Dodaj do ulubionych

Od dziś otwarte na stałe Muzeum Powstania Warsz...

IP: *.chello.pl 02.10.04, 08:43
To Muzeum jest wielkim sukcesem Warszawy i Kaczynskiego
Obserwuj wątek
    • Gość: 2Paco Cieszę się, że udało się je otworzyć, gdy żyją IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.04, 08:58
      jeszcze uczestnicy powstania. Sam byłem kiedyś przeciwny powstaniu (znam je
      tylko z książek, mam dopiero 23 lata), ale poznałem wielu powstańców i rozumiem
      ich pobudki. Całe szczęście, że Kaczyński (którego generalnie nie lubię, wręcz
      nie znoszę!) zorganizował i dokończył to przedsięwzięcie. Za to należy mu się
      chwała.
      • Gość: piotr Re: Cieszę się, że udało się je otworzyć, gdy żyj IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.10.04, 09:52
        to prawda ,że kaczor włożył w to wiele serca. I chwała mu za to. Niestety to
        jedyny jego sukces. Jako gospodarz stolicy się nie sprawdził. A głosowałem na
        niego. Wiecej nie będę ,obiecuję.
        • Gość: ja A ja nie cieszę się. IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 02.10.04, 19:35
          Wow, kolejne muzeum, które jest symbolem, pamiątką itd. To ważne dla Narodu
          Polskiego. Pewnie poza wycieczkami szkolnymi (czyt. legalnymi wagarami) nikt
          tam nie będzie zaglądał, ale to nie ważne, jest muzeum! Tylko dla kogo
          to muzeum? Może mi ktoś sensownie, czyli bez używania słów naród, cierpienia,
          walka (przegrana jak zwykle), poświęcenie (bezowocne), wytłumaczyć to?
          I tak większą atrakcją jest aquapark (hmm, chyba jest wawie coś takiego)
          czy supermarkety, a dla turystów (nowa, ale sza) starówka. Tragedia tragedią,
          ale po co teraz trwonić pieniądze? Nie lepiej było zrobić internetowe muzeum?
          Tańsze, łatwiej dostępne, ciekawsze... Tylko, że jak tu wstęge na otwarciu
          przeciąć?

PS: Tylko powstańcy z Kraju Podziemnej Pomarańczy potrafili powstanie wygrać,
          aczkolwiek nie pamiętam numeru tego powstania. Czy to oznacza kolejne muzeum,
          upamiętniające zwycięstwo, czy też kolejne dwa muzea, na pamiątkę tych
          fajniejszych powstań wlkp., które to padły?
          • Gość: ^&* Re: A ja wręcz przeciwnie. IP: *.gtconnect.net 02.10.04, 21:36
            Gość portalu: ja napisał(a):
            Pewnie poza wycieczkami szkolnymi (czyt. legalnymi wagarami) nikt
            > tam nie będzie zaglądał,

Moim życzeniem byłoby, aby placówki muzealne w Polsce w równie kreatywny sposób
            współpracowały z lokalnymi władzami oświatowymi jak ma to miejsce w Kanadzie.
            Programy nauczania przedmiotów takich jak historia, geografia, biologia, fizyka
            i chemia, wychowanie plastyczne i muzyczne (social, science, art, drama)
            zalecają udział uczniów w opracowanych dla określonych grup
            wiekowych "wystawach" muzealnych, gdzie dzieci nie tylko oglądają i słuchają,
            ale również czynnie uczestniczą w zadaniach opracowanych dla nich przez
            pedagogów i kuratorów. Zdobyta w taki praktyczny (i multimedialny) sposób
            wiedza zapada głębiej w pamięć niż zwykły wykład w klasie.

A otwarcie Muzeum Powstania Warszawskiego?
            Nareszcie!
            Gratulacje!
          • Gość: loco P R O S T A K i B E Z M Ó Z G! ! ! IP: *.chello.pl 02.10.04, 22:39
            Czlowieku..., a raczej powinienem zapytac jakim czlowiekiem jesteś? Jakie masz
            sumienie, czy w ogole je masz? Dlaczego depczesz ofiare tych ludzi, ktorzy
            polegli w tamtych miesiacach, zebys mogl teraz pisac takie głupoty?!
            Czlowiek bez historii to jak drzewo bez korzeni.
            Prawda - zwyciestwa nie bylo, ale pozostalo cierpienie tych ludzi, bo to byli
            ludzie, ktorzy czasami nawet wbrew sobie robili to co robili dla nas!
            Czy ty tego nie rozumiesz? Jedyne co sie liczy w twoim zalosnym zyciu to
            ignorancja, tylko wtedy czujesz sie bezpieczny...
            • Gość: prostak i bezmózg Re: P R O S T A K i B E Z M Ó Z G! ! ! IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 03.10.04, 13:47
              Zechciej odróżnić ofiarę tych ludzi od instytucji muzeum,
              którego prawie nikt nie będzie odwiedzał. Na pamięć o tych
              ludziach nie wpłynie fakt istnienia muzeum.
              Czy uważasz, że większość Polaków, która od dziesięcioleci
              nie była w żadnym muzeum nagle zacznie pielgrzymować
              do Warszawy, bo otworzono muzeum Powstania Warszawskiego?
              Więcej pożytku zrobiłoby wykupienie bilbordów przy
              supermarketach. Nie oszukujmy się, jak chcesz coś ludziom
              powiedzieć, musisz do nich wyjść.

PS: ocenianie mojego życia jako żałosne to projekcja cienia?
          • Gość: marek Wow, zaszczekałeś na samym wstepie. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.10.04, 08:42
            Reszty nawet nie czytałem, bo cóż może napisać pitbull lub bulterrier z
            wygolonym karkiem?
            • Gość: ja Re: Wow, zaszczekałeś na samym wstepie. IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 03.10.04, 13:28
              Polemizujesz z czymś, czego nie czytałeś. Hmmm...
          • Gość: OBYWATEL DO PROSTAKA IP: 195.116.92.* 03.10.04, 11:41
            Żenada, żenadę, żenadą pomiata. "Ja" nie wiem czy jesteś z Warszawy, ale w
            wiekszości zostało ono pokryte z pieniedzy warszwiaków. Dlatego jeśli jesteś z
            innego miasta to sie nie mieszaj.
            Inna sprawa, że takie miejsce było potrzebne od dawna. Jest to miejsce, które
            może wreszcie w godny sposób upamiętni tą najstrtaszliwszą hekatombę polskiej
            historii. I tyle.

PS. Co do Ciebie osobiście to powiem Tobie tylko tyle, twój język przypomina
            ten używany w czasach najwiekszego staliznizmu w Polsce. Prostacki,
            pseudointelektualny i zakompleksiony. Natomiast co do muzeum, to byłem tam i
            muszę przyznać że takiego to jeszcze w Polsce nie było. I za kilka lat jak moje
            dzieci dorosną pójde tam z nimi nie czekając aż pani ze szkoły z nimi tam sie
            uda.
            • Gość: ja Re: DO PROSTAKA IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 03.10.04, 13:54
              > PS. Co do Ciebie osobiście to powiem Tobie tylko tyle, twój język przypomina
              > ten używany w czasach najwiekszego staliznizmu w Polsce. Prostacki,
              > pseudointelektualny i zakompleksiony.

Popatrz na swój kwiecisty intelektualny język.
      • Gość: Konrad Korzeniowsk Re: Muzeum Powstania Warszawskiego miało być ... IP: *.bielsko.dialog.net.pl 02.10.04, 19:17
        ... w budynku Banku Polskiego - róg Senatorskiej i Daniłłowiczowskiej; ale
        budynek ten został zaanektowany przez Ludowe Wojsko Polskie, które ulokowało
        tam Z-d Kartografii czy coś w tym rodzaju. Zdawałoby się, że wraz z odzyskaniem
        wolności, bezprawne zawłaszczenie zostanie unieważnione, ale cóż - wobec
        zażartej walki o beneficja i powszechnym TKM, czasu i energii działaczom
        postsolidarnościowym już na to zabrakło. W tym także prezydentowi W-wy -
        Lechowi Kaczyńskiemu!
        Dlaczego Muzeum miało być w Banku Polskim? Warszawiacy o tym wiedzą, a tym co
        nie - odpowiadam: tam toczyły się najbardziej zażarte walki Powstańców z
        Niemcami, budynek był wielokrotnie zajmowany przez Niemców i odbijany przez
        naszych, gdy Niemcy zajęli I. piętro - Powstańcy wysadzili strop i wdarli się
        tam przez wyłom! Bohaterskie walki toczyli Powstańcy wszędzie w W-wie, ale pod
        względem zacikłości i bohaterstwa, walki na ciągu: Pasaż Simmonsa, Pałac
        Radziwiłłów, tzw. Reduta Matki Boskiej, Kanoniczki, Ratusz, Katedra, PWPW i
        właśnie Bank Polski - nie miały sobie równych!
        Zaś o walkach w Elektrowni na Woli kroniki raczej milczą.
    • Gość: mak Wspaniałe muzeum! Wybiorę się tam w tygodniu IP: *.238.65.210.adsl.inetia.pl 02.10.04, 10:06
      Zwiedziłem muzeum w sierpniu - to jest muzeum z duszą, do którego chce się
      powracać. Z pewnością jest to sukces Prezydenta Kaczyńskiego oraz dyrektora
      Jana Ołdakowskiego.
      • Gość: PAN Z WARSZAWKI TO MUZEUM, TO HOŁD ZŁOŻONY POWSTAŃCOM,... IP: *.chello.pl 02.10.04, 10:56
        POMNIK ICH BOHATERSTWA I MIŁOŚCI DO OJCZYZNY.
        NIECH SŁUŻY WSZYSTKIM POLAKOM, JAKO SYMBOL NAJLEPSZYCH WARTOŚCI, KTÓRYMI
        POWINIEN KIEROWAĆ SIĘ KAŻDY POLAK.
        • Gość: 3gr Czy Japonczycy czekali 15 lat? IP: *.144.144.186.revip.asianet.co.th 02.10.04, 11:04
          Ciesze zie ze do otwarcia doszlo. Ale to przeciez WSTYD i HANBA, ze muzeum
          zostalo otwarte DOPIERO teraz. Polska jest wolna od 1989 roku. Przez te
          kilkanascie lat umarlo setki, tysiace ludzi, ktorzy mogli cos wniesc do
          historii powstania. Czy Japonczycy czekali 15 lat zeby upamietnic zaglade
          Hiroshimy i Nagasaki? Coz, dopiero po tylu latach Warszawa przypomniala sobie o
          swojej najnowszej historii...
          • Gość: Jurek Re: Czy Japonczycy czekali 15 lat? IP: *.nb.aliant.net 02.10.04, 15:50
            Lepiej pozniej niz nigdy.
            Dziekuje zcalego serca wszystkim ktorzy to uczynili.A, teraz musimy sie uczyc i
            sumiennie i madze pracowac.Przebaczyc ale nigdy nie zapomnic -przebaczyc
            poniewaz jeszcze nie ma cywilizaci,nie zapomic poniewaz jest dowod co sie
            dzieje dzisej.
          • rodzina_adamsow Re: Czy Japonczycy czekali 15 lat? 04.10.04, 23:41
            "Polska jest wolna od 1989 roku."

Co było w Polsce przed 1998 ?
            Niewolnictwo?

GA
          • fima WSTYD i HANBA, ze muzeum zostalo otwarte DOPIERO 05.10.04, 11:37
            słusznie: WSTYD i HANBA, ze muzeum zostalo otwarte DOPIERO teraz.

"Świat", którego łajamy za ignorancję w naszych sprawach, zainteresował się
            Powstaniem dopiero gdy sami Polacy nadali rocznicy należny jej w historii
            charakter, zamiast poprzestać na uroczystej zmianie warty i akademii w Teatrze
            Wielkim.
            Nasze pretensje do świata, że "nic nie wie i nie interesuje się" są absurdalne.
            A niby kto starał się Go tym zainteresować i jakimi sposobami? Akademią w
            Teatrze Wielkim i uroczystą zmianą paruosobowej warty? Okolicznościowym filmem
            puszczanym w nocnej TV?
            To przedtem miasto nie miało na to pieniędzy?
    • Gość: Krakowska Sucha Muzeum Powstania IP: *.vline.pl / *.rev.vline.pl 02.10.04, 11:04
      A Krakow to byl stolica juz o wiele wczesniej niz Warszawa. Niech zbuduja
      muzeum Powstania Krakowa.
      • Gość: gnieźnianin Re: Gniezno było przed Krakowem:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.04, 11:25
        A Gniezno było stolicą Polski jeszcze wcześniej, niż Kraków:) Mamy tu też miły
        szpital psychiatryczny, serdecznie Cię zapraszam:) Z treści Twojego posta i
        faktu, że ma się nijak do tematu artykułu, wnioskuję że chętnie przyjmiesz
        zaproszenie:) I gustowne białe wdzianko z mnóstwem troczków dostaniesz... :)
      • Gość: misio tyle, ze w Krakowie Powstania nie bylo... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.10.04, 13:44
        bo bylo zakazane... A zeby wykonać wyroki na hitlerowskich katach, musieli
        przyjeżdżać chłopaki z Warszawy...
        • Gość: nij Re: tyle, ze w Krakowie Powstania nie bylo... IP: *.7cities.net 03.10.04, 06:00
          A czy mowi sie cala prawde, bylo to niezmierne bohaterstwo i cierpienie,
          i niezmierzona glupota polityczna.
          No i propaganda wykorzystuje naiwnosc Polakow do atakow na Rosje,
          nam sie nalezala pomoc kraju, ktoremu to wydarzenie nie bylo na reke.
        • Gość: m3 Re: tyle, ze w Krakowie Powstania nie bylo... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 04.10.04, 10:21
          a w 19 wieku nie było przypadkiem powstania krakowskiego? coś mi się tak
          kojarzy...
    • Gość: mardyb8@wp.pl Re: Od dziś otwarte na stałe Muzeum Powstania War IP: 193.0.117.* 02.10.04, 11:29
      mam nadzieję,że znajdzie się też na murze miejsce dla moich wujow ,którzy
      zginęli tydzień po sobie, jeden miał 24 lata,adrugi 32. Nasza rodzina jest
      mniejsza ,a oni nie wierzą rodzinom. Wyobrażam sobie jak mojej cioci bylo
      trudno rozpoznawać swoich poległych braci.
    • Gość: abc Warszawa odzyskuje swoje dziedzictwo IP: *.zgora.dialog.net.pl 02.10.04, 11:55
      Warszawa była dotąd miastem sierocym.
      Jak dziecko, które po śmierci rodziców
      umieszczono w obozie dla komsomolców
      i któremu prano bez przerwy mózg, by
      nie wiedziało, kim jest i skąd pochodzi.
      Komuniści chcieli zniszczyć mu pamięć.

Teraz dziecko wychodzi z tego obozu
      na wolność. I dowiaduje się, kim byli
      jego rodzice. O co walczyli. Jak zginęli.
      Odzyskuje pamięć.
    • Gość: JJ PR pr II, 102,4 FM , pon. 4.10 g.22.15 IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 02.10.04, 11:58
      Wieslaw Kaczmarek "Halicz" wspomina Godzine W, jak padl Kazik Jacyna "Rudy,
      Kaminski" na Woli i innych , ktorzyzgineli w tej pierwszej godzinie. Audycja
      red. Stockiej z PR pr II. Polecam
    • Gość: gosc Re: Od dziś otwarte na stałe Muzeum Powstania War IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.04, 13:17
      Zaiste sukces jak za komuny! Uroczyste otwarcie ponad 2 miesiące temu:
      telewizja, wywiady, wizytacje w zakładach pracy.... :-)) a potem zamknięcie juz
      mniej uroczyste! Niestety jedyna JAKAKOLWIEK inwestycja w Warszawie za
      prezydentury Kaczora. A "spieprzaj dziadu" z takim prezydentem!!!
    • Gość: ja bym nie walczył hmmmm.... IP: *.crowley.pl 02.10.04, 14:15
      Tak oto Kaczki przekuły Powstanie w narodowy sukces i miernik politycznej
      orientacji, o prawie do warszawskości nie wspominając. Uważam, że była to wielka
      narodowa tragedia, ale komu o tym mówię, słyszę: "no tak, czyli wolisz komunizm"
      i "nie jesteś prawdziwym warszawiakiem, to wszystko wyjaśnia". Komunizmu nie
      znoszę, w Warszawie się urodziłem ale jako pierwsze pokolenie, zresztą ten drugi
      zarzut mniej mnie oburza. Obawiam się jednak, że muzeum będzie zrobione w
      atmosferze sukcesu, hurrapatriotyzmu i euforii, nie będzie tam wiele o
      mieszkańcach niechętnych Powstaniu, zagładzie miasta czy alternatywie, co by się
      stało, gdyby jednak nie wybuchło... W budynku miało być muzeum tramwajów, sprawa
      ciągnęła się latami, ale widać nie była potrzebna Kaczce.
      • Gość: magda Re: hmmmm.... IP: *.z064220066.chi-il.dsl.cnc.net 02.10.04, 14:40
        Niechetny wobec tego co bylo ? To jest faktem historycznym i nikt juz tego nie
        zmieni. Trzeba miec stosunek emocjonalny do tego co jest w tej chwili , albo do
        tego co bedzie. Na przyklad do bezrobocia w Polsce. Powstanie Warszawskie to
        prawdziwa narodowa relikwia.
        • Gość: Kaczy wyborca Re: hmmmm.... IP: *.crowley.pl 02.10.04, 14:54
          zmieni jednak sposób oceny i ekspozycji, bo o tym tu mowa. W przeciwieństwie do
          większości ja jestem zadowolony z kaczej prezydentury, pewne inwestycje są, ale
          nie ma gigantomanii i absurdalnych tuneli. Nie podoba mi się, że sprawa muzeum
          to polityczna manifestacja, niepotrzebnie wprowadzająca nowe podziały i to w
          zupełnie złych miejscach (dobrym miejscem byłby na przykład stosunek do
          gospodarki, naszego dzisiejszego problemu, tu jednak Kaczor chyba jest za i
          przeciw). Muzeum oczywiście powinno powstać, ale obawiam się, że to będzie miało
          zbyt jednostronną wymowę. Powinno też sąsiadować z muzeum tramwajów (budynek to
          dawna elektrownia tramwajowa!!! Wymarzone miejsce na ekspozycję starych wagonów)
          - a chyba już przepadło.
      • Gość: OBYWATEL LEPIEJ SIĘ NIE ZAMYŚLAJ IP: 195.116.92.* 03.10.04, 11:47
        Nie lubię Kaczyńskiego, ale nie widzę powdów dla których nie moze być dumny z
        tego że wreszcie stworzył to muzeum. Powinno ono powstać już conajmniej 10 lat
        temu, ale nikomu na tym nie zalezało bo najprawdopodobniej elektorat powstańczy
        coraz mniejszy.
        Dlatego przestańcie w tym przypadku najeżdżać na Kaczora, bo w pewnym sensie
        spłacił część długu wobec powstańców, który już dawno powinien być spłacony.
    • Gość: Kuba Re: Od dziś otwarte na stałe Muzeum Powstania War IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.10.04, 16:55
      Muzeum to jest lekcją patriotyzmu, a najwięksi patrioci to decydenci z
      Londynu.Przecież w PRL nie było rządu polskiego, prawowity rząd był w
      Londynie.
      • Gość: Yoram Re: Od dziś otwarte na stałe Muzeum Powstania War IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.04, 17:01
        a każdy Kuba to pedał albo gej homoseksualny!
    • Gość: Cezary Trąbski Los Wolności IP: *.adsl.tele2.no 02.10.04, 17:41
      Los Wolności

Raz niezliczone kwatery w Warszawie
      Usypano po brzegi w triumfu sławie
      Nadzieja śmiałości zagrała marsza
      Żądza starcia na wieki stała starsza

Za parę godzin wolności istnienia
      Tak spodziewanego oswobodzenia
      Żywot podarowało setki tysięcy
      Bitnie trwali przez parę miesięcy

Łzy i pot trudu krwi wylane wodospadem
      Śmierć niby trup położyła się gradem
      A rozmiar powstania zaskoczył wroga
      Nieprzyjaciela bodła straszna trwoga

I dwoje krwiożerców uśmierciło zryw
      Ronił się warszawski lud oraz każdy żyw
      Za jedną bramę domu, protoplastów ślady
      Brawurze powstania nigdy dali rady

Zapamiętaj najeźdźco upojny siły
      Tutaj wyglądają cię puste mogiły
      Walecznie rozbili wroga wojowie
      Wierny Warszawiak, co się zowie

Za narodu oddanie i męstwo w boju
      Rozkwita dziś to pokolenie w pokoju
      A prawiąc o czasie chwały i klęski
      Odradza się z nami mocarny duch męski

Cezary Trąbski
      Poniedziałek, 18 sierpnia 2003
    • Gość: Dorota Wojtkowiak Krew za Krew IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 02.10.04, 18:55
      Jutro, przed Muzeum P.W. będzie w godz. 11.00 - 15.00 stał specjalny ambulans,
      w którym bedzie można oddać honorowo krew - czczac pamięc poległych Powstańców
      ale żeby pomóc zyjącym... ZAPRASZAM WSZYSTKICH!!!
      • Gość: Cezary Trąbski Krwiodawcą bądź. IP: *.adsl.tele2.no 03.10.04, 08:39
        Krwiodawcą bądź.

W czasie pokoju miłości
        Podaruj eliksir radości
        Daruj bliźniemu życie
        Serce istnieje w bycie

Zamiast lać krew w ziemię
        Porusz czułe sumienie
        Podaj ramię bliźniemu
        Wytocz życia ikrę jemu

Bohatersko przelej swoją krew
        Ratunek żywota to nasz zew
        Obnażaj swe żyły bez lęku
        Wylej krew honoru bez jęku

Cezary Trąbski
        2004-10-03 08:37:04

By dodać odwagi krwiodawcom, szczególnie tym z Sejmu.

• magfigurna Re: Od dziś otwarte na stałe Muzeum Powstania War 02.10.04, 19:16
      Opowieści, kórych słuchałam przez całe dzieciństwo z ust mojej babci,
      łączniczki AK, przełożyły się na materialny twór w postaci MUZEUM POWSTANIA.
      Wspaniale!! - moje córeczki, które każdego 1 sierpnia chodzą ze mną na
      powstańcze groby krewnych będą miały mozliwość poznania i zrozumienia powstania
      gdy ich prababci zabraknie...
    • Gość: Kafa Własnie wróciłem IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.10.04, 19:48
      Interesujący wieczór i ten wybór jazzu - nie pianisty z reperturem Chopina
      powiedzmy - nietuzinkowy. Powstańcy siedzieli, młodzież stała czyli wszystko
      prawidłowo. Pare łez z nieba - deszczyk w ciemnościach.
    • Gość: Lech Jak ptaszyn Wróblewski się nie popisał IP: *.ddz11.org / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.04, 20:21
      Niestety jeden z prowadzących się nie popisał mówiąć: "...przeżyliście
      powstanie,przeżyjecie i nasz koncert". Zresztą przemówienie pana Kaczyńskeigo
      też nie było błyskotliwe. Naszczęście muzyka obroniła się sama.
      • Gość: Kafa Re: Jak ptaszyn Wróblewski się nie popisał IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.10.04, 20:26
        Nie chcialem o tym pisać, żeby nie robić jakiejś nagonki, a poza tym chciałem
        pozytywnie napisać, tyle sie u nas krytykuje. Moja recenzja jest bardzo daleka
        od obiektywizmu, bo nie da się ukryć że trochę dziwnie to wszystko wyglądało z
        wielką tablica Festival Jazzowy będącą główną oprawą graficzną itd. itp. Ale co
        tam, szanujmy to co mamy.
        • Gość: Kafa Re: IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.10.04, 20:34
          W sumie fajnie, że nie zadęto w jakies surmy martyrologiczne i po prostu
          połączono śmiertelną przeszłość z żywą teraźniejszościa, bo takie jest życie
        • lech.spaszewski Re: Jak ptaszyn Wróblewski się nie popisał 02.10.04, 20:40
          Tak te reklamy też trochę nie na miejscu.Poachnialo amatorszczyzną ale ta
          muzyka była na prwdę cudna. Jestem ciekaw jak pracuje we wnętrzu muzeum.
    • Gość: Krzysztof Re: Od dziś otwarte na stałe Muzeum Powstania War IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 02.10.04, 20:54
      Przyjechałem z Ponidzia i znalazłem na murze pamięci nazwiska zabitych synów i
      córek ziemianina z Budziszowic w świętokrzyskiem-Dobrzańskich.
      koncert Tomasza Stańki znakomity,idea -muzeum wspaniała,chociaż odnośnie
      powstania można mieć różne zdania.
      Brawo dla prezydenta Kaczyńskiego.
      • n21 Miasta nie ma, niech żyje muzeum 02.10.04, 21:54
        Trzeba było zagłady całego miasta, by powstało jedno muzeum...
    • Gość: loco Zapal świeczkę w oknie!!! Złóż hołd poległym!!! IP: *.chello.pl 02.10.04, 22:28
      Zapalamy świece 11 wrzesnia, takze po tragedii w Biesłanie, czy warszawiacy
      polegli w powstaniu nie zasługują na taki symboliczny gest obecnych
      mieszkancow...?
      Szkoda, ze nikt o tym wczesniej nie pomyslal i tego nie naglosnil, chociaz
      chcialbym sie mylic.
      Ja w kazdym razie zapalilem...
    • Gość: Muranow City Czy jestesmy uczciwym narodem IP: *.dip.t-dialin.net 03.10.04, 02:08
      dla rownowagi, powinno sie wybudowac muzeum Budowniczych Warszawy, dla tych
      bezimiennych Hufcow Pracy, ktorzy swoja mlodosc poswiecili dla sprawy odbudowy
      zgliszcz Warszawy m.in. po przegranym Powstaniu. Jezeli jestesmy uczciwym
      narodem oddajmy czesc tym co odbudowali Starowke, zamek Krolewski i wiele wiele
      innych obektow. Bez ich wysilku nie byloby dzisiejszej Wwy.
      • Gość: Cezary Trąbski Re: Czy jestesmy uczciwym narodem IP: *.adsl.tele2.no 03.10.04, 08:46
        Tak to prawda.

Mój Ojciec, który pochodzi z Grodna a był wówczas studentem UJ w oddziałach SP
        odbudowywał Warszawę, mój teść ( Kaliszanin ) był w tej samej brygadzie SP, co
        Ojciec itd.
        Rano do pracy ze szczekaczek budziła ich bambioszka. Mam tę piosenkę nawet na
        CD.
        Takich młodych chłopców były tysiące, wszyscy pracowali za michę, wyżywienie
        było marne a praca tytaniczna..................
        Ale ja te czasy znam tylko z opowiadań. Odbudowa Warszawy to był nieopisany (
        po odrzuceniu propagandy tamtych dni ) potężny intelektualny i fizyczny wysiłek
        dziesiątków tysięcy ludzi i całej Polski.

Cezary Trąbski
      • Gość: kobra Re: Czy jestesmy uczciwym narodem IP: *.aster.pl / *.aster.pl 03.10.04, 10:26
        mądra uwaga, pomnik dla tych co odbudowali W-wę, nie tylko dla tych którzy
        walczyli w jej ruinach
    • Gość: Kuba Re: Od dziś otwarte na stałe Muzeum Powstania War IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.10.04, 02:37
      Każde dziecko chodzące do szkoły podstawowej przy otrzymaniu świadectwa placiło
      za znaczek na świadectwie"Na odbudowę Warszawy", każda świnka zdawana przez
      chłopa na skupie miala swój udział w odbudowie Warszawy.Cały kraj odbudowuje
      swoją stolicę.Czyżby o tym zapomnieli?
    • Gość: Dorota Wojtkowiak akcja "Krew za Krew" IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 03.10.04, 08:21
      W niedzielę 3.X.przed Muzeum P.W. będzie w godz. 11.00 - 15.00 stał specjalny
      ambulans, w którym będzie można oddać honorowo krew - czcząc pamięć poległych
      Powstańców ale takze żeby pomóc żyjącym...
      ZAPRASZAM WSZYSTKICH!!!
    • Gość: mijau wielki sukces kaczki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.04, 09:08
      O tak szanowny panie/pani mar. To wielki sukces Kaczyńskiego, dlatego w starym
      stalinowskim stylu najpierw otwarto z pompą ekspozycję, żeby w odpowiednią
      rocznicę Prezydent mógł przeciąć biało-czerwoną wstęgę i pławić się w
      medialnych rozkoszach, zrobiono tyle szumu co wokół wszelkich ówczesnych
      wielkich robót socjalizmu a następnie hołdując tym samym tradycjom po cichu
      zamknięto żeby dokończyć spóźnione roboty. Wielki suckes tow. Prezydenta.
    • Gość: janko Re: Od dziś otwarte na stałe Muzeum Powstania War IP: 80.50.28.* 03.10.04, 09:35
      Gdzieś usłyszałem jakże słuszną moim zdaniem myśl: oglądanie się wstecz jest
      hamulcem postępu.
      Zamiast wydawania pieniędzy na "wspominanie" może lepiej zainwestować w to co
      użyteczne dzisiaj. A wspominać można przy okazji rocznicy i w opracowaniach
      książkowych.
      No cóż,Polacy chyba mają chyba zakodowane zamiłowanie do użalania się nad
      sobą,niestety.
    • Gość: Adam Re: Zamiast muzeum powinni wybudowac dom IP: 81.170.253.* 03.10.04, 11:28
      spokojnej starosci dla tych ktorzy przezyli to pieklo,a nie muzeum ktore jest
      symbolem przebytej meki kalectwa i smierci .Zostaly mil.zl.wyrzucone na marne
      jak zawsze w Polsce.A za te pieniadze mozna by bylo wybudowac dom
      powstanca ,ktory by stal jako praktyczny pomnik i ci ktorzy przezyli by z niego
      korzystali.
    • Gość: memak Re: Od dziś otwarte na stałe Muzeum Powstania War IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.04, 11:37
      Cieszę sie iż po tylu latach jest wreszcie MUZEUM o które tak walczyli
      powstańcy. Szkoda że Mój Ojciec tego nie doczekał! Czułam się w obowiązku jako
      córka Powstańca być w TYCH DNIACH w Muzeum. Gorąco dziękuję za to że mogę
      pokazywać młodzieży jak ich dziadkowie i pradziadkowie walczyli i gineli za
      Polskę, myślę że to doskonała lekcja patriotyzmu.
      • Gość: a Re: Od dziś otwarte na stałe Muzeum Powstania War IP: *.aster.pl / *.aster.pl 03.10.04, 15:15
        Osiemdziesięciolatkowie stawili się wczoraj tłumnie na czas, a byczek Kaczyński
        kazał tym starym ludziom czekać na siebie i spóźnił się na otwarcie. Uroczystość
        była na dworze, pogoda niepewna, później zrobiło się zimno i zaczęło kropić.
        Wiele osób bez zaproszeń musiało stać, no ale prezydentowni pewnie nie wypada
        przybyć punktualnie, na prezydenta się czeka. Jak to było? S......aj, dziadu?
    • Gość: ab Kaczyński zamiast godzin IP: *.crowley.pl 04.10.04, 09:24
      Trochę niesmak budzi, że jest to taki sukces Kaczyńskiego. Kiedy na stronie
      muzeum wchodzi się do menu "O muzeum" sądząc, że znajdzie się tam dni i godziny
      otwarcia, mamy niespodziankę - wypowiedź pana Kaczyńskiego o muzeum. Kogo to
      interesuje?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka