25.06.10, 21:09
Dziś odebrałam list z wysokością czynszu i coś mi się to nie zgadza. Po
pierwsze zastanawiam się co jest w zakresie obowiązków ochrony. Za ochronę
płacę 125 PLN. Płacąc taką kwotę co miesiąc chciałabym wiedzieć czego mogę
oczekiwać w zamian. W poprzednim mieszkaniu mieliśmy ochronę tylko z nazwy
(szlaban otwarty non stop,wjeżdżał kto chciał, a jak coś się działo na
osiedlu,nikt nie reagował),ale tyle nie płaciliśmy.
Po drugie porównałam nasze stawki ze stawkami z Bryły ze starego bloku. I tak:
- Eksploatacja bieżąca-my 3,32,Bryły 2,13 (czy nowy blok jest droższy w
eksploatacji niż stary???)
- Podgrzew wody opłata stała - my 0,14, Bryły 0,09 (czy w nowym bloku drożej
podgrzewa się wodę???)
- Zaliczka na podgrzew wody-opłata zmienna - my 11 zł, Bryły 7,71 (jw)
- do tego zaliczka u nas pobrana za 4 m,na Bryły za 2 m(widocznie wyszli z
założenia,że będziemy się częściej myli)
- winda - my 13,60,Bryły 8,60 (widocznie nowe windy więcej prądu ciągną)
- wywóz nieczystości - my 14 zł, Bryły 6,22 (to jest najlepsze - widocznie
utrzymanie starych zsypów jest tańsze i to ponad dwukrotnie)
-do tego czynsz za czerwiec-czekam na zrobienie poprawek. Administracja nie ma
czasu,żeby dostarczyć nasze wnioski do inspektora,ale ma czas na debilne
wyliczenia czynszu
- czynsz za obowiązkowe miejsce postojowe - 100 zł. Ciut dużo,zwłaszcza,że
dużo płaciliśmy kupując miejsce.
Nie wiem,jak Waszym ,ale moim skromnym zdaniem - ktoś nas równo rąbie. Robimy
coś z tym?
Obserwuj wątek
    • marcin.kaminski Re: Czynsz 27.06.10, 13:01
      Rowniez sie nieco zbulwersowalem jak popatrzylem na niektore pozycje czynszu.
      Wzialem od tesciowej (ta sama administracja) jej wyliczenie czynszu i dochodze
      do podobnych wnioskow jak sasiadka:

> ... co jest w zakresie obowiązków ochrony. Za ochronę
      > płacę 125 PLN. Płacąc taką kwotę co miesiąc chciałabym wiedzieć czego mogę
      oczekiwać w zamian.

Z ochrona niestety jest problem. Ja wychodze z zalozenia ze jest ona calkowicie
      zbedna i absolutnie nieprzydatna. Ew. moze dla lokali uzytkowych na parterze sie
      na cos przyda. Jak bedzie powolana wspolnota ja bede optowal za pozbyciem sie
      ochrony.

> - Eksploatacja bieżąca-my 3,32,Bryły 2,13 (czy nowy blok jest droższy w
      > eksploatacji niż stary???)

Ta pozycja mnie najbardziej dziwi. Zapewne koszt zarzadu jest stosownie
      podwyzszony u nas.

> - Podgrzew wody opłata stała - my 0,14, Bryły 0,09 (czy w nowym bloku drożej
      > podgrzewa się wodę???)
      > - Zaliczka na podgrzew wody-opłata zmienna - my 11 zł, Bryły 7,71 (jw)
      > - do tego zaliczka u nas pobrana za 4 m,na Bryły za 2 m(widocznie wyszli z
      > założenia,że będziemy się częściej myli)

Ciepla woda i zaliczki na podgrzewanie to w czynszu mniej znaczaca pozycja a
      zuzycie i faktyczne koszty (jesli zostana porzadnie policzone) i tak zostana
      rozliczone w kwotach rzeczywistego zuzycia. Ja w sumie nawet wole ciut wiecej
      placic co miesiac i na koniec roku musiec doplacic pare zl albo miec grosze
      nadplaty, wiec te pozycje mnie jakos mniej ruszaja.

> - winda - my 13,60,Bryły 8,60 (widocznie nowe windy więcej prądu ciągną)

Gdzies wygooglalem ze firma KONE, producent naszych wind narzuca w okresie
      gwarancji swoj monopol na ich konserwacje i sobie slono liczy za ta usluge. Ale
      temat trzeba wybadac.

> - wywóz nieczystości - my 14 zł, Bryły 6,22 (to jest najlepsze - widocznie
      utrzymanie starych zsypów jest tańsze i to ponad dwukrotnie)

Byc moze tez uwzgledniono w tej oplacie wywozenie przez nas kartonow we wlasnym
      zakresie. Ja jak debil w czwartek wywiozlem caly bagaznik kartonow do siostry na
      ursynow ktora sie tylko obsmiala jak zapytalem czy moge jej podrzucic.

> - czynsz za obowiązkowe miejsce postojowe - 100 zł. Ciut dużo,

No sporo. Jakby ta "eksploatacja podstawowa" byla z 'normalna stawka" to juz
      jakies 15zl by bylo mniej. Do tego odjac ochrone i wyjdzie 50zl. Do przyjecia.

Swoja droga sasiad nasz zwrocil tez uwage na pozycje "podatek od nieruchomosci".
      Trzeba sie dowiedziec jak ten podatek i od czego zostal wyliczony. Czy tylko od
      gruntu czy juz od powierzchni budyku? Jesli to drugie to chyba jestesmy rabani
      na kolejne pare zl gdyz zgodnie z wszelkimi interpretacjami podatkowymi
      obowiazek podatkowy od budynkow powstaje od poczatku kolejnego roku po oddaniu
      go do uzytkowania. W naszym przypadku dla kazdego z nas indywidualnie powstanie
      on w momencie przeniesienia na nas wlasnosci i zostanie naliczony od poczatku
      kolejnego miesiaca po podpisaniu aktu.Ale podatek bedzie indywidualnie naliczony
      dla kazdego z nas i nie bedziemy placic go w czynszu tylko do Dzielnicy.

> Nie wiem,jak Waszym ,ale moim skromnym zdaniem - ktoś nas równo rąbie. Robimy
      > coś z tym?

Na razie to wydaje mi sie ze mozemy sobie tylko popisac. Do czasu zawiazania
      wspolnoty i wybrania porzadnego zarzadcy. Oby jak najszybciej.

Ps. Ktos cokolwiek wie o przewidywanych terminach aktow notarialnych? Bez nich
      niby wszystko fajnie tyle ze za chwile bank sie upomni o wpis do hipoteki a do
      tego czasu za ubezpieczenie kredytu sobie liczy jak za zboze.
      • 7kevin Re: Czynsz 28.06.10, 07:53
        tak się składa że mam znajomego zarządcę nieruchomości... i po
        przestudiowaniu naszego czynszu zadaniu pytań z serii ile lokali,
        ile miejsc postojowych....... stwiedził że mój czynsz na mieszkaniu
        powinien być conajmniej o 100 zł tańszy. może i wiecej ale musialby
        już się zapoznać ze szczegółami użytkowymi całego budynku.

a czynsz w garażu w zależności od różnorodności systemów tam
        zamontowanych przy naszej ilości miejsc i ochronie niepowinien być
        wyższy niż 65 zł.
        stwierdził nawet że na pewnym budynku o podobnej stylistyce i
        liczbie miejsc większej o 3szt a garaż wyposażony na full
        sprżatany 4 razy w roku maszynowo, i też monitoring ustalił czynsz
        35 zł i nadal mu zawsze zostają fundusze z tego

No ale to tak jak powiedział rąbią nas nieźle, ale bez zapoznania z
        dokumentacją nic więcej niepowie.

Także bieżemy akty, zawiązujemy wspólnotę i bierzemy porządnego
        zarządcę.
      • mag_01 Re: Czynsz 28.06.10, 10:00
        Dla porównania parę pozycji ze starego bloku podlegającego
        administracji Domaniewska (czyli administracji sasiedniej):
        1) eksploatacja bieżaca - 2,39 zł (u nas 3,32zł)- ciekawe skad taka
        różnica, nawet koszty światła na klatce nie pozwolą chyba na
        wytłumaczenie takiego wzrostu
        2) ciepła woda opłata stała - 0,09zł ( u nas 0,14 zł)
        3) ciepła woda opłata zmienna 6,85zł (u nas 11 zł)
        4) winda - 6,90 zł (u nas 13,60 ale moze dlatego ze są dwie windy)
        5) smieci - 6,21 (u nas 14 - i na dodatek wywóz kartonów we własnym
        zakresie, tylko ciekawe dokodąd ? :-) Pierwszy raz słyszę o takim
        przypadku.
        Tez mnie zastanawia co wchodzi w zakres ochrony. Ktoś juz sie
        wypowiadal na forum, że w trakcie odbioru dowiedzial sie ze
        ochrona "pilnuje" tylko tryskaczy w garażu. Ale skoro takby miało
        być to dlaczego ochrona jest tez w czynszu za mieszkanie.
        Zastanawia mnie jeszcze fakt- czy w koncu zmienilo sie prawo i czy
        kazdy blok powinien byc rozliczany oddzielnie a nie tak jak bylo
        kiedys ze jedne bloki finansowały remonty bloków sasiednich.
        Co do podatku od nieruchomosci - to nie nie wiem jak jest przy
        odrębnej własności ale przy mieszkaniach własnościowych jest ze
        częśc podatku od nieruchomosci płaci się do SM a częśc do urzędu
        Dzielnicy.

Akty notarialne mają byc podobno max. w listpadzie/ grudniu. Choc w
        statusie spoldzielni jest punkt" spółdzielnia ustanawia na rzecz
        członka odrębną własnośc lokalu najpozniej w terminie 3 miesięcy po
        jego wybudowaniu, a jesli na podstawie odrębnych przepisow jest
        wymagane pozwolenie na uzytkowanie - najpozniej w terminie 3 m-cy od
        uzyskania tego pozwolenia" . Mam nadzieje ze pod
        haslem "spóldzielnia ustanawia odrębną własnosc lokalu" kryje się
        własnie podpisanie aktów notarialnych a nie odbior lokalu.

• 7kevin Re: Czynsz 28.06.10, 11:57
          odrębna własnośc to właśnie akt notarialny stwierdzjacy ze twoją
          własnością jest komórka, mieszkanie, oraz udział w garazu a także
          zwiazane z tym udziały w gruncie.
          po wyodrębnieniu w czynszu będziemy mieli podatek od nieruchomości
          za części wspólne. a za swoją część należy zgłosić się z aktem
          notarialnym do urzedu dzielnicy i wypełnić formularz IN-10 dostępny
          na stronie miasta.
          Użytkowanie wieczyste naliczą nam z automatu i otrzymamy je pocztą
          na początku roku 2011.

Kompetencje ochrony musimy poruszyc na I spotkaniu z zarzadem. bo
          chcę widzieć co mogę wymagac od nich a czego nie. a jesli będa
          ochraniać tylko lokale użytkowe to niech one pokrywają koszt ochrony.

jeszcze jedna sprawa to moze być to że czynsz może jeszcze
          niewiadomo jaki ma być i do czasu aktów są to stawki próbne.
          • marcin.kaminski Re: Czynsz 28.06.10, 12:30
            A co do stawki za smieci, to niestety jak bedziemy korzystac ze smietnika w tak bezmyslny sposob jak to czynia juz niektorzy sasiedzi to bedziemy placic jeszcze wiecej.
            Rozumiem ze zapis o wywozeniu kartonow jest "martwy" i tak beda one ladowac w smietniku, tyle ze nalezaloby sie przy ich wurzucaniu wykazac choby minimum rozumowania i nie zapychac calego kontenera jednym kartonem wrzuconym tam bez ladu i skladu. Karton ma ta wlasciwosc ze skladajac go i ustawiajac na podlodze obok kontenera zajmuje duzo mniej miejsca niz wrzucony luzem do kontenera.
            Pozbywajac sie ich w bezmyslny sposob bedziemy placic glownie za wywoz powietrza.
            • 7kevin Re: Czynsz 30.06.10, 14:16
              Z tego co się dowiedziałem w dniu dzisiejszym odbywa się zebranie
              członków SM Mokotów na które wybiera sie kilku wpływowych z naszego
              bloku, i z tego co zasłyszałem mają zamiar się dowiedzieć skad takie
              czynsze u nas.... i działać na rzecz tego abyśmy się jak najszybciej
              odcieli od SM.
              Z ciekawości a i chęci zmian na lepsze sam się wybiorę ....
              i zapraszam wszystkich innych członków.
              zebranie odbędize sie w wyższej szkole zarzadzania od godz. 18.
              • forflat Re: Czynsz 30.06.10, 19:25
                Kurcze dopiero teraz zauważyłem ten wpis...

Prośba o info co tam się wydarzyło jak ktoś będzie wiedział..
                A tak poza tym to jutro do mnie przychodzą patrzeć na usterki i ciekawe co
                powiedzą.....

Pzdr.
                • 7kevin Re: Czynsz 30.06.10, 22:11
                  w sumie nic ciekawego niebyło, walne zgromadzenie więc najwięcej o
                  budżecie SM. ale dowiedziałem się że pomiędzy naszym blokiem a górką
                  ten długi kawałek wzdłuż Wilanowskiej planowany jest parking na 200
                  miejsc parkingowych - co pewnie rozwiązałoby problem aut wokół
                  naszego bloku i Bryły 2.
                  dowiedziałem się że każdy blok w spółdzielni jest rozliczany
                  oddzielnie i oddzielnie sie ustala się czynsz. natomiast fundusze
                  itd. wrzuca się do wspólnego koszyka dla osiedla Domaniewska

co do naszego bloku to jeden z cżłonków postulowal o powiększenie
                  placu zabaw gdyż obecny jest za mały - co w sumie popieram.

a osobiście prezesa spytałem o akty na nasz budynek - to dopiero po
                  pełnym rozliczeniu budowy i zwrotach czyli przełom 3 i 4 kwartału.
                  i tyle w sumie. a po rozliczeniu i przed aktami planowane jest
                  zebranie.
                  • mag_01 Re: Czynsz 30.06.10, 22:58
                    Jakie fundusze idą do wspolnego koszyka na cale osiedle? Co do placu
                    zabaw - to on nie nalezy do naszego bloku, podobno nasz "teren"
                    kończy się własnie przy placu zabaw.
                  • marcin.kaminski Re: Czynsz 01.07.10, 09:07
                    7kevin napisał:

> .... dowiedziałem się że pomiędzy naszym blokiem a górką
                    > ten długi kawałek wzdłuż Wilanowskiej planowany jest parking na 200
                    > miejsc parkingowych - co pewnie rozwiązałoby problem aut wokół
                    > naszego bloku i Bryły 2.

.... i jedyny dojazd na ten parking od Modzelewskiego pod naszymi oknami ;-)
                    • moka_l2 Re: Czynsz 01.07.10, 13:54
                      ten parking i tak nic nie pomoże. Przy Bryły parkują ci, którzy
                      jakby mogli zaparkowaliby pod drzwiami. Nawet jak 200 metrów dalej
                      będą mieli luksusowy parking z wolnymi miejscami,raczej nie będą tam
                      parkować. Ale to taka mała dygresja. Nie wiem,jak Wy, ale ja czuję
                      potrzebę grupowego spotkania z SM. I to w trybie pilnym. Póki co
                      czuję się jakbym kupiła mieszkanie od wirtualnego sprzedawcy.
                      • 7kevin Re: Czynsz 01.07.10, 19:35
                        co do placu zabaw to wykonał go na własny koszt wykonawca naszego
                        budynku jako rekompensatę za warunki jakie musieli znosić podczas
                        budowy. Projekt zatwierdzała SM.

co do parkingu to projektu niewidziałem ale podobno wnosił on też
                        poprawki odnośnie organizacji ruchu pojazdów na całym osiedlu...więc
                        jest szansa że wjazd byłby nawet z wilanowskiej. a chodzi o teren
                        tam dalej jeszcze za warzywniakiem więc pod naszymi oknami chmara
                        pojazdów by się nieprzetaczała.....

co do fununduszy to każdy blok jest rowzliczany oddzielnie ,
                        następnie osiedla i razem SM. my jako osiedle mamy wspólny koszyk
                        inwestycyjny, remontowy z którego pieniadze ida np. na budowe
                        chodników, uliczek, malowanie słupków itd. pierdoły takie osiedlowe.
                        no i koszty eksploatacji wspólne. wszystko zgodnie z ustawą o
                        rachunkowości.

dzisiaj dowiedziałem się że niedługo stawki tak jak myślałem
                        obniżą.. narazie jest takie celowanie co ile bedzie kosztować...
                        dopiero po rozliczeniu 1 miesiaca ustalą przybliżony koszt i nam
                        pomniejszą czynsz.
                        przez pierwsze pół roku będziemy też płącić krocie za wywóz śmieci
                        bo mimo wszystko sporo się wyrzuca gruzu itd....a normalne
                        śmieciarki odmawiają zabierania tego i sm tak czy siak musi zamawiać
                        oddzielnie wywóz. Ale z tego co się dowiedizałem to tak czy siak
                        czynsz drogi będzie bo jest tylko 70 lokali, +11 użytkowych a za
                        podgrzewanie wody oddzielnie będziemy płacić, centalne ogrzewanie
                        bardzo drogie podobno więc będzie trzeba oszczędzać.
                        • marcin.kaminski Re: Czynsz 15.07.10, 17:31
                          Wow! Zajrzyjcie do skrzynek. Czynsz sie obnizyl. Podatek od
                          nieruchomosci zle policzyli. Glownie w garazu jest roznica o ok 18zl
                          mniej i stawka podatku zmniejszona z 1,26 do 0,02 tak jak dla
                          mieszkania.
                          Czyzby to moglo oznaczac ze jak wczesniej tu bylo pisane i
                          postulowane ze garaz nie bedzie oddzielnym lokalem z oddzielna ksiega
                          wieczysta ale czescia przynalezna do mieszkania? Bylby to chyba
                          niewatpliwie krok w dobra strone.
                          • 7kevin Re: Czynsz 16.07.10, 08:02
                            tak na mieszkaniu też zmniejszyli z 0,08zł na 0,02 zł
                            mi na garażu ponad 20 zł spadło . na mieszkaniu niewiele ok.4 zł.

ale zawsze coś.

z podatkiem chyba własnie walczą.... pozatym muszą w jakiś sposób
                            odnieść się do pism złożonych przez nas w sprawie VAT na garaże ...
                            • dyzdak Re: Czynsz 16.07.10, 10:26
                              Z vatem na graze będzie slabo. Chyba, ze sie cos zmienilo (dostali interpretację
                              z MF). Szczerze wątpię. Jesli garaz bedzie mial odrebny akt notarialny to VAT
                              bedze 22%. Co do podtaku od nieruchomosci, to teraz obnizyli bo wyzsza stawka
                              byla obecnie nonsensem. Dopoki nie bedzie aktow notarialnych wlasicielem calego
                              budynku jest SM (ona jest podtanikiem podatku od nieruchomosci). Garaze nie sa
                              obiektami uztkowymi (od ktorych jest wyzsza stawka, tylko czescia budynku
                              mieszklanego - jak komorki lok. Nie stanowia odrebnegio przedmiotu opodtakowania
                              podatkiem od nieruchomosci. Ale jak beda akty notarilane i hala garazowa bedzie
                              odrebnym lokalem, sprawa sie zmieni, i wtedy niestety moze sie okazac, ze znow
                              bedzemy placic wiecej.

Pozdr
                              • 7kevin Re: Czynsz 16.07.10, 10:53
                                co do podatku od nieruchomości : o stawkach podatku dla SM decyduje
                                nie to że sm płaci podatek tylko klasyfikacja budynku w ewidencji
                                gruntów i budynków i przeznaczenie przedmiotowych lokali.
                                W wypadku kiedy garaż będzie stanowił odrębny lokal niemieszkalny
                                (będzie posiadał oddzielne KW) będzie lokalem niemieszkalnym .
                                dla lokali niemieszkalnych nie związanych z dział gosp. jest
                                przewidziana stawka "dla budynków pozostałych" która w stosunku
                                rocznym na terenie całego m.st. Warszawy wynosi 6,88zł/m2.
                                dla lokali użytkowych dopóki niebeda one wykorzystywane na
                                działalność gosp. stawka jest ta sama gdyż te lokale nie spełniają
                                definicji loklau mieszkalnego, a gdy zaczną być wykorzystywane na
                                dział gosp. stawka to 20,51zł/m2
                                stawka podatku dla lokali mieszkalnych to 0,65zł/m2

natomiast stawka dotycząca udziału w guncie to 0,39zł/m2
                                po drugie narazie dopóki SM niesprzeda nam lokali i części udziałów
                                w gruncie. odnośnie budynku ma tzw. wakacje podatkowe gdyż budynki
                                oddane do użytkowania w danym roku kalendarzowym liczy się dopiero
                                od nastepnego roku. (ustawa o podatkach i opłatach lokalnych) w
                                momencie sprzedaży lokali, wakacje te zostają przerwane i my już
                                płącimy. natomiast podatek od nieruchomości i Użytkowanie wieczyste
                                płąci za nas w tej chwili spółdzielnia.

od strony podatku od nieruchomości mogę wszystko wam napisac :)

• 7kevin Re: Czynsz 16.07.10, 11:04
                                  a co do komórek lokatorskich niezależnie od położenia są traktowane
                                  jako część przynależna do lokalu mieszkalnego i z tej samej stawki
                                  liczona.

a właśnie ze względu na to zwolnienie o którym pisałem przed chwilą
                                  obniżono nam czynsz na mieszkaniach z 0,08 na 0,02
                                  a na garażach z 1,26 na 0,02
                                  ponieważ na naszym budynku spółdzielnia narazie płąci tylko za
                                  grunt.

co do dalszych płątności podatku . to w momencie nabycia aktem
                                  notarialnym mamy obowiazek zgłosić to na wyznaczonym druku(IN-10
                                  Informacja o nieruchomościach i obiektach budowlanych) w ciagu 14
                                  dni do urzedu gminy - u nas Mokotów ul. Rakowiecka .
                                  i płącimy podatek do urzędu. dostajemy decyzję . podatek jest
                                  liczony od następnego miesiąca po nabyciu nieruchomości.
                                  a w czynszu pozostaje podatek za części współne nie ujęte w akcie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka