cacum 02.07.13, 13:46 NIEDASIE... eech dlaczego, ja się pytam nie można od razu wprowadzić ręcznie poprawek? NIech obywatel pocierpi, pomęczy się. Za to że MY WŁADZA jesteśmy WŁADZĄ... PRLu ciąg dalszy Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wlodzimierz.iljicz Inteligentną inaczej Gronkiewicz-Waltz - pod 02.07.13, 13:53 referendum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ben Wisłostrada inteligentna inaczej. Wiemy, skąd p... IP: 94.75.84.* 02.07.13, 13:54 a łyżka na to niemożliwe ....... Odpowiedz Link Zgłoś
kl-bud Re: Wisłostrada inteligentna inaczej. Wiemy, skąd 02.07.13, 14:00 Prawdziwie INTELIGENTNY system działałby w czasie rzeczywistym. Sprawdziłby, gdzie robią się korki i tak by dostosował długość świateł, by je zminimalizować. A ten potrzebuje na to kilku dni, by sygnał "są korki" dotarł z czujnika do oprogramowania? Odpowiedz Link Zgłoś
ganro Re: Wisłostrada inteligentna inaczej. Wiemy, skąd 02.07.13, 14:04 Bo to stary komputer Commodore 64 robi te obliczenia i nie nadąża liczyć tych samochodów, a jak już w nocy policzy bo jest ich mniej to rano znowu od nowa trzeba liczyć :) P.S. Podziwiacie widoki nad Wisłą jak radziła HGW? Odpowiedz Link Zgłoś
kl-bud Re: Wisłostrada inteligentna inaczej. Wiemy, skąd 02.07.13, 16:02 Z pasa na południe słabo widać, poza tym woda brudna. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
cacum Re: Wisłostrada inteligentna inaczej. Wiemy, skąd 02.07.13, 14:06 może na dsykietkę zgrywają i przenoszą pomiędzy urządzeniami... Odpowiedz Link Zgłoś
asperamanka Re: Wisłostrada inteligentna inaczej. Wiemy, skąd 02.07.13, 17:07 Chyba na taśmę perforowaną; do dyskietek jeszcze nie doszli. Dziś prosiłem kolegę, który pracuje w jakimś urzędzie, żeby mi jeden dokument zeskanował w PDF-ie i wrzucił na maila firmowego, to usłyszałem że on może przesłać faxem, bo skanera nie mają. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w_blszanej_puszce Wisłostrada inteligentna inaczej. Wiemy, skąd p... IP: *.ists.pl 02.07.13, 13:55 Myślę że dobudowanie kolejnych dwóch pasów rozwiązało by problem raz na zawsze Odpowiedz Link Zgłoś
asperamanka Re: Wisłostrada inteligentna inaczej. Wiemy, skąd 02.07.13, 17:01 Problem raz na zawsze rozwiązałoby zbudowanie tuneli do wjazdu/zjazdu ze wschodniej jezdni Wisłostrady, i likwidacja tych świateł. A jeszcze bardziej problem rozwiązałoby dobudowanie drugiej jezdni Wybrzeża Szczecińskiego i Helskiego na odcinku od Mostu Świętokrzyskiego do Jagiellońskiej, co jest w planach od kilkudziesięciu lat, i co by zdjęło z Wisłostrady sporą część ruchu. Ale po azjatyckiej stronie Wisły inwestycji umożliwiających tranzyt północ-południe nie realizuje się, bo nie, to i nie ma o czym mówić. Odpowiedz Link Zgłoś
kino.mockba Re: Wisłostrada inteligentna inaczej. Wiemy, skąd 02.07.13, 18:41 Wieść gminna niesie (a w zasadzie wice burmistrz Pragi Pn), że w przyszłości ta jezdnia ma być schowana w tunelu, a Ratuszowa ma być deptakiem z dojściem bezpośrednio do plaży. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AdamF Poszerzanie ulic niekoniecznie cokolwiek da... IP: *.adsl.inetia.pl 02.07.13, 19:14 Gość portalu: w_blszanej_puszce napisał(a): > Myślę że dobudowanie kolejnych dwóch pasów rozwiązało by problem raz na zawsze Po pierwsze - jeżeli korek tworzy się przez źle ustawione światła, to dobudowanie kolejnych dwóch pasów nic nie zmieni. Co najwyżej korek będzie na 5 pasach a nie na trzech - bo i tak czerwone świeci. Ponadto wszystkie te samochody z tych hipotetycznych pięciu pasów i tak muszą potem się wcisnąć z powrotem na trzy pasy, więc znowu kanał... Po drugie - otwarcie nowej drogi czy poszerzenie starej powoduje, że do samochodów wsiadają osoby, które dotychczas samochodem nie jeździły, bo na ulicach nie starczało dla nich miejsca. Innymi słowy - dobudowanie pasa w pierwszej chwili spowoduje pozorne zmniejszenie korków (pozorne - bo korek dalej będzie się składał z takiej samej ilości samochodów, tyle że rozciągniętych na przykład na 400 metrach zamiast na 500 - więc będzie wyglądał na krótszy), co z kolei zachęci osoby które ze strachu przed korkami dotychczas nie jeździły samochodem do tego, żeby zacząć nim jeździć. I w ten sposób po pewnym czasie poszerzona ulica zostaje zakorkowana tak samo jak była przed porzeszeniem. Zjawisko to zaobserwowano na przykład po otwaciu Autostradowej Obwodnicy Wrocławia. Ruch tranzytowy wyniósł się z miasta na obwodnicę, a pozostałe po nim wolne miejsce szybko wypełniło się ruchem lokalnym - samochodami, które wcześniej nie brały udziału w ruchu z powodu korków. Tak że - podsumowując - poszerzanie drogi nie zawsze jest najlepszym sposobem na rozładowanie korków. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w_blszanej_puszce Re: Poszerzanie ulic niekoniecznie cokolwiek da.. IP: *.ists.pl 03.07.13, 10:40 Fajnie napisane. W pełni się zgadzam. To była raczej ironia :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oburzony Re: Wisłostrada inteligentna inaczej. Wiemy, skąd IP: *.warszawa.vectranet.pl 02.07.13, 14:01 >Ja za to nie odpowiadam. To Zarząd Dróg Miejskich, nie wiem, co oni tam kombinują - stwierdził jednak inżynier Galas To za co odpowiada MIR? Może jest niepotrzebny? Może "cesarzowa" go odsunie? A może nie - bo jest niezatapialny? Odpowiedz Link Zgłoś
danielwas87 Wisłostrada inteligentna inaczej. Wiemy, skąd p... 02.07.13, 14:02 Siemens... i wszystko jasne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Sz. Wisłostrada inteligentna inaczej. Wiemy, skąd p... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.13, 14:02 Porzućcie samochody, a korek zniknie. Ja tak zrobiłem i dzięki temu na rowerze zawsze jestem po 1h jazdy w pracy, czy słońce czy deszcz, czy korek, czy bez. Odpowiedz Link Zgłoś
cacum Re: Wisłostrada inteligentna inaczej. Wiemy, skąd 02.07.13, 14:07 czy słońce czy deszcz, przyjść może do ciebie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MD Re: Wisłostrada inteligentna inaczej. Wiemy, skąd IP: *.dynamic.chello.pl 02.07.13, 14:11 Jeeeśli tyyylko chceeeeeeeeeesz! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gh67 Re: Wisłostrada inteligentna inaczej. Wiemy, skąd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.13, 17:28 Mnie nawet stojąc w korku zajmowało to max 45 minut, tak więc - dziękuję, nie skorzystam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ixi Wisłostrada inteligentna inaczej. Wiemy, skąd p... IP: *.dynamic.chello.pl 02.07.13, 14:05 Inżynier ruchu nic nie wie i nie może - skąd ma wiedzieć - on się tym przecież nie zajmuje... :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MD Wisłostrada inteligentna inaczej. Wiemy, skąd p... IP: *.dynamic.chello.pl 02.07.13, 14:07 Dokładnie taka sama "optymalizacja" dotknęła zjazd z Krasińskiego na Wybrzeże Gdyńskie. W miejscu, które nigdy się nie korkowało przy zwykłym natężeniu ruchu stoi teraz 70m korek. Powoduje on też problemy dla osób zjeżdzających z Wybrzeża i chcących kontynuować ruch na południe równolegle do tej trasy. Muszą przeciąc ten korek. Mała "optymalizacja" czasu zapalenia zielonego światła. A tylu "uszczęśliwionych" kierowców. No chyba że to wszystko dla tych 1-2 aut wyjeżdżających z PKOL! Jak tak to przepraszam! Działacz nie może czekać 30sek. ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zamiast nie mozna zamiast systemu posadzic miecia? IP: *.ip.netia.com.pl 02.07.13, 14:09 jeden operator pewnie szybciej by reagowal niz jakis tam IQ Siemens system, ktory niby gdzies tam zapetal sie w akademickich algorytmach oderwanych od rzeczywistosci. przeciez maja monitoringi, widza co sie dzieje i skoro mozna zdalnie wydluzacz czas zielonego w jakakolwiek namiastke zielonej fali - to do roboty, ile mozna ludzi katowac bezmyslna wiara w jakis system za xxxx pierdylionow euro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prf Re: nie mozna zamiast systemu posadzic miecia? IP: *.79.213.66.znp.edu.pl 02.07.13, 15:38 Dzisiejszy korek był spowodowany przez skrzyżowanie Wisłostrady z ul. Nowy Zjazd. Z obydwu stron sznur aut kilka kilometrów. Po tym skrzyżowaniu luz... To ja się pytam, na czym polega inteligencja tego pseudo-inteligentnego systemu? Przez gnoi spóźniłem się do pracy. Nie było wypadku. Nie było złej pogody. Nie zalało tunelu. A co było? Nikt nie wie i nikt nie jest odpowiedzialny... Odpowiedz Link Zgłoś
kekx Wisłostrada inteligentna inaczej. Wiemy, skąd p... 02.07.13, 14:12 Ktoś tu bierze kasę za prace ktorej nie wykonuje ... a kto mu płaci w moim imieniu ? Czy to nie jest znowu słynna Hanna? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JK Re: Wisłostrada inteligentna inaczej. Wiemy, skąd IP: *.dynamic.chello.pl 02.07.13, 14:45 kekx napisał: > Ktoś tu bierze kasę za prace ktorej nie wykonuje ... a kto mu płaci w moim imieniu ? Czy to nie jest znowu słynna Hanna? Tak, oczywiście, że to ona znowu winna. Jak lekarz cię źle leczy, to żądasz odwołania szefa przychodni? Jak kasjer w sklepie cię źle obsłuży, to winny jest kierownik sklepu, a może nawet szef sieci na całą Polskę? Jak budowlaniec ci krzywą ścianę postawi, to odwołać ministra budownictwa? A ty sam na pewno wykonujesz pracę za którą ci płacą? Tak porządnie, solidnie? Bo z moich obserwacji wynika, że niestety wiele osób nie do końca (delikatnie mówiąc) robi to, za co dostaje kasę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gucio Re: Wisłostrada inteligentna inaczej. Wiemy, skąd IP: *.sl.se 02.07.13, 15:29 Co poniektorym wydaje sie, ze odwolywanie ze stanowisk czyni cuda :-) Co by nie bylo to i tak Tusk jest wszystkiemu winien...nawet jak latarnia nie swieci... Odpowiedz Link Zgłoś
rlnd Re: Wisłostrada inteligentna inaczej. Wiemy, skąd 02.07.13, 15:36 Odwolywanie ze stanowisk nie rozwiazuje sprawy. Ale grozba odwolania ze stanowiska - juz moze. Co widac zreszta na przykladzie grozby referendum ... Odpowiedz Link Zgłoś
rlnd Re: Wisłostrada inteligentna inaczej. Wiemy, skąd 02.07.13, 15:35 > Jak lekarz cię źle leczy, to żądasz odwołania szefa przychodni? > Jak kasjer w sklepie cię źle obsłuży, to winny jest kierownik sklepu, a może nawet szef sieci na całą Polskę? Jak budowlaniec ci krzywą ścianę postawi, Szef przychodni odpowiada za swoich lekarzy, kierownik sklepu za kasjerow, a kierownik budowy (nie minister budownictwa) za budowlancow. A jak szef przychodni, kierownik sklepu czy kierownik budowy nie racza zareagowac, to z kolei za nich odpowiadaja ich szefowie. I tak samo prezydent miasta odpowiada za swoich urzednikow (nie bezposrednio, ale w ramach hierarchii). Ale doskonale o tym wiesz, wiec nie udawaj glupiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JK Re: Wisłostrada inteligentna inaczej. Wiemy, skąd IP: *.dynamic.chello.pl 02.07.13, 19:58 @rind A możesz łaskawie powiedzieć w jakim zawodzie ty pracujesz? I czy nie jest czasem tak, że to, co robisz komuś nie pasuje, bo cośtam? Ocena czyjejś pracy i wykonania jej to dość subiektywna rzecz. Podaj mi swoją pracę, podam ci przykłady z tej dziedziny. Uważam, że kasjer za wolno pracuje (przerzuca raptem 100 rzeczy na minutę, a ja oczekuję 300). To już się kwalifikuje do naskarżenia szefowi, a szef powinien go zwolnić? Lekarz nie dał mi leku, który chcę, tylko inny, zamienny, nie wiem czy dobry, już się kwalifikuje do skargi i zwolnienia? A co jeśli inni oceniają danego pracownika pozytywnie? Co do HGW to od pewnego czasu jest ona winna wszystkiemu począwszy od remontów, poprzez awarie, burze, dzwonienie rowerami, brak kiełbasy w sklepie, a skończywszy na upałach. I już naprawdę nieważne co zrobi, albo co się wydarzy niezależnie od niej, zawsze to ona jest obrzucana epitetami. Czasem czytam informacje z innych miast, gdzie też różne nieprzyjemne rzeczy się wydarzają, i nie widzę takiego chamstwa jak na forum warszawskim. Tam ludzie są w stanie rozmawiać w miarę kulturalnie i podają argumenty, a nie wyłącznie obrzucają kogoś błotem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przelozeni Re: Wisłostrada inteligentna inaczej. Wiemy, skąd IP: *.ip.netia.com.pl 02.07.13, 16:17 To zle przyklady, jak lekarz nawala to skarzysz sie jego przelozonemu, ze sklepem tak samo, jesli oni nie umieja okielznac zlego pracownika to sami nadaja sie rowniez do wymiany. denne tlumaczenie sie w artykule, ze wszystkiemu winien jakis system kwalifikuje tego glaba do zwolnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: apus Po takiej wypowiedzi... IP: 80.50.55.* 02.07.13, 14:13 Pan wielce szanowny dyrektor powinien dostać telefon od swojego szefa (szefowej), że ma natychmiast obwieścić w mediach: - że przeprasza wszystkich (szczególnie tych co stali w korku) za swoją bezczelną wypowiedź - że sam stanie na tym skrzyżowaniu i będzie kierował ruchem do czasu aż nie będą występować tam korki - że (po skończeniu akcji z podpunktu powyżej) rezygnuje ze swojego stanowiska bo się nie nadaje - że przekaże następcy jak ma przetestować nowe rozwiązania by nie wylecieć ze stanowiska (by sytuacja się nie powtarzała) Odpowiedz Link Zgłoś
gosc_tk Wisłostrada inteligentna inaczej. Wiemy, skąd p... 02.07.13, 14:42 A ja przecinając co dzień rano Karową z Sowiej patrzę sobie na autka (rzecz jasna przed skrzyżowaniem długaśny postój i możliwość kontemplowania pustego asfaltu), które próbują wyjechać z Wisłostrady. Stoją sobie na czerwonym, w tym czasie cała Karowa ma zielone. Jak już autek z Wisłostrady uzbiera się pluton, to dostają zielone i... przejeżdżają kilkadziesiąt metrów, bo właśnie Karowa dostaje czerwone. Intrygująca jest ta warszawska sygnalizacja świetlna. A to, że obywatel Galas mówi, że nie wie? Cóż, przychodzi taki moment w życiu człowieka, że staje się coraz bardziej szczery. Przynajmniej przestaję się czuć okłamywany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: imax999 Wisłostrada inteligentna inaczej. Wiemy, skąd p... IP: 194.181.93.* 02.07.13, 14:57 Podstawy automatyki dla nieautomatyków. Lekcja 3 - dodatnie spżężenie zwrotne. Kierowcy omijając korek na Wisłostradzie kierują się przez boczne uliczki Żoliborza do ostatniego zjazdu przed mostem Śląsko-Dąbrowskim (koło Mennicy). System to wyłapuje i zapala zielone światło na dłyuższy czas na wylocie bocznej ulicy ograniczając czas na głownej. Następuje pogłębienie problemu. Więcej kierowców próbuje ominąć koerk, system to widzi i ponownie wydłuża czas na bocznej uliczce itd. Tak się dzieje aż do osiągniecia maksymalnego nastawionego, przez projektanta, czasu dla ulic bocznych. Dowód - paradoksalnie po zamknięciu tunelu Wusłostrady przez dwa tygodnie - zanim system się "nauczył" jeździło się szybciej objazdem niz tunelem. Sytem jest tylko tak dobry jak przeidział projektant piszący algorytm. W tym wypadku algorytm się nie sprawdza. Ludzie w Centrum Zarządzania nie kwestionują algorytmu, na który ktoś wywalił górę pieniędzy, bo nie są od planowania tylko od gaszenia pożarów, a korek jak był tak będzie. MAM WĄTŁĄ NADZIEJĘ, ŻE KTOŚ, Z OSÓB ODPOWIEDZIALNYCH, WRESZCIE PRZECZYTA ZE ZROZUMIENIEM O CZYM PISZĘ. BYĆ MOŻE PODSTAWOWYM PROBLEMEM JEST TO, ŻE NIKT SIĘ NIE CZUJE ZA TO ODPOWIEDZIALNY. IMAX - pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
aiwaplatz Qźwa. 02.07.13, 15:00 Ta platformiano komunistyczna administracja, przechodzi samą siebie :) Mistrzowie świata w rozwiązywaniu problemów, które sami tworzą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: supcio Wisłostrada inteligentna inaczej. Wiemy, skąd p... IP: *.ip.netia.com.pl 02.07.13, 15:00 Zintegrowany System Zarządzania Ruchem. Kto zarządza ruchem w Wawie? HGW a w jej imieniu Inżynier Ruchu. To dlaczego Pan Inżynier nie wie co się dzieje? W ZDM-ie w centrum zarządzania nie mają uprawnień do wprowadzania jakichkolwiek zmian. Odpowiedz Link Zgłoś
stanczykowo Re: Wisłostrada inteligentna inaczej. Wiemy, skąd 02.07.13, 15:47 Bardzo mnie bawią takie wielkie tablice, że na Wisłostradzie działa ZSZR zbudowany z funduszy UE. Pewnie dzięki temu mam prawie zawsze CZERWONĄ falę. Odpowiedz Link Zgłoś
nessuno Wisłostrada inteligentna inaczej. Wiemy, skąd p... 02.07.13, 15:05 Rzecznik ZDM Adam Sobieraj przekonuje, że zaczęły się nowe remonty, metro ma przerwaną trasę w centrum i wiele osób przesiadło się do samochodów. Te zakorkowały Wisłostradę i zmyliły system, który steruje tu sygnalizacją świetlną. - Jako że jest inteligentny, to dostosowuje się do nowych warunków ruchu i dobiera aktualne parametry Sobieraj, zakłamana kanalio. Korek na Wisłostradzie trwa od wielu już lat, bo kiedyś spieprzyliście do spółki z galasem coś, co w miarę nieźle działało. Takich warchołów, jak wy powinno się już dawno wysłać na zieloną trawkę, co mam nadzieję nastąpi zaraz po referendum. Ta inteligentna sygnalizacja swoją inteligencją przewyższa każdego z was matoły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PW Taką metodę stosuje miasto w wielu miejscach... IP: *.polskieradio.pl 02.07.13, 15:07 Na skrzyżowaniu zapala się zielone, ale 100m dalej zapala się... czerwone. Samochody szybko wypełniają przestrzeń i wszystko staje pomimo zielonego na pierwszym skrzyżowaniu. Potem światła się zmieniają - na pierwszym skrzyżowaniu dalej stoją, na drugim ruszają, opuszczają 100m śluzę i zielone pali dla nikogo... A gdzie tak jest? Na mojej drodze do pracy to Rakowiecka / Batorego, Rakowiecka / Narbutta, Trasa Łazienkowska / Nowowiejska, Nowowiejska / Koszykowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m. Przed wojną siedział pan policjant w takiej budce IP: *.centertel.pl 02.07.13, 15:27 na podwyższeniu i przełączał światła w zależności od potrzeb. Teraz mamy System za xx milionów, inżynierów, informatyków, automatyków, kilometry światłowodów, kamery, monitory, komputery. I co? I NIEDASIE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gucio Przed wojna w ogole bylo lepiej... IP: *.sl.se 02.07.13, 15:45 Proponuje, zebys sie zglosil do przelaczania swiatel na Wislostradzie. Z pewnoscia zrobisz to lepiej niz automatyka i wszyscy kierowcy beda Ci wdzieczni... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m. Re: Przed wojna w ogole bylo lepiej... IP: *.centertel.pl 02.07.13, 16:28 A co ja mam do tego? Ja w robocie wywiązuję się ze swoich obowiązków a gdybym tego nie robił, to bym siedział po godzinach do skutku. To powinni robić odpowiedzialni za ten "wspaniały" system i ci którzy na niego wywalili ileś milionów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zakorkowany Wisłostrada inteligentna inaczej. Wiemy, skąd p... IP: *.creativeteam.com.pl 02.07.13, 15:33 Korek na wislostradzie jest juz od minimum 2 lat. Byl przed zamknieciem tunelu, jest i po. Nie da sie, nie umiem, nie potrafie wciaz mowia dyrektorzy odpowiedzialni za organizacje ruchu. Tysiace aut stoja w korku na czerwonym, gdy poprzeczne ulice sa puste. Tysiace codziennie wkurzonych ludzi chetnie zaglosuja za pogonieniem HGW z Wawa. TO akurat SIE DA ZROBIC! Odpowiedz Link Zgłoś
von-koza HGW i ekipa już poddali partię i szukaja nowej rob 02.07.13, 15:37 roboty - stąd nikt już nie zarządza tym burdelem. Ostatnim zrywem mają być ponoć jeszcze słynne kurtyny wodne przy każdym większym skrzyżowaniu by schładzać wściekłych kierowców w korkach, żeby każdy wiedział, ze do końca HGW z sercem przecież na dłoni dla Warszawy i mieszkańców :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: traktorek Wyłączyć "inteligencję", ustawić światła na czas IP: 147.67.241.* 02.07.13, 15:56 Lepszy system prostszy, nieelastyczny, ale działający niż cudo które ma jedną wadę: nie funkcjonuje. Dałbym tylko inne ustawienie na rano, a inne na popołudnie. Oczywiście do wad systemu miasto się przyznać nie może, bo powstanie kwestia odpowiedzialności za odebranie tego itd.... Odpowiedz Link Zgłoś
zino799 Wisłostrada inteligentna inaczej. Wiemy, skąd p... 02.07.13, 16:13 Pasmo niekończących się sukcesów pana inżyniera Galasa. Proszę o wskazanie jakiegokolwiek innego kraju na świecie gdzie dyletant i ignorat tej miary mógłby tak długo piastować stanowisko Głównego Inżyniera Ruchu w największym mieście tego kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdm dyrekcja ZDM IP: *.ip.netia.com.pl 02.07.13, 16:31 Pani Haniu, pani tam zadzwoni i to zalatwi: www.zdm.waw.pl/zarzad-drog-miejskich/dyrekcja-zdm/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZSZR a tu mapka systemu ZSZR IP: *.ip.netia.com.pl 02.07.13, 16:33 Siemiens i korków prawie nie ma :) zszr.zdm.waw.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś