Dodaj do ulubionych

ciekawe miejsca w Warszawie

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.05.04, 22:22
pewno takich list było sporo. ale mam pytanie. gdzie Waszym zdaniem w
Warszawie, można się wybrać, zeby fajnie spędzić czas? nie chodzi mi o
oczywiste miejsca jak Łazienki, czy rozliczne centra handlowe, ale o coś
bardziej oryginalnego, o czym może nie wszyscy wiedzą. ja mogę zacząć od
moich typów: ogród na dachu Biblioteki Uniwersyteckiej, wieża widokowa przy
kościele św. Anny.
i przy okazji trzy pytania:
-czy to prawda że w Gmachu Giełdy są najdłuższe w Europie schody ruchome?
chodzi o długość jednego kawałka. czy tam można po prostu wejść z ulicy i
sobie popatrzeć i przejechać tymi schodami?
-w czasie wakacji będę miała gości - nastoletnich kuzynów. chcę im pokazać
fajne rzeczy. czy to prawda, że w wieżowcu przy placu Artura Zawiszy są
jakieś szybkobieżne windy, którymi można się przejechać, a na górze jest
jakis turecki bar z dobrym kebabem?
-w którym wwysokościowcu jest kawiarnia/restauracja z widokiem na panoramę
Warszawy?
Obserwuj wątek
    • aankaa Re: ciekawe miejsca w Warszawie 08.05.04, 22:32
      może i w tym roku powtórzą akcję "Warszawa nocą" (czy jak to się nazywało) -
      wjazd na taras PKiN możliwy i po zmroku
      • Gość: Peppers Mowie IP: *.acn.pl 09.05.04, 09:23
        1. Kawiarnie z widokiem na Warszawe sa na XXXI pietrze PKiN oraz ekskluzywna na
        ostanim pietrze hotelu Mariott.

2. Polecam pokazac kuzynom Metro. W koncu nie dla Warszawiaka to jest jakas
        atracja.

3. Polecam ogrod botaniczny i caly park kultury w Powsinie. Sliczne i spokone
        miejsce a do tego boiska do wielu sportow polozone w srodku lasu. I mozna
        pozyczyc na miejscu sprzet soprtowy. Piekny spacer a po nim starsi moga zakupic
        sobie piwko i kielbaski a mlodsi moga sie wyszalec na boisku.

4. Ostataecznie mozna pojsc do Zoo.

Pozdrawiam!
        • Gość: Ania Re: Mowie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.05.04, 21:14
          dzieki.
        • Gość: lu Re: Mowie IP: *.acn.waw.pl 22.05.04, 22:13
          W Intraco na ostatnim pietrze jest "Valencia" - nie najlepsza kuchnia
          hiszpanska, makabryczne ceny, piekny widok.
      • Gość: Tommy Re: ciekawe miejsca w Warszawie IP: 217.153.179.* 12.05.04, 02:37
        To zależy co dla kogo jest ciekawym miejscem.Ciekawe może być wejście na
        nieczynną już góre śmieciową na Radiowie , a potem lub przedtem spacer po
        Małpim Gaju na Bemowie (miejsce ćwiczeń żołnierzy z WATu) , okopy , czołgi ,
        itd.W te okolice najlepiej na rowerze.
    • aankaa Re: ciekawe miejsca w Warszawie 09.05.04, 21:20
      kebab - u Mustafy przy kinie Bajka na Marszałkowskiej
      coś "dla ducha" - ogrody BUW
    • Gość: pkin Re: ciekawe miejsca w Warszawie IP: *.acn.waw.pl 09.05.04, 22:18
      - plac Słoneczny na Żoliborzu, i okolice, kościół Popiełuszki, jak się ma
      ochotę i na Bliklego na Wilsona (mimo budowy metra)
      - można się przejść Ząbkowska, knajpa Łysy Pingwin, albo szemrana, można stąd
      wpaść do Zoo i zobaczyć żyrafę w parku Praskim albo na kręgle do Prawego
      Brzegu, gdzie nie jest za drogo (chociaż to mało warszawskie), jak są bardziej
      ambitni to do Fabryki Trzcina na jakąś wystawę można pujść, zobaczyć ładną
      wytwórnie Wódek i najniebezpieczniejszą ulicę w Wawie
      - jeżeli bylibyście koło hali mirowskiej to jest tam świetny park, bardzo
      przyjemny żeby sobie posiedzieć, nic więcej niż posiedzieć zresztą
      - muzeum kolejnictwa na Głównym. Świetny Klimat, jeżeli jeszcze istnieje
      - Żelazna i Mannica państwowa, gdzie można obejrzeć kolekcję monet a potem
      nawet pójść na Chłodną na smażone pierogi (był artykulik w co jest grane, sam
      jeszcze nie byłem), obok jest taki fajny kośćiół wyglądający jak blok, dość
      ciekawe i fajny kośćiół wyglądający jak kościół
      - muzeum karykatury
      - koło teatru narodowego jest warszawski południk,. ostatnio wyremontowany, a w
      Metropolitanie jest ta podskakująca fontanna, możesz przejść z nimi koło
      Saskiego, rzeźby pokazać, a potem na kebaby albo na Mazowiecką, do Tygmontu
      albo dalej na Cmielną do kina, no nie wiem trochę to nudne by było
      - na tyłach sądu najwyższego są trzy rzeźby wiara nadzieja miłość zdaje się,
      warto się przejść przy okazji wycieczki na Stare miasto
      - PKiN jest atrakcją samą w sobie, może będzie przed Pałacem boisko jak w
      czeszłym roku i na mecz można pujść, tylko trzeba się dowiedzieć, no i
      oczywiśćie trzydzieste piętro, tam nawet cukernia jest chyba otwarta, ale nie
      byłem jak ją mieli otworzyć
      - możesz im fundnąć przejażdżkę tym piętrusem (oczywiśćie na drugim piętrze) no
      i w weekend starym tramwajem
      - można po łazienkach i Zamku Ujazdowskim na przykład przejść się na plac
      Konstytucji, a po drodze przysiąść przy tej uliczce między zbawicielem a
      rozdrożem,
      - można skoczyć na łączoną wycieczkę, najlepiej rowerową do Wilanowa, Powsina i
      Konstancina, a tam w niedzielę w parku zdrojowym zdaje się grywa dęta
      orkiestra, bardzo przyjemne, oczywiście zależnie od upodobań
      - na koncert można się wybrać do parku Morskie oko, albo na sobotni jazz na
      starówce na Rynku Starego
      - nie zapominajmy o Mariensztacie
      -jeszcze parę innych rzeczy, które przychodzą mi do głowy, ale które napiszę w
      innym terminie

Wszystko zależy od tego, co znaczy nastoletni 13 to co innego 17 to już bajka
      zgoła odmienna

schody na Giełdzie są najdłuższe, a Giełda jest zdaje się dostępna dla
      zwiedzających, tylko trzeba pokazać dowód

co do tego wierzowca telekomunikacji, to sam jestem ciekaw, mówili, że windy
      będą dostępne, ale czy będą, to nie wiem, napisz jak się dowiesz
      • niech Re: ciekawe miejsca w Warszawie 09.05.04, 22:19
        Brawo. Znakomita wiedza o W-wie. GeeS powinien przedrukowac ten post. Jestem
        pod wrazeniem.
      • slodkoslony Re: ciekawe miejsca w Warszawie 09.05.04, 22:26
        pkin , tak prywatnie , zanim rozpoczną się zapisy do szkół .
        Mógłbyś nam powiedzieć do jakiej ty hmmm ... uczęszczałeś ?
        • Gość: pkin Re: ciekawe miejsca w Warszawie IP: *.acn.waw.pl 10.05.04, 00:28
          a o którą szkołę Ci chodzi, bo Przedszkole miałem pierwsza klasa, na Targówku
      • Gość: pkin + IP: *.acn.waw.pl 10.05.04, 00:51
        - o tego można dodać Lwowską, Mazowiecką i plac Politechniki, jest sporo knajp
        w około, a ceny czasami niewarszawskie, ale o to trzeba pytać politechnikowców
      • Gość: pkin Re: ciekawe miejsca w Warszawie IP: *.acn.waw.pl 10.05.04, 23:47
        - bednarska z knajpkami i syrenka na wiadukcie karowej
        - grodzisko na bródnie, w ratuszu Targówka były kiedyś wystawione makiety
        grodu, może jeszcze są, zawsze to coś zupełnie odmiennego
        - w zeszłym roku organizowano wycieczki po warszawskich filtrach, jak ktoś lubi
        technikę starą, a doskonale działającą i chce spróbować jak smakuje
        przefiltrowana woda, zanim popłynie fatalnymi rurami do naszych domów, to chyba
        byłoby to ciekawe, jeżeli oczywiśćie w tym roku również udostępnią filtry dla
        zwiedzających. Chyba jest to impreza z obligatoryjnym przewodnikiem, więc
        pewnie trochę kosztuje
        - czasami w lato otwarty dla zwiedzających jest pałac prezydencki, w sumie nic
        ciekawego, sala kolumnowa i parę pokoi, ale zawsze to jakieś urozmaicenie.
      • szabo + 11.05.04, 20:54
        no i jeszcze długa i okolice, oto ciekawy artykuł w ŻW, trochę roszczeniowy,
        ale odcedzić można to co prawdziwe. Fakt, że Długa jest trochę zapomniana, ale
        bardzo urokliwa i to mimo tych najbardziej skandalicznych bloków w Warszawie:
        www.zw.com.pl/apps/a/tekst.jspplace=zw2_a_ListNews1&news_cat_id=11&news_id=38571

do tego oczywiście park i kiczowata chińska ambasada

• szabo artykułw ŻW szabo = pkin 11.05.04, 20:58
          bardzo mi przykro, że tak wyszło, ale jakoś nie chce się normalnie wkleić, więc
          pozwolę sobie zacytować i poprawić

Co na Długiej?

1. Arsenał. Obecnie martwy obiekt, w którym organizowane są wystawy cieszące
          się umiarkowanym zainteresowaniem szkolnych wycieczek. Jego podwórze warto
          zadaszyć i wykorzystać na wystawy, letnie teatry, kawiarenkę, wernisaże,
          kameralne koncerty lub widowiska historyczne.
          2. Nalewki. Zachowany autentyczny kawałek ulicy - niegdyś głównej arterii
          żydowskiej części miasta. Prowadzi do autentycznej bramy Ogrodu Krasińskich i
          do pomnika Monte Cassino. Nalewki byłyby idealnym miejscem na organizację np.
          jarmarków judaików, podobnych do tych organizowanych w czeskiej Pradze.

3. Plac Szarych Szeregów. Po wyburzeniu baraku urzędu miasta idealny teren na
          pomnik Szarych Szeregów i urządzenie miejsca rekreacyjnego.

4. W istniejącej zabudowie, np. w Domu pod Czterema Wiatrami, można umieścić
          staropolską karczmę.

5. Wejście do powstańczych kanałów - miejsce ewakuacji wojska powstańczego ze
          Starówki.

6. Plac Krasińskich. Po wyłączeniu z ruchu - utworzenie placu Katedralnego.
          Mała architektura, miejsce mszy polowych, apeli poległych, parad wojskowych.

7. Przejście do Wyższej Szkoły Teatralnej. A w niej: pokazy studenckie, muzeum
          teatru, letnia kawiarnia - kabaret. 8. Archiwum Akt Dawnych. Na jego dziedzińcu
          można urządzić kawiarnię literacką i okolicznościowe wystawy starowarszawskich
          pamiątek.

9. Najmniejszy dom Warszawy. Stylowy kiosk z prasą, przyklejony do kościoła św.
          Ducha oo. paulinów na Nowym Mieście to najmniejszy dom w Warszawie. Zgodnie z
          przepisami tylko samodzielne budynki mają swoje numery uliczne, a ten kiosk ma
          swój własny adres: ul. Długa 1.

plany ŻW sa często tak samo piękne jak fantastyczne, ale wydaje się, że
          przedstawili też to, co na Długiej jest do zobaczenia.

Pozdrawiam
          pkin
    • Gość: gienek Re: ciekawe miejsca w Warszawie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.04, 22:48
      ja to lubie na poznanska sie przejsc i stare gruzinki poogladac- fellini i
      szulkin w jednym na zywo

buziaki
      • niech Re: ciekawe miejsca w Warszawie 09.05.04, 22:56
        Spojrz na siebie - Pasolini.
        • slodkoslony Re: ciekawe miejsca w Warszawie 09.05.04, 23:02
          Gienek jako " Salo-120 dni Sodomy " - nnno nie wiem ...
          • Gość: Gosia Re: ciekawe miejsca w Warszawie IP: 193.0.76.* 10.05.04, 15:31
            Przejrzyj sobie stronkę:
            www.mokotow.republika.pl
            -można tam znaleźć bardzo wiele ciekawych zakątków Mokotowa, klimatycznych i
            oryginalnych zarazem. Warto je zobaczyć na żywo. Ja zrobiłam sobie kilka
            wspaniałych wycieczek po Mokotowie podczas słonecznej majówki:) Polecam.
    • druhroman Re: ciekawe miejsca w Warszawie 10.05.04, 15:51
      Stadion Polonii Warszawa;
      Polonia jest zespołem z tradycjami to może byc pouczająca wycieczka dla młodych
      ludzi
      • Gość: waw Re: ciekawe miejsca w Warszawie IP: *.kbw.gov.pl 12.05.04, 13:30
        szczególnie jak wywieszą swą flagę z Bin Ladenem......
    • j_karolak Re: ciekawe miejsca w Warszawie 12.05.04, 11:33
      Skarpa obok Mostu Poniatowskiego. Cicho i jakoś tak spokojnie.
    • Gość: pkin Re: ciekawe miejsca w Warszawie IP: *.acn.waw.pl 14.05.04, 19:24
      wątek w górę
      • Gość: Ania Re: ciekawe miejsca w Warszawie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.05.04, 19:36
        no właśnie. wątek w górę. zaczęło się od niewinnego pytania, a zrobiło się
        bardzo ciekawie. bardzo dziękuję za inspirujące wypowiedzi.
        • Gość: pkin Re: ciekawe miejsca w Warszawie IP: *.acn.waw.pl 14.05.04, 19:55
          Dlatego wziąłem w górę, bo na tym forum zaczęło się rozmawiać albo o polityce i
          to krajowej, albo o jakichś głupotach, a w końcu to forum miejskie więc na
          takie tematy zawsze powinno być tutaj sporo miejsca. Trochę smutno, że tylko z
          7 osób się wypowiedziało, ale chciałbym, żeby było więcej. Ludzie w różnych
          miejscach mieszkają i znają w końcu rzeczy bardzo fajne i ciekawe, o których
          reszta Warszawiaków pojęcia może nie mieć.
          Wielkie dzięki za rozpoczęcie.
          • Gość: Ania Re: ciekawe miejsca w Warszawie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.05.04, 20:05
            hej, 7 osób, konstruktywnie, na temat, bez konfliktów, to jest całkiem dobry
            wynik.
            ja mieszkam w Wwie od urodzenia, kiedyś w okolicy Złotej, teraz na Powiślu, i z
            ogromnym zainteresowaniem czytam o ciekawych miejscach w Warszawie. Wyborcza w
            zeszłym roku używała takiego określenia "magiczne" więc wydaje mi się to
            określenie wyeksploatowane. do tych wszystkich list dorzuciłabym jeszcze spacer
            nad Wisłą - od mostu Świętokrzyskiego w lewo lub w prawo - każdy spacer jest
            inny. myślę ze ten w lewo będzie niezapomniany za parę lat. teraz - warto pójść
            w prawo. jeżeli weźmie się koc, to można się rozłożyc na trawie gdzieś na
            wysokości mostu łazienkowskiego. a przedtem jeszcze jest park przy pomniku
            sapera.
            jego jedną granicą jest ul. wilanowska. po stronie parku jest tylko jedna
            kamienica. do Powstania był tam cały ciąg kamienic, ale hitlerowcy to spalili.
            a w tej ocalałej kamienicy mieściło się dowództwo jednego z powstańczych
            oddziałów. w którymś momencie hitlerowcy spędzili do piwnicy wsyzstkich ludzi -
            i cywilów i Powstanców i ich pozabijali i spalili. kilkadziesiąt osób. a teraz
            ludzie tam trzymają ziemniaki i rowery.
            • gap_miejski Re: ciekawe miejsca w Warszawie 14.05.04, 22:34
              Tężnie solankowe w konstancińskim Parku Zdrojowym (wycieczka zdrowotna).
              Tor gokartowy Imola w Piasecznie (wycieczka z adrenaliną).
              Ścianka wspinaczkowa w BUW na Dobrej (wycieczka wyczynowa).
              Spacer statkiem "Chopin" po Wiśle (wycieczka krajoznawcza).
              Pokonanie Mostu Siekierkowskiego na rowerze a potem wycieczka łęgami
              nadwiślanymi wzdłuż Wału Miedzeszyńskiego (survival).
              :)
              A w sobotę i niedzielę clubbing.
            • Gość: pkin Re: ciekawe miejsca w Warszawie IP: *.acn.waw.pl 16.05.04, 01:36
              można też przepłynąć promem z Łomianek i pojeździć na rowerze po Białołęce, już
              niedaleko Targówka jest taki stary drewniany kościół, w ogóle te uliczki
              Białołęki do jazdy na rowerze nadają się wyśmienicie.
              • Gość: Tomek Re: ciekawe miejsca w Warszawie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 22.05.04, 21:09
                up

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka