Dodaj do ulubionych

RATUJCIE!!!!

13.12.10, 22:46
Ratunku !!! Pomocy!!! Nie wiem co robić. Zaczęło się od tego,że po 2 miesiącach mieszkania odkryliśmy,że licznik wyrównawczy ciepłej wody nie działa. Przy odbiorze mieszkania pani z komisji uroczyście uruchomiła licznik,ale coś jej nie wyszło. Po 2 miesiącach odkryliśmy, że na liczniku jest stan zerowy. Zadzwoniliśmy do SM,przyszła cała komisja. Okazało się,że licznik został źle uruchomiony. Ewidentnie nie chodził, bo mieliśmy zużycie na ciepłej wodzie i zerowy stan wyrównawczego. Złożyliśmy reklamację w administracji. Zażądaliśmy zwrotu kasy, bo dlaczego mamy płacić za zużycie skoro licznik był źle włączony przez panią z sm. Ja nie mam obowiązku się na tym znać i sprawdzać codziennie liczników. Reklamację odrzucono motywując to tym,że powinniśmy to sprawdzić i zareklamować w trakcie odbioru. Nie chciało mi się z idiotami dyskutować, bo szkoda mi było czasu i nerwów, więc zapomniałam o temacie. Do dzisiaj. Dziś postanowiliśmy spisać liczniki. No i mało nie padłam. Licznik ciepłej wody kręci się non stop!!!! Przez 2 miesiące nabił nam 130 m3!!!! Przy średnim naszym zużyciu ciepłej wody około 4 m3 miesięcznie!!!! Jutro z rana dzwonię do SM i adm. Ale zasnąć chyba nie będę mogła. Na wyrównawczym mam jakąś dziwną wartość 99 880. Nijak się ma to do licznika ciepłej wody. Jak zadzwoniłam do pomocy techn. facet kazał mi natychmiast zawór wyłączyć i dzwonić do adm rano.
Mam wizję,że przyjdą i naprawią to cholerstwo,ale znów odrzucą moją reklamację. A przecież to będzie kwota rzędu 2 tys za 2 miesiące!!!. Czy ktoś się zna na tych urządzeniach? Czy ktoś wie,jak walczyć z tymi złodziejami? Nie mamy naprawionych usterek, czynsz nam podwyższają, zwalają na nas winę za własną fuszerkę, sami musimy sprzątać korytarze. Nie wiem,jak Wy,ale ja zaczynam mieć tego BARDZO dosyć.
Obserwuj wątek
    • 7kevin Re: RATUJCIE!!!! 14.12.10, 08:05
      a spisałaś stan z pierwszego zgloszenia usterki????
      niezabardzo jest co poradzić. ewentualnie jakiś rzeczoznawca która napisze ci oswiadczenie że taki stan licznika wynika z błędnego dziąłania urżadzenia albo że urzadzenie jest wadliwe.... i wtedy możesz walczyć z Administracją.......
      • marcin.kaminski Re: RATUJCIE!!!! 14.12.10, 08:15
        HA! Przeczytawszy te niepokojące wieści wczoraj wieczorem z rana również zajrzałem do liczników.
        I niestety mam to samo ... tzn prawie to samo.
        Główny licznik ciepłej wody chyba działa dobrze - 21m naliczył czyli ok 4m miesięcznie.
        Za to cyrkulacyjny kręci się wstecz .. no chyba ze zużyłem już 99.999,810 m tej wody.
        Zgłosiłem od razu z rana w administracji. Mają podesłać hydraulika, zobaczymy co orzeknie.
        • tobiaty Re: RATUJCIE!!!! 14.12.10, 09:28
          Cyrkulacja ciepłej wody jest w całym bloku (w poszczególnych mieszkaniach) źle ustawiona lub zakręcona. Zanosiłem do administracji dokumentacje jak powinien być wyregulowany ten zawór ale hydraulicy wiedzą lepiej. Marcinie jak chcesz mogę Ci uruchomić ten zawór jutro rano bo będę w domu.
          • marcin.kaminski Re: RATUJCIE!!!! 14.12.10, 09:52
            A to tam jest jakiś "specjalny" zawór? Mi się wydaje że tylko "wajcha".
            Ale jak się znasz i masz chęć zerknąć to zapraszam. Lokal 21. Z domu wychodzę ok. 7:25-7:30 a wstaję ok. 6-ej.
            • dyzdak Re: RATUJCIE!!!! 14.12.10, 21:10
              No to u mnie na liczniku jakies chyba normalne wartosci (ciepła 18 zmina 21). Ten "trzeci" licznik wskazuje 0000,999 coś takiego. To chyba ok??? Nie znam sie.
              • moka_l2 Re: RATUJCIE!!!! 14.12.10, 21:30
                Zadzwoniliśmy rano do administracji. Facet powiedział,że jutro ktoś przyjdzie. Na nasze protesty,że przecież ten licznik cały czas nam nabija powiedział,że ma awarię w innym bloku i teraz to go zajmuje a nie nasz licznik. Po prostu szok. Chcieliśmy rozmawiać z kierowniczką adm, oczywiście była niedostępna. Wkurzona zadzwoniłam do SM, do realizacji, a gościu mi mówi,że on nie jest od tego i tylko z adm.mogę rozmawiać. Tymczasem hydraulik od awarii powiedział mi,że on się do tego nie dotknie,bo instalacja jest na gwarancji,więc chyba powinnam zgłaszać reklamację też do działu realizacji. Ponieważ byłam wpieniona maksymalnie pojechałam po całości. I tak:
                1) Zażądałam natychmiastowego kontaktu w sprawie usterek. Nie uwierzycie. W ciągu może 2 godzin do moich drzwi zastukał ktoś z Antczaka i chciał naprawiać podłogi. Oczywiście byli tylko moi rodzice,ktorzy opiekują się moim synkiem, nic nie wiedzieli i gościa nie wpuścili.
                2) Zapytałam się kto i na jakiej podstawie wystawił Antczakowi referencje. Gość odpowiedział,ze oni nic nie wystawiali i nic o tym nie wiedzą. Wyśmiałam go.
                3) Zapytałam się o grzyb w garażu. Facet mowi,że nic nie wie i nikt nie zgłaszał. Więc mam pytanie-czy ktoś to zgłaszał i gdzie?
                4) Z tego wszystkiego zapomniałam o czujkach w garażu
                5) W sprawie ciecia się nie dodzwoniłam,bo nikt nie odbierał później w adm.
                Nie wiem,jak u was,ale u mnie w dniu wczorajszym miarka się przebrała i nie popuszczę. Z wszystkiego można się śmiać,ale nie z tego,że licznik mi nabił wodę za 2000 pln, a mam w perspektywie raczej mało przyjemną przeprawę z adm. i sm.
              • marcin.kaminski Re: RATUJCIE!!!! 14.12.10, 21:40
                Jeśli 000,999jest większe od początkowego stanu licznika z protokołu odbioru to ok.
                Ja tak prawdę pisząc już we wrześniu mogłem zauważyć że coś jest nie tak.
                Na początku - przy odbiorze - miałem 0,108 na tym liczniku. We wrześniu spisywałem sobie liczniki i założyłem plik w Excelu i w niego wpisałem 0,940. Tyle że jak zerknąłem teraz na kartkę na którą spisywałem stany to wtedy jednak na liczniku było 0,094.
                Przecinek mi się omsknął a to znaczy że już wtedy przez 2 miesiące (VII-VIII) ubyło 0,014 m.
                Teraz mam 99.999,810 czyli kolejne 0,284 m mniej przez ok 3 miesiące. Przyspieszył kurcze.
                • tobiaty Re: RATUJCIE!!!! 14.12.10, 22:43
                  Do marcina :
                  może jutro ok 21 -21,15 ? czy nie za późno ?
                  • 7kevin Re: RATUJCIE!!!! 15.12.10, 08:00
                    ja zutęsknieniem czekam na akt notarialny. i czas kiedy w końcu zdecydujemy się na prawdziwą firmę potrafiącą zarządząć budynkiem. A tak się skłąda że jedną propozycję już mam. i firmę tę znam bardzo dobrze. wiem że to fachowcy. nad każdym administratorem jest licencjonowany zarządca. maja zaplecze księgowe u siebie , można w internecie podejrzeć bieżace koszty czynszu za lokal. wszystkie swoje dziąłania uastalają z zarżadem wspólnoty. i co tydzien mailowo, bądź na spotkaniu zdają relacje ze swoich działań. współpracują z kancelarią adwokacką która specjalizuje się w procesach z developerami , wyegzekwowaniem usunięcia usterek itd.
                    ta firma to ATRIUM XXI są rożne opinie na ich temat...... ale te złe często wynikają z niewiedzy komentujących. a chcę dodac że są takim mercedesem wśród warszawskich zarządców. i osobiście chciałbym aby zarządzali naszym budynkiem.
                    • dyzdak Re: RATUJCIE!!!! 15.12.10, 08:29
                      Ciekawe ile kosztuje ten Mercedes??? Czy nie będzie droższy niż Wołga, którą już mamy;-). Kontakt z zarządcą przez internet to już coś - teraz mamy wirtualnego zarządcę i developera;-)

Strona internetowa ładna...
                      • 7kevin Re: RATUJCIE!!!! 15.12.10, 09:01
                        nie chcęzabardzo reklamowac, ale nieukrywam że podoba mi się sposób działania tej firmy,
                        kontakt z administratorem jes 24h/dobe. w razie gdy nieodbiera jest kontakt do jego przełozonego. (chociaż z praktyki wiem że czasem potrafią w nocy nieodbierac, ale za to z rana oddzwaniają)
                        o wszelkich urlopach i zastepstwach admiinistratorów zarżąd wspólnoty jest powiadamiany mailowa i telefonicznie.
                        naprawde . najabrdziej mnie przekonuje to że mają własne zaplecze księgowe (a nie jak inni podwykonawcze biuro rachunkowe) no i doświadczenie w egzekwowaniu usterek,
                        koszty ich zarżadzania są porownywalne z zarzadem naszej SM nawet chyba taśsze niepamietam w tej chwili ale pare miesięcy temu się orientowałem w tym jak się wkurzałem postepowaniem naszej SM....
                  • marcin.kaminski Re: RATUJCIE!!!! 15.12.10, 08:43
                    Do tobiaty ... 21 i później dziś może być. Tylko nie dzwoń dzwonkiem bo pewnie akurat dzieci będę usypiał.
                    • tobiaty Re: RATUJCIE!!!! 15.12.10, 16:44
                      Będę
      • mag_01 Re: RATUJCIE!!!! 15.12.10, 22:44
        Czy mozecie dac znac gdzie jest licznik wyrownawczy cieplej wody? Czy to jest jeszcze cos innego niz licznik cieplej i zimnej wody w szafce wspoldzielonej z Kevinem?
        • 7kevin Re: RATUJCIE!!!! 16.12.10, 07:45
          mu niemamy. tylko 3 pokojowe mają .
          • marcin.kaminski Re: RATUJCIE!!!! 16.12.10, 08:22
            3 pokojowe mają ale nie działający system. Miły sąsiad wczoraj zechciał sie pofatygować do mojej szafy na korytarzu żeby mnie uświadomić iż zawór recyrkulacji jest całkiem zakręcony i to tak solidnie że niestety nie udało się uruchomić systemu. Tak więc czekam na fachmana z adm.
            • tobiaty Re: RATUJCIE!!!! 16.12.10, 15:03
              Bardzo mi przykro że nie udało się uruchomić cyrkulacji wody :) Z drugiej strony nie dziwię się że płacimy tak wysoki czynsz. W czynszu tym są przecież straty spowodowane podgrzewaniem ciepłej wody. A w każdym mieszkaniu 3 pokojowym zawór cyrkulacji jest rozkręcony poza fabryczne nastawy (jak jest odkręcony). Jak zaniosłem dokumentację techniczną dla tego zaworu do Administracji i powiedziałem że zawory są źle ustawione dostałem odpowiedź że instalacja jest na gwarancji i nie można jej regulować. Czyli wszyscy teraz płacą za straconą energię - podgrzewanie bez sensu "mielonej" wody w mieszkaniach 3 pokojowych i podgrzewanie w nich podłogi.
              PS
              Teraz kupiłem telewizor ale go nie używam bo muszę go wyregulować a jest na gwarancji więc wezwałem serwis :)
              • marcin.kaminski Re: RATUJCIE!!!! 16.12.10, 15:14
                Tobie się nie udało. Fachofffcowi z ADM również. Podobno zawór jest uszkodzony.
                Problem jest teraz kto komu ma zgłosić i kto ma to naprawić.
                Wiem że w ADM (może w SM też) ktoś czyta to forum, tak wiec pragnę poinformować iż:
                Informację o zepsutym zaworze wysłałem 15 minut temu faxem do Spółdzielni na Niedźwiedzią.
                Jutro pisemne zgłoszenie będzie też dostarczone do Administracji na Bryły.
                Czy to wystarczy? Może do Pana Antczaka mam jeszcze napisać?
                • 7kevin Re: RATUJCIE!!!! 16.12.10, 15:29
                  ja to mysle że wy xle podchodzicie do tego.... bez młotka sie tego nienaprawi :P
                  • marcin.kaminski Re: RATUJCIE!!!! 16.12.10, 15:36
                    Zaczynam mieć wrażenie ze niedługo to taniej i sprawniej będzie to wszystko zburzyć i zrobić od nowa porządnie.
                    • tobiaty Re: RATUJCIE!!!! 16.12.10, 17:26
                      Mam propozycję dla naszego komitetu blokowego. Proponuję zrobić składkę, iść do prawnika i poradzić się co dalej robić z wadliwymi instalacjami, niewykonanymi poprawkami, niegospodarnym zarządzaniem czynszem (straty, niewykonywanie obowiązków). Myślę że są na to odpowiednie artykuły i kary nawet w tym naszym statusie własnościowym. Jeśli karami i odszkodowaniami mamy się dzielić w zależności od wkładu finansowego w proces to chętnie zainwestuję wiecej pieniędzy. I tak widzę że dochodzenie roszczeń w tym przypadku moze nastąpić tylko w sądzie bo administracja i spóldzielnia chyba nie chcą pomóc.
                      • stemar15 Re: RATUJCIE!!!! 16.12.10, 18:51
                        Mój licznik cyrkulacyjny od odbioru mieszkania stoi w miejscu. Zgłaszałem w ADM, był hydraulik, coś pokręcił, rury się nagrzały, na ciepła wodę czekam tyle samo (jakieś pół wiadra leci w diabły), licznik nie ruszył ani o tysięczną część metra sześciennego. Dla urozmaicenia wyjąłem ze skrzynki podwyżkę czynszu.
                        Jutro faksuję do Spółdzielni liścik miłosny, kurwa ich mać.
                        • moka_l2 Re: RATUJCIE!!!! 16.12.10, 21:27
                          U mnie jak wspomnialam miarka się przebrała wraz z wadliwym licznikiem. Po raz kilkunasty rozmawiałam z gościem od realizacji w sm. Miał zadzwonić,nie zadzwonił. Próbowal mi wmówić,że u mnie została jedna usterka do naprawy. Zostało ich kilkanaście. Twierdził,że widział protokół potwierdzający,że usterki naprawili. Później powiedział,że nie widział. Jak po raz kolejny zapytałam się kto udzielił referencji firmie Antczak,zapytał się,co się tak uczepiłam tych referencji. Po awanturze powiedział,że zadzwoni z info na początku tygodnia (ale nie chciał powiedzieć kiedy,a jak naciskałam powiedział,że w takim razie w ogóle nie zadzwoni. Urażona damulka,kurcze). Więc moja taktyka jest taka-czekam do środy,jak nie zadzwoni,umawiam się z prezesem,składam skargę na gościa. Jak to nie pomoże uderzam do rzecznika praw konsumentów i później ew.sąd. Jutro idę zanieść kilka pisemnych zażaleń do SM.Muszę mieć podkładki do późniejszych działań.
                          • marcin.kaminski Re: RATUJCIE!!!! 16.12.10, 22:05
                            moka_l2 napisała:
                            > .... Jutro idę zanieść kil
                            > ka pisemnych zażaleń do SM.Muszę mieć podkładki do późniejszych działań.

Ja aż takich poważnych problemów chyba nie mam ale mimo wszystko po totalnych zlewkach telefonicznych też już pisma złożyłem w SM a jutro 3 pisemka dot różnych kwestii znajdą się w ADM.
                        • marcin.kaminski Re: RATUJCIE!!!! 16.12.10, 21:37
                          Rożnicę w czynszach widzę tylko w części garażowej w stawce VAT i w podatku od nieruchomości z 0,02 na 1,29 za metr. Tyle ze ta podwyżka nie wynika ze zmiany stawek przez urząd miasta tylko zapewne z policzenia od nowego roku garaży jako lokale pozostałe a nie mieszkalne, dla których stawki są dużo większe.
                          Ja się na podatkach cokolwiek znam ale mamy tu specjalistę, który być może wytłumaczy dlaczego od nowego roku za garaż płacimy wg dużo wyższej stawki.
                          Ciekaw jestem bardzo czy ADM zechce tak szybko reagować na zmiany stawek VAT-ów i innych opłat jeśli coś zacznie tanieć.Np od nowego roku sporo ma potanieć gaz. Czy nie powinniśmy więc płacić mniejszych zaliczek na podgrzewanie wody i CO?
                          • 7kevin Re: RATUJCIE!!!! 17.12.10, 08:21
                            zmiana podatku od nieruchomości jest znaczna. w tym 2010 roku powinnismy płacić w zasadzie tylko i wyłącznie za udział w gruncie. gdyż nowo wybudowane budynki oddane do użytkowania w danym roku podlegają opodatkowaniu od roku następnego. chyba że nastapi jego sprzedaż, wyodrebnienie.... a to nienastąpiło......
                            a skąd te przeliczniki na podatek od nieruchomości bierze SM to zielonego pojęcia niemam. próbowąłem na 1000 różnych sposobów rozgryśc i dalej niewiem.
                            stawka roczna za 1m kwadratowy pow użytkowej za 2010r.
                            dla bud. mieszkalnych(mieszkań) - 0,65 na 2011 jest 0,67zł
                            dla bud.pozostałych(garaże) - 6,88 na 2011 jest 7,06zl
                            dla gruntów pozostąłych - 0,39 na 2011 jest 0,41 zł

więc niehc ktoś mądrzejszy odmenie powie mi w jaki sposób dzielą to na miesięczny czynsz....... ???? bo ni groma niewychodzi stawka jaka powinna byc.

Co do usterek i egzekucji...... tak jak pisałem więcej w zasadzie bez aktu mozemy domagac się jedynie pisemnie . wg. prawa jesteśmy jedynie w tej chwili najemcami lokali....
                            także czekam z niecierpliwością na akty i wtedy ogień. wszak zostaną nam jeszcze 2 lata rękojmi więc trzeba wtedy jak najszybciej pozgłaszac nowemu zarżadcy wszystkie usterki i bieg terminu rękojmi niema już znaczenia w momencie gdy usterka jest do niego zgłoszona pisemnie..... tak przynajmniej powiedizął mi mój znajomy zarządca nieruchomosci.
                            • dyzdak Re: RATUJCIE!!!! 17.12.10, 10:20
                              To co pisze moka jest niezwykle słuszne. Trzeba tworzyć dokumentację. Niestety jest też tak, że roszczenia możemy kierować do SM. Z antczak nie laczy nas zaden stosunek prawny. Guzik nas powinno obchodzic co robi albo nie robi antczak.
                              • dyzdak Wodomierze nadal nie dzialaja 26.12.10, 19:24
                                No to w swieta lalem wode na maksa. Tak wynika z odczytu licznika. CW kreci sie na okraglo, przy zakreconych kranach. Za to cyrkulacyjny stal i sobie cykal;-). Przez 5 dni wylalem 10m3 wedlug licznika CW i 0,03 wg cyrulacyjnego. Cyrkulacyjny sie zacial i ruszyl dopiero jak go delikatnie stknelismy paluszkiem. Radze zatem zobaczyc jak dzialaja wasze.

Rece opdadaja.

• moka_l2 Re: Wodomierze nadal nie dzialaja 26.12.10, 23:24
                                  Nam przyszli wymienić cyrkulacyjny po 2 dniach od reklamacji na piśmie. Tzn nie wymienili,ale założyli ten co był prawidłowo (był założony odwrotnie,kręcił się do tyłu i to jakoś powodowało,że ten od ciepłej wody kręcił się 24 h na dobę - nie wiem,nie znam się,ale ciekawe co to za fachmeni to instalowali). Ja w piśmie pisałam,że chcę wymiany wszystkich liczników na nowe,zobaczymy. No i czekam na odpowiedź w sprawie rachunku na wodę, bo nie zamierzam zapłacić za zużycie wody,które jest na poziomie mojego normalnego zużycia przez 2 lata. Zimną wodę też mam naliczoną na bardzo wysokim poziomie. Wiem, ile zużywam, bo kontrolowałam to zawsze bardzo dokładnie. Nie miałam wcześniej wody w czynszu i co miesiąc w swojej administracji podawałam stan licznika. I co miesiąc płaciłam za zużycie.
                                  • marcin.kaminski Re: Wodomierze nadal nie dzialaja 27.12.10, 12:16
                                    U mnie odpukać liczniki główne działają (chyba) w miarę normalnie. Sprawdzam co jakiś czas i ciepłej przez 10 dni zużyłem niecałe 2m - czyli w normie.
                                    Cyrkulacyjny zakręciłem gdyż zaczął odliczać wstecz coraz szybciej. Zatrzymał się na 99.999 i coś tam po przecinku.
                                    Czekam na odzew na złożone pismo.
                                    • stemar15 Re: Wodomierze nadal nie dzialaja 18.01.11, 10:03
                                      Marcin, czy ADM/SM zrobiła coś z Twoim kręcącym się wstecz licznikiem cyrkulacji?
                                      Podpytuję, bo mój licznik, po wizycie fachmanów z ADM, kręcił w dobrą stroną, ale teraz mu się odwidziało i jedzie pod prąd. Ni chusteczki nie rozumiem, o co chodzi. Znów wybieram się do ADM/SM z listem miłosnym.
                                      • marcin.kaminski Re: Wodomierze nadal nie dzialaja 18.01.11, 10:46
                                        No właśnie zadzwoniłem do ADM i podobno 30 grudnia fachowcy byli i zawór cyrkulacji "uruchomili" .. szkoda że nikt nie zapukał nawet i nie poinformował o tym. Tak więc dziś odkręcę "wajchę" i będę obserwował co dalej.
                                        • moka_l2 Re: Wodomierze nadal nie dzialaja 18.01.11, 14:04
                                          Nasz licznik cyrkulacyjny najpierw po reklamacji zamontowali odwrotnie (a raczej właściwie, bo poprzednio był zamontowany odwrotnie, dlatego obracał się wstecz). Ale to nic nie dało, licznik zatrzymał się po kilku dniach. Później przyszeł fachowiec-stwierdził,że licznik do wymiany. Przyszedł następny fachowiec, ale traf chciał,ze przed jego wizytą licznik zaczął działać i fachowiec stwierdził,że jest ok. Ale kilka dni później licznik znów stanął. No i dziś przychodzą nam wymieniać na nowy.
                                          • tobiaty Re: Wodomierze nadal nie dzialaja 18.01.11, 18:17
                                            Bardzo wiele firm administrujących budynkami ma poważne problemy przy rozliczeniach cipłej wody w przypadku instalacji z recyrkulacją. Napewno trzeba coś mądrego z tym zrobić bo pewnie są tacy którzy podgrzewanie wody mają za darmo - błąd jest w drugą stronę.
                                            • dyzdak Re: Wodomierze nadal nie dzialaja 18.01.11, 21:58
                                              No to chyba było o nas, ale nie czujemy sie dotknieci;-). Od momentu odebrania lokalu zawor byl zakrecony, wiec cyrkulacyjny stal. Po zgloszeniu w SM przyszli i wymienili, tyle ze cyrkulacyjny stal nadal (zacinał się), a CW sie krecil - zanim to zlapalismy nabilo 10m3 wody (w 4dni - zgadnicjie gdzie wylalem 10 ton wody;-) - zaznaczam, ze to nia ta woda co jakis czas temu lalal sie po scianach w klatce A;-). Po wymanie obydwu jestem wyjatkowo szczesliwy - jest lepiej niz moglbym sie spodzieac. Cyrkulacyjny kreci sie jak trzeba (czyli nie kreci sie jak nie trzeba, bo leje ciepla wode w mieszkaniu), za to licznik CW kreci sie dwa razy wolniej niz powinien. W rezultacie mamy ujemne zuzycie wody - na cyrkulacyjnym jest o polowe wiecej niz na CW. Z tego co wiem to powinno być na odwrót. Cud, tylko taki swiecki.

Takze nie ma sie co martwic - rozliczenie wody bedzie na oko, bo takich jak ja jest sporo. Ciekawe ile jeszcze osob, ktore tego forum nie czyta, nawet nie wie ze w szafce z licznikami odbywa sie przemienienie wody cyrkulacyjnej w zuzyta ciepla;-) (Znow cud, tez swiecki, tylko drogi - zamiana wirtualnej wody w realne pieniadze).

A poza tym to wszystko jest na gwarancji...

• marcin.kaminski Re: Wodomierze nadal nie dzialaja 18.01.11, 22:24
                                                Ja nie wiem czy moje liczniki działają dobrze. Właśnie spisałem znowu wszystkie i wychodzi mi tak:
                                                14 grudnia na cyrkulacyjnym miałem stan "minus" 0,920 m i wtedy zakręciłem "wajchę". Wg info z ADM 30 grudnia ekipa była uruchomiła zawór i zapewne odkręciła wtedy "wajchę". Dzisiaj stan cyrkulacyjnego to "minus" 0,917 czyli ruszył w dobrą stronę ale przybyło raptem 0,003m czyli tyle co nic.
                                                Na głównym liczniku ciepłej od 14.XII doszło mi 6,037m.
                                                • tobiaty Re: Wodomierze nadal nie dzialaja 18.01.11, 23:11
                                                  To zakręcaj cyrkulacje wody bo będą duże rachunki :) A jak ci ustawili ten zawór do cyrkulacji - jakie wartości ?
                                                  • marcin.kaminski Re: Wodomierze nadal nie dzialaja 18.01.11, 23:23
                                                    Na zaworze mam ustawione 4 i 9.
                                                    4 w zewnętrznym okienku a 9 w tym "bliżej rury"
                                                  • tobiaty Re: Wodomierze nadal nie dzialaja 19.01.11, 16:34
                                                    Czyli dalej Panowie hydraulicy źle ustawiają zawory niezgodnie z dokumentacją - na ale przecież instalacja jest na gawarnacji i nawet jak ktoś źle ustawił to nie można regulować.
                                                  • moka_l2 Re: Wodomierze nadal nie dzialaja 28.01.11, 22:30
                                                    Chyba już mogę napisać Wam o pewnej sprawie, o której przez pewien czas nie chciałam pisać na forum z różnych względów. Od pół roku czekałam aż firma Antczak zrobi poprawki w moim mieszkaniu (poprawili kible,drzwi itp), zostało jeszcze sporo innych poprawek. Przy którymś telefonie do Sm nerwy mi puściły (to było przy okazji akcji z licznikiem) i zrobiłam awanturę. Okazało się to strzałem w dziesiątkę, bo Pan inspektor wyjął wszelkie nasze protokoły i obwieścił mi,że przecież prawie wszystkie poprawki mam zrobione i pokwitowane naszym podpisem. Oniemiałam. Pan obiecał,że prześle kopie protokołów usunięć usterek pocztą. Co się okazało. Firma Antczak sfałszowała protokoły. Dopisała sobie pod listą usuniętych usterek te rzeczy, do których nawet się nie dotknęli. Oczywiście natychmiast nasmarowaliśmy stosowne pismo. Po 2 dniach nagle firma Antczak zgłosiła się,żeby wymieniać listwy (m.in.to wpisali na protokole jako wykonane). Niestety usunięcie listew było jednorazową akcją i znów cisza.. Jeśli nie macie naprawionych usterek sprawdźcie lepiej wszystko w SM.
                                                  • dyzdak Re: Wodomierze nadal nie dzialaja 30.01.11, 16:44
                                                    No to bardzo poważna sprawa. Ciekawe, czy tylko protokoły przerabiaja - czy stal w zbrojeniach nie jest aby tez lewa (zart taki). Skoro stweirdzilas taki fakt, to wydaje mi sie, ze nalezaloby zawiadomic o tym oficjalnie SM i Prokuratora. Co to znaczy sfałszowali??? Podrobiono wasze podpisy? Dopisano cos po podpisaniu przez Ciebie protokołu (był zakreskowany w pozostałej części???
                                                  • moka_l2 Re: Wodomierze nadal nie dzialaja 31.01.11, 11:47
                                                    Zawiadomiłam SM. Myśląc zdroworozsądkowo nie mam szans w prokuraturze. Na protokole był spis prac wykonanych, złożyliśmy pod listą swoje podpisy. Między podpisami a listą było wolne miejsce i tam Antczak sobie dopisał kilka prac. Nie jestem w stanie udowodnić prokuraturze,że to zostało dopisane później, bo nie dostaliśmy kopii. Mam nauczkę na przyszłość - zawsze wypełniać wolne miejsce krzyżykami i brać kopię. Ale z SM będę walczyć, bo wystarczy do nas przyjść i zobaczyć,że prace nie zostały wykonane.
                                                  • dyzdak Re: Wodomierze nadal nie dzialaja 31.01.11, 12:33
                                                    A to przy usuwaniu usterki (odbiorze) nie było nikogo z SM?
                                                  • moka_l2 Re: Wodomierze nadal nie dzialaja 31.01.11, 23:37
                                                    Kilka razy ludzie z Antczaka usuwali u mnie usterki, nigdy nie było przy tym pracownika SM.
                                  • stemar15 Re: Wodomierze nadal nie dzialaja 01.02.11, 00:15
                                    A ja normalnie oszaleję!!!!!!!! Złożyłem pismo w SM, że mój licznik cyrkulacyjny nie działa, a raczej kręci się wstecz. Nie wiem, czy ktoś był i coś z tym robił, ale q...wa mać dzisiaj patrzę do skrzynki, a tam cyrkulacja jedzie do przodu, ciepła również i to bez względu na to, czy mam w mieszkaniu odkręconą wodę, czy nie. Generalnie nie wiem co robić. Mogę sobie pisać kolejne pisma, a jakiś kutafon przyjdzie, bez mojej wiedzy coś spartoli i jest jeszcze gorzej niż było. A za wskazania licznika zapłacę oczywiście ja.
                                    • marcin.kaminski Re: Wodomierze nadal nie dzialaja 01.02.11, 08:13
                                      .... czyli prawie tak samo jak ja. Przed Bożym Narodzeniem złożyłem pismo że cyrkulacja kręci się wstecz i czekałem na reakcję. 18 stycznia się dowiedziałem że 30 grudnia byli fachowcy i uruchomili cyrkulację i powinna już działać. Tak więc co poniedziałek sprawdzam liczniki i spisuję. 18 stycznia miałem minus 0,917m3. 24 stycznia minus 0,916m3 - czyli niby sukces - ruszył do przodu. Wczoraj nadal minus 0,916m3. Czyli cyrkulacyjny stoi w miejscu. No i pewnie będę pisał kolejną reklamację, tyle że jak czytam tu że u niektórych "naprawienie" polega na tym że obydwa liczniki zaczynają latać jak szalone to się zastanawiać czy nie wolę mieć już tej cyrkulacji tak jak mam. Główny licznik wydaje się przynajmniej chodzić poprawnie. Nie kręci się przy zamkniętych kranach a cotygodniowe przyrosty są w granicach 1m3, czyli w normie jak patrzę chociażby na swoje zużycie w poprzednim eM.
                                      • dyzdak Re: Wodomierze nadal nie dzialaja 01.02.11, 08:36
                                        Do stemar: jeżeli oba idą do przodu to chyba jest ok - dopiero jak odkręcisz ciepłą wodę licznik cyrkulacyjny się zatrzyma (na czas lania wody). Z różnicy odczytów wychodzi zużycie. Ale nie martw sie - u mnie licznik CW chodzi o połowę wolniej od cyrkulacji.

Poza tym przy wymianie liznikow (zerowaniu) spisywany jest protokól - przynajmniej u mnie tak bylo. Podobno SM zagroziła Antczakowi ze zaplaci za wode w bloku, bo tych lewych wodomiarow jest cale mnostwo.
                                        • stemar15 Re: Wodomierze nadal nie dzialaja 01.02.11, 20:41
                                          Dyzdak, dzięki, bo chyba masz rację. Licznik cyrkulacyjny kręci się w tym samym tempie, co licznik ciepłej wody. Cyrkulacyjny zatrzymuje się po odkręceniu wody w mieszkaniu. Realne zużycie to różnica między jednym licznikiem a drugim. Na mój mało techniczny rozum wydaje się to ok.
                                          Tylko dlaczego fachman, który przy tym grzebał, nie raczył nawet zastukać do drzwi i o tym powiedzieć? Jeśli nikogo akurat nie było, to czy SM czy ADM nie może wykonać głupiego telefonu? Szkoda gadać...
                                          • dyzdak Re: Wodomierze nadal nie dzialaja 02.02.11, 11:12
                                            Dzwoniłem dzis do SM. Nie maja nawet podpisanych przez Antczaka protokołów. Partyzantka. Rozliczenie wody w tym budynku będzie na oko. I to taki duuuuuuze.
            • mag_01 Re: RATUJCIE!!!! 17.12.10, 15:33
              Kevin & Marcin - dzięki za odp w sprawie "magicznego" licznika .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka