Dodaj do ulubionych

znak ryby na samochodzie

16.04.02, 10:26
Witam
Od jakiegos czasu, przygladam sie roznym samochodom, i na niektorych jest
naklejona naklejka w ksztalcie ryby, taka niedokonczona osemka, oczywiscie
obrocona o 90 stopni. Czy ktos wiec co to oznacza, sam wiem ze kiedys taki znak
mieli chrzescijanie, ale teraz nie wiem, moze to jakas sekta :) ?
Obserwuj wątek
    • Gość: Poważny Re: znak ryby na samochodzie IP: 195.94.207.* 16.04.02, 10:29
      To reklama sklepu Flądra. Mieści się na Puławskiej. Możesz kupić 10 kilo ryb za
      darmo, ale musisz nakleić sobie takie coś - to nie schodzi tak łatwo. Ja nie
      mogę oderwać i też z tym jeżdżę.
      • ambush Re: znak ryby na samochodzie 16.04.02, 10:32
        Gość portalu: Poważny napisał(a):

> To reklama sklepu Flądra. Mieści się na Puławskiej. Możesz kupić 10 kilo ryb za
        >
        > darmo, ale musisz nakleić sobie takie coś - to nie schodzi tak łatwo. Ja nie
        > mogę oderwać i też z tym jeżdżę.

Ciekawe, a jakie to ryby?
        • sloggi Re: znak ryby na samochodzie 16.04.02, 10:39
          To ryby co piły.
    • Gość: Jarek Re: znak ryby na samochodzie IP: *.siemens.pl 16.04.02, 10:47
      Masz racje, to jak najbardziej sekta ;-)
      Kiedys sekta ta nazywala sie po prostu chrzescijanstwo, ale poniewaz obecnie 90%
      przejawow ich dzialalnosci jest idealnie zgodnych z wydana notabene przez nich
      samych broszura pt. "jak ustrzec sie od sekty", wiec pora juz zaczac nazywac ich
      po imieniu... :-)))
    • Gość: chiant Re: znak ryby na samochodzie IP: *.unknown.uunet.be 16.04.02, 20:15
      Ten znak oznacza, ze posiadacz samochodu chce wyrazic swoja wiare wobec tych,
      ktorzy za nim jada i wszystkim tym, ktorzy ogladaja jego samochod. Z tego co
      sie orientuje, czynia tak Katolicy - czy inni - nie wiem. Ciekawym tematem
      jednak byloby sprawdzic jak jezdza - czy to, co jest deklarowane,
      odzwierciedlone jest w zachowaniu kierowcy...
      • Gość: Skalar Re: znak ryby na samochodzie-JA WIEM IP: *.acn.waw.pl 16.04.02, 20:35
        Dla waszej wiadomości chrześcijaństwo to żadna sekta. Rybę na samochodzie mają
        protestanci (np. ja, a dla mało poinformowanych protestanci to tak jak
        katolicy, też wieżą w Boga i są zupełnie normalni)
        • k_rzyzak Re: znak ryby na samochodzie-JA WIEM 16.04.02, 22:18
          Gość portalu: Skalar napisał(a):

> Dla waszej wiadomości chrześcijaństwo to żadna sekta. Rybę na samochodzie mają
          > protestanci (np. ja, a dla mało poinformowanych protestanci to tak jak
          > katolicy, też wieżą w Boga i są zupełnie normalni)

Świetnie ,że Ktos odpowiedział powaznie.Ja rowniez nie wiedziałem co to znaczy.
          Powiedz Skalarze własciwie dlaczego protestanci mają rybę?
          Pozdr.
          • japoneczka Re: znak ryby na samochodzie-JA WIEM 17.04.02, 08:16
            k_rzyzak napisał(a):

> Powiedz Skalarze własciwie dlaczego protestanci mają rybę?
            > Pozdr.

Pomyłka. Protestanci mają kota, a nie rybę.
            • Gość: Raffix Re: Czy to ta sama japoneczka? IP: *.braun.de 18.04.02, 17:48
              japoneczka napisał(a):
              > Pomyłka. Protestanci mają kota, a nie rybę.
              Czy to ta sama Japoneczka, co krytykowała głupotę na tym forum, czy też ktoś się
              pod Nią podszywa?
          • jhbsk Re: znak ryby na samochodzie-JA WIEM 17.04.02, 08:28
            k_rzyzak napisał(a):
            >
            > Świetnie ,że Ktos odpowiedział powaznie.Ja rowniez nie wiedziałem co to znaczy.
            > Powiedz Skalarze własciwie dlaczego protestanci mają rybę?
            > Pozdr.

Jeśli się nie mylę to pierwsze litery greckiego zdania Jezuz Chrystus Syn Boży tworzą grecki wyraz ryba.
            Ryba była symbolem pierwszych chrześcian. Ten wątek pojawia się między innymi w Quo Vadis
            Sienkiewicza.
        • antek1 Re: znak ryby na samochodzie-JA WIEM 18.04.02, 17:45
          Gość portalu: Skalar napisał(a):

> Dla waszej wiadomości chrześcijaństwo to żadna sekta. Rybę na samochodzie mają
          > protestanci (np. ja, a dla mało poinformowanych protestanci to tak jak
          > katolicy, też wieżą w Boga i są zupełnie normalni)

Też tak sądziłem, ale raz zapytałem kierowcę (od ryby) na parkingu czy to prawda.
          Odpowiedział, że to znak chrześcijan, a on jest katolikiem i wielu jego znajomych
          ze znaczkiem to katolicy. I jak ?
          Podobno można oczekiwać od takich kierowców etycznego zachowania się na drodze
          (chyba przestrzegania przepisów, jak rozumiem ?)
    • Gość: martin Re: znak ryby na samochodzie IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 16.04.02, 23:00
      sekta "maletretowana ryba"
      • Gość: dandy Re: znak ryby na samochodzie IP: *.horsens.dk 17.04.02, 10:15
        Protestanci nie uzywaja ryby jako znaku odnoszacego sie do religii, robia to
        tylko katolicy. To tak dla scislosci.

A moze znak ten jest przeciwwaga dla gwiazdy Dawida, uzywany przez zwolennikow
        Rydzyka ?
        • Gość: ambush Re: znak ryby na samochodzie IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 17.04.02, 11:43
          Gość portalu: dandy napisał(a):

> Protestanci nie uzywaja ryby jako znaku odnoszacego sie do religii, robia to
          > tylko katolicy. To tak dla scislosci.
          >
          > A moze znak ten jest przeciwwaga dla gwiazdy Dawida, uzywany przez zwolennikow
          > Rydzyka ?

widze, ze tyle ile postow , tyle odpowiedzi rozniacych sie od siebie. Znajomi mi
          powiedzieli ze jednak to chodzi o chrzescijan, ciekawe.
          • Gość: dandy Re: znak ryby na samochodzie IP: *.horsenskom.dk 17.04.02, 13:44
            Zyje w srod protestantow - luteranow, juz od ponad 32 lat i nie widzialem u
            nich ryby.

Powtarzam: znak ryby jest symbolem Chrzescijan - KATOLIKOW

• ambush Re: znak ryby na samochodzie 17.04.02, 13:56
              Gość portalu: dandy napisał(a):

> Zyje w srod protestantow - luteranow, juz od ponad 32 lat i nie widzialem u
              > nich ryby.
              >
              > Powtarzam: znak ryby jest symbolem Chrzescijan - KATOLIKOW
              >
              >

W jakim wiec celu przykleja sie to do samochodu skoro w Polsce jest 99.99%
              katolikow (heheheh). Jesli ma to byc oznaka ich wielkiej wiary, to ja dziekuje,
              wiara nie jest na pokaz, to jest dewotyzm.
            • Gość: krokodyl Re: znak ryby na samochodzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.13, 23:42
              A może to po prostu zwykłe pojebusy i nie ma sensu dorabiać ideologii?.
    • cubic Re: znak ryby na samochodzie 17.04.02, 14:23
      Ryba była znakiem pierwszych Chrześcijan. Byli oni prześladowani, więc
      rozpoznawali się rysując na piasku rybę. Obecnie taki znak noszą osoby mocno
      wierzące, czasami nawet schodzące na skraj dewocji.
      Pzdr
      Cubic
      • Gość: chiant Re: znak ryby na samochodzie IP: *.unknown.uunet.be 17.04.02, 14:50
        OK. Wiemy juz kto wozi ze soba rybe. Pozostaje pytanie, co to wnosi? Po co? Ja
        kiedys nakleilem taka rybke zeby zamanifestowac ze jestem Chrzescijaninem i to
        wszystko. To podobne zachowanie jak np. noszenie krawatu w bialo-czerwone
        paski, zakladanie dresow czy noszenie opaski 'AK'. A moze co innego? Oswieccie
        mnie!
        • Gość: Mike Re: znak ryby na samochodzie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.04.02, 18:18
          Gość portalu: chiant napisał(a):

> ...Ja kiedys nakleilem taka rybke zeby zamanifestowac ze jestem Chrzescijaninem
          > i to
          > wszystko. To podobne zachowanie jak np. noszenie krawatu w bialo-czerwone
          > paski, zakladanie dresow ...

No to jest niezłe porównanie:))
          • Gość: Gosc Re: znak ryby na samochodzie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.04.02, 18:24
            Gdybym byl chrz. to bym manifestowal swoja wiare raczej w sposob wskazany przez
            Pismo. A moze tam jest cos na temat nalepek?
            • cubic Re: znak ryby na samochodzie 19.04.02, 20:59
              W Piśmie Świętym raczej o naklejkach nic nie ma. A porównania typu: krawat w
              paski, opaska "AK", czy Matka Boska w klapie Lecha Wałęsy to właśnie to o co
              chodzi. Wiele osób jest katolikami prakaktykującymi ale wstydzą się tego.
              Osoby z rybą chcą zamanifestować to, że oni się nie wstydzą!!!
              I oto tu chodzi!!!
              Cubic
              • Gość: jorgus Astrologia IP: *.acn.waw.pl 19.04.02, 22:37
                W astrologii, prócz roku zodiakalnego, istnieją dłuższe odcinki czasu - epoki
                zodiakalne, które trwają tyle ile trwa zakreślenie przez gwiazdę północną
                maleńkiego kółeczka wokół bieguna niebieskiego( a może cos popieprzyłem?)Trwa
                to ok. 2000 lat. Te epoki określane są również znakami zodiaku. I tak, kiedy
                urodził się Chrystus, ludzkość weszła w epokę RYBY. Teraz, po dwóch tysiącach
                lat, zaczęła się epoka WODNIKA. Znak ryby, wynika z tego, byłby wcześniejszy
                niż chrześcijaństwo i został tylko przez chrześcijan przejęty, jako znak nowej
                ery w dziejach ludzkości. Ciekaw jestem swoją drogą, czym ta nowa epoka,
                Wodnika, będzie się różnić od poprzedniej?.Może wypowie się na ten temat jakiś
                znawca astrologii? Pozdrawiam.
                • jasno-ciemno Re: Astrologia 20.06.13, 09:58
                  Zapraszam na nowy cykl wykładów Okiem Astrologa

Początek: 21.06.

Jak pies z kotem

Czyli o współczesnym partnerstwie słów kilka
                  Zmiana paradygmatu kobiecości i męskości
                  Astrologiczne spojrzenie na relacje XXI wieku

21.06.
                  godz. 18.00 – 20.00
                  Wykład prowadzi Ewa Kornafel
                  Cena: 20 zł

AstroVita
                  Kraków, ul. Zacisze 14
                  e-mail: kontakt@astrovita.pl
                  tel.: 690 069 986

Czytaj więcej

Zapraszamy!
                  • 1-buc SPAM i to durnowaty 20.06.13, 10:30

• Gość: Skalar Re: KONIEC IP: *.acn.waw.pl 20.04.02, 08:01
      Żeby zakończyć ten wywód i snucie przypuszczeń powtarzam, że ryba na
      samochodzie JEST znakiem chrześcijan (można ją kupić w każdym przyparafialnym
      lub przyzborowym sklepie), a naklejają ją i katolicy, i protestanci. Ryba na
      samochodzie NIE JEST oznaką sekty, reklamą sklepu Flądra, oznaką
      sekty "maltretowana ryba", przeciwwagą dla Gwiazdy Dawida, oznaką dewocji,
      podobnym zachowaniem jak noszenie krawatów w paski, dresów, bądż opasek 'AK'
      oraz czymś związanym z astrologią. Uff! Pięciu Polaków - sześć poglądów.
      • k_rzyzak Re: KONIEC ? 20.04.02, 22:15
        Czyli będą katolikiem ,mogę sobie przykleic rybke?
        A co sie wydarzy jak zapyta mnie protestant czy jestem tez pro?
        • Gość: anomen Re: KONIEC ? IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 23.04.02, 12:23
          k_rzyzak napisał(a):

> Czyli będą katolikiem ,mogę sobie przykleic rybke?
          > A co sie wydarzy jak zapyta mnie protestant czy jestem tez pro?

No właśnie... Pro-co?

Ja akurat jestem protestantem i całkiem świadomie nosiłem rybę długi czas (teraz
          też noszę czasem wpięty znaczek ryby w ubranie).

Ryba to po grecku IXTYS. IXTYS to anagram 5 słów: Iesu Xristi Theo (h)Yjos Soter,
          czyli: Jezus Chrystus, Boży Syn, Zbawiciel. To był znak pierwszych chrzreścijan.

Pytanie, czego znakiem jest dziś? Wydaje mi się, że (przynajmniej pierwotnie, a
          więc jakieś 10 lat temu, gdu znak ten zaczął się pojawiać na piórnikach,
          samochodach itp.) oznaczał osobę, która doświadczyła nawrócenia, bez względu na
          wyznanie - czy to katolika, czy protestanta. Nawrócenia, czyli osobistego powrotu
          do społeczności z Bogiem Ojcem przez zaufanie jego synowi Jezusowi Chrystusowi,
          jako zbawicielowi, który na krzyżu umarł za grzechy. Dzięki czemu Bóg się nie
          gniewa, a ja zaczynam nowe życie, życie dziecka Bozego i naśladowcy Chrystusa.

Czym jest ten znak dziś nie wiem. Podejrzewam, że dla krzyżaka oznacza już coś
          innego. Znaki w ogóle mają to do siebie, że zmieniają znaczenie. Ryba pojawiła
          się dlatego, że krzyż, jako znak rozpoznawczy chrześcijaństwa spowszedniał tak,
          że nikt już nie traktuje go jako wyraz wiary osoby, która go nosi.

pozdr.

a.

• mario2 Re: znak ryby na samochodzie 20.04.02, 10:17
      Taki znaczek umieszczaja na samochodzie wedkarze!Maja oni zezwolenie na wjazd w
      poblize akwenow wodnych, wiec dla instancji kontrolujacych taka naklejona ryba
      jest wskazowka i ulatwieniem :o))
    • Gość: BorekQ Re: znak ryby na samochodzie IP: *.acn.waw.pl 23.04.02, 10:46
      nie wędkarze tylko SYRENY ( obojga płci ) to informacja dla policji żeby nie
      rządać wychodzenia z auta , i dla straży miejskiej że to auto moze parkować w
      dowolnym miejscu nad Wislą

• potomar Re: znak ryby na samochodzie 20.06.13, 11:06
        I jeszcze rybacy.
      • morfeusz_1 Re: znak ryby na samochodzie 20.06.13, 11:13

Wiadomem nie od dziś jest że rybka lubi pływać więc takie naklejki na samochodach mają osobnicy którzy szukają kogoś z kim mogom w kurturalnych warunkach się ponapijać , no bo co do lustra mają ci oni pić jak namioty nad wodą rozstawią - to som nieszkodlywe simpatyczne i pożyteczne ludzie. Często gęsto sami flaszkiem zakupio w okolicznym sklepie i stół zrobią przy czem każden z nich odpowiedzialny jezd na drodze to ich dewiza wożąc ze sobą zawsze alkomat...
        Otake to są ryby w przeciwieństwie do angresywnych naklejkowców którzy majo na swoich drzwiach od bagażnika nanklejki //: Nie czytam ( gw ) Nie oglądam ( tvn ) Nie głosuję ( na PO )

Ale to już inszy temat
        • heca7 Re: znak ryby na samochodzie 20.06.13, 20:28
          Dobrze... a czemu niektórzy mają naklejonych płetwonurków???
          • motylanoga71 Re: znak ryby na samochodzie 21.06.13, 14:22
            nurka maja ci ktorzy szukaja tych ktorzy maja rybe.
            • Gość: Łokieć biskupa Re: znak ryby na samochodzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.13, 22:19
              motylanoga71 napisał:

> nurka maja ci ktorzy szukaja tych ktorzy maja rybe Nieprawda, żeby mieć rybę trzeba być co najmniej nurkiem i to jest dowód nie podważalny. Jak ktoś nie wierzy, może spytać lekarza od głowy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka