Dodaj do ulubionych

XLII LO im. Marii Konopnickiej- kto kończył ?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.06, 21:22
Czy jest tu ktoś, kto może skończył " Konopę" ? Podzielmy się wspomnieniami:)
Ja skończyłam w 1998 roku:)
Obserwuj wątek
    • Gość: kaska Re: XLII LO im. Marii Konopnickiej- kto kończył ? IP: 157.25.9.* 18.08.06, 13:44
      opuściłam w '92, długo jeszcze po zakończeniu nauki wspominałam nauczyciela
      fizyki - niejakiego pana Więcka :)
      • wieslawa-siemiankowska Re: XLII LO im. Marii Konopnickiej- kto kończył ? 18.08.06, 13:51
        O,a ja skończyłam w 91 roku. Byłam w humanistycznej klasie u słynnego Januarego
        od historii. Więcka też pamiętam, ale mnie na szczęście fizyki uczyła Wierzba:)
        • Gość: janek Re: XLII LO im. Marii Konopnickiej- kto kończył ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.06, 13:16
          Ja kończyłem w 69r iWierzba też już była.
          • Gość: monik Re: XLII LO im. Marii Konopnickiej- kto kończył ? IP: *.pgi.waw.pl 25.09.06, 08:45
            Ja jestem absolwentką z 70-tego roku. Również Wierzba mnie uczyła.
      • kaskulec73 Re: XLII LO im. Marii Konopnickiej- kto kończył ? 25.08.06, 12:42
        zaliczam się do grona długo pamiętającego pana Więcka, to dzięki niemu
        wylądowałam w poradni zdrowia psychicznego;) i zaczęłam brać leki na
        uspokojenie :) Sam jego widok na schodach przyprawiał mnie o sztywnienie. I ten
        uśmieszek, i przekonanie że każdy musi fizykę umieć - ale fakt faktem umiałam i
        o dziwo rozumiałam ! Ze 'starej' ekipy pamiętam też Urbana, Januarego tylko z
        opowieści znałam.
      • Gość: leon a tu 1993 i też pamięta Więcka i Chruszczewską i IP: *.pppoe.mtu-net.ru 27.08.07, 21:12
        Wiącka i innych...
    • Gość: Aninka Re: XLII LO im. Marii Konopnickiej- kto kończył ? IP: *.edipresse.pl 23.08.06, 10:54
      Ja konczyłam w '98, Więcka pamiętam, ale na szczęście mnie nie uczył. I Pan
      Nowak historyk - pozdrawiam
    • Gość: norra Re: XLII LO im. Marii Konopnickiej- kto kończył ? IP: *.merinet.pl 24.08.06, 10:43
      haha, to ja wam cos powiem-bylam tam nauczycielka :-)
      w trakcie studiow oczywiscie, dlatego wszelkie ciekawostki chetnie opowiem :-)
      • wieslawa-siemiankowska Re: XLII LO im. Marii Konopnickiej- kto kończył ? 24.08.06, 12:48
        A w jakich latach tam uczyłas ?
      • Gość: Kaskus Re: XLII LO im. Marii Konopnickiej- kto kończył ? IP: *.idzik.pl 13.11.06, 01:41
        a ja ukonczylam w 2001r., a do tego mialam tam praktyki po kilku latach :) poza tym teraz uczy sie tam moja siostra i w tym roku konczy, wiec mam wiadomosci stale i na bierzaco ;D pytajcie o co chcecie...
    • aamms Re: XLII LO im. Marii Konopnickiej- kto kończył ? 24.08.06, 17:13
      Witajcie,
      też kończyłam tę szkołę w 79 roku.. Pamiętam Januarego, Więcka, którego zresztą
      spotkałam dwa lata temu na 120-leciu szkoły.. Polskiego uczyła mnie
      Wiśniewska..a wychowawcą był nauczyciel wf.. :))
      • wieslawa-siemiankowska Re: XLII LO im. Marii Konopnickiej- kto kończył ? 24.08.06, 18:42
        Matko, mnie też uczyła śp. Wiśniewska, nawiedzona baba nic tylko o łagrach
        sowieckich i internowaniu. Mogłam nie wiedzieć, kto napisał " Lalkę", ale za to
        musiałam umieć na pamięć ile gram margaryny przypadało na osobę w łagrze.
        • aamms Re: XLII LO im. Marii Konopnickiej- kto kończył ? 24.08.06, 19:14
          wieslawa-siemiankowska napisała:

> Matko, mnie też uczyła śp. Wiśniewska, nawiedzona baba nic tylko o łagrach
          > sowieckich i internowaniu. Mogłam nie wiedzieć, kto napisał " Lalkę", ale za
          to
          >
          > musiałam umieć na pamięć ile gram margaryny przypadało na osobę w łagrze.

Mnie jeszcze uczyła w tym czasie, kiedy o tym nie wolno było mówić..
          Tylko January czasem na lekcjach mówił tak:
          "No kochani, zapisaliście sobie to co mówiłem? to dobrze, a teraz zamknijcie
          zeszyty i posłuchajcie.. "
          • wieslawa-siemiankowska Re: XLII LO im. Marii Konopnickiej- kto kończył ? 24.08.06, 19:49
            January był nienormalny, obrzydził mi historię dokumentnie, pomimo,że to
            fascynujący przedmiot.Kto to widział, aby kazać bezmyślnie uczyć się na pamięć
            tematów i równie bezmyślnie odklepywać je przy tablicy, przy poganianiu
            Januarego ?
            • Gość: aamms Re: XLII LO im. Marii Konopnickiej- kto kończył ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.06, 20:00
              Żartujesz?? Nic takiego nie pamiętam.. właśnie dzięki niemu polubiłam
              historię..
              Jesteś pewna, że pamiętamy tego samego Januarego??
              • Gość: ML Re: XLII LO im. Marii Konopnickiej- kto kończył ? IP: *.chello.pl 24.08.06, 22:09
                Byłem w klasie Wierzby, uczyli mnie Wiśniewska i January. Maturę miałem w stanie
                wojennym i wtedy pani Winiewska była już w "internacie". Też mnie wtedy raziły
                sposoby odpytywania z historii, ale jednak historię polubiłem. Nie wiem, jak
                było później, ale przed i w czasie karnawału Solidarności Wiśniewska mówiła
                rzeczy, o których raczej się głośno nie mówiło, co szczególnie przed
                Solidarnocią wymagało odwagi.
                • slim69 Re: XLII LO im. Marii Konopnickiej- kto kończył ? 14.09.07, 17:26
                  Ja miałem skończyć w 91 ale wyjechałem i kończyłem szkołe za
                  granicą...
                  Pamiętam jak z kumplami schowaliśmy popiersie Konopnickiej... i
                  draka była :D
        • Gość: margola Re: XLII LO im. Marii Konopnickiej- kto kończył ? IP: *.ip.netia.com.pl 19.06.07, 13:37
          uwielbiałam to jego tajemnicze zdanie.. bardzo dobry wykładowca i zawsze go
          miło wspominam. Fizyki uczył mnie również Więcek - miał opinię najdroższego
          korepetytora w W-wie, często lubił opowiadać o swoich wspaniałych wakacjach
          gdzieś za granicą, wtedy gdy naszych rodziców ledwo było stać na jakikolwiek
          wypad w Polsce.... I ta jego genialna metoda kontrolowania poziomu uwagi i
          skupienia na zajęciach polegająca na rzucaniu nazwiska na końcu mówionego przez
          siebie zdania.... proszę skończyć a jak nie wiesz o co chodzi - wybieraj
          rodzinka w szkole bądź dwója do dziennika...
    • Gość: norra Re: XLII LO im. Marii Konopnickiej- kto kończył ? IP: *.merinet.pl 25.08.06, 12:19
      uczylam tam w czasach, gdy dyrektorka byla Rudzka- co za wstretne, obrzydliwe,
      wredne babsko!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • Gość: dorota225 Re: XLII LO im. Marii Konopnickiej- kto kończył ? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 25.08.06, 20:53
        kończyłam w 1985 roku. Pamiętam Januarego i Więcka - uczyli mnie, obydwie panie
        Wojciechowskie - rysycystka i anglistka,Grażyna Zębala, Jola Steckiewicz -
        łacina, Danka Uścińska - lymes matematyka, p.Zimna od biologii, Iwona
        Sosnowska - chemia, Kasia Rodkiewicz - wf, Wiącek (nie mylić z Więckiem -
        śpiew, Ludwik Wieczorek - geografia i wielu, wielu innych, generalnie wspominam
        z dużym sentymentem. Pozdrawiam wszytkich, szczególnie rocznik matura
        1985.
        • Gość: enna Re: XLII LO im. Marii Konopnickiej- kto kończył ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.06, 23:53
          Ale podobny skłąd nauczycielski, a ja maturę robiłam w 1994 (chyba)...
          Od łaciny p. Krasicka (wspanmiała, najlepsza!), historia Janauary (jego ostatni
          rok, a potem Gzik i wreszcie Rudzka (i Piłsudski od A do Z). POlski pani
          Żabińska (wspaniała, ale bałam się jej śmiertelnie), potem wiele, wiele innych
          (w sumie chyba 5 osób?). Wieczorek... ach, te jabłuszka w szufladce, te pogłowia
          bydła w kolejnych latach (przez 4 lata nie doszliśmy do geografii świata). I
          jeszcze PO, jak on się nazywał... Borewicz? I Uścińska, i p. Wierzba, zamieniona
          potem na Afrodytę (jak ona sięnazywała... KAczyńska! była potem vice). I wiącek
          od muzyki, piersi do przodu, a jakże!
          Rzeczywiście sporo wspomnien:-)
          • kaskulec73 Re: XLII LO im. Marii Konopnickiej- kto kończył ? 28.08.06, 11:18
            U nas na muzyce Wiącek mówił "instrumnety na stół" ;) Chodziło mu oczywiście o
            flety, na których usiłował nauczyć nas grać.
            Wieczorka też pamiętam i równe ustawianie się pod ścianą przed wejściem do sali.
            Reszta nazwisk jest mi tylko znana z opowieści starszych:)
            • Gość: bolo69 Re: XLII LO im. Marii Konopnickiej- kto kończył ? IP: *.zbp.pl 08.09.06, 09:54
              Witam wszystkich absolwentow. Zobaczcie jak rozne macie wspomnienia. Jako ten,
              ktory tak dawno zrobil uczciwie mature w tym liceum (5 przedmiotow, w tym
              matematyka i wszystkie musialy byc zdane), w momencie uroczystosci w szkole z
              okazji 90 i 120 lecia (takowe byly jedna prawie po drugiej) doszedlem do
              wniosku, ze takie filary jak prof. Wiecek, prof. Urban czy prof. Omiecki,
              ktorzy cala swoja kariere zawodowa (o ile sie nie myle 50 lat) zwiazali z nasza
              szkola, zasluguja na specjalne potraktowanie.
              Nawet, gdy uwazalo sie, ze gnebili (a jakze, za moich czasow nie raz prof.
              Omiecki odsylal do fryzjera, lub nie wpuszczal do szkoly bo tarcza nie byla
              przyszyta - a moze to jest jakis pomysl nowego ministra na wieksza
              dyscypline?:)), to jednak z biegiem lat sympatyczne wspomnienia wypieraja
              trudne momenty. I tego Wam wszystkim zycze, tym bardziej, ze z zona jestesmy
              high-school sweethearts (jej wychowaca byl prof. Wiecek), czyli ........
              policzcie ile to juz lat.
              Pozdrawiam Konopniczakow (kiedys byly Konopniczanki, ale to z rocznikow
              przedwojennych). I spotkajmy sie w pazdzierniku w dniach otwartych dla
              absolwentow.
              • Gość: janek Re: XLII LO im. Marii Konopnickiej- kto kończył ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.06, 19:27
                Bolo 69 ,czy możesz napisać kto był wychowawcą w Twojej klasie?
                • Gość: bolo69 Re: XLII LO im. Marii Konopnickiej- kto kończył ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.06, 23:09
                  Prof. Godlewska, oczywiscie, a twoja prof. Wierzba?
                • wieslawa-siemiankowska Re: XLII LO im. Marii Konopnickiej- kto kończył ? 09.09.06, 12:22
                  Godlewska uczyła mnie rosyjskiego, uh to był kawał..., wymagania Bóg wie jakie,
                  całą lekcję odpytywała, złośliwie przetrzymywała na przerwie bo musiała zadać
                  nową potężną porcję do domu, szczytem było palenie papierosów na lekcjach.
                  Wstrętny babsztyl, nie mający niczego i nikogo poza szkołą im. Konopnickiej.
                  To Ty Bolo robiłeś maturę w 90 roku ?
                  • Gość: janek Re: XLII LO im. Marii Konopnickiej- kto kończył ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.06, 14:37
                    Moją wychowawczynią była prof. Wojciecoowska
                    • Gość: janek Re: XLII LO im. Marii Konopnickiej- kto kończył ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.06, 14:38
                      Oczwiście Wojcichowska.
                      • Gość: janek Re: XLII LO im. Marii Konopnickiej- kto kończył ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.06, 14:42
                        Przepraszam ,prof.Wojciechowska oczywiście ,ale jestem po długiej podroży i nie
                        moge coś trafiać w klawisze.
                        • Gość: Aniceta Re: XLII LO im. Marii Konopnickiej- kto kończył ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.07, 18:40
                          Mam pytanie do Janka.Czy w twojej klasie byl Krzysztof Jakubowski?
                          • Gość: janek Re: XLII LO im. Marii Konopnickiej- kto kończył ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.07, 18:58
                            Aniceto,tak, Krzysztof Jakubowski był w mojej klasie.A tak na
                            marginesie,to w przyszłym tygodniu jest zjazd absolwentów.
                  • Gość: Bolo69 Re: XLII LO im. Marii Konopnickiej- kto kończył ? IP: *.zbp.pl 11.09.06, 09:37
                    Cyferki przy imieniu wskazuja na rocznik. Niektorzy rodza sie wczesniej, a inni
                    pozniej.
                    Moj rocznik byl pierwszym prof. Godlewskiej i jej pierwsze wychowawstwo. Teraz
                    moje wspomnienia sa bardziej sympatyczne. Ale zawsze chetnie wracalem do
                    szkoly. Tym bardziej, ze moja zona potem takze ja konczyla. A wiec czesto
                    jeszcze tam bywalem po maturze.
              • Gość: agatka736@wp.pl Re: XLII LO im. Marii Konopnickiej- kto kończył ? IP: *.aster.pl 22.09.06, 22:26
                a kiedy są dni otwarte absolwentów konopnickiej?!?!?
        • jovanka5 Re: XLII LO im. Marii Konopnickiej- kto kończył ? 03.01.07, 15:05
          też matura '85, klasa humanistyczna. Wychowawczyni - Herrmann -
          polonistka=porazka, tylko 1 osoba "dzięki niej" poszła na polonistyke, sporo na
          prawo . Rosyjski - mimo dwój z trzema minusami u Godlewskiej - na studiach na
          pięć. Uścińska - nie nauczyła mnie niczego, Wieczorek! boże, do dzis pamietam
          gdzie mamy pokłady węgla. Ale sentymentu do tej szkoły nie mam...
      • Gość: agatka736@wp.pl Re: XLII LO im. Marii Konopnickiej- kto kończył ? IP: *.aster.pl 22.09.06, 22:21
        a ja byłam w klasie Rudzkiej kiedy była dyrektorką!!!brrr.... a czego uczyłaś?
        pozdrawiam
      • Gość: Kaskus Re: XLII LO im. Marii Konopnickiej- kto kończył ? IP: *.idzik.pl 13.11.06, 01:45
        :) a ja sie uczylam dokladnie w tym samym czasie, w ktorym ona byla dyrektorka. nie mialam z nia zajec, ale moje kolezanki, to po psychiatrykach lazily...
    • Gość: oilx Re: XLII LO im. Marii Konopnickiej- kto kończył ? IP: *.aster.pl 18.09.06, 09:50
      Prof. Nadzieja Rolnik (ang.)- jeszcze jedna ciekawa osobowość w dawnej
      Konopnickiej... Kiedy angielski wypadał wcześniej (p.Godlewska),
      często odrabialiśmy rosyjski na lekcjach angielskiego. Nadzieja zauważywszy to,
      nie zabierała zeszytu od ruska z awanturą, tylko po zapoznaniu się korygowała
      błędy i sama chyba miała z tego w skrytości ducha uciechę. Ona znała rosyjski,
      a słowo kajet było jednym z ulubionych. Oprócz tego nigdy nie zapomnę jej
      śpiewnego "who is on duty today?").
      Cóż... Urban,Więcek,Król,Omięcki,Wieczorek, ale też :)Wyrzykowska Także
      ciekawą postacią jest p. Szwabik. Na jej polskim człowiek mógł odpocząć..
      Pozdrawiam wszystkich, szczególnie z rocznika 80.
      • Gość: licealista Re: XLII LO im. Marii Konopnickiej- kto kończył ? IP: *.chello.pl 06.04.07, 01:10
        Ekipa: Wiecek (fiz), Godlewska (ros), Wieczorek (geogr), Wisniewska (chem),
        Omiecki(wf), Kokoszkiewicz (mat), Wyrzykowska(hist). Te nazwiska mowia same za
        siebie.
        Fakty:
        - 0 problemow z fizyka na polibudzie,
        - rosyjski na mierny, ale 'na zebraniach bylem zdolnym uczniem tylko leniwym'
        to wystarczy,
        - geografia, czasem bywalo ciezko, malo logiki, duzo kucia (po obu stronach
        biurka)
        - chemia, nic nie umiem, ale bylo przemilo na lekcjach debatowac o ostatnio
        ogladanych programach tv,
        - wf - do orlow nie nalezalem, ale wiem ze za przeklinanie 3 okrazenia dookola
        boiska to nie w kij dmuchal,
        - 0 problemow z matma na polibudzie
        - historia ciekawie prowadzona, sztuka prezentacji przydatna do dzis (kontynuuj)

Festiwale, tak to osobny watek. Szczegolnie kabarety i wystepy muzyczne WOW!

Pozdrawiam! Licealista
        • Gość: licealista Re: XLII LO im. Marii Konopnickiej- kto kończył ? IP: *.chello.pl 05.05.07, 10:09
          konczylem w 1993
      • boranet Matura 1992 10.05.07, 13:45

Dawno to było :-)
        W pamięci został mi niezniszczalny Więcek i Urban (przez 4 lata chyba nie
        zdarzyło im się zachorować ;-)
        No i Wieczorek ...
        • Gość: to Re: Matura 1992 IP: *.chello.pl 11.05.07, 23:42
          Wieczorek Ludwik - geografia wykuta na pamiec co do slowa. mam jeszcze zeszyt ;)
    • pizza987 Matura 1994 21.09.06, 10:43
      Wychowawczyni-p. Małgorzata Panabażys, wf nieśmiertelny Omięcki patrzący przez "podwójne' palce i podskakujący żeby wysokim dać w ucho. Wywalił mnie z ostatniego wf w IV klasie, ale sam sobie zasłużyłem. Wymagał, ale jednak był ludzki. Historia: January (pierwsze pół roku) to było coś pięknego, Gzik jakoś potrafił go naśladować, ale z jakością było kiepawo, potem Rudzka. Pamiętam że w IV klasie odpowiadałem na 3 kolejnych lekcjach z powstań śląskich, kobieta nic nie kojarzyła, a ja sobie w ten sposób załatwiłem 4 na półrocze :), Matematyka I klasa Marian Grzymek (super nauczyciel z wyskokami na fajkę do wc w czasie lekcji), potem do końca Uścińska. Polski: Bojarska, Ciechomska i Stachowicz, Wieczorek o niewyżytym spojrzeniu (a propos wiecie po co były te listwy na ścianach korytarza? żeby Wieczorek trafił stukając kluczem do pracowni :), Wiącek od muzyki (wyciągamy fujarki....), Sosnowska od chemii (chłopaki, kto z was ma zapalniczkę bo nie mogę palnka zapalić....), fizyka Strulak, potem Dąbrowski, PO Borewicz (o kurde, on wygląda jakby mu kula armatnia między nogami przeleciała), francuski Mazoń, później Jaworska, angielski Wojciechowska, potem Roszkowska.

Fajnie ten czas wspominam, tyle że moja klasa do najbardziej zgranych nie należała. I pamiętam jeszcze jak połowie mojej klasy w szatni dyktowałem prace domowe z francuskiego :), sam ich nie robiłem bo mi się nie chciało.

A na maturze z francuskiego siedziała w komisji Kaczyńska (vice) i mądrze kiwała głową nie rozumiejąc ani słowa, a Mazoń z Jaworską wiedziały że i tak zdam, tylko pytanie było na 5 czy na 6....
      • Gość: Xenias Re: Matura 1994 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.07, 23:10
        Ale mamy podobne wspomnienia!
        Wychowawczyni - najpierw Filipowska (Filipowicz?) - w każdym razie bardzo ją
        lubiłam i po raz pierwszy i jedyny zainteresowałam się biologią! Potem Rowińska.
        Tez lubiłam:-)
        Francuski - Mazoń. Tez dyktowałam, tyle że klasówki... całej klasie... No może
        nie całej. Kto by mnie podejrzewał, taka myszka;-)
        Angielski - Zębala.
        Łacina - Pani Krasicka, najwspanialsza i najlepsza Puella pod słońcem.
        Matematyka - Uścińska (Uświńska).
        Fizyka - Wierzba. Zgroza. Nigdy nie zapomnę odpytywania z życiorysów (co akurat
        humanistom służyło), wymyślania, że nas powystrzela, to zobaczymy, kto tu
        rządzi. I tego, jak wyszła z WC ze spódnicą w majtkach;-P Ku radości caaaałej
        szkoły.
        A na deser Afrodyta(Kaczyńska).
        Polski - najpierw p. Żabińska - wspaniała polonistka, ale bałam się jej
        potwornie; potem Salomea (Pan Tadeusz na pamięć, recytacje na stopień) i taka
        młoda... pani Kasia czy coś. I potem Bella (Rowińska). W czwartej klasie.
        Zaczynaliśmy od baroku. Dwa lata opóźnienia (a to był human...)
        Biologia - p. Filipowska, j.w.
        Chemia - za cholerę, zero wspomnień.
        Co jeszcze... Historia. Najpierw January i zeszyciki-albumy (ale opowiadał
        ciekawie), potem Gzik - w sumie go lubiłam, taki znudzony młodziak;-PP NO i
        wreszcie Rudzka, która nie odróżniała mnie od siostry (na szczęście, bo siostra
        to straaaaasznie mądra z historii była), sama sobie odpowiadała na zadane
        pytania i stawiała ocenę komentując: "No tak, te siostry Z to takie zdolne!". He
        he. A, oddała i omówiła (!) niesprawdzone prace semestralne. No i Piłsudzki na
        okrągło.
        PO - a jakże, 07.
        Muzyka - Wieczorek (piersi do przodu!) Śpiewałam na ocenę za cała klasę (znowu
        troszeczkę przesadzam, żeby było ładniej), w każdym razie także za chłopców. No
        i dobre stopnie mieli;->
        No i z matury takie same wspomnienia. Zdawałam włoski. Tylko pani Mazoń (i
        Rowińska, gościnnie, nie w komisji) rozumiały, co mówię. Strulo ni w ząb. A na
        angielskim Strulak mi ciągle przerywał i zadawał głupie pytania, np. "A jakby
        pani powiedział "są rzeczy na niebie i ziemi o których... itd." W końcu nie
        wytrzymałam i powiedziałam mu, żeby grzecznie poczekał na swoją kolei, bo
        niełądnie przerywać innym; Ale miałam satysfakcję. To była moja najodważniejsza
        wypowiedź w szkole średniej. No i dostałam 6, a on milczał. Hi hi hi!
        Pozdrawiam!

• hania570 Re: XLII LO im. Marii Konopnickiej- kto kończył ? 22.09.06, 09:31
      Ja nie skończyłam, uciekłam stamtąd po II klasie. Miło wspominam tylko i
      wyłacznie Wojciechowską od rosyjskiego. Reszta, to horror! Te Więcki, Wiącki,
      Wierzby, obłakana baba od matematyki, jakże jej... Janowska zdajesie.... A
      potworna wysuszona mumia od historii? Nie pamiętam jak się nazywała, ale
      normalna nie była na pewno. Poszłam do klasy humanistycznej właśnie ze względu
      na historię - miałam genialnego nauczyciela w podstawówce, po pierwszym
      miesiącu w Konopnickiej znienawidziałam ten przedmiot..HORROR!
      Nie wiem jak teraz tam jest, ale w drugiej połowie lat 80 to było potworne
      miejsce. Znam wiele osób, które również stamtąd uciekły, wszyscy do dziś
      omijamy wieeeeelki łukiem ulicę Madalińskiego.
    • Gość: art60 Re: XLII LO im. Marii Konopnickiej- kto kończył ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.09.06, 11:48
      Ja kończyłem w 1979. Wprawdzie czas pamięć mąci alez tych co pamiętam:
      - prof. Więcek - jeden z nielicznych nauczycieli z prawdziwego zdarzenia. Dla
      wszystkich wybierających się na Politechnikę były dodatkowe lekcje fizyki w
      klasie maturalnej. Do nauki pędził ale z doskonałymi efektami
      - prof. January - w owych czasach przemycał do historii oficjalnej elementy tej
      prawdziwej również jeden z nielicznych dobrych
      - prof. Urban - matematyka, duża wiedza, dobry pedagog
      - prof. Omięcki - wf; biedni ci którzy byli w Jego klasie
      - prof. Wieczorek - geografia, lekki przerost formy nad treścią (ale za to
      jakie numery Mu się wykręcało..);btw; kto pamięta gdzie są w Polsca Góry
      Pieprzowe?
      - prof. Sosnowska - całkiem dobrze tej chemii uczyła
      - prof. Śmietanko (zwana Maślanką)- jęz. polski i nasza wychowaczyni, reszta no
      comments
      - Danuta Uścińska - teoretycznie matematyka, cóż to było za nieporozumienie !
      (poziom i wiedza dzisiejszej ścierwoobrony)

Niemieckiego uczyła b. sympatyczna dziewczyna po studiach (Basia chyba było jej
      na imię), rosyjski to P. Godlewska, czasami było zastępstwo fizyki z Wierzbą
      (ale kudy Jej tam było do Więcka), od biologii była również młódka tuż po
      studiach (ale nie pamiętam nawet imienia), od muzyki Wiącek, od PO co rok kto
      inny (w pamięci mi utkwił emerytowany pułkownik WP z którym można było szczerze
      porozmawiać o bitwie pod Lenino).

• Gość: aamms Re: XLII LO im. Marii Konopnickiej- kto kończył ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.06, 21:18
        > od biologii była również młódka tuż po studiach (ale nie pamiętam nawet
        imienia),

Urszula Kopcińska.. w trakcie roku szkolnego wyszła za mąż i tego nazwiska już
        nie pamiętam..

A tak przy okazji - byłam w klasie Omięckiego..
        • Gość: art60 Re: XLII LO im. Marii Konopnickiej- kto kończył ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.06, 09:29
          Jak ci się udało to przeżyć?
          btw: Też kończyłaś w 79?
          • Gość: aamms Re: XLII LO im. Marii Konopnickiej- kto kończył ? IP: *.bellona.pl 26.09.06, 11:15
            Jakoś przeżyłam, jak widać..
            Też kończyłam w 79 roku.. :)
        • Gość: Kaskus Re: XLII LO im. Marii Konopnickiej- kto kończył ? IP: *.idzik.pl 13.11.06, 02:30
          > > od biologii była również młódka tuż po studiach (ale nie pamiętam nawet
          > imienia),
          >
          >
          > Urszula Kopcińska.. w trakcie roku szkolnego wyszła za mąż i tego nazwiska już
          > nie pamiętam..

a moze Urszula Drygalska ??? :DD pozdry
    • Gość: byly belfer Re: XLII LO im. Marii Konopnickiej- kto kończył ? IP: *.merinet.pl 25.09.06, 12:40
      zdradze wam kilka tajemnic,
      otoz Rudzka to najgorsze babsko jakie zylo, dla nauczycieli tez byla chamska i
      wredna do bolu! powinna sie w piekle smazyc!!!!!!
      a na radach bylo mowione juz pare miesiecy przed koncem roku, kto ma nie zdac i
      dlaczego :-/
      i obsmarowywanie spraw prywatnych uczniow!
      • mamawstresie1 Re: XLII LO im. Marii Konopnickiej- kto kończył ? 07.11.18, 22:52
        Niestety prawda, Pani Rudzka i Pani Panabażys... bardzo złe osoby, leczyły swoje kompleksy mszcząc się na uczniach
    • aakk26 Re: XLII LO im. Marii Konopnickiej- kto kończył ? 26.09.06, 11:36
      ja kończyłam w 1998. i kiepsko wspominam tą szkołę. niski poziom nauki co widać
      było później w wynikach nie dostawania sie na studia.
      Zero zgrania, właściwie zero wspomnień.
      Najlepiej wspominam osobę od ang Panią Wojciechowską, jej zależało.
      Reszta taka jak Panabażys, Uścińska itd nic. Historii właściwie w ogóle nie
      było, jesli ktoś potrzebował na studia musiał sie wszystkiego zupelnie sam uczyć.
      I fatalna atmosfera jak z horroru na lekcjach fizyki u Pani chyba Kaczyńskiej
      (taka czarna).
      A....Pani Sosnowska...jej chemia rzeczywiście była dobra. Póxniej czesto
      korzystałam z zeszytów z LO aby sobie coś przypomnieć.
      • wieslawa-siemiankowska Re: XLII LO im. Marii Konopnickiej- kto kończył ? 26.09.06, 12:08
        Wojciechowskiej od angielskiego nie trawiłam, baby nie mozna było zrozumieć ani
        po polsku ani po angielsku, pamiętam do dziś jak moja matka poszła na dzień
        otwarty do niej, po czym wróciła i powiedziała, że za cholerę nie wie o czym ta
        baba mówiła bo nie była w stanie niczego zrozumieć. Ponadto była nudna jak
        flaki z olejem, połowa lekcji- sprawdzanie pracy domowej, druga połowa żmudne
        spisywanie czegoś tam z tablicy. Śmietanko od polskiego też pamiętam- miałam z
        nią polski w II klasie, cały boży rok przerabiała z nami " Dziady" i nic poza
        tym, do tej pory wyrwana w środku nocy recytuję ich fragmenty, reszty
        romantyzmu ani pozytywizmu nie ruszyła bo po co.A Uścińską od matmy bardzo miło
        wspominam, wiedziała,żem matoł z tego przedmiotu więc dała mi spokój:)
    • Gość: Luki Re: XLII LO im. Marii Konopnickiej- kto kończył ? IP: *.chello.pl 27.09.06, 22:43
      Hej.
      A w ktorej klasie bylas? Ja tez konczylem w 98. Bylem w C biol-chem.
    • aakk26 Re: XLII LO im. Marii Konopnickiej- kto kończył ? 28.09.06, 10:39
      tak...pamietam tego typu klasę....biol-chem :))))
      • Gość: Gocha Re: XLII LO im. Marii Konopnickiej- kto kończył ? IP: *.chello.pl 03.11.06, 21:51
        Matura'74, klasa o profilu ogólnym z francuskim, chyba jedyna, która w ciągu 4
        lat miała tylu wychowawców: niejaka Szuwara, która szybciutko zaciężyła i poszła
        na wychowawczy, potem Kołodziejczyk (psycholożka nauczająca matematyki), Bruner
        (prawdziwe nazwisko bodajże Szelezicki, czy Szleziński - chemik wypożyczony
        chyba z liceum Modzelewskiego, u którego dziewczyny mogły odpłakać dwóje, pod
        warunkiem, że płakały nieustannie do końca lekcji, wtedy skreślał z dziennika),
        Czelej od fizyki i w końcu Król Tadeusz ;-)
        Polskiego uczyła tragiczna Ruszkowska, ktora przed maturą ustną spisała wszelkie
        nasze życzenia i podarła karteczki z pytaniami z lektur, których nie była w
        stanie z nami przerobić, fakultety humanistyczne mialam natomiast ze znakomitą
        Wiśnią i to głównie jej zawdzięczam, że w ogóle zdałam maturę i dostałam się na
        filologię. Chociaż prawdą jest, że kawał cholery z niej był.
        Biologia oczywiście z panią Zimną, a później z panią Panabażys, geografia - nie
        pamiętam (jakaś taka wysoka kobita o nazwisku na Jot), natomiast historia z
        Wyrzykowską, która wchodząc do klasy zawsze otwierała rozdanie pokerowe swoim
        krótkim "czekam" (aż się motłoch uspokoi). Wtedy to z różnych stron klasy
        zaczynało się półgębkiem: "sprawdzam", "przebijam", "dokładam", "moja pula" :-))
        Rosyjski miałam oczywiście z panią "wąsik" Godlewską (ach, jak ona sie kochała w
        tym Więcku), francuski z Zakrzewską, PO z popaprańcem Witowskim, WF z pania
        Gwóźdź, a chłopaki z Omięckim, noszącym w owych czasach wdzięczną ksywkę "Bawół"
        :-))
        Kurde, nawet nie wiedziałam, że mam pamięć jak słoń :-))
        Fajnie by było, gdyby ktoś z mojego rocznika tu sie objawił, ale pewnie wszyscy
        już zajęci niańczeniem wnuków, a nie buszowaniem po forach :-))
        • wieslawa-siemiankowska Re: XLII LO im. Marii Konopnickiej- kto kończył ? 04.11.06, 12:08
          Biologię też miałam z Zimną, ale za moich czasów miała total sklerozę, a
          Godlewska kochała się w Więcku ? Za moich czasów to była miłość do Januarego i
          wspólne wyprawy na kawkę do Mozaiki.
          • Gość: Gocha Re: XLII LO im. Marii Konopnickiej- kto kończył ? IP: *.chello.pl 08.11.06, 11:04
            wieslawa-siemiankowska napisała:

> Biologię też miałam z Zimną, ale za moich czasów miała total sklerozę, a
            > Godlewska kochała się w Więcku ? Za moich czasów to była miłość do Januarego i
            > wspólne wyprawy na kawkę do Mozaiki.
            No przecież, że do Januarego! Skleroza :-( Oni do mozaiki na kawkę, a nas
            wygarniali regularnie z "Morskiego Oka" :-))
          • Gość: Mat-fiz Re: XLII LO im. Marii Konopnickiej- kto kończył ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.07, 22:21
            W Więcku to się kochała Zębala i vice versa, bo też razem robili
            wypady do Mozaiki:))
        • jackmal Re: XLII LO im. Marii Konopnickiej- kto kończył ? 06.11.06, 17:18
          No to ja jestem tu totalnym oldboy'em. Matura 69. Wychowawczyni Licińska od
          geografii - bardzo rzeczowa. Historia Wyrzykowska - nieźle uczyła, ale to jej
          "kontynuuj, kontynuuj" po tym jak dało się z siebie wszystko było zabijające.
          Fizyka Więcek - to legenda i postrach, ale tak naprawdę bardzo dobry nauczyciel,
          mnie nauczył bez pudła. Matematyka Urban - dobry nauczyciel. Rosyjski Godlewska
          - tu niestety graliśmy w bridża na jej lekcjach. Polski w maturalnej niejaka
          Szwabik, totalna pomyłka, ratowała nas 10 klasa kiedy uczył Stefańczyk -
          genialny facet. Angielski pani Nadzieja Rolnik zwana "Nadieżda Farmer" -
          sympatyczna i niezła. WF oczywiście Omięcki zwany już wtedy "Bawołem". Z
          wcześniejszego okresu pamiętam jeszcze anglistę Hornowskiego - świetny facet po
          68 wywalony za żydowskie pochodzenie, wyjechał z Polski. Za moich czasów
          Konopnicka była liceum na dobrym poziomie, a że akurat miałem zgraną klasę
          wspominam bardzo dobrze.
          • Gość: janek Re: XLII LO im. Marii Konopnickiej- kto kończył ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.06, 17:58
            Też kończyłem w 69 a wychowawczynią była Wojciechowska od rosyjskiego.
    • Gość: oilx Re: XLII LO im. Marii Konopnickiej- kto kończył ? IP: *.aster.pl 08.11.06, 13:10
      Jeszcze się chodziło czasem na mioda przy Narbutta lub kawałek dalej na
      Puławskiej na gofry.
      • Gość: aamms Re: XLII LO im. Marii Konopnickiej- kto kończył ? IP: *.bellona.pl 08.11.06, 14:50
        A kto pamięta "Morskie Oko" przy Puławskiej?
        • Gość: Gocha Re: XLII LO im. Marii Konopnickiej- kto kończył ? IP: *.chello.pl 08.11.06, 19:02
          Toć to było siedlisko rozpusty i wszelkiej innej zarazy! :-))
          A także temat większości wywiadówek. Pamiętam, a jakże, jak właścicielke szlag
          trafiał, gdy w kilkanaście osób siedzieliśmy tam godzinami przy jednek herbacie,
          albo szklaneczce wina "Kadarka" i wydzwaniała do szkoły, żeby to ukrócono, bo
          jej obroty drastycznie spadały :-))
          My okupowaliśmy Morskie Oko, a klasa "c" Pszczółkę.
          • paulina1979 Re: XLII LO im. Marii Konopnickiej- kto kończył ? 19.11.06, 14:04
            Matura '98, chyba, cholera już mi się chrzani ;-)) Wychowawczyni - Rowińska,
            klasa ogólna. Rudzka - blee. Uścińska - ekerka i lynyjka. W piewrszej klasie
            był Steven od angielskiego
    • Gość: plo Re: XLII LO im. Marii Konopnickiej- kto kończył ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.06, 17:47
      Nikt już nic nie napisze?
      • pola301 Re: XLII LO im. Marii Konopnickiej- kto kończył ? 28.12.06, 22:26
        A ja zdawałam maturę w 93 roku, dyrektorem był Strulak, z mojej klasy chyba 9
        osób zdało w czerwcu, reszta miała poprawki, języka polskiego uczyła mnie
        Bojarska, historii Gzik, matematyki Kokoszkiewicz, rosyjskiego oczywiście
        Godlewska, która starym zwyczajem całą godzinę odpytywała z tematu poprzedniego
        i faktycznie na przymusowych fakultetach w klasie IV paliła papierosy, a
        najwysza ocena z klasówki to 1, biologię miałam najpierw Panabażys, póżniej z
        Drygalską, której bardzo nie lubiłam, fizyka z Wierzbą, która nie potrafiła
        zadań rozwiązywać i niczego nas nie nauczyła, chemia z Wiśniewską, a póżniej
        z "B0rsukiem", przez moment miałam polski ze Szwabik, na klasówce zasnęła i
        spadły jej okulary, a festiwal pamiętacie? Wieczorka od geografii pamiętam
        dobrze, i te beznadziejne klasówki. Pozdrawiam
        • Gość: wieslawa-s Re: XLII LO im. Marii Konopnickiej- kto kończył ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.06, 11:36
          Strulak to na maturach nieźle zaszalał, co za szczęście,że ja zdawałam w
          ostatnim roczniku dyrektorowania Kornatowskiej.
    • mikskw Re: XLII LO im. Marii Konopnickiej- kto kończył ? 03.01.07, 15:35
      Ale temat znalazłem
      Słodkie latka wczesnego kapitalizmu :) 91-95
      Matura w 95 roku w rok lub 2 lata po słynnej maturze za dyr. Strulaka
      Skład nauczycieli w IV c biol-chem
      wych. Zembala
      Polski -markowska , ang -zembal, fizyka -dombrowski, geogr-wieczorek
      biol- panabażys , franc-Jaworska, Wf-Borewicz,historia -rudzka i dalej nie
      pamietam matem-?????
      generalnie klasa IVc z roku 1995 spotkała sie w 2005 wszyscy sa nadal wspanaili
      :)
      PS zreszta zaraz sie tu pewnie pojawia!!
      • Gość: PAZIO Re: XLII LO im. Marii Konopnickiej- kto kończył ? IP: *.crowley.pl 03.01.07, 15:52
        Skwara,

Byliśmy 4D a nie C :-)
        Poza tym wszystko się zgadza :-)
        A ja zwiałem w IV klasie w grudniu, jakoś nie miałem ochoty na maturę z
        Markowską, zwłaszcza po tym jak usłyszałem że "spotkamy się na maturze" :-)

Pozdrawiam
        Michal Pazio
        • Gość: mey Re: XLII LO im. Marii Konopnickiej- kto kończył ? IP: *.171.79.164.crowley.pl 03.01.07, 17:11
          wlasnie opowiadalem kumplom z pracy o wieczorku. to bylo chyba w pierwszek
          klasie. wywylal lukasza do opowiedzi, mial opowiedziec o plaszczu ziemi. nic nie
          wiedzial, dostal jeden. na kolejnej lekcji zglosil sie do poprawki. dla odmiany,
          mial opowiedziec o plaszczu ziemi:-) zapytal sie czy o gornym czy dolnym? dostal
          jeden:-)
      • Gość: mey Re: XLII LO im. Marii Konopnickiej- kto kończył ? IP: *.171.79.164.crowley.pl 03.01.07, 17:03
        sie'masz mike!
        jedno sprostowanie, bylismy klasa "d". I zgadza sie, że dobrowski vel kulfon
        uczyl nas fizyki. oj, ale on mnie nie lubil, oj, jak bardzo.
        tak, wczesne lata kapitalizmu i wariactw strulaka. bardzo dobrze wspomninam
        historyka - gdzika. generalnie wszyscy, z malymi wyjatkami, byli ok - mowa o
        nauczycielach, nie o naszych kolezankach z klasy:-)

• pik12345 Re: XLII LO im. Marii Konopnickiej- kto kończył ? 03.01.07, 21:36
          Nie wiedziałam, że interesowałeś się innymi koleżankami z klasy! ;-))))
          A tak poza tym - dlaczego nikt nie wspomina o Festiwalu kulturalnym, takim
          charakterystycznym dla "konopnickiej"?
        • mikskw Re: XLII LO im. Marii Konopnickiej- kto kończył ? 04.01.07, 10:56
          ale mi sie pomyliło OCZYWIŚCIE że IV d!!!!!!!
          co mi do głowy strzeliło z tą "c"
          oj Freud by coś mogł powiedzieć ;)
          -co to za klasa ta "c"
          chyba mat-fiz !!!
          historyka gzika spotkałem osobiście kiedys w jakimś lokalu
          było to chyba na przełomie wieków XX i XXI
          Festiwal to jest wrecz temat na nowy post -
          u nas w latach 91-95' gośćmi byli
          m. in. Krzysiek Ibisz :)
          kurcze ale zapamietałem tylko jego???
          PZDR

Gość portalu: mey napisał(a):

> sie'masz mike!
          > jedno sprostowanie, bylismy klasa "d". I zgadza sie, że dobrowski vel kulfon
          > uczyl nas fizyki. oj, ale on mnie nie lubil, oj, jak bardzo.
          > tak, wczesne lata kapitalizmu i wariactw strulaka. bardzo dobrze wspomninam
          > historyka - gdzika. generalnie wszyscy, z malymi wyjatkami, byli ok - mowa o
          > nauczycielach, nie o naszych kolezankach z klasy:-)
          >
          • Gość: Michal Pazio Re: XLII LO im. Marii Konopnickiej- kto kończył ? IP: *.crowley.pl 04.01.07, 14:08
            Krzysiek Ibisz był :)
            I jeszcze Jurek Turek, Maciek Orłoś, jakiś reżyzser był, chyba nawet znany.
            Pozdro
            M Pazio
            • pizza987 Re: XLII LO im. Marii Konopnickiej- kto kończył ? 04.01.07, 15:14
              1990r.-Marek Piwowski,
              1991r.-Janusz Weiss

Co prawda nie jestem pewien lat i osób, ale tych dwóch mogę dać sobie rękę odciąć.

innych lat dokładnie nie pamietam, ale osobistości bywały różne. W 1992r. chyba mieli być Mann z Materną, ale dotarł chyba tylko Mann, a Materna miał jakiś wypadek(?)/stłuczkę i było bez gości w końcu, bo Mann nie chciał pokazywać się sam.

Potem w 1998r. chyba był Maciej Ślesicki+Aleksandra Woźniak (ale ja byłem już tylko na występach gościnnych ;-)
          • Gość: Michal Pazio Re: XLII LO im. Marii Konopnickiej- kto kończył ? IP: *.crowley.pl 04.01.07, 14:19
            A fizyk Dąbrowski oprócz "kulfona" miał jeszcze pseudo "Domel"... była wtedy
            taka dobranocka, takie białe psisko z kulfoniastym nosem - faktycznie był
            podobny :-))

Hehe
            Michal P
          • Gość: M Pazio Re: XLII LO im. Marii Konopnickiej- kto kończył ? IP: *.crowley.pl 04.01.07, 14:30
            A tak by the way to "Kulfon" "Domel" Dąbrowski dla odmiany mnie lubił.
            Popełniłem kiedyś 2 godzinny referat o silnikach spalinowych i chyba mu
            zaimponowałem. Generalnie tylko ja i on rozumielismy cos z tego o czym mówiłem
            (dwusuwy, czterosuwy, diesel, benzyna, systemy zasilania paliwem, zapłon,
            rozrząd). Ale jak doszedłem do silnika "Wankla" (silnik z wirującym tłokiem) to
            mi juz przerwał bo biedny zaczął się gubić :)
            W kazdym razie ten referat wystarczył praktycznie do końca, nieważne jakie
            bzdury bym później pisał lub mówił, zawsze 3 było murowane :-)

Tak więc Dąbrowski nie był taki zły. A silniki spalinowe kocham do dziś :-))))

Pozdry

M Pazio
            • pizza987 Re: XLII LO im. Marii Konopnickiej- kto kończył ? 04.01.07, 15:17
              Domel miał dyżurnych kilka tekstów na klasówki: "nie wiesz co pisać? To pisz że do szkoły pod górkę, kłopoty wychowawcze z rodzicami itp.", "zamykajcie okna bo tyle tu orłów...."

"-A pan profesor drzwiami?
              -Zawsze drzwiami...."
              • Gość: a Re: XLII LO im. Marii Konopnickiej- kto kończył ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.07, 22:12
                Napiszcie coś.
                • Gość: a Re: XLII LO im. Marii Konopnickiej- kto kończył ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.07, 11:51
                  Licealisto, kiedy kończyłeś szkołę?
                  • Gość: ad Re: XLII LO im. Marii Konopnickiej- kto kończył ? IP: *.chello.pl 12.04.07, 23:32
                    A prof. Zientarskiego ktos kojarzy? Super pedagog i spec od jez. polskiego.
                    • Gość: Do Re: XLII LO im. Marii Konopnickiej- kto kończył ? IP: *.chello.pl 18.04.07, 23:30
                      Ja kojarze Zientarskiego. Super gosc! Byla jeszcze Pawlikowska od fizyki.
                      Bardzo zyciowa kobieta. Po prostu mila, dobra nauczycielka!
                      Pozdrowienia!
                      • Gość: ziomal Re: XLII LO im. Marii Konopnickiej- kto kończył ? IP: *.chello.pl 23.04.07, 22:55
                        Zientarski zalozyl potem szkole spoleczna i tam sciagnal Pawlikowska.
                        Pamietam tez Urbana - spoko gosc.
                        Pozdrowienia.
    • Gość: Kika Re: XLII LO im. Marii Konopnickiej- kto kończył ? IP: *.microsoft.com 24.04.07, 13:01
      Ja kończyłam w 2001. Byłam w mat-fizie wychowawcą był p. Urban
    • magda.da Re: XLII LO im. Marii Konopnickiej- kto kończył ? 24.04.07, 19:33
      Rocznik'72.
      Wychowawca: Marian Grzymek(matma). Już na początku I klasy stwierdził, że
      jesteśmy głąby i niczego nas nie nauczy. Oceny stawiał jako średnią ocen z
      innych przedmiotów! Unikat!
      Poza tym Wierzba, Zimna, January, Wieczorek(ach ta szuflada z jabłuszkami),
      niezapomniana Wiśniewska od polskiego, jedyna osoba, która na zasadzie prostych
      skojarzeń dochodziła od średniowiecza do łagrów.
      • pizza987 Re: XLII LO im. Marii Konopnickiej- kto kończył ? 26.04.07, 09:59
        Co do Grzymka to rzeczywiście unikat, mnie uczył tylkow I klasie, potem ruszył chyba na emeryturę. Słynne było jego wychodzenie na lekcjach do toalety na papieroska kgtórego zapalał już w drzwiach klasy. Oczywiścuie wychodził nie mówiąc ani słowa ;)
    • Gość: langa Re: XLII LO im. Marii Konopnickiej- kto kończył ? IP: *.chello.pl 01.05.07, 13:34
      ja skonczylam w 2004 ;)
    • Gość: zan Re: XLII LO im. Marii Konopnickiej- kto kończył ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.07, 17:31
      Kończyłem w 69r.Pamięć nie ta ,ale pamiętam ;Wojciechowska-rosyjski,Michalski-
      matematyka,Omięcki(Bawołem zwany)-wf,Wierzba-fizyka.I to na razie tyle.
    • Gość: jas Re: XLII LO im. Marii Konopnickiej- kto kończył ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 09:13
      A kto zabsolwentów Konopnickiej kończył podstawówkę nr 121 przzy Różanej?
      • Gość: CallunaVulgaris77 Re: XLII LO im. Marii Konopnickiej- kto kończył ? IP: *.pl 01.06.07, 12:23
        Podstawówkę przy Różanej? Ano ja kończyłem. W 1992.

A od 1992 do 1996 śmigałem do Konopnickiej. Wielkiego wyboru nie miałem, bo
        śmiało rzec można, że byłem "dziedzicznie obciążony" tą szkołą. Przede mną
        kończyli ją moja mama (matura w '71 w klasie p. Więcka), mój ojciec (matura
        w '69 albo '70) i mój ojciec chrzestny... a w momencie kiedy ja zaczynałem tam
        uczęszczać, uczyła się tam już od roku moja siostra cioteczna (która nota bene
        również kończyła 121). Zatem kończąc podstawówkę rodzina rzekła mi, że mogę
        sobie iść do dowolnej szkoły pod warunkiem, że będzie to Konopnicka... no to
        poszedłem... i absolutnie nie żałuję.

Jak już wspomniałem pobierałem naukę w tej zacnej budzie w latach 92 - 96.
        Chodziłem do klasy o profilu mat-fiz i miałem przyjemność, "przyjemność", a
        czasem nieprzyjemność być edukowanym przez następujące grono:

matematyka - ś.p. Andrzej Taraszkiewicz (nasz wychowawca w klasach I i II)
        j. niemiecki - p. Marzena (wychowawczyni w klasach III i IV) - bereciki z głów
        przed ta panią
        fizyka - p. Więcek (a jakże! ;)) - przed tym panem równiez berecik z głowy,
        dziś takich nauczycieli juz nie ma, a szkoda (dzięki niemu studia na
        politechnice to był pikuś).
        geografia - herr Ludwik Wieczorek - pocieszny typek, ale geografii uczyć
        potrafił. Za mojej kadencji, któras klasa zrobiła mu dowcip podkładając do
        szuflady zamiast obranego jabłuszka, obrany ziemniaczek... bidulek poczuł
        różnicę dopier przy drugim gryzie :>
        j. polski -
        I klasa jakaś bidula tuż po studiach, która na imię miała chyba Bożena
        (nazwiska nie pamiętam) i która miała pecha trafić do nas na praktyki... nasza
        klasa zwyrodnialców skutecznie zniechęciła jej do rozwijania dalszej kariery
        pedagogicznej i z tego co wiem, po przejściach z naszymi wrednymi osobami,
        osiadła w jakiejś zacisznej bibliotece.
        II klasa - p. Markowska - kobita była sympatyczna "do czasu", niestety "po
        czasie" weszła na jakieś tajemnicze obroty, na których kontakt z nią był
        niezwykle utrudniony i przez to nie mogę powiedziec, ze wspominam ją mile. Na
        szczęsćie męczyliśmy się z nią tylko rok.
        III i IV - p. Drabarek - kolejna nauczycielka, która zasługuje na oddanie
        honorów. Nie sądzięłm, że komukolwiek uda się mnie przekonać do nauki j.
        polskiego, jej natomiast się udało.
        biologia - p. Drygalska - pamiętam takich co dostawali spazmów na dźwięk jej
        nazwska, nie mniej jednak ją też wspominam mile.
        historia - w I starsza pani, która nosiła nazwisko Wyrzykowska? Ale moge się
        mylić, potem się biduli umarło i w II klasie uczyła nas jakas poczciwa
        niewiasta, która na onczas była także wice dyrektorką szkoły. Nazwiska ni
        imienia nie pamiętam... Pamietam za to, ze poza poczciwością niewiele była nam
        w stanie zaoferowac i histori nie nauczyła nas za grosz... a potem poszła na
        urlop macierzyński... W zastępstwie dostaliśmy nauczyciela spoza szkoły -
        młodego brodacza nazwiskiem Dobiszewski, który poza tubalnym głosem i rubasznym
        stylem bycia, też niewiele mógł nam zaoferować i jedyne czego nas nauczył to
        kolejności zdobywania przez szlachtę przywilejów. Temat ów tłukliśmy przez pół
        roku i wszyscy mieliśmy go wykutego na blaszkę.
        W IV historii zaczęła nas nauczać nowa dyrektorka szkoły, która przyszła na
        miejsce Strulaka (daj mu Boże lekki wyrok za przekręty w wilanowskim
        ratuszu ;)), czyli pani Radziwiłł... nooooo i to już była nauka historii przez
        duże "N", czyli wyższa szkoła jazdy. Żałuję, że edukowała nas tylko przez rok,
        a nie przez cały okres szkoły.
        chemia - p. Wiśniewska - o tej pani można powiedzieć tylko tyle, że była, bo
        talentu do nauczania nie miała kobicina za grosz.
        informatyka - nie pamietam jak nazywał się nauczyciel, ale jego jedyna w swoim
        rodzaju sylwetka obrażonego misia i ciuchy jak dla przerośniętego przedszkolaka
        czyniły z niego pedagoga nietuzinkowego ;). Nie zmienia to faktu, że
        informatyki uczył całkiem sensownie.
        PO - p. Borewicz - namiętny palacz o posturze tyczki do pomidorów. Sylwetka
        wyrażająca permanentny stan zobojętnienia na wszystko co nie wiązało się z PO i
        szlugami :D
        WF - W I klasie mr Omięcki (a jakże),czyli przedwojenny archetyp nauczyciela od
        wf-u. W późniejszych klasach opieką nad naszą tężyzną fiyczną zajął się pan
        Tadeusz Górecki, będący przy okazji równiez absolwentem Konopy (uczęszczał do
        klasy z moją mutterką).

Nauczycieli od angielskiego nie pamiętam, bo zmieniali się jak rękawiczki.
        Jedyną charakterystyczną postacią na tym tle, była nauczycielka wyróżniająca
        się lansowaniem mody na noszenie białych rajstop i posiadaniem niezwykle
        poczochranej fryzury w kolorze nieokreślonym.

Co do atrakcji poza-szkolnych to należy koniecznie wspomieć o nastepujących
        lokalach gastronomicznych z wyszynkiem alkoholi:
        - Gwarek vel. Garek nad Morskim Okiem
        - Brok na Madalińskiego (z dziadem borowym za barem, ktory zawsze margolił, że
        robimy mu świetlicę z porządnej mordowni)
        - Belfast przy Puławskiej (koło restauracji Mozaika)

• Gość: Mat-fiz Re: XLII LO im. Marii Konopnickiej- kto kończył ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.07, 22:34
        Ja, w latach 80-tych. Moją wychowawczywnią była Maria Samul, co roku
        zapowiadająca swoje odejście na emeryturę.
    • Gość: Szyja Re: XLII LO im. Marii Konopnickiej- kto kończył ? IP: *.aster.pl 10.05.07, 12:52
      Kończyłem w 1998, wychowawczyni Iza Rowińska.
      Jeśli ktoś ma kontakt z Mańkiem (Łysym) to proszę o info.
      pozdrawiam wszystkich absolwentów!
      • paulina1979 Re: XLII LO im. Marii Konopnickiej- kto kończył ? 12.05.07, 13:06
        Szyja??? Hmmmm....Czasem nie kolega z ławki Mariusza?
        Też kończyłam w 98 r. Mańka widziałam dosłownie kilka razy na ulicy i na tym
        koniec. A co w ogóle słychać? Oto pytam ja: koleżanka numer wcześniej z listy ;-
        )
        • Gość: Szyja Re: XLII LO im. Marii Konopnickiej- kto kończył ? IP: *.aster.pl 12.05.07, 14:29
          dokładnie tak, kumpel Mariusza z ławki. U mnie wszystko ok.
          Może jakieś spotkanie klasy po latach zorganizujemy?
          Krzysiek.
          • paulina1979 Re: XLII LO im. Marii Konopnickiej- kto kończył ? 21.05.07, 14:30
            Cześć, Krzysiu. Nie odzywałam się, bo sporo u mnie się w ostatnich dniach
            działo. Spotkanie z klasy, byłoby miło, ale chyba trudno zebrać ludzi razem. Ja
            już z nikim kontaktów nie utrzymuję, łącznie z innym kolegą z naszej klasy ;-))
            Paulina
            • Gość: przemek hehe Re: XLII LO im. Marii Konopnickiej- kto kończył ? IP: *.mgt.pl 03.06.07, 22:42
              hehe :), racja, racja... ze nawet przez przypadek na ulicy sie nie spotkalismy przez te kilka lat

kiedys szukalem takiego watku na google 1-2 lata temu i nic nie znalazlem - pomyslalem ze nie istnieje albo zle szukam, niewazne...

ja czasem widuje :
              Kube na silowni, który z kolei ma kontakt z Kacprem $ spółką
              Qle (zadowolona mamuske)

tydzień temu spotkalem sie z Madzia na kawunie :)

troche by sie nas znalazlo....

Przemek

• paulina1979 Re: XLII LO im. Marii Konopnickiej- kto kończył ? 06.06.07, 20:30
                Nie no, na ulicy to się pewnie widzieliśmy jakiś czas temu ;-))
                To rzeczywiście się pozmieniało...Qla mamuśka. A wiadomo co się urodziło? ;-)
                Mnie się zdarza przechodzic koło naszego liceum. Teraz sezon wuefów na
                powietrzu..
                • paulina1979 Re: XLII LO im. Marii Konopnickiej- kto kończył ? 06.06.07, 20:31
                  A jak wygląda nasza koleżanka Madzia, zapomniałam spytać? nadal tak
                  charakterystyczna? ;-)
                  • Gość: p. Re: XLII LO im. Marii Konopnickiej- kto kończył ? IP: *.mgt.pl 07.06.07, 21:36
                    jesli chodzi o Qle to nie pytalem
                    jesli o Madzie to wyglada naprawde swietnie

mozna zebrac ekipe z LO i pobawic sie troche w ktorys weekend, albo nawet nie troche :>

iha!
                    • Gość: CallunaVulgaris77 Re: XLII LO im. Marii Konopnickiej- kto kończył ? IP: *.pl 11.06.07, 08:57
                      Celem ułatwienia komunikacji, proponuję skorzystać z portalu www.nasza-
                      klasa.pl ;)

Zdrówka życzę
                      • Gość: cece Re: XLII LO im. Marii Konopnickiej- kto kończył ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.07, 15:12
                        Przestań spamować i reklamować tę durną stronę, gdzie nikogo nie ma!!
                        • Gość: CallunaVulgaris77 Re: XLII LO im. Marii Konopnickiej- kto kończył ? IP: *.pl 12.06.07, 08:18
                          Łyknij sobie szklankę zimnej wody na uspokojenie. Temat dotyczy poszukiwania
                          znajomych ze szkoły, a strona do której podałem linka właśnie do tego służy,
                          więc moja wiadomość nie jest spamem. To po pierwsze.

Po drugie: kwestia czy "nikogo na niej nie ma", to sprawa subiektywna. Ja tam
                          paru wiarusów ze szkolnej ławy znalazłem.
                        • Gość: janek Re: XLII LO im. Marii Konopnickiej- kto kończył ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.07, 17:42
                          Czy ktoś z Was był na obchodach 125-lecia naszej szkoły?
                      • Gość: Witek Pawlowski Re: XLII LO im. Marii Konopnickiej- kto kończył ? IP: 142.176.24.* 21.06.08, 10:08
                        Klasa Bio-Chem. Prof. Jadwigi Zimnej, 1981. 70WDH "Czarna Siedemdziesiatka".
                        Klub Lacznosci i stacja krotkofalarska SP5ZDF. Pozdrawiam wszystkich
                        absolwentow, nie tylko '81!
                    • Gość: xyz Re: XLII LO im. Marii Konopnickiej- kto kończył ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.10.07, 09:19
                      Co za szkoła!!! najpierw kryminalista Strulak rządził, a po dwóch
                      latach normalności z p. Radziwiłł wybrano nawiedzoną Rudzką.
    • alpazon Re: XLII LO im. Marii Konopnickiej- kto kończył ? 18.06.07, 15:47
      Ja chodziłem do klasy "F" w której wychowawcą był Wieczorek.Lata 1989-93.
      Piękne czasy!
      Szkoda,że tak mało czasu poświęcałem wtedy nauce,bo okres ogólnoustrojowych
      przemian sprzyjał prrzedsiębiorczości!Człowiek stawał na ulicy z jakimkolwiek
      badziewiem rozłożonym na gazecie i frajerzy płacili za wszystko z podwójnym
      albo potrójnym przebiciem!Do tego kobiety.....
      Teraz na poważnie!Matura w Konopnickiej mi się nie przytrafiła.Kiblowałem IV
      klasę w klasie Wierzby.Przed półroczem,kiedy sytuacja robiła się
      dramatyczna,przeniosłem się do wieczorówki.I to był strzał w 10!Na maturze zero
      problemów!Jednak coś do głowy przez te 4 ( i pół) roku weszło!
      Teraz , z perspektywy lat, widzę,że gdyby podejść do niektórych problemów z
      nauczycielami w taki sposób jak to robię obecnie,to prześlizgnięcie się przez
      szkołę byłoby przysłowiową "bułką z masłem"!Każdy ma jakieś potrzeby,problemy
      do załatwienia...Wystarczyło je wyczuć...pomóc... i "dst" by było!!!
      Teraz ,kiedy już w pamięci zatarły się urazy wobec niektórych osób,zaczynam
      wspominać tą szkołę pozytywnie!Ile to człowiek świata zwiedził za grosze na
      szkolnych wycieczkach!A te festiwale...Tygodniowy stan permanentnego
      upojenia%...I mnóstwo fajnych ludzi...
      • Gość: Darek T. Re: XLII LO im. Marii Konopnickiej- kto kończył ? IP: 193.111.166.* 25.10.07, 15:25
        matura rocznik 80/81 mat-fiz z ang.
        byłem w klasie u Wieczorka (też jadł jabłka pokryjomu jak juz ktoś
        wcześniej zauważył). Fizyka - Czelej, WF Omięcki, PO Witowski mile
        wspominam do dziś. Matma - Kokoszkiewicz, angielski - Zembala,
        chemia - Król. W sąsiednich klasach (było 7 równoległych) oczywiście
        Wiżba, Więcek, January itd. Z perspektywy czasu miłe wspomnienia,
        ale pamiętam, że na co dzień już tak fajnie nie było ;-)
        Drużyna harcerska tzw "czarna siedemdziesiątka", koncerty
        Kaczmarskiego na sali gimnastycznej...
        pozdrawiam
        • Gość: Witek Pawlowski Re: XLII LO im. Marii Konopnickiej- kto kończył ? IP: 142.176.24.* 21.06.08, 10:30
          Moze sie tak niechcacy znamy? Matura 81, Bio-chem z francuskim, Prof. Jadwiga
          Zimna. 70 WDH, Klub Lacznosci SP5ZDF. chisel97@gmail.com
        • Gość: Miodowa Re: XLII LO im. Marii Konopnickiej- kto kończył ? IP: 185.135.2.* 15.04.22, 16:32
          Konopnicka matura w stanie wojennym 80/81 wychowawca wieczorek. Klasa mat fiz 4c (chyba). Mam wrażenie że razem ją konczylismy. Joanna ch.
    • Gość: margola Re: XLII LO im. Marii Konopnickiej- kto kończył ? IP: *.ip.netia.com.pl 19.06.07, 12:22
      mój rocznik zdawał maturę w 1987:)
      • Gość: ygnaś Re: XLII LO im. Marii Konopnickiej- kto kończył ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.08.07, 13:43
        ja kończyłem w 98, po nauce w latach 94-98.
        każdy ma inne wspomnienia, to ciekawe
        dla mnie największy koszmar to wlaśnie 3 lata biologii z p.
        Drygalską. Może nie lubiła naszej klasy, bo inni źle o niej nie
        mówią, ale to był horror. Jej metody były diaboliczne, teksty,
        odzywki, do dziś się trzęsę na jej myśl.
        może dlatego, że fizyka była w miarę znośna, z. p. Dąbrowskim, a nie
        z p. Kaczyńską czy Więckiem, wszyscy raczej stresowali się biologią.
        reszta nauczycieli była w miarę spoko. każdy miał jakieś odchylenia,
        ale one były do przeżycia.najlepiej wspominam wychowawczynię - p.
        Jaworską od francuskiego - chodzący anioł:)
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka