Dodaj do ulubionych

Piotr Guział krytykuje opłatę śmieciową i chce ...

IP: *.warszawa.vectranet.pl 06.05.13, 15:21
Pani prezydent HGW jak zwykle dała ciała....
Nie po raz pierwszy i nie ostatni.
Dlaczego partyjny klucz wybierania skazuje nas na klęskę.
Może czas zaśpiewać "międzynarodówkę" dla "elyty politycznej"?
Obserwuj wątek
    • robertmatycz Re: Piotr Guział krytykuje opłatę śmieciową i chc 06.05.13, 15:37
      Gość portalu: wkurzony napisał(a): JAK ZWYKLE ' DAŁA CIAŁA'....kiepsko rzadzi a mój Burmistrz, Pan Guział ma rację, ze Ją krytykuje.

> Pani prezydent HGW jak zwykle dała ciała....
      > Nie po raz pierwszy i nie ostatni.
      > Dlaczego partyjny klucz wybierania skazuje nas na klęskę.
      > Może czas zaśpiewać "międzynarodówkę" dla "elyty politycznej"?
      >
      • Gość: antymatycz Re: Piotr Guział krytykuje opłatę śmieciową i chc IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 06.05.13, 17:56
        Skonczysz ty spamowac, mule kanciasty w pusty worek szarpany ?
    • wlodzimierz.iljicz Kant Gronkiewicz jest widoczny jak na dłoni. 06.05.13, 15:37
      Ma byc kolejny wysoki podatek.
      Czas już pozbyć się tej pani wraz z jej bandą złodziei.
      Oni na nas pasożytują od wielu lat.
    • ceziu75 Ratussz jest rzecznikiem firm śmieciowych 06.05.13, 16:20
      To bardzo logiczne co proponuje Burmistrz Ursynowa. Ratusz reprezentuje interesy firm wywożących śmieci., a nie mieszkańców.
      • Gość: programista Re: Ratussz jest rzecznikiem firm śmieciowych IP: 80.72.45.* 06.05.13, 16:51
        To jest bardzo złożony problem i z daleka cuchnie korupcją na wielką skalę. Zamiast decentralizować dawać ludziom możliwość ogarnięcia tego we własnym zakresie: patrz Ekon na Ursynowie. To wprowadza się centralizację, a jedyną "zaletą" centralizacji jest to, że zamiast konieczności przekupywania każdego zarządcy nieruchomości oddzielnie, który dostanie po gębie od sąsiada jak będzie kantował, to wystarczy przekupić JEDNĄ osobę i dostaje się hurtem kilka dzielnic po k**** cenach.

Bardzo poważnie rozważam celowe niesegregowanie odpadów i zadeklarowanie segregowania. Niech zapracują na te pieniądze przez segregację.

Jeszcze się okaże co się stanie z EKONem po nowej genialnej ustawie koru^B^B^B^Bśmieciowej.

Coraz bardziej się cieszę, że wybraliśmy na Ursynowie BURMISTRZA a nie NAMIESTNIKA.
        • asperamanka Re: Ratussz jest rzecznikiem firm śmieciowych 06.05.13, 17:28
          Gość portalu: programista napisał(a):

> Bardzo poważnie rozważam celowe niesegregowanie odpadów i zadeklarowanie segreg
          > owania. Niech zapracują na te pieniądze przez segregację.

To, co zrobisz, i tak nie ma najmniejszego znaczenia. W budynkach wielorodzinnych śmieci - w sposób przewidziany przez naszych regulatorów - segregowac się nie da.

Wiesz, że masz obowiązek umyc zużyte opakowania szklane i plastikowe przed wyrzuceniem, żeby można było je uznac za prawidłowo "posegregowane"?

Wiesz, że "odpady niebezpieczne", a takimi są chocby puszki po farbie (w skrajnym przypadku można uznac, że nawet słoiczki po lakierze do paznokci) masz obowiązek oddac do wyznaczonego punktu zbiórki, który będzie jeden na całą Warszawę?

Cała ta zabawa z deklarowaniem segregowania ma na celu wyłącznie wskazanie, że "dobra władza" chciała dobrze i ustaliła cenę 19,50 od osoby za wywóz śmieci segregowanych, a to, że po trzech miesiącach będzie dla wszystkich o 40% drożej z automatu, to wina tej babci-kociary z IX piętra, która wrzuciła do ogólnego pojemnika nieumytą puszkę po Whiskasie, co wykryła firma śmieciowa.
          • taka_prawda500 Re: Ratussz jest rzecznikiem firm śmieciowych 06.05.13, 19:15
            Będzie się po złości i z premedytacją to wszystko podrzucać na trawnikach, jeśli osobom segregującym zostaną wlepione siłą wyższe opłaty. Niech urzędasy ruszą dupska zza biurek i sprzątają!
          • Gość: Warszawa Re: Ratussz jest rzecznikiem firm śmieciowych IP: *.primeoptic.net 06.05.13, 22:17
            Dokładnie: puszki po farbach, słoiczki po lakierach do paznokci, baterie, żarówki, a nawet butelki po spożywczym oleju, czy papier po maśle , smalcu... To wysoce toksyczne odpady ekipy pani chami z płocka. Te śmieci trzeba będzie odwozić do specjalnego punktu. Zapewne będą lądować za oknami waszych mieszkań chamy.
            Durne lemingi wybraliście bufeciarnie to dyma was miło.
          • qwww Re: Ratussz jest rzecznikiem firm śmieciowych 07.05.13, 15:02
            asperamanka napisał:

> Gość portalu: programista napisał(a):
            > Wiesz, że masz obowiązek umyc zużyte opakowania szklane i plastikowe

akurat tu wprowadzasz w błąd
            NIE MA TAKIEGO OBOWIĄZKU, są owszem głupawe "zalecenia" urzędasów miejskich, które można olać ciepłym moczem
            • robert_wwa Re: Ratussz jest rzecznikiem firm śmieciowych 07.05.13, 21:49
              A ja czytałem ulotkę ratusza i nic. Na stronie (może przegapiłem) ale też słowem o myciu nie było. Więc na dziś nie ma nawet takich zaleceń.
          • Gość: won cwoki Re: Ratussz jest rzecznikiem firm śmieciowych IP: *.dynamic.chello.pl 11.05.13, 22:59
            ratusz w.y.p.i.e.r.d.a.l.ac ku... umyc to se mozecie swoje odbyty ja nic kurw.a segregowac nie bede bando poronionych kutasow
    • klemens1 Ile płaciłem do tej pory 06.05.13, 16:57
      W opłacie za wodę był wliczony wywóz śmieci, co było o tyle sprawiedliwe, że jak ktoś miał dużą rodzinę i zużywał dużo wody, to płacił dużo, a jak zużywał mało (bo np. prawie tam nie mieszkał), to płacił mniej.

Do rzeczy: wody zużywaliśmy całkiem sporo (mam porównanie do innych), a za śmieci płaciliśmy w związku z tym 33 PLN. Teraz będzie to 56 PLN.
      Za te 33 PLN komuś opłacało się śmieci wywozić, więc skąd ten skok ceny, jeżeli nie chodzi tu wyłącznie o dodatkową formę podatku albo jakiś przekręt?
      • taka_prawda500 Re: Ile płaciłem do tej pory 06.05.13, 19:23
        I to byłby najbardziej sprawiedliwy sposób naliczania opłaty za wywóz śmieci. Wg liczników zużycia wody, a ewentualna nadpłata bądź niedopłata rozliczana w okresie półrocznym.
      • robert_wwa Re: Ile płaciłem do tej pory 06.05.13, 22:35
        W pierwszym etapie byłem zwolennikiem. Ale w tym mieście jak mówił prezydent Kochaniak ponad 100 tys osób nie jest podłączonych do sieci wodnokanalizacyjnej więc i tak trzeba by im inaczej naliczać opłaty. A jak? od osoby? Ale docelowo wydawało by się to najrozsądniejsze. Nawet gdyby tym bez sieci dać jakieś stawki preferencyjne wręcz za zaniedbanie miasta bo to wstyd by nie byli podłączeni.
    • bilu46 Na przykładzie Piotra Guziała widać 06.05.13, 17:33
      jakim nieszczęściem są władzidupki i kelnerzy w urzędach innych dzielnic .
    • w_v_w Piotr Guział krytykuje opłatę śmieciową i chce ... 06.05.13, 17:53
      Na opłatach nie możemy przecież zarabiać - mówi Agnieszka Kłąb.

...zabila mnie tym tekstem :D

Szczerza zazdroszcze Burmistrza Piotra Guziala!

Pozdrawiam
      Wawerka
    • Gość: Warszka Piotr Guział krytykuje opłatę śmieciową i chce ... IP: *.teleaudio.pl 06.05.13, 18:17
      Popieram obniżenie opłat, ale dlaczego mieszkańcy bloków mają dopłacać do właścicieli domów?

W domach jednorodzinnych zużywa się więcej śmieci na osobę, dlatego, że utrzymanie mieszkania nie wymaga od właścicieli tylu zakupów materiałów budowlanych (później powstają śmiecie).
      • Gość: japierdylę Bredzisz, albo jesteś nieco ułomna na umyśle. IP: *.dynamic.chello.pl 06.05.13, 18:45
        Zresztą jak widzę skąd piszesz [*.teleaudio.pl] to już nie mam nic więcej do dodania.
      • Gość: Robert Rację masz, tylko zły przykład podałeś. IP: *.adsl.inetia.pl 06.05.13, 18:56
        Wywóz śmieci to nie tylko koszt samej utylizacji, ale też dojazdu.
        Śmieciarka która jedzie pod blok i odbiera za jednym razem 2 kosze od 50 mieszkańców to jest o wiele mniejszy koszt niż objazd osiedla 50 domków z 50 koszami. Dlatego do tej pory firma zadowalała się że te 50 osób płaciło 500zł miesięcznie, a od każdego domku brała odpowiednio więcej bo i większe ponosiła koszta.

Teraz urzędnicy uśrednili koszta, żeby było "sprawiedliwie" i mieszkańcy domów wielorodzinnych dopłacają do tych jednorodzinnych.

Poza tym ustalili ceny przed przetargiem. Świetnie. Teraz firmy wiedzą ile mogą wyciągnąć.
        Mafia wyciągnie swoje ręce po śmieci, tak jak było we Włoszech.
        • Gość: Hel Re: Rację masz, tylko zły przykład podałeś. IP: *.centertel.pl 06.05.13, 21:47
          Oczywiście, że dojazd jest istotny. W gminie Piaseczno cena to 9 zł/os i całkiem sporo domków jednorodzinnych w gminie K-J 10 zł/os i jeszcze więcej domków jednorodzinnych w Lesznowoli 11 zł - a w Warszawie 19,5 i całkiem sporo bloków. To zwyczajny marketing przed UE oraz skok na kasę w RP. Nie zdziwię się jak w perspektywie nowego budżetu UE HGW będzie chciała na dofinansowanie systemu odbioru śmieci/monitoring itp. Poza tym janosikowe ...
      • lesher Re: Piotr Guział krytykuje opłatę śmieciową i chc 06.05.13, 19:30
        > W domach jednorodzinnych zużywa się więcej śmieci na osobę, dlatego, że utrzyma
        > nie mieszkania nie wymaga od właścicieli tylu zakupów materiałów budowlanych (p
        > óźniej powstają śmiecie).

To akurat nie ma znaczenia, bo tak jak dotychczas odpady "poremontowe" będą odbierane za dodatkową opłatą. Innymi słowy, nie można wyrzucić gruzu, czy starego kibelka do zwykłych śmieci, trzeba zamówić na to osobny kontener. I w tym względzie nowy "porządek śmieciowy" nic nie zmieni - dalej trzeba będzie dodatkowo płacić za pozbycie się takich odpadów. A że to właśnie w większości takie odpady są wywożone do lasów, a więc komunalizacja zwykłych śmieci nic w tym zakresie nie pomoże, to już inna historia.
      • jhbsk Re: Piotr Guział krytykuje opłatę śmieciową i chc 07.05.13, 08:32
        Gość portalu: Warszka napisał(a):

> Popieram obniżenie opłat, ale dlaczego mieszkańcy bloków mają dopłacać do właśc
        > icieli domów?
        >
        > W domach jednorodzinnych zużywa się więcej śmieci na osobę,

Brednie. Jest wręcz przeciwnie. Mieszkańcy domów kompostują odpady organiczne.
        • qwww Re: Piotr Guział krytykuje opłatę śmieciową i chc 07.05.13, 15:07
          jhbsk napisała:

> Gość portalu: Warszka napisał(a):
          >
          > > Popieram obniżenie opłat, ale dlaczego mieszkańcy bloków mają dopłacać do
          > właśc
          > > icieli domów?
          > >
          > > W domach jednorodzinnych zużywa się więcej śmieci na osobę,

brednie
          śmieci zużywa to może panna Warszka, pewnie zupę z nich gotuje...
          a w domkach śmieci się wytwarza tyle samo co i w bloku, nt. się je segreguje, czego mieszkańcy bloków nie czynią...

>
          > Brednie. Jest wręcz przeciwnie. Mieszkańcy domów kompostują odpady organiczne.

brednie
          niczego nie kompostuję i nie zamierzam
          no i na ch.uj mi ten kompost ? aby go do śmieci wywalić ?
    • Gość: noi jak tu okraść ludzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.13, 19:06
      siedzą sobie jacyśtam w Unii Jewropejskiej i myślą "jak tu jeszcze okraść ludzi?". No to walnijmy im komunizm w śmieciach. I jest - "państwo" odbiera śmieci i "państwo" ustanawia stawki. Przetargi, oferty prywatncyh firm? Bez jaj. Jak to możliwe, skoro stawki za wywóz były znane PRZED ogłoszeniem przetargów? Jest to kolejny skok na naszą kasą i nic poza tym. Hasła o ekologii schowajcie soibe w d0pe, teraz ludzie będą deklarować śmieci posortowane - żeby mniej płacić- a to co nie da się posortować - do lasu. Będzie się to oplacać, skoro stawki wzrastają dwu lub trzykrotnie.
      • lesher Re: jak tu okraść ludzi 06.05.13, 19:24
        Jak za eurokołchozem nie przepadam, tak trzeba sobie jasno powiedzieć - wprowadzenie komunizmu w śmieciach to nasz lokalny wymysł, dyrektywa tego od nas nie wymagała. Tylko nasi kacykowie uznali (ciekawe dlaczego?), że inaczej to "niedasie".
        • Gość: wkurzony Re: jak tu okraść ludzi IP: *.warszawa.vectranet.pl 06.05.13, 20:14
          Jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze, to chyba wszyscy wiedzą.

----------------------------
          "Lekcja numer 1 jest za darmo: rozmawiając z idiotą pamiętaj z kim rozmawiasz. Jeśli ktoś zaczyna Cię nagle pouczać albo straszyć to istnieje wysokie prawdopodobieństwo, że jest idiotą
          O cholera, czy ja przypadkiem nie zacząłem pouczać?"
      • taka_prawda500 Re: jak tu okraść ludzi 06.05.13, 19:54
        Gość portalu: noi napisał(a):
        > Jest to kolejny skok na naszą kasą i nic poza tym. Hasła o ekologii schowajcie soibe
        > w d0pe, teraz ludzie będą deklarować śmieci posortowane - żeby mniej płacić- a
        > to co nie da się posortować - do lasu. Będzie się to oplacać, skoro stawki wzra
        > stają dwu lub trzykrotnie.

Szykuje nam się drugi Neapol, dopiero zobaczą bufeciane lemingi skutki swoich działań.
    • Gość: quogue Piotr Guział krytykuje opłatę śmieciową i chce ... IP: *.static.optonline.net 06.05.13, 20:22
      czy dobrze rozumiem??
      To bedzie tylka jedna firma od smieci???
      CZYLI MONOPOL?????
      WIADOMO ZE TO MAFIA KTORA NIE DOPUSCI INNYCH,
      STAWIA SWOJE WARUNKI ITP....
      OCZYWISCIE DZIELI SIE Z URZEDASAMI

OPLATY NIE MOGA BYC ROWNE
      POWINNY BYC ZWIAZANE Z UZYCIEM WODY!!!!
      DOMY PRYWATNE SA WIEKSZE,WIECEJ LUDZI,SPRZATANIA,PETS....

MIESZKANCY NIE POZWOLCIE NA TO.
      WEZCIE SPRAWE W SWOJE RECE!!!!
      DZIEKUJE
    • robert_wwa Re: Piotr Guział krytykuje opłatę śmieciową i chc 06.05.13, 22:27
      PO dała ciała utajniając wszystko. Ale jak oni to powyliczali jestem ciekaw, że 12,5zł a nie 13,5zł na przykład? Na podstawie średniej z innych miasta? To raczej słaba metodologia.
      • Gość: Hanka opłaty śmieciowe Guział kontra HGW IP: *.dynamic.chello.pl 25.05.13, 17:14
        Większość tych co tu się wypowiadają nie wiedzą o czym piszą,można powiedzieć że w ogóle nic nie wiedzą o tym co nam zafundowała HGW. Jej opłata jest całkowicie "z sufitu",spotkania z zarządcami to fikcja.Owszem odbywają się tyle że nic z nich nie wynika,są kompletną stratą czasu.Zresztą nie o samą opłatę tu chodzi tylko o to że w ogóle jest nic nie wiadomo,kompletnie nic.Przede wszystkim my ci co mają się zastosować,nic nie wiemy.Sprawa śmieci jako sama w sobie, jestem "za" ale najpierw opracowanie,potem okres próbny-wdrożenie,abyśmy się nauczyli a dopiero potem kasa."Miasto nie ma zarabiać" ha,ha,ha.Skoro teraz płacę 8 zł od osoby nie segregując, a śmieci z naszego bloku odbiera MPO to zastanawiam się jak to możliwe,że po segregacji to samo MPO weźmie 19,50 zł.Nadwyżka to zwykły podatek. A Guział ma rację,najwyższa stawka to 12 zł.Ja też przeprowadziłam wśród znajomych ankietę i zebrałam dane od 150 osób mieszkających w różnych dzielnicach - NAJWYŻSZA stawka którą uzyskałam to 12 zł.Więc jak policzyła to HGW? brakuje jej do budowy metra a może na kolejne premie? Poprzyjmy w tym Guziała,bo nikt się za nami nie ujmie, jak te "barany na rzeź" bulimy swoje ciężko zarobione pieniądze po podatku na kolejne podatki (podwyższony VAT) i pseudo-podatki (opłata śmieci) a jak braknie to znowu wyciągną do nas łapę i wezmą jak swoje.Ja za GUZIAŁEM nie chcę już HGW,nowy będzie zawsze lepszy niż zasiedziały,taka prawda.Zobaczcie ile zrobił jako burmistrz i jakie i od ilu lat poparcie ma w swojej dzielnicy też niepartyjny facet.
    • Gość: jaś Piotr Guział krytykuje opłatę śmieciową i chce ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.13, 07:52
      Urząd i samorządy bardzo zaśmiecone. Potrzebne to referendum. Sprzątanie się przyda, oj przyda. Z brudami trzeba walczyć.
    • qwww prosty sposób na uprzykrzenie życia urzędasom... 07.05.13, 13:47
      prosty sposób na uprzykrzenie życia urzędasom od 1 lipca...
      opłaty należy wnosić z poślizgiem co najmniej kilkudniowym, ale takim, aby darmozjady nie zdążyły wysłać upomnienia, urzędasom przysporzy to nieco roboty, a odsetek karnych i tak nie zapłacimy, bo pobiera się je dopiero w kwocie ponad 6,60 PLN (2 listy polecone)...
      • Gość: Grażyna M. Re: prosty sposób na uprzykrzenie życia urzędasom IP: *.warszawa.vectranet.pl 11.05.13, 19:22
        Jest jeszcze jeden - można co miesiąc zmieniać deklarację!
        W lipcu - wakacje, a więc dzieci na koloniach, zatem nie 4 a 2 osoby. W sierpniu nie ma nas w ogóle (wyjazd rodzinny za granicę), a więc 1 (bo zera nie można). We wrześniu i październiku 4, ale w listopadzie tylko 3 (mąż w delegacji), a w grudniu 2, bo dzieciaki u dziadków. :) A niech się urzędasy zwijają nad moimi deklaracjami! W końcu im za to płacę! :)
        • Gość: . Re: prosty sposób na uprzykrzenie życia urzędasom IP: *.dynamic.chello.pl 11.05.13, 19:42
          > a więc 1 (bo zera nie można)
          Można, można:

Art. 6c. 1. Gminy są obowiązane do zorganizowania odbierania odpadów komunalnych od właścicieli nieruchomości, na których zamieszkują mieszkańcy.

Art. 6i.
          Obowiązek ponoszenia opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi powstaje:
          1) w przypadku nieruchomości, o których mowa w art. 6c ust. 1 – za każdy miesiąc, w którym na danej nieruchomości zamieszkuje mieszkaniec;

Jeżeli lokal jest niezamieszkany obowiązku ponoszenia opłat nie ma.
      • Gość: misiek Re: prosty sposób na uprzykrzenie życia urzędasom IP: *.dynamic.chello.pl 25.05.13, 17:29
        qwww 07.05.13, 13:47 Odpowiedz
        cyt.prosty sposób na uprzykrzenie życia urzędasom od 1 lipca...
        opłaty należy wnosić z poślizgiem co najmniej kilkudniowym, ale takim, aby darmozjady nie zdążyły wysłać upomnienia, urzędasom przysporzy to nieco roboty, a odsetek karnych i tak nie zapłacimy, bo pobiera się je dopiero w kwocie ponad 6,60 PLN (2 listy polecone)... "
        Co ty kurna bredzisz?!! faktura będzie wystawiona na Wspólnotę lub Zarządcę i to będą płatnicy a nie poszczególni mieszkańcy.Jeśli nie zapłacisz czynszu (bo tam będzie ta opłata) to zapłacą za ciebie inni.Zarządca musi od razu zapłacić i czekać na kasę od ludzi.Czynsze są już tak wysokie,że ludzie nie są w stanie płacić a te opłaty jeszcze je podniosą.Czarno to widzę.
    • kubajek Skąd 89 zł za dom? 10.05.13, 11:52
      Bo podobno śmieci trzeba odbierac co tydzien (nieprawda bo do tej pory odbierać mogą co 2 tyg.) no i worki muszą być 120 l, dlaczego 120 l? bo tak jest wygodnie firmie śmieciarskiej! Wprowadzic worki 60l i juz sprawa jest w połowie załatwiona.
      Tylko trzeba chcieć.
      Wydaje mi się że radnym z PO już prawie nic się nie chce.
      Oni już chyba chcą tylko przegrać wybory i odpocząć.
      No to im pomóżmy! ;)
    • Gość: sprzeciw21 Piotr Guział krytykuje opłatę śmieciową i chce ... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 11.05.13, 11:16
      dość złodziejskich stawek za opłaty śmieciowe. 9 ZŁOTYCH/MIESZKAŃCA ZA SMIECIE SELEKCJONOWANE I ANI GROSZA WIĘCEJ. Dołącz do protestu Stowarzyszenia Interesu Społecznego "NSZZ WYZWOLENIE"/"WIECZYSTE", złóż wezwanie do Rady Warszawy o uchylenie uchwał śmieciowych oraz złóż wniosek do urzędu dzielnicy ws. określenia i umorzenia opłat śmieciowych. Wzory na stronie serwis21.blogspot.com

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka