Dodaj do ulubionych

Koniec trucia Wisły

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.05, 18:11
Przed wojną istniała cała kultura kąpieli w Wiśle. Po wodzie pływał budynek
kąpielowy - basen pływacki z przebieralniami, o dnie z drewnianej kraty,
umożliwiający bezpieczne pływanie w rzece. Zresztą jeszcze mój ojciec, jako
dziecko kąpał sie w Wiśle bez przeszkód razem z tysiącami innych osób w latach
60tych. dopiero budowa wielkiego przemysłu (po drodze do socjalizmu)
doprowadziła do zatrucia rzeki. Ciekaw jestem, czy za mojego życia jeszcze uda
mi się wykąpać w Wiśle. Tu piszą 2010 - koniec ścieków z Warszawy. a kiedy
przestaną truć wszystkie te miejscowości niżej na mapie? Będę szczęśliwy,
jeżeli uda mi się wykąpać w 50 urodziny - to byłby 3 lipca 2029.
Obserwuj wątek
    • Gość: t Re: Koniec trucia Wisły IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.05, 23:58
      Ej no sa tacy co sie teraz kapia, wiec mysle ze tez moglbys zaryzykowac :D
    • Gość: Dorsay Ależ bzdura... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.05, 00:56
      "Koniec trucia Wisły". Tytuł sugeruje jakoby inwestycja w spalarnię osadów
      (czyli tzw. "suchej pozostałości") oraz przeprowadzenie rurociągu z płn części
      Warszawy załatwiło problem raz na zawsze. To nieprawda!
      Oczyszczalnia pozbędzie się natomiast problemu ze składowaniem osadów
      pościekowych, który jest faktycznie dużym problemem zarówno ze względu na samo
      składowanie jak i zagrozene bakteriologiczne i chemiczne, którego może być
      przyczyną.
      Nie jest jednak prawdą sugestia zawarta w tytule!!! Ścieki do Wisły płynąć
      będą.
      Jak mawiał pewien hydraulik "ciecz napotykając na szczelinę wypływa. Praw
      fizyki pan nie zmienisz i nie bądź pan rura!" - panie autorze.

Autorowi "mał" zebrało się na (cokolwiek) śmierdzący dowcip. Choć sam zauważył
      mimochodem, że OŚ "Czajka" obsługuje jedynie prawobrzeżną część W-wy (a i to
      nie całą), "rura" z Żoliborza i Bielan ma dopiero powstać przy
      współfinansowaniu przez UE, nie zająknął się nawet słowem o tym, że lewobrzeżna
      część miasta zrzuca ścieki surowe, czyli nieczyszczone.

Na "Czajkę" dopływan obecnie (wg danych MPWiK) około 200 tys m3 ścieów na dobę.
      Modernizowana oczyszczalnia ścieków w Pruszkowie ma przepustowość ok. 40 tys.
      m3/dobę. Załóżmy, że daje to liczbę ok. 240 tys m3 ścieków oczyszczonych.
      Tymczasem sieć Wodociągowa dostarcza do sieci ponad 410 tys. m3 wody dziennie.
      Dokonując teraz niezbyt skomplikowanego działania matematycznego, otrzymamy
      liczbę 170 tyś m3 wynikającą z różnicy pomiędzy ilością dostarczonej wody a
      ilością odebranych ścieków.
      Zakładając nawet, że należy tę liczbę pomniejszyć o teoretyczne straty i
      zużycie bezzwrotne (ok. 10% czyli 17000 m3) pozostaje nadal ponad 150 tys. m3
      ścieków, które bynajmniej nie wyparują.
      Jak widać "Koniec trucia Wisły" JEST MITEM autorze. Skąd więc ta propaganda
      sukcesu, a'la wczesny Gierek?!

Miała być "informacja" a wyszła TOTALNA dezinformacja. Nawet o gó..e w
      ściekach nie wolno gówna pisać.
    • Gość: savavars Możesz się wykąpać już w 26. urodziny IP: *.crowley.pl 25.01.05, 10:35
      Powyżej Warszawy Wisła jest całkiem normalną rzeką o niezłej klasie czystości.
      Zakłady trucicielskie dawno już upadły, największe miejscowości powyżej mają
      oczyszczalnie (Puławy, Dęblin). Woda jest mętna, ale w W. zawsze taka była. W
      Błotach, Miedzeszynie, Józefowie jest sporo licznie uczęszczanych plaż i jakoś
      nie słychać o zgonach czy chorobach wśród kąpiących się.
      Nawiasem mówiąc drewniany pływający basen przy Poniatowskim był do lat 60tych.

Gość portalu: Jan Strumiłło napisał(a):

> Przed wojną istniała cała kultura kąpieli w Wiśle. Po wodzie pływał budynek
      > kąpielowy - basen pływacki z przebieralniami, o dnie z drewnianej kraty,
      > umożliwiający bezpieczne pływanie w rzece. ...Ciekaw jestem, czy za mojego
      życia jeszcze uda
      > mi się wykąpać w Wiśle. ...Będę szczęśliwy,
      > jeżeli uda mi się wykąpać w 50 urodziny - to byłby 3 lipca 2029.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka