Dodaj do ulubionych

Masa Krytyczna: dziś cykliści jadą przez miasto...

IP: *.bgz.pl 27.04.12, 15:58
Policja zajęła się robieniem interesów i eksportuje masę krytyczną. Powodzenia!:)
Obserwuj wątek
    • Gość: Roastron Masa Krytyczna: dziś cykliści jadą przez miasto... IP: *.dynamic.chello.pl 27.04.12, 15:59
      I znów kilkuset nieodpowiedzialnych idiotów utrudni zycie wielu tysiącom normalnych ludzi !!! dlaczego policja nie reaguje na tak idiotyczne i szkodliwe społecznie zachowania !!!
      • Gość: MarcinK Re: Masa Krytyczna: dziś cykliści jadą przez mias IP: *.217.146.194.generacja.pl 27.04.12, 16:06
        To samochody codziennie blokują miasto! Więcej jest pieszych i rowerzystów niż kierowców, więc dobrze, że rowerzyści walczą o większą przestrzeń dla siebie.
        • Gość: Mars Re: Masa Krytyczna: dziś cykliści jadą przez mias IP: 217.153.152.* 27.04.12, 16:10
          Tak się składa, że jednak więcej jest korzystających z samochodów niż niedorobionych dzieci dwóch pedałów.
          • Gość: MarcinK Re: Masa Krytyczna: dziś cykliści jadą przez mias IP: *.217.146.194.generacja.pl 27.04.12, 16:14
            Tak się składa, że nie rozumiesz nawet co napisałem. Kierowców jest mniej niż rowerzystów i PIESZYCH. Pora ograniczyć ruch w centrum Warszawy!
            • Gość: mag Re: Masa Krytyczna: dziś cykliści jadą przez mias IP: *.aster.pl 27.04.12, 16:27
              Tak się składa, że jesteś cudownym dzieckiem dwóch pedałów?
              • Gość: MarcinK Re: Masa Krytyczna: dziś cykliści jadą przez mias IP: *.217.146.194.generacja.pl 27.04.12, 16:32
                Prowadzimy dyskusję na mój temat, czy na temat masy krytycznej? Proszę o bardziej rzeczowe argumenty.
                • Gość: mag Re: Masa Krytyczna: dziś cykliści jadą przez mias IP: *.aster.pl 27.04.12, 16:36
                  Zadałem proste pytanie. Nie potrafisz na nie odpowiedzieć?
                  • Gość: MarcinK Re: Masa Krytyczna: dziś cykliści jadą przez mias IP: *.217.146.194.generacja.pl 27.04.12, 16:45
                    Tak - jestem dzieckiem Mariana i Dominika!!! To czyni mnie najgorszym typem uczestnika miejskego ruchu!

Tak na poważnie - Twój poziom jest zatrważający :)
                    • Gość: Hipek Re: Masa Krytyczna: dziś cykliści jadą przez mias IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.12, 17:18
                      ten człowiek nie ma żadnego POziomu, zresztą jak wszyscy puszkowi frustraci na drogach.
                      • Gość: MarcinK Re: Masa Krytyczna: dziś cykliści jadą przez mias IP: *.217.146.194.generacja.pl 27.04.12, 17:24
                        Nie ma się co dziwić. Skuszony reklamą pięknego auta pomykającego przec górskie bezdroża kupil sobie za kilkadziesiąt tysięcy autko, a tu okazało się, że z tej wolności to niewiele zostało. Zamknął się w malutkim pudełeczku i stoi w korku patrząc na pieszych i rowerzystów

Życzę wszystkim miłego weekendu
                        • Gość: pedał Re: Masa Krytyczna: dziś cykliści jadą przez mias IP: *.aster.pl 28.04.12, 09:52
                          Oczywiście. Przecież z komunikacji miejskiej nikt nie korzysta. Według ciebie jeżeli ktoś jest przeciwny tej masie debili to oznacza, że MUSI mieć samochód.
                          Jak widać masz baaardzo ograniczony światek i rozumek też
              • Gość: brom Re: Masa Krytyczna: dziś cykliści jadą przez mias IP: *.centertel.pl 28.04.12, 14:28
                Nie, to Szurkowski był. :)
          • penible4 A może samochodów jest zbyt 27.04.12, 21:18
            dużo? pyta
            Niedorobiona córka dwóch pedałów
            • parazyd Mafia kretyniczna paraliżuje miasto 28.04.12, 10:29
              przy aplauzie zidiociałych urzędników miejskich i biernej policji.
              W Potato Republic of Bolanda durniów na pęczki.
        • Gość: Hans Re: Masa Krytyczna: dziś cykliści jadą przez mias IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.12, 16:11
          No i dobrze - niech sobie jadą, ale dlaczego w piątek w godzinach szczytu?!!! Czemu nie w sobotę, kiedy ruch jest mniejszy i utrudniania dla pozostałych użytkowników drogi nie są tak dotkliwe? W ten sposób rowerzyści zamiast promować jazdę na rowerze w mieście ściągają na siebie w pełni zasłużony gniew tych mieszkańców, którzy korzystają z pozostałych środków lokomocji...
          • ukropp Re: Masa Krytyczna: dziś cykliści jadą przez mias 27.04.12, 16:14
            A może Ci stojący w korkach będą mieli więcej czasu, żeby się zastanowić nad tym czy aby na pewno dziś był potrzebny samochód. Mnie takie otrzeźwienie wzięło jakiś czas temu i mimo, że mam dwa auta to do pracy po mieście śmigam rowerem. I to spod Podkowy. Serdecznie polecam. Wiadomo, że nie w każdą pogodę, ale dziś w aucie to grzech!
            • Gość: Roastron Re: Masa Krytyczna: dziś cykliści jadą przez mias IP: *.dynamic.chello.pl 27.04.12, 16:21
              noo 2, i jeszcze 4 na półeczce .........
            • Gość: kot Re: Masa Krytyczna: dziś cykliści jadą przez mias IP: 91.210.236.* 27.04.12, 16:25
              Niektórzy wożą dupsko dla wygody, ale jest i masa takich, którzy muszą z różnych względów jednak skorzystać z samochodu. Nie wyobrażam sobie w swojej pracy wożenia przesyłek kwiatowych rowerem. Zwłaszcza w taką pogodę. Także znajmy umiar i nie utrudniajmy sobie życia. Samochodów zwyczajnie nie da sie wyeliminować z miasta.
              • ukropp Re: Masa Krytyczna: dziś cykliści jadą przez mias 27.04.12, 16:33
                ale można ograniczyć. bo ilu masz zawodowych kierowców, którzy faktycznie muszą jechać autem przez miasto?
                większość znajomych jeździ bo lubi. w zeszłym roku swoją jazdą spowodowałem, że połowa moich współpracowników przerzuciła się na rowery. potrzebny jest bodziec!
                nie twierdzę, że akurat dziś, bo to faktycznie może słabo wyjść, ale bez ciśnieniowania i przypominania to się żaden leniuch nie obudzi.
                • wutang4eva Re: Masa Krytyczna: dziś cykliści jadą przez mias 28.04.12, 09:18
                  jakbym czytal nawiedzonego swiadka jehowy
            • Gość: Ruda Re: Masa Krytyczna: dziś cykliści jadą przez mias IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.12, 16:27
              Poruszasz się rowerem - Twój wybór i życzę powodzenia. Możesz i z Wrocławia.
              Ale.
              a) Nie każdy da radę robić na rowerze 30 km.
              b) Nie każdy musi lubić.
              c) Nie każdy może. Ja nie mogę. Nie mogę nawet długo stać w autobusach, a przez MK mój kręgosłup cierpi, bo stoję w pierniczonym autobusie jakąś kosmiczną ilość czasu.
              d) Nie każdy chce ryzykować swoje zdrowie i życie na polskich drogach, ale to już insza inszość.
              e) Nie każdy chce ryzykować swój sprzęt (bo np jeździ z laptopem, tabletem graficznym, etc.), a nie dajcie bogowie, ktoś Cię potrąci, stracisz równowagę i co?
              Jeszcze pewnie by się coś znalazło przeciw. Mówisz o samochodach, a co z użytkownikami takimi jak ja? Komunikacji miejskiej?
              • Gość: kot Re: Masa Krytyczna: dziś cykliści jadą przez mias IP: 91.210.236.* 27.04.12, 16:36
                Takich to już nie obchodzi, że poza samochodami staną również autobusy, w których tysiące ludzi będzie przeklinać MK. Takie akcje opierają się na ataku, wymuszeniu, szantażu, a to tylko negatywne emocje, które nie zamienią się w nic dobrego.
                • ukropp Re: Masa Krytyczna: dziś cykliści jadą przez mias 27.04.12, 16:38
                  Zgadam się, że jest to dyskusyjna akcja, szczególnie w tak bolesny komunikacyjnie dzień jak dziś.
                  • wolfgang87 Re: Masa Krytyczna: dziś cykliści jadą przez mias 27.04.12, 17:14
                    Dyskusyjna? Dzisiaj? Dzisiaj to k... sabotaż! Ze tez to nie jest karalne :/ Oni sa naprawde nienormalni.
                • Gość: pedałujący Re: Masa Krytyczna: dziś cykliści jadą przez mias IP: *.warszawa.vectranet.pl 27.04.12, 17:02
                  Czy nie na tym właśnie polega PROTEST? :D
                  • Gość: stary cyklista Re: Masa Krytyczna: dziś cykliści jadą przez mias IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.12, 20:28
                    Protest to jest jak atakujesz silniejszego. A jak atakujesz słabszych lub na ślepo to jest terroryzm.
                    • Gość: wawek Re: Masa Krytyczna: dziś cykliści jadą przez mias IP: *.warszawa.vectranet.pl 27.04.12, 20:46
                      Według Ciebie kierowca w SUV-ie parkujący na trawniku jest słabszy od przeciętnego rowerzysty?
                      • rlnd Re: Masa Krytyczna: dziś cykliści jadą przez mias 27.04.12, 20:54
                        Kierowca, ktory na codzien jezdzi zbiorkomem ale w dlugi weekend postanowil wywiezc rodzine za miasto ? A moze po prostu ludzie jezdzacy zbiorkomem ? Albo piesi, ktorzy musza przeczekac az tabun terrorystow na rowerach przejedzie i da im laskawie przejsc przez jezdnie ?

• Gość: stary cyklista Re: Masa Krytyczna: dziś cykliści jadą przez mias IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.12, 21:10
                        Ta akcja uderza głównie w zmęczonych ludzi, którzy zasuwają przez cały tydzień a potem stoją godzinę na przystanku i w tłoku w autobusie - również starszych, również niepełnosprawnych. Chcesz protestować? Zablokuj ratusz - zobaczymy ile wytrzymasz.
                        • Gość: Foch Re: Masa Krytyczna: dziś cykliści jadą przez mias IP: 94.75.119.* 27.04.12, 21:20
                          no faktycznie raz na miesiąc o 18! w piątek, a dodatkowo jak jest zima to na masie jest mało osób i prawie ich nie widać na mieście
                          • Gość: italx1 Re: Masa Krytyczna: dziś cykliści jadą przez mias IP: 31.178.125.* 27.04.12, 22:14
                            No akurat dzis w piatek o 18 gdy cale miasto bylo dokumentnie zakorkowane - to genialny pomysl milordzie.
                            • gom1 Re: Masa Krytyczna: dziś cykliści jadą przez mias 27.04.12, 22:21
                              Gość portalu: italx1 napisał(a):
                              > No akurat dzis w piatek o 18

Termin znany od lat.

> gdy cale miasto bylo dokumentnie zakorkowane

To wina Masy?
                              • wolfgang87 Re: Masa Krytyczna: dziś cykliści jadą przez mias 27.04.12, 23:22
                                Dziecko (mentalne), to nie powód, żeby dorzucać swoje 3 grosze do stanu zawałowego miasta.

Rozumiem, ze urlopu nie dostałeś?
                                Ja też siedzę w Warszawie i zazdroszcze wyjeżdzającym. Ale nie jestem zawistny...
              • ukropp Re: Masa Krytyczna: dziś cykliści jadą przez mias 27.04.12, 16:37
                Są ludzie, którzy nie mogą jak Ty.
                Większości się jednak nie chce.
                Jeżdżę z laptopem. Jest ubezpieczony. Regularnie bakapowany.
                Nie dygam co dzień 60 km (w obie strony). Są dni, kiedy nie mogę wyglądać jak mokra szmata i wsiadam z rowerem w WKD.
                Ważne, żeby się chciało pomyśleć.
              • Gość: MarcinK Re: Masa Krytyczna: dziś cykliści jadą przez mias IP: *.217.146.194.generacja.pl 27.04.12, 16:51
                Poruszasz się autem - Twój wybór i życzę powodzenia.
                Ale.
                a) Nie każdy da radę wrobić w korku pare godzin w tygodniu
                b) Nie każdy musi lubić.
                c) Nie każdy może. Ja nie mogę. Lekarz kazał dbać o serce, więc tą minimalną ilośc ruchu załatwiam sobie w drodze do/z pracy.
                d) Nie każdy chce ryzykować swoje zdrowie i życie na polskich drogach, ale to już insza inszość (wiecej ginie kierowców samochodów niż rowerzystów).
                e) Nie każdy chce ryzykować stłuczkę i utratę masy nerwów.
                f) Nie każdego stać na auto.
                g) Nie każdego stać na paliwo.
                h) Nie każde miasto stać na korki.
                i) Nie każde miasto stać na zanieczyszczenie i związane z tym chorowanie społeczeństwa.
                Jeszcze pewnie by się coś znalazło przeciw.
                • Gość: Roastron Re: Masa Krytyczna: dziś cykliści jadą przez mias IP: *.dynamic.chello.pl 27.04.12, 17:03
                  i dlatego odpowiedz na proste pytania ..... czy ktoś złośliwie regularnie utrudnia Ci poruszanie sie po mieście w celu ograniczenia Twoich praw ???, czy ktoś zabrani Ci jeżdżenia po mieście, czy ktoś chce wprowedzenia dla Ciebie specjalnych opłat, czy ktoś wmawi Ci że to co robi jest najlepsze i najmądrzejsze na świecie, ect .....
                • Gość: Ruda Re: Masa Krytyczna: dziś cykliści jadą przez mias IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.12, 17:08
                  Akurat piszesz do kogoś kto auta nie posiada i nie chce posiadać, a korzysta z dobrodziejstw komunikacji miejskiej w każdym mieście. I zamierza korzystać. Masa Krytyczna mi to skutecznie utrudnia.
                  Dbaj o serce, dbaj. Możesz iść na basen, wyjść na spacer... Iść na piechotę. Wstań rano, przed pracą, pobiegaj, wiesz, jakie to orzeźwiające? Przez lata praktykowałam. Jest milion sposobów dbania o zdrowie, które nie wywołują piany na ustach innym użytkownikom dróg.
                  A tak na serio, nie mam nic przeciwko rowerzystom, o ile nie utrudniają innym ludziom życia. Niech jeżdżą, na zdrowie.
                  • Gość: Foch Re: Masa Krytyczna: dziś cykliści jadą przez mias IP: 94.75.119.* 27.04.12, 21:22
                    utrudnia Ci raz na miesiąc przez godzinę :)
                    • Gość: ciekawe Re: Masa Krytyczna: dziś cykliści jadą przez mias IP: *.warszawa.vectranet.pl 27.04.12, 22:04
                      Nie, nie utrudnia jednej osobie, utrudnia wielu osobom. Przemnóż tę godzinę przez 12 (miesięcy) a następnie przez liczbę osób, które stoją przez MK (zarówno pasażerów autobusów, jak i kierowców samochodów). Wyjdzie z tego potężna liczba godzin traconych rocznie z powodu braku poszanowania innych.

Rozumiem bolączki rowerzystów, jak i kierowców, wiele jest jeszcze do zrobienia w dziedzinie poruszania się po mieście dla użytkowników obu rodzajów pojazdów. Nie rozumiem, jak można załatwiać swoje interesy poprzez nękanie innych.

Maso, może warto rozważyć inne sposoby nagłaśnianie problemów? Może okażą się skuteczniejsze?
                • Gość: Ruda Re: Masa Krytyczna: dziś cykliści jadą przez mias IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.12, 17:22
                  Nie poruszam się autem. Nie mam samochodu i nie zamierzam mieć. Z przyczyn różnych. Korzystam z komunikacji miejskiej, która sama w sobie jest mało komfortowa. A M.K jeszcze mi to uprzyjemnia.
                  Chcesz jeździć rowerem, jeździj. O ile tylko nie wpadasz pod autobusy, samochody i, uwaga, uwaga, jeździsz ZGODNIE z przepisami, to Twoja broszka. A sposobów dbania o zdrowie jest milion... Możesz chodzić na piechotę. Możesz iść na basen, możesz wstać rano wcześniej i pobiegać, wiesz jakie to orzeźwiające? Praktykowałam przez parę lat, a rowerem poruszałam się po lesie, żeby nie utrudniać ludziom życia.
                  Jeżeli miasta nie stać na korki, to niech się postara o rozbudowanie sieci komunikacji miejskiej, która jest w tej chwili jest żenująca. W wiele miejsc, które bardzo często odwiedzam dojechać autobusem czy tramwajem praktycznie się nie da. Poza tym przyszłe zaporowe ceny biletów bardzo skutecznie zachęcą ludzi do korzystania z czegoś, co tak fatalnie funkcjonuje. Niech miasto przestanie bez pomyślunku rozpoczynać remonty skutecznie paraliżujące miasto.
                  • gom1 Re: Masa Krytyczna: dziś cykliści jadą przez mias 27.04.12, 17:27
                    Gość portalu: Ruda napisał(a):
                    > Korzystam z komunikacji miejskiej, która sama w sobie jest mało komfortowa
                    > . A M.K jeszcze mi to uprzyjemnia.

MK jest raz w miesiącu. Jeździsz komunikacją tylko w ostatni piątek miesiąca? Korki są codziennie. Nie do rowerzystów kieruj swoje pretensje, nie oni są temu winni.

> A sposobów dbania o zdrowie jest milion

Większość "kolarzy" nie jeździ tylko dla zdrowia. Są takimi samymi "użytkownikami" jak inni w mieście.
                    • Gość: Ruda Re: Masa Krytyczna: dziś cykliści jadą przez mias IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.12, 17:33
                      Zdaję sobie z tego sprawę, nie mam nic przeciwko nim. Ale rozdrażniła mnie wypowiedź MarcinaK, która jest w takim mniej więcej tonie: "Jestem rowerzystą, więc wszyscy bądźcie." A kto nie chce, ten debil. Prawda objawiona, krucafuks.

A MK może być rzadko, ale nie wpływa korzystnie na przychylne spojrzenie mieszkańców na rowerzystów.
                      • gom1 Re: Masa Krytyczna: dziś cykliści jadą przez mias 27.04.12, 17:43
                        > A MK może być rzadko, ale nie wpływa korzystnie na przychylne spojrzenie
                        > mieszkańców na rowerzystów.

Godz. 18 w piątek może nie jest najszczęśliwsza, ale wiele osób już dawno jest w domach/w trasie/w supermarketach. Miasto stoi co piątek, MK jedzie tylko w jednym miejscu, a korki robią się wszędzie. Większość moich znajomych i rodzina nie kojarzy pojęcia "Masa Krytyczna". Ba, nawet się na nią nie natknęli. Mnie też to nigdy nie spotkało. Moja żona miała to nieszczęście, że jechała karetką przez Most Śląsko-Dąbrowski w momencie, gdy Masa ruszała na Pragę. Nawet nie zorientowała się, że są jakieś utrudnienia, karetka sprawnie przejechała pomiędzy "masowiczami".

Masa może denerwować. Mam tylko nadzieję, że Polacy okażą się cierpliwsi niż Brazylijczycy:
                        www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=GnR2ysyaoH4#t=97s
                        • Gość: Ruda Re: Masa Krytyczna: dziś cykliści jadą przez mias IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.12, 17:59
                          Ja się niestety stykam co miesiąc, może dlatego tak mi działa na nerwy. Jak patrzę po ludziach, to tylko część szczęśliwców wychodzi po 16 z pracy, korporacje mają czas pracy od 9-17 z minutami i to jest co raz bardziej powszechne. Godzinę później i byłoby ciut lepiej. Albo weekendy. Głośno by było tak samo, a jadu jakby mniej...

Pewnie, że przemknąć rowerami jest łatwiej niż między samochodami. Dziś na Czerniakowskiej obserwowałam jakiegoś naszego oficjela z obstawą samochodową, który utknął w korku i ubaw miałam przedni ;)
                          • gom1 Re: Masa Krytyczna: dziś cykliści jadą przez mias 27.04.12, 18:14
                            > Ja się niestety stykam co miesiąc, może dlatego tak mi działa na nerwy.

Ja codziennie natykałem się na korki, to dopiero potrafi zdenerwować :-) Na szczęście jestem w tej dobrej sytuacji, że bardzo rzadko w nich stoję. Chociaż przez ostatnie dni coraz tłoczniej na ścieżce przy Prymasa ;-)
                            Taki jest urok mieszkania w dużym mieście. Nie warto denerwować się czymś, na co właściwie nie ma się żadnego wpływu. Szkoda zdrowia.
                            • Gość: Ruda Re: Masa Krytyczna: dziś cykliści jadą przez mias IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.12, 18:29
                              Stoję w nich codziennie, już nawet nie mam siły się złościć. ;) Proponuję jeszcze jedną alternatywę: niech ludzie mogą przyjeżdżać konno do pracy! Było by ekologicznie, elegancko i jaka radość dla postronnych! Nie obrażając rowerzystów, jednak robią mniejsze wrażenie niż jeździec. ;)
                              Chociaż trzeba by było przez miasto przeprowadzić specjalne ścieżki konne... Ech.
                              • gom1 Re: Masa Krytyczna: dziś cykliści jadą przez mias 27.04.12, 18:37
                                > Proponuję jeszcze jedną alternatywę: niech ludzie mogą przyjeżdżać konno do pracy!

Tylko uwaga naszych posłów! Zaraz zaczną postulować jazdę w kaskach, kamizelkach, ochraniaczach i cholera wie w czym jeszcze w imię poprawy bezpieczeństwa! Na pewno tego chcesz? ;-)
                                • Gość: Ruda Re: Masa Krytyczna: dziś cykliści jadą przez mias IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.12, 19:01
                                  W śród osób jeżdżących konno to akurat nie wzbudziłoby raczej wielkiego oburzenia, bo duża część jeździ w kaskach, dzięki którym ma sprawną (jeszcze) łepetynę. Ochraniacze też się zdarzają. Byleby tylko nie kazali malować koni w barwy odblaskowe ;)
                                  • gom1 Re: Masa Krytyczna: dziś cykliści jadą przez mias 27.04.12, 19:05
                                    > Byleby tylko nie kazali malować koni w barwy odblaskowe ;)

Widzę, że nie wierzysz w możliwości naszych przedstawicieli ;-)
                      • Gość: MarcinK Re: Masa Krytyczna: dziś cykliści jadą przez mias IP: *.217.146.194.generacja.pl 27.04.12, 19:07
                        Uważam, że komunikacja miejska powinna mieć bezwzględne największy priorytet w centrum miasta. Rowery są dodatkie m- bardzo ważnym, ale jednak dodatkiem. Więc wydaje mi się, że walczymy o wspólne dobro - ograniczenie ruchu samochodów prywatnych w centrum. Autobusy będą szybciej jeździły i miejsce na drogi rowerowe się znajdzie. Swoją poprzednią wypowiedź kierowałem do usera, który uważa samochód za świętość.
                        • Gość: mal Re: Masa Krytyczna: dziś cykliści jadą przez mias IP: *.hell.to 28.04.12, 00:21
                          Blokujecie tym ustrojstwem wlasnie glownie zbiorkom. To jest chamstwo, terroryzm i debilizm Jak jakas starsza pani w tym upale zaslabnie w autobusie i nie daj borzu umrze, to to bedzie na waszych durnych glowach. Tosz trzeba byc kompletnym bezmozgiem zeby szantarzowac cale miasto - chcesz na rowerku pojezdzic to jedz do lasu - przesiadz sie w piatek po calym tygodniu do autobusu i przejedz przez centrum spedzajac zamiast 30 min 1,5h jako cudnie pachnaca sardynka.
                      • Gość: turysta Re: Masa Krytyczna: dziś cykliści jadą przez mias IP: *.dynamic.chello.pl 03.05.12, 19:56
                        > A MK może być rzadko, ale nie wpływa korzystnie na przychylne spojrzenie mieszk
                        > ańców na rowerzystów.

moze łaskawie nie bedziesz mowic za wszystkich mieszkancow, ok? zazwyczaj nie wplywa korzystanie na wszystkich tych, ktorzy i tak rowerzystow nie toleruja.. kazdy w tym panstwie ma prawo do wyrazania swoich pogladow.. rowerem jezdzisz po lesie? ok - twoja sprawa.. ale mowienie o utrudnianiu innym zycia, bo ktos nie chce rowerem jezdzic tylko po lesie? a moze w ogole zalujesz, ze sie urodzilas, bo zabierasz przestrzen innym? glupie podejscie..
                • Gość: Ruda Re: Masa Krytyczna: dziś cykliści jadą przez mias IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.12, 17:30
                  Nie poruszam się autem. Nie mam samochodu i nie zamierzam mieć. Z przyczyn różnych. Korzystam z komunikacji miejskiej, która sama w sobie jest mało komfortowa. A M.K jeszcze mi to uprzyjemnia.
                  Chcesz jeździć rowerem, jeździj. O ile tylko nie wpadasz pod autobusy, samochody i, uwaga, uwaga, jeździsz ZGODNIE z przepisami, to Twoja broszka. A sposobów dbania o zdrowie jest milion... Możesz chodzić na piechotę. Możesz iść na basen, możesz wstać rano wcześniej i pobiegać, wiesz jakie to orzeźwiające? Praktykowałam przez parę lat, a rowerem poruszałam się po lesie, żeby nie utrudniać ludziom życia.
                  Jeżeli miasta nie stać na korki, to niech się postara o rozbudowanie sieci komunikacji miejskiej, która jest w tej chwili jest żenująca. W wiele miejsc, które bardzo często odwiedzam dojechać autobusem czy tramwajem praktycznie się nie da. Poza tym przyszłe zaporowe ceny biletów bardzo skutecznie zachęcą ludzi do korzystania z czegoś, co tak fatalnie funkcjonuje. Niech miasto przestanie bez pomyślunku rozpoczynać remonty skutecznie paraliżujące miasto.
                • mieszkam_w_w-wie Re: Masa Krytyczna: dziś cykliści jadą przez mias 27.04.12, 20:23
                  Bardzo ładna odpowiedź. Mimo że sam do pracy na rowerze nie jeżdżę (przesiadłem się na skuter, po drodze odwożę dziecko do przedszkola) to pozdrawiam wszystkich rowerzystów, MK i wszystkich tych którym chce się przełamać stereotyp "do pracy trzeba jeździć samochodem" :)
            • Gość: sthoss jestes idiota IP: *.acn.waw.pl 27.04.12, 17:02
              w taki dzien jak dzisiaj ludzie w samochodach nie spedzaja tam czasu po to zeby w pojedynke dojechac do pracy czy na zakupy ale po to zeby całymi rodzinami wyjechac na długi weekend za miasto. Rowerzysci klasycznie strzelaja sobie w stope tym przejazdem bo zablokuja ludzi ktorzy w normalnych warunkach popieraliby ich akcje. W ten sposob skompromituja ja tylko.
            • Gość: Pan Cernik Re: Masa Krytyczna: dziś cykliści jadą przez mias IP: *.dynamic.chello.pl 28.04.12, 09:19
              Na rowerze. Z pięcioletnim dzieckiem. Z 20 kg zakupów (4 torby) i plecakiem. Po żonę i jej plecak do centrum i z powrotem. Gratuluję pomysłu.
          • Gość: myślący Re: Masa Krytyczna: dziś cykliści jadą przez mias IP: *.warszawa.vectranet.pl 27.04.12, 17:00
            Oj koleś, Ty w ogóle nie zajarzyłeś sensu.... To tak jakby rolnicy mieli protestować w nocy o północy na granicy Bemowa z Lesznowolą... Jak pół miasta stanie, to o problemie brakujących ścieżek rowerowych będzie głośno.. Widzisz w tym sens teraz?
        • Gość: xxx Re: Masa Krytyczna: dziś cykliści jadą przez mias IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.12, 16:14
          Samochody służą przemieszczaniu się a pedalarstwo to niedzielny relaks. Wypie...ć bando kretynów!
          • Gość: MarcinK Re: Masa Krytyczna: dziś cykliści jadą przez mias IP: *.217.146.194.generacja.pl 27.04.12, 16:22
            Czyli wg Ciebie rower nie służy do przemieszczania? Nowe prawa fizyki jakieś czy coś? :)
          • Gość: wolak Re: Masa Krytyczna: dziś cykliści jadą przez mias IP: *.warszawa.vectranet.pl 27.04.12, 20:53
            To dlaczego się nie przemieszczają tylko stoją w korkach i smrodzą? Rowerem jestem szybciej z Woli do Centrum niż twoim zajeb...stym przemieszczającym się złomem...
        • rlnd Re: Masa Krytyczna: dziś cykliści jadą przez mias 27.04.12, 18:07
          > rowerzyści walczą o większą przestrzeń dla siebie

Walczymy o pokoj az sie leje krew ?

W tym celu korkujecie miasto w dniu wyjazdow na dlugi weekend. Gdzie nawet ci, ktorzy nie korzystaja z samochodu na codzien (tylko na przyklad jezdza zbiorkomem) wyciagaja go z garazu i jada gdzies odpoczac. Wtedy wlasnie rowerzysci wyjezdzaja na miasto zabiegac o poparcie reszty spoleczenstwa. Brawa za koncepcje.
          • mroczny.tramwajarz Re: Masa Krytyczna: dziś cykliści jadą przez mias 28.04.12, 07:30
            Oni nie zabiegają o poparcie. Poparcie ich nic nie interesuje.

Oni szantażują - i to nie społeczeństwo jako ogół, a urzędników poprzez nacisk zaprzyjaźnionych, względnie sympatyzujących, mediów.

I to działa.
        • wutang4eva Re: Masa Krytyczna: dziś cykliści jadą przez mias 27.04.12, 19:48
          > To samochody codziennie blokują miasto! Więcej jest pieszych i rowerzystów niż
          > kierowców, więc dobrze, że rowerzyści walczą o większą przestrzeń dla siebie.

Z samochodow korzystaja wszyscy mieszkancy , nie znam rodziny, w ktrorej nie ma samochodu, natomiast rowerem jezdzi po Warszawie pewnie gora 1 % obywateli. To rowerzysci sa utrapieniem dla Warszawiakow, zarowno dla pieszych, ktorych rozjezdzaja jak i dla kierowcow, dla ktorych sa zawalidrogami. Powinno sie wybudowac jakis specjalny zamkniety tor za miastem dla rowerzystow i niech sobie tam jezdza do woli.
          • penible4 to juz znasz! 27.04.12, 21:24
            ja nie mam samochodu!
        • Gość: Fenix Re: Masa Krytyczna: dziś cykliści jadą przez mias IP: *.home.aster.pl 27.04.12, 21:06
          Tyle, że piesi nie popierają masy kretynicznej :P
        • zielone-ja-bluszko Re: Masa Krytyczna: dziś cykliści jadą przez mias 05.05.12, 11:03
          oczywiście, że powinni walczyć, ale może w inny sposób niż blokując centrum warszawy? w zeszłym tyg straciłam zabieg bo łącznie godzinę stałam w tramwaju na skrzyżowaniach przez które jechali. czy to nie jest egoistyczne podejście?
      • Gość: tommy Re: Masa Krytyczna: dziś cykliści jadą przez mias IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.04.12, 16:11
        codziennie tysiące nieodpowiedzialnych mądrali wsiada do samochodów i utrudnia życie sobie wzajemnie, ale i normalnym ludziom, dla których nie do pomyślenia jest dokumentne korkowanie miasta przy pomocy "samo-niechodów". Dlaczego nikt nie reaguje na szkodliwe społecznie ale i szkodliwe dla środowiska zachowania ?
        • Gość: Roastron Re: Masa Krytyczna: dziś cykliści jadą przez mias IP: *.dynamic.chello.pl 27.04.12, 16:18
          dlatego ze już dawno zeszliśmy z drzew i taki jest koszt cywilizacji i postępu, to że jakaś niewielka grupa ma inne zdanie, nie upoważnia jej do złośliwego dodatkowego utrudniania życia wiekszości mieszkańców.
          • Gość: MarcinK Re: Masa Krytyczna: dziś cykliści jadą przez mias IP: *.217.146.194.generacja.pl 27.04.12, 16:24
            To zapraszam do jakiegokolwiek cywilizowanego miasta. Proszę mi pokazać gdzie jest tyle samochodów w centrum co w Warszawie? Czekam na odpowiedź...
            • Gość: joj Re: Masa Krytyczna: dziś cykliści jadą przez mias IP: *.aster.pl 27.04.12, 16:30
              W Paryżu. Czyżby to nie było wg ciebie "cywilizowane miasto"?
              • Gość: Hans Re: Masa Krytyczna: dziś cykliści jadą przez mias IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.12, 16:33
                Dodam jeszcze Rzym, ale to pewnie też nie jest cywilizowane miasto :)
                • Gość: Roastron Re: Masa Krytyczna: dziś cykliści jadą przez mias IP: *.dynamic.chello.pl 27.04.12, 16:53
                  Realnie w warszawie przypada ok 800 samochodów na 1000 mieszkańców, europa zachodnia to ok 600 samochodów na 1000 mieszkańców, moim zdaniem pokazuje to słabość komunikacji miejskiej która wdłóg standardów europejskich praktycznie nie istnieje !!!
                  • Gość: turysta Re: Masa Krytyczna: dziś cykliści jadą przez mias IP: *.dynamic.chello.pl 03.05.12, 20:04
                    Gość portalu: Roastron napisał(a):

> Realnie w warszawie przypada ok 800 samochodów na 1000 mieszkańców, europa zach
                    > odnia to ok 600 samochodów na 1000 mieszkańców, moim zdaniem pokazuje to słaboś
                    > ć komunikacji miejskiej która wdłóg standardów europejskich praktycznie nie is
                    > tnieje !!!

W Berlinie jest ok. 320 samochodów na 1000 mieszkańców, a już co 8 podróż odbywa się rowerami.. Ale co tam Berlin - przecież to wiocha w porównaniu do takiej Warszawy.. Bo przecież rower jest dobry na wieś, a nie do takiego prężnego miasta sukcesu, jakim jest Wawa..
              • Gość: MarcinK Re: Masa Krytyczna: dziś cykliści jadą przez mias IP: *.217.146.194.generacja.pl 27.04.12, 17:07
                "Zgodnie z danymi Eurostatu 2 lata temu w Krakowie na 1000 mieszkańców było zarejstrowanych 444,7 samochodów (obecnie jest to ponad 470, ale chciałbym pokazać zbieżne w czasie dane). W Warszawie 555,6. Dla porównania, w Berlinie było ich 285, Paryżu 250 (!) a Londynie 317."

Źródło: m.wyborcza.pl/wyborcza/1,105709,11316338,List__Korki_w_miescie_tworza_samochody__nie_piesi_.html

Czekam na dalsze propozycje...
                • eizoo Re: Masa Krytyczna: dziś cykliści jadą przez mias 27.04.12, 17:15
                  Gość portalu: MarcinK napisał(a):

> "Zgodnie z danymi Eurostatu 2 lata temu w Krakowie na 1000 mieszkańców było zar
                  > ejstrowanych 444,7 samochodów (obecnie jest to ponad 470, ale chciałbym pokazać
                  > zbieżne w czasie dane). W Warszawie 555,6. Dla porównania, w Berlinie było ich
                  > 285, Paryżu 250 (!) a Londynie 317."
                  > Czekam na dalsze propozycje...

NP. porównaj gęstość sieci metra w Londynie, Paryżu, Berlinie (uwzględniając S-Bahn) z Warszawą i Krakowem....
              • Gość: MarcinK Re: Masa Krytyczna: dziś cykliści jadą przez mias IP: *.217.146.194.generacja.pl 27.04.12, 17:11
                Źle mi sie wstawił komentarz:

forum.gazeta.pl/forum/w,484,135463426,135464632,Masa_Krytyczna_dzis_cyklisci_jada_przez_miasto_.html
              • Gość: MarcinK Re: Masa Krytyczna: dziś cykliści jadą przez mias IP: *.217.146.194.generacja.pl 27.04.12, 17:12
                "Zgodnie z danymi Eurostatu 2 lata temu w Krakowie na 1000 mieszkańców było zarejstrowanych 444,7 samochodów (obecnie jest to ponad 470, ale chciałbym pokazać zbieżne w czasie dane). W Warszawie 555,6. Dla porównania, w Berlinie było ich 285, Paryżu 250 (!) a Londynie 317."

Źródło: m.wyborcza.pl/wyborcza/1,105709,11316338,List__Korki_w_miescie_tworza_samochody__nie_piesi_.html

• Gość: pat Re: Masa Krytyczna: dziś cykliści jadą przez mias IP: *.warszawa.vectranet.pl 27.04.12, 18:07
                  To nie są żadne dane Eurostatu a wymyślone pierdoły autora tego listu.. Odrób lekcje, poszukaj bardziej adekwatnych źródeł.
                  • Gość: MarcinK Re: Masa Krytyczna: dziś cykliści jadą przez mias IP: *.217.146.194.generacja.pl 27.04.12, 19:18
                    Kłamiesz

appsso.eurostat.ec.europa.eu/nui/show.do?query=BOOKMARK_DS-055270_QID_5DDF5CB1_UID_-3F171EB0&layout=CITIES,L,X,0;INDIC_UR,L,Y,0;TIME,C,Z,0;INFO,L,Z,1;INDICATORS,C,Z,2;&zSelection=DS-055270INDICATORS,OBS_FLAG;DS-055270TIME,2007_2009;DS-055270INFO,VALUE;&rankName1=TIME_1_0_-1_2&rankName2=CITIES_1_2_0_0&rankName3=INFO_1_2_-1_2&rankName4=INDIC-UR_1_2_0_1&rankName5=INDICATORS_1_2_-1_2&pprRK=FIRST&pprSO=PROTOCOL&ppcRK=FIRST&ppcSO=PROTOCOL&sortC=CUSTOM_-1_FIRST&rStp=&cStp=&rDCh=&cDCh=&rDM=true&cDM=true&footnes=false&empty=false&wai=false&time_mode=NONE&lang=EN&cfo=%23%23%23%2C%23%23%23.%23%23%23
                    • Gość: pat Re: Masa Krytyczna: dziś cykliści jadą przez mias IP: *.warszawa.vectranet.pl 27.04.12, 22:03
                      Nie, to raczej Ty nie umiesz czytać. Samochody zarejestrowane w mieście, gdzie jest 90% firm leasingowych i flotowych z całego kraju, nie mają nic wspólnego z samochodami realnie przypadającymi na mieszkańca.
              • penible4 Może, ale iluz urzędników i urzedniczek paryskich 27.04.12, 21:28
                pomyka do pracy na rowerach! I to w samym centrum - np przy Les Invalides i w okolicach...
            • wutang4eva Re: Masa Krytyczna: dziś cykliści jadą przez mias 28.04.12, 09:35
              Madryt, Barcelona, Sevilla z tych wiekszych, wystarczy?
      • Gość: Foch Re: Masa Krytyczna: dziś cykliści jadą przez mias IP: 94.75.119.* 27.04.12, 21:26
        codziennie kilkuset nieodpowiedzialnych idiotów utrudni życie wielu tysiącom normalnych ludzi
      • Gość: brom Re: Masa Krytyczna: dziś cykliści jadą przez mias IP: *.centertel.pl 28.04.12, 14:23
        Ależ reaguje. Masa odbywa się pod kontrolą i eskortą Policji.
    • Gość: Gość Masa Krytyczna: dziś cykliści jadą przez miasto... IP: *.itsa.net.pl 27.04.12, 16:20
      Nie no, jestem rowerzystą, czasem kierowcą.
      Co za debile dołączają do tych popaprańców!
      JUŻ TO JEST SZCZYT GŁUPOTY! NARAŻACIE ŻYCIE INNYCH ROWERZYSTÓW którzy jeżdżą na co dzień! Kierowcy nas nienawidzą i nie szanują przez takich głupców jakimi jesteście!
      Na cholerę blokować miasto kiedy będzie najbardziej zakorkowane?
      Wszyscy przyjezdni i 50% warszawiaków wyjeżdża. Jedni jadą po słoiki do rodzin, inni jadą odpocząć, a wy musicie jeszcze wszystkich dodatkowo wk....

Rocznie robię 7-15 tyś km rowerem i nie mówcie mi że dzięki wam mam ścieżki bo ja pracuję i płace na nie podatek. To dobra ściema dla bez mózgów!

Trochę myślenia! Nie można odmówić prawnie takiej akcji ale, można wymusić przeniesienie na inne ulice a nie te najbardziej kluczowe dla miasta.
      Krajem rządzą bezmyślne istoty i jeszcze dodatkowo tych tempych ludzi wpuszcza się na ulice w taki okres!
      GRATULACJE!
      • Gość: magda29 Re: Masa Krytyczna: dziś cykliści jadą przez mias IP: *.dynamic.chello.pl 27.04.12, 16:29
        Odezwali się brzuchaci faceci, którym się wydaje, że drogi są tylko dla nich i jak taki nie dojadą w superkomfortowych warunkach do hipermarketu kupić żarcie na grilla albo odwiedzić teściową to się świat prawie kończy. Żenada. Ruszcie dupę na zachód i zobaczcie jakie tam są trendy w dziedzinie komunikacji w miastach.
        • eizoo Re: Masa Krytyczna: dziś cykliści jadą przez mias 27.04.12, 16:43
          Gość portalu: magda29 napisał(a):

> Odezwali się brzuchaci faceci, którym się wydaje, że drogi są tylko dla nich i
          > jak taki nie dojadą w superkomfortowych warunkach do hipermarketu kupić żarcie
          > na grilla albo odwiedzić teściową to się świat prawie kończy. Żenada. Ruszcie
          > dupę na zachód i zobaczcie jakie tam są trendy w dziedzinie komunikacji w miast
          > ach.

Autobus to są według ciebie "superkomfortowe warunki"?
          Według mnei będzie dośc gorąco i ciasno ale może ja mam złe poczucie komfortu.
          Niemniej - ruszyłem dupę ale nie widizałem miasta poza Pekinem (i to dawno temu) gdzie większość użytkowników dróg stanowiliby rowerzyści.
          Ale wtedy już mieli metro i szybko je rozbudowywali
        • Gość: Ruda Re: Masa Krytyczna: dziś cykliści jadą przez mias IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.12, 16:48
          Sorry, nie jestem brzuchatym facetem, tylko normalną kobietą, która dzięki tym oszołomom musiała zrezygnować z dzisiejszej wizyty w swojej stajni, do której dojeżdżam superkomfortowym, zatłoczonym, gorącym autobusem. Bo do domu nie mogłabym normalnie wrócić.
          • Gość: turysta Re: Masa Krytyczna: dziś cykliści jadą przez mias IP: *.dynamic.chello.pl 03.05.12, 20:13

> Sorry, nie jestem brzuchatym facetem, tylko normalną kobietą, która dzięki tym
            > oszołomom musiała zrezygnować z dzisiejszej wizyty w swojej stajni, do której d
            > ojeżdżam superkomfortowym, zatłoczonym, gorącym autobusem. Bo do domu nie mogła
            > bym normalnie wrócić.

no to masz problem... rowerzystow wina, ze autobusy sa zatloczone i codzienne korki na ulicach? jestes na tyle nieporadna, ze jak autobusu nie ma, to nie mozesz znalezc sobie innego srodka lokomocji? owszem - taki przejazd rowerzystow moze byc chwilowo upierdliwy, ale trzeba miec nierowno pod sufitem, by, patrzac na codzienne utrudnienia, najbardziej wsciekac sie na rowerzystow.. jezdze samochodem, jezdze rowerem i komunikacja tez sie zdarza.. i to nie wina rowerzystow, ze sa korki, tylko glownie wszystkich tych, co mysla tylko i wylacznie o wlasnych czterech literach..
        • Gość: gosc Re: Masa Krytyczna: dziś cykliści jadą przez mias IP: *.icm.edu.pl 27.04.12, 16:51
          A teraz weź szklankę wody, napij się, i przeczytaj post na który odpowiadasz.
          • eizoo Re: Masa Krytyczna: dziś cykliści jadą przez mias 27.04.12, 17:06
            Gość portalu: gosc napisał(a):

> A teraz weź szklankę wody, napij się, i przeczytaj post na który odpowiadasz.
            A co - autobusy jeżdża szybciej dzieki masie kretynów na bicyklach?
            Nie ma racji?
        • Gość: Roastron Chyba ten "zachód" znasz tylko z opowiadań .... IP: *.dynamic.chello.pl 27.04.12, 17:10
          roweroidiotów ..... Bo TAM najpierw wybudowano drogi ect, również stworzono komunikacje miejska i aglomeracyjną, a potem zaczęto mysleć o hobbystach rowerowych .....nigdzie na swiecie, nawet już w chinach i wietnamie rower nie jest podstawowym środkiem komunikacji, a w naszych warunkach klimatycznych nie specjalnie jet całoroczna alternatywą !!!
          • Gość: turysta Re: Chyba ten "zachód" znasz tylko z opowiadań .. IP: *.dynamic.chello.pl 03.05.12, 20:17
            Gość portalu: Roastron napisał(a):

> roweroidiotów ..... Bo TAM najpierw wybudowano drogi ect, również stworzono kom
            > unikacje miejska i aglomeracyjną, a potem zaczęto mysleć o hobbystach rowerowyc
            > h

a teraz pomysl, po co w ogole zaczeto myslec o "hobbystach" rowerowych, skoro drogi i komunikacja miejska jest taka super i rozwiązuje wszystkie problemy?

>.....nigdzie na swiecie, nawet już w chinach i wietnamie rower nie jest podst
            > awowym środkiem komunikacji, a w naszych warunkach klimatycznych nie specjalnie
            > jet całoroczna alternatywą !!!

A ile krajow zwiedziles, ze mowisz "nigdzie na swiecie"? Bo ja trochę zwiedziłem i nie masz racji. Dodatkowo piszac o warunkach atmosferycznych narazasz sie na smiesznosc, bo rower ma wziecie w krajach, gdzie rocznie jest chłodniej, niz w krajach z ciepłym klimatem..wiecej rower znajdziesz w szwecji, holandii, dani itp, niz np. we Włoszech, Hiszpani czy Australii.. bo nie pogoda jest główną przeszkodą w jeździe rowerem..tak tylko moze mówić ktoś, kto rowerem nigdy nie jezdził.
        • Gość: brom Re: Masa Krytyczna: dziś cykliści jadą przez mias IP: *.centertel.pl 28.04.12, 14:26
          Ja całkiem niedawno widziałem zdziwienie znajomych z Niemiec Trasą Łazienkowską i podobnymi tworami. Takie duże ulice w mieście? Tam, gdzie mieszkają jest pełno autostrad, ale w mieście prawie wszędzie 30 na godzinę, zakaz wjazdu dla smrodziuchów bez Euro4 etc.
    • ukropp Re: Masa Krytyczna: dziś cykliści jadą przez mias 27.04.12, 16:20
      od razu widać, że człowiek na poziomie - jak coś napisze, to aż się miło czyta.
    • Gość: zg Re: Masa Krytyczna: dziś cykliści jadą przez mias IP: 62.121.75.* 27.04.12, 16:23
      Od dawna poruszam się po mieście rowerem, i większość kierowców samochodów traktuje mnie neutralnie lub przychylnie, nie widzę potrzeby blokowania miasta co miesiąc w imię bycia "Don Kichotem" w walce z motoryzacją i spalinami. Jest naprawdę jeszcze parę ciekawszych sposobów promowania jazdy po mieście niż masa krytyczna. Dlatego entuzjastycznym rowerzystom którzy lubią dołączyć do takiego "ciekawego" piątkowego korowodu sugeruje pedałowanie w inną stronę, do Lasu Kabackiego lub Bielańskiego, byle dalej od centrum, a gromada zatwardziałych rowerowych wojowników niech po latach wymyśli coś bardziej prospołecznego, jeżeli ma ochotę działać dla innych. Bo naprawdę patrząc na bilans zysków przez lata Masa Krytyczna nie wniosła nic w życie naszego miasta.
    • Gość: xx Re: Masa Krytyczna: dziś cykliści jadą przez mias IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.12, 16:24
      Oni walczą o budowę ścieżek rowerowych??? Powariowali, tylko dlaczego po nich nie jezdżą, tylko wolą pedałować po jezdni? to po co im te sciezki?
      • Gość: MarcinK Re: Masa Krytyczna: dziś cykliści jadą przez mias IP: *.217.146.194.generacja.pl 27.04.12, 16:25
        Walczą także o odpowiednią jakość dróg rowerowych - i nie mówie tylko o jakości nawierzchni.
        • Gość: mag Re: Masa Krytyczna: dziś cykliści jadą przez mias IP: *.aster.pl 27.04.12, 16:34
          Czy odpowiednia jakość dróg rowerowych wymusi na pedalistach znajomość przepisów? Ilu z nich wie co należy zrobić przed przejściem dla pieszych, wymalowanym na ścieżce rowerowej? Wczoraj jednemu wytłumaczyłem... Zwijając się skamlał, żeby nie kopać...
          • ukropp Re: Masa Krytyczna: dziś cykliści jadą przez mias 27.04.12, 16:40
            ho ho ho. no to faktycznie i pokazałeś i napisałeś.
          • Gość: Roastron Re: Masa Krytyczna: dziś cykliści jadą przez mias IP: *.dynamic.chello.pl 27.04.12, 17:04
            Jedyna skuteczna metoda na debili niestety !!!
          • wutang4eva Re: Masa Krytyczna: dziś cykliści jadą przez mias 28.04.12, 09:39
            Mozliwosci uruchamiania mozgownicy wsrod rowerzystow sa na poziomie nizszym niz przedszkolakow. Wszak juz w przedszkolu dzieci rozumieja prosty komunikat: czerwone-czekasz, zielone- idziesz, jedziesz.
      • Gość: tomek Re: Masa Krytyczna: dziś cykliści jadą przez mias IP: *.aster.pl 27.04.12, 17:06
        > Oni walczą o budowę ścieżek rowerowych???

Nie, nie walczą o ścieżki. Ścieżki to masz w niedzielę w lesie do relaksacyjnego pedałowania z rodzinką. Oni postulują zrównoważenie komunikacji w dniach powszednich poprzez budowę dróg dla rowerów. Czy mają rację to inna sprawa, ale warto jest znać program masy krytycznej, zanim się zacznie krytykować.
    • Gość: Roastron Stop roweronazistoom !!!!!! IP: *.dynamic.chello.pl 27.04.12, 16:24
      Ci co na to pazwalają sa tak samo GŁUPI, jak ci co w tym biorą udział !!!!
      • Gość: MarcinK Re: Stop roweronazistoom !!!!!! IP: *.217.146.194.generacja.pl 27.04.12, 16:30
        Chciałbyś zabronić jeżdzenia na rowerze? Czy może jeżdzenia 1000 rowerów na raz? A może 100? A moze już 3 rowery to przestępstwo? Kierowcy też blokują drogi protestując przeciw rosnącym cenom paliw, więc zabrońmy jeździć tez samochodom!!!
        • Gość: Hans Re: Stop roweronazistoom !!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.12, 16:40
          Skoro to taki spontan to po co ta policja eskortująca MK przez miasto, żeby ułatwić im przejazd? Niech się poprzeciskają przez korki w tysiąc rowerów... Oczywiście z zachowaniem wszelkich zasad określonych w przepisach ruchu drogowego.
          • Gość: MarcinK Re: Stop roweronazistoom !!!!!! IP: *.217.146.194.generacja.pl 27.04.12, 17:18
            Bo policja uznała, że lepiej eskortować grupę ludzi niż ich puszczać bez obstawy.
          • Gość: brom Re: Stop roweronazistoom !!!!!! IP: *.centertel.pl 28.04.12, 14:33
            W innym poście napisałem czym to grozi. Wyobraź sobie, na każdym skrzyżowaniu, na każdym pasie, na jego środku rower, który w ten sposób, bardzo wolno pokonuje to skrzyżowanie. 1500 osób starczyłoby na całe miasto. Zgodnie z przepisami. Już po chwili wolałbyś masę, która jest demonstracją i dlatego Policja z nią współpracuje.
      • Gość: Giant Re: Stop roweronazistoom !!!!!! IP: *.sm-gorczewska.com.pl 28.04.12, 15:25
        No takze Ciebie pozdrawiamy bardzo serdecznie
    • Gość: Dziki Masa Krytyczna: dziś cykliści jadą przez miasto... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.12, 16:32
      jeszcze i te PEDAŁY ???
      Po co ci debiule korkują i tak zakorkowane miasto ? Qrwa mać ! W piątek przed długim weekendem ! Kogoś chyba już poyebalo doszczętnie !!!!!
    • Gość: Łukasz Re: Masa Krytyczna: dziś cykliści jadą przez mias IP: 87.204.26.* 27.04.12, 16:33
      Wiecie - jestem sam rowerzystą, ale zrobienie masy krytycznej w dniu gdzie całe miasto wyjeżdża i zrobienie taką trasą gdzie ludzie wyjeżdżają z miasta to dosłownie nazywa się k....... Kto wydaje zgody na coś takiego i gdzie mają głowy osoby które to organizują!
      • Gość: sthoss warto zeby GW podała nazwisko urzednika IP: *.acn.waw.pl 27.04.12, 17:05
        ktory lekkomyślnie spowodował że setki tysięcy ludzi postoi sobie godzine lub 2 wiecej w korkach a samochody spala dodatkowe setki tysięcy litrow paliwa wiecej. Na chwałe akcyzy i podatku VAT do Budzetu Panstwa.
        • Gość: mal Re: warto zeby GW podała nazwisko urzednika IP: *.hell.to 28.04.12, 00:24
          generujac ten cudowny smog, ktory potem wdychaja rowerzysci - bo jazda i biegi po miescie sa szalenie zdrowe - respiracja jest 10x wieksza i w tym samym czasie pluca zatruwaja sie 10x wieksza dawka smogu, spalin i wyziewow wszelakich i nie sa w stanie tego wydalic.

Jezdzcie, biegajcie - astma wita z otwartymi ramionami.
    • Gość: kixx kolejni,w morde,rewolucjonisci IP: *.acn.waw.pl 27.04.12, 16:43
      nastepni,ktorzy wiedza,co dla wszystkich jest lepsze
      serdecznie dzis zycze wszystkim rowerzystom,zeby ich ukochana osoba umarla czekajac w karetce w korku spowododwanym przez ich glupie zabawy
      • Gość: kixx Re: kolejni,w morde,rewolucjonisci IP: *.acn.waw.pl 27.04.12, 16:44
        oczywiscie "wszystkim rowerzystom" bioracym udzial w tym akcie terroru,jakim jest MK
      • Gość: Mike karetki przepuszczamy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.12, 16:49
        tak się składa, że karetki są przepuszczane i odbywa się to sprawnie nawet w środku masy, dzięki zabezpieczeniu czyli organizatorom masy, tak więc pudło, próbuj złośliwie dalej...
        • Gość: kot Re: karetki przepuszczamy IP: 91.210.236.* 27.04.12, 17:01
          o dzięki, o szczodry panie...egoiści.
        • Gość: kixx ale ty jestes tępy... IP: *.acn.waw.pl 27.04.12, 17:05
          nie rozumiesz skutkow swoich dzialan.Karetka,zeby dojechac do miejsca gdzie WY bedziecie ja mogli przepuscic bedzie sie musiala przebic przez czop ze stojacych samochodow.A stojacych dlaczego?
          Bo wy zablokowaliscie przejazd.Od razu dodam,ze karetce latwiej przebic sie przez korek,ktory wolno,bo wolno,ale jednak sie posuwa,niz przez zator,ktory stoi w miejscu.To chyba jestes w stanie zrozumiec.
          ps.zyczenia zostaja podtrzymane
        • Gość: Roastron Re: karetki przepuszczamy IP: *.dynamic.chello.pl 27.04.12, 17:19
          to dlaczego blokujecie pojazdy mogące jechać szybciej od was ??? zdarzeń losowych mogą być tysiace, i wszystkiego nie przewidzicie, jestście jak wrzód na d...
        • Gość: nobody Re: karetki przepuszczamy IP: *.warszawa.mm.pl 27.04.12, 17:25
          Po co w ogóle jest ta masa? Co osiągnęła od początku swojego istnienia? Masa nie osiągnęła kompletnie niczego. poza wku&^%iem ludzi. Większość neutralnych ludzi coraz bardziej negatywnie reaguje na takie akcje. Masa działa chyba z tych samych pobudek co Zieloni, itp.
          Dziwię się tylko, że policja dopuszcza do masy rowery, które nie spełniają wymogów, by poruszać się po drogach publicznych. Sam jeżdżę komunikacją i kiedyś taki buc władował się z rowerem do autobusu. Miejsca nie było za dużo - godziny szczytu, ale pokropiło i rowerzysta wymiękł. Nie chcę mówić jaka była reakcja ludzi z autobusu, gdy się władował brudnym rowerem do autobusu... Rowerzyści z Masy to taka nacja, która wszystko może i wie najlepiej co jest najlepsze dla wszystkich, a przy tym może jeździć ulicami, ścieżkami rowerowymi, chodnikami, metrem, tramwajem, autobusem czy nawet autem...
          • wolfgang87 Re: karetki przepuszczamy 27.04.12, 17:26
            Osiągnęła np. ze na przedluzeniu KEN nie ma sensownej sciezki rowerowej :)
            To jest sukces!
          • rydzyk_fizyk Re: karetki przepuszczamy 27.04.12, 20:55
            "Dziwię się tylko, że policja dopuszcza do masy rowery, które nie spełniają wymogów, by poruszać się po drogach publicznych."

Pomyśl trochę i może wpadniesz na to, że Masa odbywa się zgodnie z przepisami prawa o zgromadzeniach.
    • m6716 Celem m.k. jest blokowanie miasta 27.04.12, 16:53
      nie widze innych celów
      • Gość: mi Re: Celem m.k. jest blokowanie miasta IP: 91.210.236.* 27.04.12, 17:03
        popieram, również upatruję w tej akcji jedynie złośliwe zachowanie wobec innych uczestników ruchu
      • Gość: Fat Joe Re: Celem m.k. jest blokowanie miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.12, 17:19
        załóż denka, może dojrzysz
      • Gość: Kpax Re: Celem m.k. jest blokowanie miasta IP: *.dynamic.chello.pl 27.04.12, 23:20
        na ślepotę nic się nie poradzi
      • Gość: ch Re: Celem m.k. jest blokowanie miasta IP: *.skynet.net.pl 28.04.12, 10:05
        Przecież to kierowcy samochodów blokują codzienne miasto, a raz w miesiącu dodatkowo blokują Masę Krytyczną.
      • Gość: brom Re: Celem m.k. jest blokowanie miasta IP: *.centertel.pl 28.04.12, 14:38
        Zablokować miasto rowerami można prościej, zgodnie z przepisami. Gdyby do tego doszło zatęskniłbyś za masą. Ale masa nie jest blokadą miasta, więc działa inaczej.
      • Gość: mxk Re: Celem m.k. jest blokowanie miasta IP: *.dynamic.chello.pl 29.04.12, 08:43
        samochody to niby nie blokują miasta?? (nie wspomne już o chodnikach dla pieszych) m.k. powinna być w każdy piątek aby te leniwe dupy wysiadły z za kierownicy i częściej używały komunikacji miejskiej
        • rlnd Re: Celem m.k. jest blokowanie miasta 29.04.12, 09:14
          >> samochody to niby nie blokują miasta??

Ze niby celowo ? Z premedytacja ?

> (nie wspomne już o chodnikach dla pieszy
          > ch)

Masa tez blokuje pieszych.

> aby te leniwe dupy

Gratuluje kultury, to w masie sie tak czlowiek rozwija ?

> wysiadły z za kierownicy
          > i częściej używały komunikacji miejskiej

Masa powoduje korki, w ktorych stoja tez autobusy i tramwaje.
    • Gość: MarcinK Masa Krytyczna: dziś cykliści jadą przez miasto... IP: *.217.146.194.generacja.pl 27.04.12, 16:59
      Że tak pozwolę sobie zacytować Gazetę Wyborczą. Tekst dosłownie z przed chwili (godz 17:00):
      "Dziś przez Ochotę jedzie Masa Krytyczna. Ale już teraz nie da się tędy jeździć. Zatkana jest Wawelska, Banacha i Bitwy Warszawskiej, stoją też Al. Jerozolimskie."

Teraz pytanie do wszystkich kierowców: Kto blokuje Warszawę?

Ograniczyć ruch samochodów w centrum!
      • eizoo Re: Masa Krytyczna: dziś cykliści jadą przez mias 27.04.12, 17:04
        Gość portalu: MarcinK napisał(a):

> Teraz pytanie do wszystkich kierowców: Kto blokuje Warszawę?
        >
        > Ograniczyć ruch samochodów w centrum!

OK
        A czym ludzie będą dojeżdżać do pracy choćby?
        • Gość: MarcinK Re: Masa Krytyczna: dziś cykliści jadą przez mias IP: *.217.146.194.generacja.pl 27.04.12, 17:45
          Jeżeli uważasz, że do pracy można dojeżdzać tylko własnym samochodem, to bardzo mi przykro. Edukacja jest na bardzo niskim poziomie.
          • Gość: amx Re: Masa Krytyczna: dziś cykliści jadą przez mias IP: *.opera-mini.net 27.04.12, 22:40
            demokracja polega na tym że każdy ma prawo wyboru czym chce jeździć do pracy - nie mam ochoty żeby jakiś pryszczaty pedalarz ustawiał mi moje życie

rowerzyści przeszkadzają wszystkim - i kierowcom i pieszym i użytkownikom zbiorkomu - zrozum wreszcie że jesteście jak wrzód na dupie dla reszty społeczeństwa

moim marzeniem jest całkowity zakaz ruchu rowerowego na obszarze zabudowanym - a spadać do lasu sobie pedałować
            • Gość: brom Re: Masa Krytyczna: dziś cykliści jadą przez mias IP: *.centertel.pl 28.04.12, 14:46
              Demokracja mówisz? Załóż partię pod hasłem rowery do lasu, wygraj wybory i wprowadzaj. Twoje życie ustawia jakiś urzędas, nie wiem, czy pryszczaty. Duża część ludzi uważa kierowców za wrzód na rzyci i szczerze mówiąc mają więcej racji. Indywidualna motoryzacja w centrum to pomyłka. Marzenie o centrum wolnym od samochodów coraz realniejsze i to nie przez zakaz, a zapewne przez opłaty. Chcesz przyjeżdżać - płać. Zrobi się miejsce dla zbiorkomu i rowerów. A może od razu zakaz ruchu samochodowego w obszarze zabudowanym? a spadać na autostrady sobie smrodzić. :)
              • wutang4eva Re: Masa Krytyczna: dziś cykliści jadą przez mias 28.04.12, 16:40
                Z samochodow korzystaja wszsycy, jak nie bezposrednio to posrednio, bo towary ktore kupuja przewozi sie za pomoca samochodw. Natomiast rowerzysci to wlasnie tylko wrzod na tylku dla normalnych mieszkancow tego miasta czy to pieszych czy kierowcow (czyli ponad 90 procent obywateli). Nalezy rowerzystom wybudowac jakis tor za miastem i niech sobie jezdza tam do woli. Nie moze byc tak, ze 1 % jakis fanatycznych wariatow terroryzuje pozostale 99 % normalnych ludzi.
                • Gość: turysta Re: Masa Krytyczna: dziś cykliści jadą przez mias IP: *.dynamic.chello.pl 03.05.12, 20:26
                  wutang4eva napisał:

> Z samochodow korzystaja wszsycy, jak nie bezposrednio to posrednio, bo towary k
                  > tore kupuja przewozi sie za pomoca samochodw. Natomiast rowerzysci to wlasnie t
                  > ylko wrzod na tylku dla normalnych mieszkancow tego miasta czy to pieszych czy
                  > kierowcow (czyli ponad 90 procent obywateli). Nalezy rowerzystom wybudowac jaki
                  > s tor za miastem i niech sobie jezdza tam do woli. Nie moze byc tak, ze 1 % jak
                  > is fanatycznych wariatow terroryzuje pozostale 99 % normalnych ludzi.

czy do waszych zakutych łbów nie dociera, ze więcej rowerow na ulicach jest z korzyscia dla tych, co z samochodow korzystac musza? nie widzicie w ogóle związku? chyba sobie zrobie taki napis na swoim samochodzie i będę demonstrayjnie jeździł "stoję z tobą w korku? a mógłbym jechać teraz rowerem..".. ograniczone macie myslenie.. w zwiazku z wasza nienawiscia w kierunku rowerzystow, zycze jeszcze wiekszej liczby samochodow na drogach..
                  • wutang4eva Re: Masa Krytyczna: dziś cykliści jadą przez mias 04.05.12, 14:20
                    Zdecydowana wiekszosc rowerzystow i tak nie uzywalaby samochodu, conajwyzej komunikacja miejska musialaby pomiesc troche osob wiecej. Biorac pod uwage, ze rowerzysci i tak pchaja sie do metra i autobusow ze swoimi sprzetami zajmujac zabierajac przy okazji 5 miejsc normalnym pasazerom to wychodzi na to, ze niewieleby sie zmienilo.
        • Gość: brom Re: Masa Krytyczna: dziś cykliści jadą przez mias IP: *.centertel.pl 28.04.12, 14:41
          Rowerami i komunikacją miejską. Tak, jak teraz Traktem Królewskim. Zauważ, że Zbiorkomu mogłoby być wtedy więcej.
      • Gość: mmm Re: Masa Krytyczna: dziś cykliści jadą przez mias IP: 91.210.236.* 27.04.12, 17:05
        w takim razie skoro miasto i tak jest zablokowane to po jaką cholerę jeszcze tam MK? Kulą w płot...
      • Gość: Hans Re: Masa Krytyczna: dziś cykliści jadą przez mias IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.12, 17:20
        No i na zdjęciu w artykule widać jak rowerzyści szanują przepisy ruchu drogowego. W końcu co to dla nich podwójna ciągła...
        A jeśli chodzi o zakorkowanie Warszawy to głównym problemem nie jest liczba samochodów a:
        1. Brak obwodnic, w efekcie ruch tranzytowy idzie przez centrum miasta.
        2. Permanentne remonty przeciągane w nieskończoność (Dźwigowa) i, żeby było weselej, rozpoczynane w okresie największego natężenia ruchu (Marszałkowska).
        3. Zamykanie/zwężanie głównych arterii komunikacyjnych i w efekcie odcinanie niektórych dzielnic (dlaczego na przykład zamknięty jest most Śląsko Dąbrowski? Dla mnie tłumaczenia urzędników są kompletnie nieprzekonujące).
        4. Brak alternatyw dla ruchu samochodowego - komunikacja miejska bynajmniej nie zachęca do korzystania z niej (stały wzrost cen, likwidacja wielu linii etc).
        • sportif Re: Masa Krytyczna: dziś cykliści jadą przez mias 27.04.12, 20:20
          most Ś-D jest otwarty, 2 razy dziennie po nim jeżdżę
        • rydzyk_fizyk Re: Masa Krytyczna: dziś cykliści jadą przez mias 27.04.12, 20:58
          "No i na zdjęciu w artykule widać jak rowerzyści szanują przepisy ruchu drogowego. W końcu co to dla nich podwójna ciągła..."

To skandal - prawie jak piesi na jezdni w czasie innych demonstracji :D
          • Gość: mal Re: Masa Krytyczna: dziś cykliści jadą przez mias IP: *.hell.to 28.04.12, 00:28
            nawet gornicy organizuja sie raz na pol roku maks - i nigdy nie sa to piatki. No i oni zwykle protestuja z jakiegos powodu(nawet jesli glupiego) a nie ze zlosliwosci
            • rydzyk_fizyk Re: Masa Krytyczna: dziś cykliści jadą przez mias 28.04.12, 13:09
              Już tak nie jęcz - samochody korkują miasto codziennie i nikt nie zgłasza tego jako zgromadzenia.
      • Gość: Hans Re: Masa Krytyczna: dziś cykliści jadą przez mias IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.12, 17:24
        No i na zdjęciu w artykule widać jak rowerzyści szanują przepisy ruchu drogowego. W końcu co to dla nich podwójna ciągła...
        A jeśli chodzi o zakorkowanie Warszawy to głównym problemem nie jest liczba samochodów a:
        1. Brak obwodnic, w efekcie ruch tranzytowy idzie przez centrum miasta.
        2. Permanentne remonty przeciągane w nieskończoność (Dźwigowa) i, żeby było weselej, rozpoczynane w okresie największego natężenia ruchu (Marszałkowska).
        3. Zamykanie/zwężanie głównych arterii komunikacyjnych i w efekcie odcinanie niektórych dzielnic (dlaczego na przykład zamknięty jest most Śląsko Dąbrowski? Dla mnie tłumaczenia urzędników są kompletnie nieprzekonujące).
        4. Brak alternatyw dla ruchu samochodowego - komunikacja miejska bynajmniej nie zachęca do korzystania z niej (stały wzrost cen, likwidacja wielu linii etc).
      • Gość: Roastron Re: Masa Krytyczna: dziś cykliści jadą przez mias IP: *.dynamic.chello.pl 27.04.12, 17:25
        Warszawe blokuje poolityka bufetu, tz sztuczne spowalnianie ruchu, wtłaczanie ruchu tranzytowego do centrum, brak obwodnic i dróg tranzytowych, również niedorozwinienta kiepska komunikacja miejska .....
      • Gość: jej Re: Masa Krytyczna: dziś cykliści jadą przez mias IP: *.warszawa.mm.pl 27.04.12, 17:27
        Może lepiej - wywalić samochody, autobusy, tramwaje, rowery, motory i inne środki w ogóle z miasta. Niech ludzie chodzą pieszo.
    • wolfgang87 Re: Masa Krytyczna: dziś cykliści jadą przez mias 27.04.12, 17:07
      Akurat dzis? Akurat Lopuszanska? Dzis? Akurat dzis? Naprawde?

Ktos, kto wydał pozwolenie na ten przejazd akurat dziś, powinien chyba do pierdla iść!

• Gość: smb Re: Masa Krytyczna: dziś cykliści jadą przez mias IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.04.12, 18:08
        popieram. jakis straszny becwal musial wydawac zgode. wyjazd na dlugi weekend a oni puszczaja po miesce bande szalencow na rowerach
    • Gość: tomek Jedno pytanko: IP: *.aster.pl 27.04.12, 17:08
      Przed godziną wracałem do domu (motocyklem), i zauważyłem, że całe miasto stoi a kierowcy blokują ulice. Czy dziś na 15 była planowana jakaś masa kretyniczna samochodziarzy? Bo rowerowa startuje dopiero o 18.
      • wolfgang87 Re: Jedno pytanko: 27.04.12, 17:25
        Tak. Jest planowany długi weekend i ludzie na pewno wyjeżdżają na urlopy.

Jeśli ktoś ma odrobine społecznej odpowiedzialności to nie będzie robić jeszcze większego gówna wokół. Ale niestety, dziecinada zwycięża. Spokojna głowa. Wkurzeni będą zwykli ludzie i na pewno od tego ścieżek nie przybędzie.

Widzę ostatnie inwestycje, np. przedłużenie KEN. O! Ile dała ta masa krytyczna, hohohoo... Tyle dała, że nic nie dała.

Zeby Polacy Polakom tak uprzykrzali zycie. Chory kraj
        • Gość: dd Re: Jedno pytanko: IP: *.warszawa.mm.pl 27.04.12, 17:29
          Polak Polakowi wilkiem.
        • Gość: tomek Re: Jedno pytanko: IP: *.aster.pl 27.04.12, 17:32
          No dobra, ale teraz wytłumacz mi jedno.

Mijam codziennie wiele samochodów, i w co najmniej połowie widzę tylko kierowcę. I ci kierowcy blokują mi przejazd, bo codziennie robią swoją masę kretyniczną (mam na myśli to, ze gdyby nie było korków, to bym nie musiał się przeciskać, bo rzecz jasna z uwagi na środek transportu w tych korkach tak i tak nie stoję). Spójrz, jaka jest pogoda: 20+ stopni. Czemu nie przesiądą się na skutery 50ccm? Kosztuje toto niewiele, pali ok 2 litrów beny na setkę, i odpada wiele argumentów, bo:

* na takim skuterze można podwieźć dziecko do szkoły,
          * można zrobić zakupy, niezbyt wielkie ale można
          * nie pryzjeżdza się do roboty spoconym
          * koszt paliwa porównywalny z biletem miesięcznym
          * oszczędza się czas

I taka pogoda utrzyma się u nas do października. Czemu przez pół roku kierowcy utrudniają sobie życie? Na samochód było ich stać, to nie mogą dokupić skuterka ze 3-4 tysiące?

To jednak jest przywiązanie dupska do fury, bo samochodem się można pochwalić rodzinie, a skuterem 50ccm już nie.
          • wolfgang87 Re: Jedno pytanko: 27.04.12, 17:40
            Nie mam ochoty na dyskusje na temat wyzszosci krowy nad koniem. Nikt nie przesiadzie sie dobrowolnie do roweru w tym miescie, bo tu sie nie da jezdzic w wiekszosci miejsc. Bedzie infrastruktura jak w Berlinie, bedzie gadka, teraz to rowerzystą jest tylko kamikadze.

Czemu nie moze MK jezdzic np w weekend. Czemu musi tyle nienawisci wprowadzac?
            • wolfgang87 Re: Jedno pytanko: 27.04.12, 17:41
              A co do skuterów, to po prostu wiele osób nie lubi skuterów, bo się boi. I co poradzisz?
              • Gość: tomek Re: Jedno pytanko: IP: *.aster.pl 27.04.12, 17:50
                No nic nie poradzę, ale jak ktoś ma fobie i zamyka się w klatce, to dlaczego ma pretensje do świata, który jest na zewnątrz klatki. Miasto ma swoje prawa, nie jest z gumy.

Mówisz, że kierowcy nie używają skuterów, i zamiast tego wybierają pojazd zajmujący na jezdni 6 razy więcej miejsca, palący 5 razy więcej paliwa, bo mają fobie? A gdyby wszyscy zaczęli jeździć czołgami, to też byłoby ok?
                • Gość: pat Re: Jedno pytanko: IP: *.warszawa.vectranet.pl 27.04.12, 18:16
                  tomek:

A ile metrów ma Twoje mieszkanie? Masz więcej niż 10 metrów na osobę? Przecież to zbyteczny luksus, mogłbyś oddać połowę mieszkania komuś innemu, przecież tak ciężko o kredyt w dziejszych czasach..

To co napisałem jest tak samo sensowne jak Twoje pieprzenie o wymianie nawet jakiegoś kompaktu typu Focus czy Octavia na śmierdzący i hałasujący skuterek..
                  • Gość: tomek Re: Jedno pytanko: IP: *.aster.pl 27.04.12, 18:25
                    > A ile metrów ma Twoje mieszkanie? Masz więcej niż 10 metrów na osobę? Przecież
                    > to zbyteczny luksus, mogłbyś oddać połowę mieszkania komuś innemu, przecież tak
                    > ciężko o kredyt w dziejszych czasach..

Hmm, to porównanie nijak ma się do przestrzeni, równie dobrze możnaby zapytać o ilość ubrań w szafie i postulować konieczność zmniejszenia tej szafy o połowę, bo afryka chodzi nago. Słusznie zauważasz, że jest nielogiczne :)

> To co napisałem jest tak samo sensowne jak Twoje pieprzenie o wymianie nawet ja
                    > kiegoś kompaktu typu Focus czy Octavia na śmierdzący i hałasujący skuterek..

No dobrze, może i śmierdzi, może i hałasuje, ale zajmuje mniej przestrzeni i przy takiej pogodzie pozwala w równie komfortowych warunkach wrócić w piątkowe popołudnie NIE STOJĄC W KORKACH :)
                    • Gość: pat Re: Jedno pytanko: IP: *.warszawa.vectranet.pl 27.04.12, 18:34
                      > Hmm, to porównanie nijak ma się do przestrzeni, równie dobrze możnaby zapytać o
                      > ilość ubrań w szafie i postulować konieczność zmniejszenia tej szafy o połowę,
                      > bo afryka chodzi nago. Słusznie zauważasz, że jest nielogiczne :)

Oczywiście, że ma się do przestrzeni i to bardziej niż liczba samochodów. Mniejsze mieszkania = mniej bloków = więcej parków = więcej drzew = ekologia. A do tego mniej zużytej energii na oświetlenie, ogrzanie itd.

> No dobrze, może i śmierdzi, może i hałasuje, ale zajmuje mniej przestrzeni i pr
                      > zy takiej pogodzie pozwala w równie komfortowych warunkach wrócić w piątkowe po
                      > południe NIE STOJĄC W KORKACH :)

Wole mimo wszystko swoje Dynaudio, dwustrefową klimatyzację i chłodzony schowek.
                      • gom1 Re: Jedno pytanko: 27.04.12, 18:39
                        Gość portalu: pat napisał(a):
                        > Wole mimo wszystko swoje Dynaudio, dwustrefową klimatyzację i chłodzony schowek

A ja wolę mój rower i gwarantowany czas dojazdu do pracy/domu (praktycznie zawsze ten sam). Ja szanuję Twój wybór i chcę abyś Ty szanował mój.
                        • Gość: pat Re: Jedno pytanko: IP: *.warszawa.vectranet.pl 27.04.12, 18:43

> A ja wolę mój rower i gwarantowany czas dojazdu do pracy/domu (praktycznie zaws
                          > ze ten sam). Ja szanuję Twój wybór i chcę abyś Ty szanował mój.

A czy w którymś miejscu nie szanuje? Nie szanuje jedynie tych co z premedytacją utrudniają innym życie i dorabiają do tego filozofię zbawiania świata - mam nadzieję, że Ty do takich nie należysz.
                          • gom1 Re: Jedno pytanko: 27.04.12, 18:49
                            > Nie szanuje jedynie tych co z premedytacją utrudniają innym życie i dorabiają
                            > do tego filozofię zbawiania świata

Rozumiem, że chodzi Ci o "masowiczów"? No cóż, ja szanuję ich prawo do wyrażania poglądów. Chcesz czy nie, Masa ma do tego prawo. Taki urok demokracji. Sami tego chcieliśmy :-)
                            • rlnd Re: Jedno pytanko: 27.04.12, 19:12
                              > No cóż, ja szanuję ich prawo do wyrażani
                              > a poglądów.

Fajnie, choc oni nie szanuja Twojego prawa do przemieszczania sie.
                              Rozumiem zatem ze Masa jest rejestrowana co miesiac jako demonstracja ?
                              • gom1 Re: Jedno pytanko: 27.04.12, 19:21
                                rlnd napisał:
                                > Rozumiem zatem ze Masa jest rejestrowana co miesiac jako demonstracja ?

Tak. Zgodę wydaje miasto, a zabezpiecza to wszystko policja.
                              • Gość: MarcinK Re: Jedno pytanko: IP: *.217.146.194.generacja.pl 27.04.12, 19:29
                                Dalej masz prawo przemieszczania się. Trasa jest podawana z duzym wyprzedzeniem, więc łatwo to omiinąć. Równie dobrze mógłbyś oskarżyć drogowców remontujących drogę o zabieranie prawa do przemieszczania sie.

Wszystkim nienawidzącym rowerów i MK mówię: cieszcie się, że masa jest rowerowa a nie samochodowa. Przejazd 1000 rowerzystów to góra parenaście minut. Przejazd 1000 samochodów to już potężny korek.
                                • rlnd Re: Jedno pytanko: 27.04.12, 19:51
                                  > Dalej masz prawo przemieszczania się. Trasa jest podawana z duzym wyprzedzeniem
                                  > , więc łatwo to omiinąć.

To wyjasnij mi dlaczego musicie ja organizowac w czasie najwiekszych wyjazdow mieszkancow poza miasto ? Skoro wszystko jest planowane z duzym wyprzedzeniem, dlaczego musi byc zaplanowane tak aby zrobic na zlosc duzej czesci mieszkancow ?

BTW. gdzie jest podawana ?

> Wszystkim nienawidzącym rowerów i MK mówię: cieszcie się, że masa jest rowerowa
                                  > a nie samochodowa.

Ciesze sie ze kierowcy samochodow nie wpadaja na tak szkodliwe pomysly.
                                  • wolfgang87 Re: Jedno pytanko: 27.04.12, 23:21
                                    Dokładnie. Organizowanie happeningu w godzinach szczytu to skurw...

Organizowanie happeningu w godzinach szczytu wyjazdowego na urlopy, gdzie WSZYSCY jadą TYLKO I WYŁACZNIE samochodami, to już skur... do kwadratu.

W tym kraju nigdy nie będzie dobrze, jeśli ludzie nie zaczną myśleć prospołecznie!
                              • Gość: MarcinK Re: Jedno pytanko: IP: *.217.146.194.generacja.pl 27.04.12, 19:31
                                static.nomusk.pl/676efa50913ce3158e52ca3c3c3ef0efthumbs_EMOK%20Picdump%20201_109.jpg
                                • rlnd Re: Jedno pytanko: 27.04.12, 19:54
                                  Taka nowa religia ?
                                  • Gość: MarcinK Re: Jedno pytanko: IP: *.217.146.194.generacja.pl 27.04.12, 20:01
                                    Jazda samochodem? Chyba tak. Nikt o zdrowych zmysłach nie pchałby się sam w korki ;)
                                    • rlnd Re: Jedno pytanko: 27.04.12, 20:48
                                      Coz, ja Ciebie do jazdy samochodem nie namawiam. Nie glosze "dobrej nowiny" przy pomocy billboardow etc. Nie przekonuje blokujac ruch w miescie w piatek wyjazdow na dlugi weekend.
                                      • gom1 Re: Jedno pytanko: 27.04.12, 21:00
                                        rlnd napisał:
                                        > Coz, ja Ciebie do jazdy samochodem nie namawiam.

Przeczytaj do czego "namawia" Masa:
                                        www.masa.waw.pl/index.php/o-masie
                                        > Nie przekonuje blokujac ruch w miescie w piatek wyjazdow na dlugi weekend.

Masa odbywa się w każdy ostatni piątek miesiąca. Od zawsze. To, że akurat dziś wypada początek długiego weekendu, to przypadek. Urzędnik wydający decyzję na demonstrację widocznie uznał, że przejazd Masy nie zakorkuje miasta ponad to, co zrobią sami kierowcy. Jeśli Ci to nie odpowiada, mogłeś oprotestować tą decyzję. Miałeś do tego pełne prawo i - z racji tego, że termin znany był od dawna - "masę" czasu na wyrażenie sprzeciwu.
                                        • Gość: kixx Re: Jedno pytanko: IP: *.acn.waw.pl 27.04.12, 22:30
                                          przypadek ?ze ostatni piatek kwietnia jest poczatkiem dlugiego weekendu?
                                          wez ty sie puknij w glowe
                                          • gom1 Re: Jedno pytanko: 27.04.12, 22:37
                                            Gość portalu: kixx napisał(a):
                                            > przypadek ?ze ostatni piatek kwietnia jest poczatkiem dlugiego weekendu?

Masa w stolicy "jeździ" od 1998 r. Sugerujesz, że taki termin (ostatni piątek miesiąca, godz. 18) został wybrany nieprzypadkowo? Że organizatorzy Masy zaplanowali paraliż komunikacyjny 14 lat później? Rozumiem, że na spiski jest moda, ale nie przesadzajmy..
                                            • rlnd Re: Jedno pytanko: 27.04.12, 23:29
                                              A skoro juz zaplanowali to tak ma zostac. Chociazby sie walilo i palilo. Ma zostac i juz, bo my organizatorzy Masy tak mowimy. I niewazne ze zatkamy miasto, niewazne ze mieszkancy beda na nas psioczyc. Ma byc ostatni piatek miesiaca o 18:00, gdzies mamy poparcie reszty mieszkancow.

Naprawde o to chodzi ?
                                              • rlnd Re: Jedno pytanko: 27.04.12, 23:39
                                                Poczytalem sobie dalej strone Masy Krytycznej i juz moge sobie sam odpowiedziec.
                                                Przede wszystkim juz wiem dlaczego organizatorzy nawet nie pomysleli o zmianie terminu - po prostu jednym z celow Masy jest zakorkowanie miasta, do czego jasno sie przyznaja na swojej stronie;
                                                Oto cytat:
                                                "Jednym z naszych haseł jest: "Dosyć korków samochodowych, dziś jest korek rowerowy"!"
                                                • gom1 Re: Jedno pytanko: 27.04.12, 23:46
                                                  rlnd napisał:
                                                  > "Jednym z naszych haseł jest: "Dosyć korków samochodowych, dziś jest korek rowerowy"!"

Tak. Korek, który przejeżdża w 15 minut. I znika. Wyobrażasz sobie korek na 3000 samochodów? Jak długo trwałoby jego rozładowanie? Jak sprawnie przejechałaby przez niego karetka?
                                                  • rlnd Re: Jedno pytanko: 27.04.12, 23:53
                                                    A jestes w stanie sobie wyobrazic ze taki korek rowerowy natychmiast tworzy za soba i po bokach dodatkowy korek samochodowy ? W szczegolnosci w dzien wyjazdu na dlugi weekend ?

Co do karetek - gdzies juz tutaj byla wymiana zdan na ten temat, to sobie poczytaj.

PS. jestem jednakze pod wrazeniem, organizatorzy Masy maja odwage przyznac sie, ze tworzenie przez nich korkow, blokowanie miasta i zwiekszanie frustracji mieszkancow tego miasta jest dzialaniem celowym - podejmowanym w celu uznania przez wladze miejskie ich postulatow. Innymi slowy - organizatorzy jawnie stwierdzaja, iz mieszkancy miasta sa ich zakladnikami. To sie chyba jakos nazywalo, slowko na t sie nasuwa na mysl ...
                                                  • gom1 Re: Jedno pytanko: 27.04.12, 23:59
                                                    rlnd napisał:
                                                    > A jestes w stanie sobie wyobrazic ze taki korek rowerowy natychmiast tworzy za
                                                    > soba i po bokach dodatkowy korek samochodowy ?

Nie, nie. Korek samochodowy już był zanim Masa ruszyła. Masa jedynie przez niego przejechała.
                                                  • rlnd Re: Jedno pytanko: 28.04.12, 00:04
                                                    Oj, chyba nigdy nie widziales Masy z punktu widzenia osoby nieuczestniczacej.
                                                    Jakie korki tworza sie w miejscach gdzie zablokowany jest ruch uliczny bo "jedzie Masa". Tam gdzie tych korkow wczesniej nigdy nie bylo.
                                                    I teraz sobie wyobraz ze do standardowego korka dochodzi jeszcze taki zestaw tworzacych sie i znikajacych korkow w roznych punktach miasta, w miare przejazdu Masy. Jak to pieknie rozwala jakikolwiek ruch uliczny w piatkowe popoludnie.
                                                    Ale zeby to sobie wyobrazic musialbys choc na chwile zsiasc z siodelka, umiesz jeszcze ?
                                                  • gom1 Re: Jedno pytanko: 28.04.12, 00:10
                                                    rlnd napisał:
                                                    > I teraz sobie wyobraz ze do standardowego korka dochodzi jeszcze taki zestaw
                                                    > tworzacych sie i znikajacych korkow w roznych punktach miasta, w miare przejazdu
                                                    > Masy.

Czyli jeśli dobrze rozumiem, korki "masowe" tworzą się i znikają. A samochodowy korek trwa w najlepsze. Czego to dowodzi? Że korek masowy jest chwilowy i z punktu widzenia miasta nie ma żadnego znaczenia.
                                                  • rlnd Re: Jedno pytanko: 28.04.12, 02:57
                                                    > ? Że korek masowy jest chwilowy i z pu
                                                    > nktu widzenia miasta nie ma żadnego znaczenia.

Zapytaj tych, ktorzy przez korek masowy stoja o godzine wiecej w korku zwyklym.
                                                    Albo, ktorzy w ogole stoja w korku przez Mase, chociaz normalnie by nie stali.
                                                    Zapytaj, czy dla nich korki "masowe" nie maja znaczenia.

PS. nadal siedzisz na siodelku, przyrosles ?
                                                  • Gość: kamiencov Re: Jedno pytanko: IP: *.tvn.pl 28.04.12, 14:57
                                                    Mieszkam przy Towarowej i akurat korzystałem na balkonie z dobrej pogody a przy okazji obserwowałem sobie ruch na skrzyżowaniu Towarowa/Kolejowa. Korek w tamtym miejscu to normalka, jednak w momencie, w którym wyszedłem na balkon cała Towarowa wraz ze skrzyżowaniem była w 100% przejezdna. Nie długo potem na horyzoncie pojawiła się masa rowerów, która powoli przetoczyła się ulicą. Gdy przejechała, Towarowa hen za Rondo Daszyńskiego stała, Kolejowa toże. Rozładowanie korka trwało nie mniej jak 30min.
                                                  • wolfgang87 Re: Jedno pytanko: 28.04.12, 21:53
                                                    Niestety, dzieci tego nie wiedzą... I dzieci są aspołeczne. To jest właśnie 100% Polska ;) Kazdy sobie rzepke skrobie i ma w dupie innych. A potem na innych forach żale: a czemu w tej Polsce tak zle? Czemu ludzie sobie nie ufaja? Czemu tacy niezyczliwi? Etc.
                                        • rlnd Re: Jedno pytanko: 27.04.12, 23:27
                                          "Będziemy jeździć dopóki codzienna jazda rowerem po Warszawie nie będzie tak przyjemna i bezpieczna jak udział w naszej imprezie. "

Kazdemu rowerzyscie nalezy przydzielic policjanta, ktory bedzie zatrzymywal pozostaly ruch, aby rowerzysta mogl srodkiem dowolnej jezdni, nie zwazajac na znaki i sygnalizatory bezpiecznie i przyjemnie przejechac przez miasto (tak jak podczas udzialu w Masie) ?

Poza tym moj komentarz odnosil sie do linka, pod ktorym widac zdjecie billboardu.

> Urzędnik wydający decyzję na d
                                          > emonstrację widocznie uznał, że przejazd Masy nie zakorkuje miasta

To ze urzednik nie pomyslal, zwalnia tez z myslenia organizatorow Masy ?
                                          Wyborne.
                      • Gość: tomek Re: Jedno pytanko: IP: *.aster.pl 27.04.12, 18:45
                        > Wole mimo wszystko swoje Dynaudio, dwustrefową klimatyzację i chłodzony schowek

I ten argument rozumiem, bo tego nie masz ani na rowerze, ani na motocyklu, ani w KM, ani w pociągu, ani pieszo.

Tylko pytanie, czy osoby, które wybierają "dynaudio, klimę i schowek" zdają sobie sprawę, że sami pakują się w korki? Dyskusja jest absurdalna, bo dziś stracą dodatkowe 2 godziny przez rowerzystów, a przez pozostałe 20 dni w miesiącu tracą powiedzmy 20 godzin. Tylko że do tamtego przywykli, a do masy nie.

Przyszło mi jednak do głowy, że masa ma sens, bo normalnie prawa rowerzystów nie są respektowane. Przykład? Żona jeździ rowerem do pracy (ma 4,5 kilometra), uprzedzam że masy nie uczęszcza i ma do niej krytyczny stosunek. Trasa wiedzie przez dworzec wileński, a konkretnie przez wąski, kręty i wyboisty (tory tramwajowe) przejazd na budowie metra, z którego korzystają autobusy miejskie oraz właśnie jednoślady. I w zasadzie co drugi dzień opowiada, jak na zapałkę na tych zakrętach wyprzedzają ją przegubowce, i zastanawia się, czy ma jechać środkiem, coby uniemożliwić wyprzedzanie? Sądzę, że obie zantagonizowane grupy (kierowcy i rowerzyści) mogliby sobie troszkę odpuścić i żyłoby się lepiej.

Wracając jednak do meritum - ja wolę mieć gwarancję powrotu do domu z pracy w 30 minut, inni wolą gwarancję klimy i spokoju. Ja na motocyklu ryzykuję zdrowie (choć nie życie, po prostu w przypadku kolizji szanse na poważny uraz są większe), ty w samochodzie ryzykujesz stanie w korku. Brzmi rozsądnie, tylko pytanie, czemu kierowcy tak się pieklą, skoro świadomie wybierają korki? Zresztą, od dawna było wiadomo, że dziś masa. A korki są od 15, więc to raczej nie przez masę. Teraz na jezdniach jest nawet luźniej niż o 17 (tak wynika z targeo).
                        • Gość: pat Re: Jedno pytanko: IP: *.warszawa.vectranet.pl 27.04.12, 18:59
                          Ja raczej nie narzekam na korki.

Zapierdzielałem komunikacją z Grochowa przez jakieś 8 lat najpierw do szkoły na Powiśle, potem na zmianę na Krakowskie Przedmieście na UW albo do pracy na Domaniewską, a wieczorem jechałem z centrum albo Mokotowa do mojej dziewczyny na Ursus i wracałem ponad godzinę dwoma nocnymi albo ostanią SKM/KM na Grochów wyczekując wśród żuli na Wschodnim na jakiś autobus co mnie dowiezie do domu. Tak więc bardzo sobie chwalę swoją "puszkę" niezależnie od korków : -).

Jestem jednak przeciwko wszelkim próbom dodatkowego utrudniania życia ludziom - zarówno przeciwko masie krytycznej jak i np. tym idiotom, którzy planują blokuja stację beznynowe i autostrady bo im 5,90 na stacji to za dużo.. Trzeba się szanować i tyle. Co do szanowania się - ustępuje miejsca motocyklom itd na drogach, ale do szału doprowadza mnie jak widzę rowerzystów, którzy śmigają po zebrze na czerwonym, jeżdzą po zmroku bez nawet jednego działającego światła itd i te uczucia mam gó...e dzięki MK. Gdyby na siłę nie próbowała ona zrobić z rowerzystów pełnoprawnych uczestników ruchu zawsze i wszędzie to może bym patrzył na takie "wykroczenia" bardziej przychylnym okiem.
                          • gom1 Re: Jedno pytanko: 27.04.12, 19:08
                            > Gdyby na siłę nie próbowała ona zrobić z rowerzystów pełnoprawnych uczestników ruchu
                            > zawsze i wszędzie to może bym patrzył na takie "wykroczenia" bardziej przychylnym okiem.

Rowerzyści SĄ pełnoprawnymi uczestnikami ruchu. Masa co miesiąc jedzie m.in. po to, aby "reszta świata" o tym nie zapominała.
                            • Gość: pat Re: Jedno pytanko: IP: *.warszawa.vectranet.pl 27.04.12, 19:11
                              > Rowerzyści SĄ pełnoprawnymi uczestnikami ruchu. Masa co miesiąc jedzie m.in. po to, aby
                              > "reszta świata" o tym nie zapominała.

Jeśli są pełnoprawnymi uczestnikami ruchu to niech nie jeżdzą na czerwonym świetle, po przejściach dla pieszych, sygnalizują zamiar skrętu, będą widoczni po zmroku i takie tam pierdoły, które obowiązują pozostałych pełnoprawnych uczestników ruchu. Jakieś egzaminy ze znaków i pierwszeństwa też by nie zaszkodziły.

Póki co trzeci rowerzysta, którego widzę, jeździ jak potłuczony i jak mu się podoba to ja go uznaje za amatora, a nie pełnoprawnego uczestnika ruchu.
                              • gom1 Re: Jedno pytanko: 27.04.12, 19:19
                                > Jeśli są pełnoprawnymi uczestnikami ruchu to niech nie jeżdzą na czerwonym świetle
                                > po przejściach dla pieszych, sygnalizują zamiar skrętu, będą widoczni po
                                > zmroku i takie tam pierdoły, które obowiązują pozostałych pełnoprawnych
                                > uczestników ruchu.

To o czym piszesz to jedynie kwestia egzekwowania przestrzegania przepisów ruchu drogowego. Gdyby policja działa sprawniej, nie byłoby problemu. Pretensje kieruj proszę do odpowiednich służb.
                                • rlnd Re: Jedno pytanko: 27.04.12, 19:53
                                  A mnie sie zawsze wydawalo, ze jest to kwestia przestrzegania przepisow ruchu drogowego ?

Przykro mi, ale przejezdzanie na czerwonym, brak sygnalizacji zamiaru skretu czy niedostateczne oswietlenie to rzecz nagminna wsrod rowerzystow.
                                  • gom1 Re: Jedno pytanko: 27.04.12, 20:36
                                    rlnd napisał:
                                    > Przykro mi, ale przejezdzanie na czerwonym, brak sygnalizacji zamiaru skretu czy
                                    > niedostateczne oswietlenie to rzecz nagminna wsrod rowerzystow.

Jesteś pewien, że chcesz się licytować w temacie kto i jak przestrzega PoRD? To, że wielu rowerzystów łamie przepisy, nie oznacza, że nie są takimi samymi uczestnikami ruchu jak kierowcy, motocykliści i piesi. I gdyby policja mocniej przyłożyła się do kwestii egzekwowania przepisów, sytuacji o których piszesz byłoby zdecydowanie mniej. Jest społeczne przyzwolenie na ich łamanie (w każdej grupie) i tylko bat może na to pomóc.
            • Gość: tomek Re: Jedno pytanko: IP: *.aster.pl 27.04.12, 17:48
              Pisałem o skuterach 50ccm, a nie o rowerach, gdyż staram się przyjmować do wiadomości, że nie każdy może jeździć rowerem (mniejsza o sensowność argumentacji, ale przyjmijmy, że jeśli ktoś twierdzi, ze nie może, to znaczy, że nie może).

Moim zdaniem problem leży w mentalności, a nie faktycznej możliwości. Musi jeździć samochodem, i już (bo go ma). Zresztą jazda samochodem przez centrum miasta faktycznie jest powolna, ale samochód na przedmieściach zaczyna nadrabiać stracony dystans. Nie rozumiem jednak, czemu warszawiacy nie korzystają na masową skalę z środków transportu które łączą zalety roweru i samochodu - ze skuterów i motocykli? NA 50 ccm nie potrzeba prawa jazdy. Skutery są mniejsze, łatwiej się przeciskają, omijają tarasujące jezdnie przeszkody (awarie, stłuczki itp), są żwawsze no i na jednym pasie ruchu mieszczą się 3 skutery, a na powierzchni zajmowanej przez jeden samochód - 6 skuterów.

Koszt też znikomy, 2-3 tysiące: warszawa.gumtree.pl/c-Samochody-Sprzedam-motocykle-skutery-Cpi-oliver-city-50-W0QQAdIdZ375052491

Czemu więc samochód? Masa tak i tak się odbędzie, więc nie ma co protestować, ale interesuje mnie, czemu mieszkańcy wybierają nieoptymalny przy tej pogodzie środek transportu?
              • gom1 Re: Jedno pytanko: 27.04.12, 17:55
                Gość portalu: tomek napisał(a):
                > czemu mieszkańcy wybierają nieoptymalny przy tej pogodzie środek transportu?

Bo lubią. Bo chcą. Bo muszą. Bo mieszkają poza miastem. Bo nie mają wyboru. Bo się boją jeździć czym innym - boją albo nie lubią. Każdy wybiera to co sam uważa za słuszne. Szkoda tylko, że nawzajem nie szanują swoich wyborów. Kultura komunikacyjna w PL jest w powijakach. Jeszcze wiele wody w Wiśle upłynie, zanim wszystkie grupy będą wzajemnie się szanowały. Musimy po prostu do tego dorosnąć.
                • wolfgang87 Re: Jedno pytanko: 27.04.12, 18:01
                  A, takie małe skuterki. A to tak samo jak rowerem: strach! Czy nikt nie zrozumie, że MUSI być infrastruktura przyjazna a nie wroga rowerzystom? Poza tym dziękuję. Jeśli mam wybierać strach o życie a wygodne stanie w korkach, to jednak wole postać. Ale fakt, ja do centrum nie jeżdzę autem w godzinach szczytu nigdy.

Ale czemu do diabla cyklisci zawracaja mi dupe na moim zadupiu? Pojezdzijcie sobie po centrum, poszli won z wylotówek dzisiaj. Dzisiaj jest dzien wyjazdow na urlopy. Czy naprawde jestescie tacy umyslowo cofnieci, ze chcecie, aby ludzie na urlopy jezdzili rowerem? Albo skuterem? Tak?

Dla mnie dzisiejsza akcja to sabotaz i tyle. Zero spolecznego myslenia. Dlatego w kraju jest jak jest. Przez takie myslenie.
              • Gość: cc Re: Jedno pytanko: IP: *.warszawa.mm.pl 27.04.12, 18:40
                zapominasz, że łatwiej zaparkować samochód niż zostawić na ulicy skuter, którego za godzinę może nie być...
                • Gość: tomek Re: Jedno pytanko: IP: *.aster.pl 27.04.12, 18:46
                  Powodzenia w szukaniu miejsca do parkowania w centrum.
            • gom1 Re: Jedno pytanko: 27.04.12, 17:48
              wolfgang87 napisał:
              > Nikt nie przesiadzie sie dobrowolnie do roweru w tym miescie, bo tu sie nie da jezdzic

Uwaga na nisko przelatujące kwantyfikatory! Znam kilka osób, które się przesiadły z własnej woli. Sam jestem tego najlepszym przykładem. Miałem dość komunikacji miejskiej, bo od czasu remontu Dźwigowej dojazd do pracy dłużył mi się w nieskończoność. Teraz dojeżdżam w 40 minut (z Bemowa), niezależnie od nastroju, pogody, korków, remontów czy.. wyjazdów na długi weekend. Mnie to po prostu nie dotyczy :-)

Warto spróbować, bo pogoda wręcz wymarzona na rower.
              • wolfgang87 Re: Jedno pytanko: 27.04.12, 18:03
                Jezdzilem na dwoch kolkach na zachodzie i wiem jak to moze wygladac. Mam dobry dojazd samochodem i nic go nie przebije ;-)

Wystepuje w imieniu ludzi, ktorzy DZISIAJ jada na urlopy i ktorych wlasnie DZISIAJ mk chce przyblokowac.

To nie jest dyskusja o sensie MK (ktora imho sensu nie ma, ale to nie temat na dzis), tylko o sabotazu spolecznym, zeby blokowac PERYFERYJNE dzielnice w dniu wyjazdow na urlopy. Dotrze w koncu czemu tu sie ludzie pienia???

• Gość: niunia Re: Jedno pytanko: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.12, 21:47
                  Czy znasz i mozesz wskazac przepis wg. którego Ci ci wyjeżdzaja na urlopy sa obywatelami pierwszej, a Ci ktorzy chca protestowac drugiej kategorii?
                  • wolfgang87 Re: Jedno pytanko: 27.04.12, 23:24
                    A pomyśl proszę jakoś tak...życzliwiej. Prospołeczniej. Czy naprawde trzeba dopieprzać ludziom?
                    Musicie?

Dla mnie to nie pojęte jak można w imię jakiejś fajnej idei uprzykrzać ludziom życie. Bo tak!

Idea fajna, super, ale nie w piątkowe godziny szczytu!!!!!! I nie przed majówką!!!

Ludzie, chcecie żyć w normalnym kraju? No to zacznijcie od siebie! Organizacja happeningu w godzinach szczytu nie jest normalne. To sabotaż.

• Gość: Luk Re: Jedno pytanko: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.12, 18:11
              Radzę się przyzwyczaić, bo w ciągu najbliższych 10 lat przyjedzie do miasta następne milion słoików w poszukiwaniu pracy bo Tusk nieudolnie rządzi krajem i nie przybywa miejsc pracy w całej Polsce...
              • rydzyk_fizyk Re: Jedno pytanko: 27.04.12, 21:07
                W korku przynajmniej mniejsze prawdopodobieństwo, że słoiki się potłuką.
            • Gość: brom Re: Jedno pytanko: IP: *.centertel.pl 28.04.12, 15:24
              Ja dobrowolnie przesiadłem się na rower. Zamiast 1.5 do 2 godzin w samochodzie spędzam około 1 do 1.5 godziny na rowerze i w pociągu. Taniej, zdrowiej i mam więcej czasu na czytanie etc.
          • Gość: brom Re: Jedno pytanko: IP: *.centertel.pl 28.04.12, 14:53
            Gdyby jechali czymkolwiek, tylko nie samochodem byłoby OK. kuter, motor etc. Wszystko zajmuje mniej miejsca i mniej smrodzi niż samochód.
      • Gość: mm Re: Jedno pytanko: IP: *.warszawa.mm.pl 27.04.12, 18:35
        Tak, kierowcy aut protestują przeciw rowerom. Happy?
    • gom1 Dziś Masa Krytyczna. Jedzie przez główne arteri... 27.04.12, 17:09
      Prawo do zgromadzeń jest wykorzystywane przez wiele grup społecznych: rowerzystów, lekarzy, górników, policję, nauczycieli. Takie są prawa demokracji. Takie są też uroki mieszkania w Stolicy. Parafrazując: psy szczekają, a Masa jedzie dalej :-)
    • Gość: Cenzor Dziś Masa Krytyczna. Jedzie przez główne arteri... IP: *.warszawa.mm.pl 27.04.12, 17:30
      Panuje tu śmierdząca cenzura.
    • jurek_dzbonie Masa Kretnyniczna rządzi. 27.04.12, 17:32
      I blokuje ulice swoim happeningiem robiąc sobie wrogów z ludzi, którzy by normalnie ich popierali.
      • Gość: brom Re: Masa Kretnyniczna rządzi. IP: *.centertel.pl 28.04.12, 14:58
        Codzienna masa kretyniczna doprowadziła mnie do tego, że samochód poszedł w odstawkę. Zainwestowałem w rower oraz bilet miesięczny ZTM. Mam nieograniczone możliwości poruszania się od Tłuszcza po Zalesie Górne, a w innych kierunkach nie pamiętam zasięgu. Z domu do pociągu, z pociągu gdzieś tam w mieście. Do tego pociągi ostatnio zrobiły się fajne (piętrusy Bombardiera). Jestem szybszy od samochodu do miast, a w mieście w centrum szybszy od zbiorkomu. W razie niepogody wsiadam do zbiorkomu i jestem suchy. Samochód w dłuższe trasy i na większe zakupy.
        • wolfgang87 Re: Masa Kretnyniczna rządzi. 28.04.12, 21:54
          Samochod w dluzsze trasy?

Czyli np na majówkę?

Nie kolego! Na majówke to sie jedzie rowerem. Nie wiedziales? To juz wiesz!
          • Gość: turysta Re: Masa Kretnyniczna rządzi. IP: *.dynamic.chello.pl 03.05.12, 20:38
            wolfgang87 napisał:

> Samochod w dluzsze trasy?
            >
            > Czyli np na majówkę?
            >
            > Nie kolego! Na majówke to sie jedzie rowerem. Nie wiedziales? To juz wiesz!

wyjezdzasz na majowke samochodem i nie chcesz zeby nikt inny nie utrudnial w tych dniach twojej jazdy? takie rzeczy to tylko w reklamach.. rowerzysci to fajne grono do bicia, bo przeciez trzeba na cos zwalic te wszystkie korki... bo bez rowerzystow korkow przeciez nie ma.. korki sa od dzisiaj, czy od kilku lat? jak dlugo musisz spedzic czas w korkach, zeby sobie uzmyslowic, ze one beda zawsze, a jak bedzie sie dodatkowo pogarszac warunki dla ruchu rowerowego, to beda coraz wieksze? ja tez czesto jezdze samochodem, ale nie zawsze jest on niezbedny.. jest po prostu wygodniej..
    • Gość: klm Dziś Masa Krytyczna. Jedzie przez główne arteri... IP: *.dynamic.chello.pl 27.04.12, 17:56
      spedalone bydło
      • Gość: brom Re: Dziś Masa Krytyczna. Jedzie przez główne arte IP: *.centertel.pl 28.04.12, 15:00
        To o tych w blachach? Bo na masie widziałem liczne parki i rodziny z dziećmi, a rogi tylko na kierownicach.
    • Gość: elorap Dziś Masa Krytyczna. Jedzie przez główne arteri... IP: *.itsa.net.pl 27.04.12, 18:02
      Bo to zorganizowana debilna akcja. Stad eskorta.

A akcja jest debilna bo powoduje tylko wk... pozostałych uczestników ruchu.

To tak jakby grupa kierowców blokowała dostęp do dworców, pociągów, autobusów i ogólnie szeroko pojetej komunikacji zbiorowej . np jeżdząc dookoła bez celu tak jak MK. No bo dróg jest za mało.

To tak jakby pasażerowie metra blokowali ulice w proteście przeciw małej liczbie stacji i linii metra.

itp.
    • Gość: piston żałosne kreatury muszą się polansować.. IP: 31.178.125.* 27.04.12, 18:03
      powinni tego zabronić

podpisano:
      rowerzysta
      • Gość: Fuks Re: żałosne kreatury muszą się polansować.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.12, 18:07
        POpieram rowerzystów i masę krytyczną w piątki o 18:00! Niech jadą! Nam nie przeszkadzają.

Podpisane:
        kierowca samochodu
        • Gość: pat Re: żałosne kreatury muszą się polansować.. IP: *.warszawa.vectranet.pl 27.04.12, 18:18
          > Podpisane:
          > kierowca samochodu

..chyba Moskwicza na pedały.
          • Gość: piston Re: żałosne kreatury muszą się polansować.. IP: 31.178.125.* 27.04.12, 20:14
            sam jesteś moskwiczem pedała
    • Gość: m. Jeśli jesteś nieodpowiedzialnym dzieciakiem, IP: *.centertel.pl 27.04.12, 19:35
      lubiącym bawić się przez szkodzenie innym, zapraszamy na masę!
      • Gość: as Re: Jeśli jesteś nieodpowiedzialnym dzieciakiem, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.12, 21:05
        Ja zdanie na temat MK (masy kretynów) wrobiłem sobie jak kilka lat temu zablokowali rondo przez które mieli tylko przejechać na wprost, a oni zaczęli robić sobie kółka czym zablokowali całe rondo na bardzo długo, a policja zamiast reagować tylko patrzyła. I żeby było jasne, jestem zwolennikiem jazdy na rowerze, jestem za ścieżkami rowerowymi w całym mieście ale jestem przeciw MK!
    • green_feldkurat_katz Kurwami i ch...ami kierowcy rzucali, a nie 27.04.12, 21:01
      kierowcy bardziej niż zwykle narzekali na korki spowodowane przez Masę

Co za debilny pomysł?
    • Gość: kamont Masa Krytyczna przejechała przez zakorkowane mi... IP: *.centertel.pl 27.04.12, 21:09
      wracałem dziś pracy autobusem 105 i na skrzyżowaniu grzybowskiej i towarowej stałem chyba z 15 minut i przyznam szczerze że obserwując niekończącą się kolumnę przejeżdzających poczułem lekką irytację... nie mam nic przeciwko rowerom, sam bardzo dużo jeździłem w liceum, chciałem nawet zostać kolarzem (moim idolem był lance armstrong:), ale tego typu akcje budzą tylko niechęć i złość, ludzie mają swoje sprawy mają spotkania, jadą na studia do pracy, czy do domu i blokowanie miasta przez tego typu akcje to czysty egoizm
      • gom1 Re: Masa Krytyczna przejechała przez zakorkowane 27.04.12, 21:59
        Gość portalu: kamont napisał(a):
        > wracałem dziś pracy autobusem 105 i na skrzyżowaniu grzybowskiej i towarowej
        > stałem chyba z 15 minut i przyznam szczerze że obserwując niekończącą się kolumnę
        > przejeżdzających poczułem lekką irytację

A codzienne korki w mieście są OK? Dzisiejszy powrót o 16 z Mokotowa na Bemowo był tragiczny, cała Ochota praktycznie stała w miejscu. Bynajmniej nie przez żaden protest czy demonstrację. Mijałem korki w miejscach, w których już dawno nie stał żaden samochód. "Blokada" miasta przez Masę to naprawdę "kropla" w "morzu" korków.
        • wolfgang87 Re: Masa Krytyczna przejechała przez zakorkowane 27.04.12, 23:25
          To nie powód, żeby jeszcze bardziej dowalać.

Wiadomo było, że będą korki i naprawde, litości - nie powód dokładać się ze swoimi 3 groszami. Kultury, empatii i zyczliwosci troche. Dzieci jestescie czy jak??
          • Gość: brom Re: Masa Krytyczna przejechała przez zakorkowane IP: *.centertel.pl 28.04.12, 13:44
            Spaliniarzom za to życzę odpowiedniego planowania wyjazdów. To nie była akcja z zaskoczenia.
            • rlnd Re: Masa Krytyczna przejechała przez zakorkowane 29.04.12, 00:09
              Tiaaa. Pol miasta wyjezdza na dlugi weekend, wiec to oni maja planowac lepiej swoje wyjazdy.
              Bo Masa jest najwazniejsza.
              Mowilem, ze to religia i widze, iz sie nie mylilem.

PS. A Masa to podobno ma na celu uzyskiwanie poparcia w spoleczenstwie, tak tu wyczytalem (miedzy innymi). Przy takiej postawie jak Twoja - zycze szczescia, przyda sie.
    • Gość: Smok Wyborcza brandzluje się że udało się IP: *.warszawa.vectranet.pl 27.04.12, 21:46
      utrudnić wyjazd ludziom na długi weekend. Swoją drogą dziwne, bo znam takich "ekologów" co wypisują hasełka o masie krytycznje, rower zdrower i inne pierdoły, ale jak mają wyjechać z Wwy to polują na busa a nie idą na pociąg. Bo taniej. Czyli jednak te poglądy są guzik warte.
    • atreidespl Masa Krytyczna przejechała przez zakorkowane mi... 27.04.12, 22:11
      Boże, co za debilny pomysł... Co ci ludzie chcą pokazać? I do tego korkują całe miasto na początek długiego weekendu... Sam jeżdżę dużo na rowerze, ale taka akcja to po prostu żenada...
      • gom1 Re: Masa Krytyczna przejechała przez zakorkowane 27.04.12, 22:20
        atreidespl napisał:
        > korkują całe miasto na początek długiego weekendu

Kierowcy zakorkowali miasto kilka godzin przez Masą. I to nie tylko lokalnie, w miejscach gdzie przejeżdżała, ale praktycznie całe. Masa przyjechała jak były już korki, przejechała, korki zostały. Bynajmniej nie przez Masę.
        • Gość: Ingene Re: Masa Krytyczna przejechała przez zakorkowane IP: *.dynamic.chello.pl 27.04.12, 22:45
          tlyko ze kierowcy przepuszczja pieszych, a MK nie. mam zielone na pasach i nie moge przejsc bo wy jedziecie. ja nie jezdze samochodem, poruszam sie tylkoo komunikacja miejska i pieszo po waw. demonstracja? ok, ale zadna inna demonstracja nie utrudnia zycia mieskzancom miasta jak MK. w imie czego?
          • gom1 Re: Masa Krytyczna przejechała przez zakorkowane 27.04.12, 22:50
            Gość portalu: Ingene napisał(a):
            > tlyko ze kierowcy przepuszczja pieszych, a MK nie.

Masa jest demonstracją, rządzi się swoimi prawami. Policja wstrzymuje ruch na skrzyżowaniu i "puszcza" Masę, niestety oznacza to postój dla reszty uczestników ruchu. Dla pieszych też. Ale również dla rowerzystów, którzy nie biorą udziału w Masie.
            • Gość: Ingene Re: Masa Krytyczna przejechała przez zakorkowane IP: *.dynamic.chello.pl 27.04.12, 22:58
              tylko ze niestety ktos przez Mase sie spozni na wazne spotkanie, moze do pracy, moze na zajecia, egzamin itd. nie mowiac juz o karetkach, ktore jasne MK przepuszcza, ale dopiero jak sie taka karetka do masy dopcha przez stojace samochody. niestety masa odbywa sie moim kosztem. a wszystko w imie ideologii.
              • gom1 Re: Masa Krytyczna przejechała przez zakorkowane 27.04.12, 23:03
                > wszystko w imie ideologii

Masa ma do tego pełne prawo. Z tego samego prawa korzysta wiele grup społecznych. Demonstracje zawsze są uciążliwe. Taka jest cena demokracji i wolności.
                • Gość: Ingene Re: Masa Krytyczna przejechała przez zakorkowane IP: *.dynamic.chello.pl 27.04.12, 23:10
                  a czy ja mowie, ze masa jest nielegalna, ma zgode. to ma prawo, a ja mam prawo skrytykowac, jak czlonkowie MK korzystaja z tego prawa (nie przepuszczajac np pieszych na zielonym swietle) oraz sama koncepcje protestu. inni tez demonstruja, ale np manifa czy parada rownosci odbywa sie w soboty, a inne demonstracje sa zazwyczaj na nowym swiecie czy ujazdowskich, a nie wszystkimi nawazniejszymi ulicami, wlasnie zeby za bardzo nie utrudniac zycia zwyklym mieszkancom miasta.
                  • gom1 Re: Masa Krytyczna przejechała przez zakorkowane 27.04.12, 23:14
                    > inni tez demonstruja, ale np manifa czy parada rownosci odbywa sie w soboty,
                    > a inne demonstracje sa zazwyczaj na nowym swiecie czy ujazdowskich, a nie
                    > wszystkimi nawazniejszymi ulicami, wlasnie zeby za bardzo nie utrudniac zycia
                    > zwyklym mieszkancom miasta.

Spójrz od tej strony: Masa daje odetchnąć mieszkańcom Nowego Światu i Al. Ujazdowskich demonstrując gdzie indziej i nie w weekend, kiedy oni (mieszkańcy tych ulic) odpoczywają :-)
                    • Gość: Ingene Re: Masa Krytyczna przejechała przez zakorkowane IP: *.dynamic.chello.pl 27.04.12, 23:19
                      mieskzancy sa wdzieczni MK, ze dzieki niej dotarli do odmu z pracy z mega opoznieniem. pzdr i zazdroszcze dobfrego humoru ;-(
                      • gom1 Re: Masa Krytyczna przejechała przez zakorkowane 27.04.12, 23:24
                        > mieskzancy sa wdzieczni MK, ze dzieki niej dotarli do odmu z pracy z mega
                        > opoznieniem.

Na pewno tylko dzięki Masie? Bo wiesz, korki na mieście były jeszcze zanim Masa ruszyła. I nie tylko na trasie jej przejazdu, ale praktycznie wszędzie. Znowu cykliści winni są wszystkiego, poza gradobiciem, trzęsieniem ziemi i kokluszem?

> pzdr i zazdroszcze dobfrego humoru ;-(

Dziękuję :-)
                        • wolfgang87 Re: Masa Krytyczna przejechała przez zakorkowane 27.04.12, 23:27
                          Nie winni korkom, ale winni chamskiego podejscia.

Jak twoj ojciec bedzie mial zawal, to jeszcze mu przekazesz na dobitke jakas zla nowine?

Nie.

Wiec nie dobijaj miasta w stanie zawalu. Badz zyczliwy do diabla dla innych ludzi i odstaw swoje zabawki na moment.

• Gość: Ingene Re: Masa Krytyczna przejechała przez zakorkowane IP: *.dynamic.chello.pl 27.04.12, 23:29
                          czyli jak kogos kopią, to jeszcze sie dolączysz? to ze sa korki to jedno, ale MK sie do tych korkow w ten dzien pieknie doklada. i powtarzam korki samochodowe nie obchodza pieszych, bo ci moga sie poruszac mimo korkow, a jak jedzie MK to ja jako pieszy jestem zablokowany i nie moge przejsc na druga storne jezdni nawet na zielonym swietle (akurat mialem tak juz kilka razy). co swoja droga chyba jest niezgodne z regulaminem WMK, a konkretnie pkt 10.

tak czy inaczej MK jest ruchem ideologicznym, ktory ma w nosie mieszkancow, i dla ideii (nie do konca jasnej i zrozumialej) jezdzi sobie po warszawie. jakie to przynosi realne skutki poza wku...wem innych?
                          • gom1 Re: Masa Krytyczna przejechała przez zakorkowane 27.04.12, 23:33
                            > jakie to przynosi realne skutki

Czytaj:
                            polskanarowery.sport.pl/blogi/warszawska_masa_krytyczna/2012/04/co_zrobila_masa/1
                            • Gość: Ingene Re: Masa Krytyczna przejechała przez zakorkowane IP: *.dynamic.chello.pl 27.04.12, 23:40
                              to sa efekty dzialań organizacji, a konkretnie efekty roznego rodzaju pism, w tym zglaszanych w trakacie konsultacji (i nie tylko) wnioskow o zmiany (sluszne zreszta !!!) czy udzialuy w spotkaniach itd. a nie masy jako przejazdu.
                              • gom1 Re: Masa Krytyczna przejechała przez zakorkowane 27.04.12, 23:42
                                > to sa efekty dzialań organizacji

No właśnie. Masy.
                                • rlnd Re: Masa Krytyczna przejechała przez zakorkowane 28.04.12, 00:00
                                  Wskaz mi konkretne problemy, ktore zostaly zalatwione w wyniku comiesiecznej blokady miasta przez demonstracje rowerzystow. W odroznieniu od problemow zalatwionych przez robienie zdjec, interwencje u urzednikow i wysylanie pism.

Ale juz chyba to uzgodnilismy - sam przejazd przez miasto ma na celu zakorkowanie tego miasta, swoiste wziecie powracajacych do domow mieszkancow miasta (lub wyjezdzajacych na dlugi weekend) jako zakladnikow w "walce" z wladzami miasta o spelnienie postulatow Masy.
                                  Prawda ?
                                  • gom1 Re: Masa Krytyczna przejechała przez zakorkowane 28.04.12, 00:06
                                    rlnd napisał:
                                    > Wskaz mi konkretne problemy, ktore zostaly zalatwione w wyniku comiesiecznej
                                    > blokady miasta przez demonstracje rowerzystow. W odroznieniu od problemow zalatwi
                                    > onych przez robienie zdjec, interwencje u urzednikow i wysylanie pism.

To nie tak. Na Masę musisz patrzeć jak na całość. Pisma, zdjęcia, interwencje i comiesięczne przejazdy to jest właśnie Masa. Masa rowerzystów, którzy przez swoje codzienne działania próbują spełniać pewne idee. Masz je zapisane na stronach Masy.
                                    • wolfgang87 Re: Masa Krytyczna przejechała przez zakorkowane 28.04.12, 00:14
                                      Jak to jakie efekty?

Toz oni zalatwili, ze na przedluzeniu KEN nie ma sciezki :D Tyle zalawili ;-)
                                    • rlnd Re: Masa Krytyczna przejechała przez zakorkowane 28.04.12, 02:59
                                      No to patrze. Comiesieczny przejazd Masy przez miasto to nic innego jak wymuszanie na Ratuszu uwagi wzgledem pism i interwencji urzednikow. Wymuszanie, w ktorym zakladnikami sa inni mieszkancy. Nie dziw sie wiec ze ci inni mieszkancy Masy nie lubia.
                                  • Gość: brom Re: Masa Krytyczna przejechała przez zakorkowane IP: *.centertel.pl 28.04.12, 14:02
                                    Nieprawda. Ja tam na masie nie widziałem żadnej wrogości wobec kierowców. Widziałem nawet jedną szarpaninę, ale dotyczyła typka na rowerze, który w peletonie masy zachowywał się niebezpiecznie, przewrócił kogoś, a potem odjechał. Ot, działania porządkowe. Takich dupków można znaleźć wszędzie. Masa jest bardziej przejazdem reklamowym. Widziałem pozdrawianie kierowców, gdzieniegdzie rozdawanie ulotek. Może następnym razem część tych ludzi będzie jechać w swoją stronę rowerem, zamiast stać w korku. Może zauważą, że mogliby to zrobić, gdyby nie brak ścieżki, albo inne utrudnienie. Być może w związku z tym napiszą jakieś pismo.
                                    • rlnd Re: Masa Krytyczna przejechała przez zakorkowane 28.04.12, 18:58
                                      > Nieprawda.
                                      Alez prawda, widzialem to wyraznie napisane na stronie Masy (www.masa.waw.pl/index.php/o-masie):
                                      "Jednym z naszych haseł jest: "Dosyć korków samochodowych, dziś jest korek rowerowy"!"
                                      Wszystkie opisane tam cele mozna realizowac przez pisanie pism etc. Przejazd Masy ma jedynie na celu szantaz (w mysl zasady - albo spelnicie nasze postulaty albo zakorkujemy miasto).

> Ja tam na masie nie widziałem żadnej wrogości wobec kierowców.

Sam przejazd Masy (w szczegolnosci w piatek przed dlugim weekendem) jest przejawem wrogosci wobec kierowcow, pasazerow zbiorkomu i pieszych.

> Masa jest bardziej prz
                                      > ejazdem reklamowym.

Na zasadzie Mechanicznej Pomaranczy ? Nie masz wyboru musisz ogladac (uczestniczyc) ?

> Może następnym razem część tych ludzi będzie jechać w swoją stronę rowe
                                      > rem, zamiast stać w korku.

Poza miasto z rodzina na dlugi weekend np. do Krakowa ?

> Być może w związku z tym napiszą jakieś pismo.

Cos czuje ze napisza - z pytaniem dlaczego Ratusz pozwala na cykliczne blokowanie miasta.
                              • Gość: In Re: Masa Krytyczna przejechała przez zakorkowane IP: *.dynamic.chello.pl 27.04.12, 23:44

zeby nie byc goloslownym, cytujac za info pod podanym przez ciebie linkiem:

warto też pamiętać o całej masie mniej lub bardziej uwzględnianych przez urzędników naszych interwencji czy pism. Wiele nowo powstałych dróg rowerowych swój, przyjazny rowerzystom kształt zawdzięcza właśnie pismom wysyłanym przez naszych, często anonimowych miłośników.

pzdr
                                • wolfgang87 Re: Masa Krytyczna przejechała przez zakorkowane 28.04.12, 00:25
                                  Sciezke na nowym kawalki KEN tez? Gratuluje skutecznosci. Znakomity poziom :)
                                  • Gość: brom Re: Masa Krytyczna przejechała przez zakorkowane IP: *.centertel.pl 28.04.12, 14:04
                                    Nie gratuluj. Napisz pismo. Jeśli nie chcesz masy, pomóż zlikwidować jej przyczyny.
                                    • rlnd Re: Masa Krytyczna przejechała przez zakorkowane 28.04.12, 18:59
                                      A wiec tak jak pisalem - szantaz.
                          • Gość: brom Re: Masa Krytyczna przejechała przez zakorkowane IP: *.centertel.pl 28.04.12, 13:56
                            Kolego, myślisz, że w masie jeżdżą tylko przyjezdni? To w większości właśnie mieszkańcy, którzy domagają się normalnego traktowania. Rower jest najskuteczniejszym środkiem transportu w mieście, a cały czas jest dyskryminowany. W wielu miejscch praktycznie nie da się z niego skorzystać. Mimo to, że jest źle, jet jednak coraz lepiej. Ścieżek jest coraz więcej. Dla potrzebujących pojawiają się stojaki. Między innymi dzięki masie.
                    • Gość: brom Re: Masa Krytyczna przejechała przez zakorkowane IP: *.centertel.pl 28.04.12, 13:52
                      To akurat chybiony argument, bo wczorajsza masa jechała od Placu 3X do Placu Zamkowego Traktem Królewskim.
                • Gość: mal Re: Masa Krytyczna przejechała przez zakorkowane IP: *.hell.to 28.04.12, 00:36
                  jacy inni terrorysci blokuja karetki i zmuszaja ludzi pracujacych(bo jak rozumiem idioci z MK sa niepracujacy - pracujacy by nie mieli sily na takie kretynizmy)do stania w autobusach raz w miesiacu w godzinach piatkowego szczytu?
                  • Gość: brom Re: Masa Krytyczna przejechała przez zakorkowane IP: *.centertel.pl 28.04.12, 14:14
                    Nikt nikogo do niczego nie zmusza. Sam planujesz przejazdy. Szczerze mówiąc masa jest łagodną demonstracją. Obecne prawo o ruchu drogowym, zwłaszcza po zeszłorocznej nowelizacji poprawiającej sytuację rowerzystów nadaje się idealnie do strajku włoskiego blokującego całe miasto. W szczególności fakt możliwości wyprzedzania/omijania z prawej strony rowerem, zajmowania miejsca przed stojącymi na światłach samochodami i możliwość jechania przez skrzyżowanie z wyłączeniem przepisu nakazującego trzymanie się prawej strony. Pamiętaj także o tym, że skręcający w prawo musi ustąpić jadącym prosto po jego prawej stronie. Przy chęci wykorzystania tych przepisów do blokady i 1500 uczestnikach byłoby wesoło, ale nie o to w masie chodzi.
                • Gość: brom Re: Masa Krytyczna przejechała przez zakorkowane IP: *.centertel.pl 28.04.12, 13:49
                  W przypaku pozostałych demonstraji także stołeczności. Masa akurat jet w różnych miastach.
              • Gość: brom Re: Masa Krytyczna przejechała przez zakorkowane IP: *.centertel.pl 28.04.12, 13:25
                Głosuj na tych, co tak ułatwią jazdę rowerem po mieście, że MK straci sens.
        • Gość: brom Re: Masa Krytyczna przejechała przez zakorkowane IP: *.centertel.pl 28.04.12, 13:48
          Masa wbrew pozorom jest przeraźliwie szybka przez to, że uprzywilejowana. W marcu goniłem masę, a do wolno jeżdżących nie należę. Światła policji zauważyłem w okolicach wiaduktu kolejowego na Wolskiej, a dopadłem masę pod Teatrem Wielkim. Wystarczyło wdepnąć w światła przy Towarowej, JP2 i przy Placu Bankowym. Peszek. Spaliniarze wcale nie są zbytnio poszkodowani masą. W piątek przed masą całe centrum stało. Gdyby nie rower nie dałbym rady załatwić wielu spraw.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka