Dodaj do ulubionych

Fabryka Norblina

IP: *.aster.pl / *.aster.pl 18.09.04, 17:27
Czy są jakieś plany odnośnie fabryki Norblina? Jakiś czas temu GW pisała, że
idzie pod młotek. Co teraz? Co z muzeum przemysłu, ktore tam się mieściło?

Słyszałem, że obecnie jest tam jakaś wystawa fotografii - czy wiecie coś o
tym? Fabryka ma może swoją stronę? A może zostawić tam muzea, teatr i zrobić
centrum kultury? Drugie genialne do tego miejsce, po elektrociepłowni
Powiśle. Lepiej wykorzystywac istniejące obiekty niż budować nowe (patrz park
praski)
Obserwuj wątek
    • Gość: Miki Ros...ić w... tę zawalidrogę n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.04, 17:29
      • Gość: Miki Re: Rozpi...ić w huj tę zawalidrogę n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.04, 17:30
        • lewe_oko :-) 18.09.04, 17:35
          Jasne rozwalic zawalidrogę i postawić kolejne biurowce :-) Uważam, ze Wola
          powinna mieć wysoką zabudowę i z dzielnicy przemysłowej zmienić sie w biurową,
          ale ale... Na razie mamy dużo pustych biurowców w centrum. A po drugie jedno
          centrum kultury nawet w dzielnicy finansowej nie zawadzi. Uważam, że miasto
          powinno być dla ludzi - a nie stanowić sztuczny konglomerat centrów handlowych
          i przemysłowych. Dlatego w centrum powinno być miejsce zarówno dla powyższych,
          jak i mieszkań, kin, kawiarni, galerii - bo dzieki temu miasto zyje i ma swój
          charakter. Na całym świecie mamy mode na obiekty przemysłowe i chroni się je
          jako zabytki.
          PS. O wystawie nic nie wiem, a chętnie się dowiem.
          • lewe_oko Re: :-) 18.09.04, 17:38
            errata: powinno być - konglomerat centrów handlowych i finansowych.

BTW: Co z Redutą? Będzie ING? Tam może powstać coś oryginalnego, co łaczyć
            będzie nowe ze starym. Tak jak biurowiec w fortach moko.
            • Gość: Franio Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.04, 18:12
              Ale mi zabytek! Po prostu RUINA!!! Nic tam nie ma wartościowego, a ludzie muszą
              stać w korkach, bo od lat blokuje powstanie drugiego pasa jezdni ul. Prostej
              • lewe_oko Re: 18.09.04, 18:17
                Krzysztof Domaradzki, który miał projektować Prostą twierdził, że wystarczy
                skrócić część budynków by poszerzyć Prostą. Nie trzeba burzyć całości. A
                fabryka jest jednym z najcenniejszych zabytków architektury przemysłowej w
                Warszawie.
                • Gość: Franio Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.04, 22:31
                  lewe_oko napisała:

> wystarczy skrócić część budynków by poszerzyć Prostą.

Że co???

> A fabryka jest jednym z najcenniejszych zabytków architektury przemysłowej w
                  > Warszawie.

buhahahahahahahahahahahahaha Byłeś w środku?
                  • Gość: Dina Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.04, 22:37
                    W warszawie można i trzeba pamiętać o przeszłości. Trzeba ratować także zabytki
                    XIX architektury przemysłwej - jak elektrownia na powiślu czy zakłady
                    spirytusowe na Ząbkowskiej. Norblin zajmuje sporą przestrzeń. Miejsce jest
                    dobre na nową inwestycje. Może można znaleźć złoty środek. Zachować część
                    najistotniejszą, a poza tym poszerzyć ulicę. Ale prawdę mówiąc moja wiedza o
                    kompleksie jest dosyć marna. Byłam tam raz kilka lat temu. Niepamiętam aby coś
                    przykuło mój wzrok. Ale to było dawno i nie znam się na architekturze
                    przemysłowej:)
                    • lewe_oko Re: 19.09.04, 15:43
                      To dla Frania:
                      serwisy.gazeta.pl/metroon/1,0,399043.html
                      Zgadzam się z Diną - uważam, że potrzebny jest kompromis. Np. nowa inwestycja z
                      wykorzystaniem elementów fabrycznych - coś jak projekt reduty Sołtyka.
                      • Gość: kixx Re: IP: *.acn.waw.pl 19.09.04, 16:46
                        nie wiem ,o co chodzi z tym twierdzeniem,ze ta fabryka przeszkadza w rozbudowie
                        Prostej
                        przeciez po drugiej stronie tej ulicy jest mnostwo wolnego terenu
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka