Dodaj do ulubionych

Chaos na lotnisku: "Nigdy już nie polecę z Modl...

IP: *.adsl.inetia.pl 09.12.12, 20:14
Ciekawe jest to, że najgłośniej krzyczą ci, co płacą najmniej za usługę :)
Obserwuj wątek
    • Gość: Wuwunio Re: Chaos na lotnisku: "Nigdy już nie polecę z Mo IP: *.dynamic.chello.pl 09.12.12, 20:24
      Wzruszające.

Ale reklamację trzeba napisać do Wizzaiara, lotniska w Modlinie, ew. BOZI, że niskie chmury zesłała.
      • asperamanka Re: Chaos na lotnisku: "Nigdy już nie polecę z Mo 09.12.12, 21:10
        Reklamację trzeba napisac wyłącznie do Wizzaira, ale pewnie i tak to nic nie da, po przewoźnik powoła się na siłę wyższą.

Bo rzecz się ma tak, że Modlin nie jest jakoś szczególnie nawiedzany przez mgły w porównaniu z Okęciem; fakt że leży w widłach Narwi i Wisły, na co się wielu krytykujących lokalizację lotniska powołuje, jest tak naprawdę mało istotny, bo lotnisko znajduje się na skarpie znacznie powyżej poziomu rzek. Pogoda utrudniająca latanie w listopadzie i grudniu to w Polsce standard. Zresztą pamiętam, jak jakieś 15 lat temu w listopadzie czekaliśmy w firmie na dokument który był potrzebny na wczoraj, miał doleciec DHL-em, i czekaliśmy tydzień, bo tyle czasu Okęcie, które wtedy miało chyba jeszcze tylko I kategorię ILS-a, nie przyjmowało samolotów z uwagi na ciągłą mgłę.

Główny problem w Modlinie polega na tym, że po prostu politycy, z odwiecznym Struzikiem na czele, zabawili się w niedorobioną inwestycję, i otworzyli lotnisko nie instalując od razu ILS-a. W lecie to jeszcze uchodziło, ale teraz widac na załączonym obrazku, że "odnieśli sukces".

Natomiast Wizzair z pełną świadomością, i znając statystyki pogodowe, a także wiedząc o tym, że żadnego ILS-a tam nie ma i prędko nie będzie, sprzedawał bilety na loty do i z Modlina, licząc na "jakośtobędzie". I jakoś to jest, z wyjątkiem takich dni, opisanych w artykule, kiedy jakoś to nie jest. Klientów wielu raczej przez to nie stracą, bo klient tanich linii wie co kupuje.
        • Gość: gaz Re: Chaos na lotnisku: "Nigdy już nie polecę z Mo IP: *.aster.pl 09.12.12, 22:09
          A ten samolot DHL-u to sobie przez tydzień latał nad Warszawą, aż w końcu pozwolili mu wylądować?
          • ignatz Re: Chaos na lotnisku: "Nigdy już nie polecę z Mo 09.12.12, 22:15
            Nie, poszli dalej - nie wystartowali, wiedząc że nie dadzą rady wylądować. Biedacy z PL101 o takim detalu zapomnieli.
            Swoją drogą DHL to firma-porażka, ale aż wierzyć mi się nie chce że nie wysłali samolotu na inne lotnisko a stamtąd nie rozwozili samochodami czy coś w ten deseń.
            • asperamanka Re: Chaos na lotnisku: "Nigdy już nie polecę z Mo 09.12.12, 22:21
              Ta ich zabawa w dostarczanie przesyłki nas wtedy sporo kosztowała. Pod każdym względem. Oni się tłumaczyli oczywiście siłą wyższą, i każdego dnia wyjaśniali, że czekają na podniesienie się mgły, i najdalej następnego dnia na pewno przesyłki do Warszawy dotrą, i następnego dnia była znowu doopa.

• Gość: c_lod pretensje o wszystko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.12, 22:46
                ja rozumiem, że skandalem jest arogancja firm wobec klientów w Polsce i to w każdej dziedzinie - klient jest jak w latach 90tych - zostawiony sam sobie.

stąd mój postulat - POZYWAĆ POZYWAĆ JESZCZE RAZ POZYWAĆ O WSZYSTKO CO SIĘ DA - WizzAir byłby genialny do zdarcia pieniędzy przy pozwie zbiorowym.

wtedy firmy będą przegryważ i się na przyszłość chronić przed upadkiem.

Pozwami się wykluwa państwo obywatelskie i bardziej dla nas - obywateli - przyjazne.

Natomiast jeśli chodzi o pani akapit: "Zabawne było żądanie zwrotu zakupionych wolnocłowych towarów. I ponowne przechodzenie przez kontrolę paszportową."
                NIE JEST TO ZABAWNE tylko normalne - miałem podobną sytuację na Heathrow i tak samo musiałem podwójnie przechodzić przez kontrolę, mimo że odwieziono nas z winy przewoźnika na drugie, mniejsze lotnisko. Rozumiem, że jak się jest w nerwach to takie, uciążliwe, sytuacje drażnią sto razy bardziej, ale to normalna i zdrowa polityka każdego lotniska. No tylko że na Heathrow mieliśmy kilka osób, które się nami zajęło. Natomiast raz na lotnisku w Paryżu, kiedy z powodu mgieł, opadów itp siedzieliśmy z rodziną i setką innych pasażerów czekając już drugą godzinę bez żadnej informacji i bez nikogo (!) z Alitalia to naprawdę myślałem, że się potnę.
                zapraszam do lektury: amplicate.com/hate/alitalia
                • sojers1 Re: pretensje o wszystko 09.12.12, 23:06
                  A za co można w tym wypadku pozwać Wizza?
                  • Gość: c_lod Re: pretensje o wszystko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.12, 23:21
                    za złe i poniżające traktowanie pasażerów, straty itp

a jeśli ktoś się spieszył na pogrzeb, wesele?

a jeśli ktoś przez opóźnienie zawalił transfer na następny lot - do USA czy dalej i np stracił ważny kontrakt? NIEWAŻNE CO.

baba w USA pozwała McDonalda za to że się oparzyła herbatą, wygrała i od tego czasu drukują na kubkach HOT WATER!

dla chcęcych pozwać linie lotnicze:

www.suetheairlines.org
                    • sojers1 Re: pretensje o wszystko 10.12.12, 00:50
                      Optymista:)

Gość portalu: c_lod napisał(a):

> za złe i poniżające traktowanie pasażerów, straty itp

konkret proszę, w artykule o niczym takim nie pisze.

> a jeśli ktoś się spieszył na pogrzeb, wesele?

A jeśli w tym miejscu stałaby szkoła...

> a jeśli ktoś przez opóźnienie zawalił transfer na następny lot - do USA czy dal
                      > ej i np stracił ważny kontrakt? NIEWAŻNE CO.

jw.

> baba w USA pozwała McDonalda za to że się oparzyła herbatą, wygrała i od tego c
                      > zasu drukują na kubkach HOT WATER!

Tu nie ma czego wygrać, bo sąd musiałby uznać, że linia lotnicza odpowiada za siłę wyższą.

> dla chcęcych pozwać linie lotnicze:
                      >
                      > www.suetheairlines.org
                • spust.do.ust zwrot duty free 10.12.12, 01:46
                  no ok, słodycze zeżarte, perfumy wypróbowane, wódki otworzone i częściowo wypite...

co im zwracać? butelki na wymianę?
                  • Gość: Klub Re: zwrot duty free IP: *.dynamic.chello.pl 10.12.12, 06:53
                    To możesz mieć poważny problem. Na każdym towarze duty free masz zastrzeżenie, ze nie wolno tego na ziemi przed wylotem otworzyć, i każdy zakup jest odznaczany w systemie sklepu z karta pokladowa. Jeśli celnicy zechcą się czepiać, masz grzywnę.

Już pomijam kwestie, ze tylko desperat kupuje w Polsce w duty free. Alkohol jest o polowe tańszy na mieście. A perfumy są tańsze na mieście w każdym kraju, dokąd leci samolot z
                    modlina,
                    .
                    • Gość: jbjhvfc Ważniejsze problemy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.12, 07:47
                      Czy to jest artykuł, który nadaje się do gazety? Ludzie mają ważniejsze problemy w życiu, niż zwrot rzeczy duty free. (ps. jakie duty free, skoro podróżujemy po EU)
                      • Gość: brtk Re: Ważniejsze problemy IP: *.centertel.pl 10.12.12, 17:49
                        A dlaczego artykuł ma się nie nadawać do gazety? Szczególnie do internetowego portalu? Miejsca jest dosyć. A jednocześnie nikt nie ma obowiązku tego czytać i komentować....
          • asperamanka Re: Chaos na lotnisku: "Nigdy już nie polecę z Mo 09.12.12, 22:18
            Kpisz? Okęcie było w zasadzie totalnie nieczynne wtedy, na przełomie listopada i grudnia 1998 r., przez tydzień, więc żadne samoloty DHL-u w ogóle wysyłane nie były.
          • Gość: miastowy Re: Chaos na lotnisku: "Nigdy już nie polecę z Mo IP: *.warszawa.mm.pl 10.12.12, 06:55
            tydzień? on do dzisiaj krąży
        • Gość: W Re: Chaos na lotnisku: "Nigdy już nie polecę z Mo IP: 195.42.249.* 11.12.12, 13:20
          Muszę cię uświadomić, że się mylisz. Trasa do podchodzenia do lądowania biegnie nad narwią. Codziennie przejeżdżam obok lotniska w modlinie i jakoś nigdzie nie ma mgły po drodze (a już na pewno nie w warszawie) a w modlinie jest. Szczególnie na trasie podejścia. Mgła na jesieni w tym rejonie to stan permanentny.
          Nie wiem na co p. Okinczyc liczył, że może w tym roku mgieł nie będzie?
    • Gość: jood Re: Chaos na lotnisku: "Nigdy już nie polecę z Mo IP: *.ssp.dialog.net.pl 09.12.12, 20:30
      Standard, największe fochy stroją zawsze hrabiny, co to w Londynie siedzą na zmywaku albo mopie, i biorą nadgodziny, żeby choć raz w życiu nie musieć tłuc się 30 godzin autokarem.
      • sojers1 Re: Chaos na lotnisku: "Nigdy już nie polecę z Mo 09.12.12, 20:57
        Zgadzam się w pełni z przedmówcami. Problem z d*py, panienka stroi fochy z powodu tzw siły wyższej (niski pułap chmur). To, że Modlin nie jest wyposażony w nowoczesny system wspomagający lądowanie jest ogólnie znane i powinno być brane pod uwagę przy wyborze lotu.
        To że drobne organizacyjne wpadki opóźniły trochę odlot nie jest problemem, może w ogóle było tak, że od ręki nie dało się zorganizować 3 autobusów, tylko 2? Przecież panienka poleciała, więc o co chodzi? A że nie było kogoś z obsługi Modlina na Okęciu, aby biedactwo za rączkę po lotnisku poprowadzić to trzeba od razu do prasy uderzać. Dno.
        • Gość: życzliwy Re: Chaos na lotnisku: "Nigdy już nie polecę z Mo IP: 92.57.134.* 09.12.12, 22:38
          Pierdzielicie Hipolicie.

Nie należy do obowiązków pasażerów wiedzieć, do czego służy ILS, jak działa i na których lotniskach jest zainstalowany i z jaką kategorią.

Przewoźnik sprzedając bilety zobowiązuje się do przewiezienia osoby / towaru, pobiera za to pieniądze i kropka. A jeśli w przypadku problemów (których naturę przewoźnik powinien rozumieć) nie potrafi odpowiednio zająć się pasażerami i przez chaotyczne działanie wywołuje kolejne problemy - to świadczy to wyłącznie o tym, jak fatalnie jest to zorganizowana firma i jak niekompetentni są jej pracownicy.

Ot - wyszła tu po prostu po raz kolejny polsko-węgierska PROWIZORKA. Dwa bratanki.
          • sojers1 Re: Chaos na lotnisku: "Nigdy już nie polecę z Mo 09.12.12, 23:00
            Oczywiście, że pasażerowie nie muszą wiedzieć, jaki ILS jest gdzie zainstalowany. W ciągu kilku godzin przewieźli około 100 pasażerów na Okęcie i wszyscy odlecieli do Londynu. A że nikt nie powiedział którędy należy przejść do odprawy na Okęciu to jest wprowadzanie chaosu? Nie bądźmy dziećmi, to nie jest naprawdę skomplikowane, tym bardziej, że wszystkim się w końcu udało, więc jakoś sobie poradzili. Tylko paniusia ma pretensję, że miała obsługi jak w Hiltonie płacąc za motel.
            Nadal uważam, że jeśli wszystko odbyło się tak jak to jest przedstawione w artykule, to Wizz się prawidłowo wywiązał z umowy a jedyne co można zarzucić, to to, że nie powiedział że należy normalnie podejść do odprawy na okęciu.
    • diabelski.izraelita Chaos na lotnisku: "Nigdy już nie polecę z Modl... 09.12.12, 20:36
      Kilka godzin opóźnienia, to jeszcze w normie... Miesiąc temu leciałem z Luton do Modlina oczywiście wizzairem, planowany odlot piątek 19:50 ,
      - o 18 pojawiła się informacja, że jednak samolot się spóźni i wyleci dopiero o godz 22:00,
      - o godz 20:00 pojawiła się informacja że jednak wylot około 00:30,
      - około 22:30 pojawiła się informacja że jednak wylot około 02:30 nad ranem,
      - około 01:00 pojawiła się informacja że lot jest odwołany... i zapraszają po odbiór bagaży i oczywiście powtórną kontrolę paszportową...
      - około godz 02:00 byłem już w kolejce do biura wizzzair celem znalezienia nowego lotu, oraz jakiegoś noclegu
      - około godz 03:00 miałem już swój lot na jutro(a w zasadzie na ten sam dzień..)
      - około 3:30 już byłem w hotelu
      - około 11:00 byłem już z powrotem na lotnisku bo rozpoczął się check in(miałem wylecieć o 14:30)
      - około 13:00 pojawiła się informacja, że samolot będzie opóźniony (wylot o 16:00)
      - około godz. 15:00 pojawiła się informacja że samolot będzie opóźniony (wylot około 17:50)
      o 17:50 wyleciałem i wylądowałem na Chopina :))

Podsumowując spędziłem prawie ekstra dobę na Luton... Wizzair zapewnił mi w tym czasie nocleg w hotelu, oraz talon żywieniowy na kwotę 3 funtów:). Bardzo rzadko latam do Londynu, ale wizzair(i Modlin) to był mój ostatni raz.
    • Gość: konsument Re: Chaos na lotnisku: "Nigdy już nie polecę z Mo IP: *.fiberway.pl 09.12.12, 20:47
      Zapłaciła dokładnie tyle, ile żądał sprzedawca, więc ma prawo wymagać. Idąc Twoim tokiem myślenia należałoby bowiem uznać, że nabywca np. Mercedesa za 200tys. jest sfrustrowanym biedakiem, bo nie stać go na Rolls-Royce'a za 2mln.
      • sojers1 Re: Chaos na lotnisku: "Nigdy już nie polecę z Mo 09.12.12, 21:01
        Oczywiście, że ma prawo wymagać, ale wymaganie niemożliwego umowa przewozu nie przewiduje i nie obejmuje. W regulaminie każdej linii jest opisane co przysługuje w przypadku siły wyższej i w tym przypadku Wizzair się z umowy wywiązał. To właśnie panienka wymaga luksusu na poziomie mercedesa kupując malucha.
        • Gość: x Re: Chaos na lotnisku: "Nigdy już nie polecę z Mo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.12, 21:19
          ale niemożliwym nie jest podstawienie autokarów dla 20 osób skoro 20 nie wyleciało, czyż nie?
          • sojers1 Re: Chaos na lotnisku: "Nigdy już nie polecę z Mo 09.12.12, 21:37
            Oczywiście że to możliwe, tylko niekoniecznie na zawołanie. Przecież Wizz czy też inny Ryan nie będą trzymać na zawołanie kilku autobusów na lotnisku, bo może będzie deszcz padał. Zresztą nawet duże linie tego nie czynią. Z artykułu wynika, że dowieziono wszystkich pasażerów, tylko część z nich trochę później. Więc?
        • pis_to_pic Re: Chaos na lotnisku: "Nigdy już nie polecę z Mo 09.12.12, 21:21
          Z tego co widzę to raczej pretensję są uzasadnione. Dotyczą radzenia sobie z sytuacją, a nie samej sytuacji. To nie jest pierwszy ani dziesiąty przypadek kiedy lotnisko ma problemy pogodowe. Powinni zatem mieć dobrze wdrożone schematy postępowania, uzgodnione z przewoźnikami. Jak widać zarządzający lotniskiem mają to pupie i czekają do momentu kiedy linia lotnicza powiem im co czynić... Czyli polska bylejakość.
    • Gość: janek Lecisz PKS-em IP: *.play-internet.pl 09.12.12, 20:59
      to się nie dziw
    • awonek Chaos na lotnisku: "Nigdy już nie polecę z Modl... 09.12.12, 20:59
      Powinni zasypać rzeki w okolicach Modlina. Będzie mniej wilgoci, mniejsza mgła i mniej chmur.
      • Gość: Reks Re: Chaos na lotnisku: "Nigdy już nie polecę z Mo IP: *.adsl.inetia.pl 09.12.12, 21:12
        Fakt, że załoga obsługująca lotnisko w Modlinie ciągle się uczy. Mam nadzieję, że czytają te posty i wyciągają wnioski. Trochę więcej ludzkiego podejścia by się przydało, i rzetelnej informacji. Braki technicze na lotnisku to jedna sprawa, ale podejście personelu do pasażerów to druga. Dezorganizacja, dezinformacja i arogancja, a to przecież dzięki tym pasażerom mają pracę.
    • Gość: Marek Chaos na lotnisku: "Nigdy już nie polecę z Modl... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.12, 21:09
      Najlepsze jest to, że ten samolot miał lecieć na trasie Modlin-Luton, Luton-Modlin a następnie Modlin-Charleroi(Bruksela) i Charleroi-Modlin.... zgadnijcie o której godzinie pasażerowie otrzymali informacje, że ich lot został odwołany?

18.20 czyli praktycznie o godzinie planowanego odlotu...
      • Gość: Marek Re: Chaos na lotnisku: "Nigdy już nie polecę z Mo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.12, 21:10
        oczywiście mowa o pasażerach lecących do Brukseli
    • prawdziwy_ptr Chaos na lotnisku: "Nigdy już nie polecę z Modl... 09.12.12, 21:09
      A ja mam wątpliwości, czy operator lotniska jest właściwym adresatem pretensji. Parę dni temu też siedziałem już przed bramkami na pokład samolotu Ryanaira i na 40 min. przed planowanym odlotem lot odwołano z powodu śniegu w UK. I również prośba o oddanie zakupów wolnocłowych, "powrót do kraju" przez kontrolę paszportową, potem 2 czy 3 godziny w kolejce po nowy bilet i na koniec talon na posiłek (5 euro) wydany na 40 min. przed planowanym odlotem rejsu na jaki mnie przełożono.
      I nie wiem, czy to operator lotniska jest winny, czy agent Ryanaira będący jego przedstawicielem w Modlinie, czy sam Ryanair, bo nie jest przygotowany na obsługę problemów?

Ale osoby ogłaszające komunikaty w Modlinie są albo do wymiany, albo do posłania na dodatkowy kurs angielskiego ;-)
    • Gość: x Re: Chaos na lotnisku: "Nigdy już nie polecę z Mo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.12, 21:17
      ale płacą.
      zabawny trolu jesteś, skoro usprawiedliwiasz takie g.wno jakie się wyrabia kosztem pasażerów
    • Gość: Zbychu Chaos na lotnisku: "Nigdy już nie polecę z Modl... IP: *.dynamic.mm.pl 09.12.12, 21:33
      Czy dobrze zrozumiałem, że lecąc do Londynu można na lotnisku w Modlinie kupować w strefie bezcłowej? Chyba Wielka Brytania jest w UE więc skąd te upusty? Na Okęciu sprawdzają bilety i jak ktoś leci do UE musi zapłacić podatek...
      • sojers1 Re: Chaos na lotnisku: "Nigdy już nie polecę z Mo 09.12.12, 21:44
        Oczywiście, że nie. Tzn można, ale tylko w normalnej cenie, razem z cłem. Tylko że pasażerowie nie mogliby przenieść zakupionych butelek przez security na Okęciu:)
    • Gość: realista Chaos na lotnisku: "Nigdy już nie polecę z Modl... IP: *.home.aster.pl 09.12.12, 22:13
      Witamy w Polsce!! :(
    • Gość: alice.w Chaos na lotnisku: "Nigdy już nie polecę z Modl... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.12, 22:18
      Mam wrażenie, że wszyscy odgrażający się, że już nigdy nie polecą tanimi liniami trzymają się tego postanowienia tylko do kolejnego zakupu biletu i zerknięcia do własnego portfela.
      Nikt nie broni latać lotem, swissem, lufthansą, finnairem. Jak wiadomo drogi przewoźnik to i w śnieżyce wyląduje i mgłę ominie.

• Gość: A.K. Re: Chaos na lotnisku: "Nigdy już nie polecę z Mo IP: *.dynamic.chello.pl 09.12.12, 22:18
      W mordę kopane. W życiu bym do teatru nie poszedł!
    • ignatz Chaos na lotnisku: "Nigdy już nie polecę z Modl... 09.12.12, 22:18
      Drodzy przedpiścy-narzekacze, problemem nie jest zła pogoda czy przeniesienie lotów na Okęcie, a to w jaki sposób WizzAir sobie poradził z problemem. A poradził sobie słabo.
      • sojers1 Re: Chaos na lotnisku: "Nigdy już nie polecę z Mo 09.12.12, 23:10
        Zgoda, tylko że nadal według mnie jedynym zarzutem do Wizza jest to, że nie powiedział, że trzeba na okęciu się ponownie do odprawy udać, co i tak większość się domyśliła.
    • mk72 Chaos na lotnisku: "Nigdy już nie polecę z Modl... 09.12.12, 22:34
      Mam wrażenie, że byłoby prościej i szybciej wysłać pasażerów autokarem do Modlina, a stąd pociągiem KM na Lotnisko Chopina. Nie wiem, dlaczego tyle godzin kombinowano z tymi autokarami...
      • Gość: gj Re: Chaos na lotnisku: "Nigdy już nie polecę z Mo IP: *.as13285.net 09.12.12, 23:24
        Pewnie dlatego, ze taniej wyszlo zorganizowac autokary niz wydac 3tys zl na bilety na pociag dla 180 pasazerow...
    • Gość: maniek Chaos na lotnisku: "Nigdy już nie polecę z Modl... IP: *.dynamic.chello.pl 09.12.12, 22:49
      Czekałem w Warszawie na rozwój sytuacji. Na szczęście nie dałem się namówić niekompetentnej obsłudze lotniska Modlin aby nie czekać na wylot z Okęcia tylko przyjechać do Modlina w celu przewiezienia z powrotem :) Mówili, że tak będzie łatwiej!!! Nie wiem skąd się tacy ludzie biorą na infoliniach. Współczuję rodzinom z dziećmi.
    • Gość: Cometto Może trzeba było podrzucić z kilo podwawelskiej. IP: *.dynamic.chello.pl 09.12.12, 23:20
      - Najmocniej przepraszam, chciałem zapytać o której odlatuje do Londynu ten 11:05?
      - A skąd ja mogę wiedzieć?! No chyba o pierwszej!
    • Gość: kasial Chaos na lotnisku: "Nigdy już nie polecę z Modl... IP: *.dynamic.chello.pl 09.12.12, 23:33
      Jakoś pasażerowie linii latających z Okęcia tych problemów nie mają. Kupcie sobie normalny bilet w normalnej linii a nie w burakowozie to i dolecicie na czas w ludzkich warunkach.
      A za 10 złotych to na porządnym lotnisku nawet wy.rać się będzie trudno.
      I tyle w temacie.
    • Gość: Justyna4 Chaos na lotnisku: "Nigdy już nie polecę z Modl... IP: 146.90.11.* 10.12.12, 09:17
      Kilka słów wyjaśnienia. Po pierwsze nie jestem "panienką", bo ani mój wiek ani stan cywilny na to nie wskazują. Po drugie nie stoję przy zmywaku. Hrabiną też nie jestem, tytułu nie posiadam.Po trzecie chodziło mi o to, że oddano lotnisko bez systemu ILS (o tym napisałam do lotniska, tu ten kawałek się nie pojawił), a linia Wizzair myślała najwyraźniej, że "jakoś to będzie", jak to ktoś wyraził. I jest jak jest. Co do cen , to owszem, korzystam z tanich linii, jak zapewne wiele osób tu komentujących moją relację. Muszę latać często, a na droższe bilety nie zawsze mnie stać. I wiem, że luksusów nie powinnam się spodziewać, ale lepszej organizacji ze strony lotniska chyba tak? Bilety w okresie przedświątecznym nie koszują 10 funtów, czy więc pasażerowie podróżujący tuż przed świętami mogą się spodziewać lepszej obsługi, bo zapłacili więcej? Do linii Wizzair napisałam na adres, który podają na swojej stronie, ale email dostałam z powrotem, bo adres nie działa.
      • zdziwiony1980 Re: Chaos na lotnisku: "Nigdy już nie polecę z Mo 10.12.12, 10:09
        "Oczywiście nie muszę korzystać z lotniska w Modlinie. Ponieważ jednak przylatuję do Polski często, zdana jestem na WizzAir. "

no chyba jednak musisz, skoro wybrałaś takie linie i to lotnisko
        a może wstydzisz się tego ?
        bo to zabrzmiało jak tekst typu: nie muszę chodzić na zakupy do Biedronki , ponieważ jednak mam duża rodzinę zdana jestem na nią.

A tak na poważnie wszystkie uwagi kieruj do :
        - zarządzających lotniskiem Modlin
        - inwestora : urzędu marszałkowskiego woj. mazowieckiego z Adamem Struzikiem na czele

Gdyby nie ich błędy na etapie planowania i budowy lotniska
        nigdy nie doszło by do sytuacji opisanych w artykule.
        A teraz stratni są pasażerowie i przewoźnicy :-/

Sam osobiście nie raz korzystałem z wielu lotnisk na świecie w tym z Modlina i do głowy nie przyszło mi obwinianie przewoźnika za złe warunki atmosferyczne lub brak ILS na lotnisku.

• Gość: Justyna4 Re: Chaos na lotnisku: "Nigdy już nie polecę z Mo IP: 146.90.11.* 10.12.12, 10:57
          Ależ ja nie obwiniam przewoźnika! Obwiniam lotnisko w Modlinie za nienajlepszą organizację. Co do linii Wizzair to moje pytanie polega na tym, dlaczego zdecydowali się stmatąd latać, skoro lotnisko nie jest przygotowane do obsługi samolotów w złych warunkach? Bynajmniej nie wstydzę się faktu, iż korzystam z tej linii. Uważam jednak, że skoro nowe lotnisko obsługuje międzynarodowe loty, to powinno być do tego przygotowane. A do lotniska wysłałam osobne mejle.
          • Gość: brtk Re: Chaos na lotnisku: "Nigdy już nie polecę z Mo IP: *.centertel.pl 10.12.12, 17:16
            > Ależ ja nie obwiniam przewoźnika! Obwiniam lotnisko w Modlinie za nienajlepszą
            > organizację.

Ale co zrobiło lotnisko źle? Nie wpuściło pracowników przewoźnika, aby zajęli się swoimi pasażerami? Zabronili przewoźnikowi zaparkować autobusu?
            Nie pozwoliło skorzystać z jakiejś usługi, którą przewoźnik wykupił?
            No przecież lotnisko (operator lotniska) nie rozpylił niezapowiedzianie i złośliwie mgły...
        • Gość: brtk Re: Chaos na lotnisku: "Nigdy już nie polecę z Mo IP: *.centertel.pl 10.12.12, 17:44
          >Sam osobiście nie raz korzystałem z wielu lotnisk na świecie w tym z Modlina i do głowy nie
          >przyszło mi obwinianie przewoźnika za złe warunki atmosferyczne lub brak ILS na lotnisku.

ILS nie jest obowiązkowy, wiele lotnisk, go nie ma. A za wybór lotniska docelowego odpowiada przewoźnik, a nie lotnisko. Wybrali WMI, ale przecież nikt ich nie zmuszał. Informacja o braku ILS też nigdy nie była tajna, jak i to, że z WMI do WAW jest daleko.

Pasażer, czyli klient, też miał wybór.
          Można polecieć taniej, na znanych zasadach, albo drożej, też na znanych zasadach.
          Jesienią (i wiosną) w Polsce zdażają się mgły, to oczywiste. Tak jak sporadyczne śnieżyce zimą. Warunki pogodowe są siłą wyższą, prawo dokładnie definiuje, jakie są w takiej

Tania linia ma ma słabą siatkę połączeń, oraz niewielu (na ogół żadnych partnerów). W regularnej linie, szczególnie będącej częścią dużego aliansu, jest ogromna ilość połączeń alternatywnych. Do tego tradycyjne linie zwykły korzystać z lepszych (droższych) lotnisk, lepiej wyposażonych, w tym posiadających ILS, lepszy sprzęt do odśnieżania pasów, więcej stanowisk do odmrażania samolotów. W efekcie droższe linie oferują teoretycznie lepszą usługę - za co naturalnie płaci klient. Jest zatem oczywiste, że w przypadku siły wyższej pojawia się problem, który droższa linia ma możliwość rozwiązać szybciej i lepiej.

To klient decyduje, jaką usługę chce kupić, oraz na jaką go stać. Ostatecznie Wizz swoich pasażerów przewiózł, czyli z umowy się wywiązał. Czy opisane w artykule trudności i niedogodności sprawią, że pasażerowie Wizza przesiądą się do British Airways, LOTu czy Lufthansy? Nie sądzę.
      • Gość: maria callas Re: Chaos na lotnisku: "Nigdy już nie polecę z Mo IP: *.dynamic.chello.pl 10.12.12, 13:29
        Proponuję pisać bezpośrednio do szefa Wizzaira:
        varadi.jozsef@wizzair.com
    • Gość: gość Chaos na lotnisku: "Nigdy już nie polecę z Modl... IP: *.home.aster.pl 10.12.12, 10:51
      Miałam taką przygodę z Modlinem 3 tygodnie temu - leciałam Ryanair do Frankfurt Hann. Czyli w przeciągu 3 tygodni lotnisko Modlin nie wprowadziło żadnych zmian w sposobie przetransportowania swoich pasażerów na inne lotnisko. Dodatkowo w przypadku mojej podróży nie można było uzyskać informacji, który z autokarów jest przeznaczony dla danego lotu - pasażerowie sami biegali miedzy autokarami w poszukiwaniu tego który miał dowieźć na lotnisko z którego wylatywali.
      Pominę kwestię że pasażerowie obcojęzyczni nie zrozumieli ani słowa z komunikatów nadawanych jeszcze na lotnisku, jako że osoby udzielające takie komunikaty miały trudności w tworzeniu komunikatów po polsku, a co dopiero w języku angielskim.

Zgadzam się z Panią Justyną i rekomenduję podróże z liniami wylatującymi z Lotniska Chopina, Modlin nie ma sprzętu pozwalającego na lądowanie i start przy kiepskiej pogodzie, czyli do końca wiosny można spodziewać się takich przygód.
    • Gość: pracuś Chaos na lotnisku: "Nigdy już nie polecę z Modl... IP: *.msz.gov.pl 10.12.12, 11:24
      mam takie pytanie... to na pewno wina zarządcy lotniska a nie przewoźnika?
      Wydaje mi się że to na przewoźnika spada odpowiedzialność za zapewnienie transportu na lotnisko docelowe w razie nieprzewidzianych okoliczności uniemożliwiających odlot ( takich jak właśnie zła pogoda) i całe pretensje o "złe traktowanie" to raczej do WizzAira. Jeśli się mylę to prosił bym o jakieś dodatkowe wyjaśnienia.
    • Gość: londyn zmywak Chaos na lotnisku: "Nigdy już nie polecę z Modl... IP: *.ip.netia.com.pl 10.12.12, 13:46
      Na zmywaku w ladku za wiele sie nie zarobi to i na wizzair jestes skazana. :D
      • Gość: Justyna4 Re: Chaos na lotnisku: "Nigdy już nie polecę z Mo IP: 146.90.11.* 10.12.12, 18:01
        No niestety :) Zwłaszcza że jako hrabina nie nawykłam do zmywania.
        • Gość: ssd Re: Chaos na lotnisku: "Nigdy już nie polecę z Mo IP: *.dynamic.chello.pl 10.12.12, 22:24
          płacą kilka euro za lot i mają wielkie wymagania . bezczelność ludzka niezna granic
          • Gość: Justyna4 Re: Chaos na lotnisku: "Nigdy już nie polecę z Mo IP: 31.185.243.* 11.12.12, 11:02
            Ależ ja nie mam wielkich oczekiwań wobec Wizzaira. Uważam natomiast, że lotnisko, które chce obsługiwać rejsy międzynarodowe (nawet tanich linii, które nie zawsze są takie tanie, jak niektórym się tu wydaje), powinno być do tego przygotowane. Często latam tanimi liniami (Wizzairem, Easyjetem) na różne lotniska w Europie, i nigdzie nie spotkałam się z tego typu problemami. Nie wątpię, że niektórzy wolą zapłacić 200 funtów za bilet niż np. 100, ale ja wolę polecieć za mniejsze pieniądze. Z wieloma niedogodnościami się w związku z tym pogodziłam, np. dodatkowymi opłatami za bagaż, za płacenie kartą kredytową itp. Nie oczekuję luksusów. Natomiast oczekuję porządnej organizacji na lotnisku, które nie będzie odwoływało lotów co kilka dni. I, oczywiście, można tu się zastanawiać , dlaczego Wizzair przeniósł rejsy do Modlina, wiedząc, że nie ma tam systemu ILS. O to mi głównie chodziło, a to nie znalazło się w opublikowanej wersji mojego listu.
    • Gość: arekmiz Moja ocena Modlina i tanich linii lotniczych IP: *.grodzisk.rgnet.org 11.12.12, 07:38
      Miałem przyjemność polecieć w piątek z Modlina do Budapesztu a wczoraj z powrotem, liniami Ryanair.

Wady:
      1. Zarówno w Modlinie jak i w Budapeszcie trzeba do/z samolotu tanich linii dojsć z terminalu na piechotę. Choć w Budapeszcie idzie się pod specjalnie postawionym zadaszeniem. :-)
      2. Wylot z Modlina opóźnił się o 40 minut, ale była informacja, że muszą odśnieżyć pas startowy. :-) Wylot z Budapesztu punktualnie. :-)

Zalety:
      1. W Modlinie był luz.
      2. W Budapeszcie w terminalu 2a, gdzie są normalne linie (LOTy, Lufthansy, etc.) tłok i kłębiący się tłum. W terminalu 2b (tanie linie) spokój i cisza, zero kolejki do odprawy.
      3. Oba loty trwały równo godzinę, przy rozkładowych 1:20 i 1:15.
      4. W samolocie było luźno, bo w obie strony było ok. 50%-60% zajętych miejsc. W dodatku z powrotem miłąem miejsce przy wyjściu awaryjnym, więc bardzo luźno. :-)
      6. Mieszkam na Białołęce, więc bliżej do Modlina. Z powrotem po wylądowaniu miałem bardzo dobre połączenie: 5 minut do odjazdy busa KM, 5 minut na przesiadkę w Modlinie na pociąg KM i 2 minuty na przesiadkę w 204 na PKP Praga. :-)
      5. Miałem wycieczkę prawie za darmo bo lot w obie strony kosztował 2 zł. (słownie dwa zł). :-)))
    • Gość: {gość portalu} Chaos na lotnisku: "Nigdy już nie polecę z Modl... IP: *.dynamic.chello.pl 16.12.12, 14:09
      i ja nigdy już z Modlina nie skorzystam oj nie nie widziałam na całym świecie takiego lotniska szok totalny .Chcę powrotu na Okęcie .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka