sloggi 19.02.05, 00:26 Kolejne pokolenie kocha Krecika, który tak fantastycznie dziwił się "Joooo" i posiadał wszystkie cechy charakteru, które powinny stanowić dla naszych milusińskich wspaniałe wzorce :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mikulasz Re: Wystawa o Kreciku w Czeskim Centrum IP: *.kosson.com 19.02.05, 12:39 Krecik zawsze wzrusza i bawi. Uczy łagodności. To jest wychowanie. Na szczeście pochodzę z pokolenia, które wychowywało się na Kreciku, Żwirku i Muchomorku, a najwięcej przemocy było w "Pszczółce Mai". No ale to już był film z Niemiec ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
rubeus Re: Wystawa o Kreciku w Czeskim Centrum 19.02.05, 12:50 Nie do końca - trafił do nas z Niemiec, ale rodowód ma inny :-) Krecik jest najlepszy :-) No i inne czeskie 'dobranocki' - 'Rumcajs', 'Żwirek i Muchomorek'... też są super :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
sebpl Re: Wystawa o Kreciku w Czeskim Centrum 19.02.05, 12:58 Pszczółka to międzynarodowa kooperacja. Rysy twarzy wzięła z wzorców japońskiego anime. Tytuł oryginału: Die Bajne Maja, reż.: Hiroshi Saito Ale faktem jest, że w oryginale przewodnią piosenkę śpiewał Karol Gott, po niemiecku :) Odpowiedz Link Zgłoś
pra_gosia Re: Wystawa o Kreciku w Czeskim Centrum 19.02.05, 13:31 Krecik ma najsłodszy "dobranockowy" głosik. Ale ja lubię też Reksia i Filemona. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roxie Re: Wystawa o Kreciku w Czeskim Centrum IP: *.ny325.east.verizon.net 20.02.05, 04:48 Filemona nie znosze. Kretik je ale fajn. Podobnie Pomyslowy Dobromir i Zaczarowany Olowek. Ale w tamtych czasach (70/80) wydaje mi sie ze wiekszosc dzieci wolala Nu pagadi, Bolka i Lolka, i bajki z USA (byla taka o podwodnych mutantach - z takim robo-pieskiem - co potrafili sie zamienic w trabe powietrzna). Odpowiedz Link Zgłoś
rudy102_t_34_85 COPYRIGHT..?! 19.02.05, 16:40 Jak nam wiadomo KRECIK firmuje budowę naszego metra.Ja się pytam czy to legalne? Przy rysunku krecika z łopatą nie ma żadnego "C" w kółku.Czy to nie narusza praw autorskich p.Zdenka Millera? Za komuny "bratnie kraje" otrzymały od sowietów rozkaz aby za wszelką cenę popierać tow.Jaruzelskiego,więc Miller musiał trzymać gębę na skobel-ostatecznie warszawskie metro było właśnie inicjatywą Jaruzela o wyrażnym zabarwieniu propagandowym.Ale co będzie teraz..? Czy metro nie będzie musiało zmienić swojego godła? Jeśli tak,to proponuję na jego miejsce afrykańskiego Golca-Kretoszczura co byłoby aluzją do poziomu finansowania inwestycjii (bardzo łysego) ew. dżdżownicę pociętą na kawałki i stopniowo odrastającą (cienko i fragmentarycznie). Krecik zaś doskonale pasowałby na godło IPN-u,tylko co to miałoby wspólnego z dobrym wychowaniem..? Odpowiedz Link Zgłoś
grecz Re: COPYRIGHT..?! 19.02.05, 18:54 a jeszcze krecik "firmuje" metro warszawskie?bo a pamietam z dziecinstwa krecika polaczonego z metrem a teraz to juz zdaje sie nie widze ich razem... Odpowiedz Link Zgłoś
rubeus Re: COPYRIGHT..?! 20.02.05, 01:12 krecik z łopatą i w kasku górniczym - przypomniający oryginalego czeskiego - jest związany ze społecznym komitetem budowy metra, a nie z instytucją 'Metro Warszawskie' jako takie... A symbol graficzny został zaprojektowany przez polskiego plastyka [był nawet tekst w Stołecznej w tej materii, bo jakiś spór pomiędzy autorem projektu a komitetem powstał ] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jeż Jerzy Re: Wystawa o Kreciku w Czeskim Centrum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.05, 17:56 A ja zapraszam wszystkich do prowadzonego przeze mnie wirtualnego "Muzeum dobranocek PRL-u" gdzie znajdziecie również Krecika: republika.pl/policjainaczej/prl/ Miłego zwiedzania! Odpowiedz Link Zgłoś