Dodaj do ulubionych

W obronie Baru Prasowego: "wiszą mi wasze spory"

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.12, 21:34
Ale trzeba przyznać, ze radni RP byli rozsądniejsi i co ważniejsze - skuteczniejsi...
Obserwuj wątek
    • tom.te W obronie Baru Prasowego: "wiszą mi wasze spory" 16.01.12, 21:42
      Poszukiwania lokalu dla Krytyki Politycznej nadal trwają. Tym razem będzie Krytyka Mleczno-Polityczna i"bar mleczny" zamiast "klubu dyskusyjnego."
      • Gość: wawiak Re: W obronie Baru Prasowego: "wiszą mi wasze spo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.12, 21:50
        Tak się zastanawiam i wydaje mi się, że albo Krytyka albo ktoś podobny z wejściami na Czerskiej chce wyskoczyć z konkurencyjnym biznesem. W końcu okolica (klubowo-barowa) jest ostatnio bardzo "trendy" i grzechem byłoby nie wsadzić swojej chochelki do tego kotła pieniędzy. A co do tego, czego chcą mieszkańcy Sródmieścia, to śpieszę wyjaśnić pani Bąk, że określili to na jesieni 2010 roku wybierając radę dzelnicy. Tak się złożyło, że wygrała partia, która obecną politykę prowadziła również w poprzedniej kadencji. Co więcej ci, któzy chcieli "konkursów profilowanych", obecnie na stanie u Pajaca z Lublina, ponieśli druzgocącą klęskę z trudem wchodząc do rady. Czyli jednak nie jest tak, jak twierdzi pani Bąk...
        • czar-par wystarczy zapisać zakaz sprzedazy alkoholu 17.01.12, 09:01
          i żadna inna restauracja nie powstanie, bo się nie utrzyma..
          tylko trzeba chcieć, a chcieć to móc...
          • Gość: zxcv oto jak urzednicy i PO bawią się lokalami... IP: 178.73.48.* 17.01.12, 09:14
            - Nad tą sprawą unosi się odór szamba. SLD: Nie dostaliśmy pełnej odpowiedzi na żadne pytanie, rozważamy odwołanie burmistrza. Radni Mokotowa pytali wczoraj urzędników o aferę nagłośnioną przez aptekarza wyrzuconego z lokalu przy Puławskiej .
            warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34883,8050894,Rada_Mokotowa_rozlicza_afere_aptekarza.html
            - Niech on wypier... przez weekend. Tu postawić mu nad głową kata i niech ten kat go katuje - radził warszawskiemu przedsiębiorcy Paweł Dulski, wiceszef PO na Mokotowie. Potem w świetle kamer kupiec siłą wyrzucił na bruk kupca. Bez sądu, na oczach bezradnej policji, przy aprobacie urzędników

warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34883,7935243,Polityk_PO_o_aptekarzu_z_Mokotowa__Niech_wypier___.html
            - Platforma sięgnęła wyżyn absurdu. Z burmistrza odpowiedzialnego za skandaliczną politykę lokalową i aferę związaną z apteką przy Puławskiej 10 próbowała zrobić szermierza sprawiedliwości - tak działacze mokotowskiego SLD komentują nieudaną próbę odwołania zarządu dzielnicy.
            warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34883,8377494,Wiceburmistrz_Mokotowa_pozostal_na_stanowisku.html
    • Gość: wawiak Gratuluję schizofreni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.12, 21:44
      Jak mieszkańcy kamienicy nie chcą knajpy na parterze to GazWyb drze mordę przez miesiąc, że Warszawa umiera po 22.00, jak Dzielnica wystawia lokal na przetarg bez konsultacji (do czego nie ma podstaw bo dysponowanie majątkiem gminy nie może odbywać się w drodze konsultacji tylko ma być oparte o przesłnki legalności i gospodarności), to GazWyb wyje, że ignoruje się sąsiadów... I bądź tu mądry w tym chederze.
      • tom.te Re: Gratuluję schizofreni 16.01.12, 21:52
        Jeśli decydować o sposobie korzystania z lokalu mieliby sąsiedzi (i wspólnoty mieszkaniowe) to byłyby same.... banki. Spokój. Cisza. Czysto. Nie śmierdzi. Brak dostaw. Czynsz zapłacony.
        I mamy Pl. Wilsona.
      • Gość: meil Re: Gratuluję schizofreni IP: *.86-176-91.adsl-dyn.isp.belgacom.be 16.01.12, 22:02
        prasowy karmil mnie pomiedzty '96 - '01, dzieki watrobce za 3.60 skonczylem studia, gdyz jakos przetrwalem, i chetnie tam wroce jak zawitam do Polski :)
        • Gość: wawiak Re: Gratuluję schizofreni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.12, 22:07
          I co z tego wynika?
      • marac Re: Gratuluję schizofreni 16.01.12, 23:26
        Gość portalu: wawiak napisał(a):

> Jak mieszkańcy kamienicy nie chcą knajpy na parterze to GazWyb drze mordę przez
        > miesiąc, że Warszawa umiera po 22.00, jak Dzielnica wystawia lokal na przetarg
        > bez konsultacji (do czego nie ma podstaw bo dysponowanie majątkiem gminy nie m
        > oże odbywać się w drodze konsultacji tylko ma być oparte o przesłnki legalności
        > i gospodarności), to GazWyb wyje, że ignoruje się sąsiadów... I bądź tu mądry
        > w tym chederze.

To zupełnie jak z korkami ulicznymi, które są fajne (bo w końcu zmuszą kierowców do przesiadki do zbiorkomu) wszędzie poza trasą, którą z działeczki wraca do miasta red. Osowski.
    • Gość: K W obronie Baru Prasowego: "wiszą mi wasze spory" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.12, 22:02
      "Ktoś zaproponował pierwsze: 70 proc. z listy dań musi się kwalifikować na dotacje dla barów mlecznych"

Bardzo typowe dla zwolenników socjalizmu/komunizmu -

nieważne że się nie opłaca, społeczeństwo zapłaci a ktoś (władza/krzykacze) wie lepiej co jest potrzebne.

Jakimś cudem w Warszawie działa dziesiątki-setki lokali bez dopłat ani cotygodniowej uwag GazWybu. Tym ludziom się nalezy szacuenk, a nie takim krzykaczom "ja coś chcę, ale nie za moją kasę"
      • zernobyl Re: W obronie Baru Prasowego: "wiszą mi wasze spo 17.01.12, 01:34
        Co ci się niby nie opłaca? Bo to żeby społeczeństwo, w tym i ludzie gorzej sytuowani, mogło zjeść zdrowe potrawy, zamiast śmieciowego jedzenia z fastfoodów z pewnością się wszystkim opłaca. Poza tym tu chodziło o podanie jasnych kryteriów określających prowadzoną działalność, więc jeśli ma być bar mleczny to potrawy mają być z baru mlecznego, a te państwo w jakimś stopniu dotuje. Jeśli tego nie łapiesz, to skocz na YT podniecić się oglądając kolejny filmik Korwin-Mickey'a.
        • Gość: czege Re: W obronie Baru Prasowego: "wiszą mi wasze spo IP: 195.8.101.* 17.01.12, 13:30
          Jak ktoś nie ma pieniędzy, to niech kupi składniki w sklepie i sam ugotuje obiad.
        • Gość: K Re: W obronie Baru Prasowego: "wiszą mi wasze spo IP: 212.180.165.* 17.01.12, 22:33
          Jeżeli ktoś (miasto/państwo) dopłaca do jakeigoś interesu, a jednocześnie istnieją obok świetnie radzące sobie lokale bez takiej pomocy - to oznacza że to jest nieopłacalne.

Mogę bez problemów wymienić 10 lokali które nie są barami mlecznymi, nie biorą żadnych dopłat, a jednocześnie można w nich niedrogo i dobrze zjeść.

Sentyment senstymentem - ale nie widze potrzeby żeby dopłacać do nieefektywnego skansenu.
          Jeśli Ty chcesz - to zróbcie z kolegami zrzutę, ale odwalcie się od wspólnych pieniędzy.
    • extrafresh Nie chcę do tego dopłacać! 16.01.12, 22:25
      Miasto ma ważniejsze wydatki.
    • Gość: PZPR Wisi mi Bar Prasowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.12, 22:38
      O funkcji lokalu powinien decydować jego właściciel i rynek [najemca].
      Miasto powinno sprzedać [w trybie otwartego przetargu] wszystkie należące do niego lokale, potem powinno zaorać ZGN, a uzyskane pieniądze przeznaczyć na odbudowę np. Pałacu Saskiego, rozbudowę infrastruktury i komunikacji , remonty zabytków etc.
      Aktualna stan faktyczny rodzi patologię i jest wyraźnie niewydolny, wykorzystywany politycznie.
      Tylko własność prywatna może uzdrowić tą sytuację.
      • Gość: Joanna Wisi mi zdanie ludu napływowego IP: *.dynamic.chello.pl 17.01.12, 00:30
        Decyduj sobie o barach w swoim pipidówku, z którego się wyrwałeś do stolicy i myślisz, że złapałeś pana Boga za nogi. Społeczeństwo obywatelskie nie zrodziło się na zadupiach, stąd zrozumiała krótkowzroczność takich, jak ty.
        • Gość: calatrava Re: Wisi mi zdanie ludu napływowego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.12, 08:29
          Joanno ale społeczeństwo już zadecydowało.... w ostatnch wyborach samorządowych...
    • Gość: partia myślących W obronie Baru Prasowego: "wiszą mi wasze spory" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.12, 23:15
      Lokal pójdzie w ustawionym przetargu i to z nędzny czynsz. Jakoś te 3 lata trzeba przecież przetrwać!!!! Za 3 lata najemca go wykupi, bo takie jest w tym mieście prawo. Jednym się sprzedaje a innym nie. Zmieści się jeszcze w tej kadencji. Według mnie - zarząd i ZGN nie odpuszczą. Kto ma lokal dostać - ten dostanie, żeby mógł go potem spokojnie na raty wykupić. Polecam lekturę uchwały rady Warszawy nr 636/2007 z 22 listopada 2007 i zarządzenia prezydenta Warszawy nr 1151/2008 z 9 stycznia 2008. Analiza tych aktów prawa miejscowego nasuwa wniosek, że jedynym co autor tegoż prawa miejscowego chciał osiągnąć, jest ugruntowanie pełnej uznaniowości urzędników. Ci młodzi ludzie są cudowni w swojej młodzieńczej wierze, że coś mogą przeciwko uznaniowemu i korupcjogennemu porządkowi w swoim mieście. To piękna wiara. Prawda jest bardzo okrutna. Który urzędnik wypuści z łap lokal nadający się do rychłej sprzedaży? I to lokal gastronomiczny, gdzie jest zgoda wspólnoty na działalność gastronomiczną? Ten bar nie pracował nocą. Następny pewnie będzie już mógł. Odbył się rekonesans z udziałem urzędników i samorządowców. Strony się powąchały. Próbowano ustalić kto tu rządzi. Teraz pora na rozpoczęcie działań. Urzędnicy będą działali na zwłokę. To bardzo skuteczne. Samorządowcy dobrze wiedzą, kto rządzi w Śródmieściu i w Warszawie. Zobaczymy co zrobią młodzi? Trzeba ten ruch jakoś nazwać i zorganizować. Zebrać podpisy i wykazać poparcie. " Chcesz mieć pokój - szykuj się do wojny". Ten bar ( i wiele innych rzeczy) będą musieli wywalczyć. Pytania typu " czyja jest Warszawa?", " dla kogo jest Warszawa?" i wiele podobnych czekają na odpowiedź.
      • Gość: zyzio Re: W obronie Baru Prasowego: "wiszą mi wasze spo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.12, 00:19
        Człowieku, jeśli go nie sprzedadzą, to będziesz na niego bulił z własnej kieszeni, bo na tym polegają te całe dopłaty. Chcesz, masz gest? To fajnie - tylko, że ja, i nie tylko ja, nie zamierzam do tego dokładać.
    • Gość: leveller W obronie Baru Prasowego: "wiszą mi wasze spory" IP: *.ip.netia.com.pl 17.01.12, 00:36
      --
      • Gość: tak tak Re: W obronie Baru Prasowego: "wiszą mi wasze spo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.12, 06:51
        >>> Urzędnicy odpowiadają za swoje decyzje, a mieszkańcy przed kim będą odpowiadać? <<<
        ja także jak to młodzież mówi, zacytuję - oplułem ze śmiechu ekran.
    • Gość: K W obronie Baru Prasowego: "wiszą mi wasze spory" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.12, 01:21
      "Ktoś zaproponował pierwsze: 70 proc. z listy dań musi się kwalifikować na dotacje dla barów mlecznych"

Bardzo typowe dla zwolenników socjalizmu/komunizmu -

nieważne że się nie opłaca, społeczeństwo zapłaci a ktoś (władza/krzykacze) wie lepiej co jest potrzebne.

Jakimś cudem w Warszawie działa dziesiątki-setki lokali bez dopłat ani cotygodniowej uwag GazWybu. Tym ludziom się nalezy szacuenk, a nie takim krzykaczom "ja coś chcę, ale nie za moją kasę"
      • zernobyl Re: W obronie Baru Prasowego: "wiszą mi wasze spo 17.01.12, 01:36
        Co ci się niby nie opłaca? Bo to żeby społeczeństwo, w tym i ludzie gorzej sytuowani, mogło zjeść zdrowe potrawy, zamiast śmieciowego jedzenia z fast-foodów z pewnością się wszystkim opłaca. Poza tym tu chodziło o podanie jasnych kryteriów określających prowadzoną działalność, więc jeśli ma być bar mleczny to potrawy mają być z baru mlecznego, a te państwo w jakimś stopniu dotuje. Jeśli tego nie łapiesz, to skocz na YT podniecić się oglądając kolejny filmik Korwin-Mickey'a.
        • Gość: calatrava Spadaj na Czerską miłośniku meneli i pasożytów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.12, 08:28
          Dotychczas myślałem podobnie jak Ty ale szybko zmieniłem zdanie, gdy nasza wspólnota, w której 1/5 to mieszkania komunalne wyremontowała kamienicę. Wyłożyliśmy na to kilka milionów złotych a to co uzyskaliśmy zrobiło na wszystkich duże wrażenie. Myśleliśmy, że będziemy mogli mieszkać jak ludzie w Europie cisząc się, że klatka jest miłym przedsionkiem naszych mieszkań. Niestety ale do czasu... Pomijam, że przez cały remont zmuszeni byliśmy wysłuchować skarg komunalnej hałastry, której przeszkadzało dosłownie wszysko - hałas, brud, ekipy remontowe... to nie dłużej niż miesiąc po zakończeniu remontu gównażeria komunalnego chowu wysmarowała klatkę farbą w sprayu i poprawiła w trakcie sylwestra. Co do tego, kto jest winien nikt nie ma wątpliowści bo i sami autorzy nie kryją się. Towarzystwo z ZGN rozkłada ręce.

Kiedyś wydawało mi się, że tym ludziom trzeba pokazywać inny, lepszy świat, że cieszą się ze zmian w naszej kamienicy. Przyznam się, że oburzali mnie prywatni właściciele, którzy wprowadzali niebotycze czynsze i eksmitowali ludzi do przytułków. Jednak po ostatnich ekscesach komunalnej bandy w naszej kamienicy nie mam dla komunalnych żadnej litości. Niech im podnoszą czynsze (większość dalej będzie stać), niech ich eksmitują, niech Sródmieście "gentryfikuje" się i cieszę się, że Bartelski likwiduje obleśne bary. Może wreszcie pozbędziemy się roszczeniowej hołoty, która poza własnym brzuchem niczego nie szanuje. Również cudzej pracy i wysiłku finansowego.
    • Gość: ADAM W obronie Baru Prasowego: "wiszą mi wasze spory" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.12, 06:41
      Marszalkowska 2 to byl BAR alkoholowy a pod 10 Prasowy. To byly czasy komuny alejakie przyjemne i ludzkie !!!!!!!!! KOMUNO WROC!!!!!!!
    • Gość: czlowiek Urzędnicy odpowiadają za swoje decyzje... IP: *.134.130.147.static.crowley.pl 17.01.12, 09:32
      Urzędnicy odpowiadają za swoje decyzje - kręciła głową dyrektor Mazur.

po tym fragmencie przewróciłem się ze śmiechu i nadal wstać nie mogę.
    • Gość: GrzegorzWalkiewicz W obronie Baru Prasowego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.01.12, 09:34
      Chyba byliśmy z panem redaktorem na różnych posiedzeniach. Poza prywatnymi wycieczkami, na komisji udało się wypracować ważne stanowisko, przewidujące zarówno konkurs profilowany, szczegółowe kryteria charakterystyczne dla baru mlecznego, których domagał się burmistrz, jak również formułę, dzięki której zainteresowani mieszkańcy będą mogli współuczestniczyć w komisji konkursowej. Być może jako radni Ruchu Palikota nie zawsze znajdujemy wspólny język z radnymi PO czy PiS, ale za to sprawnie współpracujemy z mieszkańcami. Najważniejsze, ze jesteśmy skuteczni walcząc o realizację ich postulatów. Wczoraj to udowodniliśmy. Szkoda, ze pan redaktor musiał wcześniej wyjść i tego nie odnotował...

PS Wkrótce zamieszczę na swoim profilu treść wypracowanego wczoraj stanowiska - zainteresowanych zapraszam

Grzegorz Walkiewicz
      śródmiejski radny z Ruchu Palikota
      www.facebook.com/gwalkiewicz
      • Gość: Max Re: W obronie Baru Prasowego IP: *.ip.netia.com.pl 17.01.12, 10:02
        Tam się pan radny czepia redaktora. Sukces jest sukces. Ludzie to zapamiętają. A wy pamiętajcie, ze wygrana bitwa to nie koniec wojny!
    • Gość: gość Re: W obronie Baru Prasowego: "wiszą mi wasze spo IP: *.icm.edu.pl 17.01.12, 10:44
      To jest zupełny absurd, żeby miasto tak szczegółowo regulowało działalność jakiegoś baru.

W Warszawie są dziesiątki, setki barów - z pierogami, chińszczyzną, greckie, "domowe", z zupami, z kanapkami, tanie, drogie - I ŻADEN NIE POTRZEBOWAŁ URZĘDOWEGO MENU!!!
    • Gość: mały sklepik W obronie Baru Prasowego: "wiszą mi wasze spory" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.12, 16:36
      Komu ten bar obiecano, że tak się prze do jego wynajęcia? To przecież nieruchomość wolna od roszczeń. Za 3 lata najemca wykupi bar w trybie bezprzetargowym. Wyceny dokona miasto w osobie swego rzeczoznawcy. Ale fajna ustawka! Lokal należy sprzedać już teraz w trybie przetargowym i uzyskać najlepszy z możliwych wynik finansowy. To zadłużone miasto potrzebuje więcej pieniędzy a mniej urzędników w zupełnie zbędnych ZGN. Lokal zamówił sobie jakiś znajomy królika. W lokalu po barze Średnicowym urzędują teraz szachiści. Niech dyrektor ZGN Mazur powie jaki to wysoki czynsz płacą za lokal usytuowany w najlepszej lokalizacji w mieście. Czy nie można było nadal grać w szachy na Czerniakowskiej? Kto chce wynająć i wykupić ten lokal?
    • Gość: Po Godzinach W obronie Baru Prasowego: "wiszą mi wasze spory" IP: *.tcso.qwest.net 17.01.12, 18:35
      A tak na marginesie, ten zolty garnek na zdjeciu jest bardzo brudny, w brazowych zaciekach, nie wiem, co i w jakich warunkach bylo w nim gotowane lub przechowywane.
      Ale niektorzy wola zapomniec o podstawowych zasadach czystosci w kuchni i po prostu tanio zjesc.
      Warunki sanitarne na poziomie hinduskiej gastronomii ulicznej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka