Dodaj do ulubionych

OCHRONA!!!!!!!

17.02.10, 17:26
Dzisiaj od administratora dowiedziałem się ,że jest w trakcie montowania
gałek w drzwiach do garaży, będzie to nas kosztowało ok 17,00zł. I jeszcze
kolejna zrzuta nas czeka najprawdopodobniej od marca na " OCHRONĘ" ma być
trzech panów i kamery z czego panowie nie będą ponosić kosztów jakiejkolwiek
kradzież, tylko będą mieć za zadanie nie wpuszczać obcych(nie wiem w jaki
sposób nas odróżnią) i zamykać furtki. I to będzie nas kosztować ok 80zł od
lokalu co najmniej przez 2 lata umowy.Nie wiem jak wy ,ale ja nie mam głęboko
w poważaniu taką ochronę!!!!!
Obserwuj wątek
    • jozef.balcerek Re: OCHRONA!!!!!!! 17.02.10, 19:52
      hahahahahahhahaha 80 zl to pan administrator moze za mnie placic :D
    • jozef.balcerek Re: OCHRONA!!!!!!! 17.02.10, 19:53
      czy ktos jeszcze potwierdza te bzdury!?!?!?!?(bez obrazy sasiedzie) czy to specjalnie aby nas podkur....? bo nie wiem co o tym pomysle sadzic.
      podsumowujac - mam w dup.. takiego administratora ktory nie informuje mieszkancow o zmianach (dowiadujemy sie o nich od kogos innego), ktory powinien pracowac dla nas a nie dla siebie, ktory mowi na zebraniu (ktore przez ponad pol roku funkcjonowania osiedla bylo jedno) ze on sie na forum nie bedzie wypowiadal (czemu? boi sie merytorycznych argumentow/ niewygodnych pytan?)
    • kriis.borowski Re: OCHRONA!!!!!!! 17.02.10, 20:32
      Coś mi się wydaje że te "gałki" nie zdadzą egzaminu widząc co się dzieje z furtkami.
      A swoją drogą to na zebraniu (które de facto nic nie wnosiło, bo nie ma jeszcze uformowanej wspólnoty) odniosłem wrażenie że większość osób jest przeciwna ochronie osobowej, pomijając fakt że firma ochroniarska za nic nie jest odpowiedzialna :| przy takim koszcie.
      Wspomnę jeszcze o kwestiach prawnych montowania takich rzeczy (jeżeli dobrze zrozumiałem intencje administratora, że "gałki" będą zamontowane od strony garaży/klamki od strony klatek schodowych):

(Dz. U. Nr 75, poz. 690)
      § 278.
      1. Na każdej kondygnacji garażu, której powierzchnia całkowita przekracza 1.500 m2, powinny znajdować się co najmniej dwa wyjścia ewakuacyjne, przy czym jednym z tych wyjść może być wjazd lub wyjazd. Długość przejścia do najbliższego wyjścia ewakuacyjnego nie może przekraczać:
      1) w garażu zamkniętym - 40 m,
      2) w garażu otwartym - 60 m.

2. Długość przejścia, o którym mowa w ust. 1, w przypadku garażu zamkniętego, może być powiększona zgodnie z zasadami określonymi w § 237 ust. 6 i 7.

3. Wyjście ewakuacyjne powinno być dostępne także w przypadku zamknięcia bram między strefami pożarowymi.

biorąc pod uwagę fakt iż "za drogo" kosztowało wybudowanie 2 dojazdów na poziom -2 (istnieje tylko jeden) zastosowanie "gałki" nijak ma się do prawa.

link
      • mariapolo Re: OCHRONA!!!!!!! 17.02.10, 20:47
        Chyba odwrotnie galka ma byc od strony klatki schodowej i windy a klamka od
        strony garazu przynajmniej ja tak zrozumialam by przy zamknietych bramach
        garazowych nikt niemajacy klucza niemogl sie dostac do hali garazowej. Poza tym
        z ta platna ochrona to jakis dowcip, w mysl ustawy z dnia 24 czerwca 1994 roku o
        wlasnosci lokali kazda podwyzka czynszu czy to na ochrone czy na cokolwiek
        innego przekracza zakres zwyklego zarzadu jaki sprawuje obecnie Anluk i wymaga
        uchwaly Wspolnoty. W mojej umowie przyzeczenia sprzedazy nie ma nic o tym ze na
        osiedlu bedzie ochrona czy monitoring wiec Anluk sam nie moze podejmowac w tym
        temacie decyzji chyba ze za swoje wlasne pieniadze to zrobi i koszty tez bedzie
        pokrywal z wlasnych pieniedzy a nie lokatorow.
        • rafalfloyd1 Re: OCHRONA!!!!!!! 17.02.10, 21:23
          Witam, a ja popieram pomysł ochrony, choć widząc po postach to
          raczej nie popularne stanowisko :) A dlaczego: Po pierwsze:
          chciałbym Sąsiadom przypomnieć jakie poruszenie było na forum po
          niedawnych włamaniach... Ale wszystko ucichło zapewne aż do
          kolejnych kradzieży. Po drugie: Sąsiedzi poruszali w jednym z
          ostatnich postów temat nieistniejących jeszcze komórek lokatorskich.
          Nie chcę być złym prorokiem, ale jak już powstaną to złodzieje będą
          mieli dopiero pole do popisu... Także nasze rowerki czy
          inne ,,bajery'' będzie można znaleźć zapewne niedługo na bazarku
          różyckiego...
          • kriis.borowski Re: OCHRONA!!!!!!! 17.02.10, 22:07
            Na spotkaniu tylko kilka osób było za ochroną (wraz z bardzo lobbującym administratorem). Ale to takie pisanie, każdy mógł mieć inne odczucie. Najważniejsze, podpisać akty, zawiązać wspólnotę, przeprowadzić głosowanie.

Ja "stety" już zainwestowałem w ubezpieczenie mieszkania i alarm i dodatkowy wydatek (szczególnie w przypadku braku odpowiedzialności firmy ochroniarskiej za powierzone mienie) nie za bardzo mi się uśmiecha :/ (nie wspominając o doświadczeniu "sąsiadów" ząbkowskich z takimi firmami, których przykłady ktoś na forum zamieszczał)
            • arwena84 Re: OCHRONA!!!!!!! 17.02.10, 23:13
              Ja mam nadzieję, że to jakiś ponury żart. Podobnie jak sąsiad wypowiadający się
              wyżej, zainwestowałam w ochronę i ubezpieczenie mieszkania, koszt mniejszy niż
              te 80zł.

I jeszcze pozwolę sobie przypomnieć o zamykaniu drzwi. Dziś znów od ul Wiosennej
              furtka otwarta na oścież. Jak już kogoś tak klamka parzy, to proponuję jeszcze
              zostawić dla złodzieja klucze do własnego mieszkania wraz z mapką jak trafić.
    • kortland Re: OCHRONA!!!!!!! 18.02.10, 07:08
      dołączam się do chóru oburzonych. Można sobie dyskutować czy
      jesteśmy za ochroną czy nie i tak jak sobie słuchałem i czytałem to
      obie strony spory mogą mieć i mają jakieś merytoryczne argumenty,
      ale 80 zł od lokalu na trzech, za przeproszeniem "ciciów" nie
      ponoszących żadnej odpowiedzialności to jest albo pomyłka albo
      złodziejstwo w biały dzień. Jakiś czas temu, tuż po kradzieżach na
      naszym osiedlu kontaktowałem się z solidem i za prawie połowe
      mniejszą kwotę oferowaną tam miałem ochronę razem z ubezpieczeniem.
      szok
      • marenza Re: OCHRONA!!!!!!! 18.02.10, 16:10
        Jeśli chodzi o prawdomówność mojego postu to proszę zadzwonić do naszego
        administratora , a co do odpowiedzialności ochrony za jakąkolwiek kradzież to
        administrator powiedział, że żadna firma za taką kasę (80zł)nie będzie
        odpowiadać za rzeczy skradzione.My też mamy ubezpieczone mieszkanie i mam gdzieś
        taką ochronę, tu przynajmniej zwrócą koszty kradzieży.
      • elzbietan1 Re: OCHRONA!!!!!!! 19.02.10, 16:36
        Pan Admin powinien przeanalizować ofertę min. 3 agencji i wykazać słuszność
        swojej decyzji najlepiej na spotkaniu z udziałem przedstawicieli firm które są
        zainteresowane ochroną osiedla.
        Za podpisaną pod stołem umowę ja płaciła nie będę.

Profesjonalna firma ochroniarska powinna być ubezpieczona od ryzyka kradzieży.

• arwena84 Re: OCHRONA!!!!!!! 19.02.10, 17:18
          Hm... a w czyim imieniu podpisał umowę administrator? Jak to działa prawnie? Jak
          jest wspólnota, to na podstawie głosowania zostaje wybrana ochrona i to
          wspólnota za nią odpowiada. A u nas? Właścicielem jest Anłuk póki nie podpiszemy
          aktów. Czy prawnie można wyegzekwować od nas opłatę, na którą nikt nie wyraził
          zgody? A co jak wywalimy administratora?
        • jozef.balcerek Re: OCHRONA!!!!!!! 20.02.10, 11:40
          dokladnie
          coraz bardziej jestem przekonany ze te kradzieze nie byly przypadkowe. cos za bardzo pan administrator naciska na to aby osiedle mialo wykupiona ochrone...po cichu, od razu jedna firma, zero jakiejkolwiek informacji na ten temat.
      • s.beres Re: OCHRONA!!!!!!! 21.02.10, 13:51
        kortland napisał:

> dołączam się do chóru oburzonych. Można sobie dyskutować czy
        > jesteśmy za ochroną czy nie i tak jak sobie słuchałem i czytałem
        to
        > obie strony spory mogą mieć i mają jakieś merytoryczne argumenty,
        > ale 80 zł od lokalu na trzech, za przeproszeniem "ciciów" nie
        > ponoszących żadnej odpowiedzialności to jest albo pomyłka albo
        > złodziejstwo w biały dzień. Jakiś czas temu, tuż po kradzieżach na
        > naszym osiedlu kontaktowałem się z solidem i za prawie połowe
        > mniejszą kwotę oferowaną tam miałem ochronę razem z
        ubezpieczeniem.