Gość: Granda IP: *.acn.waw.pl 03.11.04, 01:08 Kartofle! Ziemniaki! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Zomol Re: Studenckie pomysły na przebudowę ronda przy R IP: *.chello.pl 03.11.04, 06:19 W głowach się studencinom poprzewracało. A ja studentom dla odmiany proponuję powtórzyć 1968 r :) Odpowiedz Link Zgłoś
d.z Re: zaorać i zasiać trawę 03.11.04, 07:37 i cenny teren zostawić przyszłym pokoleniom do zagospodarowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Studenckie pomysły na przebudowę ronda przy R IP: *.chello.pl 03.11.04, 20:50 zomolu - nieżle ci w 1968 musieli pałą dac po łbie, bo myślenie po proces zupełnie ci obcy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wallenrod Re: Studenckie pomysły na przebudowę ronda przy R IP: *.chello.pl 03.11.04, 08:29 Dmowski też wam przez gardło nie przechodzi????? Rondo Dmowskiego a nie rondo przy rotundzie..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DzwinyCzłowiek Re: Studenckie pomysły na przebudowę ronda przy R IP: *.aster.pl / *.aster.pl 03.11.04, 09:11 A ja tam proponuje zrobić ładny skwerejk. tak mało zieleni jest w Warszawie hehehehe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: thetomster Re: Studenckie pomysły na przebudowę ronda przy R IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.04, 09:32 Chyba nie studenci tylko uczniowie V klasy podstawowej. Co za naiwne marzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxl Re: Studenckie pomysły na przebudowę ronda przy R IP: *.waw.pl / *.merinet.pl 03.11.04, 09:43 jacy nauczyciele- takie pomysły ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szwajcar Drapacze chmur IP: *.dclient.hispeed.ch 03.11.04, 11:20 Jestem zwolennikiem drapaczy chmur i zastanawiam sie dlaczego np. na miejscu rotundy i universalu nie powstanie wreszczcie ten drapacz chmur ktory, 10 lat temu tak glosno byl zapowiadany przez Universal??? Rotunda to przezytek i nie wyobrazam sobie zeby, tam dalej szpecila. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Re: http://img21.exs.cx/img21/8213/PICT0277.jpg IP: *.pool.mediaWays.net 03.11.04, 11:28 img21.exs.cx/img21/8213/PICT0277.jpg img21.exs.cx/img21/1936/PICT0278.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Re: http://skyscraperpage.com/gallery/data/626/595 IP: *.pool.mediaWays.net 03.11.04, 11:33 skyscraperpage.com/gallery/data/626/5958berlin9.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
blinski Re: http://skyscraperpage.com/gallery/data/626/59 03.11.04, 11:46 no tak, niemcy jak się za coś wezmą ty wyjdzie fajnie.. tylko albo niedowidzę, albo tam rzeczywiście żadnych drzewek czy chociaż najmniejszej zieleni nie ma..? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prder Re: http://skyscraperpage.com/gallery/data/626/59 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.04, 15:44 Wydaje mi się, że z pl. Poczdamskiego to akurat Warszawa czerpać pomysłów nie powinna. A co do propozycji zagospodarowania okolic rotundy to szykuje się rzeczywiście niezły koszmar (a praca studentów w porównaniu z propozycjami wielkich architektury polskiej wyglądają niemal jak szczyt rozsądku!). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Automobilista Re: http://skyscraperpage.com/gallery/data/626/59 IP: 62.233.175.* 17.11.04, 11:20 > Wydaje mi się, że z pl. Poczdamskiego to akurat Warszawa czerpać pomysłów nie > powinna. Dlaczego tak uważasz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zajf pomysł z kulą IP: *.t15.ds.pwr.wroc.pl 03.11.04, 12:54 pomysl ze szklaną kopułą mi sie podoba. a gadanie "glownego kierownika zamieszania" (czyt. przewodniczacego konkursu), ze nalezy przywrócic ruch pieszych na powierzchnie, uwazam za najwieksza pomylke. ja osobiscie wole smignac przez przejscie podziemne niz czekac na zielone swiatlo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Kopuła TAK!! - autor na architekta miasta zamiast IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 03.11.04, 21:23 obecnego, zmurszalego fachowca od zebr!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olek rozumiem ze do tych pomyslow nalezy odnosic IP: *.nas17.columbus1.oh.us.da.qwest.net 03.11.04, 22:56 sie z duza rezerwa .... i do samego poziomu konkursu tez Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Studenckie pomysły na przebudowę ronda przy R IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.04, 23:23 Infobox to jakas wioskowy pomysl. Ale skwer pod kopula to juz cos. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MACIEK CHOJECKI PROPONUJE WIEZYCZKE WARTOWNICZA Z OSWIECIMIA IP: 207.208.161.* 12.11.04, 18:28 BEDZIE PRZYJEMNIE A MOZE SKOLONIE SIE DO POSTAWIENIA NA NIEJ PANA HENIA Z JAKAS DWURURECZKA ZEBY STRZELIL W DUPSKO JAKIEGOS STUDENCIAKA... I TAK O TO STWORZYMY POMNIK PAMIECI ETC.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s Re: Studenckie pomysły na przebudowę ronda przy R IP: 213.17.227.* 13.11.04, 11:47 czyli dobrze slyszalam o tym ze maja zamiar zrobic pasy ?!!!!! Co za głupota przezciez to zwolni i tak juz wolny ruch na ulicy a my piesi szybciej przelatujemy podziemiami. Czy ktos sie skarzyl? Ja szczerze mówię ze nie rozumiem pomyslu z pasami i mam nadzieje ze nie dojda do skutku.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
and192 Re: Studenckie pomysły na przebudowę ronda przy R 13.11.04, 12:40 Pomysły studentów są bardzo naiwne. Po pierwsze - "mrakodrap" odpada z dwóch powodów: pod spodem jest linia średnicowa, na której 200-metrowej budowli się nie postawi. Nie ma też co zrobić z samochodami, bo brak miejsca na parking podziemny. Po drugie drapacz nie organizuje przestrzeni miejskiej ale raczej wyalienowaną wiochę. Na drugim końcu są absurdalne trawniczki i inne pomysły ekologiczne. Ale mamy dobre wzory - np. piękny przedwojenny biurowiec PKO, który mógłby zostać "importowany" z rogu ze Świętokrzyską. Jak szaleć to z głową. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: regulgator Re: Studenckie pomysły na przebudowę ronda przy R IP: *.fornet.waw.pl 15.11.04, 00:39 warszawskie centrum finansowe i ten obok mają parkingi nad ziemią ponieważ pod nimi ma przebiegać linia metra. i co nie da się zrobić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frufru Re: Studenckie pomysły na przebudowę ronda przy R IP: *.chello.upc.cz 14.11.04, 03:11 To na takie pomysły trzeba było studiować pięć lat? Carramba.... Toż to na poziomie pomysłów z przedszkola... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: regulgator Re: Studenckie pomysły na przebudowę ronda przy R IP: *.fornet.waw.pl 15.11.04, 00:41 na tym właśnie polega ignoracja. czy widziałeś kiedykolwiek żeby ktoś wypowiadał się na temat samolotu, że jest brzydki albo coś podobnego? nie. bo ludzie projektujący samoloty nie pytają się o zdanie ludzi którzy się na tym nie znają. tak samo powinni postępować architekci. Odpowiedz Link Zgłoś
drpawelek Re: Studenckie pomysły na przebudowę ronda przy R 19.11.04, 16:56 Byly samoloty piekne i byly brzydkie. Piekne byly zwykle lepsze. Ty chyba wcale nie rozumiesz tego, co chcialbys studiowac. Mniej arogancji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaQty Re: Studenckie pomysły na przebudowę ronda przy R IP: *.chello.pl 14.11.04, 08:14 totalna qpa...w pogoni za promocja swoich nazwisk studenci chyba zapomnieli o elementarnych zasadach projektowania-architektura sama w sobie nie jest sztuka -musi słuzyc uzytkownikowi i zachwycac go swoja formy...wtedy juz sztuka jest...no coz Waszych nazwisk chyba bym nie dopisła ,gdybym był Kuryłowiczem ,Wojciechowskim czy jednym z Jemsów..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tommy Re: Studenckie pomysły na przebudowę ronda przy R IP: *.tarchomin.pl / *.crowley.pl 14.11.04, 13:26 moim zdaniem najlepszym pomyslem jest ten z przeszklonymi kopulami...nawet jezeli nie tak mialoby to wygladac to ulice poprowadzone pod ziemie a na gorze tylko ruch dla pieszych jest idaelnym pomyslem dla tego miejsca... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: regulgator jestem ciekaw... IP: *.fornet.waw.pl 15.11.04, 00:43 ilu z tu wypowiadających się skończyło jakąkolwiek szkołe mającą cokolwiek wspólnego ze sztuką albo architekturą, bo jeżeli nikt to zaryzykuje stwierdzenie, że jesteście bandą ignorantów nie znających się na niczym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t Re: jestem ciekaw... IP: 209.16.204.* 15.11.04, 18:38 > ilu z tu wypowiadających się skończyło jakąkolwiek szkołe mającą cokolwiek > wspólnego ze sztuką albo architekturą, bo jeżeli nikt to zaryzykuje > stwierdzenie, że jesteście bandą ignorantów nie znających się na niczym. A jesli twoje zalozenie jest bledne, to jakie stwierdzenie bys zaryzykowal? Bez urazy, ale wedlug mnie te pomysly nie maja wartosci ani uzytkowej, ani artystycznej. Widac ze wszyscy bardzo sie silili, ale nic za bardzo z tego ciekawego nie wyszlo. Czy z twojego obruszenia mozna wnioskowac ze jestes autorem jednej z prac? W swoim poscie nie wyraziles opinii na temat artykulu, tylko na temat forumowiczow. Odpowiedz Link Zgłoś
enpe Re: jestem ciekaw... 17.11.04, 00:26 nawet nie chodzi tutaj o jakiekolwiek wyksztalcenie artystyczne (czy to architktura czy ASP) osob wypowiadajacych sie w tym temacie, tu widac brak wyobrazni ... widac, ze wiekszosc nie miala kontaktu z odwazna architetkura (bo w warszawie takiej jeszcze nie ma). wystarczy pojsc do Empiku, wziac do reki ktores z zagranicznych pism i moze dopiero wtedy odslonia sie klapki na oczach ... w zasadzie to trudno jest dyskutowac o architekturze z kims kto sie nie zna na architekturze, tak samo jak nie dyskutuje sie z lekarzem o chorobach, czy z mechanikiem o samochodach, chyba rozumiem wasze opinie, bo to oczywiste ze Wy prawnicy, lekarze, finansisci jestescie ograniczeni i totalnie nie znacie sie na architekturze ... nowe rzeczy sa dla Was baaardzo trudne do zaakceptowania pzdr, monster stud arch Odpowiedz Link Zgłoś
drpawelek Re: jestem ciekaw... 17.11.04, 16:46 Wybacz, ale twoja wypowiedz przypomina mi postawe polskich filmowcow, ktorzy maja nawyk produkowania filmow dla siebie. Jakie sa tego wyniki, jestesmy w stanie ocenic chodzac (albo nie) do kina. Fellinich raczej wsrod nich nie ma. Architektura ma sluzyc ludziom - ma organizowac i poprawiac zycie. To wlasnie ludzie maja sie lepiej czuc dieki architekturze. Czy pomysl z ekranami informacyjnymi poprawia przestrzen tego miejsca? Mnie sie wydaje, ze jest to raczej pomysl godny przedstawiciela agencji reklamowej i jedynie poteguje wrazenie chaosu i nieladu. Kopula? Dosc prostacka w formie, brak jej wdzieku i wyglada jak centrum handlowe. Wieza - nowe pomieszczenie dla meneli i bazarowego handlu. Moze dobra jako zart, ale czy chcialbys zeby tam stala? Recycling Tower? Czy tak nienawidzisz Warszawy? Czy nie mozna tego miejsca poprawic? Przedstawione projekty powstaly chyba nie w dwa tygodnie, ale w piec minut i na kolanie. Nie maja za grosz wdzieku, elegancji ani polotu i wydaja mi sie potwornie amatorski, a wrecz wulgarne. Takie efekty moglby przyniesc konkurs na lekcji plastyki w liceum, ale architekci moze mogliby miec troche wiecej smaku. Architekci warszawscy powinni przy tym do warszawskich projektow podchodzic z miloscia, ktorej to miasto tak potrzebuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: jestem ciekaw... IP: *.chello.pl 19.11.04, 11:30 Prostacka forma? BUHAHAHAHA W takim razie Starozytni Rzymianie byli prekursorami w prostactwie. Powiedzial co wiedzial. Mniej wizyt w Blue City a wiecej w Bibliotece. Odpowiedz Link Zgłoś
drpawelek Re: jestem ciekaw... 19.11.04, 16:28 W Blue City jeszcze nie bylem (w Warszawie ostatnio 4 lata temu) i nawet nie mam pojecia gdzie to jest, ale szklane kopuly sa chyba ostatnio ulubionym motywem architektonicznym tworcow warszawskich centrow handlowych - na nich pewnie wzorowal sie "Tworca" dyskutowanego tu projektu. Z klasyka rzymskiej architektury to nie ma zbyt wiele wspolnego - tylko troche blachy i szkla - czyli znowu tandeta dopelniajaca pieknie Rotunde (czy to nie forma rzymskiego cyrku?) i Zlote Tarasy. A tak na marginesie, to siedze wlasnie w bardzo pieknej i ogromnej bibliotece - zapewniam, ze architektura tego miejsca jest najwyzszej klasy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Warszawianka Re: jestem ciekaw... IP: *.aster.pl 20.11.04, 18:03 Zgadzam się w 100% z drpawelkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grarza Re: Studenckie pomysły na przebudowę ronda przy R IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.04, 20:02 z opisu wyglada, ze mamy mocno niedouczonych i studentow i nauczycieli, ktorzy nagrody przyznali.... sie pytam za co i poco to komu???? tragieeeedia!.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: regulgator Re: Studenckie pomysły na przebudowę ronda przy R IP: *.fornet.waw.pl 17.11.04, 02:11 bardzo niedouczonych. domyślam że skończyłeś WAPW? Odpowiedz Link Zgłoś
drpawelek Re: Studenckie pomysły na przebudowę ronda przy R 17.11.04, 16:48 Niestety, zamieszczone tutaj fotografie takie sprawiaja wrazenie na laikach. To wlasnie zle swiadczy o autorach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: regulgator Re: Studenckie pomysły na przebudowę ronda przy R IP: *.fornet.waw.pl 29.11.04, 13:59 tym gorzej dla laików. podpieranie swoich argumentów takim stwierdzeniem: mam rację bo się nie znam na architekturze a to jest ważniejsze niż znanie się, jest idiotyczne. mówi się nie znam się na architekturze nie bede sie wypowidal na temat o którym nie mam najbledszego pojecia szczgólnie że uważam że rotunda jest piękna (bo nie jest). Odpowiedz Link Zgłoś
drpawelek Re: Studenckie pomysły na przebudowę ronda przy R 29.11.04, 15:47 Czy moglbys zdefiniowac termin "znanie sie na architekturze"? Znac to sie mozna na technice budowlanej albo medycynie. Reszta jest wielce subiektywna. Ci, co budowali za Zelazna Brama tez znali sie na nowoczesnej architekturze. Ich projekt jednak wykonczyl Srodmiescie. Mnie pokazane tu projekty raza i draznia. Mam wrazenie, ze mlodzi tworcy przelali na papier swoje negatywne uczucia. Oni nienawidza tego miasta (tak jak wiekszosc jego mieszkancow) i dlatego stworzyli turpistyczne projekty. Czy tam brakuje jeszcze jednego wielkiego billboardu? Czy zamiast Recycling Tower nie lepiej stworzyc wysokopienny pojemnik na odpadki z okolicznych targowisk? Mniej arogancji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PJ plan zagospodarowania przestrzeni IP: *.brookes.ac.uk 17.11.04, 11:09 A ja uwazam, ze skoro studenci chca wykazac inicjatywe w ulepszaniu naszego miasta to powinno sie ich wysluchac i co wiecej, jesli projekt okaze sie dobry, umozliwic im realizacje planow. Rotunda nie wyglada zachecajaco a pomusl ze szklana kopula jest napradwde innowacyjny (przynajmniej dla mnie). Jesli im sie nie uda - trudno. Ale dlaczego mamy blokowac im droge, ktora sami nie podazamy?? Wysluchajmy, PJ. Odpowiedz Link Zgłoś
drpawelek Re: plan zagospodarowania przestrzeni 17.11.04, 16:49 To ile tych szklanych kopul bedzie w okolicy Palacu Kultury? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tommy Re: plan zagospodarowania przestrzeni IP: *.tarchomin.pl / *.crowley.pl 17.11.04, 16:49 zgadzam sie, co z tego ze taki projekt moze nie wyjsc, dajmy im szanse pokazania swoich wizji i mozliwosci jakie oni posiadaja...jezeli nawet nie wyszedl by projekt ze szkalna kopula to sam pomysl rozwiazania tego wezla komunikacyjnego w ten sposob jaki zaprezentowany jest na projekcie uwazam za godny uwagi, a nie tylko pogardy ze strony innych...jestem ciekaw ile z osob ktore niemile wypowiadaly sie na tym forum...byloby w stanie zaprojektowac..wymyslec cos rownie dobrego...hmmm...zastanowmy sie i sami sobie odpowiedzmy.... Odpowiedz Link Zgłoś
klaryska Re: plan zagospodarowania przestrzeni 18.11.04, 13:30 wiec ja Ci odpowiem,ze student architektury jest szkolony przez 5 lat a wiekszosc forumowiczow ma prawdopodobnie inne zawody ,wiec odwolywanie sie zeby ktos z forum projektowal jest nieuzasadnione ,natomiast wszyscy placimy podatki na to zeby projekt zostal wykonany i w tym sensie mamy wszyscy prawo do krytyki. Bo ja czy ktos inny chemy mieszkac w otoczeniu sie dobrze czujemy. zgadzam sie, co z tego ze taki projekt moze nie wyjsc, dajmy im szanse > pokazania swoich wizji i mozliwosci jakie oni posiadaja...jezeli nawet nie > wyszedl by projekt ze szkalna kopula to sam pomysl rozwiazania tego wezla > komunikacyjnego w ten sposob jaki zaprezentowany jest na projekcie uwazam za > godny uwagi, a nie tylko pogardy ze strony innych...jestem ciekaw ile z osob > ktore niemile wypowiadaly sie na tym forum...byloby w stanie > zaprojektowac..wymyslec cos rownie dobrego...hmmm...zastanowmy sie i sami sobie > > odpowiedzmy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: regulgator Re: plan zagospodarowania przestrzeni IP: *.fornet.waw.pl 29.11.04, 14:03 płacenie podatków wcale nie podnosi kwalifikacji wypowiadajacego sie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polka Re: Studenckie pomysły na przebudowę ronda przy R IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.11.04, 15:45 Niesety żaden z pomysłów niepasuje mi osobiście beszcześcić rondo DMOWSKIEGO wielkiego patriotę niepodległej Polski jakimiś ekranami? ciężki wstyd studenci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warsawer Re: Studenckie pomysły na przebudowę ronda IP: *.aster.pl 18.11.04, 16:27 Przepraszam za słownictwo. Ale projekt tej kopuły nad rondem jest zajebisty! Odpowiedz Link Zgłoś
tomasz_chmielewski Od autora "baniek mydlanych" 19.11.04, 12:51 Szanowni Państwo. Kij ma chyba dwa końce i z jednej strony "ładne" jest to co się komuś "podoba", z drugiej jednak strony to otoczenie człowieka kreuje to, jak postrzega on świat. Właśnie dlatego ze śródziemnomorskich krajów pochodzą najlepsi światowi projektanci, styliści etc.- mają oni dobre wzorce. W naszej szarej, zniszczonej, przebudowanej a ostatnio agresywnie przeinwestowywanej Warszawie ksztautuje się wrażliwość części Warszawiaków. Poziomu niektórych wypowiedzi nie komentował, smutne jest to ze Wydział Architektóry P.W. oraz jej prowadzący i studenci są oceniani na podstawie trzech zaledwie prac. Same prace natomiast oceniane są na postawie małego zdjęcia i kilku zdań tekstu który nie jest autorstwa projektanta. Dla zainteresowanych zamieszczam link do strony z szerzej opisaną koncepcją: chmiel.spymac.net/ Autorom niektórych wypowiedzi w wieszaniu psów na uczelni - z której jestem dumny - nie przeszkadza to ze nie widzą NIC o założeniach konkursu a o samych pracach bardzo niewiele. Wszystkich "Znawców Architektury" porównujących mój projekt do centrów handlowych przekrytych kopułami zapewniam ze istnieje różnica między prostotą a prostactwem. Tych którzy twierdzą ze projekt jest nierealny i na poziomie przedszkolaka zapraszam do zapoznania się z projektem EDEN. www.edenproject.com/ Pozdrawiam wszystkich czytelników. Niech żyje demokracja... Tomasz Chmielewski. Odpowiedz Link Zgłoś
drpawelek Re: Od autora "baniek mydlanych" 19.11.04, 16:35 Dlaczego obraziles sie na publicznosc? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prof. CosmoSaltana projekt z bani IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.04, 19:50 "W naszej szarej, zniszczonej, przebudowanej a ostatnio agresywnie > przeinwestowywanej Warszawie ksztaltuje się wrażliwość części Warszawiaków." To ze jest szara nie jest takie zle. Wole taka niz mialaby byc zbyt kolorowa. Osobiscie twój projekt jest dla mnie trochę "z bani". zaczekaj juz wyjasniam. Widzisz nasze centrum... ? Kawalki przewdojennej zabudowy, PKIN, KDT, dworzec centralny, zlote tarasy, wieżowce, troche mieszkaniowki z lat 60, 70, ściana wschodnia, rotunda, hotel forum. A miedzy to wszystko ty jeszcze wrzucasz dwa półkoliste przekrycia z trawnikiem w środku. Dla mnie to jest zupełnie obcy element, może fajny jako pomysł, ale nie w tym miejscu. To, że zostawili wam swobodę działań na projekcie nie oznacza, że można zapominać o takich rzeczach jak kontekst... Słowem dla mnie pomysł, założenia, konzept, działania - ok. Forma nie bardzo. Saltana ps. a poza tym tak naprawde to po co tam robić tą zieleń? czy to nie jest tak, że jak nie wiemy oc zrobić to mówimy - dobra walniemy trawnik i "zieleń będzie się nam prznikać z archi" - taka wydziałowa maniera troche. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prof. CosmoSaltana Re: projekt z bani IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.04, 19:54 Jeszcze jedno co do projektu infoboxa. To wogóle nie rozumiem jak autor może z tak zerżnietym projektem pokazywac sie na miescie... poza tym tak kiepsko podanym... Saltana ps. www.ptutt.de/architectour/berlin-infobox.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warszawianka Re: Od autora "baniek mydlanych" IP: *.aster.pl 20.11.04, 17:48 A ja mam do autora projektu bardzo konkretne pytanie dotyczące arcyciekawego rozwiązania zjazdu samochodów i autobusów (sic!) pod ziemię. W jaki sposób przewidujesz rozwiązanie skrzyzowania tegoż zjazdu z linią metra i trasą pociągów? Ponadto co z tramwajami? Jeśli przewidujesz (a tak wynika z projektu), ze będą one przejeżdzać przez "bańkę", to powiedz w jaki sposób będą się po owej zieleni poruszli ludzie? Nie wyobrażam sobie, ze ludzie będą skakali przez tory, zakładam bowiem, iż ludzie będą mieli tam wstęp wolny. To oczywiście tylko podstawowe pytania, jakie mi się narzucają. Pozostają takie kwestie jak m.in. sposób urządzenia zieleni i sposób jej hodowli. Czy zastanawiałeś się nad tym jakie rośliny będzie można tam hodować przy takich rozwiązaniach (grubość warstwy ziemi)? Zapewne bowiem nie będzie tam zieleni nazbyt wysokiej, a więc kontrast między wielkością kopuły a wysokością szaty roślinnej będzie dość znaczący, a efekt w ten sposób uzyskany (szczególnie wizualny) dość mizerny. z pozdrowieniami Warszawianka Odpowiedz Link Zgłoś
drpawelek Re: Od autora "baniek mydlanych" 21.11.04, 16:41 Pewnie ruch okrezny... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Od autora "baniek mydlanych" IP: *.chello.pl 24.11.04, 19:54 Ruch okrężny nie ominie metra i pociągu - kwestia poziomów. Odpowiedz Link Zgłoś
drpawelek Re: Od autora "baniek mydlanych" 24.11.04, 20:43 Pociagi i metro mozna puscic po okregu, po tych samych torach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: regulgator Re: Od autora "baniek mydlanych" IP: *.fornet.waw.pl 29.11.04, 14:02 czy myslisz ze brak wyobrazni to cnota? czy warto się tym chwalić ze nie ma sie wyobrazni? Odpowiedz Link Zgłoś