grutka 20.07.06, 16:03 Taki jak na Bródnie, z duzym placem zabaw, oczkiem wodnym, alejkami do spacerowania. Zebym nie musiała już tam jeździć kiedy dzieci będą się chciały pobawić..ot takie marzenie... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zbogdanca Re: A mi się mini park marzy... 21.07.06, 14:13 Mnie też się marzy taki jak Park Praski z muszlą koncertową i watą na patyku. Odpowiedz Link
zbogdanca Re: A mi się mini park marzy... 21.07.06, 14:22 Można by sądzić, że mając wasny ogródek i płot nie powinno sie marzyć o parku. Jednak, park to miejsce gdzie można przycupnąć i poobserwować bawiące się dzieci, staruszków troszczacych się o siebie, zadurzoną młodzież. Posłuchać rozmów o niczym sąsiadów na wspólnej ławce i zaponmieć o swoich kłopotach. Odpowiedz Link
mieszbia Re: A mi się mini park marzy... 22.07.06, 07:20 Byłoby ekstra,gdyby taki park powstał.Jednak znając okolice i widząc,jakie inwestycje i w jakim tempie powstają,pozostaje to tylko marzeniami. Sądzę jedynie,że przy planowanym Centrum Edukacyjno-Sportowo-Kulturalnym znajdzie się miejsce na skwer zieleni z ławkami,nie tej wielkości co wymienione parki,ale jednak sporo większy niż nasze przydomowe ogródki. Odpowiedz Link
varsava to kwestia lobbingu 24.07.06, 08:14 po prostu wadze powinny skupic ziemie i zrobic park i tak robia to z nasych podatkow Odpowiedz Link
mieszbia Re: to kwestia lobbingu 24.07.06, 14:47 varsava napisał: "to kwestia lobbingu"... Czyli trzeba robić wszystko,co możliwe,nie oglądać się na innych,trzeba przedstawić Naszą sprawę,gdzie się da i właśnie lobbować za nią. "Listopad" już za kilka miesięcy i do tego czasu trzeba sprawę parku(skweru) wypromować. Stowarzyszenie ZB też nad tym zaczyna pracować,ale bez większego udziału mieszkańców,w kilka osób,niestety nie możemy wszystkim naraz się zajmować. Pzdr,Piotr SZB. Odpowiedz Link
xvts Re: to kwestia lobbingu 25.07.06, 13:36 Sorry ale w tym miejscu zgodze się z autorem tego tekstuforum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=36264&w=39749015&a=45808289 i stwierdze, że są tu tacy co mają tak wybujałą fantazję i żądze posiadania wszystkiego, że aż szok. Zrozumiał bym jeszcze tych co sie ściskają na pekinie zwanym Derby, ale mieszkańców domków nie rozumiem, parki są na bródnie to nie daleko, ale jakoś wszyscy z tamtąd gnają do naszych lasów i pola z nimi graniczące na pikniki. Osobiście wolę taką ciszę i spokój jaką tu zastałem i cieszę się, że nie wszyscy z włodaży tych ziemi chcą się ich pozbywać a ceny samej ziemi rosną z dna na dzień, dzięki czemu okolica nie zacieśni się budynkami i osiedlami jeszcze długo. Co innego lobbowanie brakujących podstawowch udogodnień (woda, gaz, kanalizacja, drogi i chodnki) Odpowiedz Link
grutka Re: to kwestia lobbingu 25.07.06, 18:54 Cóz przepraszam za swoją "wybujałą wyobraźnię i żądzę posiadania wszystkiego". W zasadzie masz rację, powinna nam wystarczyć woda, gaz i kanalizacja a może jednak z tą kanalizacją to przesada? W końcu są działki wokół domów więc można wykopać dołek... Niestety co do Twojej pewności, iż okolica się jeszcze długo nie zapełnisię blokami to jesteś w błędzie. Odwiedzałeś ostatnio strony warszawskich developerów?! Polecam JW, JKJ, Dom Development i inne. Mam nadzieję, że po lekturze minie Ci szok jaki wywołał nasz pomysł na ładny park. Oczywiście takowy jest na Bródnie, sama tam jeżdżę z dziećmi i powiem Ci, że nie ma jak jazda z dwójką małych dzieci w autobusie w którym panuje temp. 40stop tylko po to aby się pobawiły 2h na placu zabaw. ZNACZNIE przyjemniej byłoby przejść się spacerkiem do Zielono Białołęckiego parku Co do chodników to popieram... pozdr. Odpowiedz Link
xvts Re: to kwestia lobbingu 26.07.06, 12:48 grutka napisała: > Niestety co do Twojej pewności, iż okolica się jeszcze długo nie zapełnisię > blokami to jesteś w błędzie. Odwiedzałeś ostatnio strony warszawskich > developerów?! Polecam JW, JKJ, Dom Development i inne. Mam nadzieję, że po > lekturze minie Ci szok jaki wywołał nasz pomysł na ładny park. Oczywiście takow > y > jest na Bródnie, sama tam jeżdżę z dziećmi i powiem Ci, że nie ma jak jazda z > dwójką małych dzieci w autobusie w którym panuje temp. 40stop tylko po to aby > się pobawiły 2h na placu zabaw. ZNACZNIE przyjemniej byłoby przejść się > spacerkiem do Zielono Białołęckiego parku > Co do chodników to popieram... > pozdr. Znam ich inwestylcje, a na szczęście tu gdzie mieszkam ich inwestycje mi nie grożą, znam właścicieli wszystkich okolicznych działek i nie interesuje ich sprzedaż deweloperom. Choć nie przeszkadzły by mi bliźniaki JKJ po sąsiedzku, dziwie się tylko ich mieszkancom, że chcą tak meszkać bo dla mnie niewiele się to różni od mieszkania w blokach. Zresztą już kilku takich pytało o wolne działki dalej na białołęce bo im ciasno. Co do bloków to naszczęście nie wszędzie można je budować a i tak dużych działek jakich wymagają jest coraz mniej. Rozumiem tych co w blokach mieszkają i nie dziwie się im, że o parkach mażą z placem zabaw itp., bo takie derby (pekin) na pustkowiu jest pobudowane i po wyjściu z mieszkania czujesz się jak na patelni. Ale to do tego dewelopera powinno należeć zorganizowanie swoim mieszkancom takiego miejsca, tymbardziej że jest to osiedle zamknięte. Ale jak widać Deweloperzy myślą jak narazie tylko o tym żeby na 1 m2 wybudować jak najwięcej mieszkań. Przypomina mi się tu osiedle Zielone Zacisze niedawno jeszcze z placem zabaw, boiskiem do gry w koszykówkę i kortem tenisowym na których stoją teraz nowe bloki. Dopuki deweloperzy nie zrozumnieją potrzeb ludzkich a ludzie nie będą kupować wszystkiego jak leci co tamci wybudują nic dobrego z tego nie wyniknie. Pozatym jak już pisałem w innym wątku mieszkańcy bloków i domków zawsze mieli i mieć będą inne potrzeby i wizje swojego otoczenia Odpowiedz Link
gutex Re: A mi się mini park marzy... 26.07.06, 13:26 weż pod uwagę fakt, że taki park musiałby znajdować się w sąsiedztwie czyjegoś domu...chyba nie po to wyprowadziłam się w zaciszne miejsce, żeby przez cały dzień słuchać gwaru bawiących się dzieci dchodzącego zza płotu. Jak widać wszystko ma swoje dobre i złe strony. Zgadzam się z przedmówcami, którzy twierdzą, że przeprowadzili się na ZB aby być z dala od zgiełku, autobusów itp. Odpowiedz Link
grutka Re: A mi się mini park marzy... 27.07.06, 18:34 Witam, Doskonale wiadomo,że nie ma już miejsca pod budowę domków czy też mieszkań na Tarchominie i zaczyna się "zasiedlenie" zielonej części Białołęki, to można już zaobserwować. Cieszę się, że możecie się delektować ciszą i sąsiedztwem pól ale co do chęci sprzedaży ziemi obawiam się, że to jedynie kwestia ceny Nie sądzicie, że lepiej "cieszyć się" sąsiedztwem parku, który jednak w większości składa się z zieleni niż mieć widok na blok? Dla mnie wybór byłby prosty. Ale, na tą chwilę myślę, że i tak pomysł z parkiem nie wypali bo w końcu mamy sporo trawki do spacerowania pozdr. Odpowiedz Link
mieszbia W którym miejscu park? 28.07.06, 07:01 Wschodnią granicą Naszej Zielonej Białołęki jest las.Można ten fakt wykorzystać i na obrzeżach starać się o ustawienie ławek,koszy na śmieci,różnego rodzaju wiat,pomysłowych stojaków na rowery,itp.Do tego nie zmieniając środowiska naturalnego ulepszyć istniejące drogi i dróżki i przystosować je jako ścieżki rowerowe,ścieżki zdrowia,ścieżki przyrodnicze,itp. Pozdrawiam wszystkich zainteresowanych tym tematem i jednocześnie zapraszam do Stowarzyszenia ZB. Piotr. Odpowiedz Link
walerian_st Re: W którym miejscu park? 28.07.06, 07:40 > Wschodnią granicą Naszej Zielonej Białołęki jest las.Można ten fakt wykorzystać > > i na obrzeżach starać się o ustawienie ławek,koszy na śmieci,różnego rodzaju > wiat,pomysłowych stojaków na rowery,itp.Do tego nie zmieniając środowiska > naturalnego ulepszyć istniejące drogi i dróżki i przystosować je jako ścieżki > rowerowe,ścieżki zdrowia,ścieżki przyrodnicze,itp. > Super pomysł. Dokładnie o to chodzi - trzeba spowodować zeby obrzeża lasu były zagospodarowane na wzór lasku bródnowskiego. Odpowiedz Link
varsava w centralnym miejscu ZB najlepiej 29.07.06, 07:50 czyli geograficznie wychodzi to na okolice petli Manki-Wojdy z kortami do tenisa i wielkimi trawnikami, na ktorych mozna grac w pilke - taki angielski w stylu proponuje Odpowiedz Link
kolbolo przy Kanale Krolewskim 04.08.06, 00:35 na terenie obecnej betoniarni - to byłaby rewitalizacja tych terenów to świetne miejsce na park i to koło wody, jakaś knajpka, korty, drzewa, może mini-park japoński (można poprosić ambasadę o wsparcie, albo jakiś japoński koncern) Odpowiedz Link
mieszbia Re: przy Kanale Krolewskim 04.08.06, 08:21 kolbolo napisał: > > na terenie obecnej betoniarni - to byłaby rewitalizacja tych terenów > > to świetne miejsce na park i to koło wody, jakaś knajpka, korty, drzewa, może > mini-park japoński (można poprosić ambasadę o wsparcie, albo jakiś japoński kon > cern) Czy mógłbyś podać dokładniejszą lokalizację wspomnianego miejsca? Kanałem Królewskim jest nazywany także Kanał Bródnowski. Pzdr,Piotr SZB. Odpowiedz Link
kolbolo Re: przy Kanale Krolewskim 04.08.06, 22:31 mieszbia napisał: > Kanałem Królewskim jest nazywany także Kanał Bródnowski. > Pzdr,Piotr SZB. Chodzi mi o Kanał Żerański, koło pętli Brzeziny (104, 304) jest świetny teren bezpośrednio przylegający do Kanału. To w zasadzie jedyne miejsce ze wschodniej strony, które bezpośrednio przylega do kanału - w innych oddziela go Białołęcka. Do tego teren ten jest opasany ulicą i worzy zamkniętą całłość. W planach jest zagospodarowania wpisany jest jako miejsce pod turystykę, czy też rekreację. Świetnie się nadaje. A przyległość do szlaku wodnego to duży atut - można teren ładnie zagospodarować. Odpowiedz Link
mieszbia Re: przy Kanale Krolewskim -Żerańskim. 05.08.06, 07:57 Lokalizacja godna większego zaangażowania się. Pzdr,Piotr. Odpowiedz Link
konostr Re: przy Kanale Krolewskim -Żerańskim. 08.08.06, 08:08 myślisz, że akurat tam? a nie za mało tam miejsca? mieszbia napisał: > Lokalizacja godna większego zaangażowania się. > Pzdr,Piotr. Odpowiedz Link
mieszbia Re: przy Kanale Krolewskim -Żerańskim. 08.08.06, 10:21 Nie znam na dzisiaj dokładnie tego terenu,ani nie znam w tym miejscu planów zagospodarowania przestrz.,ale podczas wczesniejszych rozmów SZB w naszym Ratuszu,Burmistrz Smoczyński mówił,że spośród niewielu miejsc,jakie można w tym rejonie przeznaczyć na rekreację,są tereny nadbrzezne Kanału Żerańskiego. I m.in. takze z tego powodu powinniśmy się nad tą lokalizacją zastanowić. Podczas następnych (wrzesień) rozmów SZB w Ratuszu zechcemy ten temat poruszyć. Pzdr,Piotr SZB. Ps.Odnosnie wykorzystania skraju lasu do rekreacji-Burmistrz Semetkowski obawia się(i zresztą pewnie słusznie)o dewastację jakichkolwiek rzeczy tam instalowanych. Odpowiedz Link
konostr Re: przy Kanale Krolewskim -Żerańskim. 18.08.06, 21:55 skoro tak, to rzeczywiscie swietna lokalizacja; Odpowiedz Link
bielian Re: przy Kanale Krolewskim -Żerańskim. 18.11.06, 21:42 Moim zdaniem park z placem zabaw dla naszych dzieci powinien być usytuowany w centralnym miejscu naszej Zelonej Białołęki np. na terenach obok planowanego Gimnazjum i Przedszkola przy ulicy Ostródzkiej. Korzystalibyśmy z tego parku nie tylko w weekend ale również w tygodniu - a przecież o to nam chodzi. Kanałek Żerański jest za daleko aby iść tam z dziećmi na spacer - nie mając samochodu matka z dzieckiem w wózku na pewno się tam nie wybierze. Pozdrawiam Odpowiedz Link
compet_pl A na Tarchominie można - dlaczego nie u nas na ZB? 30.07.06, 00:56 Właśnie ogłoszono przetarg na budowę Parku Strumykowa na Tarchominie. Ma to być park rekreacyjny przy o powierzchni 24000m2. Jak sama nazwa wskazuje, ma on się znajdować przy ul.Strumykowej. Termin wykonania: do 30 listopada 2006 roku. Więcej szczegółów o przetargu znajdziecie na stronie Urzędu Miasta. KIEDY TAKI PARK ZROBIĄ U NAS? Waldek Odpowiedz Link
grutka Re: A na Tarchominie można - dlaczego nie u nas n 14.08.06, 19:48 Witam, Budowa Parku na Tarchominie może dobrze wróżyć naszemuProponuję zgłosić "zapotrzebowanie" na park po naszej stronie gminy na spotkaniu we wrześniu. Jeżeli władze gminy wyraziłyby zainteresowanie naszym pomysłem, w czasie budowy na Tarchominie możnaby przygotować plany naszego Parku. Co do lokalizacji, nad Kanałkiem jak najbardziej ok, chociaż nie wiem czy nie będzie trochę za "ciasno"...Wszystko zależy od tego jak duży teren Gmina ew. zgodzi się przeznaczyć pod inwestycję. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
mieszbia Kto się właczy w akcję:Park na Zielonej Białołęce. 20.08.06, 07:20 Z proponowaną lokalizacją przy Kanale Żerańskim. We wtorek 22.08. jest kolejna Sesja Rady Dzielnicy.Jeżeli czas mi na to pozwoli,będę tam również i przedstawię powyższą propozycję. Jednoczesnie dobrze by było,abyśmy (osoby zainteresowane i chcące brać czynny udział)poznali się i zaczeli działać w tym kierunku. Stowarzyszenie ZB,jak jest już sygnalizowane,pracuje teraz nad przygotowaniem Pikniku w dniu 17 września.Można także sprawe parku też nagłośnić. Czekam na chętne osoby. Pzdr,Piotr SZB. Odpowiedz Link
grutka Re: Kto się właczy w akcję:Park na Zielonej Biało 20.08.06, 18:50 Witam, Jak już pisałam wcześniej jestem mamą 2 małych dzieci bez samochodu także obawiam się, że nie przydam się zbytnio ale jeżeli chodziłoby o podpis pod petycją, "atakowanie" przez internet to napewno znajdę chwilkę. Nie wiem co jeszcze mogłabym...proszę o informacje na czym miałby polegać "czynny udział". pozdrawiam Odpowiedz Link
mieszbia Re: Kto się właczy w akcję:Park na Zielonej Biało 21.08.06, 07:13 Na początek czynny udział sprowadzałby się do rozpropagowywania samej idei potrzeby budowy takiego parku w Naszej części Zielonej Białołęki,poznawania się zwolenników internetowo lub osobiście,przygotowywania pism i podań i zbierania podpisów. Ja jestem także początkującym w takich akcjach,ale bywajac w róznych miejscach,np. na szkoleniach,poznaję nowych ludzi,którzy mogą nam pomóc.Podobnie stare znajomości podwórkowo-podstawówkowe(okazuje się,że niektórzy zaszli dosyć wysoko)będę mógł w pewnym stopniu wykorzystać. Pzdr,Piotr. Odpowiedz Link
kolbolo Re: Kto się właczy w akcję:Park na Zielonej Biało 23.08.06, 22:07 i jak wynik spotkania? Odpowiedz Link
mieszbia Re: Kto się właczy w akcję:Park na Zielonej Biało 25.08.06, 10:22 Witam. Pewnie chodzi Ci o info z Sesji. Jak wspominałem,tylko zasygnalizowałem pomysł i potrzebę mieszkańców budowy takiego parku w naszej okolicy.Nie miałem przygotowanych materiałów,aby dokładniej przedstawić temat.Obecnie Stowarzyszenie pracuje nad Piknikiem i to zajmuje większość czasu.Cały czas liczę na zaangażowanie kilku osób spoza SZB,które zechciałyby zająć się tą sprawą. Pzdr,Piotr SZB. Odpowiedz Link
kolbolo Re: Kto się właczy w akcję:Park na Zielonej Biało 01.09.06, 21:45 OK, dzieki za info. A na czy miałaby polegać ta współpraca? Jako przestawiciel Stowarzyszenia masz pewnie jakąś koncepcję. Odpowiedz Link
mieszbia Re: Kto się właczy w akcję:Park na Zielonej Biało 02.09.06, 12:09 kolbolo napisał: > OK, dzieki za info. A na czy miałaby polegać ta współpraca? Jako przestawiciel > Stowarzyszenia masz pewnie jakąś koncepcję. Jak napisalem trochę wczesniej "Na początek czynny udział sprowadzałby się do rozpropagowywania samej idei potrzeby budowy takiego parku w Naszej części Zielonej Białołęki,poznawania się zwolenników internetowo lub osobiście,przygotowywania pism i podań i zbierania podpisów." -to na początek.Ciąg dalszy ze strony SZB nastapi po pikniku 17 wrzesnia. Pzdr,Piotr. Odpowiedz Link
la_birynt Re: Kto się właczy w akcję:Park na Zielonej Biało 19.09.06, 07:59 A kiedy jest najbliższe spotkanie rady dzielnicy? Ciekawe, czy pomysł zaskoczy. Myślę, że jesień i zima to dobry czas na załatwianie tego typu spraw, wszak w ogrodzie rzadziej się już siedzi. mieszbia napisał: > > Jak napisalem trochę wczesniej > "Na początek czynny udział sprowadzałby się do rozpropagowywania samej idei > potrzeby budowy takiego parku w Naszej części Zielonej Białołęki,poznawania się zwolenników internetowo lub osobiście,przygotowywania pism i podań i zbierania podpisów." > -to na początek.Ciąg dalszy ze strony SZB nastapi po pikniku 17 wrzesnia. > Pzdr,Piotr. Odpowiedz Link
mieszbia Re: Kto się właczy w akcję:Park na Zielonej Biało 19.09.06, 09:02 la_birynt napisał: > A kiedy jest najbliższe spotkanie rady dzielnicy? Ciekawe, czy pomysł zaskoczy. > Myślę, że jesień i zima to dobry czas na załatwianie tego typu spraw, wszak w > ogrodzie rzadziej się już siedzi. Najbliższe posiedzenie RD będzie prawdopodobnie za tydzień(26.09.)od godz.12. Wybierają się na nie także mieszkańcy os.Derby. Ja się też wybieram i jeżeli jeszcze kilka osób,będziemy mogli wtedy mocniejszym głosem przedstawić nasze problemy,a szczególnie zaakcentować potrzebę budowy u nas parku. Dokładny termin Sesji RD podam po oficjalnym jego potwierdzeniu. Pzdr,Piotr SZB. Odpowiedz Link
varsava Re: Kto się właczy w akcję:Park na Zielonej Biało 25.09.06, 20:59 no właśnie park w betoniarni Odpowiedz Link
exxtremum a po co park? 08.09.06, 20:55 na razie jest dużo pól i terenów zielonych a jak się zabuduje cała Białołęka, to można będzie i o parku pomyśleć... Odpowiedz Link
barwa1 Re: a po co park? 09.09.06, 18:41 Kiedy zabuduje się całą Białołękę, to już nie będzie o czym myśleć! Poprostu nie będzie terenów!!!!! A. Odpowiedz Link
exxtremum Re: a po co park? 07.02.07, 16:19 w sumie racja, wiec co z tym parkiem? parkami? barwa1 napisała: > Kiedy zabuduje się całą Białołękę, > to już nie będzie o czym myśleć! > Poprostu nie będzie terenów!!!!! > A. Odpowiedz Link
varsava już po wyborach, a mamy radnego 18.11.06, 08:05 ZB ma swojego radnego, może wróćmy więc do sprawy parku koło Kanałku Żerańskiego (nazywanego też Królewskim) Odpowiedz Link
kolbolo Re: już po wyborach, a mamy radnego 18.11.06, 09:02 Panie Waldku, liczymy na Pana. To jest rzecz, którą można zrobić, mając mandat radnego. Pozdrawiam Odpowiedz Link
szb.waldek.roszak Re: już po wyborach, a mamy radnego 18.11.06, 22:09 varsava napisał: > ZB ma swojego radnego, może wróćmy więc do sprawy parku koło Kanałku > Żerańskieg o (nazywanego też Królewskim) kolbolo napisał: > Panie Waldku, liczymy na Pana. To jest rzecz, którą można zrobić, mając mandat > radnego. Stworzenie terenów rekreacyjnych, to sprawa szczególnie ważna dla Stowarzyszenia jak i dla mnie. Należy się tym niezwłocznie zająć. Czasu jest coraz mniej. Wokół jeden wielki plac budowy i wolnych terenów niestety szybko ubywa. Pozdrowienia Waldek Roszak Odpowiedz Link
varsava Re: już po wyborach, a mamy radnego 19.11.06, 19:29 szb.waldek.roszak napisał: > Stworzenie terenów rekreacyjnych, to sprawa szczególnie ważna dla > Stowarzyszenia jak i dla mnie. Należy się tym niezwłocznie zająć. Czasu jest > coraz mniej. Wokół jeden wielki plac budowy i wolnych terenów niestety szybko > ubywa. Ja ze swojej styrony wskazałbym jeszcze jedną lokalizację obok tej, która znalazła się w programie, a mianowicie tereny starej betoniarni kołokanałku, tam można to zrobić... Odpowiedz Link
zbogdanca Re: A mi się mini park marzy... 20.11.06, 12:44 We Wrocławiu jest Park Szczytnicki, w którym rosną tylko iglaste drzewa, w drugiej połowie listopada zapach olejków eterycznych rzuca na kolana. Taki właśnie park mi się marzy, no może suchych liści pod stopami tylko trochę zal. Odpowiedz Link
zaulczanin A gdyby tak....? 25.11.06, 22:47 Pomyslcie ile ugorow jest wokol nas. Niektore z nich nie beda zagospodarowane przez lata. Jesli tak kazdy z nas posadzil by jedno drzewko, i niech tylko co 3 pomyslnie wyrosnie na dorosle drzewo... Nasze okolice po jakims czasie przypominaly by rozlegle tereny parkowe.... no moze przesadzilem. Ale zgodzicie sie ze teren nie jest taki zly... Ja posadzilem pare drzewek w naszej okolicy. Wiem ze jesli wyrosna na dorosle drzewa, to kiedy na tym terenie, zacznie cos sie budowac musza byc chronione.... a moze jestem naiwny? Odpowiedz Link
indefinite2 Re: A gdyby tak....? 26.11.06, 08:19 ...fajnie by było gdyby faktycznie ludzie dbali nie tylko o zieleń w swoim ogródku ale też o tę 'niczyją' za płotem... niestety zauważam taką tendencję, że ludzie gdy kupują działkę pierwsze co robią wycinają do zera wszystko co na owej działce się znajduje nie zważając na jakiekolwiek przepisy. Białołękę znam od urodzenia i widzę jak wiele drzew znikło... rozumiem, że ziemia jest droga, że kupuje się działki dość małe ale ... naprawdę nie zawsze wycinka wszystkiego co rośnie jest konieczna. widzę jak czasami sąsiedzi skryci pod ogrodowymi parasolami i materiałowymi pawilonami zerkają z zazdrością na mnie gdy w upalny dzień leżę na hamaku w cieniu rosłego orzecha... a kiedyś za ich płotem także rosło niewielkie drzewo.... tylko w niewyjaśnionych okolicznościach pewnej nocy ZNIKŁO...i wszelki ślad po nim zaginął w miejscu gdzie teraz powstaje piekarnia przy ul. Szlacheckiej był kiedyś rów ze starymi wierzbami, ulęgałkami i innymi krzakami. ptaki bardzo lubiły to miejsce i masowo się tam lęgły. kilka lat temu przyszła wiosna... przyjechał potężny buldożer i ów rów przewrócił do góry nogami. łzy same cisnęły się do oczu gdy widziałam ptaki szukające bez skutku swoich zniszczonych gniazd i piskląt. ..i rów pozostał w formie przewróconej do góry nogami przez kolejnych kilka lat zanim ruszyła budowa. może jestem staroświecka i niedzisiejsza ale lubię gdy wszystko co się robi - robi się z sensem... Odpowiedz Link
kolbolo Panie Waldku 13.02.07, 09:25 Czy coś wiadomo w sprawie parku? Przed wyborami dyskutowaliśmy o planach utworzenia miejsca na rekreację na terenie starej betoniarni tuż koło Kanałku - władze dzielnicy (poprzednie) zapewniały, że to dobre miejsce. I co dalej? Odpowiedz Link
gienek76 Re: podciągam temat 02.03.07, 12:35 Tylko ja się zastanawiam po co skoro nawet w kwestii dróg się nie zmieniło to w kwestii parku miało by się zmień. Plany, plany, plany - dyskusje, dyskusje, dyskusje- kampania wyborcza - plany,- plany itd itp. Pozdrawiam Gienek - zwolennik i parku i dróg!!!! Odpowiedz Link
varsava park koreański 03.03.07, 23:39 ja w dalszym ciągu jestem do dyspozycji jeśli chodzi o pomoc w zorganizowaniu ogrodu koreańskiego w dawnej betoniarni, o czym kilkukrotnie rozmawiałem z Piotrem (mieszbia) Odpowiedz Link
bielian Re: park w centrum Zielonej Białołęki 04.03.07, 21:16 Apeluję do osób, które mają jakikolwiek wpływ na powstanie w naszym rejonie parku aby zastanowiły się nad jego lokalizacją. Moim zdaniem park powinien znajdować się blisko planowanego Gimnazjum przy ulicy Ostródzkiej. Teren jest wystarczająco duży, możliwy dojazd autobusami a co najważniejsze nasi milusińscy po wyjściu ze szkoły i przedszkola mieliby doskonałe miejsce do zabawy. Po za tym możnaby było po niedzielnej mszy w kościele przy ulicy Ostródzkiej przejść się na spacer do parku, który byłby po drugiej stronie ulicy. Jak uważacie czy ta lokalizacja nie byłaby dla nas wszystkich lepsza? Odpowiedz Link
bielian Re: park w centrum Zielonej Białołęki 29.03.07, 23:11 I co z tym parkiem? Pogoda coraz piękniejsza a my nadal nie mamy gdzie przejść się na spacer. Odpowiedz Link
jogger007 Re: park w centrum Zielonej Białołęki 30.03.07, 11:45 Bo bijemy pianę na tym forum już prawie rok - od gadania i płakania parku nie będzie. Może ktoś zajmie się tym tematem - trzeba atakować dzielnicę do skutku (pisma, monity, skargi...) tak aby uzyskać konkretne deklaracje, a potem zająć się ich realizacją i egzekwowaniem dotrzymania terminów. Odpowiedz Link
krysich Re: park w centrum Zielonej Białołęki 31.03.07, 00:15 Z tego co napisał radny w wątku "gimnazjum na Ostródzkiej" pod budowę szkoły jest tylko 6 ha. Pozostały grunt ANR zamierza raczej korzystnie spieniężyć - łatwo się go nie pozbędzie na cele publiczne, to będzie bardzo ciężka sprawa. Czy park przy szkole, przy gimnazjum..., mam wątpliwości. Stara betoniarnia jest pięknie położona nad Kanałem, ale nie wiemy jak wygląda sprawa praw własności do tego gruntu, chyba że coś przeoczyłam. Ktoś z sąsiadów składa ofertę pomocy przy projektowaniu ogrodu koreańskiego-to bardzo konkretna oferta. WIELKIE DZIĘKI! Pewnie byśmy chętnie wszyscy popracowali przy zakładaniu tego parku. Ja na pewno tak. Myślę, że jeśli sprawa gruntu jest czysta, to ten park jest bardzo realny. Odpowiedz Link
nikkka13 Re: A mi się mini park marzy... 04.04.07, 14:47 hej, szukam czegoś do kupienia i nie moge się zdecydować czy to ma być mieszkanie w bloku, szeregowe czy bliźniak, czy możecie mi coś doradzić? gdzie można obejrzec jakieś inwestycje i jakie są ceny, pozdrawiam nikkka na co powinnam zwrócić uwage przy kupnie u developera? Odpowiedz Link