Dodaj do ulubionych

Ile dokładnie zapłacisz za wywóz śmieci? [INFOR...

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.13, 14:13
Jeśli ma to być informator, to podajcie jeszcze następujące informacje:

- jak często będą wywożone poszczególne rodzaje śmieci: odpady zmieszane, szkło opakowaniowe, odpady surowcowe
- kto zapewnia pojemniki na poszczególne rodzaje śmieci
- jakiej wielkości będą pojemniki na śmieci dla niedużych nieruchomości (dom jednorodzinny, mała kamienica z kilkoma np. 3-4 lokalami)
Obserwuj wątek
    • Gość: Jacek I jeszcze jedno... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.13, 14:16
      Gdzie na bieżąco można będzie pozbywać się trawy, liści, itd. Cztery razy w roku to stanowczo za rzadko, bo nawet przy małym ogródku/trawniku w sezonie powstaje sporo odpadów zielonych (trawa, liście, itd.).
      • avadoro Odpady zielone - czyli choinki i liście, nie trawa 06.03.13, 14:58
        Nie będzie można pozbywać się trawy, przynajmniej na bieżąco. Terminy odbioru odpadów zostaną ustalone tak, by odbierać choinki (dwa razy - w styczniu i w lutym) oraz liście (też dwa razy). Mówił o tym prezydent Kochaniak na Komisji Rady Warszawy 14 stycznia. A dyrektor Biura Gospodarki Odpadami Komunalnymi, p. Piotr Krajewski dodał, że "nie ma źródła, które mówi, ile jest trawy w mieście".
        • Gość: mm Kokosy na smieciach! IP: *.free.aero2.net.pl 06.03.13, 21:58
          Obecenie za smieci place 7,15. Segregujemy je, ale nie jest to przymus, lecz dobra wola.
          Od lipca mam placic 27,30 lub 19,50????!
          Wzrost cen o prawie 400% lub 300% ???! Mam za to samo placic trzy razy drozej???

Z czego zatem zyla firma, ktora do tej pory odbierala smieci?!
          Kto bedzie robil kokosy na warszawskich smieciach????!
      • qwww Re: I jeszcze jedno... 06.03.13, 23:08
        Gość portalu: Jacek napisał(a):

> Gdzie na bieżąco można będzie pozbywać się trawy, liści, itd. Cztery razy w rok
        > u to stanowczo za rzadko, bo nawet przy małym ogródku/trawniku w sezonie powsta
        > je sporo odpadów zielonych (trawa, liście, itd.).

normalnie, wpier.doli się je do zwykłych śmieci komunalnych... i chu.j... mają obowiązek odebrać każdą ilość śmieci... jak będzie trawa zmieszana z obierkami to w końcu co za róźnica... podobnie gruz...zapakujesz wszystko w wory plastikowe, myślisz, że smieciarze nie będą mieli nic ciekawszego do roboty niż rozbebeszać i przeglądać każdy worek z odpadami...
    • Gość: z Wawra Ile dokładnie zapłacisz za wywóz śmieci? [INFOR... IP: *.met.pl 06.03.13, 14:23
      Widać, że partia rządząca W-wą to zwykli naciągacze. Jakim prawem mam płacić 100% więcej niż teraz? Brakuje HGW na ciastka z ulubionej cukierni? Ja się wymelduję z W-wy i robię sobie meldunek u rodziny w innym województwie - mam w d..ie złodziejski system. Tę sprawę można i należy zgłosić do CBA - tu pachnie wielkim przekrętem, na grube miliony w skali roku.
      • Gość: Plasterek_szynki Re: Ile dokładnie zapłacisz za wywóz śmieci? [INF IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.03.13, 14:27
        Wygląda na to, że trzeba zostać z rodziną bezdomnymi i wtedy wszystko zostanie po staremu - opłata od pojemników.
        • Gość: ML a jeśli w mieszkaniu nikt nie jest zameldowany i IP: *.dynamic.chello.pl 06.03.13, 21:33
          nikt nie mieszka to jest to gospodarstwo domowe?
      • ceziu75 Re: Ile dokładnie zapłacisz za wywóz śmieci? [INF 06.03.13, 16:31
        Widać to gołym okiem... Patologia w warszawskich śmieciach trwa. Przypomijmy przetarg na zakup śmieciarek dla MPO za 35 mln zł obecnie zajmuje się Prokuratura na Woli i CBA podejżenie o ustawienie.
        A cała Rewolucja Śmieciowa to istna patologia.... Rada Warszawy może łamać prawo i nie uchwalić do końca grudnia stawek i metod naliczania pomimo obowiązku ustawowego....
        To wszystko do uchylenia się nadaje..
    • zb110 Ile dokładnie zapłacisz za wywóz śmieci? [INFOR... 06.03.13, 14:28
      Obecnie płacę za wywóz śmieci 18 zł. Firma odbierająca śmieci jest w zasadzie nie zainteresowana abym śmieci sortował, bo ma własną sortownię i wszystkie śmieci sortuje aby na nich zarobić. Sortują także śmieci wstępnie posortowane przez mieszkańców, bo żeby na nich zarobić i tak trzeba je profesjonalnie posortować.
      Miasto proponuje żebym płacił 67,2 zł i zapewne będzie mnie obsługiwało gorzej niż profesjonalna firma. Podwyżka opłat wyniesie więc 373% bez gwarancji zapewnienia lepszej usługi. Kto zainkasuje różnicę w cenie usługi? Jeśli miasto wynajmie dotychczasową firmę to dołoży jej więcej pieniędzy? Czy różnicę zainkasuje królik i jego znajomi?
      • Gość: Rowerzysta Re: Ile dokładnie zapłacisz za wywóz śmieci? [INF IP: *.itsa.net.pl 06.03.13, 16:24
        I tak oto pod Warszawskie lasy zaiskrzyły zielenią już niebawem.

Dzisiaj to już masakra przy drogach i na krzyżówkach dróg leśnych.
        Za Dwa lata lasy będą wysypiskiem :(
      • benkenobik Re: Ile dokładnie zapłacisz za wywóz śmieci? [INF 07.03.13, 22:14
        Bufetowa zainkasuje kasę czyli Gronek Waleczny....
    • Gość: Wiesz Ile dokładnie zapłacisz za wywóz śmieci? [INFOR... IP: *.play-internet.pl 06.03.13, 14:34
      No to na bandę z PO już nie zagłosujemy... Złodziejstwo nie będzie tolerowane.
      • d3vpl Re: Ile dokładnie zapłacisz za wywóz śmieci? [INF 06.03.13, 16:01
        rotfl...tylko na kogo niby zagłosujesz?
    • avadoro Gosp. dom. - to nie jest definicja z ustawy o NSP 06.03.13, 14:46
      "Urzędnicy przyjęli definicję z Ustawy o narodowym spisie powszechnym. Według niej gospodarstwo tworzą wszystkie osoby, które żyją w danym mieszkaniu" - nie, w ustawie jest zupełnie inna definicja:
      "2) gospodarstwie domowym — rozumie się przez to wszystkie osoby spokrewnione lub niespokrewnione zamieszkałe w danym mieszkaniu, utrzymujące się lub nieutrzymujące się wspólnie".
      Czyli są to osoby, które mieszkają w danym mieszkaniu i razem się utrzymują, czyli (mówiąc obrazowo) prowadzą wspólną kuchnię. Dlatego w mieszkaniu mogą być nawet cztery gospodarstwa domowe (spotkałem się z takim przypadkiem w mieszkaniu w bloku).
      • Gość: Grażyna M. Re: Gosp. dom. - to nie jest definicja z ustawy o IP: 195.117.255.* 06.03.13, 15:12
        > definicja:
        > "2) gospodarstwie domowym — rozumie się przez to wszystkie osoby spokrewn
        > ione lub niespokrewnione zamieszkałe w danym mieszkaniu, utrzymujące się
        > lub nieutrzymujące się wspólnie".
        > Czyli są to osoby, które mieszkają w danym mieszkaniu i razem się utrzymują, cz
        > yli (mówiąc obrazowo) prowadzą wspólną kuchnię. Dlatego w mieszkaniu mogą być n
        > awet cztery gospodarstwa domowe (spotkałem się z takim przypadkiem w mieszkaniu
        > w bloku).
        Chyba nie doczytałeś/łaś definicji do końca. Nie muszą się wspólnie utrzymywać. A więc nie muszą prowadzić wspólnej kuchni. Wystarczy, że zamieszkują razem.

Inna sprawa to to, co to znaczy "zamieszkałe". Czy jeśli jestem studentką, a mój chłopak wpada do mnie w każdy piątek i wychodzi ode mnie w poniedziałek rano, to juz tworzymy dwuosobowe gospodarstwo domowe, czy jeszcze jestem gospodarstwem jednoosobowym?...
        • tom_aszek Re: Gosp. dom. - to nie jest definicja z ustawy o 06.03.13, 15:46
          Gość portalu: Grażyna M. napisał(a):

> mój chłopak wpada do mnie w każdy piątek i wychodzi ode mnie w poniedziałek
          > rano, to juz tworzymy dwuosobowe gospodarstwo domowe, czy jeszcze jestem
          > gospodarstwem jednoosobowym?...

Wychodzi raczej gospodarstwo półtoraosobowe :)
          • Gość: jdfjls Re: Gosp. dom. - to nie jest definicja z ustawy o IP: 78.9.176.* 06.03.13, 16:07
            Nawet mniej ;)

gospodarstwo liczy sobie przy dobrych wiatrach 1 i 3/7 osoby :)
    • Gość: Warszawiak Ile dokładnie zapłacisz za wywóz śmieci? [INFOR... IP: 94.42.189.* 06.03.13, 14:48
      Ku...kie platformiano bufetowe złodziejstwo! Płacę teraz 7 złotych za wywóz śmieci z bloku. Dlaczego mam płacić 27? Niech mi odpowie świętojebliwa Hania i reszta tej złodziejskiej ferajny od Tuska?
    • Gość: GOSC Ile dokładnie zapłacisz za wywóz śmieci? [INFOR... IP: 193.58.223.* 06.03.13, 15:12
      Prroponuję, żeby któryś z autorów wzniósł się trochę wyżej niż przeklejanie banałów i napisal jak złożyc dla deklaracje w domku albo bloku, jak udowodnić liczbę mieszkańców, czy trzeba zapewnić pojemniki....
      • Gość: Grażyna M. Re: Ile dokładnie zapłacisz za wywóz śmieci? [INF IP: *.warszawa.vectranet.pl 06.03.13, 18:13
        Może coś więcej powie Ci projekt Regulaminu:
        >>> tutaj treść projektu <<<
    • gom1 Ile dokładnie zapłacisz za wywóz śmieci? [INFOR... 06.03.13, 15:26
      Deklaruję, że będę segregował odpady. Płacę 40% mniej. Sąsiedzi podobnie. Mimo tego, w śmietniku jest pełno nieposortowanych śmieci. W bloku (12 pięter) jest zsyp. Pozostaje pytanie jak udowodnić, kto nie sortuje i powinien płacić więcej?
      • Gość: 248sum Re: Ile dokładnie zapłacisz za wywóz śmieci? [INF IP: *.dynamic.chello.pl 06.03.13, 15:44
        Właśnie! Przecież to kto ile zapłaci nie będzie jawne. Chyba, że spółdzielnia wywiesi info ile dany lokal płaci (ale to raczej niemożliwe). Wtedy dopiero zaczęłyby się donosy, grzebanie w śmieciach i awantury. Wesoło by było.

Poza tym niech mnie ktoś oświeci z jakiego powodu jest ta podwyżka bo czytam już dziesiąty artykuł i dalej nie wiem. Na moim osiedlu są kontenery. Ludzie niby sortują śmieci ale przyjeżdża śmieciara i tak wszystko sruuu do jednego wora. To czyja to wina, że potem znowu nie jest posortowane?? Sortować i tak będą musieli ze względu na tych "niesortujących".

Ktoś mówił o trawie. U mnie wszystko trafia do jednego smietnika. To kto za to zapłaci?
    • lesher Ile dokładnie zapłacisz za wywóz śmieci? [INFOR... 06.03.13, 15:26
      Przykład: mała wspólnota z 12 mieszkaniami. Podział na gospodarstwa domowe wygląda tak: dwa pięcioosobowe (z opłatą 56 zł), trzy czteroosobowe (również z opłatą 56 zł), cztery trzyosobowe (z opłatą 48 zł), dwa dwuosobowe (z opłatą 37 zł) i jedno jednoosobowe (z opłatą 19,5 zł). W sumie opłata za miesiąc wyniesie 565,5 zł miesięcznie. Wspólnota może zdecydować, jak tę opłatę podzielić między mieszkańców: czy zapłacą od osoby, a może od metrażu mieszkania, czy w zależności od udziału w nieruchomości.

Artykuł wprowadza w błąd!!

Wspólnota żadnej opłaty między mieszkańców nie będzie dzieliła, bo nie ma do tego prawa. Wspólnota jest "właścicielem nieruchomości" (w rozumieniu ustawy o utrzymaniu porządku i czystości w gminach) jedynie w odniesieniu do tzw. nieruchomości wspólnej, a nie w odniesieniu do poszczególnych lokali.

Wspólnota nie będzie odprowadzać opłat za indywidualne lokale - każdy właściciel powinien zrobić to we własnym zakresie (a także złożyć odpowiednią deklarację, na podstawie której zostanie ustalona wysokość opłaty, zawierającą m.in. ilość osób zamieszkujących w mieszkaniu.

Bardziej skomplikowana jest sytuacja w przypadku spółdzielni. Dla posiadaczy spółdzielczego prawa do lokalu (zarówno lokatorskiego, jak i własnościowego) rzeczywiście opłatę odprowadzi spółdzielnia (a następnie ściągnie ją z posiadacza tego prawa), natomiast dla pełnej własności "hipotecznej" sytuacja jest taka sama jak w przypadku mieszkania we wspólnocie - właściciel sam musi odprowadzać opłatę śmieciową na konto urzędu.
      • Gość: ciekawe Re: Ile dokładnie zapłacisz za wywóz śmieci? [INF IP: *.warszawa.vectranet.pl 06.03.13, 16:27
        OK, z tym, że ja nie spotkałem się ze Wspólnotą, w której mieszkańcy rozliczaliby się bezpośrednio z odbiorcami śmieci. Wszyscy uiszczają opłatę za wywóz śmieci na konto Wspólnoty, i to Wspólnota rozlicza się z firmami odbierającymi.
        Mógłbyś to wytłumaczyć? Chyba, że opisujesz sytuację prawną, która dopiero będzie miała miejsce, ale tu poprosiłbym o źródło.
        • lesher Re: Ile dokładnie zapłacisz za wywóz śmieci? [INF 06.03.13, 17:00
          Nie - oczywiście chodzi o stan po 1 lipca b.r.
          Dotychczas wywozem naturalnie zajmowały się wspólnoty.

Jeżeli chodzi o uzasadnienie, to szerzej opisywałem to tutaj:
          forum.gazeta.pl/forum/w,523,142049130,142049130,Wspolnoty_beda_placily_za_smieci_za_wlascicieli_.html
    • fatboyx Ile dokładnie zapłacisz za wywóz śmieci? [INFOR... 06.03.13, 16:10
      Skąd ratusz będzie wiedział jaką stawkę ma pobierać od wspólnoty mieszkaniowej?
      Wspólnota, której jestem członkiem to jeden budynek (300 mieszkań). Na dzień dzisiejszy nikt nie prowadzi statystyk ile osób mieszka w każdym mieszkaniu. Ok 40% mieszkań jest niezamieszkanych, a 20% w ogóle niesprzedanych.
    • Gość: Wolf M. Zubik z "Radia Erewań" podała bzdurę. IP: *.dynamic.chello.pl 06.03.13, 16:11
      "Ile dokładnie" dowiemy się dopiero po sesji rady miasta.
      Cuda się już zdarzały na sesjach, więc nie dzielmy skóry na żywym niedźwiedziu
    • ceziu75 Dyskryminacji niczym się nie da wytłumaczyć 06.03.13, 16:26
      Nie prawda,że rodzina w domku 50% więcej śmieci produkują niż taka sama w bloku. Niech mi założą licznik to się przekonają. Co za bzdura koszt odbioru śmieci w nowym systemie jest taki sam w domku jak i w bloku! Przecież w całym jednym rejonie śmieci zabierać będzie firma, która wygrała przetarg. W domku mieszkańcy pojemnik wystawiają na ulicę i śmieciara nie musi podjeżdżać do zbiorczych śmietników wewnątrz osiedli czy w blokach!! Zanim napiszecie coś to pomyślcie. MYŚLENIE NIE BOLI !!!!
    • saja33 Ile dokładnie zapłacisz za wywóz śmieci? [INFOR... 06.03.13, 17:06
      podobnego steku bzdur dawno nie czytalem! URZEDASY NAPRAWIA NAM SWIAT! Mam juz dosc kretynskich pomyslow politykow i urzedasow.
    • Gość: naff Ochota, kawalerka 6,60 zł/miesiąc teraz IP: 63.141.199.* 06.03.13, 17:21
      po "reformie" 27,50 zł/miesiąc
      POJ.EBA.ŁO tych złodziei. Inaczej tego nie można nazwać.
      Gronkiewicz jest baaaardzo pewna, że zostanie na kolejną kadencję.
      PO już była taka pewna wygranej w ostatnich wyborach na Ursynowie.
    • Gość: 89Z 89 złotych miesięcznie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.13, 17:42
      Nie widzę żadnego uzasadnienia dla pobierania 89 złotych od domków jednorodzinnych, szczególnie w sytuacjach, gdy mieszka tam jedna lub dwie osoby, podczas gdy wszyscy decydenci skrzętnie pochowali te wyliczenia, powołując się na dane z sufitu, które przeczą doświadczeniu. A ja chcę wiedzieć, ile z tego idzie na transport, ile na płace, ile na budowę infrastruktury. Bo znowu się okaże, że mamy najdroższą na świecie gospodarkę śmieciową. Chcę WIEDZIEĆ, I ROZLICZAĆ.

I jeszcze jedna uwaga: rzucono, ot tak, te 89 zł miesięcznie, jak nie zapłacisz, wejdą ci na pensję. Masz, nie masz, płać, dyskusji nie ma. A porównajcie tylko - MAKSYMALNE ODLICZENIE NA DZIECKO WYNOSI 93 ZŁOTE MIESIĘCZNIE. I te 93 złote są Narzędziem Polityki Demograficznej, Wsparciem Rodzin, Wielką Pomocą Od Państwa. Do przemyślenia!

Myślę, że wbrew pozorom właśnie takie akcje polityków, dotykające wszystkich arogancją, są tymi, które mogą przelać czarę goryczy. I zapoczątkować konkretne protesty.
    • Gość: z_daleka Ile dokładnie zapłacisz za wywóz śmieci? [INFOR... IP: *.hsd1.pa.comcast.net 06.03.13, 18:33
      Warszawiacy rozpieprzcie ta mafie! Od 20 lat mieszkam w usa w tzw dobrej dzielnicy. Za smieci placi sie tu od domu, wszyscy tyle samo. W tym roku zaplace $210 za caly rok. Sortowanie jest nieobowiazkowe ale wszyscy to robia dobrowolnie uzywajac bezplatnych kontenerow otrzymywanych od gminy.
    • Gość: filut z Pragi bandziorki z mafii + Bufet = 500% haracz na smieci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.13, 19:38
      jasne jest ze Bufeciarzom ma zyc sie lepiej z narzutu na ta cala smieszna obsluge smieci (tylko z 3 pojemnikow beda zmieszane w jednej smieciarce przed spaleniem w krematorium co Bufetowa postawila je na Pragie) narzucanych w jawny dzien na warszawiakow - akcja przypomina bandziorkow wymuszajacych haracze po sklepach

a i palenie skoszonej trawy bedzie wygladac bardzo malowniczo - juz nie tylko na dzialkach ale i na wszystkich posesjach okupowanego przez Bufeciarzy miasta z powietrza to bedzie jak w 39 roku
      • Gość: asd pogonić tych złodziei w najbliższych wyborach! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.13, 21:25
        pogonić tych złodziei w najbliższych wyborach!
    • Gość: ja Nic tylko, podwyżki, podwyżki i podwyżki IP: *.dynamic.chello.pl 06.03.13, 23:59
      My Polacy to taki naród, że z głodu umrzemy, a strajkować jak grecy nie będziemy, chodź u nich kryzys, to wynagrodzenie minimalne wynosi ok 900 e., a u nas 400 e. Powracając do śmieci... może te osoby (emeryci, renciści) mieszkające w domkach od razu uśmiercić, bo po co mają się sami powoli wykańczać, zastanawiając się czy mają zapłacić za wywóz śmieci, leki czy jedzenie? Ile by państwo zarobiło - ZUS nie usiałby płacić, a jak jeszcze spadkobierców nie ma to majątek przechodzi w ręce gminy/ miasta... Czysty interes.

To jest żałosne, na każdym kroku podwyżki! Zapewne więcej niż połowa polskich rodzin ledwie wiąże koniec z końcem. Niestety sami pozwalamy się wykańczać, sami też zgadzamy się harować jak woły za grosze żeby na starość otrzymać ochłapy w postaci średnio 1200 zł!!
    • Gość: mm kalkulacja IP: *.dynamic.chello.pl 09.03.13, 07:02
      Przy śmieciach segregowanych:
      - duży dom jednorodzinny w którym mieszkają 3 rodziny: 2X 4 osoby i 1X 2 os - 89 zł: (te same rodziny mieszkające w bloku to: 56 zł + 56 zł + 37 zł daje nam 149 zł)
      - dom jednorodzinny w którym mieszkają dwie osoby - 89 zł (ta sama rodzina mieszkająca w bloku 37 zł);
      - mieszkanie 4 osobowe - 56 zł.
      Gdzie tu sprawiedliwość ???
      Dodam, że z domów jednorodzinnych rzadziej zabierane są śmieci, z bloków śmieciarka zabiera śmieci kilka razy w tygodniu, przez co robi więcej kursów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka