Dodaj do ulubionych

jaką mamy pewność....

13.10.04, 15:44
...że te wszystkie plany (mnie egocentrycznie przyznam) interesuje głównie
tunel wzdłuż Płaskowickiej sie wypełnią? Kiedy ten tunel konkretnie miałby
powstać? To wszystko fajowo wygląda, łącznie z parkiem okołotunelowyn. Ale
czy ktoś za pare lat nie powie - sorry nie wyszło. Jest na wierzchu i parkau
nie będzie? Czy Wy się tego nie obawiacie? Sorry, ale z reguły mam rezerwe.
Pozdrawiam
Mati
Obserwuj wątek
    • yasioo7 Re: jaką mamy pewność.... 13.10.04, 16:54
      Jeżeli chodzi o A2 do konotopy, to właśnie wydawane są decyzje lokalizacyjne.
      Od Konotopy do Puławskiej powstanie obwodnica miejska S2 - w tym tygodniu
      geodeci weszli na teren dokonać pomiarów. Na początku 2005 roku rozpocznie się
      wykup gruntów i nieruchomości.
      Co do tunelu - już pod koniec lat 90tych ABiEA rozważała konieczność budowy
      tunelu pod Ursynowem ze względów społecznych i ekologicznych. Wtedy nie bardzo
      były na to pieniądze. Teraz te pieniądze są, możliwe jest także otrzymanie
      funduszy z UE.
      Tunel powstałby po 2008 roku, do roku 2011. Po jego wybudowaniu pozostanie
      teren do zagospodarowania, na którym powstanie Park Komunikacyjny. Decyzje o
      tym już zapadły i nikt nie będzie się bawił w odwracanie kota ogonem. To nie te
      czasy, nie te sposoby myślenia.
      Pozdrawiam i życzę więcej optymizmu :)
      • vampi_r Re: jaką mamy pewność.... 13.10.04, 21:10
        Projekt GDDKiA jest kompletny.
        O co mi chodzi - powstanie to i tylko to, co jest w projekcie. Nie bedzie możliwości po kilku latach "rozbuchania" obwodnicy do 8 pasów w jedną stronę (co poniektórzy starają się zasugerować). Tunel przewiduje po 4 pasy ruchu w każdą stronę i taki powstanie. Oznacza to, że nie da się łatwo poszerzyć trasy, byłoby to zbyt kosztowne.

Alternatywny projekt, promowany przez naszych oponentów, przewiduje w tym miejscu ulicę 2 pasmową, miedzydzielnicową. Posnuję teraz nieco wodze fantazji, ale mam takie odczucie, że gdyby coś takiego powstało zamiast naszej prawdziwej obwodnicy, to szybko ulicę trzeba byłoby poszerzać, robić estakady, przekopy. W niedługim czasie powstałaby prawdziwa trasa szybkiego ruchu. Zauważmy jak ostatnio zmieniają się niektóre skrzyżowania w Warszawie - np. Rondo Zesłańców Syberyjskich, niedługo skrzyżowanie Marynarskiej z Wołoską. Usiłuje się teraz odkolizyjnić te skrzyzowania. Jest to kosztowne, daje mizerne efekty i trwa długo. Projekt alternatywny trasy zbiorczej byłby własnie nie kompletny i możliwośc rozbuchania ulicy do innych rozmiarów i parametrów byłby możliwy, a nawet nastąpiłby szybciej, niż nam się zdaje.
        No i nie byłoby szans na park w tym miejscu.

Czyli jaką mamy pewnośc? - taką że jest projekt i według niego musi być to budowane, nawet za 70 lat trasa ta będzie wyglądała tak samo (no... - może w międzyczasie połozy się tylko nową nawierzchnię). Zresztą - pożyjemy, zobaczymy
    • tarantula01 Re: jaką mamy pewność.... 14.10.04, 09:21
      misiek25 napisała:

> ...że te wszystkie plany (mnie egocentrycznie przyznam) interesuje głównie
      > tunel wzdłuż Płaskowickiej sie wypełnią? Kiedy ten tunel konkretnie miałby
      > powstać? To wszystko fajowo wygląda, łącznie z parkiem okołotunelowyn. Ale
      > czy ktoś za pare lat nie powie - sorry nie wyszło. Jest na wierzchu i parkau
      > nie będzie? Czy Wy się tego nie obawiacie? Sorry, ale z reguły mam rezerwe.
      > Pozdrawiam
      > Mati

Jeżeli tylko GDDKiA zacznie coś kombinować z tunelem (za drogi, po co?, itd.),
      to w swoim imieniu mówię Ci, że rozpętam kampanię przeciw całemu, obecnemu
      projektowi GDDKiA. Zresztą bez tunelu projekt ten będzie zupełnie
      nieekologiczny i nieprzyjazny mieszkańcom.
      • yasioo7 Re: jaką mamy pewność.... 14.10.04, 09:31
        Każdy z nas tak zrobi. Będziemy walczyć z każdym projektem drogi na powierzchni
        Ursynowa. Niezależnie do tego kto jest autorem, "ekolodzy" czy GDDKiA.
        • vampi_r Re: jaką mamy pewność.... 14.10.04, 09:43
          yasioo7 napisał:

> Każdy z nas tak zrobi. Będziemy walczyć z każdym projektem drogi na
          powierzchni
          >
          > Ursynowa. Niezależnie do tego kto jest autorem, "ekolodzy" czy GDDKiA.
          >

O to to to to.
          Będziemy walczyć z kazdym projektem na powierzchni.
    • misiek25 Re: jaką mamy pewność.... 14.10.04, 11:00
      Bardzo bardzo cieszy mnie Wasze podejście do tematu. Na logike też mi się
      wydaje, ze to już nie te czasy,Jeśli przyjdzie walczyć z całą pewnoscią umocnie
      Wasze szeregi :) (o ile będę jeszcze tu mieszkać). I szczerze, ta peryspektywa
      parku kominikacyjnego chwilowo zrewidowała moje plany....:)
      Serecznie Was pozdrawiam

Mati

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka