Dodaj do ulubionych

Najdłuższy pociąg w Polsce już jeździ po Warszawie

IP: 195.42.249.* 10.08.11, 08:17
"... a za zimą dojadą też na warszawskie lotnisko" - i odechciało się dalej czytać :)
Obserwuj wątek
    • Gość: mcek Najdłuższy pociąg w Polsce już jeździ po Warszawie IP: *.ip.netia.com.pl 10.08.11, 08:26
      Nowy...a popatrzcie na inne pociągi SKM-wszystkie są po prostu brudne,całe w kurzu itd...I ten pociąg będzie wkrótce taki sam.
      • Gość: życzliwy Re: Najdłuższy pociąg w Polsce już jeździ po Wars IP: *.44.20.129.ip.redstone-isp.net 10.08.11, 09:46
        "Jak wjeżdża na peron SKM-ka, to podróżni mogą się poczuć jak w Europie - stwierdziła."

Bo Warszawa w Europie nie leży?
        • tom_aszek Pociągi europejskie, perony już nie :) 10.08.11, 09:54
          Gość portalu: życzliwy napisał(a):

> "Jak wjeżdża na peron SKM-ka, to podróżni mogą się poczuć jak w Europie -
          > stwierdziła."
          >
          > Bo Warszawa w Europie nie leży?

Leży - gdy się wsiada do takiego pociągu. Ale gdy wysiada się z niego i widzi peron w stanie azjatycko-środkowoafrykańskim, to raczej nie leży. :)
          • Gość: mzb "za zimą" to z jakiego regionu określenie? IP: *.128.14.218.static.crowley.pl 10.08.11, 10:22
            gdzieś z Podlasia jak mniemam?
        • reexpert Re: Najdłuższy pociąg w Polsce już jeździ po Wars 10.08.11, 12:22
          Jak wjeżdża na peron SKM-ka, to podróżni mogą się poczuć jak w Europie - stwierdziła

Faktycznie... Jewropa...
    • Gość: Elfy dla podatnikó Elfy dla podatników - nie dla turystów!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.08.11, 09:05
      Elfy dla podatników - nie dla turystów!!!!
    • Gość: ! kłamstwa! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.08.11, 09:08
      Jakim cudem zostana wycofane stare zdezelowane kible, SKORO NOWE SKŁADY MAJA JEŹDZIĆ NA LINII DO PRUSZKOWA TYLKO DO CZASU URUCHOMIENIA NOWEGO POŁĄCZENIA Z LOTNISKIEM

KTOŚ TU KŁAMIE
      • Gość: PunkSkeleton Re: kłamstwa! IP: 212.160.172.* 10.08.11, 09:47
        Standardowy dwuskładowy EN-57 jest dłuższy... Pozatym tutaj wychodzi 3 stojących na 1 siedzącego - niezły bydłowóz ;)
        • Gość: QQ Bydłowóz - dobre określenie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.11, 10:32
          Jeśli standardem dla HGW i władz jest wożenie swoich tyłków służbowymi samochodami, a wpuszczenie na trasę pociągów z małą liczbą miejsc siedzących to niech się nie dziwią, że ludzie wolą własne samochody.
          Jak mam dojeżdżać codziennie do pracy w tłoku, a stać mnie na samochód to jednak wolę samochód. Czasowo może i dłużej, ale wygodniej.
          Dla mnie sens z dojazdem komunikacją miejską jest wtedy, że mogę sobie usiąść, poczytać książkę, coś porobić na laptopie czyli generalnie podróżując do pracy robić coś pożytecznego.
          A stanie w tłoku, ciągłe przepychanie się z innymi to nie jest moje klimaty. Jeszcze w metrze mogę przecierpieć kilka stacji w ten sposób, ale dojazd pociągiem z Radości, gdzie mieszkam to za długo, by przesiadać się z samochodu z klimatyzacją do zatłoczonej SKMki.
          A SKM rano są niemiłosiernie zatłoczone, bo nie jadą z Falenicy jak kiedyś, ale aż z Otwocka.
          Nie mam nic do ludzi mieszkających poza granicami miasta, po prostu ZTM podstawia jednoskładowe SKMi i częściej lepiej jechać Kolejami Mazowieckimi, które jadą aż z Pilawy, bo tam składy są długie i jest znacznie więcej miejsc siedzących.
          Może wreszcie zacznie się cenić kiedyś również komfort pasażerów.
    • Gość: t Najdłuższy pociąg w Polsce już jeździ po Warszawie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.11, 09:10
      Czy ktoś mi może odpowiedzieć, bo się nie znam. Dlaczego nie można zrobić trasy z Okęcia do Legionowa przez DW. Gdański? Koniecznie musi być średnicówką?
      • Gość: tomek Z powodu układu torów przed dworcem Zachodnim IP: 91.198.145.* 10.08.11, 09:55
        Takie tory istnieją, ale przecinają tory linii dalekobieżnej, co znacząco ograniczyłoby przepustowość tej ostatniej - dlatego takie połączenie nie istnieje. Potrzebne jest bezkolizyjny łącznik, pytanie, czy jest na taki miejsce.
        • hardy01 Re: Z powodu układu torów przed dworcem Zachodnim 15.08.11, 19:30
          A co, tam pociąg przejeżdża co minutę?
          Wszystko to kwestia odpowiedniego, współczesnego (czyli zmodernizowanego) systemu sterowania ruchem.
          Na Dw. Wschodnim też podobno "się nie da" skręcić z peronów podmiejskich na trasę gdańską.
    • mdzj "Najdłuższy" 10.08.11, 09:18
      Z dzieciństwa pamiętam, że wszystkie składy na linii otwockiej jeździły jako potrójne (tzn. zestaw złożony z trzech EN57). Myślę, że taki pociąg był w stanie zabrać na pokład więcej niż 1000osób. A do tego w szczycie potrafiły przyjeżdżać co 10..15min.
      Utrzymywanie takich składów przez całą dobę ekonomicznie nie miało pewnie większego sensu, Szlabany wzdłuż Patriotów były wiecznie zamknięte (choć działały - dziś nieistniejące - przejazdy w Aninie i w połowie drogi między Międzylesiem i Radością). Niemniej mam wrażenie, że SKM-ka powoli zbliża się do zdolności przewozowej PKP z epoki wczesnego Gierka ;-)

Największa wada, że nie można było przejść suchą nogą od kabiny maszynisty aż do ogona. Dyskwalifikująca ;-)
      • Gość: tw Re: "Najdłuższy" IP: *.k.omnitec.pl 10.08.11, 09:31
        Do zdolności przewozowej, częstotliwości, punktualności, godzin kursowania, logiczności rozkładu (stały takt) SKM+KM dzielą od gierkowskiej PKP lata świetlne!
        • kalowiec chachacha i znowu pesia synonim polskiej tandety 10.08.11, 10:01
          byle jakość, niefunkcjonalność, awaryjność itd. jestem ciekaw ile razy te "cudo" będzie stawać w polu, na przykład dowożąc ludzi na lotnisko i kto wtedy zapłaci za spóźnienia na samolot? a może trzeba będzie na lotnisko dzień wcześniej pomykać elfikiem co by mieć pewność że w razie czego z buta się dojdzie?
    • margot452 Re: Najdłuższy pociąg w Polsce już jeździ po Wars 10.08.11, 09:38
      dokładnie to samo chciałam napisać! kiedy gazeta zatrudni ludzi umiejących się poprawnie posługiwać jezykiem polskim?!
    • Gość: Thomas Re: Najdłuższy pociąg w Polsce już jeździ po Wars IP: *.wspiz.edu.pl 10.08.11, 09:40
      dokladnie! Ile mozna tolerowac tych nieudacznikow???
      Czy to jakas kosmiczna technologia potrzebna jest zeby to w terminie zrobic ??
      Zakaz udzialu w przetargach na tych notorycznych zawalaczy terminow
      • kalowiec PrOmocja obrzydliwej bufeciary i wymiętego ruty 10.08.11, 09:54
        żal było patrzeć wczoraj w kurierze jak to kłamliwe skrzekliwe babsko coś plecie o Europie i standardach, no i występ ruty, który wyglądał jakby parę dni nie widział wody, mydła, grzebienia i szafy z ubraniami, który też coś majaczył w swoich zwidach...tfu
        • Gość: x Re: PrOmocja obrzydliwej bufeciary i wymiętego ru IP: 217.33.154.* 10.08.11, 11:04
          Najważniejsze, że ty jesteś piękny i mądry.
          • dickers Re: PrOmocja obrzydliwej bufeciary i wymiętego ru 10.08.11, 14:58
            a skąd wiesz? jego nie widać a walcówę i tego speca od rozmontowania zbiorkomu jak najbardziej, pchaja się na szkło że hohohho
    • Gość: aaa "Najdłuższy" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.11, 10:34
      "Najdłuższy" to ładnie brzmi. Tyle że krótsze pociągi można łączyć po 2, albo nawet 3 jednostki dopóki całość nie przekroczy 200 metrów (długość peronów na większości przystanków). Ten ma 108 więc już z niczym co będzie w posiadaniu SKM łączyć się nie da. Dopiero gdy w przyszłości dokupią krótsze ELF'y do łączenia z tymi, skończy się marnowanie tych 90 metrów przestrzeni na Śródmieściu.
    • Gość: Baronowa Najdłuższy pociąg w Polsce już jeździ po Warszawie IP: *.cel.com.pl 10.08.11, 11:41
      ... a kiedy ten nowy pociąg zatrzyma się na stacji Warszawa-Włochy, to będzie wyglądał, jakby go UFO wypluło. Bo peron Warszawa-Włochy wygląda dla odmiany jakby powstał pierwszego dnia stworzenia i od tamtej pory nie był remontowany.
      • Gość: qwertyej Re: Najdłuższy pociąg w Polsce już jeździ po Wars IP: *.acn.waw.pl 10.08.11, 11:52
        "za zimą"?
        a co to znaczy?
    • Gość: gość Najdłuższy pociąg w Polsce już jeździ po Warszawie IP: *.dynamic.chello.pl 10.08.11, 13:48
      Jeździ po Warszawie ? Czyli nie wyjeżdża poza jej granice ?
      Analfabeci z Gazety...
    • Gość: Lee Czy potrzebne są takie duże pociągi na lotnisko? IP: *.free.aero2.net.pl 10.08.11, 13:55
      Jeden pociąg zabiera tysiąc pasażerów. Cztery kursy na godzinę. W ciągu doby (zakładam kursowanie przez ok. 15 godzin) to ok. 60 kursów, czyli 60 tys. osób. To w jedną stronę. W obie strony - 120 tys. osób na dobę. Rocznie 44 miliony osób.
      W pierwszej połowie 2011 roku lotnisko Okęcie obsłużyło 4,3 mln pasażerów. Czyli rocznie ok. 10 mln. Nawet zakładając, że wszyscy pasażerowie pojadą na lotnisko pociągiem, to i tak wygląda to na zbyt dużą rozbieżność pomiędzy potrzebami Okęcia, a możliwościami przewozowymi pociągów.

Oczywiście mam świadomość, że ludzie nie będą jeździć wyłącznie na lotnisko, ale czy potoki pasażerskie na tej trasie będą na tyle duże, aby w pełni wykorzystać te pociągi? Może lepiej by było skierować te dłuuugie pociągi na inne trasy, a do obsługi lotniska przeznaczyć krótsze wagony.
      • Gość: muuuu To nie tak IP: *.home.aster.pl 10.08.11, 22:36
        Już pierwszy przystanek za Okęciem - Służewiec, ogromna dzielnica biznesu, wieczne korki, tłumy ludzi. Już teraz jeżdżą pociągiem mimo remontu. Cały peron pasażerów.

Następne przystanki - duże osiedla, potem znowu biznes (Aleje).

Jestem spokojny - to się na pewno uda.
        • Gość: aas Bufetowa na pewno tego nie powiedziała IP: *.adsl.inetia.pl 11.08.11, 19:56
          zakładam się, że bufetowa na pewno w nie powiedziała: "Jak wjeżdża na peron SKM-ka, to podróżni mogą się poczuć jak w Europie".
          przecież ona powiedziała to:
          "Jak wjeżdża na pełon SKM-ka, to podłóżni mogą się poczuć jak w Eułopie"

zapomniała tylko dodać, że pełon nie jest z Eułopy, tylko łaczej z trzeciego świata

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka