Dodaj do ulubionych

Veturilo działa, ale trochę się zacina. "Będzie...

IP: 78.133.163.* 10.04.13, 07:27
Rozumiem że rozrastająca się strefa rowerów to tańszy zamiennik dla likwidowanych linii autobusowych. A co z rodzicami z dziećmi? O nich już Ratusz nie pomyślał? Matka czy ojciec z dwójką dzieci na rowerek nie wsiądzie nie nie pojedzie do następnej stacji przesiadkowej. Absurd...
Obserwuj wątek
    • Gość: Gość z Radomia Re: Veturilo działa, ale trochę się zacina. "Będz IP: *.dynamic.chello.pl 10.04.13, 08:01
      50 tys. użytkowników? Zaś przez cały zeszły sezon było ok. 450 tys. wypożyczeń - mniej niż w ciągu jednego dnia pasażerów w jedynej linii metra. Wychodzi, że średnio jeden użytkownik systemu wypożycza rowerek raz na miesiąc, może w porywach dwa razy (w zeszłym roku było tych użytkowników trochę mniej). A całość kosztuje oficjalnie 20 baniek - nie licząc wszelkich innych kosztów, które są księgowane kreatywnie, więc formalnie idą w komunikację ogółem.

Czy naprawdę trzeba to dotować? Przypominam, że straszliwy koszt bezpłatnych biletów to miało być 5 milionów...
    • Gość: szczery SKOK NA KASĘ IP: *.dynamic.chello.pl 10.04.13, 08:09
      No tak... 10zł jako forma haraczu. 10zł x ~10 000 użytkowników (nie wiem ilu dokładnie ich jest) to 100k wolnych środków do obracania dzień w dzień i noc w noc...
      • gom1 Re: SKOK NA KASĘ 10.04.13, 08:33
        Gość portalu: szczery napisał(a):
        > No tak... 10zł jako forma haraczu. 10zł x ~10 000 użytkowników (nie wiem ilu
        > dokładnie ich jest) to 100k wolnych środków do obracania dzień w dzień i noc w noc...

W zeszłym roku "dałem" im 10 PLN, a w zamian w kieszeni zostało mi ponad 50 biletów jednorazowych. W tym roku też zamierzam korzystać z bezpłatnych przejazdów, a dodatkowo w każdej chwili mogę moją dychę wycofać wyrejestrowując się z systemu. Ja nie narzekam :-)
        • Gość: Gość z Radomia Re: SKOK NA KASĘ IP: *.dynamic.chello.pl 10.04.13, 08:54
          Czyli miasto czyli wszyscy pozostali mieszkańcy dopłacili do twojej przyjemności 200 zł. Razy 50 tys. = 10 mln zł. To już wiadomo, skąd podwyżki biletów - te kilkadziesiąt milionów na rowerki i rowerowe bydło trzeba skądś wygospodarować...

A tak btw. rzadko spotyka się taką szczerość u złodzieja...
          • gom1 Re: SKOK NA KASĘ 10.04.13, 09:06
            Przyjedź do mnie na Jelonki, to Ci oddam Twoje 200 PLN.
            • Gość: Gość z Radomia Re: SKOK NA KASĘ IP: *.dynamic.chello.pl 10.04.13, 18:58
              Daj adres, zaraz będę.
            • Gość: portas Re: SKOK NA KASĘ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.13, 15:27
              Jelonek z Ciebie, i do tego złodziej.
    • Gość: nowy Veturilo działa, ale trochę się zacina. "Będzie... IP: *.dynamic.chello.pl 10.04.13, 08:36
      właśnie. powinny być rowery z fotelikami dla dzieci. i rowery dla dzieci. to nie takie trudne. to tak jakby do autobusu czy metra dzieci nie mogły wsiadać. głupota i krótkowzroczność. ale tak to jest jak liczy się propaganda i zarobek a nie realne rozwiązanie problemów komunikacyjnych. rodzice z dziećmi też się poruszają po mieście. i też mogą reklamować na tylnym kole....
      • owca888 Re: Veturilo działa, ale trochę się zacina. "Będz 10.04.13, 09:30
        Gość portalu: nowy napisał(a):

> właśnie. powinny być rowery z fotelikami dla dzieci. i rowery dla dzieci. to ni
        > e takie trudne. to tak jakby do autobusu czy metra dzieci nie mogły wsiadać. gł
        > upota i krótkowzroczność. ale tak to jest jak liczy się propaganda i zarobek a
        > nie realne rozwiązanie problemów komunikacyjnych. rodzice z dziećmi też się por
        > uszają po mieście. i też mogą reklamować na tylnym kole....

Typowo polskie narzekanie: zawsze źle, trzeba ponarzekać. Koszyki są bardziej potrzebne.
        A dziecko to się wozi na własnym rowerze : przypięte i w kasku. A nie ot, tak, niefrasobliwie jak pudla w koszyku na nie wiadomo jakim sprzęcie.
    • kriso13 Kiedy te półgłówki na dwóch kółkach zrozumeją, że 10.04.13, 09:04
      ulice są dla samochodów, chodniki dla pieszych, a dla rowerzystów tylko ścieżki rowerowe.
      • Gość: Boddoxx Nie znasz przepisów. IP: 194.8.126.* 10.04.13, 11:38
        Rowerem należy jeździć po jezdni, jak nie ma ddr na drodze. Z reguły nie ma.
      • Gość: Boddoxx Re: Kiedy te półgłówki na dwóch kółkach zrozumeją IP: 194.8.126.* 10.04.13, 11:39
        "ulice są dla samochodów, chodniki dla pieszych"

Przedwczoraj jakiś kierowca mnie obtrąbił, gdy szedłem po chodniku, gdyż on chciał z niego skrzystać samochodem.
    • achzarit CO artykuł o rowerkach robi w dziale Komunikacja? 10.04.13, 10:07
      Z dzieckiem w wózku mogę korzystać z metra, autobusu, tramwaju, pojechać własnym samochodem albo taksówką.
      Po co miasto funduje zabawkę dla studentów chyba za 20 mln zł, która w dodatku działa mniej niż przez pół roku?

Ja wiem że zaraz objawią się apologeci roweryzmu którzy to jeżdżą cały rok, zamieci i huraganie (bo mają odpowiednie stroje) z zakupami, dziećmi, komputerem w garniturze i w dodatku tyłem i na oślep, zawsze przestrzegając przepisów i w ogóle są aniołami.
      Ale pozostałe 2 000 000 ludzi raczej nie jest tak oszołomiona żeby się na tą propagandę załapać.

• Gość: Warszawiak Re: CO artykuł o rowerkach robi w dziale Komunika IP: 78.133.163.* 10.04.13, 10:27
        Zgadzam się. Te roweru to najgorsza bzdura jaką miasto zafundowało. Jak ktoś chce rowerkiem po mieście jeździć to niech sobie kupi. Komunikacja miejska nie jest tylko dla studentów którzy to już w najmniejszym stopniu płaca podatki z których to cała ta impreza jest finansowana. Bzdura, marnotrawstwo i tyle nic dodać nic ująć. Przeciętny Warszawiak wracający z pracy spieszy się do domu lub tak jak ja do przedszkola po dzieci i nie ma czasu na zabawę z rowerkami. Z przedszkola podjeżdżam do domu autobusem z dziećmi bo dzieci nie dostały się do przedszkola pod domem (bo nie jestem samotną matką) a gdyby nie marnotrawić pieniędzy z podatków na takie bzdury może byłoby choć troszkę inaczej.
        • profes79 Re: CO artykuł o rowerkach robi w dziale Komunika 10.04.13, 11:18
          A widzisz, to o tyle ciekawe, że ja regularnie do pracy i z pracy dojeżdżam rowerem - właśnie miejskim, bo dzięki temu nie muszę się zastanawiać gdzie go zostawić w pracy ( z czym jest problem nie mniejszy niz z zaparkowaniem samochodu) albo mogę sobie po pracy pozwolić na małe jasne bez obawy, że będzie problem z pozostawieniem roweru gdzieś na noc. Jak tylko się robi trochę cieplej to jest autentyczny problem ze znalezieniem roweru na stacji - widać ludzie z nich korzystają, bo chyba same się nie odpinają i nie ruszają w trasę.

Swój rower mam po to, żeby w weekend się wypuścić gdzieś za miasto na wycieczkę; Veturilo sa po to, żeby mozna było poruszać się w życiu codziennym po mieście bez konieczności tłoczenia się w KM lub w korkach.
          • gom1 Re: CO artykuł o rowerkach robi w dziale Komunika 10.04.13, 11:40
            profes79 napisał:
            > Veturilo sa po to, żeby mozna było poruszać się w życiu codziennym po mieście
            > bez konieczności tłoczenia się w KM lub w korkach.

Zwłaszcza, że rowerem często jest zdecydowanie szybciej niż komunikacją - zatem przeciętny "warszawiak" (o którym wspomina "Warszawiak") spieszący się z pracy chętnie wybierze Veturilo, o ile rower faktycznie skróci mu czas dojazdu.
            • Gość: Gość Re: CO artykuł o rowerkach robi w dziale Komunika IP: 78.133.163.* 10.04.13, 12:05
              A co z dziećmi? Gdzie je wsadzi ten Warszawiak? Czytaj ze zrozumieniem.
              • gom1 Re: CO artykuł o rowerkach robi w dziale Komunika 10.04.13, 12:22
                Gość portalu: Gość napisał(a):
                > A co z dziećmi? Gdzie je wsadzi ten Warszawiak? Czytaj ze zrozumieniem.

Ja widzę tam słowo "lub". A Ty?
                • Gość: Gość Re: CO artykuł o rowerkach robi w dziale Komunika IP: 78.133.163.* 10.04.13, 12:51
                  Tak, ale rowerów jest 20szt a w autobusie wejdzie 150 osób a może i więcej i autobus jeździ 365 dni w roku a rowerki sezonowo i podjeżdża pod przedszkole a koszt tej inwestycji jest niemały. A przeciętnego Warszawiaka tworzą nie tylko tacy jak ja lub Ty ale są też ludzie starsi, niepełnosprawni a oni z rowerków nie skorzystają ja też nie skorzystam bo odbieram dzieciaki mam laptopa i dla mnie to marnotrawstwo kasy miasta i z moich podatków. Zwróć uwagę, że z rowerów wiele osób korzysta rekreacyjnie (sami o tym pisali pod wczorajszym artykułem o rowerkach) a nie temu miały one służyć więc pomysł nie jest trafiony i jest to niestety wyrzucanie pieniędzy przez miasto w błoto. Takie inwestycje mają służyć społeczeństwu a nie wybranej grupie społecznej lub wiekowej.
                  • gom1 Re: CO artykuł o rowerkach robi w dziale Komunika 10.04.13, 13:07
                    To teraz ja napiszę: czytaj ze zrozumieniem.
            • achzarit Re: CO artykuł o rowerkach robi w dziale Komunika 10.04.13, 14:20
              gom1 napisał:

> Zwłaszcza, że rowerem często jest zdecydowanie szybciej niż komunikacją - zatem
              > przeciętny "warszawiak" (o którym wspomina "Warszawiak") spieszący się z pracy
              > chętnie wybierze Veturilo, o ile rower faktycznie skróci mu czas dojazdu.

Żaden normalny warszawiak nie wybierze twego uwielbianego fetyszu bo to żadna komunikacja.
              Żaden bo nie wypada chodzić ubranym jak pożal się Boże ninja w lateksach, śmierdzieć w pracy, nie mieć jak zawieźć/odebrać dziecka z przedszkola ani zrobić zakupów po drodze.
              I przestań się wcinać ze swoimi durnotami oszołomie bo tobie i twoim czterem nawiedzonym koleżkom wystarczy byle temat żeby pisać epistoły jak to fajnie jest jechać po lodzie w śnieżycy środkiem jezdni.
              Nawet w temacie kiełbasy pisalibyście tylko o rowerkach, fanatycy.
              • gom1 Re: CO artykuł o rowerkach robi w dziale Komunika 10.04.13, 14:28
                achzarit napisał:
                > śmierdzieć w pracy

Mydło, woda, antyperspirant, ciuch na zmianę. Wypróbuj, zdziwisz się.

Reszty szkoda komentować. Właściwie w ogóle nie powinienem. Trolli się nie karmi.
                • Gość: Gość Re: CO artykuł o rowerkach robi w dziale Komunika IP: 78.133.163.* 10.04.13, 14:35
                  Nie wiem gdzie Ty pracujesz ale są tacy, którzy mają szkolenia jako szkolący, konferencje, spotkania itp i to o czym piszesz jest śmieszne. To może być dobre dla studenta więc zanim napiszesz coś to się zastanów.
                  • gom1 Re: CO artykuł o rowerkach robi w dziale Komunika 10.04.13, 14:42
                    To ja raz jeszcze poproszę o czytanie ze zrozumieniem.

Podpowiem: "z pracy".
                    • Gość: Gość Re: CO artykuł o rowerkach robi w dziale Komunika IP: 78.133.163.* 10.04.13, 15:23
                      Ale aby wyjść z pracy trzeba tez jakoś się do niej dostać, a i dzieci odtransportować do przedszkola i niestety rowerki nas tu nie wspierają bo chyba musiałabym mieć przyczepkę. I nie chodzi tu o czytanie ze zrozumieniem i łapanie za słówka tylko o problem społeczny czy inwestycja jakiej się podjęło miast służy społeczeństwu. A jak to już wielokrotnie udowodniłam nie bo jest ograniczona i logistycznie nie obsługuje wielu przypadków. Nie chodzi tu o bicie piany tylko o podkreślenie, że miasto wyrzuca pieniądze pochodzące z podatków w błoto bo są inne cele które są bardziej potrzebne niż rowerki. Zresztą nie powiem aby rowerki były oblegane. To że stojaki są puste pod biblioteką UW (o czym można przeczytać pod wczorajszym artykułem o rowerkach) to jak wcześniej pisałam wskazuje na to że inwestycja jest skierowana do wąskiego grona warszawiaków a to przeczy założeniom tego projektu który ma być dla wszystkich.
                      • gom1 Re: CO artykuł o rowerkach robi w dziale Komunika 10.04.13, 15:37
                        Na Bemowie były plany wprowadzenia rowerów z fotelikami dla dzieci. Na razie na planach się skończyło, może w przyszłości coś w tym temacie drgnie, nie wiem. Nie ukrywam, że byłaby to ciekawa opcja, ale obawiam się o stan fotelików - po kilku miesiącach mogą nadawać się jedynie na śmietnik.

Miasto inwestuje w publiczny rower miejski, bo to ciekawa alternatywa komunikacyjna. Ale żeby miała sens, to stacji (i rowerów) powinno być znacznie więcej. Obecna liczba stacji to kropla w morzu potrzeb, która trochę przeczy idei publicznego roweru miejskiego. Ale stacje wyrastają jak grzyby po deszczu. Pożyjemy, zobaczymy. Mężczyznę poznaje się po tym jak kończy.

A z tym, że rowery nie są oblegane, się nie zgodzę. W poprzednim roku (zwłaszcza latem) zdarzały się takie dni, że ciężko było znaleźć wolny rower. Jeśli wzrośnie liczba stacji, to takich dni będzie coraz więcej. I trolle bijące pianę na forach tego nie zmienią.
                        • achzarit Re: CO artykuł o rowerkach robi w dziale Komunika 10.04.13, 15:43
                          gom1 napisał:

> Miasto inwestuje w publiczny rower miejski, bo to ciekawa alternatywa komunikac
                          > yjna.

To nie jest ŻADNA alternatywa propagandysto.
                          To fanaberia dla kilku nawiedzonych maniaków i może dla studentów - zbudowana z podatków mieszkańców.

NIE działa od jesieni do wiosny, nie działa przy złej pogodzie, nie przyda się nikomu kto ma jakiekolwiek inne obowiązki niż dojazd do pracy w Gazecie Wyborczej albo jakimś McDonaldzie.
                          To brednia za 20 mln. PLN.
                          I propagandowe tuby wypisujące peany jak to się rowerkiem cudownie jeździ w deszczu ze śniegiem nie zaklną rzeczywistości.
                          • Gość: Boddoxx W deszczu ze śniegiem niczym nie jeździ się dobrze IP: 194.8.126.* 11.04.13, 12:43
                            Samochodem również nie.
                            • eizoo Re: W deszczu ze śniegiem niczym nie jeździ się d 11.04.13, 13:24
                              Gość portalu: Boddoxx napisał(a):

> Samochodem również nie.

Może twoim 20 letnim Łoplem po wsiowym tjuningu
                              • Gość: Boddoxx Trolliku, zrób najpierw prawo jazdy, wsiądź do IP: 194.8.126.* 11.04.13, 13:47
                                samochodu jako kierowca, gdy będzie padać deszcz ze śniegiem, to się przekonasz.

A teraz marsz do odrabiania lekcji, gimnazjalisto.
                                • eizoo Bodzix wypad do Bydgoszczy, to jest forum o Wawie 11.04.13, 13:56

• Gość: Boddoxx Sam rób wypad do Twojego słoikowa. IP: 194.8.126.* 11.04.13, 14:09
                                    Jak Ci się nie podoba moja obecność w "Warszawie", to napisz do admina, żeby wyciął moje posty. Będziesz na pierwszym miejscu na liście absurdów roku.
                                • Gość: wawiak Re: Trolliku, zrób najpierw prawo jazdy, wsiądź d IP: *.dynamic.chello.pl 14.04.13, 14:33
                                  Gość portalu: Boddoxx napisał(a):

> samochodu jako kierowca, gdy będzie padać deszcz ze śniegiem, to się przekonasz
                                  > .

tja, właśnie tacy kierofcy jak ty, powodują totalny zamiąch
                                  na ulicach Warszawy
                                  przy byle deszczyku... :-(
                          • Gość: luzujwajche Re: CO artykuł o rowerkach robi w dziale Komunika IP: *.dynamic.chello.pl 12.04.13, 02:40
                            ty, mamuśka pełna frustracji, wycziluj. nie każdy warszawiak ma dziecko[alleluja!], a zakupy spokojnie zmieszczą się do rowerowego koszyka. to że wolisz jeździć zatłoczonym i capiącym autobusem to twój własny wybór. ja wole przejechać parę przystanków rowerem i nikomu nie zabronisz. naprawdę nie czaje twojego wzburzenia i rozgoryczenia na temat tych rowerów, a zwłaszcza tego ile pieniędzy one kosztowały. i całe szczęście że tyle kasy na to wyłożyli. dobrze że nie dali tego tobie do kieszeni, bo wydałabyś wszystko na te swoje rozpieszczone bachory. cziluj mamuśka
                            • achzarit Re: CO artykuł o rowerkach robi w dziale Komunika 12.04.13, 09:47
                              Zapłać jeden raz podatek pasożycie to będzie mógłpyskować na temat publicznych pieniędzy.
                              Na razie mor.da w kubeł
                              • Gość: luzujwajche Re: CO artykuł o rowerkach robi w dziale Komunika IP: *.dynamic.chello.pl 12.04.13, 16:13
                                płace regularnie. zamknij pysk
                • achzarit Re: CO artykuł o rowerkach robi w dziale Komunika 10.04.13, 14:39
                  gom1 napisał:

> Reszty szkoda komentować. Właściwie w ogóle nie powinienem. Trolli się nie karm
                  > i.
                  I kto to mówi?
                  W każdym temacie - gom1 o rowerkach.

Płacą ci chyba tylko za to żebyś te swoje halucynacje wypisywał po forach bo o normalnej pracy nie masz pojęcia.
              • Gość: Gość Re: CO artykuł o rowerkach robi w dziale Komunika IP: 78.133.163.* 10.04.13, 14:29
                Brawo;).
              • Gość: Boddoxx Masz mylne pojęcie o jeździe rowerem. IP: 194.8.126.* 11.04.13, 12:40
                > Żaden bo nie wypada chodzić ubranym jak pożal się Boże ninja w lateksach, śmier
                > dzieć w pracy,

Kiedyś jeździłem do pracy rowerem cały rok. W normalnych ciuchach, nie pociłem się podczas jazdy, gdyż jechałem takim tempem, żeby właśnie się nie spocić.

Jak spojrzysz na rowerzystow, którzy dziś dojeżdżają rowerem do pracy, to zauważysz, że zdecydowana większość z nich jedzie po "cywilnemu". Do mnie do pracy dojeżdża sporo osób rowerami, 90% w "cywilkach", nikt z nich nie śmierdzi potem, chociaż możliwości wzięcia prysznica są mizerne.

> nie mieć jak zawieźć/odebrać dziecka z przedszkola ani zrobić za
                > kupów po drodze.

Nikt Cię ani nikogo innego nie zmusza przecież do jazdy rowerem. Jak komuś z róznych powodów nie pasuje jazda rowerem, to przecież może wybrać inny sposób dojazdu. Ja nie mam z tym problemu i zapewne zdecydowana większość osób, które traktują rower jako środek transportu, również nie.
      • Gość: Boddoxx Korzystanie z roweru nie oznacza od razu, że IP: 194.8.126.* 10.04.13, 11:46
        ktoś jest oszołomem.

Jak w każdej grupie społecznej wśród rowerzystów jest pewna niewielka grupa krzykaczy, przez którą normalni rowerzyści mają przypiętą łatkę oszołomów. Większość rowerzystów, którzy na codzień korzystają z rowerów jako ze środka transportu, nie ma nic wspólnego z mk czy mniej lub bardziej formalnymi grupami rowerzystów.
      • toxicwaltz Dlatego, że rower jest środkiem komunikacji. 12.04.13, 10:59
        Nie każdy ma dzieci, nie każdy jedzie na zakupy do marketu i kupuje 100kg zapasów.

Nie każdy lubi jeździć rowerem, nie każdemu pasuje jechać rowerem i wybiera np. samochód. Dla mnie ok. Każdy powinien mieć możliwość wyboru. Ale proszę nie wydziwiaj tego, że ktoś wybrał rower. Miał prawo do tego.

Co do przestrzegania przepisów, raport na temat wypadków rowerowych we Wrocławiu w 2012r. pokazuje, że wiekszość (55%) tych wypadków została spowodowana przez kierowców. Kto tu nie przestrzega przepisów? Rowerzyści nie są święci, ale w spowodowanych przez siebie wypadkach giną prawie wyłącznie oni sami. Postronne osoby giną bardzo rzadko z winy rowerzystów.
        • achzarit Re: Dlatego, że rower jest środkiem komunikacji. 12.04.13, 11:46
          toxicwaltz napisał:

> Nie każdy ma dzieci, nie każdy jedzie na zakupy do marketu i kupuje 100kg zapas
          > ów.
          Kto jeździ do autobusem do supermarketu???
          I daruj sobie powielanie sloganów o 100 kg zakupów.
          Zrobisz raz codzienne zakupy a nie będziesz polegał na garnuszku mamy to zrozumiesz.

> Nie każdy lubi jeździć rowerem, nie każdemu pasuje jechać rowerem i wybiera np.
          > samochód. Dla mnie ok. Każdy powinien mieć możliwość wyboru. Ale proszę nie wy
          > dziwiaj tego, że ktoś wybrał rower. Miał prawo do tego.

Super - to niech sobie kupi.
          Środki publiczne wydaje się tak by mogło korzystać z nich jak najwięcej ludzi - a nie dla bandy zapatrzonych w Kopenhagę pseudohipsterów.
          Nie dla starszych ludzi, nie dla rodziców, nie dla niepełnosprawnych - to co - jak chodzi o przejścia podziemne to wielkie halo że miasto ma być dla wszystkich, ale rowerowa paranoja może być dla wybranych?

>Rowerzyści nie są święci, ale w s
          > powodowanych przez siebie wypadkach giną prawie wyłącznie oni sami. Postronne o
          > soby giną bardzo rzadko z winy rowerzystów.

A co mnie obchodzi gdzie giną matoły o zerowej świadomości tego co robią?
          Demagogia tak idiotyczna że aż boli.
          • toxicwaltz Re: Dlatego, że rower jest środkiem komunikacji. 12.04.13, 12:24
            > Kto jeździ do autobusem do supermarketu???

Wiele osób. Są tacy, ktorzy chodzą także pieszo, jak nie mają daleko.

> I daruj sobie powielanie sloganów o 100 kg zakupów.

Patrzać na wypchane wózki (niektóre rodziny pchają dwa w kierunku samochodu) można odnieść wrażenie, że 100kg zakupów też się zdarza. 30-40kg jest bardzo częste.

> Środki publiczne wydaje się tak by mogło korzystać z nich jak najwięcej ludzi -
            > a nie dla bandy zapatrzonych w Kopenhagę pseudohipsterów.

W Kopenhardze większość rowerzystow korzysta z własnych pojazdów. Korzystanie z roweru jako środka komunikacji nie jest hipsterstwem.

> > Nie dla starszych ludzi, nie dla rodziców, nie dla niepełnosprawnych

O co Tobie chodzi? O bariery, które stawia miasto osobom starszym i niepełnosprawnym przez idiotycznie projektowaną i wykonywaną infrastrukturę?

> A co mnie obchodzi gdzie giną matoły o zerowej świadomości tego co robią?
            > Demagogia tak idiotyczna że aż boli.

Tak, panie demagogu. Wziąłeś już środek przeciwbólowy? Boli Cię, że większośc zgonów rowerzystów następuje z winy kierowców-matołów o zerowej świadomości? Kiedyś Ty możesz znaleźć się na drodze takiego matoła, czego Ci nie życzę.

Bądź bardziej tolerancyjny dla ludzi, którzy wybrali inny niż preferowany przez Ciebie środek transportu. Ja też korzystam z samochodu, ale rowerzyści mi nie przeszkadzają. Każdy ma prawo do korzystania z dróg, nie są one stworzone tylko dla samochodów - rowerzysta czy pieszy również mają prawo z nich korzystać.

• achzarit Re: Dlatego, że rower jest środkiem komunikacji. 12.04.13, 14:02
              toxicwaltz napisał:

> Patrzać na wypchane wózki (niektóre rodziny pchają dwa w kierunku samochodu) mo
              > żna odnieść wrażenie, że 100kg zakupów też się zdarza. 30-40kg jest bardzo częs
              > te.
              O czym ty dzieciaku piszesz? Zakupy na cały tydzień, często dla kilku rodzin porównujesz do codziennych zakupów?
              Zdurniałeś?
              Idź się poucz lepiej.

> W Kopenhardze większość rowerzystow korzysta z własnych pojazdów. Korzystanie z
              > roweru jako środka komunikacji nie jest hipsterstwem.
              Wrotki tez są środkiem komunikacji.
              I sanie zaprzężone w psy.
              Chcemy sań w Warszawie.

> O co Tobie chodzi? O bariery, które stawia miasto osobom starszym i niepełnospr
              > awnym przez idiotycznie projektowaną i wykonywaną infrastrukturę?
              20 miloinów wydane na zabawke dla paru matołków to mało?

> Tak, panie demagogu. Wziąłeś już środek przeciwbólowy? Boli Cię, że większośc z
              > gonów rowerzystów następuje z winy kierowców-matołów o zerowej świadomości? Kie
              > dyś Ty możesz znaleźć się na drodze takiego matoła, czego Ci nie życzę.

Naucz się czytac najpierw uwąznie i ze zrozumieniem gimbusie.
              Slogan możesz powtarzac kolegom

> Bądź bardziej tolerancyjny dla ludzi, którzy wybrali inny niż preferowany przez
              > Ciebie środek transportu.

Rower nie jest żadnym środkiem transportu. Jest ZABAWKĄ. I fetyszem dla nawiedzonych gnojków.

> Ja też korzystam z samochodu, ale rowerzyści mi nie
              > przeszkadzają.
              Jeszcze w foteliku czy tata pozwala ci już jeździć bez podkładki?

> Każdy ma prawo do korzystania z dróg, nie są one stworzone tylko
              > dla samochodów - rowerzysta czy pieszy również mają prawo z nich korzystać.
              Trzeba znac przepisy żeby korzystać z dróg.
              Dla ćwoków którym się wydaje że mają rower to sa królami szos chodników i przejść dla pieszych nie ma prawa.
              • gom1 Re: Dlatego, że rower jest środkiem komunikacji. 12.04.13, 14:16
                achzarit napisał:
                > dzieciaku (...) Zdurniałeś?(...) matołków (...) gimbusie (...) nawiedzonych
                > gnojków (...) ćwoków

toxicwaltz, nadal jesteś przekonany, że chcesz dyskutować na tym poziomie?
                • toxicwaltz Skądże. To zwykly oszołom i troll. 12.04.13, 14:35
                  • achzarit No i kto to mówi? 12.04.13, 14:52
                    jak zwykle
                    gom1
                    toxicwaltz
                    i jeszcze z dwóch opłacanych piewców likwidacji autobusów i przesadzania pasażerów na rowerki

Spamerzy i propagandowi useful idiots.
                    • Gość: Boddoxx Poluzuj koleś. IP: *.smgr.pl 13.04.13, 21:52
                      W normalnym kraju żaden z Twoich postów nie znalazłby się na forum. Każdy zostałby wycięty ze względu na stosowane przez Ciebie inwektywy i obrażanie innych forumowiczów, a także za względu na brak jakiejkolwiek metytorycznej treści.

W tymże samym normalnym kraju postawiono by na komunikację publiczną, a także na rowery, zmniejszając wymiar Marszałkowskiej z trzech pasów do pasa dla rowerów, pasa dla autobusów i jednego pasa dla samochodów.
                      • gom1 Re: Poluzuj koleś. 13.04.13, 22:20
                        Dyskutujesz z trollem.
    • Gość: ania Veturilo działa, ale trochę się zacina. "Będzie... IP: *.dynamic.chello.pl 10.04.13, 23:55
      skoro elektrozamki miały przyśpieszyć wypożyczanie i oddawanie rowerów, to dlaczego trzeba dodatkowo zapisać rower szyfrozamkiem? przynajmniej taką wersję podają osoby oddelegowane z ztm do pomocy i informowania uzytkownikow (takie info dostałam dziś przy Centralnym).
      • unhappy Re: Veturilo działa, ale trochę się zacina. "Będz 11.04.13, 08:40
        Gość portalu: ania napisał(a):

> skoro elektrozamki miały przyśpieszyć wypożyczanie i oddawanie rowerów, to dlac
        > zego trzeba dodatkowo zapisać rower szyfrozamkiem? przynajmniej taką wersję pod
        > ają osoby oddelegowane z ztm do pomocy i informowania uzytkownikow (takie info
        > dostałam dziś przy Centralnym).

Jeśli elektrozamek działa to przypinanie nie ma sensu bo tylko utrudnia życie następnemu wypożyczającemu. Zresztą regulamin wypożyczeń mówi wyraźnie jak należy zwracać rower. Wpinamy w elektrozamek i szlus. Blokady z szyfrem używamy wyłącznie jeśli nie ma wolnego elektrozamka lub stacja/elektrozamek nie działają.
    • bianca_j Re: Veturilo działa, ale trochę się zacina. "Będz 15.04.13, 07:51
      moim zdaniem sama idea wprowadzenia rowerów to bardzo dobry pomysł w Barcelonie, czy w miastach szwedzkich od dawna się to sprawdza, ale sama wycofywanie linii autobusowych, nocnych kursów metra, bilety droższe 100 tys, razy... jest żenadą.. szkoda tylko, że wylewanie frustracji w Internecie niczego nie zmieni.
      • toxicwaltz Problemem jest mentalność Polaków. 15.04.13, 08:38
        Rower, po przemianach sprzed dwudziestukilku lat, został "zdegradowany" do roli środka transportu dla biedoty. Dzisiaj w dalszym ciągu bardzo wiele osób tak go traktuje, ale sytuacja się zmienia - wielu moich kolegów dojeżdża do pracy rowerami, chociaż w branży IT, w której pracuję, zarobki są wyższe niż w większości innych branż i ludzi byłoby stać na samochód. Do tego dochodzi przekonanie, że rower nie nadaje się na zimę, czemu przeczy duża liczba rowerzystów w zimie w Szwecji i nie tylko w rejonie Scanii, ale także dużo bardziej na północ.

Niestety, taka mentalność dominuje u rządzących. Prawie nigdzie w Polsce nie realizuje się idei zrównoważonego transportu, która jest od wielu powszechnie wdrażana w krajach Europy Zach. U nas cała infrastruktura jest budowana dla kierowców, a infrastruktura rowerowa ma za jedyny cel "pozbycie" się rowerzystów z jezdni.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka