Gość: Pawa IP: *.dynamic.chello.pl 26.01.11, 08:14 Babka wróć :). A Zgrupowania A.K Radosław, nazwać możne dworzec Gdański?.Zresztą nie znam nikogo kto mówił by rondo zgrupowania A.K Radosław. Najlepsza wersja to rondo babki Radosława, Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
joseph.007 Wróci "Rondo Babka"? 299 nazw ulic do poprawy 26.01.11, 08:26 Wiele zmian jest ledwo dostrzegalna: "Kamila-Krzysztofa Baczyńskiego" na "Kamila Krzysztofa Baczyńskiego" A może jednak bardziej dostrzegalna byłaby zmiana prawidłowa, tj. na Krzysztofa Kamila Baczyńskiego? Jeśli to nie jest czeski błąd autora tekstu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mzb Na Al. Jana Pawła II jest tyle firm, że ja pier... IP: *.128.14.218.static.crowley.pl 26.01.11, 10:39 współczuję radnym Odpowiedz Link Zgłoś
jerryjak Re: Na Al. Jana Pawła II jest tyle firm, że ja pi 26.01.11, 13:31 @ "mzb" - tak, należy współczuć radnym,żę są tak bezradni w sprawach,które nie powinny wywoływac wątpliwości - o ile się ma przygotowanie do pracy,którą się wykonuje - tj poaiada się conajmniej PRAWDZIWĄ maturę (minimum). Od lat straszy napis ....Al.Karola Agrykola - co to ma znaczyć ? Czyżby był jakiś KAROL AGRYKOL ? Kazdy warszawiak zna tę ulicę jako AGRYKOLĘ (chyba pochodzenie łacińskie),a jeśli już od Karola Agrykoli - to tak niech będzie napisane.Ale Karola Agrykola ??? Czy w tym (!!!) Ratuszu - rządzi dyktatura ciemniaków (za Kisiekem) ? Odpowiedz Link Zgłoś
jb_n Re: Na Al. Jana Pawła II jest tyle firm, że ja pi 26.01.11, 18:20 pl.wikipedia.org/wiki/Karol_Ludwik_Agricola Odpowiedz Link Zgłoś
pathos_phobos Re: Na Al. Jana Pawła II jest tyle firm, że ja pi 27.01.11, 10:49 A agricola po łacinie znaczy rolnik Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mika Re: Na Al. Jana Pawła II jest tyle firm, że ja pi IP: *.acn.waw.pl 26.01.11, 16:44 Babka niech wraca i tak nikt nie uzywa nowej nazwy (procz nowowarszawiakow). Za to zmiana Jana Pawla II na papieza Jana.... to ABSURD, podbnie jak dodawanie "krola" przed S.Batorym. Ten kto to zaproponwal niech sam placi za wymiane dokumentow, tablic, itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dariusz Dolczewski Re: Wróci "Rondo Babka"? 299 nazw ulic do poprawy IP: *.gov.pl 26.01.11, 11:37 W projekcie uchwały jest poprawnie "Krzysztofa Kamila Baczyńskiego". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kapen może im płacą od zmiany IP: *.post-tel.eu 26.01.11, 13:50 Przecież na Krzysztofa Kamila można zmienić następnym razem, najpierw usuńsmy sam myślnik, a potem się zobaczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: może im płacą od zmiany IP: *.acn.waw.pl 26.01.11, 15:55 To nie jest myślnik Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MK Re: Jeszcze Stołeczna... IP: *.dynamic.chello.pl 26.01.11, 08:52 Dokładnie! Stołeczna była jest i będzie, przy całym szacunku dla ks Jerzego... Swoją drogą to chore, by nadawać patrona ulicy, z którą nawet nie był związany. Rozumiem, że gdyby tam mieszkał, żył, czegoś dokonał... Poza tym czemu nie ma już takich nazw jak Aleja Bzów, Spokojna, Miła, Urocza - zamiast tego mamy na przykład Aleję Mózgu Wyciekającego Przez Uszy Pomordowanych Niemowląt - aż chce się zamieszkać :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Jeszcze Stołeczna... IP: 217.33.154.* 26.01.11, 08:58 > zamiast tego mamy na przykład Aleję Mózgu Wyciekającego Przez Uszy > Pomordowanych Niemowląt - aż chce się zamieszkać :( A gdzie ta ulica leży, tak z ciekawości :> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t Re: Jeszcze Stołeczna... IP: *.wum.edu.pl 26.01.11, 09:44 Może należałoby sprawdzić zanim napiszesz komentarz, Aleja Bzów jest w Ursusie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stary.gniewny Re: Jeszcze Stołeczna... IP: *.krawarkon.pl 26.01.11, 11:45 Gość portalu: t napisał(a): > Może należałoby sprawdzić zanim napiszesz komentarz, Aleja Bzów jest w Ursusie Autorowi wpisu chodziło o to że teraz nie nadaje się nazw o wydźwięku pogodnym. W czym nie ma racji bo utworzono mnóstwo ulic w tym duchu np. Złotych Dębów albo Słonecznego Poranka. Odpowiedz Link Zgłoś
stanczykowo Re: Jeszcze Stołeczna... 26.01.11, 09:47 "Poza tym czemu nie ma już takich nazw jak Aleja Bzów, Spokojna, Miła, Urocza" ------------------- Naprawdę? To jak się teraz nazywają, bo dość dawno na tych ulicach nie byłam? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fenix Re: Jeszcze Stołeczna... IP: *.128.11.218.static.crowley.pl 26.01.11, 10:45 stanczykowo napisała: > "Poza tym czemu nie ma już takich nazw jak Aleja Bzów, Spokojna, Miła, Urocza" > ------------------- > Naprawdę? To jak się teraz nazywają, bo dość dawno na tych ulicach nie byłam? Nazywają się Spokojna, Miła i Urocza ;) Odpowiedz Link Zgłoś
stanczykowo Re: Jeszcze Stołeczna... 26.01.11, 13:09 No właśnie też mi się tak wydawało, że te ulice mają się dobrze. A już się bałam, że może mi coś umknęło:) Człowiek się odwróci na moment, a tu mu przemianują podstępem na jakiś słowotwór. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wesoły Urocza IP: 78.133.253.* 26.01.11, 14:49 Urocze to nawet dwie są - w Aninie i w Wesołej ;) Odpowiedz Link Zgłoś
fagay Re: Jeszcze Stołeczna... 27.01.11, 10:45 Przywrocic Stoleczna !!! A tak przy okazji na Zoliborzyu jest ulica Mickiewicza, ktory na Zolborzu nigdy nie byl - najwyzszy czas zmienic te nazwe na ulice Przydenta Lecha Kaczynskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emes Babko wróć! Dmowski won! IP: *.ip.netia.com.pl 26.01.11, 08:30 Wstyd żeby centralne rondo stolicy Polski było imienia faszysty!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asd Re: Babko wróć! Dmowski won! IP: 195.117.99.* 26.01.11, 09:44 emes: czy ty jestes idiota czy udajesz? Dmowski mial ogromny wpyw na ksztalt nowopowstalego po I wojnie swiatowej Panstwa Polskiego. Polska wiele zawdziecza postawie Romana Dmowskiego. Poucz sie troche historii, dowiedz sie wiecej o Dmowskim, a nie powielaj idiotycznych opinii wyglaszanych przez malo zorientowanych opiniotworcow m. in tej gazety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mzb Jasne, powinno być antyfaszysty - np. Simona Mola IP: *.128.14.218.static.crowley.pl 26.01.11, 10:36 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nakręcany_czołg Re: Babko wróć! Dmowski won! IP: *.dynamic.chello.pl 26.01.11, 11:56 popieram. zmienić na Stefana Michnika, czy innego bohatera z KPP "Gazietko" rób akcję społeczną! Masową! Taką na ze 20 wpisów na facebooku! Odpowiedz Link Zgłoś
adam81w Re: Babko wróć! Dmowski won! 31.01.11, 03:22 Gość portalu: emes napisał(a): > Wstyd żeby centralne rondo stolicy Polski było imienia faszysty!! Jakiego faszysty? Wielkiego Polaka, narodowca, patrioty. Powinieneś mu dziękować. To on zyskał tyle dla Polski w Wersalu. Nosić jego nazwisko to zaszczyt. Doucz się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PW Już dziś mało kto pisze Al. Jana Pawła II... IP: *.polskieradio.pl 26.01.11, 08:43 ... tylko pisze się skrótem al. JPII a oni tam jeszcze papieża chcą dostawić? Kto to będzie pisał? Nazwy ulic mają być przede wszystkim proste i funkcjonalne, ich podstawowa funkcja to jednoznaczna identyfikacja miejsca. Proponowane tu wygibasy słowne, typu aleja papieża Jana Pawła II w żaden sposób identyfikacji miejsca nie poprawiają.... za to zachęcają do używania nazw nieformalnych, np. aleja papieża, rondo babka, most poniatowskiego itd. No i jeszcze ta wymiana dokumentów... za grosz szacunku dla czasu i pieniędzy mieszkańców. Na szczęście buduję dom na przedmieściach i za rok z ulgą oddam moje podatki w inne ręce. Odpowiedz Link Zgłoś
dzikowy Re: Już dziś mało kto pisze Al. Jana Pawła II... 26.01.11, 08:49 Dlatego pewnie HGW wycofała się rakiem z pomysłu robienia mostu papieskiego/północnego. Wyobrażacie sobie? "Pijany mężczyzna spadł z papieża do Wisły", "Jan Paweł II zakorkowany w stronę Białołęki", "Niegroźna stłuczka na Wojtyle". Odpowiedz Link Zgłoś
bondnaemeryturze Re: Już dziś mało kto pisze Al. Jana Pawła II... 26.01.11, 08:57 Przyzwyczajajcie się... teraz dojdzie do JPII "papież", a jak prawica przejmie władzę w Warszawie, to nie odpuszczą dopóki nie dojdzie tam "błogosławiony" (kto wie, może wkrótce trzeba będzie znowu zmieniać - bo "święty"). Święto..bliwość nie ma ceny ;) Dlatego w ramach kompromisu proponuję zamianę nazwy al.JPII na ul. Stołeczną ;) Odpowiedz Link Zgłoś
asperamanka Re: Już dziś mało kto pisze Al. Jana Pawła II... 26.01.11, 10:18 Bez przesady. Stołeczna to obecna "Popiełuszki" i do dziś wieksości mieszkańców nie przejdzie przez gardło nazwa "Popiełuszki". To tam ta nazwa powinna wrócić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wars aleście się tej Stołecznej uczepili IP: *.134.130.147.static.crowley.pl 26.01.11, 12:36 ja, rodzice, dziadkowie mieszkamy -liśmy w Warszawie. Mówię Popiełuszki i mnie się ta nazwa bardziej podoba od Stołecznej. Mówię też pl. Łilsona, co jest podobno obciachem. Ale mnie to nie obchodzi. I mówię rondo Radka. Z przekory. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monoekann Re: aleście się tej Stołecznej uczepili IP: *.in-addr.btopenworld.com 26.01.11, 17:09 Bo to obciach.. jak juz zamiast 'Wilsona' (teoretycznie nie prawidlowo, ale praktycznie sie przyjelo) chcesz mowic oryginalnie (teoretycznie prawidlowo) to wymawiaj 'Lylsona' (sorki, nie mam polskich znakow). Na operatora 'IDEA' tez mowiles 'ajdii'? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monoekann Re: aleście się tej Stołecznej uczepili IP: *.in-addr.btopenworld.com 26.01.11, 17:17 'ajdiia' klawisz mi zjadlo.. Odpowiedz Link Zgłoś
ja.dorcia Re: Już dziś mało kto pisze Al. Jana Pawła II... 26.01.11, 08:59 zaczekaj, zaczekaj... przecież ustawą z 30 kwietnia zmienią nazwę z Al Jana Pawła II na Al papieża Jana Pawła II, a potem, jak już wszyscy wymienia dokumenty, obudzą się, że nazwa jest nieaktualna bo trzeba dołożyć jeszcze świętego.... i znowu wymiana dokumentów... przecież nie ma innej skuteczniejszej metody na poprawienie stanu konta bankowego :) Bo przecież co z tego, że to urzędnik zrobił błąd - on teraz nie może płacić... jeszcze by mu na kawę i ciasteczka do pracy nie starczyło... Swoją drogą, to: Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 30 listopada 2000 r. w sprawie opłaty za wydanie dowodu osobistego. Dz.U. 2000 nr 105 poz. 1110 § 2 Nie pobiera się opłaty za wydanie dowodu osobistego od osób: 2) zobowiązanych do wymiany dowodu osobistego z powodu zmiany kodu pocztowego, administracyjnej zmiany nazwy miejscowości, nazwy ulicy, numeru domu lub numeru lokalu. czemu zatem to my, mieszkańcy mamy płacić za te pseudo-przyjemności, skoro ustawa wyraźnie mówi inaczej? poza tym, tak jak by to była jakaś różnica między ulicą A. Mickiewicza, Adama Mickiewicza lub Mickiewicza... i tak wszyscy wszędzie wpisują ta krótsza nazwę :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radzio z babcia Re: Już dziś mało kto pisze Al. Jana Pawła II... IP: *.dynamic.chello.pl 26.01.11, 09:27 ja.dorcia napisała: > Swoją drogą, to: > Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 30 listopada 2000 r. w sprawie opłaty za w > ydanie dowodu osobistego. Dz.U. 2000 nr 105 poz. 1110 > § 2 Nie pobiera się opłaty za wydanie dowodu osobistego od osób: > 2) zobowiązanych do wymiany dowodu osobistego z powodu zmiany kodu pocztowego, > administracyjnej zmiany nazwy miejscowości, nazwy ulicy, numeru domu lub numeru > lokalu. > > czemu zatem to my, mieszkańcy mamy płacić za te pseudo-przyjemności, skoro usta > wa wyraźnie mówi inaczej? > Masz rację za wymianę dowodu osobistego nie zapłacisz ale ... zapłacisz za wymianę dowodu rejestracyjnego samochodu, zmiany w aktach notarialnych, wymianę prawa jazdy, stracisz 2 tygodnie na aktualizację danych w stoenie/banku/tpsa/upc/przedszkolu/szkole/przychodni/zakładzie pracy/US/sądzie itp i być może kolejny miesiąc na zmiany dotyczące firmy którą masz zarejestrowaną na ten nieszczęsny adres. Panowie i Panie urzędnicy bawią się naszym kosztem, stado głupców wybranych przez innych głupców na swoich reprezentantów ! Rondo Babka jak było tak i jest ... co najwyżej doprecyzowano że chodzi o babkę (babcię) niejakiego Radosława kto zacz ?, nie wiem ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fr000nc Re: Już dziś mało kto pisze Al. Jana Pawła II... IP: *.wincor-nixdorf.com 26.01.11, 12:30 jak to dobrze, że mieszkam na ulicy, któej nazwa utrzymała się od przedwojnia... uffff :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: next Re: Już dziś mało kto pisze Al. Jana Pawła II... IP: *.acn.waw.pl 26.01.11, 14:11 Gość portalu: fr000nc napisał(a): > jak to dobrze, że mieszkam na ulicy, któej nazwa utrzymała się od przedwojnia.. > . uffff :D nie bój, nie bój ! zabiorą ci ! Odpowiedz Link Zgłoś
asperamanka Re: Już dziś mało kto pisze Al. Jana Pawła II... 26.01.11, 10:42 Myśl pozytywnie. Prymas Wyszyński ma w Warszawie i Aleję Prymasa Tysiąclecia, i Skwer Księdza Kardynała Stefana Wyszyńskiego Prymasa Polski na Woli koło Episkopatu, i jeszcze pomnik na wprost wylotu ulicy Królewskiej pod kościołem, i wszystko gra. To i papież może mieć kilka ulic. Obecną JP II trzeba zostawić, a którąś z poprzecznych przemianować na "Błogosławionego Karola Wojtyły". Alei Jerozolimskich się nie da, bo "Jerozolimskie", Świętokrzyskiej też nie, bo od Świętego Krzyża, ale Prostą dalej jak najbardziej, tym bardziej że ona przecież przez Norblina wcale nie jest prosta, a dalej przechodzi w jakiegoś Kasprzaka, o którym prawica mówi że to komuch był. A Rondo na skrzyżowaniu nazwiemy "Papieża Polaka" i będziemy mieli stację metra "Papieża Polaka Błogosławionego Karola Wojtyły Jana Pawła II", zamiast Ronda jakiegoś ONZ, a przecież wiadomo że to całe ONZ to tylko jacyś Fenicjanie i Geje. PS. Oby mnie żaden radny nie czytał, bo jeszcze się sprawdzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Varsavianista Re: Już dziś mało kto pisze Al. Jana Pawła II... IP: *.ip.netia.com.pl 26.01.11, 10:49 asperamanka napisał: > To i papież może mieć kilka ulic. I ma. W Warszawie są 2 ulice "Jana Pawła II". Jedna w Śródmieściu, druga w Wesołej. Podobny kretynizm z Wilanowską (ulica na Powiślu, aleja na Mokotowie). I jak ktoś nie doprecyzuje w taksówca, a kierowca nie dopyta (albo celowo będzie chciał naciąć) to mogą być niezłe jaja ... Odpowiedz Link Zgłoś
tom_aszek JPII w nawigacjach? 26.01.11, 11:16 Gość portalu: Varsavianista napisał(a): > W Warszawie są 2 ulice "Jana Pawła II". Jedna w Śródmieściu, druga w Wesołej W Śródmieściu jest aleja a w Wesołej ulica. Ale w języku mówionym / potocznym - niestety różnicy nie ma i to może wprowadzić w błąd. Czy ktoś wpisywał JPII do nawigacji? Którą ulice pokazuje - w Śródmieściu czy w Wesołej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pereiro Re: JPII w nawigacjach? IP: *.aster.pl 26.01.11, 11:26 > Czy ktoś wpisywał JPII do nawigacji? Którą ulice pokazuje - w Śródmieściu czy w > Wesołej? Obie. Możesz wybrać z listy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Loen Zależy od mapy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.11, 11:52 To zależy od mapy jaką masz zainstalowaną, nie ma normy. Np. Gramin pokazuje tylko aleje w Warszawie, bo Wesołą trzeba wpisać jako oddzielne miasto, ale Tomtom z Navigatorem pokazuje już dwie. Nokia pokazuje aleje w Warszawie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baburiba Re: Już dziś mało kto pisze Al. Jana Pawła II... IP: *.krawarkon.pl 26.01.11, 11:55 > asperamanka napisał: > > > To i papież może mieć kilka ulic. > > I ma. W Warszawie są 2 ulice "Jana Pawła II". Jedna w Śródmieściu, druga w Weso > łej. > > Podobny kretynizm z Wilanowską (ulica na Powiślu, aleja na Mokotowie). Jest jeszcze Nadziei i Aleja Nadziei Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Da Re: Już dziś mało kto pisze Al. Jana Pawła II... IP: *.gov.pl 26.01.11, 11:42 Proszę się nie obawiać, tak nie będzie. Dariusz Dolczewski Radny m.st. Warszawy Odpowiedz Link Zgłoś
bolek_i_jego_worek Re: Już dziś mało kto pisze Al. Jana Pawła II... 26.01.11, 11:30 Gość portalu: PW napisał(a): > ... tylko pisze się skrótem al. JPII a oni tam jeszcze papieża chcą dostawić?.... Potem dodadzą Świętego i będzie w ogóle zabawnie "al. Świętego Papieża Jana Pawła II" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skandal Wróci "Rondo Babka"? 299 nazw ulic do poprawy IP: *.arp.com.pl 26.01.11, 08:55 Babka mogłaby wrócić żeby skończyć ten absurd z tą idiotyczną nazwą od zgrupowania. Niech mają skwer, może być nawet ten przed Arkadią i tak tego nikt nie będzie używał. Jednocześnie jednak jakiś dziad z uporem maniaka lansuje jakichś sabotażystów okrętów podwodnych. Inne dziadki próbowały stworzyć metro polskiego państwa podziemnego. Z całym szacunkiem, ale to tylko powoduje że ludzie mają ich narastająco dość! A co niepoprawnego jest w Jugosławiańskiej to naprawdę nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s Re: Wróci "Rondo Babka"? 299 nazw ulic do poprawy IP: 217.33.154.* 26.01.11, 08:57 > A co niepoprawnego jest w Jugosławiańskiej to naprawdę nie wiem. Bo może powinna być JugosłOwiańska? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wstaje i wiem Re: Wróci "Rondo Babka"? 299 nazw ulic do poprawy IP: *.dynamic.chello.pl 26.01.11, 09:05 <<Bo może powinna być JugosłOwiańska? Dziękuję,też nie wiedziałem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skandal Re: Wróci "Rondo Babka"? 299 nazw ulic do poprawy IP: *.arp.com.pl 26.01.11, 10:22 Ale państwo nazywało się Socjalistyczna Federacyjna Republika Jugosławii a nie Jugosłowii... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: em Re: Wróci "Rondo Babka"? 299 nazw ulic do poprawy IP: *.ip.netia.com.pl 26.01.11, 11:05 Ale przymiotnik od "Jugosławia" od zawsze brzmiał "Jugosłowiański", więc nie wiem, czemu tak marudzisz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leon Re: Wróci "Rondo Babka"? 299 nazw ulic do poprawy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.11, 11:55 Powiem szczerze, że na żadnej z tabliczek przy tej ulicy nie widziałem napisu JugAsławiańska - wszędzie jest prawidłowo Odpowiedz Link Zgłoś
zdzisiek66 Jaka Babka??? 26.01.11, 10:58 Uczcijmy kombatantów, co za wolność waszą i naszą walczyli i ginęli. Komuś się nazwa Zgromadzania AK Radosław nie podoba? Cieszcie się, że nie nazwali imieniem Zgromadzenia Stołpecko-Nalibowskiego. Ale wszystko przed nami, przecież nowe ulice i mosty budują :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leon Re: Jaka Babka??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.11, 12:20 Kombatanci zostali wystarczająco uczczeni a rondo od zawsze nazywało się "Rondo Babka" tylko jakiś czas temu w czyjejś pustej pale urodziła się myśl o zmianie nazwy... No, ale do kogo ja mówię - napływowy warszawiak ze słomą w gumofilcach.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A co Re: Jaka Babka??? IP: *.home.aster.pl 26.01.11, 14:05 Mnie, bo za długa ! Odpowiedz Link Zgłoś
adam81w Re: Jaka Babka??? 31.01.11, 03:25 zdzisiek66 napisał: > Uczcijmy kombatantów, co za wolność waszą i naszą walczyli i ginęli. > Komuś się nazwa Zgromadzania AK Radosław nie podoba? > Cieszcie się, że nie nazwali imieniem Zgromadzenia Stołpecko-Nalibowskiego. Ale > wszystko przed nami, przecież nowe ulice i mosty budują :) Podoba sie i jesteśmy im wdzięczni ale nie tam. Tam jest już coś co się zrosło z miastem. Każdy warszawiak mówi Babka. To jedna z niewielu nazw nadana przez mieszkańców. To koloryt Warszawy. Babka tak! Odpowiedz Link Zgłoś
aga.81 Wróci "Rondo Babka"? 299 nazw ulic do poprawy 26.01.11, 08:58 Ok, niektóre zmiany sensowne, bo powrót do nazwy Rondo Babka za takie uważam. Ale wymyślanie zmian takich jak al. papieża Jana Pawła II jest zbędna I tak wszyscy mówią "na Jana Pawła". Niepotrzebnie wyrzucane pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
earlyyears Wróci "Rondo Babka"? 299 nazw ulic do poprawy 26.01.11, 09:24 a jak się nazywało rondo Babka? przejeżdżam kilka razy w tygodniu i pierwszy raz o tm słyszę. Odpowiedz Link Zgłoś
asperamanka Re: Wróci "Rondo Babka"? 299 nazw ulic do poprawy 26.01.11, 13:06 Ono się od zawsze nieformalnie, a potem już formalnie, nazywało Rondo Babka, zanim nie przemianowali na Radosława. Jak czytałem, to się wzięło stąd, że kiedy w latach 1950-tych budowano Trasę Starzyńskiego z Mostem Gdańskim, to ziemię z wykopów zwalano w tym miejscu, i to wyglądało jak taka "babka" z piasku usypana przez dziecko kubełkiem, z mokrego piasku w piaskownicy, więc robotnicy pracujący przy budowie na swój użytek, tak dla wygody, nazwali to miejsce "Rondo Babka". Potem przed oddaniem Trasy do użytku tą ziemię wywieziono, ale nazwa się przyjęła wśród mieszkańców i tak już zostało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A co Re: Wróci "Rondo Babka"? 299 nazw ulic do poprawy IP: *.home.aster.pl 26.01.11, 14:08 Łee... to mnie oszukano ! Mój ojciec zwykł twierdzić, że Rondo Babka, bo w tym miejscu jakaś kobieta alkoholem handlowała. Odpowiedz Link Zgłoś
asperamanka Re: Wróci "Rondo Babka"? 299 nazw ulic do poprawy 26.01.11, 15:45 Tu akurat Twój ojciec nie wiedział. Tę akurat historię z Babką opisuje niejaki Józef Sigalin w książce "Warszawa 1944 - 1980, Z archiwum architekta", Państwowy Instytut Wydawniczy, Warszawa 1986. Pewnie gdzieś to można znaleźć, facet był Naczelnym Architektem Warszawy w latach Bieruta, potem głównym architektem przy budowie Trasy Starzyńskiego właśnie, póxniej Trasy Łazienkowskiej. To jest kopalnia anegdot. Np jedna z lepszych jest taka, jak w latach 1960-tych budowali Ścianę Wschodnią. Pierwotnie te trzy wieżowce miały mieć po 25 pięter, ale I Sekretarz Gomułka który był ostatnią kutwą powiedział im że to za drogo i maksimum 10 mogą mieć. Więc poszli do Jaroszewicza, który był wtedy wicepremierem i odpowiadał za gospodarkę, i spytali co robić. A Jaroszewicz na to: "Zaprojektujcie na 10 i pokażcie Towarzyszowi Gomułce, ale on tamtędy nie chodzi i nie jeździ, więc budujcie póki się nie zorientuje". No i się Gomułka zorientował jak skończyli 16 piętro, i na tym zostało. Tylko że ten Sigalin pisze że zrobił się problem, bo kanalizacja w budynkach ponad 10 pięter powinna mieć co kilka pięter specjalne pętle, żeby g.... lecące z góry nie wybiło dziury w piwnicy, a oni zaprojektowali na 10, więc tych pętli nie ma i jest kłopot. I że zaprojektowali ogrzewanie na 10 i nie mogli zrobić przepompowni, więc centralne ogrzewanie nie dochodziłoby wyżej i trzeba było zrobić droższe ogrzewanie elektryczne. To naprawdę polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
asperamanka Re: Wróci "Rondo Babka"? 299 nazw ulic do poprawy 26.01.11, 15:53 PS. Z tymi piętrami wieżowców na Ścianie Wschodniej Marszałkowskiej to chodziło o to, że ten Sigalin pisze że wszyscy architekci mieli kompleks Pałacu Kultury. Najpierw na początku lat 1950-tych on sam jako Nacelny Architekt i koledzy przekonali Ruskich, żeby Pałac był jak najwyższy bo byli zafascynowani wysokością, i doprowadzili do tego że PKiN jest dwa razy wyższy niz miał być, a potem chcieli go koniecznie zasłonić i budować naokoło jak najwyżej, żeby Pałacu nie było widać. Stąd ówczesne pomysły jeszcze z lat 1960-tych na @25 piętrowe wieżowce przy Marszałkowskiej i na Centrum Zachodnie z 40 piętrowymi. To tam gdzie potem zbudowano Marriott i Intraco, i dziś te koncepcje są wciąż realizowane (WFC, Intercontinental, wieżowiec Libeskinda). Odpowiedz Link Zgłoś
jhbsk Re: Wróci "Rondo Babka"? 299 nazw ulic do poprawy 26.01.11, 09:41 Niech wróci Babka. Zamiast wciskać nazwę na dawno nazwane (choć nieformalnie) rondo można było nazwać tak inne. Nie byłoby problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
stanczykowo Wróci "Rondo Babka"? 299 nazw ulic do poprawy 26.01.11, 09:57 A czy ktoś wreszcie zrobi porządek z ulicami, które mają nazwy jeszcze przedwojenne, ale wskutek powojennego szału odbudowy i rozbudowy straciły ciągłość i/lub logikę? Chyba najbardziej kuriozalnym przykładem jest ul. Twarda, ale znajdzie się jeszcze sporo innych kwiatków. Odpowiedz Link Zgłoś
asperamanka Re: Wróci "Rondo Babka"? 299 nazw ulic do poprawy 26.01.11, 13:17 Komuna już raz zrobiła z tym porządek. Odcinki Chmielnej i Złotej na wschód od Marszałkowskiej przemianowali na Rutkowskiego i Kniewskiego, ale jakoś się nie przyjęło nie wiedzieć czemu, choć przecież ci dwaj do spółki z Hibnerem któremu też przyznali ulicę Zgoda, bohatersko zabili granatowego policjanta w ramach rewolucji światowej ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmena Re: Wróci "Rondo Babka"? 299 nazw ulic do poprawy IP: *.89.67.170.static.crowley.pl 26.01.11, 13:32 asperamanka napisał: > Komuna już raz zrobiła z tym porządek. Odcinki Chmielnej i Złotej na wschód od > Marszałkowskiej przemianowali na Rutkowskiego i Kniewskiego, ale jakoś się nie > przyjęło nie wiedzieć czemu Przyjelo sie. Rutkowskiego funkcjonowala jeszcze dlugo po wprowadzeniu Chmielnej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koko Re: Wróci "Rondo Babka"? 299 nazw ulic do poprawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.11, 21:55 Chyba w rodzinie twoich starych z ORMO Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alojzy Re: Wróci "Rondo Babka"? 299 nazw ulic do poprawy IP: *.adsl.inetia.pl 26.01.11, 15:27 Najbardziej "porypana" jest ul Koszykowa, w 3 kawałkach - każdy osobno. Ci od "przezywania" ulic i placów, powinni "własnonożnie" odwiedzać ulice (komisyjnie), porozmawiać z mieszkańcami przyległych domów i po ty pochylać się nad wnioskami o zmianach nazw. P.S. Ul. Miła jest na Muranowie: od Okopowej (prawie) do Duboisa. Pięknie opisana przez Broniewskiego, w wierszu pod tytułem: "ulica Miłą". Odpowiedz Link Zgłoś
stanczykowo Re: Wróci "Rondo Babka"? 299 nazw ulic do poprawy 26.01.11, 15:52 Dokładnie! I weź tu komuś wytłumacz, kto się pyta, gdzie jest Korzykowa 13 i dlaczego jest to zupełnie gdzie indziej niż Koszykowa 51, pod którym to budynkiem akurat ktoś pyta o drogę. Tym bardziej, że przeważnie mało kto zwraca uwagę na numerację, nawet jak przechodzi daną ulicą wielokrotnie. Z tych "fajniejszych", to jeszcze Czerniakowska i Solec, które oprócz tego, że wchodzą w skład Wisłostrady, to mają też swoje "małe ogonki". Oczywiście też ulice przecięte Pałacem Kultury. Nawiasem mówiąc Twarda też jest w 3 kawałkach, w tym kuriozalnie przedzielona Rondem ONZ z przyległościami. Ostatnio też widziałam dziewczę z rozwianym włosem i paniką w oczach szukające domu na Radarowej, ale po niewłaściwej stronie Hynka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirek Re: Wróci "Rondo Babka"? 299 nazw ulic do poprawy IP: *.sub-70-218-194.myvzw.com 26.01.11, 19:18 A i Bema jest po dwóch stronach torów. Ale ja bym tego nie ruszał. Tyle się burzy teraz w Warszawie ze jest szansa na przywrócenie ciągłości przedwojennych ulic, a historia tez ma swoje prawa Odpowiedz Link Zgłoś
ajavar Re: Wróci "Rondo Babka"? 299 nazw ulic do poprawy 26.01.11, 10:10 tak! chcemy rondo Babka! z tego, co wiem, to nawet nikt nie bedzie musial wymieniac dokumentow, bo do ronda nie sa przypisane zadne budynki, Odpowiedz Link Zgłoś
trombita Wróci "Rondo Babka"? 299 nazw ulic do poprawy 26.01.11, 10:13 A nazwa Grupy AK "Północ" dla uliczki na której nawet nie da się zapisać takiej długiej trzyczłonowej nazwy, czy ktoś tam całkiem zgłupiał. Dlaczego nie uhooruje sie nazw "lokalnych", czy sąsiędnia "Niewielka" czy Bluszczańska nie są piękniejsze? Skoro tu niedaleko była tak "noclegownia" dorożek Warszawy to czy nie lepsza byłaby ulica Dorożki? I milej byłoby mieszkać. Czy powstańcy warszawscy używali takich długich i skomplikowanych nazw w czasie Postania warszawskiego? na pewno nie. Sądzę, że posługiwali się skrótami, dlaczego nas chcą tak uraczyć tą "oficjalnością". Nie popieram tego "uAKowienia" Warszawy, jestem za ogromną aleją Armii Krajowej, wielkim placem, ale honorowanie nazwy kazdej "grupy" wprowadza do nazewnictwa coś do czego nie jestśmy w nazwach ulic przyzwyczajeni. to sa jakieś łamańce językowe. A poza tym kogo będę mogła pozwać za to, ze list doszedł na "Grupy AK <Południe>" lub krąży wśród różnych "odłamów" nazewniczych Armii Krajowej i nie dostanę na czas ważnych informacji z sądu, banku lub ZUS? kto tu będzie winni, myślę że nadgorliwi radni. Naprawdę zacznę się interesować pocztą powstańczą i sposobami adresowania przesyłek w czasie Powstania Warszawskiego, czy były skierowane do "Grupy AK Północ"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: efqf rondo w centrum dla Wałęsy!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.11, 10:20 uważam że tak powinno być nazwane po jego śmierci. i wreszcie by się normalnie nazywało i odzwierciedlało uczucia narodu. mimo szczekań paranoików ludzie będą go kochać gdy odejdzie. i jest on jedynym obok papieża rozpoznawalnym Polakiem wśród cudzoziemców więc troszkę bardziej swojsko by się poczuli :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ziutek Re: rondo w centrum dla Wałęsy!! IP: *.dynamic.swissvpn.net 26.01.11, 10:42 Niezłe kryterium - rozpoznawalność. Jak pomyślisz sobie kto był najbardziej rozpoznawalnym Niemcem, to jakie nazwisko pierwsze przychodzi do głowy? Odpowiedz Link Zgłoś
asperamanka Re: rondo w centrum dla Wałęsy!! 26.01.11, 10:48 Mikołaj Kopernik? Ale on był kobietą ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: efqf szczerze to mi przychodzi do głowy Guttenberg, Kan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.11, 11:43 t, Nietzsche, Marlena Dietrich, Boris Becker, Michael Schumacher ale pewnie chodzi ci o Hitlera.Wałęsa jest rozpoznawalny na świecie gdyż jest symbolem obalenia komunizmu. w pewnym sensie, nawet z wyglądu, jest symbolem pewnego okresu w historii Polski czy to nam się podoba czy nie. epoka wąsatych Polaków z nadciśnieniem, naszych ojców przechodzi do historii. powinniśmy się cieszyć póki go jeszcze mamy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nakręcany_czołg Re: szczerze to mi przychodzi do głowy Guttenberg IP: *.dynamic.chello.pl 26.01.11, 12:00 przecież Nietzsche to faszysta! może jeszcze Ryszard Wagner, co?!!! wstydź się!!! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baburiba Guttenberg to Amerykanin, aktor IP: *.krawarkon.pl 26.01.11, 12:00 chyba że chodzi ci o dyrygenta lub jednego z polityków: en.wikipedia.org/wiki/Guttenberg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hwr Re: szczerze to mi przychodzi do głowy Guttenberg IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.11, 12:24 Mój ojciec nie był wąsaty, był co prawda elektrykiem, ale inzynierem elektrykiem, więc jakoś specjalnej nostalgii nie czuję. PS. Nie jestem zwolennikiem Jedynie Słusznej Partii i jedynym argumentem za Wałęsą jest dla mnie to, że trochę to krwi napsuje Gontarczukom i Cenckiewiczom różnej maści, ale to trochę mało. Mój dziadek - uprzedzając ujadające kundelki - żołnierz AK, żaden komuch i żyd, siedział zresztą po wojnie bez wyroku w więzieniu UBP, osobiście "przesłuchwiany" po naście godzin dziennie przez płk. Moczara, który wtedy trzymał nagana na stole, mówił o nim: "To taki sam prostak jak czerwona bolszewia, a i poglądy głosi podobne". Dziadek zmarł w 1983 r. - no cóż - Roman Kryże, ojciec znakomitego sędziego Pis i wice Najlepszego Ministra Sprawiedliwości Wszechczasów, go nie dopadł, więc doczekał wnuków. Odpowiedz Link Zgłoś
asperamanka Wróci "Rondo Babka"? 299 nazw ulic do poprawy 26.01.11, 10:26 Tak na wesoło, to są jeszcze i inne kwiatki wymyślone przez niedouczonych radnych kiedyś. Już to gdzieś pisałem na forum. Na Bemowie jest ulica "Obrońców Tobruku", tylko nie wiadomo których "obrońców", bo Tobruku bronili i Włosi w 1940/1941, i Alianci z udziałem Polaków w 1941, i potem jeszcze Niemcy pod wodzą Rommla w 1942 roku. I oczywiście zgodnie z naszą tradycją wojskową wszyscy po kolei bronili nieskutecznie ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Phi Re: Wróci "Rondo Babka"? 299 nazw ulic do poprawy IP: *.home.aster.pl 26.01.11, 14:05 I co złego jest w nazwie ? Ulica Monte Cassino też jest, a sami Polacy tam nie byli. Odpowiedz Link Zgłoś
dorsai68 jak to co? Przemianować! 26.01.11, 14:27 "Obrońców Tobruku" na "Obrońców Tobruku 1941 r z Samodzielnej Brygady Strzelców Karpackich". Będzie jednoznacznie i pięknie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: novy Re: Wróci "Rondo Babka"? 299 nazw ulic do poprawy IP: *.acn.waw.pl 26.01.11, 14:25 eee to jak z Grunwaldem vel Tanenbergiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: L Obroncow Tobruku - to jest ulica mojego dziadka IP: *.centertel.pl 26.01.11, 20:38 On bronil Tobruku jak byl w AK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GrzegorzWalkiewicz Wróci "Rondo Babka"? 299 nazw ulic do poprawy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.11, 10:49 Absurdalny pomysł urzędników Pani Prezydent budzi sprzeciw mieszkańców i trudno się dziwić: urzędnicy i radni naprawdę powinni zajmować się ważniejszymi rzeczami... Już dziś Sesja Rady Dzielnicy Śródmieście, na której jako SLD będziemy walczyć z absurdalnym pomysłem zmian nazw ulic. Zainteresowanych zapraszam - zaczynamy o godzinie 15 w Urzędzie Dzielnicy przy Nowogrodzkiej 43 Grzegorz Walkiewicz Radny Dzielnicy Śródmieście www.facebook.com/gwalkiewicz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: puolalainen Re: Wróci "Rondo Babka"? 299 nazw ulic do poprawy IP: *.aster.pl 30.01.11, 03:44 I co się lansuje?! Jeszcze talerz przekręci! Do widzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Re: Wróci "Rondo Babka"? 299 nazw ulic do poprawy IP: *.polskiemedia.pl 26.01.11, 11:04 I bardzo dobrze - niech wróci rondo BABKA, oraz ul.STOŁECZNA. Obie nowe nazwy były zmieniane na siłę i tak większość stosuje dawne nazwy. Natomiast nowe nazwy powinny otrzymać nowe ulice i ronda. Odpowiedz Link Zgłoś
komentator_gryzon Wróci "Rondo Babka"? 299 nazw ulic do poprawy 26.01.11, 11:07 Ciekawa koncepcja z dodawaniem tytułów zawodowych do nazwisk - jak "biskupa Woronicza" czy "papieża JP II". Czy idąc tym tropem z ulcy J.S. Bacha zrobią ulicę "kantora lipskiego J.S. Bacha" z Pl. Wilsona "Pl. prezydenta Wilsona" a z ulicy Mickiewicza ul. wieszcza Mickiewicza", czy to przywilej wyłącznie dla tytułów nadawanych przez kościół rzym-kat ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: v Re: Wróci "Rondo Babka"? 299 nazw ulic do poprawy IP: 195.184.68.* 26.01.11, 16:52 Dzięki Bogu nikt nie wpadł na pomysł uhonorowania za życia takiego Oleksego :) z taką rotacją tytułów to nie jeden budżet wymiana dokumentów by uratowała Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirek Re: Wróci "Rondo Babka"? 299 nazw ulic do poprawy IP: *.sub-70-218-194.myvzw.com 26.01.11, 19:29 Jakoś nie pamiętam żeby przed wojna ul. Piusa XI miała na początku dodane "papieża". Najwyraźniej te potworki nazewnicze to symbol naszych czasów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wawiak Rondo Dmowskiego do kosza ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.11, 11:31 Nigdy nie uzywalem tej nazwy, podobnie jak moi znajomi. Zawsze bylo to "rondo, obok hotelu Forum". Malkontentow uspokajam - mieszkam tu od urodzenia. :) Moze by tak: Rondo Stoleczne albo Centralne (tak dla odmiany, z daleka od martyrologii). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nakręcany_czołg Re: Rondo Dmowskiego do kosza ! IP: *.dynamic.chello.pl 26.01.11, 12:02 Rondo Pępka Świata, bo skoro Ty nie używasz tej nazwy, to faktycznie do kosza! :D Odpowiedz Link Zgłoś
ja.dorcia Re: Rondo Dmowskiego do kosza ! 26.01.11, 12:52 a wiesz - to byloby ciekawie i orginalne ;) w koncu jakby nie bylo - obok stoi slup z odleglosciami do najwiekszych miast europy ;) tyle, ze w naszych radnych nie ma poczucia humory, tylko martyrologia i upor na miare zolnierzy wykletych ;) Odpowiedz Link Zgłoś
asperamanka Re: Rondo Dmowskiego do kosza ! 26.01.11, 13:32 Wiesz, sam mieszkam w Warszawie od urodzenia, i moja rodzina od pokoleń, i też nie używam tej nazwy. Nie dlatego żebym miał coś przeciw Dmowskiemu, w końcu też był patriotą, tylko mu najpierw PPS z Piłsudskim na czele, a potem komuniści dorobili etykietę faszysty, choć on sie zawsze i od faszyzmu i od wojującego antysemityzmu odcinał. Po prostu jakoś nigdy nie było potrzeby używania nazwy, dawniej kiedy się ze znajomymi z różnych dzielnic umawialiśmy w Centrum żeby gdzieś pójść to się mówiło po prostu "pod Cepelią" albo "pod Rotundą" i wszyscy wiedzieli o co chodzi, i to wystarczało. Ostatnio czytałem że jakiś niedorobiony architekt proponuje zlikwidować tam przejście podziemne i samo Rondo i wymalować pasy dla pieszych, żeby "spowolnić ruch". Znając pomysły mafii warszawskich architektów, to się jeszcze sprawdzi nie daj Boże i problem się rozwiąże. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Rondo Dmowskiego do kosza ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.11, 12:19 Może by tak nie zmieniać już tego ronda . Skoro patronami są ludzie lewicy to dla czego nie mogą być też z prawicy. No chyba, że istnieje jakiś tajemniczy przymus na polityczną poprawność. A co do używania nazwy Rondo Dmowskiego. Ja też nie mogę się przyzwyczaić do tej nazwy ale zaznaczam,że nowych warszawiaków jest coraz więcej ( i dobrze!) a oni już tę nazwę "łyknęli" . O ile wiem żadnego adresu hipotecznego tam nie ma więc zostawmy Dmowskiego w spokoju skoro jest gdzie indziej Daszyński ( przypominam ,że nie lubili się za bardzo!) Odpowiedz Link Zgłoś
adam81w Re: Rondo Dmowskiego szacunek! 31.01.11, 03:28 Gość portalu: Wawiak napisał(a): > Nigdy nie uzywalem tej nazwy, podobnie jak moi znajomi. Zawsze bylo to "rondo, > obok hotelu Forum". Malkontentow uspokajam - mieszkam tu od urodzenia. :) > > Moze by tak: Rondo Stoleczne albo Centralne (tak dla odmiany, z daleka od marty > rologii). Ty chyba żartujesz. To był wielki Polak. Odczep się od niego! Ja zawsze używam tej nazwy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gaga Stołeczna wróóóććć! IP: 212.243.44.* 26.01.11, 11:42 To może od razu powróćmy do historycznej nazwy jednej z głównych ulic Żoliborza - ul. STOŁECZNEJ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JPII nie Wróci "Rondo Babka"? 299 nazw ulic do poprawy IP: *.dynamic.chello.pl 26.01.11, 13:00 Proponuję zamiast JPII ulicę nazwać imieniem wielkiego Polaka Lecha Kaczyńskiego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sylawia Nazwy ulic nie powinny mieć więcej niż dwa słowa, IP: *.warszawa.vectranet.pl 26.01.11, 13:06 żadnych numerków, dat, czy znaczków. Powinny być łatwe do zapamiętania, wymówienia i szybkiego napisania. Precz z takimi nazwami jak : Bitwy Warszawskiej 1920 roku, Rabindranatha Tagore, czy Jana Pawła II, jeszcze z dodatkiem papież. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anty JPII ulica Lecha Kaczyńskiego IP: *.dynamic.chello.pl 26.01.11, 13:12 Zamiast JPII powinna być ulica Lecha Kaczyńskiego to też wielki Polak, a jakoś w stolicy nie ma swojej ulicy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: novy Re: ulica Lecha Kaczyńskiego IP: *.acn.waw.pl 26.01.11, 14:30 Gość portalu: anty JPII napisał(a): > Zamiast JPII powinna być ulica Lecha Kaczyńskiego to też wielki Polak, a > jakoś w stolicy nie ma swojej ulicy "Lecha Kaczyńskiego to może być na wsi zapamiętaj sobie ! jak ci nie wstyd ? nie żadnego Lecha Kaczyńskiego tylko : Aleja Wielkiego Polskiego Patrioty Tragicznie Zmarłego Pana Prezydenta Profesora Lecha Kaczyńskiego no:) Odpowiedz Link Zgłoś
asperamanka Re: ulica Lecha Kaczyńskiego 26.01.11, 15:22 Po twojemu to może być w Piasecznie. A w Warszawie ma być "Bulwar Wielkiego Polskiego Patrioty Tragicznie Poległego Pana Prezydenta Profesora Doktora Habilitowanego Lecha Kaczyńskiego". No. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: necrohronos Re: ulica Lecha Kaczyńskiego IP: *.dynamic.chello.pl 26.01.11, 20:50 Podstępnie zamordowanego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolo Re: ulica Lecha Kaczyńskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.11, 21:58 Ale ulicy profesora Bartoszewskiego nie będzie bo nie ma takiego profesora, buahahaha Odpowiedz Link Zgłoś
warzaw_bike_killerz Po kilku latach... 26.01.11, 13:33 Przyjdzie producent tabliczek MSI i powie - koledzy, poratujcie, mercawka mi wysiadla, salony mi sie starzeja, pozmieniajcie pare ulic, a naprodukuje tych blaszek ile chcecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: novy Re: Po kilku latach... IP: *.acn.waw.pl 26.01.11, 13:59 nie mierz innych swoją miarą Odpowiedz Link Zgłoś
mieszczuch123 Wróci "Rondo Babka"? 299 nazw ulic do poprawy 26.01.11, 13:57 niech wróci Stołeczna zamiast ks. Popiełuszki, na na Żoliborzu i Bielanach nawet przyjezdni są wyedukowani i po kilku latach mieszkania nie powiedzą inaczej niż ul. Stołeczna. A spora grupa ortodoksów nie przyjęła zmiany pl. Komuny Paryskiej na pl. Willsona do wiadomości, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirek Re: Wróci "Rondo Babka"? 299 nazw ulic do poprawy IP: *.sub-70-218-194.myvzw.com 26.01.11, 19:39 Stołeczna to rozumiem, ale nie bardzo wiem dlaczego nazywasz tych co wola plac Komuny od placu Wilsona "ortodoksami"? W końcu plac Wilsona to nazwa przedwojenna i była w użyciu cały czas podobnie jak plac Bankowy. Na upartego "ortodoksi" powinni mówić "plac Żeromskiego" ale tego to już nikt nie pamięta... A swoja droga są też tacy co ciągle mówią "milicja" wiec może to ci sami :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: next Miodowa IP: *.acn.waw.pl 26.01.11, 14:08 A co z ulicą Miodowa? Ile jeszcze będzie w Warszawie straszyć ten komunistyczny relikt? Kto to do diabła był ten Miodow? Zlikwidować !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leon Imbecyl IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.11, 14:13 Miodowa jest od miodu a nie od nazwiska imbecylu. Tak samo jak Parkowa, Stalowa itp... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: next Re: Imbecyl IP: *.acn.waw.pl 26.01.11, 14:20 LOL:) imbecylem jesteś ty, bo się dałeś wykołować jak dzieciak. ochłoń trochę szmondaku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wars Re: Imbecyl IP: *.134.130.147.static.crowley.pl 26.01.11, 14:36 a kto to był ten Parkow? i Stalow? Odpowiedz Link Zgłoś
d1ler Re: Imbecyl 26.01.11, 14:43 Miodow, Parkow i Stalow to trzej żołnierze niezwyciężonej Armii Czerwonej, którzy w bohaterskim ataku zdobyli stołówkę zezwierzęconej armii hitlerowskiej, zdobywając cztery gary grochówki i 136 bochenków chleba. Odpowiedz Link Zgłoś
kosher_moher Re: Imbecyl 26.01.11, 14:48 Pozostaje do wyjaśnienia tajemnicza rola Cynamonowa... Odpowiedz Link Zgłoś
d1ler Re: Imbecyl 26.01.11, 17:04 Cynamonow wraz z Samolotowem wynaleźli machinę latającą napędzaną przyprawami :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K Re: Imbecyl IP: 212.180.165.* 26.01.11, 17:56 Pytanie też czym zasłużył się dla Warszawy instruktor tańca Komsomołu Hołubcow ? I specjalista od odchwaszczania, akademik Lebiodow ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirek Re: Imbecyl IP: *.sub-70-218-194.myvzw.com 26.01.11, 19:43 Jeśli to ci co teraz drzemią pod wileńskim, to ciągle brakuje czwartego Odpowiedz Link Zgłoś
d1ler Re: Imbecyl 28.01.11, 10:02 Tak, to ci z Wileniaka, ale nie śpiący, tylko ci biegnący na górze. Odpowiedz Link Zgłoś
three-gun-max Re: widać, nie musisz się przedstawiać 26.01.11, 18:33 To właśnie dlatego lubie cie trollować bo jesteś tak nieprzeciętnie głupi :) Odpowiedz Link Zgłoś