Dodaj do ulubionych

nie wkurza was "dwutysieczyzm"?

01.01.05, 16:37
czyli wszechobecne: "rok DWUTYSIECZNY CZWARTY" zamiast dwa tysiace czwarty?
moj tekst na ten temat wydrukowala piatkowa stoleczna w rubryce listy.
Obserwuj wątek
    • Gość: Matsumoto Re: nie wkurza was "dwutysieczyzm"? IP: *.chello.pl 01.01.05, 16:43
      Szczerze mowiac zupelnie mnie to nie rusza... :-)
      • utrat Re: nie wkurza was "dwutysieczyzm"? 01.01.05, 16:47
        a czy wedlug Ciebie ladnie brzmi data tysieczny dziewiecset czterdziesty piaty?
        To to samo, co dwustysieczny piaty, zamiast dwa tysiace piatego. Czyli bardzo
        wielki blad. A nie rusza Cie to, bo tak mowia niemal wszyscy.
        • pra_gosia Mnie wkurza coś innego 01.01.05, 20:34
          Mnie wkurzają inne słowa np. "kontrol", "miesiąc styczeń" lub popularnie
          stosowany ubarwnik rozmowy "ku..".
    • Gość: wrrr Re: nie wkurza was "dwutysieczyzm"? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.05, 22:29
      Powiem Cie ze mnie to wkurza tak samo jak Ciebie a nawet bardziej. Banda debili
      zwana dziennikarzami od kilku lat w kolko powtarza rok dwutysieczny pierwszy
      (drugi, trzeci, czwarty, piaty itd). Jakie ci debile studia skonczyli. Bo od
      zwyklych ludzi nie wymagam poprawnosci ale w radio i telewizji mogliby sie
      nauczyc wreszcie.
      • utrat Re: nie wkurza was "dwutysieczyzm"? 01.01.05, 22:53
        Gość portalu: wrrr napisał(a):

> Powiem Cie ze mnie to wkurza tak samo jak Ciebie a nawet bardziej. Banda
        debili
        >
        > zwana dziennikarzami od kilku lat w kolko powtarza rok dwutysieczny pierwszy
        > (drugi, trzeci, czwarty, piaty itd). Jakie ci debile studia skonczyli. Bo od
        > zwyklych ludzi nie wymagam poprawnosci ale w radio i telewizji mogliby sie
        > nauczyc wreszcie.

no wlasnie, a ci ludzie sie od nich ucza!
      • Gość: mw sto gram ... IP: *.aster.pl 02.01.05, 21:20
        i ciągłe mylenie adopcji z adaptacją.
        -budynek ADOPTOWANO na cele... i temu podobne kwiatki. Takimi pojęciami
        posługuje się elYta "medialna".
        • utrat Re: sto gram ... 02.01.05, 23:42
          oraz pan prEzydent zamiast prezYdent...
        • klemenko Re: sto gram ... 03.01.05, 07:41
          I deko zamiast deka, a także mylenie ewoluowania z ewaluowaniem.
    • sebpl Co na to Rada Języka Polskiego? 01.01.05, 22:51
      Gdyby ktoś miał wątpliwości...

"(...) W liczebnikach większych niż sto jedynie dziesiątki i jedności
      przybierają formę liczebników porządkowych, np. tysiąc dziewięćset
      siedemdziesiąty czwarty (rok)".

Piotr Bąk, Gramatyka Języka Polskiego; Wiedza Powszechna, Warszawa 1984
      • Gość: pyckal Re: Co na to Rada Języka Polskiego? IP: *.aster.pl 03.01.05, 01:11
        a co te kutasy mają do gadania?
        kto dał im prawo wyrokować?
        w której ustawie to prawo jest zapisane?
        --
        Baron, Ciumkała, Pyckal
        Koński Psi Interes
        • utrat chyle czola 03.01.05, 17:23
          masz racje, Ty masz wieksze prawo wyrokowac na temat jezyka polskiego. Chyle
          czola.
    • molekula Tak, wkurza , ale 01.01.05, 22:59
      nie zawsze wypada mi zwracać komuś uwagę, że mówi niepoprawnie.
      • utrat Re: Tak, wkurza , ale 02.01.05, 00:40
        nie wypada zwracac uwagi ale od politykow, prezydenta czy nawet pani w metrze,
        a w szczegolnosi od tv i radia powinnismy wymagac poprawnej wymowy. wtedy
        wszyscy by mowili prawidlowo.
        • klemenko Mnie też wkurza 02.01.05, 12:30
          Podobnie jak np. "piąty styczeń", podczas gdy styczeń jest jeden w roku.
          • utrat Re: Mnie też wkurza 02.01.05, 13:41
            analfabetyzm wtorny a wszystko przez media
    • Gość: xxx Re: nie wkurza was "dwutysieczyzm"? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.05, 17:57
      W sumie mam to w nosie... Moze lepiej zajmiesz sie psimi kupami?
      • utrat Re: nie wkurza was "dwutysieczyzm"? 02.01.05, 21:10
        dbanie o jezyk jest zapisane w konstytucji. psie kupy nie. zacznij je zbierac.
        • Gość: xxx Re: nie wkurza was "dwutysieczyzm"? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.01.05, 00:59
          Bezplatna edukacja i opieka zdrowotna tez. I co? Dupa. Jezeli musisz, zajmij sie
          powaznymi problemami, zamiast pie..c glupoty siedzac z towarzyszami na
          wygodnej kanapie.
          • utrat Re: nie wkurza was "dwutysieczyzm"? 03.01.05, 07:57
            czy glupota jest wg ciebie troska o jezyk ojczysty? jesli tak, to w takim razie
            ty jestes glupi.
            • Gość: xxx Re: nie wkurza was "dwutysieczyzm"? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.01.05, 15:41
              utrat napisał:

> ty jestes glupi.

OK. Dziekujemy za okazanie nam przez Pana swojego poziomu intelektualnego i
              kultury.

Zegnam.

PS. Jezeli tacy ludzie jak Pan zabieraja sie za jezyk ojczysty, to czarno widze jego
              przyszlosc.
              • utrat sprostowanie 03.01.05, 17:28
                typowe zachowanie, czyli wyciagniecie z kontekstu Pan nam tu zaprezentowal.
                Prosze pozwolic, ze zacytuje cala moja wypowiedz. Oto ona: "czy glupota jest wg
                ciebie troska o jezyk ojczysty? jesli tak, to w takim razie
                ty jestes glupi."
                Czy nie zmienia to troche tonu owej wypowiedzi?
                Poruszajac temat numer 2, czyli "oskarzenie" mnie o "branie sie" za jezyk
                polski, to chcialbym nadmienic jedynie, ze nie czuje sie odpowiednia osoba w
                kwestii wyrokowania poprawnosci, jednakze pewne rzeczy wynioslem juz z
                podstawowki i staram sie ich trzymac. Rada Jezyka Polskiego natomiast jest dla
                mnie w kwestiach jezykowych wyrocznia, gdyz herezja by bylo negowanie jej
                wyrokow przez kogos takiego, jak ja. Nie jestem nawet jezykoznawca.
                • utrat przyklad 03.01.05, 17:32
                  zapomnialem o jeszcze jednym...
                  Jesli ludzie tacy jak Pan, czyli ignoranci, zaczna reformowac polski jezyk, to
                  niedlugo moze wypowiedz przecietnego Polaka wygladac w sposob nastepujacy:
                  pan prEzydent odwiedził uniWErsytet tszeciego tysioncleća w dwutysięcznym roku
                  po raz usmy.
                  ladnie to wyglada, nieprawdaz? przyklad strasznie malo swiatly ale chyba duzo
                  mowiacy. Lepiej trzymac sie "zlych zasad", ktore narzuca RJP, niz pozwolic na
                  pelna samowolke. Tyle ode mnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka