Dodaj do ulubionych

"Zły" to mocny tytuł. "Chcemy zrobić kosmiczny ...

08.06.13, 13:30
O rety, mam nadzieję, że nie spieprzą tego jak spektaklu. Nie przekombinujcie za bardzo, dajcie nam dobrą sensację z komiksowym kadrem.
Obserwuj wątek
    • avadoro "Zły" to mocny tytuł. "Chcemy zrobić kosmiczny ... 08.06.13, 14:20
      "Staramy się zrozumieć, o co chodzi Tyrmandowi, gdy pisze "czerwony autobus", nie jelcz, tylko "szoson"" - zaczynam się bać, co twórcy filmu zrozumieją z tej książki. Przecież 'szoson" to francuska marka chausson (pl.wikipedia.org/wiki/Chausson), który przez lata po wojnie jeździł po Warszawie. A autobusy jelcz zaczęły być produkowane tuż przed napisaniem "Złego" i nawet jeśli trafiły do Warszawy, to było ich niewiele.
      • Gość: smartbonnie2 Re: "Zły" to mocny tytuł. "Chcemy zrobić kosmiczn IP: *.dynamic.chello.pl 08.06.13, 14:36
        Tak, jeśli próbują "po amerykańsku", to powinni zacząć od dokładnego odwzorowania realiów historycznych, szczegółów i zrobienia po prostu dobrej fabuły, a dopiero potem na to dokładać koncepcje artystyczne. W tej chwili w Polsce mamy zalew filmów przeartyzowanych, ale słabych, bo co jeden, to pakuje w to swoje ego, a wstydzi się uczciwego rzemieślnictwa. Wychodzi pretensjonalnie.
        Nie obraziłabym się na przykład za "Złego" w reżyserii M. Night. Shyamalana ("Unbreakable" miał taki klimat pomiędzy rzeczywistością a komiksem).
        • rydzyk_fizyk Re: "Zły" to mocny tytuł. "Chcemy zrobić kosmiczn 08.06.13, 15:28
          Dobry przykład z Unbreakable.

Tyle, że ja odnoszę wrażenie, że reżyser jest raczej na etapie wyboru w jaki sposób chce to spie...ć.
      • Gość: wawiak Re: "Zły" to mocny tytuł. "Chcemy zrobić kosmiczn IP: *.dynamic.chello.pl 09.06.13, 13:45
        ale skąd słoik
        ma o tym wiedzieć?
        on jest przekonany, że szoson
        od szosy pochodzi. ;-)
    • leo.17 Re: "Zły" to mocny tytuł. "Chcemy zrobić kosmiczn 08.06.13, 14:43
      Pociągnęliśmy siłę wyobraźni i dopisaliśmy do "Złego" te fragmenty, których Tyrmand napisać nie mógł.

ale ciekawa jestm skąd autorzy scenariusza wiedzą o czym Tyrmand chciał, a nie mógł napisać.. i szkoda, że Pana Melonika nie będzie...
      • Gość: smartbonnie2 Re: "Zły" to mocny tytuł. "Chcemy zrobić kosmiczn IP: *.dynamic.chello.pl 08.06.13, 14:48
        Akurat tu się zgadzam. Melonik to trochę taki Tyrmandowski Bombadil. Jest sympatyczny, pełni rolę odautorskiego komentarza i dodaje kolejną warstwę do książki, ale nijak nie przystaje do języka filmu.
    • kapitan.kirk "Zły" to mocny tytuł. "Chcemy zrobić kosmiczny ... 09.06.13, 09:20
      Artykuł można by streścić następująco: pół książki Tyrmanda wywaliliśmy, pół dopisaliśmy jak nam w duszy zagrało, a wszystko razem chcemy zmieścić w 90 minutach i nakręcić za kieszonkowe od wujka.
      Podobnie jak jeden z Przedmówców - zaczynam się bać :-/
      Pzdr
    • lepus42 "Zły" to mocny tytuł. "Chcemy zrobić kosmiczny ... 09.06.13, 11:26
      "Zły" to przede wszystkim książka o Warszawie lat pięćdziesiątych. Wątek kryminalny mimo że ciekawy nie jest w tym wypadku najważniejszy (no, może dla małolatów). Według mnie tej powieści nie da się dziś zekranizować. Powstanie mizerny kryminał w papierowych dekoracjach. Warszawa lat pięćdziesiątych to zupełnie inne miasto niż współczesne.
    • jestem-z-miasta Moja propozycja obsady: 10.06.13, 12:22
      Zły - Gonera / Chyra / Chabior
      Merynos - Zieliński
      Wilga - Simlat / Baka
      Kruszyna - Lubos / Zbrojewicz
      Meteor - Dorociński
      Marta - Komarnicka
      Halski - Stuhr / Adamczyk (niestety)
      Kolanko - Więckiewicz
      Dziarski - Bukowski
      Kudłaty - Dyblik
      Niestety opatrzone gęby. Lepiej poszukać nowych twarzy. Szczególnie dla Złego.
      Plus jest taki, że nie ma Szyca.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka