Dodaj do ulubionych

Pałac Kultury do rejestru

IP: *.dsl.sfldmi.ameritech.net 11.01.07, 22:11
Jak zostawiać to cudo to rzeczywiście lepiej w stanie oryginalnym. W sumie
PKiN będzie teraz nie tylko symbolem stalinizmum i sowieckiej dominacji ale i
bezwolnej III RP nie potrafiące się uporać z tym monstrum jak II RP uporała
się z Soborem Alexandra Newskiego na pl. Saskim/Pilsudkiego.
Obserwuj wątek
    • Gość: gh67 Re: Pałac Kultury do rejestru IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.07, 22:29
      I bardzo dobrze, łapy precz od Pajaca :)
      • jeshua To skandal! 12.01.07, 09:50
        To skandal, że postawiony przez bezbożników gmach-symbol zbrodniczego reżimu chcecie uznać za zabytek. Powinniście go zrównać z ziemią, a w tym miejscu wybudować wielką świątynię lub pomnik Jana Pawła II.
        • rystra Re: To skandal! 12.01.07, 10:08
          Ja też Cię kocham.
          Ryiek
        • sadoch Re: To skandal! 12.01.07, 10:12
          człowieku czy ty już całkiem zdewociałeś.Mało jeszcze ci świątyń i pomników
          JP2. Mam nadzieję, że takich ludzi jest zdecydowanie mniej niż takich, którzy
          głowę noszą nie tylko po to, żeby im woda do śradka nie leciała
          • Gość: szef Ja tez chce pomnika JP2 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.07, 10:38
            trzeba troche sie orientowac jest cos takiego jak sarkazm, ironia ....
          • magissa Re: To skandal! 12.01.07, 10:47
            Mam przyjemnosc pracowac w ambasadzie innego panstwa w Polsce. Z tej przyczyny,
            jak rowniez z powodu rozleglych znajomosci za granica mam duzy kontakt z
            cudzoziemcami ktorzy odwiedzaja Warszawe. I zawsze, ale to zawsze chca obejrzec
            Palac Kultury. Podoba im sie. nie jest to dla nich zaden symbol stalinizmu a
            poprostu budynek, ktory jest dla nich symbolem Warszawy tak jak Syrenka, Nike
            czy Zamek Krolewski. Dlaczego my nie umiemy dojrzec w tym kolosie jego plusow o
            tylko minusy? Przeciez budynek nie zawinil ze wybudowali go Rosjanie...
            • znajomy_jennifer_lopez Re: To skandal! 12.01.07, 13:03
              magissa napisała:

ktory jest dla nich symbolem Warszawy tak jak Syrenka, Nike
              > czy Zamek Krolewski. Dlaczego my nie umiemy dojrzec w tym kolosie jego plusow o
              > tylko minusy? Przeciez budynek nie zawinil ze wybudowali go Rosjanie...

Demagogia, takie "pałace" są w co drugim ruskim mieście, w Moskwie 7. Nie byli nigdy u Ruskich że kojarzy im sie z Syrenką? wolne żarty. To symbol niestety ruskiego okupanta, zamiast tego lepiej zaorac i sprzedac, w to miejsce postawić 4 skyscappery
              • wiksadyba1 Re: To skandal! 12.01.07, 13:23
                znajomy_jennifer_lopez napisał:

>...
                >
                > Demagogia, takie "pałace" są w co drugim ruskim mieście, w Moskwie 7.

"Co drugim" to też demagogia. PKiN jest drugim co do wielkości budynkiem w tym
                stylu po Uniwersytecie im. Łomonosowa w Moskwie, który jest jednak mniej
                centralnie ulokowany. Być może więc - na dobre, czy na złe - warszawski PKiN
                jest najbardziej charakterystycznym socrealistycznym drapaczem chmur. I zdaniem
                niektórych stosunkowo najbardziej udanym architektonicznie:)

Nie byli
                > nigdy u Ruskich że kojarzy im sie z Syrenką? wolne żarty. To symbol niestety
                ru
                > skiego okupanta, zamiast tego lepiej zaorac i sprzedac, w to miejsce postawić
                4
                > skyscappery

To sprzedać czy zaorać? I co to są "skyscappery?" :))
                • znajomy_jennifer_lopez Re: To skandal! 12.01.07, 14:37
                  1/ Pałac zaorać,
                  2/ ziemie sprzedać
                  3/ skyscrapery (drapacze chmur) wybudować.
                  • Gość: Warszawianka Brak pragmatyzmu to nasza cecha narodowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.07, 15:14
                    znajomy_jennifer_lopez napisał:

> 1/ Pałac zaorać,
                    > 2/ ziemie sprzedać
                    > 3/ skyscrapery (drapacze chmur) wybudować.

Łatwo się mówi "Pałac zaorać" - a może masz plan, JAK TO ZROBIĆ?
                    Jeszcze u nas w kraju nie było konieczności burzenia budynku o TAKIEJ kubaturze
                    i wysokości.
                    Po drugie - zburzenie będzie za darmo? NIE! za darmo nikt tego nie zrobi, to
                    byłby BARDZO DUŻY KOSZT!
                    I PO CO ten koszt ponosić? Żeby na miejscu jednego giganta powstał inny gigant,
                    o wiele brzydszy, bo teraz tylko brzydkie budują?

A moim zdaniem:
                    wychowałam się "u stóp" Pałacu, na Emilii Plater - podoba mi się, lubię go,
                    kojarzy mi się miło z dzieciństwem, domem rodzinnym. Zawsze wracając do Warszawy
                    wypatruję jego sylwetki - kiedy go widzę, wiem, że już za kilkanaście minut będę
                    w domu.
                    I bardzo się cieszę, że będzie zabytkiem - skończą się wreszcie durne dyskusje!
        • Gość: krm Re: To skandal! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.07, 11:03
          dla mnie zawsze Pałac był symbolem Warszawy, gdyby nagle jakieś oszołomy go
          zniszczyły warszawa straciłaby dla mnie wiele uroku, zwykłem biurowce są w
          każdym mieście a pałac jest tylko jeden, w dodatku wzorowany na nowojorkich
          wierzowcach
          • vitabravo Mam pomysł kompromisowy ! 12.01.07, 13:09
            Odcinamy kilka najwyższych pięter Pałacu razem z czubem i stawiamy na
            ziemi obok, najlepiej na terenie Muzeum Architektury.
            Pałac przestanie szpecić, jego kadłub dalej będzie służyć, a konserwatorzy
            zabytków będą zadowoleni.
            • Gość: kerk hehe, dobree! ;) IP: *.crowley.pl 12.01.07, 15:27
          • Gość: greg Re: To skandal! IP: *.au.poznan.pl 12.01.07, 14:09
            Szukam swoistego uroku w centrum Warszawy, niezharmonizowanym, brudnym,
            haotycznym... Nieprzystające do siebie choć wielkie i być może niektórym
            imponujące budowle, zaniedbane, szare,zdeptana zieleń...budki krzykliwych,
            przepoconych handlarzy...wszędzie handel i handelek...Biedny kraj i ten
            olbrzymi, epatujacy ozdobami i monumentalnością symbol - PKiN- symbol czrego?
        • feminista Re: To skandal! 12.01.07, 11:20
          jeshua napisał:

> To skandal, że postawiony przez bezbożników gmach-symbol zbrodniczego reżimu
          ch
          > cecie uznać za zabytek. Powinniście go zrównać z ziemią, a w tym miejscu
          wybudo
          > wać wielką świątynię lub pomnik Jana Pawła II.
          >

Sam jesteś jednym wielkim skandalem, daj sobie chłopie na wstrzymanie, ja
          jestem Warszawiakiem z dziada pradziada i jako Warszawiak mówię ci abyś odwalił
          się od PKiN, zjeżdżaj i tyle. Za dużo gó..zjadów nie związanych ze Stolicą
          wkręca się tu i mędrkuje.

Codziennie Coś Nowego
          Blog Męskiego Feministy
          --------------------------
          ccn.blox.pl
        • Gość: ArDa Re: To skandal! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.07, 11:44
          jeshua napisał:

> To skandal, że postawiony przez bezbożników gmach-symbol zbrodniczego reżimu
          chcecie uznać za zabytek. Powinniście go zrównać z ziemią, a w tym miejscu
          wybudować wielką świątynię lub pomnik Jana Pawła II.

Tak jest. Masz świętą rację. Tylko pomnik musi mieć co najmniej 231 metrów
          wysokości, żeby był wyższy od Pałacu i żeby go było widać z daleka. wtedy
          dopiero pokazalibyśmy jak bardzo jesteśmy związani z JPII.
        • pako19 Re: To skandal! Jeshua. Dlaczego do publikacji swe 12.01.07, 12:04
          go cynizmu używasz Świętego Imienia?

-------------------------
          filatelista.blox.pl/html filatelistyka-pasja z tradycją

www.peakoil.pl/ ---coś o ropie i energii na świecie

allegro.pl/show_item.php?item=157146049
          poezja

www.dorotakiersztejnpakulska.com
        • Gość: loginn99 Re: To skandal! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.07, 13:34
          Oczywiście będziesz dopłacał z własnej kieszeni ( i Twoje dzieci , wnuki ,
          prawnuki ...) .
        • Gość: ROGOL Re: To skandal! IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 12.01.07, 14:17
          ZAWISC CZY GLUPOTA?
        • Gość: gość Re: To skandal! IP: 193.59.173.* 12.01.07, 14:17
          Zamek Warszawski trzeba rozebrać ,bo Gierek go kazał odbudować ,a całą
          Warszawę Bierut.
          • Gość: gość 2 Co jest nasz? IP: 193.59.173.* 12.01.07, 15:12
            Masz rację.Wybudować wszędzie wieżowce.
    • Gość: Asyt Proklamujmy to 22 lipca IP: *.acn.waw.pl 11.01.07, 22:40
      Zbytek a nie zabytek, chociaż mieszkam w Warszawie od urodzenia, to ten
      koszarek socrealizmu, nigdy nie był moim idolem. Trudno się mówi, jak rozumiem
      teraz już nie będzie reklam na zabytku? W końcu z definicji zabytek, jako
      obiekt o wysokiej wartości historycznej…
      • Gość: zabytkowicz Hala MarcPolu też zabytek IP: *.visp.energis.pl 12.01.07, 00:36
        To może przywróćmy też pierwotną nazwę....? i wogóle komuno wróć. Moim zdaniem:
        obudować, zabudować, zmieniać ile się da, tak aby wkomponować w nowoczesne
        miasto tę pamiątkę rodzinną przyjaciół Stalina. Jak tak dalej pójdzie to za
        kilka lat do rejestru zabytków wpiszą nam halę MarcPolu.
        • Gość: krecik Hala MarcPolu też zabytek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.07, 12:12
          o ile wiem z prasy to hale MarcPolu uratowali prawicowi radni z PiSu, oddając
          za friko "szczękowcom" chyba najdroższe miejsce w stolicy
          • Gość: osa Re: Hala MarcPolu też zabytek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.07, 12:22
            z prasy tzn. z GW, która wszystko co be przypisuje prawicy?
    • Gość: - Kompromitacja... może jeszcze psie gówna dopisać ? IP: *.acn.waw.pl 12.01.07, 00:39
      Są równie ochydne, a przynajmniej tańsze w utrzymaniu - są zasobem łatwo
      odnawialnym...
    • Gość: pajac stalinowski ciemnogród IP: *.acn.waw.pl 12.01.07, 01:05
      i jeszce dworzec centralny i stadion x-lecia. a bude marcpolu na listę siedmiu
      cudów świata. a potem jedźcie, głupcy, na wakacje za granicę i dziwcie się, że
      warszawa jakaś taka brzydka.
      • Gość: pierdu pierdu Re: stalinowski ciemnogród IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.07, 12:25
        byłeś wewnątrz Pałacu? nic nie wiesz, ta budowla winna być wpisana w rejestr. oczywiście, gdyby dbano o elewację, to wyglądałby zupełnie inaczej a nie tak jak dziś - szary i obsrany przez gołębie
    • Gość: Robal Pałac Kultury do rejestru IP: *.pse.pl 12.01.07, 08:24
      Popieram.
    • Gość: hihii Re: Pałac Kultury do rejestru IP: *.chello.pl 12.01.07, 09:35
      Ale PiS i LPR, solidarnościowe uprały Ci mózg, pseudointeligenty biedaku..
    • sklis I bardzo dobrze! 12.01.07, 09:57
      Jakby nie było, to świadectwo historii.
      A tym, którzy chcą zburzyć "symbol stalinizmu" proponuję, żeby zburzyli też
      zamek w Malborku - to też dzieło najeźdźców.
      • Gość: artysta Wyburzyć "Stare" miasto IP: *.lodz.dialog.net.pl 12.01.07, 11:43
        i tą przybudówkę - "zamek" królewski. Przecież one młodsze od PKiN i tak samo przez komuchów budowane...
      • halev Re: I bardzo dobrze! 12.01.07, 12:20
        sklis napisał:

> Jakby nie było, to świadectwo historii.
        > A tym, którzy chcą zburzyć "symbol stalinizmu" proponuję, żeby zburzyli też
        > zamek w Malborku - to też dzieło najeźdźców.

Jestem za. Do tego zamek we Fromborku, połowę Torunia itd.

A tak naprawdę, to ludziom którzy urodzili się w latach '80, '90 itd Pałac nijak
        się nie kojarzy ze stalinizmem.

Co do wpisywania w rejestr zabytków, to nie jestem przekonana. Chyba podniesie
        koszty utrzymania tego molocha. Lepiej by dali pieniądze na metro i budowę
        obwodnicy...
    • lukasz.palucki Zaorać paskudztwo i zbudować coś ładnego 12.01.07, 10:03
      Ten budynek wygląda po prostu koszmarnie i przypomina zagranicznym turystą że
      znaleźli się w Europie wschodniej. Pomine względy historyczne i ideologiczne.
      Skupmy się na estetycznych. PKIN wygląda po prostu koszmarnie. Jest
      nieestetyczny, nieekonomiczny i nieekologiczny (zużywa masę prądu, ciężko go
      ogrzać i wentylować).

Kurde jesteśmy sporym krajem w Europie. Stać nas na znacznie lepsze centrum.
      • orinus Re: Zagraniczni turyści... 12.01.07, 10:17
        i tak walą do Pałacu drzwiami i oknami. Ja swojej niemieckiej wycieczki przez
        kilka godzin nie mogłem wyciągnąć z pałacowych wnętrz, pomimo że w planie były
        najwspanialsze warszawskie zabytki.
        • znajomy_jennifer_lopez Re: Zagraniczni turyści... 12.01.07, 13:08
          orinus napisał:

> i tak walą do Pałacu drzwiami i oknami. Ja swojej niemieckiej wycieczki

Pewnie sie dziwili że takie duże coś wyrasta nad ziemią - na ich pocztówkach Warszawa jest zrównana z powierzchnią
      • Gość: Leon Re: Zaorać paskudztwo i zbudować coś ładnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.07, 10:21
        Za większe paskudztwo uwazam twór zwany "Złote Tarasy".Wiem ,że to kwestia gustu,ale to coś ma nawet nie wiem jaki kształt.
      • Gość: tomek Re: Zaorać paskudztwo i zbudować coś ładnego IP: 217.96.126.* 12.01.07, 10:54
        Ten budynek jest typowym przedstawicielem architektury amerykańskiej lat 30.
        Czy teraz zmienisz o nim zdanie?
        • Gość: Enon Re: Zaorać paskudztwo i zbudować coś ładnego IP: *.chello.pl 13.01.07, 17:48
          To taki nadwiślański neoklasycyzm w socrealistycznym sosie.W sumie dość ciekawa
          architektura pomimo nieco natrętnych, ideologicznych ozdobników.
          To co mnie naprawdę razi w centrum Warszawy to obrzydliwe pudełka mieszkalne i
          biurowe "wplombowane" między przedwojenne kamienice - choćby na Marszałkowskiej.
      • banzai123 Re: Zaorać paskudztwo i zbudować coś ładnego 12.01.07, 12:20
        > Ten budynek wygląda po prostu koszmarnie i przypomina zagranicznym turystą że
        > znaleźli się w Europie wschodniej.

Albo w USA? Być może nie wiesz, ale to właśnie na bazie anerykańskich wieżowców
        powstały rosyjskie budynki typu PKiN.

Gusta są różne. Mi się Pałac podoba bardzo, jest świetną odmianą w stosunku do
        monotonii szklanych wieżowców. Jeśli czegoś chciałbym się pozbyć to raczej
        mdłych buydynków typu Mariott. No ale przecież ich nie wybudował Stalin, więc
        są ładne.
      • wiksadyba1 Re: Zaorać paskudztwo i zbudować coś ładnego 12.01.07, 13:29
        Niekoniecznie podzielam entuzjazm co do PKiN:) ale od "zagranicznych turystów"
        zdecydowanie nie ze Wschodniej Europy:) słyszałem m.in. opinie krytyczne co do
        otoczenia okolicy pałacu nowymi wieżowcami typu Mariott, Intraco,
        Intercontinental, Rondo1. Ich zdaniem - niszczy się klimat czegoś wyjątkowego
        na rzecz architektury, która jest w wielu milionowych zachodnich miastach:) Też
        niekoniecznie podzielam ten pogląd:), ale skoro się odwołuje do autorytetu
        turystów z Zachodu, to warto zauważyć, że zdanie wielu z nich co do Pałacu może
        zaskakiwać:)
    • wrozby Pałac Kultury do rejestru 12.01.07, 10:07
      Symbolem Warszawy- środkowo europejskiej stolicy, powinien być prawdziwie
      polski, z tradycją, symbol, np. Kolumna Zygmunta, Syrenka.

Wg mnie Pałac Kultury jest brzydki i rani swoim widokiem miejsce które jest
      reprezentacyjne.

(Pałac Kultury i Dworzec Warszawa Centralna to dwa najpaskudniejsze obiekty w
      Warszawie- pewnie nie tylko wg mnie).

pozdrawiam,
      Jaga
      • wrozby Re: Pałac Kultury do rejestru 12.01.07, 10:13
        Zapomniałam... trzy największe paskudy to: Pałac Kultury i Dworzec Warszawa
        Centralna (dw. Warszawa-Śródmieście) stadion x-lecia

Pół biedy, że chociaż stadion X-lecia nie jest w sródmieściu, zresztą marne to
        pocieszenie.

pozdrawiam,
        Jaga
      • magissa Re: Pałac Kultury do rejestru 12.01.07, 10:52
        wrozby napisał:

>
        > (Pałac Kultury i Dworzec Warszawa Centralna to dwa najpaskudniejsze obiekty w
        > Warszawie- pewnie nie tylko wg mnie).
        >
        > pozdrawiam,
        > Jaga

owszem Dworzec Centralny jest w tej chwili budynkiem brzydkim, ale czy ktos
        pomyslal dlaczego? przeciez jak spojrzycie dokladnie to bryla Dworca nie jest
        brzydka. Tylko my doprowadzilismy go do tego stanu. Zamiast oczyscic,
        odremontowac i wyeksponowac urode Dworca (co twierdza archtekci) tylko krecimy
        nosem jaki to brudny i brzydki. Nie burzmy go, bo po co? Dajmy szanse zaistniec
        Dworcowi. Wladze miasta powinny go odremontowac.... I bylby plusem a nie minusem
        Warszawy jakim jest teraz (inna sprawa ze reszta dworcow warszawskich to juz
        jest totalne dno, nawet po remoncie nie nadajace sie do niczego)
        • Gość: Enon Re: Pałac Kultury do rejestru IP: *.chello.pl 13.01.07, 17:51
          Dworzec Centralny niestety znajduje się "łapkach" PKP.
    • Gość: greg Pałac Kultury do rejestru IP: *.au.poznan.pl 12.01.07, 10:36
      Niezbyt szczęśliwa decyzja: budowla o wątpliwych walorach estetycznych, o
      niezbyt chwalebnej funkcji ideowej, burząca ład przestrzenny, pomimo
      pseudonarodowych attyk obca naszej tradycji architektonicznej, zajmująca
      olbrzymi teren, który można by świetnie zagospodarować. Każdy zabytek coś
      przypomina, coś mówi: Wawel, Zamek Królewski... Co "mówi" PKiN? Bo mówi...
    • miauka Re: Pałac Kultury do rejestru 12.01.07, 10:42
      A ja miałam nadzieję, że jednak przebudują to paskudztwo :(
    • Gość: Marnad A Poczta Polska na Chmielnej dlaczego nie jest z? IP: *.dip.t-dialin.net 12.01.07, 10:42
      W Warszawie dokonuje sie kolejna zaglada miasta. To dobrze, ze Palac Kultury
      bedzie chroniony prawem, ale pareset metrow na zachod, na rogu Chmielnej i
      Zelaznej ma zostac wyburzony budynek Poczty Polskiej, zbudowany w 1936 wedlug
      projektu Jozefa Szanajcy. Jest to jeden z najwybitniejszych dziel tzw.
      skrajnego funkcjonalizmu w Europie. Takie budynki sa nie tylko chluba Warszawy,
      ale tez dziedzictwem kultury europejskiej. A poza tym, budynek Poczty byl w
      czasie Powstania Warszawskiego jedynym bastionem niezdobytym przez przez czale
      Powstanie przez Niemcow. Ma wiec wielka wartosc historyczna. Skorumpowany byly
      konserwator zabytkow Glowacz odmowil wpisania budynku na liste zabytkow
      (podobnie jak w wielu innych przypadkach: przypomne tylko kino Praha czy
      budynek urzedu cenzury na Mysiej). Na miejscu budynku Szanajcy ma stanac nowy,
      banalny budynek. W ten sposob ciaglosc historyczna miasta jest przerywana,
      Warszawa traci swoja tozsamosc.
      • miauka Re: A Poczta Polska na Chmielnej dlaczego nie jes 12.01.07, 10:48
        Pajac ma określać tożsamość Warszawy??? Pogięło Cię?

Co do budynku Poczty i innych przedwojennych budynków (których faktycznie dużo w
        W-wie zostało zniszczonych) - całkowicie zgoda, ale Pajac?
      • Gość: Janek Re: A Poczta Polska na Chmielnej dlaczego nie jes IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.07, 19:10
        Banalne to są takie bzddury bezmyślnie powtarzane za Rzeczpospolitą, która temat wałkowała bo można było elaboraty pisać nie wychodząc z biura. Moja kackupa jest zdecydowanie skrajniejszym funkcjonalizmem i nikt nie robi z niej zabytku. A o betonowym klocku poczty pisać dobrze może tylko ktoś kto go na oczy nie widział.
    • por1 Pałac Kultury do rejestru 12.01.07, 10:45
      A byli tacy ,którzy chcieli go wyburzyć!!Aż strach pomyśleć co by było ,gdyby
      każda ekipa chciala zacierać ślady po poprzedniej.Na szczęście teraz i prawica
      i lewica chętnie się tam bawi i konferuje. Może on nie najpiękniejszy ,może źle
      się kojarzy, ale jest to ciekawy budynek.
    • Gość: bbbzyta Re: Pałac Kultury do rejestru IP: 148.81.232.* 12.01.07, 10:47
      Macie chyba nie po kolei. To najdalej na zachód położony w Europie zamek złego czarnoksiężnika z całym wyposażeniem! Socrealizm że palce lizać! A reszta warszawskich zabytków to w większości powojenne nówki. Dawno powinien być w rejestrze zabytków.
    • Gość: ontos2 Raczej do rejestru zbytków. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.07, 10:48
    • Gość: ja Od pół wieku najwyższy budynek w Polsce IP: *.gdynia.mm.pl 12.01.07, 10:58
      haha
    • Gość: skiśliniarz Pałac Kultury do rejestru IP: *.chello.pl 12.01.07, 10:59
      Jak Wam nie pasuje uroda Pałacu to na tej samej zasadzie zweryfikujcie Wasze
      żony. One też były urodzone za komuny.
    • Gość: pałacowy Re: Pałac Kultury do rejestru IP: *.pia.airbites.pl 12.01.07, 10:59
      SUPER!!!!To piekna, neoromańska budowla-piękne kandelabry, kolumny, marmury,
      pomniki. Kiedyś były tam dla dzieci choinki-a dzisiaj kto co organizuje.
      Zamiast ,,pałaców" powstają chłodne budowle z matrixu-i ludzie tez tacy sie
      stają-chłodni, cyniczni, zamknięci w sobie-lataja za kasą cały dzień, nie
      zdając sobie sprawy z nadchodzącej śmierci...
      ...gdyby wyburzyli pałac, to na jego miejscu powstała by demoniczna budowla o
      kanciatych kształtach-jakiś mega market i ludzie by cały weekend z głupimi
      dziecmi jeżdzili po nim windami, oglądając rzeczy, które oszołamiają umysły...
      • Gość: greg Re: Pałac Kultury do rejestru IP: *.au.poznan.pl 12.01.07, 11:07
        Nie neoromańska, ale jak już to neorenesansowa. Chętnie fotografowana i
        odwiedzana przez zagranicznych turystów, traktujących ten budynek jako symbol
        Warszawy i Polski,potwierdzenie ich przekonań i wyobrażeń o Polsce i Polakach,
        symbol jej piękna i gustu architektonicznego Polaków, ich wyczucia przestrzeni,
        poszanowania dla tradycji, interesujacego przejawu dumy z własnej kultury
        pojomowanej inaczej.
        • wiksadyba1 Re: Pałac Kultury do rejestru 12.01.07, 13:38
          Nie róbmy z zachodnich turystów aż takich przygłupów:) Wielu, o ile nie
          większość spośród tych, którzy dojeżdżają pod PKIN mniejw więcej wie, w jakich
          okolicznościach historycznych ten dyskusyjny budynek powstał, więc trudno
          twierdzić, że uważają go za reprezentatywny przykład polskiej architektury:) A
          zresztą - wolałbym z dwojga złego, żeby uważali za taki symbol Polski
          warszawski pajac niż - znacznie bardziej reprezentatywne -
          wiejskie "sześciany":0
    • morda11 Pałac Kultury do rejestru 12.01.07, 11:09
      Chyba na listę zabytków przestępstw architektonicznych!
      • Gość: outdoor Re: po co to smieszne szczekanie IP: *.static.metro.comel-it.com 12.01.07, 11:14
        napewno wiekszosc z was dobrze nie obejzalo a szzekacie i jeszcze ten "symbol buta", smieszne to
        • prezertation1 A najniższym zabytkiem zostana Kaczyńscy.. 12.01.07, 11:17
          P.Kultury nosi imie Stalina, Bliżniacy bedą nosili imie Lenina...
    • feminista Re: Pałac Kultury do rejestru 12.01.07, 11:16
      Ja bardzo się cieszę, wszyscy zachwycają się tą budowlą, nikt nie podchodzi do
      niego tak jak my, ze zaraz rozwalić, spalić, zaorać. Nasz naród zachowuje się
      jak barbarzyńcy. Popytajcie się ludzi przyjezdnych. Jeżeli ktoś tak myśli, że
      należy go rozwalić bo ruski, to powinno się również rozwalić Malbork itp.
      budowle.

Codziennie Coś Nowego
      Blog Męskiego Feministy
      --------------------------
      ccn.blox.pl
      • Gość: greg Re: Pałac Kultury do rejestru IP: *.au.poznan.pl 12.01.07, 11:28
        W Poznaniu stoi sobie także Pałac Kultury (dawny, obecnie Centrum Kultury
        Zamek)... też dość duży, zaprojektowany także nie przez Polaka ale Niemca,
        zbudowany także w znacznej mierze przez Polaków, symbolizujacy w zamyśle
        projektantów, wraz z całym otoczeniem kulture niemieckiego Wschodu. Także
        chciano go zburzyć po wojnie, tak jak nie chciano odbudowywać Malborka i
        Gdańska... Został bo jednak to wartościowy budynek, wartościowa
        architektura...Nie chodzi o to czy ruski czy niemiecki czy polski, tylko czy to
        jest coś wartościowego i cennego... PKiN zostanie i będzie o czymś świadczył. O
        czym?
    • lestek35 Pałac Kultury do rejestru 12.01.07, 11:18
      Tak, i wychodki lub stodoły z 16 czy 17 wieku też powinno się zostawiać, bo to
      zabytki. Potworkowate, ciasne i niefunkcjonalne bloki z lat 60 i 70 też
      umiejscowione przy starówkach np. zabudowa Nowego Targu we Wrocławiu, powinny
      zostać? Albo tylko ocieplić... Czyli postępować wg. zasady "owinąć gó..o w
      papierek niech udaje,że cukierek".
      A swoja drogą dlaczego nie zamieszkał w nich potem żaden projektant?
      Burzyć to tałatajstwo, niech będzie coś nowego: energooszczędnego, pomysłowego i
      funkcjonalnego...
    • Gość: Mafioso Re: Pałac Kultury do rejestru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.07, 11:34
      Ja wiem, panie Lipski , że ten budynek to dla pana kupa gnoju, ale gdybym
      mógł, zamieszkałbym w nim .
      • Gość: nocnik Wymyc Brudasa IP: *.bredband.comhem.se 12.01.07, 11:40
        Pałac kultury jest piękny, lecz elewacja wymaga gruntownego mycia i impregnacji
        tak by nie zrobila sie szara juz po roku!
    • vanee Pałac Kultury do rejestru 12.01.07, 12:18
      Przepracowałam pięć lat w Pałacu i jestem za tym, żeby go wpisano do rejestru
      zabytków. W środku są przepiękne wnętrza, pełne ręcznie robionych detali, z
      których każdy to małe dzieło sztuki. To co wyprawiano do tej pory to koszmar!
      Paskudne kable w korytkach puszczone po marmurowych ścianach, wykładziny
      kładzione na piękne parkiety i obrzydliwe drzwi wejściowe rodem z centrum
      handlowego, które zastąpiły oryginalne turnikiety. Zgroza. Mam nadzieję, że
      teraz konserwator zabytków nie pozwoli na takie wyczyny.
      A co do estetyki budynku, co kto lubi. Ja Pałac lubię, bo jest oryginalny. A co
      do burzenia czegokolwiek, bo zostało zbudowane "nieprawomyślnie" to historia
      lubi sie powtarzać. Ile starożytnych zabytków zostało zniszczonych przez tak
      własnie myślących ludzi? A z siedmiu cudów świata ostał nam się jeden.
      Piramidy. Bo Egipcjanie nie zniszczyli budowli, przy których zginęło mnóstwo
      ludzi, a które symbolizują wieki ucisku i feudalnych rządów pogan. Pewnie to
      tylko przypadek...
    • majster_g Re: Pałac Kultury do rejestru 12.01.07, 12:59
      To PIS go nie zburzy? Jak mozna taka zabawke im zabrac!
      • vitabravo "Dar" Stalina, jak dotacje z Unii Europejskiej. 12.01.07, 13:05
        "Dar" Stalina sfinansowany całkowicie przez Polaków.
        Dotacje z UE - częściowy zwrot kasy przez lata wpłacanej
        przez Polskę do UE.
        Niestety wszystkich wpłaconych pieniędzy nie odzyskamy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka