Gość: deks IP: *.dynamic.chello.pl 26.11.11, 13:14 a moze most nazwać Mostem Głupoty Radnych Warszawy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: waw Ja przepraszam bardzo IP: 178.73.48.* 26.11.11, 13:30 ale most imienia najbardziej nieudolnego 'prezydenta' Warszawy? Bez jaj, ale sa jakies granice absurdu i smiesznosci! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Belf Re: Ja przepraszam bardzo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.11, 13:43 Bez względu na chciejstwo radnych, czy Maria , czy Lech- ludzie będą mówić Północny . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misiek Jezdzimy Torunska! a nie mostem Grota.... IP: *.sds.uw.edu.pl 26.11.11, 16:20 Nie wiem o jakim moście Grota mówi radny - wszyscy w okolicy mówią Toruński i trasa Toruńska... Panie radny - jestem szczęśliwy że na Pana nie głosowałem! Zająłby się Pan jakąś poważną pracą a nie duperelami... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Jezdzimy Torunska! a nie mostem Grota.... IP: *.jmdi.pl 26.11.11, 19:21 Jaka Toruńska??? Aleja Armii Krajowej, a nie Toruńska. Toruńska jest po prawej stronie Wisły. I jest to Most im. Gen. Stefana Grota-Roweckiego. Odpowiedz Link Zgłoś
asperamanka Re: Jezdzimy Torunska! a nie mostem Grota.... 26.11.11, 19:29 Na całą Trasę się roboczo, w okresie budowy w latach 1970-tych i 1980-tych mówiło "Trasa Toruńska", a na most - "Most Toruński". Z prostego powodu - ulica w miejscu przyszłej trasy była tylko po praskiej stronie, i była to ulica Toruńska. Po warszawskiej stronie były tylko chaszcze, więc nazwę praskiej ulicy rozciągnięto na roboczo na całą trasę i na most. Do dziś masa osób nie mówi "Trasa AK" i "Most Grota"; tak mówią głównie przyjezdni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A moze Kurii Wszec Re: Jezdzimy Torunska! a nie mostem Grota.... IP: *.dynamic.chello.pl 26.11.11, 20:21 Wszechpolskiej zamiast Marii Kurii Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dzarko Re: Jezdzimy Torunska! a nie mostem Grota.... IP: *.aster.pl 26.11.11, 20:35 Urodziłem się w Bielańskim szpitalu i odkąd pamiętam, mówiłem Most Grota. Trasa Toruńska, ale Most Grota. Odpowiedz Link Zgłoś
asperamanka Re: Jezdzimy Torunska! a nie mostem Grota.... 26.11.11, 21:48 OK. Masz prawo mówic, jak chcesz. W tej całej sprawie istotne jest co innego. Nazwę Trasy Armii Krajowej nadano na żądanie mieszkańców za pierwszej Solidarności. Argumentacja była taka, że skoro częścią Trasy Łazienkowskiej jest al. Armii Ludowej, to AK też powinna miec "swoją" Trasę. Konsekwencją nadania nazwy Trasie była nazwa mostu, który nazwano imieniem dowódcy AK. Władza w ramach "retorsji" zrobiła ludziom psikusa, i nadała mostowi Łazienkowskiemu imię Berlinga, którego nikt nie używał. Władza nazwy Berlinga nie forsowała, na planach ona była, tak samo jak na planach miasta w latach 1980-tych była nazwa Trasy AK i Mostu Grota. Ale w gazetach miejskich konsekwentnie używano nazwy Most Łazienkowski, Most Toruński i Trasa Toruńska. Taki niby "kompromis". Ponieważ nazwa trasy i mostu Toruńskiego była nadana na życzenie ludzi, to się częściowo przyjęła. A w przypadku Mostu Północnego radni upierają się przy nazwie wbrew większości ludzi. Podobnie, jak wbrew większości mieszkańców ponadawano nazwy ulicy Popiełuszki, Ronda Zgrupowania Radosław, Lotniska im. Chopina, pętli P + R Al. Krakowska, a teraz wymyślają "Świętokrzyską Pastę". I chodzi o to, że w odbiorze społecznym radni i władze miasta straciły jakąkolwiek legitymację społeczną do nazywania czegokolwiek, po tych hockach klockach, które powyczyniali. Obawiam się, że gdyby dziś chcieli podjąc formalną uchwałę o odebraniu Pałacowi Kultury i Nauki imienia Józefa Stalina, to też by były protesty. A oni tego nie rozumieją. Za zamierzchłej komuny, w latach 1950-tych, kiedy władza zapytała, i ludzie sobie wymyślili, w konkursie gazetowym "Stolicy", żeby nowo powstałą ulicę poprzeczną do Świętokrzyskiej nazwac "Kubusia Puchatka", to władze były na tyle mądre, że nie wymyślały jakiegoś "słusznego" bohatera, tylko pojawiły się tablice z nazwą, i rysunkiem Kubusia i Prosiaczka. A dziś ci cofnięci w rozwoju politycy upierają się przy nadawaniu nazw na siłę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oliwia Re: Ja przepraszam bardzo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.11, 14:57 A mógłbyś przed wpisem przeczytać ten krótki artykuł ze zrozumieniem? Dzięki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pm Re: Ja przepraszam bardzo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.11, 15:28 szczerze pisząc nie wiem czemu stołeczna sie tym tak ekscytuje? wieżowiec przy złotej i nowy most i tak w kółko... nie mam nic przeciwko temu by most miał patronkę. nazwa sie przyjmie albo i nie... a ludzie będą nazywać most wedle uznania Odpowiedz Link Zgłoś
asperamanka Re: Ja przepraszam bardzo 26.11.11, 22:51 Wszyscy się ekscytują, bo temat nazwy mostu ci radni ciągną bez końca, choc ludzie mają swoje zdanie dosyc wyraźne. Ja to się boję pomyślec, co ci radni z Nehrebecką na czele wymyślą, kiedy zostanie przekopany tunel pod Wisłą dla II linii metra. No przecież pierwszy i jedyny tunel pod Wisłą też trzeba będzie jakoś godnie nazwac, no nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: f451 ja nie przepraszam... IP: 178.73.49.* 26.11.11, 16:56 piepszona komuna wraca... znów ma się w głębokiej d.. mieszkańców.... ważne co paru partyjnych gnojków sobie wymysli... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ??? Nie będzie mostu Północnego. Radni mają inny po... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.11, 13:51 Ten most funkcjonuje już w świadomości mieszkańców jako północny i po co to zmieniać ? Debile . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Do Pani Nehrebeckiej i innych radnych PO... IP: *.dynamic.chello.pl 27.11.11, 00:36 Czy moglibyście się łaskawie wziąć do roboty i za grube pieniądze, które zarabiacie zająć się WAŻNYMI sprawami a nie pierdołami? Jak można tyle tygodni czy miesięcy zajmować taką głupotą jak nazwa mostu, na którym opóźnienie budowy tramwajów z powodów proceduralno-urzędniczych wyniesie kilka lat? Czy naprawdę nie rozumiecie, że zajmowanie się tak błahymi sprawami wobec tak istotnych niezałatwionych od tylu lat wystawia Wam żenującą laurkę jeśli chodzi o Wasz poziom merytoryczny? Głosowałem na PO dwukrotnie ale moja cierpliwość się kończy jak widzę czym się zajmujecie... Odpowiedz Link Zgłoś
naprawdetrzezwy Most Pólnocny im. Hanki Mostowiak! 26.11.11, 13:57 I wtedy i debile-radni będą zadowoleni i inni popaprańcy. A normalni ludzie będą to mieli w du_pie i będą mówić: most północny. (a! pamiętajcie przy wyborach, by wywalić na zbite mordy tych idiotów od manipulacji nazwą mostu!!!) Odpowiedz Link Zgłoś
asperamanka Re: Most Pólnocny im. Hanki Mostowiak! 26.11.11, 19:31 Ponieważ za nazwę mostu wzięła się aktorka Nehrebecka, to dobrze że nie chce, żeby on był im. Rodziny Połanieckich. Odpowiedz Link Zgłoś
naprawdetrzezwy To może kompromis? 26.11.11, 22:11 Most Pólnocny im. Nehrebeckiej im Połanieckiej, Walczącej z Narodem im. Hanki Mostowiak? (możnaby jeszcze dopisać radnych, Wojtyłę, Kaczyńskiego i mechanika rowerowego) Odpowiedz Link Zgłoś
asperamanka Re: To może kompromis? 26.11.11, 22:46 Wiesz, co, ja tam zgodny jestem. I tak sobie myślę, że w starożytnym Rzymie budowano świątynie wszystkich bogów jednocześnie, czyli Panteony. W chrześcijaństwie mamy jednego boga, więc w zamian mamy dzień wszystkich świętych. Więc może w Warszawie zafundujmy sobie, zamiast nazwy "Most Północny", Most Wszystkich Kierunków Róży Wiatrów im. Wszystkich Patronów, i wszyscy będą całkowicie zadowoleni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: To jak Nie będzie mostu Północnego. Radni mają inny po... IP: *.dynamic.chello.pl 26.11.11, 14:08 Ubu król. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mo Dwukrotna Noblistka zasługuje na swój most! IP: *.ip.netia.com.pl 26.11.11, 14:13 To chyba jasne. Bdb. pomysł! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rychu Zasługuje na więcej niż tylko most. IP: *.spray.net.pl 26.11.11, 15:06 Odpowiedz Link Zgłoś
miroo Patronką Polski powinna zostać a nie jakaś żydówka 26.11.11, 16:42 z Palestyny/Izraela... Gość portalu: mo napisał(a): > To chyba jasne. Bdb. pomysł! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: errata Re: Patronką Polski powinna zostać a nie jakaś ży IP: *.cable.smsnet.pl 26.11.11, 19:27 ty antysemito!!! faszysto, naziolu!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mordred Nie będzie mostu Północnego. Radni mają inny po... IP: *.dynamic.chello.pl 26.11.11, 14:15 Ależ ja zazdroszczę radnym że mają takie problemy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zielony Babka Radka, Świętokrzyska Pasta, Północny Curie.. IP: *.cdma.centertel.pl 26.11.11, 14:29 ILE JESZCZE GŁUPOT??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kapen Od razu Jana Pawła II IP: *.dynamic.chello.pl 26.11.11, 14:56 Po co rozdrabniać się na Curie-Skłodowską, od razu docelowo nazwijmy go mostem Jana Pawła II, o to przecież chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aligator Re: Od razu Jana Pawła II IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.11, 14:57 łżesz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mat Re: Od razu Jana Pawła II IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.11, 16:35 slow brak na takie posty debilu! Odpowiedz Link Zgłoś
miroo Jana Pawła II-racja! Nigdy za wiele 26.11.11, 16:41 mostów, pomników, ulic, budynków imieniem Jana Pawła II! Kto przeciw ten nie jest patriotą! hehehe.. szydera... z pomnikomanii i papieżomanii.... Gość portalu: kapen napisał(a): > Po co rozdrabniać się na Curie-Skłodowską, od razu docelowo nazwijmy go mostem > Jana Pawła II, o to przecież chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JP3 albo "Blogoslawionego Brata Kaczyskiego" - potem IP: *.dynamic.chello.pl 26.11.11, 20:02 ew moze byc "Zdradzonych o Swicie we Mgle Bohaterow Smolenskich" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc albo im. Boga Ojca Wszechmogącego IP: *.54.249.32.smlw-legionowo.pl 26.11.11, 20:54 albo chociaż im. Jezusa Chrystusa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ajavar Nie będzie mostu Północnego. Radni mają inny po... IP: *.adsl.inetia.pl 26.11.11, 15:05 coraz czesciej zaczynam zalowac, ze na nich glosowalam :( ale jesli licza, ze w nastepnych wyborach samorzadowych nikt nie bedzie pamietal o samowoli i nie liczeniu sie z wyborcami, to moga sie grubo pomylic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sewo Re: Nie będzie mostu Północnego. Radni mają inny IP: *.acn.waw.pl 26.11.11, 15:05 do psiej koscie, to jakieś jaja?!?!?!?! wszyscy głosują mówią, ze nie, 80% ludzi chce czego innego, a te imbecyle swoje, toć to przecież o pomstę do nieba woła!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: satyron Re: Inzynier Malinowski IP: *.play-internet.pl 26.11.11, 15:09 to zasluzony architekt inzynier konstrukcji stalowych konca XIX wieku........dajcie mu szanse prosze ....a nie jakis szlachcic Kalinowski czy tez sw Kaczynski!! Odpowiedz Link Zgłoś
asperamanka Re: Inzynier Malinowski 26.11.11, 20:06 Radni nie będą wiedziec, kto to był Malinowski. Natomiast Maliniak, Technik Maliniak, Roman, to byłby właściwy patron, i im wszystkim znany. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
lech2011 Nie będzie mostu Północnego. Radni mają inny po... 26.11.11, 15:12 "Nie będzie mostu Północnego. Radni mają inny pomysł" Prom ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość ludzie i tak nazywać go będą "Północny" ! IP: *.warszawa.vectranet.pl 26.11.11, 15:20 tak więc po co Panowie Radni gadać do ściany... będzie tak jak już od początku ustalone, a wasze widzi mi się nic tu nie ma do "gadania" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jensine Nie będzie mostu Północnego. Radni mają inny po... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 26.11.11, 15:25 Niech głosują, będzie most Maryśki, albo Marychy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Inka Nikt nie mowi Most Toruński??? IP: *.adsl.inetia.pl 26.11.11, 15:32 Nikt nie mowi Most Toruński??? A skąd ta wiedza? Ja zawsze mówię Most Toruński i moi znajomi również! Jezeli ktoś przy mnie powie "Most Grota", to muszę chwilę się zastanowić o co chodzi (mimo całego szacunku dla pamięci Stefana Grota-Roweckiego)... Tak samo jest z rondem Babka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leon Re: Nikt nie mowi Most Toruński??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.11, 17:11 nikt nie mowi bo moze znajomych masz i sam jestes warszawiekiem od pozal si eboze 4 czy od 5 lat a wtedy wlasnie zmieniono np nazwe rondo babka na radoslaw ,co do mostu " grota"to nazywa on sie "grota"Roweckiego i proponuje sobie poczytac w ksiazkach historii kim ten pan byl dla Warszawiakow!!! Odpowiedz Link Zgłoś
asperamanka Re: Nikt nie mowi Most Toruński??? 26.11.11, 19:23 Adresat twoje uwagi ci się pomylił? Przecież on pisze że się zastanawia o co chodzi, kiedy ktos mówi inaczej niż Most Toruński albo Rondo Babka. Odpowiedz Link Zgłoś
jhbsk Re: Nikt nie mowi Most Toruński??? 27.11.11, 17:53 Bredzisz. Normalni mówią właśnie Babka. A poza tym oficjalna nazwa to wcale nie jest rondo Radosława. tylko o wiele dłuższa kombinacja. Odpowiedz Link Zgłoś
fauxnews Re: Nie będzie mostu Północnego. Radni mają inny 26.11.11, 15:48 Połączmy się na FB i pokażmy darmozjadom, że żądamy nazwy Most Północny bez żadnych dodawanek! www.facebook.com/event.php?eid=223372571069252 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Nie będzie mostu Północnego. Radni mają inny IP: *.aster.pl 26.11.11, 15:55 No cóż, pamiętajmy na kogo NIE głosować w kolejnych wyborach samorządowych - na czele z nawiedzoną Nehrebecką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ccc jak nie Północny to może Całonocny IP: *.dynamic.chello.pl 26.11.11, 16:01 ...albo Całodobowy Odpowiedz Link Zgłoś
ukos Ożeż, q, Lecha Kaczyńskiego! 26.11.11, 16:09 Chyba za maksymalne przedłużenie jego budowy wskutek nieudolności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxl ... IP: *.dynamic.chello.pl 26.11.11, 16:12 zdelegalizować radę miasta i odwołać tych idiotów, którzy mają gdzieś opinię mieszkańców!!! Arogancja godna PRLu i PiSu, nie wstyd wam, radni?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ale_jaja Stworzyć przeprawę pontonową z udziałem wojska IP: *.warszawa.vectranet.pl 26.11.11, 16:14 niech generał Patałach i podgenerał Makolągwa patronują śmiałej akcji ! Odpowiedz Link Zgłoś
ukos Najbardziej nadęta klasa polityczna w historii 26.11.11, 16:19 Gdyby ONI rządzili przed wiekami, to nie byłoby tych wszystkich kolorowych, miłych dla ucha nazw uliczek na miejskich starówkach, a zamiast rynku wszędzie byłaby Centralna Przestrzeń Zorganizowana im. Naszego Najbardziej Ulubionego Ulubieńca Kilku Imion o Bardzo Długaśnym albo i Jeszcze Dłuższym Kilkuczłonowym Nazwisku. Dlaczego to wszystko jakieś takie ponure, pozbawione poczucia humoru, a chociaż młode, to nadęte jask balon? Odpowiedz Link Zgłoś
ukos Chcą zniechęcić Warszawę do Skłodowskiej-Curie 26.11.11, 16:21 Nie znajduję innego powodu tego tępego uporu. Odpowiedz Link Zgłoś
miroo Chcą zniechęcić do Skłodowskiej-Curie-katole z PO. 26.11.11, 16:43 zgadzam się z Twoją diagnozą... ukos napisał: > Nie znajduję innego powodu tego tępego uporu. Odpowiedz Link Zgłoś
miroo Musi być jakaś alternatywa! A tak poważnie: 26.11.11, 16:37 to niezwykła jest głupota radnych wszystkich partii politycznych, którzy wiedzą wszystko lepiej... wszędzie ignorują zdanie obywateli i mieszkańców... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gooś mosty IP: *.play-internet.pl 26.11.11, 16:45 Mosty powinny mieć numery, aby się nie myliły, jak obcokrajowiec przyjedzie i będzie chciał zapamiętać trasę, to wymówienie niekoniecznie będzie ułatwiało podróż. Gdyby to był most o numerze np 54 to każdy by zapamiętał. Poza tym ani Skłodowska, ani Kaczyński nie budowali mostów, więc jaki sens? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: errata Re: mosty IP: *.cable.smsnet.pl 26.11.11, 19:38 qwa ludzie... może jeszcze wyburz kilka kamienic żeby obcokrajowiec miał prościej dojechać i zapamiętać trasę... po ch..u argument Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wuk Proponuję przegłosować most południowy IP: *.adsl.inetia.pl 26.11.11, 16:49 proponuje przeforsować nazwanie go mostem południowym. W końcu większość w radzie zobowiązuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aleocb Nie będzie mostu Północnego. Radni mają inny po... IP: *.acn.waw.pl 26.11.11, 16:50 Takie gadanie. Nikt pewnie nie pamięta ile było lamentu jak zmieniali rondo Babka na "Radosława", że to historyczna nazwa, świadomość mieszkańców... dziś nie pamiętam kiedy ostatnio słyszałem, żeby ktoś powiedział na rondo "Radosława" rondo Babka. Tak samo z tym mostem będzie. Ktoś tam pisał, że na Grota-Roweckiego mówi nadal Most Toruński... powiem szczerze, że dla mnie to zawsze były jest i będzie most Grota-Roweckiego. Inna sprawa, że jak zostawią most Północny, a powstanie kolejny Most bardziej na północ, to jak go nazwą? Most Północniejszy? A jak się komus nie podoba, zawsze może mówić Most Północny - w końcu żyjemy w wolnym kraju.? Odpowiedz Link Zgłoś
asperamanka Re: Nie będzie mostu Północnego. Radni mają inny 26.11.11, 19:17 Gość portalu: aleocb napisał(a): > Takie gadanie. Nikt pewnie nie pamięta ile było lamentu jak zmieniali rondo Bab > ka na "Radosława", że to historyczna nazwa, świadomość mieszkańców... dziś nie > pamiętam kiedy ostatnio słyszałem, żeby ktoś powiedział na rondo "Radosława" ro > ndo Babka. NIe pamiętasz kiedy słyszałeś? Może czas pójśc do audiologa i dopasowac sobie jakiś aparat słuchowy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: errata Re: Nie będzie mostu Północnego. Radni mają inny IP: *.cable.smsnet.pl 26.11.11, 19:40 jak powstanie północniejszy to ten przestanie być północnym? Odpowiedz Link Zgłoś
panspawacz1 Re: Nie będzie mostu Północnego. Radni mają inny 27.11.11, 09:39 ...A następny po nim będzie Najpółmocniejszy Odpowiedz Link Zgłoś
panspawacz1 Re: Nie będzie mostu Północnego. Radni mają inny 27.11.11, 09:40 panspawacz1 napisał: > ...A następny po nim będzie Najpółmocniejszy Byka strzeliłem. Najpółnocniejszy miało być Odpowiedz Link Zgłoś