Dodaj do ulubionych

Tajemnice warszawskich nazw: wiemy już, skąd si...

IP: *.play-internet.pl 08.12.11, 12:16
Teraz 3/4 "warszawiaków" to "obywatele z Grójca"
Obserwuj wątek
    • Gość: Tomek Re: Tajemnice warszawskich nazw: wiemy już, skąd IP: *.landtech.com.pl 08.12.11, 12:37
      W dalszym ciągu Grójec jest w Warszawie synonimem zaściankowości. A jak sie jest kierowcą, to jeszcze specyficznego stylu jazdy.
      • freejazzy Re: Tajemnice warszawskich nazw: wiemy już, skąd 08.12.11, 13:02
        "Ale jezdnia to nie pastwisko, łachudro z Grójca!"
        ^ Nie lubię poniedziałku :)
        • Gość: marko Re: Tajemnice warszawskich nazw: wiemy już, skąd IP: *.w92-132.abo.wanadoo.fr 08.12.11, 15:25
          -Nie z Grojca tylko Sulencic.
          HAHA super film.
    • Gość: wars Nowik??? IP: *.134.130.147.static.crowley.pl 08.12.11, 12:43
      pierwsze słyszę!
      • Gość: CV Re: Nowik??? IP: *.army.mil.pl 08.12.11, 13:53
        No wlasnie - 50 lat w Warszawie mieszkam i nigdy takiego okreslenia nie slyszalem. A pekin to dla warszawiakow Palac Kultury i Nauki (PKiN), a nie "przeludniona kamienica w złym stanie technicznym".
        • Gość: wój Re: Nowik??? IP: *.acn.waw.pl 08.12.11, 14:03
          Pekin, w mniej eufemistycznym znaczeniu meliny, słyszałem często na Pradze, na pewno funkcjonował też w wolskich i śródmiejskich skupiskach starych kamienic. Oraz jako potoczna nazwa PKiN-u, ale te dwa znaczenia trudno było pomylić ze względu na kontekst ;)

Z „Nowikiem” nigdy się nie zetknąłem.
          • Gość: znawca Re: Nowik??? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 08.12.11, 14:10
            Nawet Irena Santor o Nowiku śpiewała w piosence 'Maleńki znak' :)
            • Gość: wars Re: Nowik??? IP: *.play-internet.pl 08.12.11, 21:01
              rzeczywiście. U Santor jest Nowik. Ale dla mnie to jest kompletna nowość, a trochę o Warszawie wiem :)

Pekin mi się ponadto kojarzy z dużą kamienicą na rogu Żelaznej i Złotej chyba. Tak moi rodzice ją nazywali. Pewnie nie tylko oni :)
        • Gość: mlm Re: Nowik??? IP: *.w86-213.abo.wanadoo.fr 08.12.11, 17:45
          Ja sie spotkalam z okresleniem "pekin" na kamienice z kolchozami.
        • hipciooo Re: Nowik??? 08.12.11, 22:30
          Pekin to też częste okreslenie osiedla przy Al. St. Zjednoczonych

pl.wikipedia.org/wiki/Pekin_%28budynek%29
      • dorsai68 Re: Nowik??? 08.12.11, 17:41
        Też chciałbym wiedzieć, skąd ten "Nowik" się wziął.
        • mw1969 Nowik??? Skąd? A choćby z książki wspomnieniowej 09.12.11, 02:54

autorstwa Zygfryda Macieja Stryjeckiego "Podchorąży, wojna, ślepy los" wydanej za PRL-u.
          Autor, rodowity warszawiak, wspomina, jak tuż po otrzymaniu nominacji dumnie paradował po przedwojennym "Nowiku" - czyli po Nowym Świecie - w swoim podchorążackim mundurze (co dokumentowało jedno ze zdjęć w tejże książce).
          Zatem skończmy te dociekania, bo "Nowik" ma baaaaardzo starą tradycję - przynajmniej przedwojenną.
    • Gość: ja Tajemnice warszawskich to beznadziejna reklama ksi IP: *.home.aster.pl 08.12.11, 13:00
    • freejazzy A co z nie tak odległą historią? 08.12.11, 13:10
      Ciekawe, czy w książce znalazło się miejsce na wzmiankę o całkiem współczesnych nazwach, jak np. GalMok. Przydało by się to, szczególnie że niektórzy mają problem z dotarciem do takiego GalMoka czy inszego Wileniaka, bo na GePeeSie takiej nazwy nie znajduje...:)
      Wspomnienie tutaj o rondzie Babka było by już tylko wsadzeniem kija w mrowisko, więc oczywiście ten wątek przemilczę... :))
      • Gość: wałczanin Re: A co z nie tak odległą historią? IP: 212.87.5.* 08.12.11, 13:45
        To wspomnij o "wiatraku" ;]
        • billy.the.kid Re: A co z nie tak odległą historią? 08.12.11, 13:54
          ten z MARYMONCKIEJ MĄKI to już bywał w PANU TADEUSZU.
      • Gość: kk Re: A co z nie tak odległą historią? rondo Babka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.11, 19:30
        przed wojną tam była wieeelka góra piachu i dlatego to miejsce nazwano babką , taką zwykłą babką piaskową:))
    • Gość: luksusem jadę Tajemnice warszawskich nazw: wiemy już, skąd si... IP: *.adsl.inetia.pl 08.12.11, 13:57
      artykuł w sam raz dla słoików
      czytajta i uczta się by błyszczeć wiedzą ;]
    • Gość: kixx Pekin... IP: *.acn.waw.pl 08.12.11, 14:12
      Mnie sie zawsze kojarzyl z dlugimi blokami z wielkiej plyty(zamieszkanymi z reguly przez robotnikow i ich rosnace mlode pokolenia zwane takze dresami),takimi,jak np sa na Brodnie
      widicznie wsrod regionalizmow sa jeszcze podregionalizmy
    • Gość: Dziaja poniatoszczak IP: *.rev.snt.net.pl 08.12.11, 14:55
      Nie poniatoszczak tylko poniatowszczak, chyba w korektę nie chce się inwestować :/
      • Gość: Alf/red/ Re: poniatoszczak IP: *.emea.ibm.com 08.12.11, 16:03
        Poniatowszczak. Taaa.... weź powiedz jeszcze coś!
        I może jeszcze Kiercelak?
        • Gość: ZgryzliwyTetryk Re: poniatoszczak IP: *.play-internet.pl 09.12.11, 06:59
          nie mow misiek ze nie slyszales o poniatoszczaku ?? Oo
    • Gość: Asakura Re: Tajemnice warszawskich nazw: wiemy już, skąd IP: *.dynamic.chello.pl 10.12.11, 15:53
      bo ci "warszawiacy" to są już warszawianie ;) a nie warszawiacy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka