Dodaj do ulubionych

Trudny test próbny

IP: *.crowley.pl 02.12.04, 08:55
Ciekawe ile zadań zdążyłyby w godzinę rozwiązać "mądrale" z Ministerstwa?
Obserwuj wątek
    • Gość: Józio Re: Trudny test próbny IP: *.polkomtel.com.pl 02.12.04, 10:06
      Jak zdawałem na Polibudę, to nikt nie narzekał, że test jest za trudny i jest
      za mało czasu. A takie było założenie egzaminu (przeciętny uczeń powinien
      dostać połowę punktów), żeby większość egzaminowanych nie mogła go rozwiązać w
      tym czasie - bo był to egzamin konkursowy i pozwalał wybrać najlepszych,
      ustawić kandydatów według umiejętności. Jak można wybrać najlepszych, jeśli
      większość dostanie maksymalny wynik? Test musi być trudny.
      • Gość: magda Re: Trudny test próbny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.04, 10:12
        to jest test dla szóstoklasistów, nie na renomowane studia, tylko dla
        wszystkich, żeby sprawdzić poziom wiedzy, pracę nauczycieli. Zupełnie inne
        założenia niz na egzaminach wstepnych. Z takim testem powinien poradzic sobie
        również przeciętny i średni uczeń.
        • Gość: Józio Re: Trudny test próbny IP: *.polkomtel.com.pl 02.12.04, 10:31
          W artykule napisano: "Sprawdzian na zakończenie szkoły podstawowej jest
          przepustką do lepszego gimnazjum. Wyznacza kierunek edukacyjnej ścieżki:
          świetne noty na sprawdzianie, dobre gimnazjum, renomowane liceum, prestiżowe
          studia." - więc nie jest to tylko sprawdzian nauczycieli, jak sugerujesz.
          Według jego wyniku można dostać się do lepszych lub gorszych gimnazjów. Czyli
          powinien "posortować" kandydatów. Czyli powinien być trudny. Dzieci trzeba za
          młody przygotowywać do brania odpowiedzialności za swoje życie.
          • Gość: kasial Re: Trudny test próbny IP: *.gfk.pl 02.12.04, 10:49
            Ty to chyba dzieci nie zamierzasz mieć. W każdym razie życzę Ci aby Twoje
            dziecko od jak najmłodszych lat brało odpowiedzialność za siebie i robiło wbrem
            Twej woli co mu "głupi, dziecięcy, nabuzowany hormonami" umysł podpowie. Tak
            jak kiedyś była moda na chowanie bezstresowe dzieci, tak teraz stresujmy je jak
            najwcześniej się da. To jest Twoja dewiza - co ? Gratuluję. "Niech urosną same
            szczury i niech ich pochłonie wyścig"
            • Gość: Józio Re: Trudny test próbny IP: *.polkomtel.com.pl 02.12.04, 11:25
              Mam nadzieję, że moje dzieci zjedzą twoje.
              • Gość: Lola Re: Trudny test próbny - Biedny Józio IP: *.air-net.com.pl 02.12.04, 14:07
                Drogi Józio bredzisz kochany, nie wypowiadaj takich bełkotów na ramach forum , w którym ludzie zajmują się palącym dla nich problemem. Mam dziecko, które we wtorek pisało próbny test, wiem ile to kosztuje zdrowia i nerwów - a testy są za trudne , czesto bełkotliwe jak Ty sam i w sensie sprawdzania wiedzy nie dają na prawdę rozeznania kto co umie i dlaczego .
                • Gość: Józio Re: Trudny test próbny - Biedny Józio IP: *.chello.pl 02.12.04, 23:59
                  Cóż, jaka matka, takie dziecko. Niektórych rzeczy się nie przeskoczy, chemia
                  mózgu (neuroprzekaźniki) jest zakodowana głęboko w genomie. Współczuje , choć
                  widzę iskierkę nadziei w nowych technikach genetycznych - ale to będzie
                  dostępne dla dzieci naszych dzieci (też bym coś zmienił u swoich). Ani ja, ani
                  moi rodzice, ani moje dzieci nigdy nie miały problemów z trudnymi testami,
                  tylko z palantami w tej samej klasie i programem tak ułożonym, że można było
                  spać na lekcjach i mieć piątki (celujących jeszcze nie było). Wyobraź sobie, że
                  kiedy chodziłem do podstwawówki, to proponowali mi upominki za to, że
                  siedziałem z kimś na klasówce. Od pewnego czasu mój Krzyś ma podobne przygody.
                  I wcale nie uważam innych za gorszych - po prostu w interesie społecznym jest
                  to, żeby każdy zajmował pozycję zgodną z umiejętnościami. I dlatego test
                  powinien być trudny. Wyniki powinny być rozkładem gaussowskim - tak jak rozkład
                  zdolności. Jeśli wszyscy mają dostać maksymalne oceny, to po co robić test?
                  Stawianie piątek wszystkim to jest dobre w zerówce, 1 klasie w ramach zachęty
                  do chodzenia do szkoły, a nie później.
                  • Gość: Donia & Lala Re: Trudny test próbny - Biedny Józio IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.04, 08:23
                    Drogi Juzewie !!! Jak ci to powiedziec???

Z A M K N I J S I Ę!!!!!
                • Gość: Donia & Lala Re: Trudny test próbny - Biedny Józio IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.04, 08:21
                  Zgadzamy się z Panią!!!
          • magdakukulka Re: Trudny test próbny 02.12.04, 11:31
            moje dziecko w zeszłym roku zdawało taki test i nie jest on przepustką do
            lepszego gimn bo liczą sie oceny z semestru zachowanie przepustką do gimnazjum
            jest przede wszystkim MELDUNEK
      • Gość: Donia & Lala Re: Trudny test próbny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.04, 08:20
        Kurdę !!!!!!!!
        Józio ty się lepiej nie mądrzyj , bo Józio to imię przygłupów!!!!
        A ty pewnie napisałeś na 27 pkt. przeciez to ponad 70%;)

• Gość: magda Re: Trudny test próbny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.04, 10:10
      w pięciu może by to zrobili w gogzinę, ale pojedynczo na pewno NIE!
    • Gość: kasial Re: Trudny test próbny IP: *.gfk.pl 02.12.04, 10:43
      Test w porównaniu z wieloma, które można znaleźć jest trudny, a przynajmniej
      potrzeba więcej czasu na jego analizę. Ktoś kto układał go chciał chyba
      zaspokoić swoje własne ambicje, ale nie pomyslał, że dzieci w dzisiejszych
      czasach są inne niz za jego młodości. Powinniśmy wszyscy podziękować za
      dodatkowy stres bo przecież mamy tak mało go w dzisiejszych czasach.
    • Gość: Beata Re: Trudny test próbny IP: *.nbp.pl 02.12.04, 11:53
      Tak, test był trudniejszy od dotychczasowych, np. w zadaniu na obliczenie skali
      obrazu był nadmiar danych, co żadko pojawia się w zadanich na testach,
      klasówkach (chyba, że jest to konkurs matematyczny) i to zadanie sprawiło
      dzieciom trudność - właśnie dlatego.
      Oburza mnie stwierdzenie autorki artykułu, że rodzice za pieniądze załatwiają
      zaświadczenie o dyslekcji. Zaświadczenie upoważniajace do dłuższego pisania
      egzaminu można uzyskać tylko w państwowych poradniach psychologiczno-
      pedagogicznych, po przeprowadzeniu badań. Kiedyś, gdy człowiek mylił litery p,
      b i d, miał problemy z ortografią, a interpunkcja stanowiła dla niego wiedzę
      nieznaną był wyśmiewany, jeżeli teraz nauka wie, że takie osoby nie są wsatnie
      tego się nauczyć należy im pomóc, a nie mówić, że Rodzice zapłacili za badania.
      Uczeń ma wydłużony czas po to, aby mógł przeczytać swoją wypowiedź i zastosować
      wykute reguły, których nie ma "w ręku".
      Dysortograficzna mama, dysortograficznej Córki uzdolnionej matematycznie.
      • Gość: jom Re: Trudny test próbny IP: *.dhcp.unc.edu 02.12.04, 19:44
        tak z ciekawosci - uzywasz spellcheck, bo jak dysortograficzna mame to twoja
        wypowiedz jest podejrzanie poprawna; a z innych uwag - nikt nie podwaza faktu,
        ze niektore dzieci sa dyslektykami; ale prawda jest tez to, ze jakies 70%
        dzieci posiadajacych takie zaswiadczenia dyslektykami z pewnoscia nie jest
        (skad wiem? lata pracy z dziecmi i mlodzieza!). Bez obrazy, oczywiscie....
    • Gość: Starewicz Re: Trudny test próbny IP: *.238.78.23.adsl.inetia.pl 02.12.04, 13:27
      Pisałam ten test, ale czasu było może być. Gorzej z treścią zadań...
    • Gość: Wiciu12 Re: Trudny test próbny IP: *.przeclaw.sdi.tpnet.pl 02.12.04, 14:56
      test byl beznadziejny taki trudny ze nie wiem co
      • Gość: Paulina Re: Trudny test próbny IP: *.veranet.pl / *.veranet.pl 02.12.04, 17:19

Nie rozumiem tego. Cały mój rocznik, ktory pisał ten test, czyli dwie szóste
        klasy zmiescily się w czasie bez problemu, nawet moja kolezanka, ktora pisze 1
        literkę na minutę sie wyrobiła!! Zadania wcale nie były trudne, wręcz
        przeciwnie- były bardzo proste. Będac w piatej klasie myslałam, że to gehenna
        taki test, ale okazalo się , że to banal, nie rozumiem ludzi, ktorzy sadzą, że
        cos jest źle.znam takie zachowanie bardzo dobrze, po prostu to jest "obrona" ,
        bo cos sie nie udało, cos nie wyszło... Zwłaszcza dziwi mnie zachowanie
        rodzicow. Dziecko źle napisało, bo widocznie sie nie przyłozyło, albo z nerwow,
        a rodzice wygłaszają, ze jakie to bylo straszne..,!!! To śmieszne.
        • Gość: jom Re: Trudny test próbny IP: *.dhcp.unc.edu 02.12.04, 19:46
          a, to mila niespodzianka spotkac tego typu wypowiedz! Brawo 6-klasistko!
        • Gość: ela Re: Trudny test próbny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.04, 22:07
          Obawiam się, że nie jesteś uczennicą. Też pisałam ten test i mam inne zdanie na
          ten temat. Nie znalazłam w szkole osoby, która miałaby zdanie podobne do
          twojego.
    • annadymna Re: Trudny test próbny 02.12.04, 19:12
      To napisała 12-letnia Paulinka z OKE
    • Gość: ela Re: Trudny test próbny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.04, 22:03
      Zgadzam się. Za mało czasu. Za trudne pytania. Eksperci mają problemy z
      prawidłową odpowiedzią. Czy to ma jakiś sens?
    • Gość: monia Re: Trudny test próbny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.04, 11:49
      Niech się wreszcie układajacy testy zastanowia co robia .
      Bo ucza tylko kombinowania / dysletycy/ i stresu. A mielismy stworzyc dzieciom
      taka piekna szkołę . A stworzylismy piekło niektórym. Dziecko dopiero wkracza w
      dorosłę zycie , my mamy mu w tym pomóc. A co z niego robimy ???
      Opamietajcie sie .
    • Gość: posener Re: Trudny test próbny IP: *.ae.poznan.pl 03.12.04, 14:25
      A nikogo nie zastanawia to, że wg krakowskich ekspertów ze zdania "Jej futro i
      czapka były całe ze śniegu" wynika, że jej ubiór był wykonany "z futra"?
      Przecież to błąd logiczny! Futro i czapka STANOWIŁY jej ubiór, czy BYŁY nim, a
      wykonane były (a więc ubiór) ze śniegu. Nie wiem, czy test był za trudny, czy
      nie. Ale uważam, że komisja popełniła błąd w ocenie jego wyników.
      • Gość: ela Re: Trudny test próbny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.04, 18:23
        Zastanawia i to bardzo. I niestety nic z tego nie rozumiem. Według mnie
        eksperci popełnili ewidentny błąd i nie przyznają się do niego, w wyjątkowo
        absurdalny sposób tłumacząc swoje racje. Po prostu ogłupiają ludzi. Jeśli ktoś
        chce się podenerwować, niech zajrzy na stronę www.oke.krakow.pl - pytania i
        odpowiedzi. Chciałam zapytaćm - kto tu jest idiotą?????
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka