Dodaj do ulubionych

osiedle mocno chronione

25.11.11, 13:36
po ostatniej kradzieży samochodu postanowiłem przyjrzeć się funkcjonowaniu naszego osiedla pod względem ochrony. po kilku dniach obserwacji stwierdzam: panowie ochroniarze większość czasu spędzają w swoim pomieszczeniu przed telewizorem(a kto opłaca kablówkę?) . obchody (wykonywane średnio co godzina) polegają na szybkim przejściu po osiedlu w celu kliknięcia czytnikiem na czujkach. w ciągu dnia podczas "obchodu" jednego z panów drugi nudzi się sam przed telewizorem, natomiast w nocy jeden z panów tajemniczo znika (nie wychodząc z pomieszczenia), a drugi wychodząc na obchód skrupulatnie zamyka pomieszczenie na klucz. wielkim zaskoczeniem dla mnie było stwierdzenie faktu, iż większość naszych ochroniarzy pełni służbę po 48 godzin bez przerwy (nie znam nikogo kto mógłby pracować po 48 godzin bez snu) co zapewne tłumaczy nocne znikanie pracowników ochrony.
Obserwuj wątek
    • mac-26 Re: osiedle mocno chronione 25.11.11, 14:43
      Najważniejszym ich zajęciem wydaje się być otwieranie szlabanu żeby wpuścić i wypuścić śmieciarkę.
      Od ponad roku jeszcze dzielnie naklejają karteczki.
      A swoją drogą ciekawe czy firma ochroniarska ponosi jakąkolwiek odpowiedzialność materialną? Może wśród członków SM jest ktoś biegły i mógłby zajrzeć w umowę - jak to jest zapisane, za co odpowiadają, jakie mają obowiązki. Bo może ta cała ochrona nie jest warta funta kłaków a tylko kasują jak za zboże.
      • agam2811 Re: osiedle mocno chronione 25.11.11, 16:50
        Umowy nie widziałam, ale Pani administrator powiedziała, że do obowiązków należy obchód osiedla raz na godzinę, naklejanie naklejek na samochody i dzwonienie po interwencji mieszkańców po straż miejską. To wszystko za co są odpowiedzialni. Prezes Spółdzielni zaczyna wreszcze coś robić w sprawie monitoringu i ochrony ja natomiast po kradzieży mojego samochodu w zeszłym tygodniu napisałam podanie do spółdzielni, iż od listopada nie będę płacić za ochronę. Płaciłam przez 12 lat i samochód mi skradziono. Nikt za nic nie odpowiada. Zapomniałam dodać, iż ochrona jest potrzebna bo zainstalowany jest system przecipożarowy i są potrzebni do obsługi (tak powiedział mi dzisiaj Pan Prezes).
      • tonicdudi15 Re: osiedle mocno chronione 01.12.11, 21:57
        No cóż... Pamiętam czasy kiedy nie były naklejane karteczki . Wjechanie na osiedle graniczyło z cudem . samochody stały dosłownie wszędzie i nikt nad tym nie panował ( miejsce parkingowe posiadam na terenie zewnętrznym ) , po godzinie 18-stej miałem trudności z "zawinięciem" na swoje miejsce z powodu blokowania wjazdu przez samochód stojący na wprost mojego miejsca . Zatarasowane wyjścia z klatek , całe ciągi samochodów wzdłuż drogi osiedlowej... I niech nikt nie pisze , ze karteczki nie spowodowały tego , ze na osiedlu jest względny porządek z samochodami nie uprawnionymi do parkowania na osiedlu . Jednak naklejanie na coś się zdało . Płacę za ochronę i nie narzekam . Panowie ochroniarze parę razy skutecznie mi pomogli z interwencją w sprawie zakłócania ciszy nocnej .
        Cżęstotliwość obchodów nic tu nie zmieni , to złodzieje pilnują ochroniarzy , a nie na odwrót - czyli jak wszędzie .
        Nie mam nic przeciwko temu , że nasi ochroniarze oglądają telewizję , w końcu co mają robić w przerwach między obchodami szczególnie w nocy , jak oglądają to przynajmniej wiadomo , ze nie śpią . Wymiana pilotów to tylko zamydlenie oczu , nie są podłączone do żadnego systemu tak jak u sąsiada na Płockiej 17 , tam przynajmniej wiadomo kto i o której godzinie używa pilota . I rzecz najważniejsza... TAM JEST MONITORING ! A u nas go nie ma... :(
        • agam2811 Re: osiedle mocno chronione 02.12.11, 20:17
          Na zebraniu w kwietniu oprócz mnie nikt nie był zainteresowany monitoringiem. Może warto zainteresować się statystyką i poinformować zainteresowanych mieszkańców ile jest kradzieży samochodu. Po kradzieży mojego samochodu policja powiedziała, że na naszym osiedlu i Płockiej 17 kradzieże samochodów mają miejsce częściej niż raz na trzy miesiące. Policja i ochrona uważają, iż na naszym osiedlu mieszka "kret". Niezależnie od tego co robi ochrona ja nie będę płacić za ochronę. Od 12 lat płacę za miejsce w garażu podziemnym średnio 150 zł miesięcznie, które najpierw kupiłam a teraz staciłam nowy samochód. Dla mnie jest to dotkliwa finansowo strata. Najbezpieczniejsze są samochody zaparkowane na podwórku dlatego trudno się dziwić, że mieszkańcy tam parkują i wolą mieć naklejkę na szybie niż starcić samochodu.
          • hermus307 Re: osiedle mocno chronione 04.12.11, 15:04
            Chciałbym zauważyć , że naklejanie karteczek to jest bat nakręcony przez nas samych na którymś z zebrań jako poprawka do regulaminu osiedla w sprawie uregulowania parkowania samochodów , których właściciele nie opłacają miejsc parkingowych na terenie osiedla , a na nim parkują . To , że jeden z ochroniarzy siedzi cały czas w pomieszczeniu ( wiedzielibyście o tym jakbyście byli na zebraniu ) to wymóg bezpieczeństwa p-poż . W pomieszczeniu ochrony jest centralka p-poż która musi być pod stałą , fizyczną kontrolą . A , że oglądają telewizję ? I niech sobie oglądają , na zdrowie... ja im jeszcze swoje DVD podrzucę . A niby co mają robić ?
            Jeden z nich musi cały czas fizycznie przebywać w pomieszczeniu z powodu systemu p-poż , którego czujki są poinstalowane na piętrach i w garażach . Wolelibyście żeby z nudów spał czy ma chodzić będąc pod wpływem alkoholu ? Nie wiem o co Wam chodzi ? Takie są aspekty tej pracy i nic na to nie poradzimy . Widocznie za małe pieniądze płacimy żeby mieć lepszą ochronę . Jaka administracja -takie osiedle , takie osiedle jacy jego mieszkańcy i taka ich ochrona...
            Nie chcę , broń Boże tu nikogo obrażać , ale powiedzcie... 50 % mieszkań na naszym osiedlu jest wynajmowana i ich właścicieli , a tym bardziej mieszkańców mało obchodzi co się dzieje na osiedlu . Z drugich 50 % jak 1/3 właścicieli przychodzi na zebranie to jest to wszystko na co stać mieszkańców naszego osiedla . I co tu wymagać i od kogo ? I w sumie wychodzi na to , że wszystkiemu winni są ochroniarze.... Dobre sobie....
            • marla1612 Re: osiedle mocno chronione 04.12.11, 21:29
              A ja proponuję przejść się do administracji i zajrzeć w dokumenty. Każdy ma z nas do tego pełne prawo i ja tak zrobiłam jakiś czas temu przy okazji zaistnienia pewnej niekorzystnej dla mnie sytuacji. To co tu piszecie mija się z rzeczywistością, a Pani administrator chyba nie chciało się rozmawiać skoro wymieniła tylko trzy obowiązki ochrony, z resztą przecież możecie bezpośrednio poprosić administrację o taki zakres. Ochrona ma bardzo szeroki zakres obowiązków, część z nich, takich jakie w ogóle by mi do głowy nie przyszły. Mi skradziono samochód 5 lat temu jak jeszcze stała firma ochroniarska Pogoń. Przerobiłam wszystko w tej kwestii i mogę powiedzieć tyle, że nasze parkingi nie są chronione, tylko dozorowane i nie ma tu mowy aby jakakolwiek firma odpowiadała za kradzież materialnie. Jeśli chcesz żeby tak było, to musisz sobie wynająć firmę, która będzie pilnowała tylko Twojego samochodu. Rozumiem, że wydaje Ci się, że ochrona powinna stać 24h przy Twoim samochodzie? Przy takim toku rozumowania to powinniśmy mieć na osiedlu 50 pracowników, a nie 2. Z tego co pamiętam na naszym osiedlu kradzieże są dość częste, ale kiedyś było ich jeszcze więcej. Reasumując proponuję się przejść do administracji i poczytać umowę, zakres obowiązków, regulaminy ochrony itp. Przecież ochrona nie jest od tego aby pilnować prywatnych samochodów tylko dbać o sprawne funkcjonowanie naszego osiedla. Radzę myśleć racjonalnie. Parę lat temu tez byłam mocno rozczarowana dopóki mi wszystkiego nie wytłumaczono, owszem nie byłam z tego powodu szczęśliwa, ale niestety - jest jak jest i w kwestii odpowiedzialności za kradzież samochodu wszystkie firmy ochroniarskie odpowiadają tak samo - nie odpowiadają. Sam fakt kradzieży - no cóż, weźmy pod uwagę, że nasze osiedle jest terenem otwartym, na które może wejść każdy i o każdej porze.
              • jednorazowy_nick Re: osiedle mocno chronione 05.12.11, 15:24
                Bardzo ladnie to wytlumaczylas.
                W takim razie nie widze sensu placenia za dwoch ochroniarzy
                wystarczy jeden
                • ziomek-live Re: osiedle mocno chronione 06.12.11, 17:38
                  Oszczędności zawsze są pożądane, ale mnie ciekawi kto pokrywa koszty wymiany pilotów od garażu, przez to że komplet od szlabanu i garażu był w skradzionym pojeździe, o czym poszkodowana jakoś nie uznała za stosowne wspomnieć.
                  • tonicdudi15 Re: osiedle mocno chronione 09.12.11, 11:25
                    No właśnie...
                    p.Kołtunowicz - konserwator od bram wjazdowych i garaży zażyczył sobie 120 zł za dodatkowego pilota , sądzę , że od administracji zażyczył sobie niewiele mniej . W hali garażowej "D" jest chyba ok 60-70 miejsc parkingowych - koszt wymiany pilotów wyniósł więc ok 7 tys zł . Czy nie lepiej było te pieniądze przeznaczyć na zainstalowanie monitoringu przynajmniej w podziemnych halach garażowych ?! Wymiana pilotów to jedna wielka ściema , a cieszy się tylko p.Kołtunowicz , a może ktoś jeszcze ? Ciekaw jestem kto podjął decyzję o nic nie dającej wymianie pilotów...?
                • hermus307 Re: osiedle mocno chronione 08.12.11, 14:55
                  Do "jednorazowy-nick"...
                  Może i wystarczy jeden , ale nie proście go wtedy żeby podjął jakąkolwiek interwencję bo nigdzie ze swojego pomieszczenia się nie ruszy . Centralka p-poż musi być pod stałą kontrolą - 24 h na dobę... . Nie ma wtedy mowy o jakichkolwiek interwencjach....
                  • klara551 Re: osiedle mocno chronione 09.12.11, 18:52
                    Kilka lat temu była ankieta w której odpowiadaliśmy czy chcemy pełnego monitoringu.Odpowiedź większości była negatywna,bo wyszło po kilkaset zł od mieszkania. Możemy od SM domagać się ewidencji sprzedawanych pilotów,bo w tej chwili nikt nie wie ile i komu konserwator ich sprzedaje. Chcemy pełnej ochrony, monitoringu ale płacić za nią już nie
                    • marla1612 Re: osiedle mocno chronione 09.12.11, 19:50
                      Bardzo dobrze powiedziane.
                      • tonicdudi15 Re: osiedle mocno chronione 10.12.11, 08:48
                        Taaak... , słuchaj "klara..." , nie chcesz płacić to się wyprowadź . Ja tam będę płacił bo jednak ci nasi ochroniarze na coś się przydają i nie są to duże pieniądze . Za sprzątanie osiedla też płacimy i jakoś codziennie rano nie widać żeby było to robione... . Jak wychodzę do pracy to widzę jak wrony czy inne wielkie ptaszyska wywlekają masy śmieci z nie opróżnionych koszy na śmieci , a pan , hmmm... gospodarz wraca z zakupami z "TESCO" , a jak już sprząta to w jednym miejscu i tylko patrzy w kierunku ul Skierniewickiej czy ktoś z administracji nie nadchodzi. Na mojej klatce ogólnie jest brudno .
                        Wracając do ochrony...
                        Nie jest winą ochrony , że osiedle jest , jak już ktoś wcześniej napisał typu otwartego , pomieszczenie ochrony jest bardzo niefortunnie usytuowane , gdzie praktycznie nie widzą co się dzieje w bloku "C" i "B" . W garażach musiałby stale ktoś przebywać więc ilość pracowników trzeba byłoby zwiększyć do trzech , ale to znowu wiąże się z kosztami , a ty nie chcesz płacić !
                        • tonicdudi15 Re: osiedle mocno chronione 10.12.11, 09:58
                          I jeszcze jedno... Nie wiem "klaro" w czyim imieniu piszesz używając liczby mnogiej , ale bardzo bym cię prosił żebyś w moim imieniu tego nie robiła , ja cię do tego nie upoważniłem . Rozmawiałem też z sąsiadami i oni też twierdzą , że nikomu nie dawali upoważnienia do wypowiadania sie w ich imieniu . Niech każdy pisze w swoim , tak będzie lepiej....
                          • klara551 Re: osiedle mocno chronione 19.12.11, 09:30
                            Szanowny panie nie wypowiadam się w niczyim imieniu. Faktem jest to,że jak była ankieta to większość powiedziała nie na monitoring,bez wyliczanek kto chce a kto nie. Jeżeli pan nie umie zrozumieć prostego faktu,że jak większość mówi nie to reszta musi się dostosować choćby miała skrajnie różną opinię. W budynkach jest brudno,bo od nowości czyli od 12 lat nie było remontu klatek,drzwi.Płytki się sypią na murkach.A to wszystko to znowu podwyżki,bo fundusz remontowy za mały.Ten problem był podnoszony na zebraniu mieszkańców i znowu przepadł,bo było głosowanie. A pańską sprawą jest czy raczył pan głosować i jak głosował gdy była ankieta w sprawie monitoringu. I proszę nie imputować mi,że wypowiadam się w pańskim imieniu,bo ani nie napisałam,że ani tonic, ani dudi ,ani 15/co jak rozumiem oznacza budynek Płocka 15/ głosował,czy nie głosował.Proszę się pofatygować do SM lub na zebranie rady i z podpisami 276 lokatorów zgłosić wniosek o monitoring.
                            • bots_search Re: osiedle mocno chronione 20.12.11, 12:41
                              Było kiedyś malowane, i glazurę na klatkach wejściowych położyli. Ale o czym innym: czy do obowiązków ochrony należy wieszanie plakatów wyborczych na latarniach osiedlowych? Jeśli ochroniarz robi to, a tak było, w godzinach pracy, to mimo, że trwało to chwilę, dlaczego ja mam płacić choćby złotówkę na reklamę jakiegoś szczerbatego łobuza?
                            • tonicdudi15 Re: osiedle mocno chronione 20.12.11, 22:22
                              Halo , halo.... pani Klaro... chodzi mi o to , że cały czas używa pani liczby mnogiej - chcemy , nie chcemy , płacimy , nie płacimy... z tym i o czym pani pisze to ja raczej się nie identyfikuję...
                              Byłem na zebraniu i "podnosiłem rękę" za monitoringiem licząc się z kosztami . Pisze pani o 276 lokatorach , dobre sobie... Sama pani wie ile mieszkań faktycznie jest zamieszkiwanych przez lokatorów , a ile jest wynajmowanych legalnie lub nie , a może nie ? Jeżeli pani była na zebraniu to sama pani widziała ile osób było . Zebrać tyle podpisów to jest "marzenie ściętej głowy" , przynajmniej 1/3 lokali na naszym osielu "chodzi w wynajmie" , właścicieli tych lokali obchodzi tylko to , zeby na czas odebrać pieniążki za wynajem ( podnajem ? ) i nic więcej...
                              Fundusz remontowy funduszem , remonty - remontami , ale to nie znaczy , ze na klatkach ma być brudno ! ( nie zmywane podłogi , brudne lustra w windach , śmieci i niedopałki między piętrami + wiele innych...)
                              Jak to jest , że mimo wszystko w bloku 15C i 15B jest czysto i pachnąco , a w 15 i 15A brudno i śmierdząco ?!
                              • ozeo44 Re: osiedle mocno chronione 14.01.12, 16:30
                                Oj tam czepiacie się tak tej ochrony a to takie dobre chłopaki !!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka