Dodaj do ulubionych

Warszawska opera do zamknięcia? Nie będzie fest...

IP: *.play-internet.pl 21.03.12, 12:13
zabraklo kasy struzik dal 2,5 mln zlotych swojemu bratu pralatowi na swiatynie opatrznosci,dorzucil tez na wasze powskie orliki.kochajmy bufetowa kochajmy donka i arlukowicza,bedziecie zdychac pod aptekami i na szpitalnych sorach kochajcie swoja platforemke
Obserwuj wątek
    • mariatg8 POLACY !!!!!!! Larum grają!!!! 21.03.12, 12:16
      To już prawie koniec polskiej kultry , a to oznacza koniec narodu polskiego . Polacy!!!!
      • nowotka1 Re: POLACY !!!!!!! Larum grają!!!! 21.03.12, 21:03
        Nie mogę o tym myśleć spokojnie. Moi przyjaciele przyjeżdżali tu specjalnie co roku z Południowej Afryki na ten właśnie festiwal. Tam Warszawa znana była tylko dzięki Warszawskiej Operze Kameralnej. Wszystkie spektakle były na znakomitym poziomie, a karnety trzeba było rezerwować na samym początku sprzedaży, bo chwila spóźnienia kończyła się odejściem z kwitkiem. I co? I nic! Dla pospólstwa właściwie jakby nic się nie stało. Ot, zamykają kolejną niepotrzebną instytucję. Komu podoba się jakiś tam Mozart? W dodatku nie Polak, tylko Niemiec, czy Austriak, wszystko jedno. Prawdziwy Polaczek – chłopek roztropek nie będzie po nim rozpaczał.
        No, przecież za to jest stadion narodowy. Polska kultura przeniesie się na stadiony – jej awangarda już tam jest, co widać i słychać.
        Czego się nie udało zniszczyć ruskim i hitlerowcom, udaje się nam samym. Tutaj najlepiej udaje się destrukcja. Ale za to jest stadion! I świątynia opatrzności (czy opaczności?).
      • Gość: antydebil Re: POLACY !!!!!!! Larum grają!!!! IP: *.surfert.nl 22.03.12, 00:28
        koniec nastąpił już dawno, w Smoleńsku
    • Gość: Podatnik1955 Re: Warszawska opera do zamknięcia? Nie będzie fe IP: *.home.aster.pl 21.03.12, 12:28
      budżet WOK niemal dorównuje budżetowi Filharmonii Narodowej, bo WOK to etaty, etaty: soliści na etatach, etatowa orkiestra barokowa (gra raz do roku), kwartet Prima Vista (na etetach w WOK!!!). A ten krzyk dyrekcji WOK to ustawianie pozycji negocjacyjnej. Przecież zabrali 25% budżetu - to oznacza likwidacje czy (bolesną) reforme instytucji?!
      • bolek_i_jego_worek Re: Warszawska opera do zamknięcia? Nie będzie fe 21.03.12, 12:44
        Uważasz, że soliści nie powinni być zatrudnieni na etatach?
    • Gość: Ona Warszawska opera do zamknięcia? Nie będzie fest... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.03.12, 12:32
      A w Teatrze Wielkim wystawia się za bajońskie pieniądze kretyństwa z zalewaniem sceny wodą, utrzymuje się kolesiów realizatorów i nie robi żadnej przyzwoitej premiery w sezonie.:( Ostatnia ostoja normalnej opery ma upaść. :((
    • Gość: Ichi51e Warszawska opera do zamknięcia? Nie będzie fest... IP: *.aster.pl 21.03.12, 12:46
      Mnie tam zastanawia to dyrektorskie "nawet jak nie gramy to jesteśmy pod kreska" nie grają to skąd maja być pieniądze?
      • Gość: gosc Re: Warszawska opera do zamknięcia? Nie będzie fe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.03.12, 13:30
        mentalnosc rodem z PRL. Mamy dostać kase i tyle. A może w takim razie jednak wyjść do publiczności, poszukać nowych "klientów". A nie tylko jeden festiwal w niezmienionej formie od 20 lat. pewnie publiczność od 20 lat też ta sama.
        • Gość: Muzyk Re: Warszawska opera do zamknięcia? Nie będzie fe IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 25.04.12, 17:04
          Dokładnie tak! Festiwal od 20 lat z tym samym repertuarem i tą samą publicznością. Kiepscy muzycy - wokaliści w przystani wygodnego życia i płacy "za nic". Czas przetrzebić to towarzystwo "wzajemnej adoracji"! Pseud-artyści w pseudo-artystycznej placówce...
    • polished Warszawska opera do zamknięcia? Nie będzie fest... 21.03.12, 14:11
      Nigdy tam nie byłem więc dla mnie to instytucja niszowa. Festiwal mozartowski - jakos nie moge uwierzyc by była to jakas impreza - ewenement na skale swiatową, powszechnie znana i ceniona.
      W Warszawie jest 19 teatrów utrzymywanych z naszych pieniedzy (via budżet miasta) + inne instytucje dofinansowane np. przez samorząd województwa. Są przyzwyczajeni do dojenia budżetu i słabo zabiegają o sponsorów czy nawet o widzów (łatwość kupienia biletów?)...
      • Gość: Paunitka Re: Warszawska opera do zamknięcia? Nie będzie fe IP: *.tvk.torun.pl 21.03.12, 14:54
        Lepiej uwierz. WOK prezentuje najwyższy światowy poziom. Fakt, kultura wysoka w naszej Rzeczpospolitej Burackiej jest czymś niszowym.
      • Gość: Muzzo Re: Warszawska opera do zamknięcia? Nie będzie fe IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 21.03.12, 16:38
        W 2009r Financial Times zaliczył Festiwal Mozartowski w Warszawie do najważniejszych wydarzeń kulturalnych na świecie...
        Niewiele mamy "imprez" w Polsce,które anonsowane są jako "must-see"
      • Gość: K Re: Warszawska opera do zamknięcia? Nie będzie fe IP: 212.180.165.* 21.03.12, 17:24
        Jesteś typowym burakiem.

Sam przyznajesz, że nic nie wiesz na ten temat, ale to cię jednak nie powstrzymuje przed wymądrzaniem się.
      • Gość: kosmat Re: Warszawska opera do zamknięcia? Nie będzie fe IP: *.ip.netia.com.pl 21.03.12, 18:09
        Nie ma się czy chwalić że nigdy tam nie byłeś...Festiwal faktycznie wyjątkowy, nawet w dramatycznych chwilach przynajmniej on był pewny...Ale jasne,wydajmy wszystko na stadiony i Euro.W końcu w dobie premiera-piłkarza, czego oczekiwać więcej?
      • Gość: zamknijcie inny! Re: Warszawska opera do zamknięcia? Nie będzie fe IP: *.warszawa.vectranet.pl 21.03.12, 22:55
        "instytucja niszowa"? "nie wiadomo co to jest festiwal mozartowski"? ??? co to za bzdury!!! to jest genialny festiwal na wspaniałym poziomie. nie tylko mozartowski. również dzieł barokowych i oper współczesnych. jaki "problem z kupieniem biletów"??? ZAMYKAJCIE TEATRY, KTÓRE PREZENTUJĄ SIECZKĘ, A NIE KTÓRE TRZYMAJĄ TEN KRAJ NA JAKO TAKIM POZIOMIE!!!!! SKANDAL!
      • Gość: bogo62 Re: Warszawska opera do zamknięcia? Nie będzie fe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.12, 11:10
        A ja nigdy nie byłam w Sejmie, więc jest to instytucja niszowa;-)
    • Gość: kwak4 totalna ignorantka IP: *.axelspringer.pl 21.03.12, 14:18
      Pani Dębowska, jest Pani tylko totalną ignorantką, a nie żadną dziennikarką. Pisze Pani "Nie są chyba ekstrawagancją dwa teatry operowe w dwumilionowej stolicy". Tymczasem to przecież nie władze stolicy zmniejszyły budżet Opery Kameralnej, TYLKO WŁADZE WOJEWÓDZTWA!!! Czyli o losach tej placówki zdecydowali przedstawiciele Płocka, Ciechanowa, Mławy, Radomia, Grodziska, Serocka... i oczywiście w pewnym stopniu - ale nie decydującym - też Warszawy. Więc skąd te pretensje do "dwumilionowej stolicy"??? A tak na marginesie - tak, uważam, że utrzymywanie dwóch teatrów operowych jest ekstrawagancją! Poza tym - WOK może istnieć dalej, tyle że... skromniej o 25 procent. Wystarczy z etatów przejść np. na umowy-zlecenia i kasy będzie w sam raz...
    • Gość: KKE Struzik placi na Operetke Izbana i dal mu Mazowsze IP: *.dynamic.chello.pl 21.03.12, 15:02
      Tymczasem marszalek Mazowsza Adam Struzik z PSL oplaca prywatna operetke "MTM im. J.Kiepury" Wlodzimierza Izbana, niedawno zrobil go szefem ZPiT "Mazowsze", no i juz np. bilboardy podzielone na pol, reklamuja lacznie panstwowe "Mazowsze" i pryw. operetke - na czyj koszt? "Mazowsze" ma mienie, a operetka bedzie zarabiac? Czemu wojewodztow placi na pryw. operetke, a nie na 50-letnia WOK? Skoro ZPiT "Mazowsze" ma zarobic na spiewaniu hymnu na otwarcie "Euro", bo sie minstrowi Zdrojewskiemu kostiumy spodobaly, to moze by WOK zaspiewal na ktoryms z nastepnych meczow? - piesni bojowe maja przecwiczone, a kostium do np. oper Mozarta nie mniej ladne (i nawiazanie, ze poprzednie "Euro" w Austrii).
      • Gość: zniesmaczona Re: Struzik placi na Operetke Izbana i dal mu Maz IP: *.axadirect.pl 22.03.12, 09:46
        PRZECIEŻ PAN IZBAN JEST KREWNYM PANA STRUZIKA więc fundusze na MTM Operetka musiały się znaleźć! Odnośnie WOK to skandal. Strasznie mnie wkurzają rozwiązania mądralów, którzy nie mają fioletowego pojęcia o działaniu tego typu instytucji - umowy-zlecenia, obcięcie tylko 25% itp. Gdyby to były proste rozwiązania to przecież tam nie pracują idioci tylko ludzie, dla których to jest pasja. Wystarczyłoby choć raz pójść i zobaczyć, że nie ma tam zbędnego przepychu tylko dobra muzyka. Która instytucja wytrzyma nagłe obcięcie budżetu o 25%? Tym bardziej, że TO NIE SĄ PIERWSZE CIĘCIA! W zeszłym roku były już znaczne ograniczenia, do których udało się dostosować. W tym roku WOK obchodzi 50 lecie. Festiwal Mozartowski to jej perełka znana i ceniona na świecie. Panie Marszałku w Polsce też! Nie wszyscy chodzimy na stadiony i słuchamy Dody!!!
    • Gość: Sylwia Warszawska opera do zamknięcia? Nie będzie fest... IP: *.aster.pl 21.03.12, 15:15
      Czy państwo wiedzą, ile zarabia muzyk na etacie w WOK i podobnych instytucjach artystycznych? Poza tym fakt , że ktoś nie zna np. symfonii Brahmsa nie oznacza, że jest ona niewarta słuchania. Jak ktoś nie był nigdy na przedstawieniu czy koncercie to nie oznacza, że muzyka klasyczna nie ma racji bytu, tylko świadczy o braku wykształcenia tegoż.
    • Gość: melomanka Warszawska opera do zamknięcia? Nie będzie fest... IP: 178.73.48.* 21.03.12, 19:21
      Warszawska opera kameralna to wyjątkowe miejsce. Teatr, w którym możesz być blisko ze wspaniałą muzyką i nauczyć się jej słuchać. To bardzo rozwijające, cudowne miejsce. Szanujmy Wok, dbajmy o niego, to jest nasz skarb, a nie zbędna, nikomu niepotrzebna opera do zamknięcia.
    • Gość: antyPOjeb hipokryzja PRorządowej gazety IP: *.surfert.nl 22.03.12, 00:25
      brawo lemingi! tego sami chcieliście wybierając po
      ważne że hanka ma na premie dla swoich ziomali partyjnych z Pierdzi Szewów
    • Gość: Magda Warszawska opera do zamknięcia? Nie będzie fest... IP: *.229.148.114.dmk-alpha.eu 22.03.12, 12:54
      A ja lubię operę, znam WOK i cenię sobie jej dokonania, jak i festiwal uważam za naprawdę bardzo wartościowy, ale z przerażeniem przeczytałam, że nie będzie przedstawień bieżących, festiwalu też, żeby nie doprowadzić do zwolnień grupowych. To co pracownicy, nie tylko artyści, będą robili przez pół roku do wyczerpania budżetu? Wyłącznie otrzymywali pensje?
      • Gość: terefere Re: Warszawska opera do zamknięcia? Nie będzie fe IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 23.03.12, 00:03
        To co pracownicy, nie tylko artyści, będą robili przez pół roku do wyczerpan
        > ia budżetu? Wyłącznie otrzymywali pensje?
        A jak myślisz, co robią teraz przez cały sezon? Wystarczy spojrzeć w kalendarium WOK ile grają, biorąc dodatkowo pod uwagę fakt, że są tam 3 orkiestry!

• dominik1954 Warszawska opera do zamknięcia? Nie będzie fest... 22.03.12, 14:05
      Dajcie spokój. Nikt nie będzie się przejował lamentami garstki jajogłowych - iluż to wyborców? A zagraniczni - nie głosują. Poseł Hofman miał rację - słoma wychodzi. Może jednak koalicja się nie dogada i może WOT się da uratować. Na piłkarzyków nie szkoda było - a przecież drobna część tej kwoty mogłaby uratować zacny projekt, może bez hotdogów, kiboli i bardzo niemedialny, ale budujący reputację Polski w kulturalnej części Europy. W 2011 rozmawiałem z ludźmi z UK, którzy specjalnie przyjechali do Warszawy na festiwal, bo w Anglii nie mogli zobaczyć takiego repertuaru.
    • Gość: Andrzej Warszawska opera do zamknięcia? Nie będzie fest... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.12, 14:55
      Festiwal Mozartowski bez jego lat najważniejszej osoby reżysera Ryszarda Peryta jest jedynie kalką
      • Gość: kulturalna Re: Warszawska opera do zamknięcia? Nie będzie fe IP: *.dynamic.chello.pl 23.03.12, 00:37
        To przykre. Zastanawiam się dlaczego WOK została "wybrana" i zabrano jej aż 25% budżetu? Budżet całego województwa obcięto o 15%. To oczywisty skutek "janosikowego", które jest naliczane w taki sposób, że jest w stanie wykończyć nawet tak potężne województwo. Jednak prywatny MTM Operetka i ZPiT Mazowsze mają się dużo lepiej niż WOK ponieważ tam rządzi Pan Izban, który jest rodziną Pana Struzika. Wiem, że Dyrektor Sutkowski włożył w WOK całą swoją energię i pasję, przetrwał wydawałoby się najcięższe dla kultury PRL-owskie czasy. W jubileuszowym 50leciu działalności mógłby się spodziewać wyróżnienia, podziękowań... Festiwal Mozartowski to nasz znak rozpoznawczy na świecie. Pamiętajmy, że to nie są pierwsze cięcia w WOK. Zaczęły się 2 lata temu i trwają sukcesywnie. To nie jest tak, że skostniała instytucja nie jest w stanie się dostosować. Ograniczano wydatki, cięto koszty, rezygnowano z premier na rzecz wznowień, w zeszłym roku doszło nawet do odwołania przedstawień. I teraz na koniec –25%. I kto da radę? W ślad za „paprykarzami” można zapytać „Panie Marszałku, jak żyć?”
    • Gość: crcr po co komu lekarze IP: *.cm-5-1b.dynamic.ziggo.nl 25.04.12, 21:34
      wystarczy alko albo troche trawy i juz nic nie boli
      • Gość: Kochająca WOK! Re: po co komu lekarze IP: *.30.99.253.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 29.07.12, 11:33
        Podsumowuję dyskusję! Festiwal się odbył i ja po raz nie wiadomo który byłam, słuchałam i podziwiałam! Podziwiałam artystów, muzyków, dyrygentów i dziękowałam Bogu, że mogłam po raz kolejny obcować z cudowną muzyką geniusza Mozarta! Ostatniego dnia Festiwalu odbyło się też wręczenie odznaczeń artystom WOK i pożegnanie dyrektora Sutkowskiego! Takich owacji, kwiatów, oklasków jakimi pożegnano pana Stefana Sutkowskiego życzę każdemu odchodzącemu dyrektorowi! I jak to pięknie powiedział jeden z odznaczonych - profesor Jerzy Artysz - muzyka łagodzi obyczaje /Arystoteles/ i zaprosił wszystkich przeciwników tej szacownej instytucji w jej mury! Może to coś pomoże! Dziękuję panie Dyrektorze i dziękuję Wam - muzykom za te cudowne chwile w czasie XXII Festiwalu Mozartowskiego!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka