Gość: autor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.13, 00:58 Kto tworzy testy predyspozycji językowych stosowane podczas przyjmowania do gimnazjum? Kuratorium? Gimnazjum dla siebie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ewa Re: testy predyspozycji językowych IP: *.warszawa.vectranet.pl 03.03.13, 23:06 testy są wspólne dla chyba wszystkich w Warszawie szkół z klasami dwujęzycznymi, ale gdzie można znaleźć jakieś przykładowe z ubiegłych lat. Może ktoś coś podeśle? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: testy predyspozycji językowych IP: *.dynamic.lte.plus.pl 06.03.13, 12:03 Nie wiem kto pisze te testy, ale wiem na pewno, że w każdej szkole ten sprawdzian może się między sobą różnić (dlatego test jest uznawany tylko w tej szkole, w której się go napisało). To oznacza, że testy z ubiegłych lat można co najwyżej znaleźć na stronach internetowych szkół. Osobiście ja zdając do gimnazjum kupiłam sobię książkę przygotowującą do takich sprawdzianów i może nie było to dokładnie to, co pisałam, ale na pewno trochę mi pomogło :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matkagimnazjalisty Re: testy predyspozycji językowych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.03.13, 16:34 Nie wiem kto pisze te testy, ale wiem na pewno, że w każdej szkole ten sprawdzi an może się między sobą różnić (dlatego test jest uznawany tylko w tej szkole, w której się go napisało). ??? a kiedy zdawałeś/aś do gimnazjum? bo w tym roku jest inaczej niż piszesz i wprowadzasz ludzi w błąd! test predyspozycji językowych jest jeden, piszemy go w wybranej szkole, szkole pierwszego wyboru ze szkół językowych, wszyscy 13 maja o 9.00, jest ważny w innych szkołach, które podpisały porozumienie stosowne, różnią się tylko kryteria przyjęcia, tzn ilość uzyskanych punktów może pozwolić na dostanie się do szkoły X ale nie do szkoły Y, która ma inny przelicznik. Testy piszą na uniwerku, są niszczone po ich napisaniu i sprawdzeniu, te które krążą w necie nie są oryginalne... tyle co się tyczy warszawy i roku 2013, z wiarygodnego źródła jakim jest zebranie dla rodziców kandydatów w jednej ze szkół warszawskich ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dede Re: testy predyspozycji językowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.13, 07:34 Matko, nie wiesz, nie pisz. Test nie musi być jeden, każda szkoła/gimnazjum ma dowolność. Część, nie wiem, czy większość gimnazjów wyznaczyło termin wprawdzie na 13 maja, ale na 8.00. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wuka Re: testy predyspozycji językowych IP: 217.97.133.* 08.04.13, 14:42 tu wyczyłatałam: egzaminy.edu.pl/aktualnosci/1-szkoly/922-nowe-zasady-rekrutacji-do-gimnazjow-z-klasami-dwujzycznymi.html że testy w Warszawie maja byc jednolite Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: testy predyspozycji językowych IP: *.dynamic.chello.pl 07.05.13, 15:20 Oczywiście, że masz rację - w tym roku test jest jeden, ponieważ szkoły podpisały porozumienie o współpracy. Piszemy go w wybranej szkole,po 21 czerwca ostatecznie mozemy zdecydować, która szkoła będzie szkołą pierwszego wyboru. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dede Re: testy predyspozycji językowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.13, 15:57 Nie wszystkie szkoły podpisały porozumienie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mireczka Re: testy predyspozycji językowych IP: *.adsl.inetia.pl 15.12.13, 09:48 Ja kupilam zestaw cwiczen - cos nowego Testuj swoje kompetencje językowe. Mam nadzieje, ze to pomoże mojemu synowi, on bardzo boi się tego egzaminu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: filolog Re: testy predyspozycji językowych IP: *.play-internet.pl 11.04.13, 11:08 Magister filologii hiszpańskiej UW przygotuje do testu predyspozycji językowych! Posiadam doświadczenie w przygotowywaniu do testów predyspozycji do klas dwujęzycznych. Jest to już ostatni moment, żeby zacząć się przygotowywać do takiego testu. Pomogę w nabraniu biegłości językowej w rozwiązywaniu zadań w j. polskim i nauczę jak rozwiązywać zadania w językach fikcyjnych. Bezstresowo i skutecznie! Zapraszam! nauka2013@o2.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szóstoklasistka Re: testy predyspozycji językowych IP: 79.162.229.* 15.05.13, 16:11 Apel do szóstoklasistów, którzy w poniedziałek [13.05.2013] pisali test predyspozycji językowych na Twardej lub we Władku. Jak wam poszło? Ile dostaliście punktów? PISZCIE W JAKIM GIMNAZJUM BO SĄ RÓŻNE SYSTEMY OCENIANIA. Ja zdobyłam 39,6 na 60 na Twardej, a we Władysławie 26,4 [ nie wiem na ile]. Proszę o wpisy bo chciałabym porównać go z innymi. Mam nadzieję że to dobry wynik bo test był wyjątkowo trudny bez porównania z tymi , które chociażby są w internecie lub specjalnych książkach. Rozpoznać , który to czeski, a który słowacki i dopasować znaczenie - lekka przesada. Pozdrawiam wszystkich uczestników testu matematycznego w przyszłą środę na Twardej. Do zobaczenia !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Muffin Re: testy predyspozycji językowych IP: *.adsl.inetia.pl 15.05.13, 20:42 Też wtedy pisałam, ale nie w tych szkołach. Gdzie sprawdziłaś wyniki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szóstoklasistka Re: testy predyspozycji językowych IP: 79.162.229.* 15.05.13, 21:33 Zapewne logowałaś się w systemie rekrutacji na stronie www.gimnazja.edukacja-warszawa.pl Zaloguj się na swoje konto i wejdź w zakładkę Kryteria naboru. Ale nie wiem czy będą twoje wyniki zależy w jakiej szkole. A w jakich szkołach pisałaś? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaja Re: testy predyspozycji językowych IP: *.adsl.inetia.pl 16.05.13, 13:12 Niestety tylko 20 na 40 w Niemenie. Chyba muszę szukać innego gimnazjum :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: testy predyspozycji językowych IP: 62.233.238.* 16.05.13, 13:57 Ja w 72 zdobyłam 46 pkt Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szóstoklasistka Re: testy predyspozycji językowych IP: 79.162.224.* 16.05.13, 15:36 20 na 40 to nie najgorszy wynik. Z tego co wiem były dużo gorsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaja Re: testy predyspozycji językowych IP: *.adsl.inetia.pl 16.05.13, 16:11 Pewnie tak, ale chętnych jest dużo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gaga Re: testy predyspozycji językowych IP: *.dynamic.chello.pl 16.05.13, 16:51 System oceniania jest jeden, tylko różne szkoły róznie przeliczaja wynik testu. Mozna było osiagnac 200 pkt, np. na Twardej do sumy punktów kwalifikacyjnych był brany wynik z tego testu z mnożnikiem 0,3. Czyli Twoje 39,6 pkt uzyskane na Twardej oznacza 132/200 pkt z testu. Raczej słabiutko ... ;-) Jeśli nie masz innych dodatkowych punktów, to o matexie na Twardej raczej zapomnij :-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Saabek Re: testy predyspozycji językowych IP: *.play-internet.pl 16.05.13, 17:15 A czy wśród Was jest spora grupa tych co zdobyli 50 - 60 pkt? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: im304 Re: testy predyspozycji językowych IP: *.warszawa.vectranet.pl 17.05.13, 18:32 Syn dostał 49,5 na Twardej w przeliczeniu na Batorego ma 4,25 czyli otrzymał 165 na 200 możliwych punktów, czy z takim wynikiem jest szansa się dostać, przy średniej 5,66? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szóstoklasistka Re: testy predyspozycji językowych IP: *.cdma.centertel.pl 18.05.13, 19:13 bez szans zostaje rejon mamusiu a kolacje synek już zjadł? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: im304 Re: testy predyspozycji językowych IP: *.warszawa.vectranet.pl 21.05.13, 08:56 Droga Dziecinko, czyli dla Ciebie też czeka już rejonówka, bo z Twoich postów wynika, że jesteś dużo gorsza i przemawia przez Ciebie rozgoryczenie, ale mimo wszytko powodzenia na matematyce i obyście nie spotkali się w jednej klasie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: usz33 Re: testy predyspozycji językowych IP: *.30.78.38.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 22.05.13, 15:10 Przepraszam, że się wtrącam, ale chyba nie wyczuła Pani sarkazmu :) Rozumiem, że może być Pani zdenerwowana, ale wynik Pani Syna jest zapewne jednym z najlepszych! Bez wątpienia ma szanse się dostać, a wynik dziewczyny, która napisała, że ma 132 punkty jest również bardzo dobry. A czy Pani Syn ma jako pierwszy wybór Twardą czy Batorego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: im304 Re: testy predyspozycji językowych IP: *.warszawa.vectranet.pl 22.05.13, 17:29 Sarkazm wyczułam aż nadto, ale na forum też obowiązuje szacunek wobec starszych. Nie widziałam list z wynikami na Twardej, gdyż wczoraj je zdjeli i nie mam porównania. Syn wybiera się w pierwszej kolejności na Twardą, a Batory dopiero na 3 miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szóstoklasistka Re: testy predyspozycji językowych IP: *.cdma.centertel.pl 23.05.13, 14:48 Nic dodać. Pełen szacun, ale po co tak się chwalić mając świadomość tak dobrego wyniku. Dziecinka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szóstoklasistka Re: testy predyspozycji językowych IP: *.cdma.centertel.pl 23.05.13, 14:53 Dokładnie. Dzięki za wsparcie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szóśtoklasistka Re: testy predyspozycji językowych IP: 79.162.224.* 16.05.13, 21:11 Gaga z tego co wiem na Twardej najwyższy wynik to 168pkt/200pkt. Z moich obliczeń wynika że zajęłam tam 65 miejsce na 430 piszących. We Władysławie 32 miejsce na 138 osób. Zobaczymy? A ty jaki miałaś wynik? A co do dodatkowych punktów to w środę jest test z matmy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zainteresowan Re: testy predyspozycji językowych IP: *.dynamic.chello.pl 16.05.13, 22:16 a skąd masz takie informacje? Jak sobie policzyłaś na którym jesteś miejscu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szóstoklasistka Re: testy predyspozycji językowych IP: *.cdma.centertel.pl 17.05.13, 19:09 W szkole w której pisałaś powinna być wywieszona lista z wynikami wszystkich osób. Moja mama stała przed nią półtorej godziny i liczyła ile osób było lepszych ode mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: liii Re: testy predyspozycji językowych IP: *.205.41.251.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 16.05.13, 22:56 "Gaga z tego co wiem na Twardej najwyższy wynik to 168pkt/200pkt. Z moich obliczeń wynika że zajęłam tam 65 miejsce na 430 piszących. We Władysławie 32 miejsce na 138 osób. Zobaczymy? A ty jaki miałaś wynik? A co do dodatkowych punktów to w środę jest test z matmy." Przepraszam, ale w jaki sposób dowiedziałaś się jaki jest najlepszy wynik? Z tego co ja wiem, to nie jest możliwe, czy jakoś ogólnodostępne (jeśli chodzi o wyniki innych osób) ? Tak samo- jak obliczyłaś, które miejsce zajęłaś? Ta wypowiedź wydaje mi się zwykłym kłamstwem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szóstoklasistka Re: testy predyspozycji językowych IP: *.cdma.centertel.pl 17.05.13, 19:12 Jak napisałam kilka postów wcześniej w każdym gimnazjum wywieszona jest lista z wynikami wszystkich osób. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: liii Re: testy predyspozycji językowych IP: *.204.238.70.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 17.05.13, 21:28 A mogę wiedzieć ile miałaś punktów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szóstoklasistka Re: testy predyspozycji językowych IP: *.cdma.centertel.pl 18.05.13, 12:57 132/200 A ty jaki miałaś wynik bez przeliczenia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Julia Re: testy predyspozycji językowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.13, 19:03 41 Twarda, 35 Batory. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: liii Re: testy predyspozycji językowych IP: *.205.41.251.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 16.05.13, 21:30 Ja pisałam w Batorym i mam 30,75 punktów. Czy ktoś z Was jeszcze pisał w Batorym? Ile macie punktów? Zastanawiam się czy mam jakieś szanse...jestem finalistką konkursu kuratoryjnego, więc zyskuje 20 punktów, jednak zastanawiam się, czy w takiej sytuacji to w ogóle coś daje, czy mam jakąkolwiek szansę? Jak myślicie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zainteresowan A wie ktoś może, czy te testy można przeglądać IP: *.dynamic.chello.pl 16.05.13, 22:21 i zobaczyć, co się zrobiło źle? (Batory-> 29) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: A wie ktoś może, czy te testy można przegląda IP: 192.193.116.* 17.05.13, 08:20 Dzwoniłam wczoraj do Batorego, żeby spytać czy wynik 35 pkt jest wynikiem dobrym.. Dzień wcześniej byłam na konkursie angielskiego w Reytanie, wyniki testu predyspozycji były wywieszone przed szkołą. Osoby, które uzyskały 112 i mniej pkt - odpadły z rekrutacji. Punkty w Reytanie były mnożonoe x0,2 (max. 40), w Batorym x0,25 (max. 50), a więc te 115 w Retanie = 23 pkt po przeliczeniu = 28,75 w Batorym. Wracając do telefonu do Batorego.. Pani, która odebrała powiedziała, że 35 pkt to bardzo słaby wynik. Nie wiem jednak czy dobrze się zrozumiałyśmy. Może myślała, że pytam o 35pkt jako całkowitym wyniku z testu przed przeliczeniem... Wiem, że to nie super wynik, ale żeby od razu bardzo słaby....Emocje sprawiły, że już nie dopytałam o szczegóły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edyta Re: A wie ktoś może, czy te testy można przegląda IP: *.multimo.pl 17.05.13, 09:03 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Demeter Re: testy predyspozycji językowych IP: *.multimo.pl 18.05.13, 13:45 We Władku max. to 40 pkt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przetestowany Re: testy predyspozycji językowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.13, 13:05 A jak wam poszedł test po szóstej klasie? Ile w sumie uzbieracie punktów do swoich wymarzonych szkół? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: liii Re: testy predyspozycji językowych IP: *.205.69.110.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 27.05.13, 13:52 Ja mam 39 punktów. A jak Tobie poszło? I wszystkim pozostałym? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: testy predyspozycji językowych IP: 192.193.116.* 27.05.13, 15:28 Tylko 35 :( próbne wychodziły mi lepiej.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przetestowany test po szóstej klasie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.13, 15:34 tyle samo :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szóstoklasistka Re: test po szóstej klasie IP: *.cdma.centertel.pl 28.05.13, 15:30 40/40 :] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przetestowany ile punktów wystarczy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.13, 13:04 Ciekawe ile trzeba będzie mieć punktów w tym roku, żeby się dostać do Batorego, na Twardą albo do Władka... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szóstoklasistka Re: ile punktów wystarczy? IP: *.cdma.centertel.pl 29.05.13, 22:11 Będzie co ma być ale tak sobie myślę że jak ktoś nie napisał testu kompetencji na minimum 37 punktów i położył test z predyspozycji czyli zdobył punktów mniej niż 120/200 , a z matmy nie zrobił przynajmniej cósik to żegnaj mateksie i witaj rejonówko. Moja cokolwiek z basenem A Wy co sądzicie? Idę spać.......................... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: liii Re: ile punktów wystarczy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.13, 10:46 Mi się też tak wydaje...Ale pewnie w tym roku jest bardzo dużo wysokich wyników z testu szóstoklasisty, bo trudny nie był... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szóstoklasistka Re: testy predyspozycji językowych IP: *.cdma.centertel.pl 06.06.13, 14:36 dzisiaj chyba wyniki z matmy na Twardej? Piszcie!! U mnie w szkole już luz, a u Was? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: testy predyspozycji językowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.13, 19:46 Brałam udział jedynie w Mistrzu Pióra. 8/10. 10 nie było, dwie 9, więc chyba nieźle ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szóstoklasistka Re: testy predyspozycji językowych IP: *.cdma.centertel.pl 06.06.13, 23:23 Super Monika! A ja 7/10 z Pitagorasa :]. W Mistrzu Pióra nie brałam udziału. A mogę wiedzieć jak Ci poszedł test z predyspozycji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tata Re: testy predyspozycji językowych IP: 195.205.152.* 07.06.13, 11:12 7 pkt to bardzo dobry wynik. Przy Twoim niezłym wyniku z testów predyspozycji i jak się domyślam bardzo dobrym wynikiem z testu 6.klasisty, powinnaś dostać się do matexu, być może nawet z angielskim. Chociaż osobiście nie jestem przekonany czy akurat Twarda jest najlepszą szkołą w Warszawie, nawet matex. Na sieci można znaleźć dużo niepochlebnych opinii, a dobre wyniki z egzaminu gimnazjalnego to w dużej mierze zasługa uczniów tej szkoły, którzy, podobnie jak Ty są bardzo zdolni i pracowici. W Staszicu wyniki egzaminu były znacznie gorsze ale tam była klasa rejonowa, która mocno zaniżała średnią. Jeśli chodzi o ilość olimpijczyków w gimnazjach to Staszic był na jednym z pierwszych miejsc w olimpiadach matematycznych i informatycznych w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leks Re: testy predyspozycji językowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.13, 11:25 Ale co Twarda, to Twarda :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szóstoklasistka Re: testy predyspozycji językowych IP: 79.162.226.* 07.06.13, 13:42 Nie wiem czy Pan wie ale Twarda do tej pory miała również klasy rejonowe i to nie jedną, które zaniżały ogólny poziom szkoły.A i tak wszyscy biorą pod uwagę Twardą bo poziom w matexach jest zarąbisty.Od tegorocznego naboru nie ma już tam klas rejonowych.Więc gdzie ta szkoła tak naprawdę jest w rankingach będzie widać za 3 lata.Podobno mają świetną nauczycielkę od matmy.Pani Mędrzycka czy jakoś tak. Chwalą ją i uczniowie i rodzice.U mnie WŁADEK jest gimnazjum drugiego wyboru.To nie przypadek a przecież w rankingach jest ho ho ho!. Mój tata mówi ,że łatwiej jest uzyskać szkole wysokie miejsce w rankingu mając 2 klasy orłów a Twarda ma 6 klas więc ten fakt chyba dużo mówi.STASZIC super szkoła ale dla mnie za daleko więc nie startuje tam.Teraz czekam na wyniki z WŁADKA!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tata Re: testy predyspozycji językowych IP: 195.205.152.* 07.06.13, 14:04 Nie wiedziałem, że Twarda miała klasy rejonowe. To tłumaczy gorszy wynik w rankingu od Batorego, Władka czy Reytana. Inną sprawą jest, że czytałem kilka niepochlebnych opinii o tej szkole, ale zapewne o każdej szkole można je znaleźć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: testy predyspozycji językowych IP: *.180.178.226.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 07.06.13, 11:29 139 pkt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leks Re: testy predyspozycji językowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.13, 11:30 A gdzie się wybierasz, Moniko? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: testy predyspozycji językowych IP: *.180.178.226.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 07.06.13, 11:41 Chciałabym do Batorego, ale nie wiem jak mi poszedł konkurs z angielskiego. Jeśli nie Batory, to Twarda, klasa humanistyczna. A Ty? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leks Re: testy predyspozycji językowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.13, 11:44 Odwrotnie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: testy predyspozycji językowych IP: *.180.178.226.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 07.06.13, 11:49 Też klasa humanistyczna na Twardej? Brałeś udział w Mistrzu Pióra? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leks Re: testy predyspozycji językowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.13, 11:53 Nie, matematyczna albo zwykła dwujęzyczna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: liii Re: testy predyspozycji językowych IP: *.205.56.61.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 07.06.13, 15:08 Monika, a ile masz punktów ze sprawdzianu szóstoklasisty? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karolina Re: testy predyspozycji językowych IP: 94.42.85.* 12.06.13, 16:56 Gość portalu: Monika napisał(a): > Brałam udział jedynie w Mistrzu Pióra. 8/10. 10 > nie było, dwie 9, więc chyba nieźle ;) A to ciekawe co piszesz, bo byłam na Twardej i widziałam listy. Nie było żadnej Moniki, która otrzymałaby 8 punktów z Mistrza Pióra. Pewnie że inernet wszystko przyjmie, ale zeby aż tak;-p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: testy predyspozycji językowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.13, 17:07 nie mam na imię Monika ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karolina Re: testy predyspozycji językowych IP: 94.42.85.* 13.06.13, 08:49 Gość portalu: Monika napisał(a): > nie mam na imię Monika ;) Kolejne kłamstewko Moniko:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: testy predyspozycji językowych IP: *.147.121.29.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 13.06.13, 09:01 Chyba kiepsko znosisz stres lub/i fatalnie napisałaś testy... nie ujawnię prawdziwych danych, rzadko kto to robi, chociażby ze względu na dziwne osoby, które można tu spotkać... Miłego dnia :) i pisz do mnie na Berdyczów (sprawdź znaczenie, zanim odpiszesz). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geniusz Re: testy predyspozycji językowych IP: *.dynamic.chello.pl 13.06.13, 14:32 Uważaj, bo zaraz Ci wytknie kolejny fałsz : niemożliwe, abyś z Berdyczowa dojeżdżała na Twardą - za daleko do szkoły by było ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: testy predyspozycji językowych IP: *.147.121.29.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 13.06.13, 14:39 Nie zdziwię się ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Geniusz Re: testy predyspozycji językowych IP: *.dynamic.chello.pl 12.06.13, 21:38 genialny post ! Gratki ! Gdyby podpisała swój tekst jako "Kaczor Donald", też twierdziłabyś, że jest niewiarygodna, bo Kaczora nie było na liście ? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szóstoklasistka Re: testy predyspozycji językowych IP: *.cdma.centertel.pl 12.06.13, 21:52 Koledzy i Koleżanki piszcie coś konstruktywnego:-D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szóstoklasistka Re: testy predyspozycji językowych IP: *.cdma.centertel.pl 12.06.13, 21:56 Jak obstawiacie, jakie będzie minimum punktów na Twardej do matexu , jakie we Władku i w innych szkołach.Piszcie! :-D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przetestowany Re: testy predyspozycji językowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.13, 08:51 To może zacznij, Szóstoklasistko. Jak typujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: głos punkty rekrutacyjne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.13, 11:51 przejdźmy do konkretów :) pochwalcie się ile macie punktów rekrutacyjnych i do której szkoły? niech rodzice też napiszą ile uzbierały ich dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kandydat Re: punkty rekrutacyjne IP: *.warszawa.vectranet.pl 02.07.13, 14:17 148,6 na Twardą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kandy2 Re: punkty rekrutacyjne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.13, 11:00 To ile miałeś punktów z testu predyspozycji językowych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kandydat Re: punkty rekrutacyjne IP: *.warszawa.vectranet.pl 05.07.13, 20:31 165/200 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szóstoklasistka Re: punkty rekrutacyjne IP: *.cdma.centertel.pl 06.07.13, 11:38 Jeśli tyle zdobyłeś na teście predyspozycji to jakoś dziwny masz wynik końcowy.Może i tak jest.:-) Zobaczymy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X Re: punkty rekrutacyjne IP: *.dynamic.chello.pl 02.07.13, 22:39 147.4 Twarda/matex Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karolina Re: testy predyspozycji językowych IP: 94.42.85.* 17.05.13, 12:55 Czy w waszych szkołach byly wywieszone listy w wynikami? Zastanawiam się ile osób podeszło do tych testów. W Reytanie pisało 260 osób, a tylko 93 zakwalifikowaly sie do drugiego etapu. Piszcie jak u was. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szóstoklasistka Re: testy predyspozycji językowych IP: *.cdma.centertel.pl 20.05.13, 13:10 Podobno rok temu na twardej wystarczyło mieć 105/200 żeby się dostać.W tym roku test był znacznie trudniejszy więc nie wiem czy wystarczy 132/200.Pocieszam się że z matmy jestem mocna ale czy to wystarczy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: liii Re: testy predyspozycji językowych IP: *.30.78.38.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 22.05.13, 15:28 Skoro test był trudniejszy, to teoretycznie większa ilość osób napisała słabiej, więc prawdopodobnie potrzeba mniej punktów, żeby się dostać. Nie sądzisz? W tym roku test poszedł słabiej, a to, czy się dostaniemy zależy głównie od tego jak napisali inni, a skoro najlepszy wynik na Twardej to 168 punktów, podejrzewam, że pozostałych szkołach jest podobnie, a różnica między najlepszym wynikiem (na to np. 56 miejsc) a najgorszym może być duża, więc myślę, że masz szanse, jeżeli będziesz miała dodatkowe punkty, to bardzo duże. Ja mam 123 punkty, w przeliczeniu na Batorego nasz wynik różni się o niecałe 3 punkty. Mam 20 punktów za finalistkę i mam nadzieję, że mi to pomoże... Pocieszam się tym, że często jest tak, że im wyższy wynik, tym mniej takich osób. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przetestowany Re: testy predyspozycji językowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.13, 20:46 O ile dobrze pamiętam we Władku także najwyższym wynikiem było 168 punktów, najniższym nieco ponad 30. Rzeczywiście, rozpiętość spora. Ciekawe tylko ilu laureatów zdecyduje się na tę właśnie szkołę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szóstoklasistka Re: testy predyspozycji językowych IP: *.cdma.centertel.pl 23.05.13, 10:11 A jak wam poszła matma.Piszcie!!!45min na 10 zadań otwartych to stanowczo za mało. Zrobiłam 8/10 zadań.Zrobiłabym wszystkie gdybym miała ten kwadrans więcej. Nie wiem dlaczego dali tak mało czasu, we WŁADKU było znacznie więcej czasu choć zadania były w mojej ocenie trudniejsze. Dzięki za pocieszenie Liii. Najgorsze jest 4 miejsce bo poza pudłem no ale będzie co ma być, co mogłam to zrobiłam.Hejka! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tata Re: testy predyspozycji językowych IP: *.dynamic.chello.pl 01.06.13, 14:43 Może trochę kalkulacji ? To, co wszystkich najbardziej kusi na Twardej - to matematyka rozszerzona z językiem angielskim. Czyli walka o 28 miejsc ... Ile zajmą laureaci ? Oceniam, że w tej klasie będzie ok 8-10 osób ( sam znam 3 :-) Gadżety typu punkty za "świadectwo z paskiem", egzamin 6-klasisty (tu wszyscy kandydaci będą mieli 39-40 pkt) czy wysoka średnia (>5) nie będą raczej miały znaczenia. Zadecydują punkty dodatkowe, które maja finaliści konkursów przedmiotowych oraz laureaci i finaliści konkursów interdyscyplinarnych (Korczak i Dzieje Oręża) oraz wyniki Pitagoraska . No i oczywiście wynik testu predyspozycji językowych ( z tego co widziałem, na Twardej max był 179 pkt a nie 168, jak ktoś podawał). Wynik powyżej 150 pkt miało ponad 25 osób ... Wszystkim życzę powodzenia i ... niech na Twardą trafią najlepsi :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szóstoklasistka Re: testy predyspozycji językowych IP: 79.162.227.* 01.06.13, 15:27 Ma Pan rację to moja wymarzona klasa,ale matex z niemieckim też nie jest zły. Ja w przyszłości myślę o studiach technicznych, a niemiecki jest językiem tam mile widzianym [ tak przynajmniej mówi mój tata]. Reszta klas rzeczywiście mnie nie interesuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: testy predyspozycji językowych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.13, 12:47 Jak wynikało z listy wywieszonej we Władku na 28 miejsc w klasie dwujęzycznej zgłoszonych jest 13 laureatów (jak dotąd :-)). Pozostaje więc chyba tylko 15 miejsc ..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szóstoklasistka Re: testy predyspozycji językowych IP: *.cdma.centertel.pl 23.05.13, 21:00 A z jakiego przedmiotu jesteś finalistką Lii? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: liii Re: testy predyspozycji językowych IP: *.31.114.39.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 23.05.13, 22:47 Z polskiego. Jestem trochę zła, bo zabrakło mi 2 lub 3 punktów do laureatki... :c Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szóstoklasistka Re: testy predyspozycji językowych IP: *.cdma.centertel.pl 24.05.13, 16:17 Gratuluję!!! Ja również pisałam z polskiego, ale na etapie szkolnym zabrakło mi dwóch punktów. Może pamiętasz było tam takie zadanie, w którym trzeba było skreślić złe dokończenie zdania, a ja oczywiście podkreśliłam dobre. Straciłam na nim 5 punktów. Bardzo żałuję :[ A ty jesteś finalistką - kilkanaście punktów do przodu za konkursy. Jeszcze raz gratuluję! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: liii Re: testy predyspozycji językowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.13, 10:57 Dziękuję :) W Batorym dostaję 20 punktów, w Żmichowskiej tylko 5. W innych szkołach nie wiem dokładnie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: testy predyspozycji językowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.13, 11:15 Ciekawe co będzie na Angielskiej Zabawie w Batorym... Ponad 300 osób dostało się do II etapu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: liii Re: testy predyspozycji językowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.13, 12:40 Szczerze mówiąc myślałam, że dostanie się więcej, ponieważ kiedy ja się zgłaszałam, byłam 717 osobą, a jednak to etap internetowy... :P Monika, a Ty się dostałaś, tak? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: testy predyspozycji językowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.13, 13:03 Tak, dostałam się. Brałam też udział w konkursie angielskiego w Reytanie. Zobaczymy, który konkurs będzie trudniejszy. Jeśli chodzi o Twardą, brałam udział w Mistrzu Pióra. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szóstoklasistka Re: testy predyspozycji językowych IP: *.cdma.centertel.pl 26.05.13, 14:18 Monika a ile miałaś punktów z testu z predyspozycji na Twardej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: testy predyspozycji językowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.13, 14:51 41,66 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szóśtoklasistka Re: testy predyspozycji językowych IP: *.cdma.centertel.pl 26.05.13, 12:15 Liii a jak poszła Ci matma na Twardej? I w ogóle wszystkim. Piszcie!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: liii Re: testy predyspozycji językowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.13, 12:41 Nie pisałam matmy na Twardej i nie startuję tam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leks Re: testy predyspozycji językowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.13, 11:26 A gdzie się wybierasz Liii? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: liii Re: testy predyspozycji językowych IP: *.205.46.238.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 07.06.13, 14:49 Jak się uda to do Batorego, drugiego wyboru- Żmichowska :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tata Re: testy predyspozycji językowych IP: *.dynamic.chello.pl 07.06.13, 11:25 Wczoraj oglądałem listy z wynikami Pitagoraska na Twardej. Trochę statystyki : w konkursie udział wzięło 272 zapaleńców, 10 pkt - nie było :-( 9 pkt - 3 osoby 8 pkt - 4 osoby 7 pkt - 13 osób 6 pkt - 24 osoby 5 pkt - 40 osób reszta - poniżej 5, czyli bez punktów Powoli można już chyba podliczać swoje punkty, wszak oceny roczne z podstawowych przedmiotów wszyscy już chyba znają - Proponuję konkurs: ile punktów będzie wynosiło minimum do matexu z angielskim ? Mój strzał : 145 pkt :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leks Re: testy predyspozycji językowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.13, 11:29 A jak typujesz punkty do Batorego i do Władka? Ile Twoim zdaniem powinno wystarczyć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szóstoklasistka Re: testy predyspozycji językowych IP: 79.162.226.* 07.06.13, 14:05 To ja tuż tuż :-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jckpl Re: testy predyspozycji językowych IP: *.centertel.pl 22.06.13, 10:06 w zeszłym roku na 13 miejscu osoba miała 137,9 pkt Odpowiedz Link Zgłoś
alpha_beata Re: testy predyspozycji językowych 22.06.13, 10:26 Jak liczycie te punkty, czy tylko z testu predyspozycji, czy sumujecie je także z egzaminem szóstoklasisty, ocenami itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mama Re: testy predyspozycji językowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.13, 11:06 Smujemy przeliczone punkty z testu predyspozycji, testu szóstoklasisty, oceny, punkty za pasek, w przypadku Twardej np., punkty konkursy uwzględniane w rekrutacji (mistrz pióra w humanistycznej, mały pitagoras w matematycznej - twarda). Odpowiedz Link Zgłoś
pasjanna Re: testy predyspozycji językowych 01.06.13, 21:51 Podaję wyniki, które zamieściło na swojej stronie jedno z warszawskich gimnazjów. W Warszawie test pisało 2920 kandydatów, liczba miejsc we wszystkich klasach dwujęzycznych to 1404, czyli około 2 kandydatów na 1 miejsce. Wynik maksymalny (200 pkt. na 200) uzyskało 27 uczniów. Minimalny wynik wyniósł 22 punkty. Średni wynik wyniósł 94,2 pkt. 10% kandydatów uzyskało wynik równy lub wyższy 134 pkt. 25% kandydatów uzyskało wynik równy lub wyższy 113 pkt. 50% kandydatów uzyskała wynik równy lub wyższy niż 91 pkt. 75% kandydatów uzyskało wynik równy lub wyższy niż 72 pkt Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leks Re: testy predyspozycji językowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.13, 02:08 Pasjanno, coś się nie zgadza z tymi procentami. Wyniki razem powinny dać 100 %, a dają 160%. Jak to możliwe? Na stronie którego gimnazjum podano te statystyki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leks Re: testy predyspozycji językowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.13, 02:24 Przepraszam, już rozumiem jak jest z tymi procentami. Mój błąd :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olo Re: testy predyspozycji językowych IP: *.warszawa.vectranet.pl 06.06.13, 15:31 Kiedy wyniki testu predyspozycji do klasy zerowej w Żmichowskiej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tata Re: testy predyspozycji językowych IP: 195.205.152.* 07.06.13, 10:35 Dla pocieszanie tych, którym test poszedł średnio, powiem, że jest napewno trochę przypadków, gdzie zdający test predyspozycji językowych na pierwszym miejscu wyboru ma szkołę niedwujęzyczną. Sam znam kilka takich przypadków (m.in. mój syn), który wybrał gimnazjum Staszica. Tak więc nawet wynik w okolicach 50% daje szansę na dostanie się do któregoś z dwujęzycznych gimnazjów. Chociaż napewno nie do Władka, Reytana czy matexów na Twardej, bo tam jest pewnie po 5-6 kandydatów na 1 miejsce i tylko wynik z pierwszego wymienionego tu przedziału daje jakieś szanse. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leks Re: testy predyspozycji językowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.13, 11:22 Ciekawe czy jak się miało powyżej 140 z testu predyspozycji, niemal komplet z testu szóstoklasisty oraz z ocen, ale mało punktów (albo wcale) z konkursów to będzie jakakolwiek szansa na Twardą, Batorego lub Władysława? Ech... tyle jeszcze trzeba czekać na wyniki, a cierpliwość nie jest moją mocną stroną :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tata Re: testy predyspozycji językowych IP: 195.205.152.* 07.06.13, 12:01 No to zależy ile dokładnie miałeś tych pkt. z testu, ale generalnie może być ciężko, bo w tych dodatkowych konkursach można było zdobyć ponad kilkanaście pkt (po przeliczeniu na pkt testu predyspozycji) czyli 140 pkt to odpowiednik jakiś 120 pkt a tyle to już dość dużo osób dostało. Do tego jeśli nie miałeś 40 pkt ze sprawdzianu to kolejne 1-2pkt mniej. Tak jak liczyłem to w woj. mazowieckim było chyba ok 1tyś dzieci, które dostało 39-40pkt. Więc do matexu na Twardą może być kłopot, ale do pozostałych klas na 99% powinieneś się dostać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leks Re: testy predyspozycji językowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.13, 12:03 Tak też myślę. Matex chyba mi przeszedł koło nosa, ale może uda się gdzie indziej. Dzięki za słowa otuchy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drugi tata Re: testy predyspozycji językowych IP: *.dynamic.chello.pl 07.06.13, 12:30 Jeszcze jedna uwaga do wyników konkursu matematycznego na Twardej : wiadomo, że matexy są klasami dla dzieci szczególnie uzdolnionych matematycznie i lubiących ten przedmiot (bo taka była idea ich stworzenia). Zadania konkursowe nie były trudne, mogło być jedynie mało czasu na zrobienie wszystkich. Natomiast zrobienie 5 zadań dla dziecka "dobrego" z matematyki nie powinno być problemem - skąd w takim razie wśród kandydatów tyle wyników"0" czy "1" ? Przecież to matematyczna porażka ... Takie wyniki powinny dyskwalifikować przy rekrutacji do tej właśnie klasy. Może sie bowiem zdarzyć, że do matexu trafi ktoś dzięki tytułowi Laurata z wiedzy o Korczaku czy dziejach oręża polskiego i dobremu wynikowi z testu językowego - a nie o to chyba w tej klasie chodzi ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tata Re: testy predyspozycji językowych IP: 195.205.152.* 07.06.13, 13:21 Ciężko jest mi wypowiadać się w sprawie trudności zadań bo ich nie widziałem, ale jedno które usłyszałem wykraczało poza standardowe schematy i nawet ja potrzebowałem się chwilę zastanowić aby znaleźć (to w gruncie rzeczy proste) rozwiązanie. W momencie, kiedy na zadanie jest 6 min - na przeczytanie, zrozumienie, wykonanie obliczeń i napisanie odpowiedzi, bardzo łatwo o prosty błąd, który skutkuje brakiem punktu. Poza tym ważne jest też odpowiednie zarządzanie czasem, z czym dzieci w tym wieku mogą mieć problem. Mój syn zdążył zrobić 8/10 zadań ale dostał tylko 5pkt, a jest dzieckiem uzdolnionym matematycznie co potwierdził w wielu innych konkursach. Jeśli zaś chodzi o laureatów konkursów to nie zapominajmy, że jest ich raptem kilkudziesięciu i wątpię aby laureci konkursu polonistycznego szli do matexu. Jeśli dobrze rozumiem to klasy dwujęzyczne nie są dla dzieci uzdolnionych matematycznie/humanistycznie ale właśnie dla dzieci o zdolnościach językowych, a dodatkowo w jednym z tych dwóch obszarów. Chyba nie byłoby dobrze gdyby do takiej klasy dostał się geniusz matematyczny, który ma kłopoty z nauką języków i musi uczyć się niektórych przedmiotów np. po angielsku. W tym wypadku lepsze raczej będzie gimnazjum Staszica, gdzie są 2 klasy prowadzone specjalnym programem autorskim profersora z UW. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drugi tata Re: testy predyspozycji językowych IP: *.dynamic.chello.pl 07.06.13, 14:53 Dwujęzyczność w gimnazjach to bardzo "śliski" temat - w 99% przypadków stanowi to tylko furtkę, pozwalająca szkole uciec od rejonowości, zaś prowadzenie innych przedmiotów w języku obcym to fikcja. Co do relacji Staszic-Twarda niech odpowiedzą liczby. Polecam sprawdzić wyniki za rok ubiegły i poprzedni w olimpiadach i konkursach kuratoryjnych dla gimnazjów. Klasy matematyczne z Twardej, prowadzone przez p. Mędrzycką wg jej autorskiego programu zgarniają większość nagród, Staszic zostaje w tyle ... natomiast Liceum Staszica to matematyczny "numer 1" w Polsce i tego nie mam zamiaru kwestionować . Rozszerzony program matematyki na Twardej to większa ilosc godzin ale również szerszy zakres matematyki. Pozwala to uczniom 1 i 2 klas gimnazjum startować jak równy z równym w konkursach przewidzianych dla klas trzecich i często w nich wygrywać. A co do punktacji : Laureat konkursu interdyscyplinarnego( Korczak lub te nieszczesne "Dzieje oręża ...") dostaje 12 pkt , finalista 6 pkt, finalista konkursu przedmiotowego np z przyrody dostaje 12 pkt. Za Pitagoraska jest max 10 pkt - i gdzie tu sens ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tata Re: testy predyspozycji językowych IP: 195.205.152.* 07.06.13, 15:08 Tylko czy laureat konkursu Korczaka startuje do matexu? Szczerze wątpię. Poza tym był również kuratoryjny konkurs matematyczny i za to są także dodatkowe punkty. Dlaczego akurat ten jeden konkurs Pitagorska ma determinować czy dziecko jest lepsze od innego dziecka. Mój syn niestety nie został finalistą konkursu kuratoryjnego a odnosił sukcesy w innych, także ogólnopolskich konkursach. Tak to już jest, że szkoła ustala jakieś kryteria, które nie wszystkim pasują. Ja to akurat akceptuję. Co do porównania szkół to nie chcę prowadzić tu sporu bo nie mam danych porównawczych. Jedyne co pamiętam z dnia otwartego w Staszicu to informacja, że bodajże są drudzy w Polsce jeśli chodzi o ilość lauratów (chyba Olimpiady Matematycznej), a pierwsza szkoła nie była z Warszawy. Oczywiście należałoby tu porównać kilka lat a nie jeden konkretny rok. Jeśli zaś chodzi o szkoły dwujęzyczne to test sprawdza jednak pewne umiejętności lingwistyczne i gdyby chodziło o selekcję pod kontem matematyki to zapewne wyglądałby inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leks Re: testy predyspozycji językowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.13, 15:14 ja znam jednego laureata konkursu o Korczaku, który startuje do klasy matematycznej. chyba nie ma reguły... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jckpl Re: testy predyspozycji językowych IP: *.centertel.pl 22.06.13, 09:21 Ja zadania widziałem, bo poprosiłem o wgląd do pracy syna, Zadania może nie były zbyt trudne, ale kilka było dość ciężkich, a kilka podchwytliwych. Zdecydowanie było za mało czasu na rozwiązania 45 minut na 10 takich zadań to porażka, było jedno takie zadanie nad którym ja musiałbym posiedzieć z 10 minut. Mój syn też jest dobry z matematyki i też zdążył zrobić tylko 8 na 10, z 2 zadań których nie zdążył zrobić, jak go zapytałem w domu to jednego nie zrozumiał, a na drugie w domu od razu mi odpowiedział poprawnie, nie napisał odpowiedzi bo się zastanawiał nad innymi i nie zdążył. Niestety dostał tylko 4pkt, z 4 zadań zrobionych źle 2 zrobił źle, a w 2 pomylił się o 1, w jednym w prostym odejmowaniu czekoladek źle odjął, a w drugim dobrze policzył liczby całkowite podzielne przez 8 i 12 - wyszło mu że było i 16, tylko że odjął je od 100, a powinien odjąć od 99, bo w poleceniu było mniejsze od 100. Uważam, że te błędy zrobił z pośpiechu i braku czasu, tak jak i nie zrobił tego łatwego zadania na które po zapytaniu w domu podał od razu poprawną odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
nowa030 Re: testy predyspozycji językowych 07.06.13, 13:23 Witajcie, otóż to....... całkowicie zgadzam się z - drugim tatą -. Punkty z konkursów kuratoryjnych powinny być honorowane adekwatnie do wybranej klasy. Mój syn w teście predyspozycyjnym miał 139 pkt. (wg statystyk przez kogoś podanych był w 10% najwyższych wyników), Pitagorasa napisał 7/10 - też wynik jeden z lepszych. Reszta dająca punkty podobna jak u innych ( pasek, oceny celujące itd...). Ale w starciu z finalistą, np. Korczaka, piszącego Małego Pitagorasa na 1/10 szans raczej nie ma. Dodam, że pierwszy wybór mojego syna to matex z ang. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drugi tata Re: testy predyspozycji językowych IP: *.dynamic.chello.pl 07.06.13, 13:42 Pozdrowienia dla Marcina - mam nadzieję, że sie dostanie ;-) (Trafiłem ?) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tata Re: testy predyspozycji językowych IP: 195.205.152.* 07.06.13, 13:48 Finalista Korczaka otrzyma 6pkt za konkurs i 0 za Pitagorasa. Pani syn ma 7pkt za Pitagorasa i doskonały wynik z testu predyspozycji. Tak więc myślę, że ma bardzo duże szanse aby dostać się do matexu (szczególnie, że ma jeszcze oceny celujące na świadectwie - co też nie jest regułą w wielu szkołach). Mój syn chociaż osiągnął najlepszy wynik w szkole w konkursie kuratoryjnym z przyrody, nie ma 6 na świadectwie, bo nauczyciel po prostu nie stawia szóstek. Być może gdyby przygotował kilka dodatkowych prac (niekoniecznie samodzielnie, bo kto to sprawdzi?) i bardzo się podlizywał na lekcji i kółku przyrodniczym to wtedy miałby szansę na szóstkę. Ja jednak uważam, że zmuszanie dzieci do walki o 6 z każdego przedmiotu to przesada. Dzieci powinny skupić się na tym co lubią i co im wychodzi, a resztę czasu przeznaczyć na zabawę, sport i czytanie książek. Odpowiedz Link Zgłoś
nowa030 Re: testy predyspozycji językowych 07.06.13, 14:08 Być może gdyby przygotował kilka dodatkowych prac (niekoniecznie samodzielnie, bo kto to sprawdzi?) i bardzo się podlizywał na lekcji i kółku przyrodniczym to wtedy miałby szansę na szóstkę. Ja jednak uważam, że zmuszanie dzieci do walki o 6 z każdego przedmiotu to przesada Może jestem nadwrażliwa, ale ten fragment potraktowałam jako delikatną aluzję...... Mój syn ma szóstki, ale nie napisałam, że wszystkie.... Zmuszać, wymuszać.... - kojarzy mi się z dyktaturą, ja mojego syna wspieram, nie zmuszam do nauki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tata Re: testy predyspozycji językowych IP: 195.205.152.* 07.06.13, 14:30 Bynajmniej. Moja uwaga dotyczyła akurat szkoły mojego syna, gdzie często szóstki nie wynikają z ponadprzeciętnej wiedzy lub osiągnięć dziecka, a raczej z dodatkowej pracy (często rodziców) wykonanej w domu i większości opartej o informacje znalezione w wikipedii. Osobiście uważam, że ocenę 6 na świadectwie powinny otrzymać dzieci, które poza dobrymi wynikami sprawdzianów szkolnych, wykazały się także w konkursach wiedzy na poziomie dzielnicowym bądź wojewódzkim. Niestety z moich obserwacji wynika, że często oceny celujące mają dzieci bardzo pracowite lub bardzo pracowitych rodziców. Znam przypadki, gdzie dziecko ze średnią 5.5 otrzymało niewiele ponad 30 pkt ze sprawdzianu szóstoklasisty oraz dzieci ze średną 4.5 z wynikami 38-40. Akurat wyniki Pani syna w obiektywnych sprawdzianach świadczą o czymś więcej i gratuluję zdolnego dziecka, a skoro jest jeszcze pracowite i chętne do nauki to tym bardziej mogę pozazdrościć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szóstoklasistka Re: testy predyspozycji językowych IP: 79.162.226.* 07.06.13, 16:22 Czy Pana syn startuje na Twardą? Odpowiedz Link Zgłoś
dzieci_2000 Re: testy predyspozycji językowych 07.06.13, 14:38 Gość portalu: drugi tata napisał(a): > zrobienie 5 zadań dla dziecka "dobrego" z matematyki nie powinno być > problemem - skąd w takim razie wśród kandydatów tyle wyników"0" czy "1" ? > Przecież to matematyczna porażka ... Takie wyniki powinny dyskwalifikować przy > rekrutacji do tej właśnie klasy. Nie zapominaj, że w teście mogą brać udział także uczniowie klas 5-tych. Obstawiam, że wyniki "0" i "1" mogą dotyczyć piątoklasistów. Odpowiedz Link Zgłoś
nowa030 Re: testy predyspozycji językowych 07.06.13, 15:29 Być może te niskie wyniki osiągnęły osoby, które wybierając klasę humanistyczną, pisały równolegle Pitagorasa ( nie wiedzieć czemu, bo przecież punkty się nie sumują). Nie jestem gołosłowna - znam trzy osoby, które tak postąpiły Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tata Re: testy predyspozycji językowych IP: *.warszawa.vectranet.pl 08.06.13, 18:22 Ja sprawdziłem i takich osób było całkiem sporo. Chociaż niektórzy wcale nie mieli złych wyników z Pitagorasa. Być może niektóre dzieci chciały się sprawdzić w obu obszarach. Podobnie jak mój syn, który nie wybrał gimnazjum dwujęzycznego na pierwszym miejscu, a mimo to startował w teście predyspozycji językowych i konkursach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szóstoklasistka Re: testy predyspozycji językowych IP: *.cdma.centertel.pl 10.06.13, 13:50 Jak obstawiacie, jakie będzie minimum punktów na Twardej do matexu i jakie we Władku.Piszcie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: liii Re: testy predyspozycji językowych IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 14.06.13, 16:05 Ja mam takie samo pytanie jeśli chodzi o Batorego i Żmichowską...;) Jak uważacie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość 1. Re: testy predyspozycji językowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.13, 15:45 Ja myślę, że w Batorym będzie około 90 punktów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wróżka Re: testy predyspozycji językowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.13, 14:09 Co do Batorego - raczej ponad 100. Co do Twardej... trudno powiedzieć. Z jednej strony dużo chętnych, ale i też klas sporo. No i zależy do której klasy. W mateksie próg może być wyższy, ale do reszty nie powinien być zaporowy :) Do Władysława IV pewnie będzie potrzeba dobrze ponad 100 punktów do klasy dwujęzycznej i ok. 75 do matematycznej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karolina Re: testy predyspozycji językowych IP: 94.42.85.* 18.06.13, 14:55 Czy wiecie kiedy będą wyniki z Batorego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość 1. Re: testy predyspozycji językowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.13, 15:30 dziś o 16.00 ale jak myślicie która klasa w Batorym ma więcej chętnych?? ja myślę, że to raczej z francuskim i włoskim no bo wszyscy myślą że niemiecki to zło :p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: liii Re: testy predyspozycji językowych IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 18.06.13, 16:26 Ponad 100 do Batorego to znaczy ile? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rodzic Re: testy predyspozycji językowych IP: *.dynamic.chello.pl 18.06.13, 20:40 A może ktoś wie jakie były progi w ubiegłym roku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rodzic3 Re: testy predyspozycji językowych IP: 79.162.226.* 20.06.13, 09:01 Tak sobie myślę i liczę to minimalne progi będą takie: WŁADEK dwujęzyczna 104/120 WŁADEK matma 72/80 TWARDA MATEX i HUMAN 140/168 ale to tylko wróżenie z fusów............ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rodzic3 Re: testy predyspozycji językowych IP: *.cdma.centertel.pl 20.06.13, 12:44 Taka ciekawostka.Największy skok w rankingu gimnazja warszawskie. Twarda 42 2012r. -16 miejsce 2013r. - 7 miejsce I TO MAJĄC 6 KLAS!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drugi tata Re: testy predyspozycji językowych IP: *.dynamic.chello.pl 20.06.13, 12:48 Możesz podać jakiś link do tego rankingu ? A co do Twardej, to dodatkową ciekawostką jest to, ze w tym roku kończyły ją jeszcze normalne klasy rejonowe, a nie tylko dwujęzyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dede Re: testy predyspozycji językowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.13, 14:18 To niezupełnie tak, jak pisze rodzic. Bez niepublicznych - faktycznie: egzaminy.edu.pl/ranking-gimnazjow-w-warszawie-2012.html Z niepublicznymi: wardakowie.pl/najnowsze/ranking-gimnazjow-warszawskich-2012 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GG Re: testy predyspozycji językowych IP: *.dynamic.chello.pl 20.06.13, 14:28 To wszystko są dane z roku 2012 - Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mama Re: testy predyspozycji językowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.13, 14:31 egzaminy.edu.pl/ranking-gimnazjow-w-warszawie-2012.html Który ranking jest rzetelny? Dane za 2013 będą po udostępnieniu wyników egzaminu gimnazjalnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: liii Re: testy predyspozycji językowych IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 20.06.13, 15:02 Jak myślicie, ile punktów do Batorego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leks Re: testy predyspozycji językowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.13, 15:38 na pewno ponad 100. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rodzic3 Re: testy predyspozycji językowych IP: *.cdma.centertel.pl 20.06.13, 20:18 Artykuł w Gazecie Wyborczej wklej: Najlepsze gimnazjum w Warszawie - na Pradze [RANKING] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drugi tata Re: testy predyspozycji językowych IP: *.dynamic.chello.pl 20.06.13, 22:21 to także ranking z 2012 roku - czyli nic nowego ... Odpowiedz Link Zgłoś