Gość: ?! IP: *.sgh.waw.pl 23.11.10, 09:34 Co za oszałamiająca długość artykułu. Już niedługo będą jednowyrazowe... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: grzegorz Re: Warszawiacy przesiadają się z samochodów do a IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 23.11.10, 10:17 Taa, bardzo daleko idące wnioski. Samochodów osobowych też jest co roku więcej i wcale nie oznacza to, że jeździ się nimi po Warszawie lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek.08 Re: Warszawiacy przesiadają się z samochodów do a 23.11.10, 11:33 Nie wiem czy jest się z czego cieszyć. W artykiule autor pisze wprost, że ludzie niue korzystają z samochodu bo komunikacja jest taka fobra, tylko dlatego, że maksymalnie utrudnia się korzystanie z samochodu. Proponuję wszędzie z wyjątkiem bus pasów rozsypać gwoździe. Chętnych na autobus będzie jeszcze więcej. Nie dalej jak wczoraj jechałem 9 z grochowa na ochotę. Przy wjeździe na rongo Waszyngtona tramwaj stał trzy zmiany świateł, bo po drugiej stronie na prztystanku był korek tramwajowy (nie mieściły się tramwaje z Waszngtona i z Zielenieckiej). Dalej w Alejach Jerozolimskich było podobnie: 2-3 zmiany świateł na każdym przystanku. Przy Rondzie Waszyngtona zastanawiałem się, czy nie przesiąść się do autobusu (w końcu na moście mamy bus pas), ale jak zobaczyłem tłum ludzi na przystanku autobusowym w stronę centrum i załadowany do granic możliwości odjeżdżający autobus, to sobie darowałem. Więc zamiast chrzanić farmazony i głosić utarte slogany piszciejak jest naprawdę. Odpowiedz Link Zgłoś
tomjani Re: Warszawiacy przesiadają się z samochodów do a 23.11.10, 11:57 To o czym piszesz to nic innego jak skutki tego że waadza pod HGW w istocie dalej trzęsie tyłkami przed blachosmrodziarskim lobby i zamiast dać tramwajom priorytetowe światła na skrzyżowaniach - maxymalnie skraca czas otwarcia ich dla tramwajów, po to aby blachosmrody mogły bezpiecznie oczekiwać na sposobnośc do skrętu - na torach tramwajowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: World Re: Warszawiacy przesiadają się z samochodów do a IP: 195.117.230.* 23.11.10, 12:17 tomjani napisał: > To o czym piszesz to nic innego jak skutki tego że waadza pod HGW w istocie dalej > trzęsie tyłkami przed blachosmrodziarskim lobby i zamiast dać tramwajom > priorytetowe światła na skrzyżowaniach - maxymalnie skraca czas otwarcia ich dla > tramwajów, po to aby blachosmrody mogły bezpiecznie oczekiwać na sposobnośc do > skrętu - na torach tramwajowych. Blachosmrody i sygnalizacje to akurat pikuś w przypadku tego problemu. Głównym kłopotem w tym zakresie są pasażerowie (chociaż nie wszystkich można tym mianem określić, bo duży odsetek gapowiczów nie są pasażerami w sensie prawnym komunikacji publicznej - to są akurat złodzieje okradający własne społeczeństwo). Owi pasażerowie zupełnie ignorują sygnały dźwiękowe motorniczych, blokują drzwi tramwajów, wciskają się na siłę do pojazdów itp. Temat przykry, ale władza ani myśli wychować to dzikie społeczeństwo należycie :) Drzewiecki: "Polska to dziki kraj" :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehe Re: Warszawiacy przesiadają się z samochodów do a IP: 213.17.164.* 23.11.10, 12:50 Co masz na myśli pisząc, że "władza ani myśli wychować to dzikie społeczeństwo należycie"? Tak tęskno ci do komuny? Otóż powinno być zupełnie na odwrót - władza na usługach społeczeństwa, a nie społeczeństwo dla władzy. Oni się zupełnie nie liczą z ludźmi. Demokracja to te kilka dni na parę lat, gdy ludzie wrzucają karty do urn. Potem już jest bezczelna dyktatura "wybrańców"... Dopóki ludzie mają takie idiotyzmy w głowach będzie dalej tak jak jest teraz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: World Re: Warszawiacy przesiadają się z samochodów do a IP: 195.117.230.* 23.11.10, 14:10 Gość portalu: hehe napisał(a): > Co masz na myśli pisząc, że "władza ani myśli wychować to dzikie społeczeństwo > należycie"? To, że wszędzie w Świecie (przynajmniej tym bardziej cywilizowanym) wprowadzono wchodzenie pasażerówe tylko przez pierwsze drzwi i to jeszcze ustwionych w kolejce. Żadnych gapowiczów i zupełny porządek na przystankach i w pojazdach :) > Tak tęskno ci do komuny? Tyle że to komuna zlikwidowała wchodzenie tylko przez jedno drzwi i usunęła konduktorów z pojazdów dając przyzwolenie na zdziczenie Polaków :) > Otóż powinno być zupełnie na odwrót - władza na usługach > społeczeństwa, a nie społeczeństwo dla władzy. Co do tego nie ma wątpliwości :) > Oni się zupełnie nie liczą z > ludźmi. Demokracja to te kilka dni na parę lat, gdy ludzie wrzucają karty do urn. > Potem już jest bezczelna dyktatura "wybrańców"... > Dopóki ludzie mają takie idiotyzmy w głowach będzie dalej tak jak jest teraz... Jestem za tym, żeby sami ludzi bez władzy uporządkowali ten system. Masz na to jakiś sposób, żeby pominąć władzę przy należytym wychowaniu tego zdziczałego społeczeństwa? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehe Re: Warszawiacy przesiadają się z samochodów do a IP: *.adsl.inetia.pl 23.11.10, 19:05 OK, Ty zawęziłeś sprawę do autobusów, a ja rozszerzyłem na wszystko.... Odpowiadając na pytanie, czy naród jest zdziczały - nie wiem. Tak juz jest, że jak ktoś rozrabia, to go bardziej widać, stąd może przekonanie, że większość jest zdziczała... A co jest lepszego? Już wolałbym model szwajcarski, gdzie o istotnych sprawach decydują bezpośrednio obywatele w referendum. Obłuda, zwana polityczną poprawnością, nie ma szans. Szwajcarcy politycy musieli zacisnąć zęby i uznać wolę narodu odnośnie meczetów/minaretów (choć kombinuja dalej, jakby to jednak ugryźć, bo to jest ogromny policzek dla lewaków). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: World Re: Warszawiacy przesiadają się z samochodów do a IP: 195.117.230.* 24.11.10, 07:40 Gość portalu: hehe napisał(a): > OK, Ty zawęziłeś sprawę do autobusów, Bo tego dotyczy cały wątek i artykuł. Czy coś się zmieniło ogólnie? > a ja rozszerzyłem na wszystko.... Trochę tak nieudolnie to zrobiłeś. > Odpowiadając na pytanie, czy naród jest zdziczały - nie wiem. Tak juz jest, że > jak ktoś rozrabia, to go bardziej widać, stąd może przekonanie, że większość jest > zdziczała... Tego wykluczyć nie można. Faktem jest, że nie powinno być tych rozrabiających w społeczeństwie. I w tym jest cały problem, że samo społeczeństwo nie zamierza takich eliminować, a i władza nie garnie się do tego. > A co jest lepszego? Już wolałbym model szwajcarski, gdzie o istotnych sprawach > decydują bezpośrednio obywatele w referendum. Obłuda, zwana polityczną poprawnością, > nie ma szans. Szwajcarcy politycy musieli zacisnąć zęby i uznać wolę narodu > odnośnie meczetów/minaretów (choć kombinuja dalej, jakby to jednak ugryźć, bo > to jest ogromny policzek dla lewaków). Owszem, w wielu dziedzinach aż prosi się o referendum. Inna sprawa, że na przestrzeni lat wyniki owych referendów w tych samych tematach byłyby zmienne. Za Polakami naprawdę trudno nadążyć :) Co do ustroju politycznego to bardziej od szwajcarskiego odpowiada mi ten w USA. Chociażby ogólne przyzwolenie na posiadanie broni. Nie jest ono oczywiście bez wad, ale ma więcej zalet :) Odpowiedz Link Zgłoś
zdzisiek66 Re: Warszawiacy przesiadają się z samochodów do a 23.11.10, 12:27 Sprawdź lepiej, czym HGW jeździ do pracy. Tramwajem??? Ależ nie, jeździ służbowym blachosmrodem. Ale za to po buspasach :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: World Re: Warszawiacy przesiadają się z samochodów do a IP: 195.117.230.* 23.11.10, 12:42 zdzisiek66 napisał: > Sprawdź lepiej, czym HGW jeździ do pracy. Tramwajem??? > Ależ nie, jeździ służbowym blachosmrodem. Ale za to po buspasach :) I już inaczej nie będzie, bo urzędnicy z ratusza zauważyli, że bez buspasów musieliby poruszać się bez żadnych przywilejów :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hmmm Re: Warszawiacy przesiadają się z samochodów do a IP: *.acn.waw.pl 23.11.10, 16:29 Smród to czuć raczej w zbiorkomie. Dlaczego ludzie, których nie stac na samochód się nie myją? Przecież mydło to 2-3 złote... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Glonojad Re: Warszawiacy przesiadają się z samochodów do a IP: *.home.aster.pl 25.11.10, 21:04 Polecam sygnalizację Popiełuszki - Krasińskiego: na jednotorze nad szambobunkrem w jednym cyklu jest sygnał tylko dla jednego kierunku tramwajowego. Maksymalny czas oczekiwania na "pałkę" wynosi zatem trzy minuty. Przy częstotliwości 17ki - co 5 minut... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: World Re: Warszawiacy przesiadają się z samochodów do a IP: 195.117.230.* 23.11.10, 12:04 wojtek.08 napisał: > (...) Więc zamiast chrzanić farmazony i głosić utarte > slogany piszciejak jest naprawdę. Tylko prawda jest taka, że przybyło dużo ludności w tej aglomeracji, głównie na obrzeżach. Ponadto znacząco wzrosła mobilność Polaków i większość władzy nie ogarnia zupełnie tego tematu. A większość laików gotowa jest zakazać dalszego przybywania tu ludności i ograniczać wolność i swobodę w mobilności współobywateli. Bo to przecież główne powody tego stanu rzeczy. Nie ważne, że władza nie potrafiła przez tyle dziesięcioleci zaspokoić rosnących potrzeb Polaków, czyli rozbudowywać infrastrukturę zarówno dla transportu indywidualnego jak i transportu publicznego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzegorz Re: Warszawiacy przesiadają się z samochodów do a IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 23.11.10, 13:25 Słuszna diagnoza. Dorzuciłbym do tego jeszcze kwestię tzw. janosikowego. Warszawa płaci rocznie ok. 1mld zł (to jest kwota, która wystarcza na budowanie 1 linii metra w dotychczasowym tempie), które trafiają do biedniejszych regionów. Tylko czy to ma sens, skoro mieszkańcy tych biednych miejscowości wyjeżdżają do pracy w Wawie, a podatki płacą u siebie? Przez to Warszawa nie nadąża z rozwojem infrastruktury za przyrostem liczby mieszkańców, a z kolei rozwój infrastruktury w tych dofinansowywanych miejscowościach jest bez sensu, bo tam mieszkańców ubywa. Idea janosikowego jest szczytna, ale oderwana od realiów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do grzegorza kolejny błąd ekonomiczny IP: *.warszawa.mm.pl 23.11.10, 14:54 Piszesz: ..."1mld zł (to jest kwota, która wystarcza na budowanie 1 linii metra w dotychczasowym tempie), " W rzeczywistości 4 mld zł kosztuje 6 km II linii, czyli 1 km kosztuje ponad 650 mln złotych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzegorz Re: kolejny błąd ekonomiczny IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 24.11.10, 08:27 A ile trwa budowa tego pierwszego odcinka? Zaczyna się w 2010 a ma zakończyć w 2013, czyli 4 lata. Ma kosztować 4mld zł, czyli rocznie 1mld i tyle właśnie Warszawa zapłaci janosikowego za ten rok. Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_fizyk Re: Warszawiacy przesiadają się z samochodów do a 23.11.10, 15:37 Nie przesadzałbym tak z tym przyrostem. W przyszłym roku spis powszechny - będzie można coś więcej powiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość2 Warszawiacy przesiadają się z samochodów do aut... IP: *.acn.waw.pl 23.11.10, 10:20 proponuje autorowi prześledzić trasy kilku linii aby nie pisał bzdur, od kiedy 500, 509, 511 kursuja na Woli? A może 186 z Ursusa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Warszawiacy przesiadają się z samochodów do a IP: 217.33.154.* 23.11.10, 10:33 Myślniki dotyczą OSTATNIEJ wymienionej linii, a nie wszystkich poprzednich. Tak trudno się domyślić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolo Nie na długo bo Bus Pasy są nieprzejezdne IP: *.pgi.gov.pl 23.11.10, 10:21 Na Modlińskiej od wakacji w godzinach 6.30-7.30 nie było ani razu policji i Bus Pas jest totalnie zablokowany osobówkami i wielkimi wywrotkami, które nic sobie nie robią z zakazu jazdy pasem. Najgorszy jest odcinek od Ekspresowej do Konwaliowej. Policja jeśli już sie pojawiała to po godzinie 8 kiedy ruch był znacznie mniejszy. Autobusy wloką sie tyle samo co samochody na pozostałych pasach więc gdzie to uprzywilejowanie komunikacji miejskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
warzaw_bike_killerz W soboty niedziele i swieta tez maja tak czesto... 23.11.10, 10:22 kursowac. Komunikacja miejska musi byc dostepna. Jak w niedziele albo po godzinie szczytu jedzie co godzina, to korki sie robia z samochodow. Apeluje, by standardem bylo co 5 minut 24h na dobe i 365 dni. Ja np nie wiem, kiedy planuje skorzystac z KM, ale wolalbym sie nie zawiesc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j [...] IP: *.ip.netia.com.pl 23.11.10, 11:01 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
rlnd Re: co cię to obchodzi? 23.11.10, 12:09 Podobno kierowcy maja sie do zbiorkomu przesiadac. A tu ani taboru nie ma (co przyznano w artykule), ani wsparcia w niedziele i swieta (co to znaczy ze piatek 12.11 byl dniem z rozkladem swiatecznym !). A i kultura ewentualnych wspolpasazerow pozostawia wiele do zyczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zainteresowany Re: co cię to obchodzi? IP: *.ip.netia.com.pl 23.11.10, 12:20 Cóż za porażająca kultura w poście "j" Czy taki poziom reprezentują wszyscy zwolennicy komunikacji zbiorowej:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dzidziul Warszawiacy przesiadają się z samochodów do aut... IP: 194.181.245.* 23.11.10, 10:25 Do listy zatłoczonych autobusów spokojnie można dopisać 382, który miał zastąpić 408. Miał jeździć częściej. Może i jeździ, ale coraz częściej to się spóźnia i przyjeżdża pojedynczy. Tłok w godzinach szczytu jest niemiłosierny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Warszawiacy przesiadają się z samochodów do a IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.10, 17:16 Rozkład dawnego 408: | 6 |[19] 39 54 | 7 |[09] 24 [39] 54 | 8 | 09 24 [39] 54 | 9 |[09] 29 [49] i koniec, następne po południu. Niektórzy już zapomnieli, jaka kaszana kiedyś była na Wawelskiej. A jeszcze 523 kiedyś jeździło przez Centralny... Teraz jest sensowna podaż, to jest i popyt. A 382 i tak wcale nie jest najbardziej zawaloną linią. Dziwi mnie np. brak 175 i 180 (na nieszczęsnych solówkach) na tej liście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Warszawiak Dziekujemy HGW, że nie zmusiła nas do przesiadki.. IP: *.ip.netia.com.pl 23.11.10, 10:28 przez całodobowe buspasy tylko zachęciła przez wspaniale zorganizowaną komunikację miejską. Odpowiedz Link Zgłoś
michalfront zbiorkom jest koszmarnie zapchany 23.11.10, 10:29 i choćby ludzie z ZTM-u nie wiem jak zaklinali rzeczywistość to nic tego nie zmieni... a te nowe autobusy z Tarchomina powodują tylko, że mieszkańcy Bielan w zasadzie nie mają czego szukać już na stacji Marymont - taki tłok... a po otwarciu mostu pólnocnego to dopiero będzie katastrofa - metro będzie zapchane już od Młocin, ja się dałem skusić na P&R ale powoli zaczynam tego żałować - już obecnie miejsca na P&R Młociny kończą się ok 9-9.30 (czasem obsługa w takich wypadkach wskazuje na nigdy nie wykorzystywane miejsca dla inwalidów), natomiast na P&R Marymont po 8.45 w zasadzie nie ma czego szukać... jak tak dalej pójdzie to trzeba będzie znowu pchać się autem do centrum - nie mam zamiaru wstawać godzine wczesniej niż potrzeba żeby polować na miejsce na P&R i codziennie mieć loterię czy znajdę miejsce czy nie no chyba że ZTM pomyśli o budowie parkingów i rozbudowie obecnych (dodatkowe piętro na P&R Marymont to chyba nie byłby wielki problem) Odpowiedz Link Zgłoś
vovv3 Re: zbiorkom jest koszmarnie zapchany 23.11.10, 12:04 Dobrze, ze w ogóle masz mozliwość skorzystania z takiego parkingu. Cała sciana pólnocno-wschodnia Warszawy nie ma ani jednego, a tam samochodów na pewno nie ubędzie a wrecz odwrotnie, ale kogo to obchodzi...??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rejon Wawrzyszew Re: zbiorkom jest koszmarnie zapchany IP: *.ip.netia.com.pl 23.11.10, 12:22 Czasem nawet wcześniej nie ma miejsca na Młocinach niż 9-9.30 To co waadza zafundowała Bielanom to po prostu koszmar:( (strach pomyśleć co będzie jak się tu wleje całe Tarcho) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piter232 Re: Warszawiacy przesiadają się z samochodów do a IP: *.eduroam.net.icm.edu.pl 23.11.10, 10:30 E-2 na Woli ? No jasna cholera. 116 i E-2 zamiennie co 5 minut jeżdżą, a od Stegien na Uniwersytet jeździ się jak sardynki. Chociaż sardynki raczej więcej powietrza mają. Zasilenie tych dwóch linii to powinien być PRIORYTET. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stecu Warszawiacy przesiadają się z samochodów do aut... IP: 217.153.175.* 23.11.10, 10:30 taa a ja dzis czekalem na marszalkowskiej na tramwaj 10 minut (powinny byc w tym czasie 3 rozne linie) a potem 20 minut na 506 na swietokrzyskiej (powinny byc wtedy conajmniej 2 autobusy)... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PW No super, to będzie luźniej na ulicach... IP: *.polskieradio.pl 23.11.10, 10:34 ...i dalej będę mógł jeździć samochodem! Pomimo całej dywersji inż. Galasa, który rozregulował sygnalizację świetlną w całym mieście (żadna zielona fala nie działa), polikwidował zielone strzałki, pozwężał ulice, narobił buspasów... my, kierowcy samochodów - nie damy się! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BART Re: Warszawiacy przesiadają się z samochodów do a IP: *.warszawa.mm.pl 23.11.10, 10:36 Mieszkam na Pradze Płn mam auto. Do centrum jadę ... tramwajem 7. Zajmuje to 15 minut i kosztuje 2 zł. Nie musze szukać miejsca parkingowego, płacić kasy za parkometr. Załatwiam co mam załatwić i za kolejne 2 zł wracam na Pragę widząc z okien korki samochodowe na Zielenieckiej i Targowej. Rok temu byłem przeciwnikiem bus-pasów i uprzywilejowania komunikacji miejskiej. Dziś już nie. Może jeszcze komunikacja w W-wie nie jest idealna (tabor) ale bywałem w różnych stolicach europejskich i nie mamy się czego wstydzić. Odpowiedz Link Zgłoś
mike_ Re: Warszawiacy przesiadają się z samochodów do a 23.11.10, 10:44 A po co Ci buspasy skoro tramwajem jeździsz? Lepszy cwaniak i w dodatku światowiec, sam ma tramwaj pod oknem, do pracy jak widać nie jeździ - tylko jakieś sprawy do centrum. Zwolennik buspasów... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sardynka Re: Warszawiacy przesiadają się z samochodów do a IP: *.adsl.inetia.pl 23.11.10, 11:13 Spróbuj pojeździć codziennie do pracy tą wspaniałą MZK. W porze największego ścisku. Ścisku przy drodze do pracy i z pracy. Dolicz jeszcze do tego dojazdy z przesiadką dwoma autobusami - by dotrzeć do ów wspaniałego tramwaju (Bo tak wspaniale są połączenia zaplanowane). Zmienisz zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sardynka Re: Warszawiacy przesiadają się z samochodów do a IP: *.adsl.inetia.pl 23.11.10, 11:17 Tytulem uzupelnienia - też mieszkam na Pradze Północ - tyle, że nie mam przystanku tramwajowego pod domem. Też mam auto - i też próbuje jeździć MZK (autobusy + tramwaje). Tragedia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pasażer MZK? IP: *.aster.pl 23.11.10, 11:27 Co nas obchodzi Zielona Góra, Tychy czy Gorzów? To artykuł o warszawskiej komunikacji. Odpowiedz Link Zgłoś
blasphemy Re: Warszawiacy przesiadają się z samochodów do a 23.11.10, 13:45 > Spróbuj pojeździć codziennie do pracy tą wspaniałą MZK. Kiedy ostatnio jechałeś tą "MZK"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: Warszawiacy przesiadają się z samochodów do a IP: 212.76.46.* 23.11.10, 11:15 i w razie deszczu lub w zimie, przed dojściem do rpacy masz przemoczony i ochlapany garnitur i buty mokre lub białe od soli. Chyba, że jeździsz w woderach i kombinezonie a w pracy masz automat ze świeżymi garniturami i koszulami. Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_fizyk Re: Warszawiacy przesiadają się z samochodów do a 23.11.10, 11:25 Ja zimą zwykle lewituję a ty? bi.gazeta.pl/im/1/7427/z7427101X.jpg www.tvnwarszawa.pl/archiwum/0,1636838,wiadomosc.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda to kretynka Re: Warszawiacy przesiadają się z samochodów do a IP: *.chello.pl 23.11.10, 11:30 Tak bo w czasie deszczu w ogole nie ruszasz dupy gdziekolwiek gdzie nie masz daszkow lub mozliwosci wjechania do budynku bo mozesz troche zmoknac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: Warszawiacy przesiadają się z samochodów do a IP: 212.76.46.* 23.11.10, 11:53 po pierwsze - powściągnij język bo słownictwo świadczy o Twojej kulturze. po drugie - czym innym jest wyjście z psem kiedy mogę założyć kalosze i nie przeszkadza mi sól na ulicach a czym innym bieganie od przystanku do przystanku w szpilkach i rajstopach. Nie trzeba być ciamajdą, żeby mieć wtedy buty zniszczone od soli i zachlapane rajstopy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda to kretynka Re: Warszawiacy przesiadają się z samochodów do a IP: *.chello.pl 23.11.10, 13:25 Tak tak bo tylko do przystankow sie dochodzi, tylko przy nich pada i jest mokro, w innych przypadkach sie lewituje lub teleportuje a do tego swieci slonce . Swoje funkcjonowanie ograniczasz w deszczowe czy sniezne dni do minimum bo butow szkoda lol Jezyk dostosowuje do rozmowcy, by zrozumial. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: Warszawiacy przesiadają się z samochodów do a IP: 212.76.46.* 23.11.10, 15:15 nadinterpretujesz. Ja stwierdzam tylko, że nierealne jest dojeżdżanie do pracy biurowej komunikacją miejską np. w zimie. Garnitur tego nie zniesie, podobnie jak buty. Opady śniegu i sól na przystanku i chodniku zawsze oznacza zniszczone buty. Chyba, że ma się buty na grubej podeszwie ale w takich do biura się nie chodzi raczej. A do biura mogę dojechać bez kontaktu z nieprzyjemną pogodą. Tak samo jest np. z robieniem zakupów. Oczywiście że nie lewituję, ale poza pracą mogę założyć inny, mniej formalny strój. A co do języka, to pokazałeś tylko, że nie umiesz się wysłowić nie używając wulgaryzmów. Ja nie mam problemów z rozumiem i pisaniem normalną polszczyzną. Odpowiedz Link Zgłoś
tomjani Re: Warszawiacy przesiadają się z samochodów do a 23.11.10, 15:29 Jakby nie jeździły blachosmrody - nie sypano by soli na ulice, więc i buty by się nie niszczyły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: Warszawiacy przesiadają się z samochodów do a IP: 212.76.46.* 23.11.10, 15:57 hmmm... ryzykowna teza. Rowery, nawet gdyby masowo jeżdżono na nich zimą, też potrzebowałyby solenia asfaltu. Poza tym przystanki autobusowe (w części dla pieszych) też są bardzo obficie solone. Odpowiedz Link Zgłoś
embriao Re: Warszawiacy przesiadają się z samochodów do a 25.11.10, 09:01 W Finlandii się nie sypie solą - tylko tam wszyscy mają opony z kolcami i nie boją się śniegu jak u nas patafiany. Odpowiedz Link Zgłoś
warzaw_bike_killerz Re: Warszawiacy przesiadają się z samochodów do a 25.11.10, 10:15 A wiesz chociaz dlaczego u nas nie mozna jezdzic oponami na kolcach? Podpowiedz: Nie ma to nic wspolnego ze strachem przed sniegiem. Odpowiedz Link Zgłoś
rlnd Re: Warszawiacy przesiadają się z samochodów do a 23.11.10, 16:13 A do wielkich blachosmrodow (pardon, autobusow) przyczepiono by gasienice i plugi ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podróżny Bzdura. IP: *.aster.pl 23.11.10, 11:30 Co ty, dziecko jesteś, że jak deszcz pada to się cała wybrudzisz? jak radzić sobie z takimi problemami uczą już w przedszkolu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sewo Re: Bzdura. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.10, 11:42 eh ludzie ludzi przejdz sie po arkuszowej jak pada, wszedzie kaluze a w zatokach jeziora, a wjezdzajacy autobus robi fale jak na morzu, tak trzeba umiec sie ubrudzic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: Bzdura. IP: 212.76.46.* 23.11.10, 11:50 wsiadam w samochód w garażu i jadę do biura. Wjeżdżam do garażu, wysiadam i idę pracować. Deszcz oglądam na szybie samochodu a sól nie zostaje mi na butach. Nie każdy pracuje w kaloszach! Nie wyobrażam sobie przyjść do pracy w butach białych od soli. Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_fizyk Re: Bzdura. 23.11.10, 11:55 A w sklepie zawsze wybierasz jaja z chowu klatkowego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: World Re: Bzdura. IP: 195.117.230.* 23.11.10, 12:38 rydzyk_fizyk napisał: > A w sklepie zawsze wybierasz jaja z chowu klatkowego? Trzęsiesz się już na przystankach, czy jeszcze za ciepło jest? :) Pozdrowionka z ciepłego samochodu :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: Bzdura. IP: 212.76.46.* 23.11.10, 15:09 a co mają jajka do komunikacji? W sklepie wybieram jajka w najlepszej cenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: korektor_ Re: Bzdura. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.10, 14:55 W najlepszej cenie, powiadasz ? No, no - zaimponowałaś mi ... Ja tak nie potrafię. Jakis mam feler, że wole te droższe i bez pieczątek :) Odpowiedz Link Zgłoś
pompompom Re: Bzdura. 23.11.10, 16:14 Gość portalu: magda napisał(a): > wsiadam w samochód w garażu i jadę do biura. Wjeżdżam do garażu, wysiadam i idę > pracować. > Deszcz oglądam na szybie samochodu a sól nie zostaje mi na butach. Nie każdy pr > acuje w kaloszach! > Nie wyobrażam sobie przyjść do pracy w butach białych od soli. I tak siedzisz w biurze w kozakach? Nogi ci się zaparzą, grzybica gotowa. No chyba, że w zimie w szpileczkach. A co będzie jak się słuzbowe autko popsuje? Jestem złośliwa? Tak jestem, bo to jak piszesz sugeruje, że się wywyższasz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: Bzdura. IP: 212.76.46.* 23.11.10, 16:43 co?? Przecież w żadnym miejscu nie napisałam, że jeżdżę w kozakach. Kozaki do stroju biurowego? Jak sobie wyobrażasz spódnicę, rajstopy i kozaki? Może jeszcze jakieś trapery na podeszwie jak opona od traktora. A faceci? Też mają do biura przyjeżdżać mając założone do garniturów buty na grubej podeszwie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: Bzdura. IP: 212.76.46.* 23.11.10, 16:47 I w którym miejscu niby się wywyższam? Że piszę o samochodzie? Ni emam służbowego. Jeżdżę takim gratem na jakiego mnie stać. Ale w mojej pracy (jak w większości biurowych) liczy się wygląd i nawet jak ktoś jest brzydki w sensie urody (jak ja-żeby nie było wywyższania) to strój jest superważną sprawą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Praga Górą!!! Re: Warszawiacy przesiadają się z samochodów do a IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.10, 11:48 > Mieszkam na Pradze Płn mam auto. Do centrum jadę ... tramwajem 7. Zajmuje to 15 > minut i kosztuje 2 zł. Nie musze szukać miejsca parkingowego, płacić kasy za p Nie wiem w jakich godzinach jeździsz taą 7. Ja do pracy z Ząbkowskiej, do cetrum, tramwajem napewno nie dojadę w 15 min. Zajmuje mi to minimum 20-25min. a czasem dłużej. W gdzinach szczytu nateżenie ruch tramwajów jest tak duże, że trzeba czekać kilka zmian świateł, zanim tramwaj wjedzie na przystanek. Autobus (mimo buspasa na moście) też nie jest alternatywą, bo przy Rondzie Waszyngtona nie da się do niego w cywilizowany sposów wejść. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Warszawiacy przesiadają się z samochodów do a IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.10, 17:33 Z Ząbkowskiej to chyba przez Bankowy wyjdzie szybciej. Ewentualnie z dalszych rejonów pociągiem ze Wschodniego... Odpowiedz Link Zgłoś
telesfor_szuwarek Warszawiacy przesiadają się z samochodów do aut... 23.11.10, 10:44 Może to niekoniecznie porzucanie aut, co przyjazd ludzi do Warszawy. Może o tym świadczyć brak wzrostu liczby sprzedanych miesięcznych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Warszawiak HGW - kobieta genialna IP: *.ip.netia.com.pl 23.11.10, 10:45 Fantastycznie łatwo i szybko namówiła Warszawiaków do przesiadki do komunikacji zbiorowej... przez zakorkowanie całego miasta. W nastepnych 4 latach będzie C.D.N czyli zamknięcie dla samochodów kilku ulic w centrum miasta np. Świętokrzyskiej. Wtedy to już chyba nikt samochodem nie będzie jeździł. Gratuluję pomysłu. Odpowiedz Link Zgłoś
rlnd Re: HGW - kobieta genialna 23.11.10, 12:17 A wiekszosc ludzi bedzie chodzic na piechote (bo taboru wciaz brakuje), ale co tam, przeciez to zdrowo. Proponuje tez zastosowac to rozwiazanie w skali kraju. PKP dowiezie wszystkich wszedzie, szybko, tanio, bezpiecznie. Pod warunkiem, ze masz ze trzy dni zeby poczekac na miejsce w pociagu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek To że w korei jedzą trawę zamiast miesa nie oznacz IP: *.polkomtel.com.pl 23.11.10, 10:54 że docenili jej walory smakowe. Po prostu zostali do tego zmuszeni siłą. Tak samo jest ze zbiorkomem. Zabierajcie pasy, parkingi, gnojcie kierowców. Na pewno przybędzie ich w i tak zapchanej do granic możliwości komunikacji ale nie piszcie, że to efekt waszego geniuszu,innowacyjności i przemyslanej strategii Odpowiedz Link Zgłoś
three-gun-max Ekonomia marksistowska 23.11.10, 11:04 Logika tych urzedasów jest rozwalająca. Idąc tym tropem to w latach 80-tych Polacy strasznie zasmakowali w occie - do tego stopnia, że poza nim nie było nic w sklepach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baspas Re: Ekonomia marksistowska IP: 83.238.13.* 23.11.10, 11:08 Zwiększyli częstotliwość 508 w ostatnich dniach, którego nie ma na magicznej liście gw. Co z tramwajami? Co z połączeniami z Bródna? Było E-3, 524, tramwaje 2, 41... co jest teraz? 1, 114 i nic poza tym... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kixx Re: Ekonomia marksistowska IP: *.acn.waw.pl 23.11.10, 13:39 i na razie starczy a w ogole to w podziekowaniu za niskie wsparcie dla milosciwie nam panujacej i te linie ulegna likwidacji w zamian dostaniecie szczytowa linie E222,na ktorej bedzie jezdzil jeden stary Ikarus Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warszawianka Metro w godz szczytu zapchane IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.10, 11:21 jest do granic możliwości.. Powinno jeżdzić znacznie częściej, bo czasem trzeba przepuścić i 2 pociągi aby w końcu jakimś cudem sie do niego wepchnąć.. Ja jeżdze autem, bo mój dom z pracą skomunikowany jest tak że podróż w 1 str zajmuje mi zbiorkomem 1,5 do 2 godz a autem 30-40min. Różnica jest na tyle duża że przeboleje wydatki zw z autem.. No i nie marznę na przystankach, co tez jest komfortowe.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spec Warszawiacy przesiadają się z samochodów do aut... IP: *.acn.waw.pl 23.11.10, 11:25 Raczej nie przesiadają się z własnej woli, tylko przez pomysły Waltz (buspasy) szkoda tylko, że drogi po których na wyłączność poruszają się autobusy sfinansowali zmotoryzowani płacąc myto w postaci paliwa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Warszawiak Kierowcy! Zrzutka na nowe mosty IP: *.ip.netia.com.pl 23.11.10, 11:45 Trzy nowe mosty, które obiecała HGW będą tylko dla autobusów i tramwajów żeby nie denerwować kierowców z tymi buspasami :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Prosimy o czestsze kursy KM, SKM i WKD! IP: 213.25.143.* 23.11.10, 11:26 Jesli parkingi P&R zyskuja tak na popularnosci kolejnym krokiem powinno byc zwiekszenie czestotliwosci jazdy pociagow takich jak KM, SKM lub WKD. Juz teraz scisk tam jest rano niesamowity i obawiam sie ze nowi pasazerowie sie tam nie zmieszcza! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jajoanna Prosimy o czestsze pociagi KM, SKM i WKD IP: 213.25.143.* 23.11.10, 11:30 Jesli parkingi P&R zyskuja tak na popularnosci kolejnym krokiem powinno byc zwiekszenie czestotliwosci jazdy pociagow takich jak KM, SKM lub WKD. Juz teraz scisk tam jest rano niesamowity i obawiam sie ze nowi pasazerowie sie tam nie zmieszcza! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obserwator warszawa to pabieda IP: *.net.stream.pl 23.11.10, 11:42 biedna warszawa tak wam kazali od kiedy zaczeliscie sie podawac za zydow wszystko jest juz mozliwe a jak osiagniecie sukces na zachodzie to powiedzom ze to nie wy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Otwarte oczy warszawcy kierowcy = zło konieczne!!! IP: *.146.229.152.nat.umts.dynamic.eranet.pl 23.11.10, 11:42 a ja mam dosyć być traktowana jak zło konieczne przez władze miasta!!! Nie wiem jakim cudem HGW wygrała wybory?! Kierowcy gdzie byliście w tym czasie??!! Zamiast budować parkingi podziemne, robić większą przepustowość centrum to wszystko zamykają. A najlepsze, że komunikacja w tym mieście NIE DZIAŁA!!! Ktoś wcześniej napisał w poście, że w porównaniu z innymi europejskimi miastami nie mamy się czego wstydzić... To ja się pytam gdzie Ty byłaś?łeś. że takie głupoty wypisujesz??!!! Przejedź się do Paryża, Wiednia to zobaczysz co to znaczy komunikacja miejska!!! W Warszawie komunikacja to jakaś kpina!!! Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_fizyk Re: warszawcy kierowcy = zło konieczne!!! 23.11.10, 11:48 Kierowcy gdzie byliście w tym czasie??!! Rozważałaś możliwość, że pojechali do łojców po weki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X Re: warszawcy kierowcy = zło konieczne!!! IP: 217.33.154.* 23.11.10, 11:48 Miasto nie jest od budowania parkingów podziemnych. Sam wybuduj, jak jesteś taki mądry. Jaka większa przepustowość centrum? W Londynie masz większą przepustowość? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Warszawiak Re: warszawcy kierowcy = zło konieczne!!! IP: *.ip.netia.com.pl 23.11.10, 11:50 Kierowca samochodu to nie jest zło konieczne to jest bardzo potrzeby "klient" do finansowania buspasów, autobusów i ogólnie komunikacji miejskiej. Kierowcy zrzutka na nowe autobusy bo jest ich trochę za mało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tim Re: warszawcy kierowcy = zło konieczne!!! IP: *.chello.pl 23.11.10, 16:42 To podaj jakies konkrety bo o tym mitycznym utrzymywaniu wszystkiego przez kierowcow to ciagle slysze ale zadnych twardych danych. Z reszta ta kasa idzie do panstwa nie do miasta, tak wiec z pretensjami do tuskomatola ze obwodnic nie ma. Tabor kupowany jest z miejskiej kasy wiec stfu, za to na remonty czy nowe ulice i ciagle frezowania kasa idzie juz z podatkow wszystkich mieszkancow miasta tych zameldownych a nie przyjezdnych przybled z Polski czy dojezdzajacych z okolicznych wsi. Odpowiedz Link Zgłoś
rlnd Re: warszawcy kierowcy = zło konieczne!!! 23.11.10, 18:04 > Tabor kupowany jest z miejskiej kasy wiec stfu, za to na remonty czy nowe ulic > e i ciagle frezowania kasa idzie juz z podatkow wszystkich mieszkancow miasta A czym sie rozni miejska kasa od podatkow wszystkich mieszkancow miasta ? Komunikacja miejska jest dofinansowywana - wlasnie z podatkow wszystkich mieszkancow miasta. Tych jezdzacych zbiorkomem i tych nie jezdzacych. Dlaczego ci drudzy maja placic za tych pierwszych ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tim Re: warszawcy kierowcy = zło konieczne!!! IP: *.chello.pl 23.11.10, 18:19 Zle zmienilem zdanie i tak wyszlo. W skrocie mowiac oplaty jako takie za samochod ida do panstwa. Tabor jest z kasy miejskiej z podatkow wszystkich. Tak wiec kierowcy nie funduja autobusow jak ktos to wczesniej napisal. Jednoczesnie z pieniedzy miejskich remontowane frezowane i budowane sa drogi z podatkow mieszkancow tak wiec tak jak wszyscy doplacamy do zbiorkomu tak wszyscy doplacamy do komunikacji indywidualnej. Tak wiec skonczmy z tym fundowaniem wszystkiego przez kierowcow bo to smieszne bez twardego dowodu. Odpowiedz Link Zgłoś
rlnd Re: warszawcy kierowcy = zło konieczne!!! 23.11.10, 18:42 Ale jednak miasta dostaja pieniadze z budzetu panstwa, prawda ? Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_fizyk Re: warszawcy kierowcy = zło konieczne!!! 23.11.10, 20:29 rlnd napisał: > Ale jednak miasta dostaja pieniadze z budzetu panstwa, prawda ? Zasadniczo nieprawda. Miasta/gminy mają zagwarantowany ustawowo udział we wpływach z PIT i CIT. Nie mają udziału we wpływach z VAT czy akcyzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obywatelHGW Re: warszawcy kierowcy = zło konieczne!!! IP: *.bas.roche.com 23.11.10, 11:52 wygrała wybory bo ponad 70% codziennie dojeżdżających do pracy korzysta z komunikacji miejskiej i cieszą się z tego, że są uprzywilejowani nad pozostałymi 30%. Postaw sobie znak większości i masz potwierdzenia faktu, że demokracja to rządy WIĘKSZOŚCI. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Warszawiak Re: warszawcy kierowcy = zło konieczne!!! IP: *.ip.netia.com.pl 23.11.10, 12:01 > . Postaw sobie znak większości i masz potwierdzenia faktu, że demokracja to rzą > dy WIĘKSZOŚCI. Szkoda tylko, że nie są to rządy SPRAWIEDLIWOŚCI (za krzyści jednych płacą drudzy) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: warszawcy kierowcy = zło konieczne!!! IP: *.146.229.152.nat.umts.dynamic.eranet.pl 23.11.10, 12:07 jasne, ze demokracja to rządy wiekszości, jeśli zostali zmuszeni do poruszania się komunikacją miejską, bo samochodem się nie da. Ale mi to demokracja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obywatel Re: warszawcy kierowcy = zło konieczne!!! IP: *.bas.roche.com 23.11.10, 12:36 Nikt nikogo do niczego nie zmusza. Ja osobiście rzadko jeżdżę po mieście samochodem bo po prostu nie lubię. Nie wspominając juz o tym, że nikt mnie nie zmusza do mieszkania w tym mieście... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: warszawcy kierowcy = zło konieczne!!! IP: *.subscribers.sferia.net 23.11.10, 12:34 A co to niby ma za znaczenie, że większość? Niby z jakiej racji durnie mają decydować? Że się akurat bardziej rozmnożyli? Demokracja to bzdura. Powinna być demokracja cenzusowa - ten, kto płaci najwięcej za to państwo, powinien mieć najwięcej do powiedzenia. Jeden głos kierowcy, który płaci krocie w podatkach powinien znaczyć więcej niż głos 20 gołodupców z bydłowozu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obywatel Re: warszawcy kierowcy = zło konieczne!!! IP: *.bas.roche.com 23.11.10, 12:53 Nie mam nic przeciwko - ile PLN podatku wykazujesz w PIT tyle głosów; brzmi (prawie) rozsądnie. Ale z jakiej racji więcej głosów ma mieć ten, kto więcej wydaje? Jak ktoś chce wszystkie pieniądze i czas pakować w samochód to proszę, jego sprawa. Ale nie widzę podstaw aby jakiś dresik z 20 letniego Audi marnujący czas w korkach miał mieć z tego powodu więcej do powiedzenia od osób, które już dawno pracują na PKB bo dojechały do pracy komunikacją miejską. Odpowiedz Link Zgłoś
rlnd Re: warszawcy kierowcy = zło konieczne!!! 23.11.10, 13:08 Jesli nie wydajesz pieniedzy, to nie dorzucasz do budzetu. Zwroc uwage, ze PO chce w tej chwili podniesc VAT. Idealny obywatel, to taki obywatel, ktory przepuszcza wszystko co zarobi. Dla dobra nas wszystkich powinienes wiec: 1. kupic samochod (bo jezdzac autobusem zerujesz na wspolobywatelach - zbiorkom jest wszak dofinansowywany) 2. jezdzic nim wszedzie palac paliwo (tak bardzo potrzebny panstwu podatek VAT + oplata paliwowa) 3. palic papierosy, pic alkohol, balowac po knajpach etc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obywatel Re: warszawcy kierowcy = zło konieczne!!! IP: *.bas.roche.com 23.11.10, 14:26 Albo więcej zarabiać - przy okazji dorzucę się do ZUSu, opłacę NFZ na dwa różne sposoby... Odpowiedz Link Zgłoś
warzaw_bike_killerz Re: warszawcy kierowcy = zło konieczne!!! 23.11.10, 12:37 Gość portalu: obywatelHGW napisał(a): > . Postaw sobie znak większości i masz potwierdzenia faktu, że demokracja to rzą > dy WIĘKSZOŚCI. Dlatego nigdy nie zgodzimy sie na zwiazki partnerskie mniejszosci! Odpowiedz Link Zgłoś
rlnd Re: warszawcy kierowcy = zło konieczne!!! 23.11.10, 12:38 Rozumiem, za jak HGW powie, ze docelowo chcialaby aby 85% mieszkancow Warszawy chodzila pieszo, po czym zerwie wszedzie asfalt z jezdni i wypruje tory, i sila rzeczy zostaniesz "pieszym pasazerem" to nadal bedziesz ja popierac ? I nadal bedzie to demokracja (bo wiekszosc bedzie drepczaca) ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obywatel Re: warszawcy kierowcy = zło konieczne!!! IP: *.bas.roche.com 23.11.10, 12:54 Mówię o większości oddanych w wyborach samorządowych głosów. Jeżeli okaże się, że większość głosujących popiera ten pomysł i ona faktycznie wprowadzi go w życie to może liczyć na reelekcję. Co w tym dziwnego? Odpowiedz Link Zgłoś
rlnd Re: warszawcy kierowcy = zło konieczne!!! 23.11.10, 13:22 Po pierwsze, na HGW glosowalo conieco powyzej 50%, a nie 70%. Po drugie, nie sadze aby wszyscy z tych 50+% byli zwolennikami zbiorkomu, czesc glosowala chocby z klucza partyjnego. Sama pani prezydent nie jest zwolennikiem zbiorkomu, jesli chodzi o jej szacowna osobe, bo dojezdza do pracy sluzbowym samochodem z kierowca (niejednokrotnie lamiac przepisy). Po trzecie, propagowanie zbiorkomu (a wlasciwie zmuszanie ludzie do przesiadania sie poprzez celowe zmniejszanie przepustowosci ulic) przy jednoczesnych brakach w taborze zakrawa conajmniej na schizofrenie ... Odpowiedz Link Zgłoś
ferris.b Re: warszawcy kierowcy = zło konieczne!!! 23.11.10, 13:52 rlnd napisał: > Rozumiem, za jak HGW powie, ze docelowo chcialaby aby 85% mieszkancow Warszawy > chodzila pieszo, po czym zerwie wszedzie asfalt z jezdni i wypruje tory, i sila > rzeczy zostaniesz "pieszym pasazerem" to nadal bedziesz ja popierac ? I nadal > bedzie to demokracja (bo wiekszosc bedzie drepczaca) ? Jak to jest, że w miastach od Hongkongu po Nowy Jork (Europy zach. nie wylaczajac) mozna zrobic sprawna komunikacje miejska, ktora rekompensuje mieszkancom niewygody zwiazane z nieporuszaniem sie samochodem, a w Polsce to niemozliwe. Czy jazda samochodem jest jakims prawem konstytucyjnym? Czy wszyscy musicie jezdzic do pracy samochodem? Macie na to jakis papier? Nie macie. Co sie tak uparliscie na kursowanie garaz-garaz? Londynski maklerzy, nowojorscy bankierzy, berlinscy politycy - oni jezdza komunikacja i nie klna. Tyle ze maja dobra komunikacje. My mamy komunikacje fatalna, wiec domagajmy sie zeby byla porzadna. Na dluzsza mete zawsze bedzie wiecej samochodow niz miejsca na drogach, wiec upieranie sie przy prawie do poruszania sie samochodem jest nieracjonalne. Odpowiedz Link Zgłoś
rlnd Re: warszawcy kierowcy = zło konieczne!!! 23.11.10, 14:29 > Co sie tak uparlisc > ie na kursowanie garaz-garaz? Bo na razie tak jest szybciej (bez przesiadek, punktualnie), wygodniej (nie w scisku, z klimatyzacja), bezpieczniej (nie tak dawno pobito w 501 czlowieka, w godzinach szczytu (!), o plonacych Solarisach juz nawet nie chce mi sie pisac) . > Londynski maklerzy, nowojorscy bankierzy, berlins > cy politycy - oni jezdza komunikacja i nie klna. Bo maja metro pod sama prace ? A u nas dopiero niedawno ZTM raczyl zauwazyc, ze na Sluzewcu Przemyslowym wyroslo kilka tzw. business parkow. > Tyle ze maja dobra komunikacje > . My mamy komunikacje fatalna, wiec domagajmy sie zeby byla porzadna. Dokladnie. Tyle ze np. malowanie buspasa na obwodnicy srodmiescia (i drodze krajowej), w dodatku czynnego 24/7 nie rozwiazuje tego problemu, a wprowadza nowe. Odpowiedz Link Zgłoś
duch_mariana Re: warszawcy kierowcy = zło konieczne!!! 23.11.10, 16:51 > Nie wiem jakim cudem HGW wygrała wybory?! Kierowcy gdzie byliście w tym czasie? > ?!! Na głosowaniu. Głosowałem na HGW, chociaż PO nie trawię. Właśnie za buspasy i przywileje dla komunikacji zbiorowej. > Zamiast budować parkingi podziemne, robić większą przepustowość centrum to wszy > stko zamykają. A najlepsze, że komunikacja w tym mieście NIE DZIAŁA!!! W centrum jest tak gęsta sieć komunikacji, że nie musisz tam jeździć swoją furunią. Należałoby przede wszystkim w miarę możliwości poszerzyć chodniki i porobić buspasy. A najlepiej byłoby przebudować torowiska w taki sposób, jak to jest w Al. Waszyngtona, czyli torowiska na skraju jezdni po obu stronach plus wspólne przystanki dla autobusów i tramwajów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Otwarte oczy Re: warszawcy kierowcy = zło konieczne!!! IP: *.146.229.152.nat.umts.dynamic.eranet.pl 23.11.10, 22:42 No no widzę, że komuś żal d..ę ściska. Tylko nie wiem dlaczego? Może dlatego, że mam jak to nazwałeś "furunię"? Widzisz, w cywilizowanym świecie nazywa się to pojazd do szybkiego przemieszczania. To że jest gęsta sieć komunikacji to nie znaczy, że ona działa. Sądzę, że siedzisz w domu i tylko pie...dzisz bo nie masz pojęcia. Rusz swój zgrabny tyłeczek i przejedź się do Paryża, Wiednia. Tak, jak tam jestem poruszam się tylko komunikacją miejską, bo poprostu działa. Odpowiedz Link Zgłoś
dungeon.master Re: warszawcy kierowcy = zło konieczne!!! 25.11.10, 00:53 > No no widzę, że komuś żal d..ę ściska. Tylko nie wiem dlaczego? Może dlatego, ż > e mam jak to nazwałeś "furunię"? > Widzisz, w cywilizowanym świecie nazywa się to pojazd do szybkiego przemieszcza > nia. To nie jest poprawna definicja, bo spróbuj szybko się przemieszczać samochodem na Manhattanie. Chyba, że Stany to nie jest cywilizowany świat. Po prostu, są miejsca gdzie samochód osobowy nie pasuje. Na plaży, w parku, w dużym pokoju, w centrum wielkiego miasta - to właśnie takie miejsca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warszawianka Re: warszawcy kierowcy = zło konieczne!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.10, 12:32 No i z tym sie zgadzam! Więcej komunikacji w centrum, więcej buspasów, szerokich chodników! Dookoła centrum powinno być dużo P&R obok przystanków! Dzielnice dookoła centrum powinny być skomunikowane nie tylko z centrum ale także ze sobą wzajemnie, tak by nie jeżdzić np z Mokotowa przez centrum na okęcie tylko bezpośrednio. No i OBWODNICE!!!!! bo wiadomo że każdego mca z każdym nie da sie skomunikować zbiorkomem, a auta w centrum to porażka!! Powinny jeżdzić dookoła a nie przez centrum!!!! Tego nam życzę... Sama jestem kierowcą, ale w taką pogode chętnie przesiadam sie do zbiorkomu!!! A do centrum autem-nigdy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obywatel Re: Warszawiacy przesiadają się z samochodów do a IP: *.bas.roche.com 23.11.10, 11:50 Problemem nie jest podaż infrastruktury transporotwej w Warszawie ale popyt na transport - zagospodarowanie przestrzenne tego miasta jest żałosne, jakiekolwiek sensowne plany ostatni razy były za PRLu w latach '70 (vide osiedle dla robotników pracujących w hucie koło huty czy kanały napowietrzajaće). Aktualnie wciska się chaotycznie budowane "apartamentowce" wszędzie, gdzie coś jeszcze nie stoi, a place, parki i ogólnie rzecz ujmując przestrzenie otwarte znikają w zastraszającym tempie. Ale co się dziwicz, skoro HGW, tak samo zresztą jak pozostali kandydacji na prezydenta miasta w ostatnich wyborach uważają, że trawnik to nieużytek(!). Dzięki takiem podejściu mamy zbyd dużą gęstość zaludnienia, która ni jak nie jest w miarę równomiernie rozłożona na dostępnym terenie. Ludzie pokonują jakieś chore odległości codziennie do pracy dojeżdżając z podwarszawskich wsi (bo tam tanio) to całych kwartałów kilkunastopiętrowych biurowców (bo tutaj grunt drogi i tylko zagraniczni inwestorzy mogli sobie pozwolić cokolwiek postawić). Suma sumarum - popt na transport jest za duży. W mieście jest po prostu za gęsto, Mieszkam tutaj już 3 dekadę i niestety, pomimo zauważalnej poprawy infrastruktury transportowej nie można tego odczuć na wsłasnej skórze, bo popyt przyrasta w zastraszającym tempie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Warszawiak Re: Warszawiacy przesiadają się z samochodów do a IP: *.ip.netia.com.pl 23.11.10, 11:55 Bardzo dobrze zdiagnozowane, ale kto to zrozumie, wyborca HGW? Odpowiedz Link Zgłoś
dean08 Re: Warszawiacy przesiadają się z samochodów do a 23.11.10, 12:48 Niestety nieprawda. Miasto jest zbyt rzadko zabudowane niestety. Porównajcie gęstości zaludnienia dla poszczególnych dzielnic Warszawy i globalną gęstość zaludniania dla całego miasta z innymi dużymi miastami europejskimi np. Barceloną. Warszawa jest kiepsko zaplanowana urbanistycznie niestety - np. miejsca pracy znajdują się z zbyt dużej części na lewej stronie Wisły co powoduje nadmiarowy ruch przez rzekę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Warszawiacy przesiadają się z samochodów do a IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.10, 16:13 > Niestety nieprawda. Miasto jest zbyt rzadko zabudowane niestety. Dokładnie. W innych miastach o podobnym rozmiarze jakimś cudem nie ma takiego ruchu. Ani samochodowego, ani KZ. W Pradze może tramwaje są jeszcze silniejsze niż u nas, ale daleko mniej zatłoczone - nie widziałem tam "sardynek", a samochodem do połowy miasta właściwie nie da się wjechać. W Warszawie z jakiegoś powodu ludzie strasznie dużo jeżdżą. Może to jest kwestia rynku nieruchomości - Śródmieście "zabetonowane" przez emerytów z kwaterunku, a wolne lokale tylko na zadupiach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tim Re: Warszawiacy przesiadają się z samochodów do a IP: *.chello.pl 23.11.10, 17:11 > Warszawa jest kiepsko zaplanowana urbanistycznie niestety - np. miejsca pracy z > najdują się z zbyt dużej części na lewej stronie Wisły co powoduje nadmiarowy r > uch przez rzekę. Zgadza sie. Dobrze by bylo gdyby powstajaca linia metra spowodowala powstawanie miejsc pracy na prawej stronie. Port Praski (ciagle niezreazliwane plany o drugim klastrze wiezowcow), tereny przy SN dalej Targowek mieszkaniowy i Brodno. Oprocz tego tereny upadlego FSO ktore sa ulokowane pomiedzy dwiema przyszlymi obwodnicami. Wazne zeby na niezagospodarowanych terena w tych rejonach powstala zroznicowana zabudowa by nie brnac w sypialniany charakter dzielnic. Oprocz ogromnej przewagi miejsc pracy na lewej stronie to niefortunne jest tez ich lokalizowanie na niej. Niestety drugie centrum biurowe zaczelo powstawac na Sluzewcu bez jakiejkolwiek dobrej komunikacji. Niestety taki Ursynow, Kabaty itd chociaz wzdluz linii metra wypelnily sie ogromnymi 'apartamentowcami' a przydalo by sie tez duze natezenie powiezchni biurowych. Umozliwilo by to znalezenie pracy okolicznym mieszkancom a ruch KI jaki teraz jest w zaglebiu biurowym obslugiwany by byl przez podziemna kolejke. Odpowiedz Link Zgłoś
w.i.l Kto wybrał Hannę Gronkiewicz-Buspass-Słupek- 23.11.10, 11:56 MegaKorek-Płonący-Autobus-Podwyżka-Opłat-Bezkarne-Oszołomy-na-Krakowskim-2-Tysiące-Nowych-Urzędników-Dwa-Miliony-Własnego-Majątku-Waltz będzie miał: 1. Wszędzie buspasy i pojedzie nimi w zatłoczonych autobusach 2. Wszędzie słupki i nie zaparkuje 3. Wszędzie megakorki z powodu buspasów i braku sychronizacji świateł. 4. Płonące autobusy jak zeszłego lata. 5. Podwyżki Opłat na cele zwiększenia ilości urzędników. 6. Blokady miasta z powodu wszelkiego rodzaju oszołomskich demonstracji. 7. Tysiące nowych urzędników na swoim utrzymaniu. Polak głupi przed, w czasie i po biedzie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Kto wybrał Hannę Gronkiewicz-Buspass-Słupek- IP: 217.33.154.* 23.11.10, 12:02 spadaj jak tam twój korwin-polikwiduję-tramwaje? czas na śmietnik historii Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_fizyk Re: Kto wybrał Hannę Gronkiewicz-Buspass-Słupek- 23.11.10, 12:04 Dwa-Miliony-Własnego-Majątku-Waltz To Korwin pozwala już się czepiać własnego majątku? Nie wygrał i teraz będzie rozkułaczał? :P Odpowiedz Link Zgłoś
w.i.l Bądźcie dalej tak bezczelni, wy urzędasy HGW, 23.11.10, 15:51 a następnym razem ludzie będą już mądrzejsi. Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_fizyk Re: Bądźcie dalej tak bezczelni, wy urzędasy HGW, 23.11.10, 20:40 To Korwin nie tylko chce rozkułaczać ale i zachęca do mówienia per "wy"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: papa jak skończą most północny to znów część wróci do IP: *.riz.pl 23.11.10, 12:00 samochodów, bo dostaną nową alternatywę przeprawy z tarchomina do centrum/bielany więc pomyślą "po co mam się cisnąć w busie skoro mam piękny nowy most"... i korki na nim będą jak na wszystkich innych.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rejon Wawrzyszew Re: jak skończą most północny to znów część wróci IP: *.ip.netia.com.pl 23.11.10, 12:30 Most Północny specjalnie alternatywą nie będzie. Po prostu Bielany się zatkają na amen i tyle, to dzielnica, która miała z założenia być peryferyjną a nie tranzytową. Haneczka zrobiła prezent Tarchominowi, kosztem Bielan i Żoliborza:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: papa Re: jak skończą most północny to znów część wróci IP: *.riz.pl 23.11.10, 12:45 zgadzam się, wd. kierowców z tarchomina to będzie nowa "alternatywa" błędnie rozumiana.. każdy nowy most w wawie będzie zawalony bo właśnie tak będą go traktować wszyscy kierowcy którzy się przesiedli to tramwaju/busa.. mam nowy most to po co jechać w ścisku, smrodzie- wsiadam w auto.. i zatykam centrum bo takich jak "on" będzie setki.. Odpowiedz Link Zgłoś
rlnd Re: jak skończą most północny to znów część wróci 23.11.10, 13:13 > zatykam centrum To centrum sie teraz na Mlocinach znajduje ? Scisk w centrum w tej chwili generowany jest (zgodnie z intencja p. Lendzion) przez buspas na Trasie Lazienkowskiej. Jak sie zmniejsza przepustowosc obwodnicy srodmiejskiej (www.siskom.waw.pl/obwodnica-sr-poludnie.htm) bedacej jednoczesnie droga krajowa, to takie sa wlasnie efekty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: papa Re: jak skończą most północny to znów część wróci IP: *.riz.pl 23.11.10, 16:05 ogólnie mówię że przez most nowy będą zatykać i bielany i w sumie centrum też poniekąd..wszak spore grono pracuje w centrum albo przynajmniej przez centrum przejeżdża... nowe ulice/mosty to zachęta do jazdy samochodem Odpowiedz Link Zgłoś