Dodaj do ulubionych

Otwarcie bez kropidła

02.03.15, 14:39
Jeśli wszystko pójdzie dobrze - pociągi pokonają 5 tys. km i wszystkie urządzenia będą działać prawidłowo - pasażerowie będą mogli pojechać z Woli na Pragę w najbliższą sobotę lub niedzielę.

W przeciwieństwie do otwarcia I linii metra przed 20 laty tym razem ratusz nie planuje wielkiej fety. 7 kwietnia 1995 r. na stację Wilanowska zjechali m.in. ówczesny premier Józef Oleksy, prymas Polski kard. Józef Glemp, dziesiątki radnych i parlamentarzystów. Był nawet spór o zaproszenie dla Wojciecha Jaruzelskiego, ale jak wspomina ówczesny prezydent Warszawy Marcin Święcicki, "generał grzecznie przeprosił, że nie chciałby sprawiać kłopotu".

Ale będzie ksiądz albo pop z kropidłem? - spytaliśmy.

Wiceprezydent Jóźwiak: - U nas nie ma święcenia inwestycji.
warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34862,17497158,Otwarcie_drugiej_linii_metra__bez_wielkiej_fety_i.html
Obserwuj wątek
    • rosemary84 Re: Otwarcie bez kropidła 02.03.15, 19:13
      No proszę, to zaskoczenie. Jakiś czas temu gdzieś w okolicach Rzeszowa nawet na otwarciu McDonalda był ksiązdz z kropidłem, a tu w Warszawie taka niespodzianka.
    • panbagien Re: Otwarcie bez kropidła 02.03.15, 19:54
      No to jest najważniejsza wiadomość, jak bowiem powszechnie wiadomo nic bardziej nie denerwuje ateistów niż widok księdza z kropidłem. Niby te ateisty takie zdroworozsądkowe i racjonalne, a ksiądz z kropidłem działa na nich jak na diabła. Coś w tym musi być.
      • sibeliuss Re: Otwarcie bez kropidła 02.03.15, 20:47
        Może jeszcze pop, rabin i pastor?
        • panbagien Re: Otwarcie bez kropidła 03.03.15, 07:35
          Zapomniałeś o imamie. Mi tam nie przeszkadza obecność duchownych religii, które uważam za śmieszne. Zwracam po prostu uwagę na niekonsekwencję ateistów, którzy z jednej strony uważają religię w ogóle za niepotrzebną, a z drugiej strony przejawiają przed nią strach.
          • horpyna4 Re: Otwarcie bez kropidła 03.03.15, 09:53
            Naprawdę nie dociera do Ciebie, że latanie z kropidłem bardziej przeszkadza ludziom religijnym, niż agnostykom? Agmostycy mogą się co najwyżej pośmiać, a człowieka religijnego może denerwować takie sprowadzanie religii do pokropienia czegokolwiek.

I zupełnie nie rozumiem, dlaczego miałoby to w kimkolwiek wywoływać strach.
            • panbagien Re: Otwarcie bez kropidła 03.03.15, 12:39
              Wypowiadasz sięw imieniu wszystkich wierzących? Bo ja na przykład jestem wierzący, a poświęcanie czegokolwiek mnie nie oburza ani denerwuje. Poza tym poświęcenie nie sporwadza religii do pokrapiania - to nielogicznie wyciągnięty wniosek.
        • tom_aszek Re: Otwarcie bez kropidła 03.03.15, 10:21
          sibeliuss napisał:

> Może jeszcze pop, rabin i pastor?

Pop mógłby być - na stacji niedaleko cerkwi. :)
          • horpyna4 Re: Otwarcie bez kropidła 03.03.15, 11:39
            No to jeszcze imam, co będziemy sobie żałować - w Warszawie mieszkają przecież muzułmanie, coraz więcej widuje się kobiet w chustach.
            • sibeliuss Re: Otwarcie bez kropidła 03.03.15, 11:46
              I przedstawiciela fabryki makaronu - pastafarianie mogą się poczuć wyobcowani.
              • Gość: kapelan Re: Otwarcie bez kropidła IP: *.dynamic.chello.pl 03.03.15, 12:41
                Religia to opium dla ludu. Słyszeliście to mądre zdanie ?
                • panbagien Re: Otwarcie bez kropidła 03.03.15, 12:54
                  Autorstwa Karola Marksa a rozpropagowane przez Lenina - no po prostu dwóch mędrców, którzy nie wiedzieć czemu odpowiadaja za powstanie najbardziej zbrodniczego systemu władzy w historii ludzkości.
                  • jasiek111 Re: Otwarcie bez kropidła 03.03.15, 14:12
                    A ja jestem niewierzący i nie boję się księży ani wody święconej, dasz wiarę? A jednak irytuje mnie święcenie np radiowozów. Czy metra. Uważam że wystarczy się chwilę nad tym zastanowić.... no bo weź - przychdzi gościu w kiecce, psika wodę i że niby co się dzieje? Lepiej ma jeździć? Nie zepsuje się?

pozdrawiam - jasiek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka