • szalapin 20 lat nie minęło - miejsca gdzie czas się zatr... 17.01.10, 10:02
      ieszę sie ,że przetrwała najstarsza chyba pod swoją nazwą
      kawiarnia "Amatorska" Nw.Świat21.Nie znajdzie się tu
      chamskich,nowobogackich snobów.Autor użył sformułowania : "piją do
      lustra"-jest tak ,bo dookoła same zwierciadła na ścianach .A pije
      się tu nie tyko alkohol ale przede wszystkim kawę ,herbatę i
      in.Kiedy poprzednicy autora tekstu ( bo dziennikarzem nie moge go
      nazwac ) chodzili na kawkę do "Amatorskiej", a nie siorbali lurę z
      ochydnych kubków owinięci w modne szaliki -jak dziś w redakcjach.
      • Gość: pl Re: 20 lat nie minęło - miejsca gdzie czas się za IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.10, 12:01
        szalapin napisał:

> ochydnych kubków

Dobra zasada: zanim zaczniesz obrażać innych piszących, opanuj zasady
        ortografii. W przeciwnym razie narażasz się na śmieszność.
    • Gość: jan_dreptak 20 lat nie minęło - miejsca gdzie czas się zatr... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.10, 10:10
      sale wystawowe Muzeum Techniki to pikuś, polecam, pod byle
      pretekstem, wejście do księgowości, obgryzione biurka, trzy panie z
      trwałą ondulacją, druczki KP, ani jednego komputera i dialogi żywcem
      z PRL
    • Gość: Studentka 20 lat nie minęło - miejsca gdzie czas się zatr... IP: *.sds.uw.edu.pl 17.01.10, 10:43
      Wystarczy przyjść do akademika nr 3 UW tzn "Kic" Tu czas stoi w miejscu od
      jego powstania. Jedyna nowoczesna rzecz od niedawna to system alarmowy - wymóg
      państwowy.
    • imbir_cynamon Ratujmy co się da... 17.01.10, 10:52
      NIE ZAMYKAJCIE I NIE MODERNIZUJCIE MUZEUM TECHNIKI. Można zmienić nazwę na
      Muzeum "Muzeum Techniki". To jest właściwa rzecz we właściwym miejscu. ma swój
      klimat, historię. Nowoczesne Centrum techniki niedługo wybudują "Centrum
      Kopernika". Teraz zniszczą muzeum techniki a za 10 lat bedą chcieli je
      odtworzyć jako ekspozycję. tylko że to już będzie erzac, zastępnik, Plastik i
      tandeta. Ratujmy oryginalne miejsca. Zachowajmy ich tożsamość. Autentyczność
      jest w cenie. Kwestia odpowiedniej promocji.
    • wybitniemadry ja pierdo... to jest koszmar 17.01.10, 11:00
      tyle ze burakom to nie przeszkadza
      • Gość: wolod bar gdański IP: *.171.119.22.static.crowley.pl 18.01.10, 07:39
        blog.zw.com.pl/blog/archives/2037 to też ciekawe miejsce
    • czarny.stanczyk raczej trudno znaleźć te, które naprawdę się zmien 17.01.10, 11:07
      Artykuł bardzo pobieżnie traktuje temat. To nie jest tak, ze trudno
      odszukać w Warszawie miejsca zahibernowane, sprzed 20 czy nawet więcej
      lat. Jest ich mnóstwo, szczególnie z dala od atrakcyjnych komercyjnie
      lokalizacji, ale nawet w centrum miasta łatwo je znaleźć - co najwyżej są
      lekko „zliftingowane”, albo przysłonięte nowym obliczem. Osobiście
      spotykam takie miejsca na każdym kroku. Gdy jadę np. ul. Marszałkowską w
      kierunku pl. Konstytucji to zamiast oddziałów 15 banków po prawej stronie
      ulicy i 10-ciu po lewej stronie – widzę raczej sklepy Bobas, Jaś i
      Małgosia, Składnica Harcerska, 1001 drobiazgów, Instytut Kultury
      Węgierskiej, delikatesy, sklep RTV, kwiaciarnie, bar mleczny, drogeria
      (uwieczniona w filmie „Nie lubię poniedziałku”), itp. – jaka zmiana w tym,
      że zamiast sklepów i innych pożytecznych punktów usługowych wszystkim
      zawładnęła wciekła komercja, wyrzucając z lokali tych co nie mogli płacić
      wygórowanych czynszów ? Podobnie jest w dziesiątkach innych miejsc – ich
      zmiana jest jedynie iluzoryczna i bardzo powierzchowna, adekwatna do „niby-
      zmian” dokonanych w Polsce w ramach przekształceń społeczno-gospodarczych –
      w gruncie rzeczy są żywcem przeniesione sprzed 30 lat, dostosowane tylko
      do komercyjnych potrzeb współczesnego biznesu. Sztandarowym tego
      przykładem są tunele w przejściu podziemnym przy skrzyżowaniu al.
      Jerozolimskich i ul. Marszałkowskiej oraz wokół Dworca Centralnego – kiedy
      je wybudowano w latach 70-tych były szerokie i jak na tamte lata wygodne,
      o dużej, perspektywicznie zaplanowanej przepustowości – a dziś ? … zostały
      opanowane przez tysiące „biznesmenów”, którzy pozagradzali swoimi
      sklepikami ciągi komunikacyjne, co krok uruchamiając smrodzące i dymiące
      kebabownie, sandwiczownie, frytkownie, mac-burgownie itp. – zostawiając
      dla przechodniów jakieś minimalne przesmyki, w których co krok na kogoś
      się wpada (nie pytam nawet jak to się stało, że na takie
      antybezpiecznościowe rozwiązanie wyraziły zgodę władzę, a szczególnie np.
      strażacy ??)
      Reasumując – dla kogoś kto mieszkał w tamtych czasach w Warszawie, chodził
      tu do szkół, kin, teatrów, muzeów, bywał w tysiącach zwykłych miejsc -
      ślady sprzed lat są oczywiste i widoczne na każdym kroku – dla
      przyjezdnych, dostrzegających tylko mały wycinek miejskiej rzeczywistości –
      ich wycinek może się i zmienił, ale wyciąganie na tej podstawie wniosku,
      że zmieniła się Warszawa uważam za nadto przesadzony !
    • Gość: Rychu Muzeum Techniki - skandal nad skandale. IP: *.spray.net.pl 17.01.10, 12:05
      Mam nadzieję, że pan Dyrektor odpowie kiedyś przed sądem za brak zainteresowania
      podległą mu instytucją i niszczenie zabytków. Czas na kontrolę w tej betonowej
      instytucji.
    • Gość: next dla szofera istny eden - nowy swiat 21 !:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.10, 12:39
    • muminos1975 20 lat nie minęło - miejsca gdzie czas się zatr... 17.01.10, 12:47
      100% z nich zamieniłoby te swoje gniazda na bloki
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka